Baidu's platform voor zelfrijdende auto's kan inparkeren en op drempels inspelen

Het Chinese internetbedrijf Baidu laat weten dat het een nieuwe versie van zijn Apollo-platform heeft geïntroduceerd. Deze nieuwe versie, Apollo 3.5, is volgens het bedrijf in staat om complexe rijscenario's uit te voeren, zoals inparkeren en inspelen op verkeersdrempels.

Baidu zegt dat Apollo 3.5 het eerste opensource- autonome rijplatform is dat kan omgaan met complexe scenario's, zoals verkeersdrempels, vluchtstroken, smalle rijbanen en autonoom parkeren. Ook kan het systeem volgens Baidu omgaan met een afslag naar links bij een verkeerslicht, terwijl daarbij voorrang moet worden gegeven aan tegemoetkomend verkeer. Apollo 3.5 is volgens Baidu compatibel met de meest geavanceerde sensoren die beschikbaar zijn, zoals de Velodyne VLS-128 LiDAR.

Apollo is de naam die de Chinese techgigant heeft gegeven aan het zelfontwikkelde platform voor zelfrijdende auto's, dat autofabrikanten kunnen gebruiken om voertuigen te maken. Baidu zegt dat inmiddels wereldwijd 130 bedrijven het Apollo-platform gebruiken. Volgens het bedrijf geeft Apollo 3.5 ontwikkelaars de tools die ze nodig hebben om zelfrijdende toepassingen te maken, zoals robottaxi's en autonome bezorgdiensten.

Het Chinese internetbedrijf komt dit jaar ook zelf met een dergelijke dienst die uit robottaxi's bestaat. In de Chinese stad Changsha gaan er honderd rondrijden, op meer dan 200km aan wegen. De taxi's maken daarbij gebruik van Baidu's V2X-technologie. Dat is een systeem dat de voertuigen in staat stelt te communiceren met bijvoorbeeld intelligente weginfrastructuur of verkeerslichten.

Baidu komt ook met Apollo Enterprise, een variant van het Apollo-platform die specifiek is bedoeld voor voertuigen die in massaproductie gaan. Het gaat hierbij onder meer om functies voor autonoom rijden op de snelweg, autonoom de auto parkeren zonder dat de bestuurder erin zit en het gebruik van 'intelligente' kaartgegevens. Baidu zegt dat het samenwerkt met bedrijven als Ford, Hyundai en Kia om Apollo Enterprise in hun auto's beschikbaar te maken.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-01-2019 • 10:48

64 Linkedin

Reacties (64)

64
63
23
1
0
32
Wijzig sortering
Ook kan het systeem volgens Baidu omgaan met een afslag naar links bij een verkeerslicht, terwijl daarbij voorrang moet worden gegeven aan tegemoetkomend verkeer.
Om even te fantaseren over een mogelijke toekomst met autonome voertuigen; dit neigt ietwat naar compatibiliteitschecks in het wegennet. Voertuig A heeft feature 1, 2 en 3 waardoor het is toegestaan om route A te nemen (de wegen op deze route geven zelf aan aan welke protocollen zij voldoen en welke features er vereist zijn), terwijl voertuig B feature 2 niet heeft (bijv. de situatie uit de quote) waardoor het moet omrijden via route B.

Is men al met dit soort zaken bezig, in de autowereld?
Neigt dit niet naar "discriminatie" waarbij de rijken de meest uitgebreide voertuigen zullen hebben en te allen tijde de snelste route kunnen nemen naar de bestemming, waar Jan en alleman 9 van de 10 keer zal moeten omrijden.

Waarschijnlijk zal het de goedkoopste oplossing zijn om de auto's aan te passen aan de wegen dan andersom, echter gezien de verhouding middenstanders en bovengemiddelde huishoudens vraag ik me af of je op deze manier niet alsnog een hoop drukte in de hand speelt. Ik vraag me af bij welke drukte autonoom rijden alsnog bottleneckt.

[Reactie gewijzigd door JobKlimop op 9 januari 2019 11:30]

Neigt dit niet naar "discriminatie" waarbij de rijken de meest uitgebreide voertuigen zullen hebben en te allen tijde de snelste route kunnen nemen naar de bestemming, waar Jan en alleman 9 van de 10 keer zal moeten omrijden
Waarom roepen mensen meteen discriminatie ?
Als je rijk bent koop je in sommige steden nu een helikopter, vliegt er van thuis uit meer naar dak op je werk en hup geen verkeer.
Vliegende auto's of drones komen er ook aan en wie kan die betalen, als je geld hebt, ook dan heb je voorrang.

Bij sommige pretparken koop[ je een vip pas en kun je vooraan aansluiten.

Als je geld heb koop je gewoon mogelijkheden maar discriminatie is zo een zwaar woord wat te pas en onpas geroepen wordt.
Ik denk niet dat vliegende auto's ooit 'commonplace' gaan worden. Of in ieder geval, ze zullen niet zo maar overal boven een stad vliegen ofzo. Een malfunction daarmee is nogal wat rampzaliger dan een auto die ergens tegenaan rijd. Het is dan letterlijk een auto die uit de lucht valt, ergens op etc.

Nah, ik zie meer in Elon's tunnel systeem onder steden etc dan.
tunnelsysteem, klinkt leuk maar neem amsterdam, kijk wat noord-zuid lijn gekost heeft. Boren gaat ook niet overal eenvoudig.

Uiteindelijk met zelfrijdende auto zijn verkeersstromen beter te beheersen maar dat zal nog tijdje duren.
Als je een wegennet hebt met enkel zelfrijdende auto's welke met elkaar communiceren kan je inderdaad veel meer verkeer kwijt op hetzelfde stukje. Dat is mogelijk nog de beste oplossing. Tunnels zullen mogelijk niet overal werken. Maar als tunnel makers compleet geautomatiseerd hun werk kunnen doen, dan is dat natuurlijk een stuk goedkoper dan hoe dat mogelijk nu gedaan wordt. Je zet het ding aan, geeft aan waar ie langs moet, en hij vogelt het uit. Nu nog niet mogelijk in alle ondergronden, maar dat is natuurlijk wel waar het heen zal gaan. (Inc zelfrijdende vrachtwagens etc die dan het vrijgekomen puin weghalen.)

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 9 januari 2019 15:07]

Discriminatie is natuurlijk wel een breed begrip, alleen wordt het vaak maar in één context gezien ;).

Ik vind het nogal een verschil tussen het luchtruim betreden, of openbare wegen die voor iedereen openbaar moeten kunnen zijn. Wat nou als je met spoed naar het ziekenhuis moet, of je huis staat in brand en je moet er snel heen, maar de enige manier om er te komen is via de omweg die 30 minuten langer duurt omdat de snellere weg wel voor jou is afgesloten, maar niet voor een ander?

Uiteraard zullen er altijd snellere manieren van vervoeren worden bedacht en zullen de rijken der aarde dit zich wel kunnen permitteren. Maar ik vind wel dat het openbare wegennet (of wie weet in de toekomst openbare luchtwegennet) openbaar moet blijven.
Tja in sommige landen heb je spitsstroken als je met meer dan 1 in de auto zit.
In Nederland afgeschoten maar andere landen niet, is dat ook discriminatie.
Als je alleen maar een fiets of brommer hebt mag je ook niet op sommige wegen dus misschien ook langere weg nemen.
Tja in sommige landen heb je spitsstroken als je met meer dan 1 in de auto zit.
In Nederland afgeschoten maar andere landen niet, is dat ook discriminatie.
Dat is inderdaad een goed punt.
Als je alleen maar een fiets of brommer hebt mag je ook niet op sommige wegen dus misschien ook langere weg nemen.
Als ik met mijn auto van een schans af spring, mag ik het ook geen helikopter noemen. Dan duurt het inderdaad langer om op de plek van bestemming te zijn. Een vergelijking tussen een fiets en een auto is flink anders dan dat van een auto en een auto met iets andere sensoren.
Door de eeuwen heen zijn wegen altijd aangepast aan het soort vervoer, dus waarom zou je dat nu niet gaan doen?
Het was een reactie op de stelling van @Luftbanana, ik zeg niet dat dat zal gebeuren.
Ik begrijp trouwens niet zo goed waarom ik een -1 krijgt, aangezien het niet off-topic of ofgewenst was?
Dat is nu toch ook al zo? Als je geen geld hebt voor een auto moet je op het fietspad en mag je ook de snelweg niet op...

Ik zie volledig autonoom rijden nog niet zo snel gebeuren. Vooral de uitzonderingen maken het heel lastig, waardoor het in de bebouwde kom erg moeilijk wordt. Op de snelweg geloof ik er wel in en daar is ook de meeste winst te behalen.
Zeker. Net als tolwegen, ook discriminatie.
Bij tolwegen is er nog steeds een afweging te maken tussen "ga ik deze keer wel betalen en ben ik sneller, of hou ik m'n geld in m'n zak maar doe ik er langer over", aangezien het om een aanzienlijk lager bedrag gaat dan een compleet nieuw voertuig kopen.
Nee, want in alle gevallen is de persoon achter het stuur nog steeds de verantwoordelijke. 100% puur autonome autos (zonder persoon aan het stuur) zie ik voorlopig niet gebeuren zolang wij mensen nog rondrijden

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 9 januari 2019 11:05]

Er zal zeker een tussenfase komen autonome auto's die rijden en auto's bestuurd door mensen. Dat maakt het voor autonome auto's natuurlijk complexer omdat de mens een niet voorspelbare factor is en je dus met meer zaken rekening moet houden.

De volgende stap in autonome auto's zal zeker zijn dat ze op korte afstand met elkaar kunnen communiceren om alles vlot te laten verlopen.
China kennende slaan ze die tussenstap op een gegeven moment gewoon over. Doen ze ook met elektrisch rijden. Van de ene op de andere dag moeten alle scooters en brommers elektrisch zijn in een regio met 100+ miljoen inwoners. Vervolgens geldt dat voor alle bussen en taxi's. En tot slot voor alle auto's. En daarna rollen ze dit landelijk uit.

Bij autonoom rijden zouden ze dezelfde strategie kunnen doorvoeren. China loopt wat technologische ontwikkelingen betreft ver voor op Nederland, en alle andere landen in de Westerse wereld. Zo kun je WeChat in China voor bijna alles inzetten. Een lening van een paar duizend euro heb je binnen WeChat als Chinees met een klikken afgesloten. Het gebruik van 'tikkie' achtige diensten is al lang gebruikelijk in China. Betalen met mobiel ook al lang. In- en uitchecken in het openbaar vervoer doe je ook met je mobiel. Waarom de NS nog steeds hiermee loopt te prutsen is mij een raadsel. Het is allang bewezen technologie in een land met vele malen meer inwoners.
Tja dat is het voordeel van china en een communistische overheid. die bepalen gewoon iets, drukken het door en zo gebeurt het. tegenstribbelen werkt dan niet.
Denk dat we in sommige opzichten daaruit nog kunnen leren
Het lijkt me dat de auto compitabel moet zijn met het wegennet en niet andersom in dit geval. In die zin moet het wegennet gestandaardiseerd zijn zodat alle regels gelden voor iedere auto. Doe je dit niet dan krijg je een situatie waarbij (als we weer even terug gaan naar vandaag) Iedereen zijn eigen verkeersregels gaat hanteren. Dat gaat niet goed. Zoals wij de verkeerswet hebben is er dan (in jouw toekomstbeeld) het wegprotocol. Zie het als de verkeerswet voor autonomobielen. Daar moet iedere auto dan aan voldoen. Ligt een verantwoordelijkheid in voor de wetgever denk ik zo.
Door de eeuwen heen zijn wegen altijd aangepast aan het soort vervoer, dus waarom zou je dat nu niet gaan doen?
Ho even. Ik zou even willen verduidelijken.

Ik suggereer niet dat je de wegen niet aan moet passen. Maar dat je het totale wegennet moet standaardiseren. Zie het als een trein. Je kan niet 10 treinen maken met allemaal een verschillende spoorbreedte en de breedte van het spoor overal anders gaan aanleggen. naja kanwel maar dat is totaal onhandig. Daarom is het spoor gestandaardiseerd. Overal even breed. Dat is makkelijker want dan past trein A op spoor B zegmaar.

Dat moet je hier ook hebben. Al die autonomakers (nieuw woord) zouden dan om de tafel moeten om een plan te bedenken hoe het wegenet aangepast moet worden zodat alle auto's overal kunnen rijden. Dat overal dezelfde principes en regels gelden. Dan kunnen alle auto's op alle wegen rijden. In het geschetste beeld van OP waren alle auto's al autonoom.
Aanpassen wegen is duur. Makkelijker is voldoende AI in de auto's te bouwen, zodat ze overal op in kunnen spelen.
Nu weet ik niet veel van AI. Maar het lijkt me dat een autonome auto sws een AI aan boord heeft. Maar die AI moet toch wel een beetje communiceren met wat er om hem heen gebeurd toch? Als alle AI dezelfde taal spreekt dan ontstaat er geen spraakverwarring. Vandaar een standaard wegennet waarop die wagens rijden. Ook een AI moet regels hanteren. Anders gaan ze allemaal voor zichzelf denken. Lijkt me niet de oplossing. Je wilt natuurlijk dat er zo min mogelijk ingespeeld wordt. Inspelen is een activiteit die in mijn ogen het gevolg is van een plotseling veranderende situatie. Een plotseling veranderende situatie is vaak iets dat niet ten voordele is van de verkeersveiligheid. De situatie zo goed mogelijk gelijk houden zou de doorstroom van verkeer etc ten goede komen. Althans, dat kan ik mij indenken.
De AI zit in de auto's, niet in het wegennet.

Mijn punt was en is, dat als je de AI (in de auto's) minstens zo sterk maakt als de gemiddelde HI (human intelligence), je niets verder aan het wegennet hoeft te doen.
De AI zit in de auto's, niet in het wegennet.
Maare... dat bedoelde ik ook.

Het zou gunstig zijn als je niets aan het wegennet hoeft te doen. Scheelt namelijk ongelofelijk veel geld. Wat ik me afvraag is of zon sterke AI dan wel haalbaar is. (Niet om sceptisch te doen, Ben niet zo thuis in AI)
Aha, bedoelde je het zo. :)
Nog niet de meeste landen staan niet toe dat je je handen van het stuur af haalt tijdens het rijden anders dan om de auto's functies te bedienen.
Om die reden zullen dat soort dingen voorlopig niet nodig zijn en waarschijnlijk nooit nodig worden.

Ook is er een groot probleem met mensen in het algemeen. Dat de auto zich goed aan de regels houd is geweldig maar als die dronken idioot voor je flink aan het slingeren is dan is dat niet iets waar de autopiloot echt goed mee om kan gaan. Een situatie waar een auto plotseling van weg helft veranderd zonder richting aan te geven terwijl dat eigenlijk niet kan omdat het nu eenmaal een Audi is en die hoeven dat soort dingen niet aan te geven en jij hebt maar te stoppen want jij hebt geen Audi is ook een probleem voor dit soort systemen.
Om die reden is het eerder waarschijnlijk dat er over een paar jaar regels zullen komen voor de minimum set aan functies die een autonoom voertuig op de openbare weg moet hebben om autonoom te mogen rijden, met nog steeds de verplichting voor de bestuurder om het geheel te overzien (iets wat dan zal blijken dat een mens niet goed kan omdat 2 uur lang de weg in de gaten houden zonder zelf iets te doen terwijl je 130km/h over een snelweg jaagt is niet mogelijk voor een mens). Na flink wat ongelukken en een vergelijkbaar aantal doden zijn er twee opties.
1. Stop met dat hele autonoom auto rijden tot het echt veilig is (onmogelijk zolang er mensen zelf sturen)
2. Verbied mensen zelf te rijden, zodat alle voertuigen zich netjes aan de regels houden

De kans dat autonoom auto rijden om die reden over ene jaar of 10 a 20 werkelijkheid wordt voor de meerderheid van de mensen is praktisch nihil omdat het zo lang mensen ook zelf deelnemen aan het verkeer niet veilig te doen is. En mensen verbieden zelf een voertuig te besturen is onmogelijk zeker inde komende 20 jaar omdat er nog veel te veel auto's zijn dit totaal geen autonome mogelijkheden hebben.
Het resultaat is dat autonoom rijden meestal goed zal gaan maar als het mis gaat het spectaculair misgaat en het veel al aan de bestuurder van het voertuig zal liggen omdat zij niet goed genoeg opletten en het ongeval hadden kunnen voorkomen als zij wel hadden opgelet.
Je ziet nu al dat er allerlei regels zijn die auto fabrikanten verplichten zaken in te bouwen. Het is inderdaad wachten tot een bepaalde verplichte set er is en dan komt de verplichte overschakeling.
Ik zie het net als de overgang van paard en wagen naar gemotoriseerd vervoer, straks mag je op bepaalde wegen niet meer komen met een ouderwetse auto die niet zelf rijdt, waarbij het afgedwongen wordt met sensoren waar gelijk de weg beprijzing in verwerkt zit.
Wat dacht je van landen waar links wordt gereden :p Leuk om bij een afslag naar links voorrang te geven aan tegemoetkomend verkeer, maar als je naar rechts gaat en er is tegemoetkomend verkeer?
Dat is nou wel het makkelijkst om op te lossen in software. Wat te denken van mensen die met hun Europese auto Engeland binnen rijden en vergeten dat ze links moeten rijden? Software kan je tenminste zodanig maken dat die afhankelijk van de locatie andere regels toepast. Probeer dat eens met hersens.
Als ik iets vergeet wordt t lastig, maar vergeten dat je links moet rijden terwijl je links rijdt vind ik bijzonder :p
Ben vooral heel benieuwd hoe dit systeem reageert op motorrijders ! Dit is nog een groot probleem bij alle zelfrijdende auto's
Is dat zo? Heb je daar een bron van? Ik dacht dat zelfrijdende autos juist heel goed waren in het niet raken van andere weggebruikers
autos.... maar voetgangers, fietsers, scooters blijken soms lastige en onvoorspelbare weggebruikers :+
Schijnbaar zijn andere robot's niet zo makkelijk te detecteren :)

https://www.youtube.com/watch?v=0s4nxcleVd0 (@ CES, Tesla met auto pilot & een autonome robot)
Lees even het commentaar onder het filmpje. Wordt gesuggereerd dat het opzet is. Ben benieuwd naar het officiële rapport van dit "ongeval" inclusief de schade aan de Tesla. Anders is het gewoon Fake nieuws.
Volgens Daily Mail is de politie ter plaatse geweest, en heeft de passagier zelf ook een statement afgelegd.

Er zal dus inderdaad nog wel een rapport van komen.
Op Wired wordt vermeld dat er geen incident rapport is van de politie, en nog wat punten die incorrect zijn:
https://www.wired.com/sto...e-self-driving-education/

Het Daily mail artikel heeft ook andere gaten, bijvoorbeeld het statement van EEN Tesla passagier ipv DE Tesla passagier. Ook wordt normaal de politie woordvoerder bij naam genoemd en is het nu een Nevada agent ipv een LA agent waar de CES is. En natuurlijk is opvallend dat het filmpje begint als de robot er al staat en niet als die er aan komt lopen wat wel heel toevallig is.

Voorlopig houd ik het op Fake nieuws.
Hoe weet je dat dit auto pilot is?
Omdat de passagier dat bevestigd heeft, hij dacht ook dat de Tesla zou uitwijken waardoor hij niet ingreep.
De “passagier” (=bestuurder!) heeft gezegd dat “de tesla in autonome modus aan het rijden was”. Dit bestaat zelfs niet, Tesla’s kunnen momenteel enkel een rijhulp bieden (=autopilot), maar niet autonoom rijden. Het autopilot kan ook wel worden geactiveerd op gewone wegen, maar zal altijd zichzelf uitschakelen op privé-wegen en parkings.
Maw: de “passagier” liegt

[Reactie gewijzigd door efari op 9 januari 2019 12:37]

dat filmpje is (?hoogstwaarschijnlijk?) gestaged en een promostunt.
https://electrek.co/2019/...ash-robot-pr-stunt-media/

[Reactie gewijzigd door efari op 9 januari 2019 12:30]

En waaruit zou dat dan moeten blijken?
De schrijver van het artikel heeft geen enkel bewijs of aanwijzing of behoorlijke argumenten. Alleen zijn persoonlijke mening hierover, die net zo weinig waarde heeft als de reacties hier op tweakers.

Het zou best fake kunnen zijn, maar dan denk ik eerder aan de verrasend zachte manier waarop de robot zijwaarts omvalt. Blijkbaar is ie dan maar net geschampt.
Maar het is vervolgens dan onwaarschijnlijk dat die robot kapot gaat als ie zo zachtjes omgeduwd word en op gras valt.
Vervolgens lijkt de reactie van de persoon die er naar toe loopt ook wat vreemd. Maar dat zijn allemaal punten die electrek niet noemt.

Als het een reclame stunt is, dan denk ik niet dat Tesla daar blij mee is. Ik denk dat ze dan Promobot zullen aanklagen.
Tesla met autopilot is geen zelf rijdende auto... dat is gewoon luxe cruise control. De bestuurder reed die robot aan, niet de tesla.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 9 januari 2019 12:34]

Dat probleem moet, theoretisch, niet bestaan binnen de (grotere) steden gezien de ban op gemotoriseerde 2-wielers in China :-)

Snelweg, kleinere steden en illegaal verkeer, da's weer een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Skyrunner op 9 januari 2019 12:29]

Half Azie verplaatst zich toch per brommer binnen de stad? Een bromfiets verbieden in China zal niet zomaar gebeuren daar men er gewoon teveel van afhankelijk is..
Bromfietsen en motoren zijn vrijwel in alle tier 1 en 2 steden in China verboden. Elektrische scooters (de grote) zijn wel toegestaan.
Anoniem: 310408
@mixer669 januari 2019 11:28
Ben vooral heel benieuwd hoe dit systeem reageert op motorrijders ! Dit is nog een groot probleem bij alle zelfrijdende auto's
Sinds oktober doet Tesla dat prima. Hij detecteert ze correct, laat ze ook als motoren zien op de display en als ze in de rijbaan zitten worden ze gewoon als auto's bezien (correct). Als ze lane splitten (weet de Nederlandse term niet) dan geeft de Tesla iets meer ruimte als dat mogelijk is.
Goede opmerking. Als het stevig waait zwabber je alle kanten op. Ik ben benieuwd of een algoritme een object "in de gaten houdt" om zich aan te passen naar de betrouwbaarheid van weggebruikers om zich heen.
De uitzonderingen zijn voorlopig nog heeeeel moeilijk om mee om te gaan, stel je auto(noom) komt een ruiter tegen, paard schrikt, ruiter is bezig het lieve paardje weer onder controle te krijgen, wat doet jouw auto(noom)?

Ik zie het eerder gebeuren dat bijvoorbeeld snelwegen worden ingericht op autonoom rijden, bij oprit een bordje, eventueel met sensor, daar schakel je het autonoom rijden in, bij afrit weer bordje met sensor, en dan weer lekker zelf sturen.
De uitzonderingen zijn voorlopig nog heeeeel moeilijk om mee om te gaan, stel je auto(noom) komt een ruiter tegen, paard schrikt, ruiter is bezig het lieve paardje weer onder controle te krijgen, wat doet jouw auto(noom)?
Als dat op of vlak naast de rijbaan gebeurt zal de auto stoppen omdat er een obstakel is. Wat denk je dat precies het probleem is?
Uiteindelijk moet de hele infrastructuur worden aangepast. Maar dat staat los van autonoom rijden. Ook in het huidige verkeer zie je een ontwikkeling dat verschillende soorten verkeer steeds meer ontkoppeld wordt (denk aan gescheiden fietspaden). Menselijke automobilisten hebben ook moeite met ander soort verkeer.
De uitzonderingen zijn voorlopig nog heeeeel moeilijk om mee om te gaan, stel je auto(noom) komt een ruiter tegen, paard schrikt, ruiter is bezig het lieve paardje weer onder controle te krijgen, wat doet jouw auto(noom)?
De gemiddelde automobilist geeft gas en gaat zo snel mogelijk erom heen.

Dus ik verwacht dat de autonome auto afremt als de ruiter in beeld komt, de normale auto die erachter rijdt begint geirriteerd te bumperen.
Het paard begint te steigeren, de autonome auto stopt, de normale auto rijdt, al claxonerend, vol gas er langs.

Overigens is dit mijn persoonlijke ervaring. Ik geef af en toe voorrang om een gevaarlijke situatie op te lossen. (Denk aan een klas kinderen die moet oversteken)
Echter moet ik tegenwoordig eerst in mijn spiegels kijken of mijn achterligger geen opgefokt standje is, want anders wordt de situatie levensgevaarlijk als hij/zij besluit mij in te halen.

Dus laat die autonome auto's maar komen. Want een weg aanpassen is kinderspel als je het vergelijkt met hufterig gedrag proberen te veranderen. Kunnen we ook van al die drempels, wegversmallingen en andere 'gedragsverbeterende' wegen af. Gewoon een bordje is dan weer genoeg.
Wat off-topic:
Ik las daarnet een artikel over hoe technologie voor zelfrijdende auto's kan worden gebruikt om personen met een visuele beperking veilig te laten participeren als voetganger: als men iets tegen 100 KM/H zelfstandig laat rijden, waarom de techniek niet gebruiken om iemand veilig tegen 5KM/H te laten rondwandelen...… Hier het artikel:
https://coolblindtech.com...ower-a-self-driving-cane/
Als het Open Source is zie ik eerlijk gezegd het probleem niet. Of misschien is dat juist het probleem. Autofabrikanten zijn meestal niet zo 'open' minded...

(oops verkeerde plek... was bedoeld op reactie op theduke1989. Post weghalen gaat niet??)

[Reactie gewijzigd door Delgul op 9 januari 2019 10:55]

Ik ben benieuwd hoeveel apollo's zij nodig hebben om op de maan te komen. Als ze bij apollo 3 nog niet verder zijn dan verkeersdrempels dan zie ik het somber in.
True, maar dat is Baidu niet :p
Vraag me af hoe ze dat gestest hebben. Ben in 10 jaar nog geen 1 verkeersdrempel tegengekomen in China. :+
De keuze voor Changsha als test-stad is ook wel opmerkelijk. Het is echt chaos daar in het verkeer.
Ik hoop dat het systeem hoogte van drempel kan bepalen, zodat het snelheid van je auto automatisch kan aanpassen.
Als het Open Source is zie ik eerlijk gezegd het probleem niet. Of misschien is dat juist het probleem. Autofabrikanten zijn meestal niet zo 'open' minded...

(Sorry voor de doublure, eerste reactie was niet als reactie op deze post)
<sarcasme>, stel je voor dat een USA politie auto (Ford natuurlijk) plotseling onder controle van een Chinees bedrijf valt ... Waar moet dat heen met deze wereld? </>

China wordt toch wel mooi onafhankelijk van Silicon Valley: Baidu's V2X-technologie comuniceert met Huawei's intelligente weginfrastructuur en gebruikt Beidou-navigatiesysteem voor de plaatsbepaling!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee