Stichting Schooldakrevolutie claimt op hoofdlijnen akkoord te zijn met de Rijksoverheid en de BNG Bank om een fonds van honderd miljoen euro op te zetten waaruit zonnepanelen voor bijna alle scholen in Nederland kunnen worden gefinancierd.
Uit het fonds moeten scholen het hele bedrag voor zonnepanelen en installatie kunnen lenen, met een looptijd van vijftien jaar en een niet nader aangeduide 'lage rente'. Stichting Schooldakrevolutie adviseert scholen over de financiering, de aanleg en de administratie. De aanwezigheid van de zonnepanelen kan scholen een flinke kostenbesparing opleveren, claimt de stichting tegenover de NOS.
Scholen komen volgens de organisatie ook in aanmerking voor saldering dan wel een subsidie op basis van de regeling Stimulering Duurzame Energie+. Dit is afhankelijk van het feit of de school een elektriciteitsaansluiting heeft voor kleinverbruik, drie keer 80A, of voor grootverbruik, meer dan drie keer 80A.
De leveranciers van de zonnepanelen gaan daarnaast een lespakket aanbieden en gaan regelen dat de opbrengst van zonne-energie op monitoren in scholen wordt weergegeven. Dit moet leerlingen kennis bijbrengen over energiegebruik- en opwekking.
Zo'n duizend scholen in Nederland zouden al zonnepanelen hebben. Met het fonds zouden nog eens zesduizend scholen van zonnepanelen kunnen worden voorzien. Tegen 2023 moet dat het geval zijn, hoewel bij niet alle schoolgebouwen het dak geschikt is. De VO-raad, de Nederlandse belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, is positief over het plan.