Paradox koopt rechten op Prison Architect

Uitgever Paradox Interactive koopt de rechten op Prison Architect. Het Zweedse bedrijf wil de rechten gebruiken om meer Architect-games te maken. Ontwikkelaar Introversion Software doet afstand omdat het 'er alles had uitgehaald'.

Paradox Interactive maakt de overname op de eigen website bekend, maar vermeldt er niet bij hoeveel het voor de rechten op de succesvolle indiegame heeft betaald. Paradox trad al op als uitgever van de mobiele versies van de game, maar wordt nu ook verantwoordelijk voor de edities voor Windows, OS X, Linux, de PlayStation 4, de Xbox 360, de Xbox One en de Nintendo Switch. Bovendien geeft het de uitgever de kans om meer Architect-games te maken.

Prison Architect heeft een lange geschiedenis. Het is gemaakt door het kleine Engelse Introversion Software, dat de game in 2011 aankondigde. In 2012 verscheen een speelbare alfaversie van de game, die als opmaat diende voor een crowdfundingactie. Die leverde uiteindelijk ruim 9 miljoen dollar op, wat Introversion de tijd gaf om tot 2015 aan de Windows-versie van de game te sleutelen. Het werkte daarna samen met ontwikkelaar Tag Games aan de mobiele versie van de game en met Double Eleven aan de consoleversies.

Mark Morris, een van de oprichters van Introversion, stelt dat het nu, nadat hij bijna een decennium aan de game heeft gewerkt, tijd is om verder te gaan. "We hebben alles uit Prison Architect gehaald wat we konden en we zijn benieuwd wat een bedrijf als Paradox ermee gaat doen." Prison Architect is een simulatiegame in de lijn van simulators als Theme Hospital en Dungeon Keeper. De speler wordt verantwoordelijk voor een gevangenis, die van de grond af moet worden opgebouwd. Spelers kunnen de gevangenis zelf vormgeven en zijn ook verantwoordelijk voor het aannemen en tevreden houden van het personeel.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

09-01-2019 • 10:59

58 Linkedin

Submitter: Touchdomex

Reacties (58)

58
54
28
1
0
23
Wijzig sortering
In het artikel staat al een mogelijke nieuwe weg die ze in kunnen slaan:
"Prison Architect is een simulatiegame in de lijn van simulators like Theme Hospital"
Nu zijn er tegenwoordig best veel (crappy) theme hospital clones, dus ze moeten dan wel een manier vinden om er boven uit te springen, maar ik denk wel dat er een markt is voor Hospital architect.
De basis van de software is er al, waardoor je een deel van de ontwikkelkosten kan uitsparen.

[Reactie gewijzigd door daan! op 9 januari 2019 11:10]

Two Point Hospital is van dezelfde makers als Theme Hospital en die is erg goed gelukt. Ik vraag me af of ze daar mee moeten willen concurreren.
Two Point Hospital is vreselijk zeg.
Als je eenmaal de review van Game Kings bekijkt, ga je je echt storen aan bepaalde dingen die ze noemen.

Je kan bijna niet verliezen in het spel, je verdient altijd veel geld en je kan steeds groter gaan en nieuwe ziekenhuizen kopen.

Geen enkele uitdaging zit erin.
Probeer dan Project Hospital. Is juist een zeer realistische kijk op het ziekenhuiswezen. En is zeer uitdagend, hoe groter je ziekenhuis word.....

Two Point Hospital is een zeer goede opvolger van Theme Hospital....
Want Theme Hospital was ook niet heel lastig als je de trucjes wist. Dat is met de meeste simulatie-games zo. Als je eenmaal begrijpt hoe een simulatie werkt, kan je daar gebruik van maken.

Dus: kijk eens naar Project Hospital.
http://oxymoron.games/projecthospital/

verder: als een reviewer je op dingen moet wijzen, en je je er DAN pas aan gaat storen.... dan laat je dus anderen je speelplezier verpesten. (naast dat ik Game Kings sowieso niet heel top vind. maar das mijn mening)
Fout verwoord denk ik maar het zat zo ;

Ik heb het spel zelf gespeeld, en toen ik verveeld begon te raken van het spel omdat er geen uitdaging in zit, ben ik online gaan kijken naar reviews of ik de enige was.

Kwam toen hun review tegen en ze benoemde alle dingen + meer die ik dus ook tegenkwam en al had ervaren als jammer in het spel.

Edit :: Zal een kijken naar Project Hospital.
Simulatie zoals bv Prison Architect blijft echt wel uitdagend en best lastig om het goed te doen allemaal. Bij TPH had ik het idee dat je het niet fout kan doen.

[Reactie gewijzigd door iketot op 9 januari 2019 13:34]

Dat heb ik eigenlijk een beetje met Cities Skylines en Rollercoaster world (weet niet eens meer hoe het spel heet). Ik speel nog steeds sim city 2000 en zeus master of olympus.. games waren gewoon utidagender en wreder vroeger. Ben nog niet eens half zo trots op mn stad in Cities dan in Simcity 2000.
De uitdaging in cities skylines zit hem vooral in goed wegen en OV-net en esthetisch.
Ik zou het traffic management in Cities:Skylines eerder een epische strijd met de AI (of in dit geval AS: artificial stupidity) willen noemen dan een uitdaging.

Maar ik ben het wel met je eens: heel veel uitdaging biedt C:SL helaas niet.
Al vind ik wel dat de laatste "Industries" DLC wel wat extra gameplay-elementen heeft geintroduceerd die de speler stimuleren wat meer na te denken over bijvoorbeeld de opzet van stad (waar plaats ik mijn grondstofwinning en industrie) en inrichting van verkeersstromen (hoe ontsluit ik mijn grondstofwinning en industrie zonder mijn hele stad te teisteren rond-de-klok spitsuur).
zeus master of olympus _/-\o_
Wat heb ik mij vermaakt met die game (en niet zo lang geleden nogmaals gespeeld)

Wat zou ik hier graag een reboot van zien met de volgende wijzigingen:
-Betere graphics (niet wonderbaarlijk beter maar meer gericht op moderne systemen)
-Wat extra maps
-Een iets betere AI waardoor je niet elke keer die roadblocks voor je nutsvoorzieningen moet neerzetten

Dan zou dit echt een pre-order game voor mij kunnen worden.
<3 , remake zou ik ook willen... maar ik vraag al jaren rond wie het spel kent.. jij en ik is het antwoord.
Maar als je Zeus / Poseidon leuk vond, raad ik je aan Hoyle Casino Empire ook te proberen. Je weet niet wat je mist :D , net als anderen geen Zeus hebben gespeeld... ook niet eens 1 persoon weten over te halen het te proberen.. tjah..

Betere representatie!, ziet er mokker geil uit, eerlijk. _/-\o_
https://www.youtube.com/watch?v=rec-ObU39YI

Dit is alvast een start voor je, HD mod :)
https://www.moddb.com/mods/zeus-and-poseidon-full-hd-enfr

[Reactie gewijzigd door DragonChaser op 9 januari 2019 16:01]

Toevallig ken ik die game ook :p
Ik neem aan dat je Pharaho en Cleopatra ook gespeeld zou hebben.
Ja allemaal en de caesar games, alleen Zeus is soort van... net als die games maar dan verder ontwikkeld met betere AI en mechanics. :)
Ik heb het spel zelf gespeeld, en toen ik verveeld begon te raken van het spel omdat er geen uitdaging in zit, ben ik online gaan kijken naar reviews of ik de enige was.

Kwam toen hun review tegen en ze benoemde alle dingen + meer die ik dus ook tegenkwam en al had ervaren als jammer in het spel.

Waarom zou je hun dan niet 'serieus' kunnen nemen ?
Waarom zou ik minder waarde hechten aan de mening van Gamekings dan die van jou?
Oftewel, kom met een argument om jou wel serieus te nemen.
Baseer een mening op je eigen ervaring en iets minder op die van een ander, dat geeft een neutraler beeld. Overigens alle meningen zijn goed, zeker wanneer het je eigen ervaring is!

Zelf neem ik reviewers van games altijd met een korrel zout, want net zoals bij films of een restaurant e.a. is er altijd wel iemand, die iets niet leuk vind, niet in het juiste restaurant zit of iets niet aan een verwachting voldoet.

Voor mij was Two Point Hospital geweldig en heb er zeker 200uur in gespeeld; Ja deze was makkelijk, maar heb er veel plezier aan gehad om zaken uit te proberen. Deze game was een heel waardige opvolger van Theme Hospital en hoop nog veel van deze games te zien komen. Ik heb dit liever dan een onafgemaakte game vol bugs en microtransactions of cash-cow game.
Zeker wanneer je al eerder goede ervaringen hebt, is daar niets mis mee. Ik kraak ook niemand af, maar laat alleen weten hoe een review toch onbedoeld voor een bepaalde kleur/smaak kan zorgen ;)
Alhoewel ik absoluut geen fan ben van Gamekings, kun je daarmee het complete media landschap afschrijven. Alle media wordt betaald vanuit reclame inkomsten...
Wat heeft dit met betrouwbaar te maken? Ze geven notabene geen eens cijfers maar geven met een aantal tegelijk mondeling een mening over een game.
Je beweert dus dat ze wat anders over games zeggen dan dat ze er daadwerkelijk van vinden?
Het is mij nog nooit opgevallen dat een game (naar mijn mening) terecht of onterecht de grond in wordt gestampt.
Concurrentie op dat vlak gaat niet erg moeilijk zijn, maar denk dat deze 2 elkaar net niet raken.
(Nu vind ik Two Point Hospital errug weinig voorstellen; dusdanig weinig, dat ik het niet had uitgegeven)

Zal eerder naar statistieken en echt management gaan in plaats van statische leveltjes paar objectives te moeten halen. (meer dan dit was Two Point Hospital toch nog niet?)
Wat je als laatste beschrijft doet Project Hospital al. Een realistischere variant, die daadwerkelijk ook lastig te spelen is en met statistieken werkt.
Als je de nostalgie voorbij bent zie je echt wel dat er veel fouten in dat spel zitten.
De pixel-art stijl van prison architect zou het wel een mooi unique selling point geven als je het mij vraagt.
Waarom niet, hopelijk is de game (engine) een beetje modulair en zouden ze relatief makkelijk een nieuwe game kunnen uitgeven. Naast lagere ontwikkel kosten hebben ze al een brede fan base en een relatief bekende naam. En natuurlijk een relatief unieke look in dat genre.
Paradox is een goede uitgever, maar ik vraag me af of dit spel in hun rijtje past.

Crusader kings 2 is een echte dlc collector. welke Je nu al €500 hadden gekost (elke dlc bij release kopen, de prijzen zijn tegenwoordig zeker met pakketten en kortingsperiodes goedkoper voor het totaal pakketje)

Dit zie je ook terug bij een aantal andere games, elke game wordt gelukkig lang ondersteund wat natuurlijk terugverdient moet worden.

Maar gezien prison architect natuurlijk jarenlang ook ondersteund is zonder de extra dlc. Vraag ik mij heel erg af of het publiek van deze game aan slaat bij het verdienmodel van paradox.

Ik zelf huig het erg toe om jarenlang flinke content updates tegemoet te zien bij verschillende xxx architect games. Maar de toekomst zal uit morgen wijzen of dit een top of flop gaat worden.
€300 euro voor alle dlc voor zover ik kan zien, althans voor ck2. ~ €263 als je de ebooks en muziek-packs er tussenuit haalt, en je kan de total prijs nog verder drukken aangezien je in principe uitbreidingen zoals sunset invasion in principe niet nodig hebt, bovenop het feit dat je veel van functionaliteit gewoon via patches binnenkrijgt.

paradox heb ik persoonlijk altijd eerlijk gevonden wat dat betreft, het spel blijft ondersteund zolang men dlc uitbrengt en dit voor toch vrij lange periodes (ck2 kwam uit in 2012 en de meest recentste update kwam vorige maand uit, dus nu al praktisch 7 jaar ondersteuning) dat betekent ook dat de dlc over die periode verspreid is wat beter verteerbaar is, speel je het dan al niet meer hoef je de dlc ook niet te kopen.

En dan gaat het verder over in kleine details, bij co-op als de host alle dlc heeft kunnen alle andere spelers van dezelfde dlc gebruik maken ondanks dat ze enkel het basisspel hebben etc...
Paradox geeft elke keer dat een nieuwe DLC uit komt een prijsverlaging op de oudere DLCs, dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk de DLCs goekoper kan krijgen dan op launch.
veel dlc die nu rond de €5,- kost was bij release tussen de €5 en €15
Daarnaast zijn er een aantal dlc pakketen samen gevoegd tot één pakket.

ik heb ze ook niet allemaal direct gekocht maar ik heb wel de prijs geschiedenis even nagekeken.

In totaal hadden alle pakketten je €523,88 gekost (en dan viel een gedeelte destijds nog in de dollar prijsklasse en de 19%btw prijs)
xxx architect games
Ik kan niet wachten, ik krijg er nu al rooie oortjes van! :Y)
Was vroeger al zo'n soort game.. "wet . Het sexy imperium"
Wet was totaal niet te vergelijken met P.A. Er was niks simulatie aan. Meer click en point grind. Maar goed geheugen, dat spel was 20 jaar geleden al obscuur
Wat dacht je van geld verdienen met het maken en verkopen van games. Welk extra verdien model heb je nodig om een game te bouwen en lang te ondersteunen?
Prison architect heeft langere tijd ondersteuning gehad zonder DLC, In de trent van andere paradox games verwacht ik juist veel DLC. Terwijl alle updates die er voorheen waren gratis waren mits je de game maar gekocht had in het verleden.
Het was eigenlijk niet de bedoelling om op jou te reageren dit was een vergissing, achter jou reactie kan ik me volledig plaatsen. En ik kan de reactie waar ik wel op wou reageren niet terugvinden...
Erg leuke game maar performance is dramatisch bij 500+ gevangenen
Heb zelf dit ook ervaren. Toen kwam ik erachter dat het spel vooral ram geheugen eet. Heb nu meer dan 700 gevangenen in mijn gevangenis en hij draait soepel. Heb maar een simpele Geforce 960 4GB en 16GB RAM en een Intel 6700
Hoeveel FPS draai je inmiddels nu dan? lange tijd geleden dat ik het gespeeld heb vanwege de performance, dacht dat de performance problemen kwamen omdat de game maar 1 core/thread gebruikt

[Reactie gewijzigd door Enterprise1701 op 9 januari 2019 14:11]

Ik kijk eigenlijk nooit naar de FPS (speel gewoon). Spel loopt gewoon soepel. Heb een 2K scherm erop aangesloten.
Er is op een gegeven moment een performance update geweest.. Dat scheelde behoorlijk.

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=E3jNtSckFvk
Die zag ik en was inderdaad wat winst, maar om eerlijk te zijn niet veel, ik moet het eigenlijk weer eens spelen om te zien of er daadwerkelijk winst is
Ahoewel ik paradox echt geweldig vind, vraag ik me toch een beetje af of ze de magie van prison architect kunnen behouden. Het is compleet anders dan hun eigen spellen. Ik hoop dat ze het prison architect gevoel niet om zeep helpen.
Van alle uitgevers vertrouw ik Paradox hier nog het meest mee. Benieuwd of ze in verdere Architect-games dezelfde charme kunnen behouden.

[Reactie gewijzigd door supertanno op 9 januari 2019 11:30]

Ik had eerder verwacht dat Devolver Digital dit zou doen. Perfecte fit imo.

Ik speel/ken alleen Europa Universalis IV van Paradox dus ik ken ze niet goed genoeg om te zeggen of dit goed of slecht is voor prison architect.
Paradox kan loco gaan op de DLC, maar over het algemeen zijn hun games van hoge kwaliteit en met een gezonde dosis tactiek en strategie. Cities: Skylines is ook van hen.
Prison Architect koppelen aan Cities Skylines, zodat de opgepakte burgers in je stad een leven krijgen in je bajes. Met alle gevolgen van dien :P
Die stem uit die trailer... is dat Vinnie Jones? ("Brick" uit de serie Arrow, onder andere).
Klinkt meer als Slade Wilson :p
Paradox heeft ervaring met de nodige simulators. Al zijn dit doorgaans meer de city simulators geweest. Sowieso wel een goede uitgever, die toch op een bepaalde kwaliteit mikt, zowel van spellen als van ondersteuning. Wat mij betreft is het spel bij hen vrij veilig.
Paradox heeft goede spelen, maar ze zijn wel meester van de DLC's. Ik zie de Bijlmer Bajes DLC al verschijnen.
Die leverde uiteindelijk ruim 9 miljoen dollar op, wat Introversion de tijd gaf om tot 2015 aan de Windows-versie van de game te sleutelen.
Er werd nog steeds aan de game gesleuteld. Er zijn sinds release best interessante updates uitgekomen waaronder recent nog multiplayer. 20 december 2018 was de laatste update.

Voor iedereen die van Theme Hospital achtige tycoon games houdt en PA nog niet gespeeld heeft, het is echt een aanrader. De development heb ik gevolgd en was heel leuk, die 2 die elke update weer enorm uitgebreide en leuke videos maakte en hoe ze na release door zijn gegaan met hun support. Echt top.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee