Ontwikkelaarseditie van opensourcetelefoon Necuno te koop voor 1199 euro

Het Finse Necuno is begonnen met de verkoop van zijn eerste opensourcetelefoon, in de vorm van een community-editie. De Necuno NC_1 is bedoeld voor ontwikkelaars, kan vijf opensource-systemen draaien, heeft geen modem of sim-slot en kost 1199 euro.

De Necunos NC_1 kan de Plasma Mobile-interface draaien op Debian of postmarketOS. Daarnaast kunnen gebruikers Maemo Leste, Nemo Mobile of LuneOS installeren. Opvallend is dat Necuno in zijn bekendmaking spreekt over zes besturingssystemen, maar dat er op de winkelpagina maar vijf staan. Verder is er de optie om het toestel te laten leveren met het display losgekoppeld, zodat snel en makkelijk met het binnenwerk gesleuteld kan worden.

De eerste batch NC_1's bedraagt 500 exemplaren, die geleverd worden vanaf maart, in de volgorde waarin ze besteld zijn. De prijs is inclusief wereldwijde verzendkosten. Een deel van de opbrengst gaat naar de organisaties achter het gekozen os, of een van de andere os-makers, als de koper dat aangeeft.

Later volgt de Enterprise-variant van Necuno. De software van deze variant wordt ontworpen met veiligheid als eerste prioriteit. "Afgezonderde chips, e2e-versleuteling en aftap-proofing" moeten ervoor zorgen dat de beoogde doelgroepen op privacy kunnen rekenen. Die groepen zijn bijvoorbeeld ondernemingen, overheden en journalisten.

Necuno maakt op dit moment geen verdere technische details bekend over het toestel, hoewel het dit eerder, in november, al wel had gedaan. Ervan uitgaande dat die specs niet veranderd zijn, heeft de NC_1 een 5,5"-scherm, maar met een nog altijd onbekende resolutie. De telefoon beschikt over een NXP i.MX6, een quadcoreprocessor met vier Cortex A9-processorkernen op 1,2GHz en een Vivante-gpu. Dat is niet de krachtigste processor, maar NXP stelt de hele broncode van zijn processor openbaar beschikbaar en daarom is dit volgens Necuno de juiste keuze.

Verder werd destijds bekend dat toestel een micro-usb-poort en een 3,5mm-jack heeft. Het beschikt over een knop die gebruikers zelf kunnen programmeren, naast de gebruikelijke knoppen voor volume en uit- of aanzetten van de telefoon.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

06-01-2019 • 13:57

115 Linkedin

Submitter: theduke1989

Reacties (115)

115
115
86
14
3
21
Wijzig sortering
Als mede-ontwikkelaar van postmarketOS (één van de besturingssystemen die als optie staat om voor geïnstalleerd te worden) krijg ik dit apparaat van Necunos. Waarschijnlijk krijg ik het op aankomend FOSDEM overhandigd. Als je het wilt zien, zoek mij op (ik loop wel ergens rond, met een postmarketOS t-shirt).
Opvallend is dat Necuno in zijn bekendmaking spreekt over zes besturingssystemen, maar dat er op de winkelpagina maar vijf staan.
Dit komt omdat de communities achter de besturingssystemen de vraag kregen of ze dachten klaar te zijn met het porten van hun systeem voor de telefoon daadwerkelijk bij de mensen thuis bezorgd wordt. Ook wij kregen die vraag, en we hebben aangegeven dat dit waarschijnlijk wel gaat lukken. Dat 6e besturingssysteem heeft blijkbaar aangegeven van niet (wat trouwens Replicant, een volledig FOSS Android ROM, lijkt te zijn).


Meer specificaties zijn beschikbaar (hoofdpagina -> community):
NC_1 SPECIFICATIONS
PLATFORM:

Chipset: ARM® Cortex®-A9 NXP i.MX6
CPU: Quad-core 1.2 GHz Cortex-A9
Memory: 1GB
Storage: 8GB
Battery: 3500 mAh
GPU: Vivante (Etnaviv with hardware acceleration)
Display: 5.0"
Body: Aluminium
Camera: 5 MP 1.4"
CONNECTORS:

Audio: 3.5mm audio jack
Charging: Micro-USB, Data transfer disabled
Microphone: Built-in microphone
Speakers: 2 Built-in speaker
CONNECTIVITY:

WLAN: WiFi (via SDIO) WL1801 (2.4 GHz)
Ethernet: High speed 100Mb/s
Serial: Internal
SOFTWARE:

Operating Systems: Multiple community driven operating systems to choose from.
Closed source firmware with memory access: NO
Binary blobs: NO
Locked bootloader: NO
Verder ben ik blij dat we (postmarketOS) eindelijk als project een keer genoemd worden op Tweakers. Ik "tip de redactie" al elke keer met onze blog posts, maar tot nu toe heeft dat helaas nog niks uitgemaakt.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 6 januari 2019 15:46]

Verder ben ik blij dat we (postmarketOS) eindelijk als project een keer genoemd worden op Tweakers. Ik "tip de redactie" al elke keer met onze blog posts, maar tot nu toe heeft dat helaas nog niks uitgemaakt.
Dan is het bij deze je kans om meer te vertellen. Je hebt nu een publiek, dus waarom zou ik me moeten verdiepen in dit project?
Ik quote onze website maar even, want ik ben niet geweldig in het promoten van dingen:
It is 20189. Pick an average PC from 20089 and install a minimal Linux based operating system. You will be able to do basic computing tasks (eg. surfing the web, reading e-mails, listening to music, chatting) just like on an expensive modern PC. You will even get security updates, so your old computer is protected, just like a new one.

On the current mobile landscape you get none of that. Even expensive phones only have few years of support. As time progresses, your phone becomes slower and slower, and the newest features will not work on it anymore. But postmarketOS builds upon a real Linux distribution, which has no reason to drop support for old devices at all and (assuming that you choose the right software) keeps the resource usage at a constant minimum instead of increasing it with every release. There's no reason to restrict features (such as full disk encryption) to newer devices either. We want to be able to use our devices until they break!
Er zijn twee grote problemen op de telefoonmarkt op dit moment:
  • Er is geen enkel volledig FOSS besturingssysteem
  • Het huidige update beleid van de grootste OS's zorgt ervoor dat telefoons meestal al na 2 jaar, en bij sommige ongeveer 4, al geen updates meer krijgen
Er is geen enkel volledig FOSS besturingssysteem
Dit zal voor de meeste mensen niet zo uit maken, maar voor de FOSS enthousiasten is het echt niet leuk dat je geen enkele telefoon kunt kopen die draaien zonder Google services of andere proprietary software. Op de desktop kun je gewoon een Linux distributie op je computer installeren, met enkel wat proprietary firmware om je hardware draaiende te krijgen. Op mobile is een groot gedeelte van de userland proprietary (compleet iOS, Google services op Android). Custom ROMs zijn mogelijk, wat zeker een verbetering is, maar die lossen het volgende probleem niet op.
De huidige telefoonmarkt heeft een probleem met het update beleid
Koop nu een gloednieuwe Android telefoon, en grote kans dat je over 2 jaar al geen updates meer krijgt. Vaak krijg je nog wel security updates, maar een grote nieuwe OS update is uitgesloten. Om over de kernel nog maar te zwijgen. Kijk eens bij je huidige telefoon naar je kernel versie, draait het de laatste mainline kernel (op het moment van schrijven 4.20)? Nee, de meeste zitten nog vast op 4.8, 4.4, of zelfs 3.10, 3.4 en 3.0.

Op iOS is het iets beter, daar krijg je volgens mij gemiddeld 4-5 jaar updates. Maar ook dat is eigenlijk te weinig, wanneer je computer van 10 jaar terug nog wel de nieuwste updates kan krijgen. Als voorbeeld de oude iPad van mijn zusje. Loopt nu één iOS versie achter, de nieuwste versie is niet beschikbaar, en kan daardoor de nieuwste Google Home niet meer installeren. Dit betekent dat ze de Chromecast er niet meer mee kan gebruiken. Dit is nu nog maar 1 app, maar dat zullen er snel meer worden.


postmarketOS is een "traditionele" Linux distributie, gebaseerd op Alpine Linux. Op wat proprietary firmware na om zoveel mogelijk hardware aan de praat te krijgen, is de volledige userland FOSS. Dit betekent ook dat wij geen gebruik maken van technieken zoals Libhybris die proprietary Android drivers gebruiken, maar proberen onze apparaten te poorten naar mainline Linux zodat ze gebruik kunnen maken van bestaande open-source software zoals de Freedreno driver voor Adreno GPU's, of Ofono om gebruik te maken van je modem. Dit betekent echter wel dat er maar een klein aantal apparaten bruikbaar zijn (al hebben we meer dan 100 ondersteunde apparaten), aangezien de meeste apparaten bijvoorbeeld 3D acceleratie missen, waardoor we nu wel bezig zijn met optioneel Libhybris support toe te voegen (door middel van Halium).

Ons OS gecombineerd met een apparaat zoals de NC_1 van Necunos, de Librem 5 van Purism, of de PinePhone van Pine64, zorgt dat je een volledige FOSS telefoon kunt gebruiken, die updates krijgt net zoals elke desktop distro: gewoon via je package manager. En nee niet voor 2 of 4 jaar, maar net zolang tot je apparaat stuk gaat, of dat het te langzaam wordt om te gebruiken en dat je het zelf de deur uitgooit.

Ook geven wij de gebruiker de vrijheid om zelf te kiezen hoe hij zijn telefoon wilt gebruiken. Wij ondersteunen op het moment Hildon (de interface die kwam met de N900 en nu wordt door ontwikkeld door het Maemo Leste project), Plasma Mobile, en zijn bezig met het supporten van Phosh (de interface voor de Librem 5, gebaseerd op GNOME) en Unity 8.

Ik ben niet de beste in mijn enthousiasme over brengen, dus ik hoop dat dit voldoet. Natuurlijk ben ik beschikbaar voor mogelijke vragen.
Leuk, dank voor je toelichting, ik ben nu ineens best geintereseerd in PostmarketOS. Overigens ooit een andere naam overwogen? Iets als Lineage/Ubuntu/Deepin oid klinkt wat beter, imho uiteraard.

Hoe dan ook, ik draait dus Lineage en stond op het punt een Ubuntu Meizu te kopen toen aangekondigd werd dat ze stopten. De wens voor een Foss phone is er zeker. Maar... Whatsapp, en Signal en Telegram... Echt, ik doe alles zonder Google, caldav, webdav, nextcloud in de kelder, email bij transip. Maar Whatsapp is een communicatie standaard. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Helaas" zit ik nu bij bunq als bank dus ik zit nu wel echt voor het eerst vast op Android of iOS overigens. Maar android app compatibility... oeh dat zou mooi zijn. Goed, zonder play services is het toch allemaal maar zo zo... Ik weet het ik ben niet hardcore genoeg. Misschien moet ik deze eens lezen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 6 januari 2019 20:55]

Maar Whatsapp is een communicatie standaard. Hoe gaan jullie daar mee om?
Maar android app compatibility... oeh dat zou mooi zijn.
Dat is nou mooi, daar bestaat al software voor! We zijn van plan gebruik te maken van Anbox. Ik heb er al heel wat voor gedaan, maar we lopen nog tegen wat probleempjes aan op het moment. Echter zal dit betekenen dat we volledige Android app support krijgen.

Want ja, ook ik zit helaas vast aan WhatsApp. Al hoop ik daar binnenkort toch anders mee om te kunnen gaan door middel van een Whatsapp bridge en een virtuele machine.
Overigens ooit een andere naam overwogen?
Tja, ik heb de naam niet bedacht haha. Het was toen wel passend, maar nu we voor geïnstalleerd gaan worden op apparaten niet meer. Misschien veranderen we het wel, wie weet.
Wow, whatsapp bridge is echt heel cool! Daar ga ik snel eens mee spelen. Dat zou het ook echt oplossen voor mij!
Ik denk dat de huidige PostmarketOS geinteresseerden sowieso al vrij hardcore zijn, en Whatsapp/Android ook minder prioriteit heeft. Tenminste, ikzelf heb liever dat autonomere basisfuncties als bellen/sms/wekker/camera/browser eerst goed werken.
Maar het zou idd wel tof zijn als Android ook werkt en t daardoor geschikt is voor n groter publiek.
iig kan je met Anbox, Android apps draaien op "Linux", wellicht is dat het laagdrempeligst (voor de ontwikkelaars om te implementeren).
De specificaties die je opnoemt van de telefoon zijn niet de de beste. Betekend dit qua OS wat je aan het bouwen bent dus totaal niet zo zwaar is ? Of komt het door iets anders want de prijs is wel erg stevig
De prijs is zo hoog omdat er maar een kleine oplage van is (ze krijgen geen bulk korting) en hier ontwikkel kosten bij inzitten. Daarbij gaat een gedeelte van de prijs naar de communities achter de OS's die geleverd worden. Ook is dit apparaat niet bedoeld voor "normaal gebruik", maar puur als een early adopter device.

That said, ons OS kan zo licht zijn als je maar wilt, maar het licht voornamelijk aan welke interface je kiest. Kies je geen interface (jup, dat is een mogelijkheid, wel wat moeilijk te besturen lol), dan vereist het natuurlijk vrijwel geen specs. Ga je voor Plasma Mobile, dan zal het iets meer eisen, maar dit moet nog steeds prima draaien op deze specs, zolang er maar hardware acceleratie is. Als je toch wat lichters wilt, kun je altijd nog kiezen voor Hildon. Deze interface kwam met de N900, en die heeft toch echt wat lagere specs dan dit apparaat. Verder zijn we bezig met het ondersteunen van Phosh (de interface die de Librem 5 gebruikt) en Unity 8 (van UBports).
Ter referentie: postmarketOS draait momenteel ook op de N900 die 256MB ram heeft en een 600Mhz single core CPU heeft. De vraag is meer wat android met al dat geheugen doet :P
Stiekum Chrome tabs open houden op de achtergrond gok ik :P

Ik denk ook dat het voor de meeste functionaliteit niet nodig is om veel ram te hebben. Enkel voor het browsen van zware sites (van mij mogen veel websites veel en veel simpeler weer :'( ). Ook het inladen van plaatjes op iets als instagram zal wel wat ram kosten, zeker als je snel scrolled, maar dat kan misschien nog wel met een slimme swapfile op de SD kaart, laat apps maar high prio en low prio ram needs aangeven! Core functionaliteit op ram, en als die vol zit gaan low prio zaken (zoals foto's en video's) naar het ingebouwde geheugen of SD op een swapfile :D
Volproppen natuurlijk, net zoals Linux dat doet wanneer het de mogelijkheid heeft.
Volgooien zodat het niet niks zit te doen.
postmarketOS is een "traditionele" Linux distributie, gebaseerd op Alpine Linux
...
Ook geven wij de gebruiker de vrijheid om zelf te kiezen hoe hij zijn telefoon wilt gebruiken. Wij ondersteunen op het moment Hildon (de interface die kwam met de N900 en nu wordt door ontwikkeld door het Maemo Leste project), Plasma Mobile, en zijn bezig met het supporten van Phosh (de interface voor de Librem 5, gebaseerd op GNOME) en Unity 8.
Een nobel streven. Echter mijn ervaringen met Linux op kleine displays, touch based interfaces over de afgelopen 15 jaar zijn niet positief. In 2003/4 speelde ik met QTopia/Opie en volledige X11 interfaces op iPAQs (met de dual cardbus expansie voor externe opslag en later wifi). Het probleem toen was een gebrek aan simpele applicaties die te besturen waren met het pennetje (veel verder dan simpele PIM applicaties kwam men niet). En de standaard applicaties waren niet zinnig te besturen, keyboard input was om te huilen. De zelfde ervaringen heb ik nog steeds op mijn tablets (de traditonele laptops met touch/pen interface) en linux. De beste ervaringen wat betreft traditionele Linux en touch was op mijn Desire Z met Debian in een chroot en X11vnc. Op de Note2 die ter vervanging kwam was het gemis van de trackpad een groot obstakel.

Als postmarket OS de moderne traditionele applicaties kan skinnen in een touch vriendelijke interface heeft het wellicht een toekomst. Ik zal er eens naar kijken.
We zijn in 2019 aanbeland. Een moderne telefoon zal Wayland gebruiken, en QML/Qt. Niet meer X11.

En i.p.v. een chroot gaan we gewoon een lightweight container opstarten. De kernel heeft nu infrastructuur om een echte volledige isolatie van processen mogelijk te maken (i.p.v. enkel een filesystem-isolatie, what chroot doet).

ps. Als IPC is het D-Bus geworden. D-Bus kan geroute worden over lightweight containers (m.a.w. kan je een virtuele router opzetten die D-Bus berichten route tussen je containers).

ps. Het opstarten en stoppen van 'services' en, zelfs, hele containers, en, D-Bus services (en hun daarbij eventueel horende containers), doen we met systemd (daar zijn veel mensen voor één of andere reden boos om, in de Linux community).
"(daar zijn veel mensen voor één of andere reden boos om, in de Linux community). " Een keihard schreeuwende minderheid zou ik het noemen.
Ja maarja. Die schreeuwers zijn toch ook de zelfde mensen als waarvoor we onze software maakten.

Ik wilde graag zien dat de schreeuwers eens iets doen. En dan bouwden ze devuan.

Prima en akkoord, denk ik dan. Dus ze zijn meer waard dan hun mond! Dat er maar eens wat meer zulke doeners opstaan, die doen. Niet praten. Maar doen.

Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om één en ander, van dat wij vroeger deden, te forken. Of net niet te forken, maar te verbeteren. Er aan verder te werken. Door te zetten. Het gewoonweg beter te weten. Of beter te maken.

Dat is allemaal aan de jeugd. Aan de volgenden.
Ha, Devuan, daar is Maemo Leste op gebaseerd. En postmarketOS maakt ook gebruik van OpenRC en geen systemd. We gebruiken zelfs Musl in plaats van glibc. Be proud to be different I guess.

Anyways, back to your point: yup, de interfaces beschikbaar voor mobile devices gebruiken voornamelijk allemaal Wayland. Er is nog wel Hildon, wat op X11 draait, maar dat zal ook niet eeuwig zo blijven denk ik.
Ik quote onze website maar even, want ik ben niet geweldig in het promoten van dingen:

[...]

Ik ben niet de beste in mijn enthousiasme over brengen, dus ik hoop dat dit voldoet. Natuurlijk ben ik beschikbaar voor mogelijke vragen.
Je uitleg is uitstekend. Je denkt misschien dat je iets moet "promoten", maar hier hoef je alleen maar uit te leggen. Verkooppraatjes zouden je verhaal niet beter maken. Idem toon je voldoende enthousiasme door je toewijding in de uitleg.
Bedankt voor je compliment!
Hoewel ik je punten snap, en dit soort projecten prachtig vind, vrees ik dat die sowieso nooit zal aanslaan bij het grote publiek.

Waar mensen (die niet gamen) met een laptop of desktop of tablet in principe zo lang doen als dat hij niet uit elkaar valt (of apps stoppen met werken zoals in jou eigen voorbeeld) is dat anders met mobiele telefoons.

Een mobiele telefoon is al een tijdje niet meer een communicatie apparaat, hij heeft ook de point-and-shoot compact camera vervangen en de enige reden dat ik (en ongetwijfeld velen anderen) periodiek tóch een nieuwe telefoon koop ook al werkt mijn oude nog 'prima' is omdat de camera techniek achter is gaan lopen.
vrees ik dat die sowieso nooit zal aanslaan bij het grote publiek.
Dat is nou het mooie, dat hoeft ook niet. We zijn een community project, wij zijn al blij als één iemand buiten onszelf er gebruik van maakt. We hoeven geen winst te maken, en vinden dit gewoon leuk om te doen.
Wat ik niet volg is hoe jullie aan security patches komen. Immers wil je een device jarenlang ondersteunen. Normaliter krijg je die patches van Google -> GSM fabrikant -> eindgebruiker. Maar nu direct van PostMarketOS developers of een enkele maintainer die de fork bij moet houden. In hoeverre gaat dat jarenlang goed?
Het idee is dus dat het OS minimaal verschilt tussen alle apparaten, het liefste alleen wat config files. Zo proberen we bijvoorbeeld alle apparaten te laten draaien op de mainline kernel. We hoeven dan dus geen device specifieke patches meer te gebruiken. Onze chain is dan dus Mainline Linux (of andere software) -> postmarketOS (wij) -> eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 7 januari 2019 14:55]

Is alleen mainline genoeg om veilig te zijn.
Zeker niet, maar het helpt wel! Natuurlijk is de userland (het daadwerkelijke besturingsysteem) ook belangrijk, maar dat gaat net zoals bij de Linux kernel. Upstream fixt een bug of security issue -> wij packagen het voor postmarketOS -> eindgebruiker. Het belangrijkste hier is dat dit dus zonder tussenkomst van de hardware leverancier komt (echt, wie heeft ooit bedacht dat dat handig is?!).
Ik hoop dat postmarket OS ooit volledig stabiel is op mijn telefoon, zodat ik het kan uitproberen. Ik wens jullie veel succes met de ontwikkeling van het OS.
[...]


Dan is het bij deze je kans om meer te vertellen. Je hebt nu een publiek, dus waarom zou ik me moeten verdiepen in dit project?
@PureTryOut
tof om hier meer over te horen. Ik was vijf jaar geleden erg enthousiast over de Jolla Phone en heb deze lange tijd met plezier gebruikt. Mede om de redenen die je noemt, maar vooral om een niet-US OS te kunnen gebruiken en ondersteunen.

Jammer dat Tweakers.net wel iedere scheet of gerucht van Google, Samsung, Apple en Huawei, maar niet een mooi project als waar jij aan werkt. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat tweakers.net nog best goed is, met series over tech in de polder.
Tweakers.net richt zich veel meer op hardware dan op software en het is inderdaad zeldzaam dat je softwareberichten krijgt van buiten de grote jongens om. Als je daarin wel geintresseerd bent kan ik OsNews aanraden en die hebben het inderdaad al meermalen over postmarketos gehad: https://www.osnews.com/?s=postmarketos
Doen jullie op FOSDEM presentaties over waar je aan bezig bent? Zeker wel doen (desnoods volgend jaar). We komen kijken. We zijn erg benieuwd naar de jeugd :-)

Dat Tweakers het niet meteen oppikt moet je je geen zorgen over maken.

Zij die wel kennis van zaken hebben, hebben zelf ogen. FOSDEM is alvast een goed idee om het te tonen. De ogen zijn daar.
Een presentatie niet nee (Maemo Leste doet er wel één), we zijn niet de meest geweldige sprekers. Wel hadden we een presentatie op Akademy afgelopen zomer (link), en doe ik binnenkort een praatje op de NLLGG. Misschien doen we volgend jaar wel een presentatie op FOSDEM, wie weet. Wel waren we van plan een gedeelte stand te doen met het Maemo Leste project, maar die is helaas niet geaccepteerd.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 6 januari 2019 17:37]

aKadamy is zeker ook al een goed begin. Dat zijn de KDE (en dus ook Qt) mensen. Die doen ook goede dingen. Spijtig dat ik er niet bij was. Volgende conference kom ik zeker kijken.

Niet opgeven. Die proposals worden wel geaccepteerd. En nooit vergeten: code speaks louder than words.
Die proposals worden wel geaccepteerd.
Oh daar ben ik ook niet bang voor. We grapte al, de samenwerkings aankondiging van Necuno had net iets eerder moeten zijn, waarschijnlijk maakte we dan meer kans :9

We zijn onszelf zeker aan het promoten hoor, dat komt wel goed.
Vul vooral de ontbrekende componenten in met code en projecten. Samenwerkingen (en namen) komen en gaan. Projecten en code blijft. Wanneer er al een project is, tracht het project te verbeteren met jullie ideeën en tracht samen te werken met de upstream maintainer. Hoe moeilijk dat soms ook is (geloof me, dat is moeilijk).

De mensen van FOSDEM kijken verder dan louter announcements. Ze durven echt eens 'git log' uit te voeren op hun console na een git-clone opdracht van jullie projecten.

Ze hebben gelijk.
Geen postmarketOS presentatie op FOSDEM dit jaar helaas, er zullen wel een aantal teamleden van pmOS rondlopen. Er is op KDE Akademy vorig jaar wel een presentatie geweest over pmOS voor als je in de opname geinterreseerd bent: https://postmarketos.org/.../postmarketos-at-akademy/

We hebben ook een aanvraag gedaan om een gedeelde stand op FOSDEM te hebben samen met Maemo Leste maar die is helaas niet toegewezen.
KDE aKademy is technisch en specifiek (Qt en KDE). Daar begin je. FOSDEM bekijk je best als een eindstation. Als FOSDEM je lang genoeg negeert krijg je er een eigen track. Maar eigenlijk negeert men niets. Er zijn gewoon ontzettend veel groepen die op FOSDEM willen praten. Daar lopen immers massa's open source ontwikkelaars rond.

Alle belangrijke projecten zijn langs FOSDEM gekomen. Dus. Blijven proberen.

ps. Ik zal wel eens met wat mensen overleggen ook. Maarja. Geen beloftes.
Verder ben ik blij dat we (postmarketOS) eindelijk als project een keer genoemd worden op Tweakers. Ik "tip de redactie" al elke keer met onze blog posts, maar tot nu toe heeft dat helaas nog niks uitgemaakt.
Ik had er wel al van gehoord en erover gelezen, en kan niet wachten tot het er eindelijk van komt. Het Android-monopolie begint echt zorgwekkend te worden, er is dringend meer diversiteit nodig in het smartphonelandschap. Ik wens het project alle succes toe.
Erg leuk idd, hoop dat jullie success hebben !
Tweakers reclameert je als je ze geld geeft... Daar verdienen ze dik op en zonder de nodige €€€ wordt er niks over je gezegd ook al ben je zo goed voor de community en kom je met goede software die open source is...

Succes met de software jongens, hopelijk wordt het wat!
Dit lijken specs van 2011, de Galaxy S2. Nu geil ik niet op hele hoge specs, maar dit is weer het andere uiterste.
Een telefoon zonder sim kaart. Terwijl juist het mobiele data/4g enz enz helemaal dichtgetimmert met patenten, en propertary drivers. Hoe loopt dat deel van het project?
Doet me wat denken aan de OpenMoko telefoons.

Het lastige voor dit soort projecten om echt lange-termijn tractie te krijgen is dat een smartphone niet alleen een apparaat is dat belt en wat appjes draait, maar echt onderdeel van een ecosysteem is, met allemaal toegevoegde waarde.

Het is loodzwaar om daarin mee te draaien, waardoor hardwaremakers als Palm en Blackberry het niet met eigen OS redden, maar ook Microsoft niet in staat was om tractie te houden. Ook niet-traditionele spelers met diepe zakken (Facebook en Amazon) zijn flink op de plaat gegaan met hun eigen telefoon.

Daarnaast is de innovatie op mobiel gebied wel vertraagd, maar staat zeker niet stil. Eenmalig een niche-product uitgeven is haalbaar, maar lange-termijn levensvatbaar product geef ik ze weinig kans op.
Ik kom uit de OpenMoko tijd en ik heb het prototype aangekregen. Ik werkte toen voor Nokia aan het OS dat op de 770, N800, N810, N900 (Fremantle diablo) en uiteindelijk N9 (Meego harmattan) draaide.

Het zal, denk ik, nooit mogelijk zijn om alle componenten open source te krijgen. Daarvoor zijn er te veel partners die dat vaak niet willen. Maar wat wel kan is dat de grondlaag volledig open source is. Zo'n grondlaag is bijvoorbeeld Yocto, Mer, OpenEmmbedded, Ubuntu, en zo verder.

Tijdens onze Meego jaren moest Nokia die grondlaag nog zelf uitontwikkelen. Dat kostte best veel mansschappen en ander resources. Ik denk dat Mer is wat er als 'community' project uitgekomen is. Bovenop Mer wordt dan weer SailfishOS gebouwd. Dat is wat de Jolla telefoon draait (of de Sony Xperia X waarop je dan SailfishOS draait).

Het beste voor een bedrijf dat een 'open source' telefoon wil maken is om bovenop zo'n basis te werken. Alles in de basis (packages), onder de basis (kernel) doet het best zo upstream als mogelijk. M.a.w. als ze wat willen aanpassen, dan doen ze dat volledig open source (meteen bij upstream dus, de patches op de mailing lijst, en afspraken maken met de maintainers. Desnoods de maintainer in dienst nemen). Zo werkte het bij Nokia ook (de meeste maintainers zijn gewoon in dienst genomen geweest toen).

Als ontwikkelomgeving is het vrijwel altijd QML met Qt tegenwoordig. En dus QtCreator.

Het is perfect mogelijk, al jaren, om een volledig open source telefoon te ontwikkelen. Alle componenten zijn in de open source wereld voorhanden.

Ik denk ook dat het tijd is dat "de smartphone" wordt bekeken zoals "de PC" werd bekeken in de jaren tachtig. Het is tijd dat dit hardware platform open wordt. Dat we er op kunnen draaien wat we willen.

De gesloten ecosystemen hebben hun tijd en monolopies gehad. Momenteel drukken die ecosystemen alleen maar innovatie de kop in.

Open source software is zoals de straat, de stoep en de berm van je dorp. Als je dat wil verbeteren, dan werk je samen met of wordt je maintainer (= zoals burgemeester) en doe je dat publiek en voor iedereen. Uiteindelijk is dat dé toekomst voor alle innovatie: dat het gemeengoed wordt.
Vind je vergelijking met straat niet echt op gaan, want zoals we allemaal weten worden genoeg straten ook gewoon bepaald door een kleine groep hoe de indeling etc is, zonder enige inspraak. En gesloten ecosystemen hoeven helemaal niet innovatie in de weg te staan, net zo min dat open systemen altijd zo positief voor innovatie zou zijn.
Een analogie is nooit perfect nee. Ik wil vooral zeggen dat open source gemeengoed is. En dat de jongeren van vandaag, net zoals toen wij jong waren, hun ideologie mogen inzetten om dat gemeengoed te verbeteren.

ps. Het is niet zo dat een open source project door iedereen kan bepaald worden. Het kan wel door iedereen geforkt worden. Of dat wil zeggen dat je fork er toe zal doen is een andere zaak.
Ook DAT forken ligt puur aan de licentie.
Onze licenties laten forken toe. Fork dus. We eisen het. Fork!
Interessant om te lezen, maar je inschatting dat gesloten ecosystemen hun tijd gehad hebben lijkt me wat optimistisch.

Ze leveren bijv Google en Apple tot nu toe bakken met geld en data op.

Ik denk dat dit soort partijen de marktmacht hebben om kleine initiatieven de kop in te drukken en het geld hebben om kleinere concurrenten op te kopen en om wetswijzigingen weg te lobbyen of via jarenlange procedures te frustreren. Helaas.
Geld infleert. Op lange termijn gaan alle groot-geld initiatieven ten onder.

Open source, echter, blijft.
Het lastige voor dit soort projecten om echt lange-termijn tractie te krijgen is dat een smartphone niet alleen een apparaat is dat belt en wat appjes draait, maar echt onderdeel van een ecosysteem is, met allemaal toegevoegde waarde.

Het is loodzwaar om daarin mee te draaien, waardoor hardwaremakers als Palm en Blackberry het niet met eigen OS redden, maar ook Microsoft niet in staat was om tractie te houden. Ook niet-traditionele spelers met diepe zakken (Facebook en Amazon) zijn flink op de plaat gegaan met hun eigen telefoon.
Vergeet Jolla niet, met Sailfish OS. Die hebben voortgeborduurd op Maemo/MeeGo (wat van Nokia was).
Die hebben wel op de rand van de afgrond gestaan, maar het gaat nu relatief goed. Sailfish heeft eigenlijk (veel) meer te bieden dan de concurrentie, zoals out of the box mogelijkheid tot root-toegang, Android ondersteund (bij de officiële versie), geen schending van privacy of reclame (binnen het OS en native apps) en blijvende updates (op de Jolla 1 zelfs na 5 jaar).
Het leuke aan om het even welk platform dat open source componenten als basis heeft is dat de naam van de groep waarin die componenten zitten er eigenlijk niet toe doet.

Jolla met dus SailfishOS gebouwd bovenop Mer wat de voortzetting is van MeeGo Harmattan (maar dan naar RPM packages omgezet, Harmattan was DEB of dus Debian gebaseerd): het maakt niet uit. De verbeteringen gaan naar wat we 'upstream projecten' noemen. Die (verbeteringen) overleven alles en iedereen. Want ze zijn open source.

Ubuntu gebruikt software uit dezelfde pool. Redhat ok. OpenSUSE ook. OpenEmbedded ook. M.a.w. morgen draait je software op de Tesla (gebruikt Ubuntu). En de RedHat, Ubuntu, OpenSUSE en OpenEmbedded gebruikers en ontwikkelaars helpen mee om jouw platform te verbeteren. Zolang jij maar de nieuwe versies van al die packages regelmatig oppikt.

Wat betreft privacy hebben we reproducable-builds. Stel nu dat je een geheime dienst bent, en je wilt echt zeker zijn dat dat wat je draait hetzelfde is als dat waar je de source code van kan zien. Dan gebruik je reprodicible builds. Maar wie zegt er dat, in de open source wereld, jij als gewone burger dat ook niet kan gebruiken? Dat kan je natuurlijk wel.

Alles wat privacy betreft begint bij zeker te zijn over dat wat je draait. M.a.w. heb je altijd een reproducible build nodig. Daarna kan je vertrouwen hebben in wat je draait. Eens je vertrouwen hebt in wat je draait, kan je encryptie toepassen. Encryptie toepassen op een systeem dat je niet vertrouwt is zinloos. Want voor de encryptie toegepast wordt kan je systeem al op ingebroken zijn.

Bij reproducable builds, en dus, reproducable packages, kan ik je een checksum gegeven voor een bende binaries en kan ik wiskundig bewijzen dat die binaries overeen komen met een bepaalde source code. Zo kan jij mijn binaries vertrouwen t.o.v. een bepaalde source code.

Dan kan je nog zeggen: jamaar, ik ga niet al je source code kunnen lezen. Dat is waar. En dat klopt. Maar als ik mijn checksum en haar source codes publiceer. Dan kan voor de rest van jouw leven iedereen verifieeren dat wat ik gepubliceerd heb geen trojaans paard had. Is dat wel zo, dan kan jij meteen alle vertrouwen in mij opgeven (en naar andere leveranciers kijken).

Dat is, in mijn ogen, een innovatie op zich (voor de betrouwbaarheid van telefoonsoftwares, maar ook voor softwares van andere systemen). Heel wat partijen willen dit. Overheden. Consumenten. Bedrijven. Organisaties.

Dit wordt allemaal mogelijk d.m.v. open source software.
Als ik op internet zoek, zijn deze Jolla telefoons erg verouderd. Met intern maar 16GB en uit te breiden met een micro SD van max 32GB en een micro USB aansluiting.
Al jaren hebben smartphones intern minimaal 64GB en nu vaak 256GB en allemaal het veel makkelijkere USB-C.
Maar ja, zowel de hardware als de OS fabrikanten (van de laatste zijn er maar twee) hebben steeds meer macht en je mag nog blij zijn als je zelf nog een app mag installeren bij wijze van. En iOS is helemaal een drama, daar mag je zowat niks.
Ik zie de toekomst van de smartphone markt somber in.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 6 januari 2019 21:35]

Sony heeft een opendevice programma. Onder andere de Sony XA2 en nog een aantal modellen die ondersteund worden. Enkele daarvan nog wel in proces.

https://shop.jolla.com/
Volgens mij is de enige kans op succes echte volledige openheid. De beperking tot een selectie van besturingssystemen bij dit apparaat maakt het al twijfelachtig. (Hoezo Debian en niet Linux in het algemeen mits hardware-compatible?) Als iedereen die dat wil de software kan aanpassen tot zover de hardware dat toe laat, en er geen kunstmatige beperkingen in de weg staan moet het lukken. Dan kunnen we weer rondlopen met een fysiek lokaal opgeslagen mp3-verzameling en die met iedereen delen over wifi of bluetooth. 8-)
Maar bijvoorbeeld hardware die een closed-source driver eist, of een ecosysteem dat alleen maar 'apps' draait maakt alles kapot. Het moet een schone computer zijn zonder softwarematige poespas om de eigenaar in te sluiten en weg te houden van andere opties.

Die sim-houder en modem gaat ook nog wel een probleem worden. Vooral overheden en grote fabrikanten houden niet zo van controleerbare spullen. Dat in een open systeem willen verwerken gaat ongetwijfeld veel weerstand krijgen vanuit de politiek.

[Reactie gewijzigd door blorf op 6 januari 2019 14:43]

(Hoezo Debian en niet Linux in het algemeen mits hardware-compatible?) Als iedereen die dat wil de software kan aanpassen tot zover de hardware dat toe laat, en er geen kunstmatige beperkingen in de weg staan moet het lukken.
Omdat Debian een zinnig omgeving is die je "overal" kan draaien. En als Debian draait waarom zou de rest dan niet draaien, de ontwikkelaars hebben alleen niet de tijd om alle distros te ondersteunen.
Dan kunnen we weer rondlopen met een fysiek lokaal opgeslagen mp3-verzameling en die met iedereen delen over wifi of bluetooth.
Ehhh, waar zou dat nu niet al kunnen? Welke telefoon out of the box kan geen (individuele) bestanden delen met andere telefoon? Wil je zonder interactie is publieke maken, zo staat bv de Google store vol met bv ftp servers (die geen root toegang nodig hebben).
Hoezo Debian en niet Linux in het algemeen mits hardware-compatible?
Uh dit gaat alleen over wat er voorgeinstalleerd word. Het gaat mainline Linux draaien, dus je kunt er alles op installeren wat je wilt.
Dan kunnen we weer rondlopen met een fysiek lokaal opgeslagen mp3-verzameling en die met iedereen delen over wifi of bluetooth. 8-)
Huh ? Iedere Android of iOS telefoon kan dat gewoon. Ik gebruik mijn smartphone ook als mp3 speler. Heerlijk, niet afhankelijk van veel te dure (en soms op buiten locaties haperende) 4G verbindingen onderweg. Gewoon thuis downloaden en erop pleuren. Ik heb ook geen Spotify of andere online diensten waar het ook offline kan.
Maar on-topic: : Dit is een goed idee, maar ik ben bang dat dit het niet haalt. De macht van Apple en Google is veel te groot, en daarom is er zo weinig keuze in smartphone OS'es. Symbian, Maemo, Blackbarry, Palm, ze zijn allemaal weggeblazen door deze twee reuzen.
Bedrijven als microsoft, hp etc moeten een marktaandeel van xx% hebben, anders is het voor hun aandeelhouders niet interessant, en kunnen ze hun resources beter ergens anders in steken. Een hele kleine fabrikant/os ontwikkelaar kan best succesvol in hun niche zijn, bij misschien maar 5000 toestellen per jaar. Een tweede apple wordt het niet, en dat zal waarschijnlijk ook niet de insteek zijn.
Hoe willen zij eigenlijk met de Librem 5 concurreren die de helft kost? En de i.MX8 heeft.
Die de baseband overigens via USB draait.
Dit gaat niet om concurrentie, zeker niet in dit stadium. Ze zijn het ding nog aan het ontwikkelen, er is nog niks voor eindgebruikers.

Beide projecten hebben overigens overduidelijk een idealistische basis. Ik weet zeker dat ze allemaal dolblij zouden zijn als het andere project een succes wordt.

Maar als ze dan toch zouden moeten concurreren dan is het eerst punt natuurlijk dat de Nuneco meer open is omdat de broncode van de processor open source is. Dat is wat hier belangrijk is, niet de snelheid van het ding.

Daarmee winnen ze puntje op Librem, dat openheid als belangrijkste doel heeft maar geen open processor heeft op hun huidige telefoon.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 6 januari 2019 14:34]

Heb je misschien een linkje waar staat dat de imx8m niet opensource is en de imx6 wel?

Gezien de librem 5 eerst ook de imx6 zou gaan gebruiken maar ze daarna de upgrade hebben gemaakt naar de imx8m. Gezien die sneller,recenter,zuiniger etc is.

Ze geven niet aan dat ze hier iets mee verliezen, alleen het risico op vertraging.
De i.MX 6 is net zo 'open' als de i.MX 8M. Van beide SoCs is de GPU het enige proprietary (gesloten) deel, maar zelfs daarvoor zijn open-source drivers verkrijgbaar met dank aan reverse engineering. Er wordt op geen enkele manier gesloten code geladen.

Van zowel de Librem 5 als de Necuno hoop ik dat ze slagen. Hoe klein het deel is wat ze van de markt pakken verandert niet dat er een derde concurrent is op softwaregebied. Voor de Librem 5 weet ik dat zelfs een minimaal deel van de markt voor hun voldoende kan zijn om te overleven en (nieuwe) toestellen te blijven produceren, juist omdat ze niet op grote schaal inzetten.

Wat de Librem 5 aantrekkelijker maakt is dat de fabrikant zich al bewezen heeft (met hun notebooks), dat de SoC wat actueler is, en dat er een (aparte, over de USB bus, los van het hoofdgeheugen van het systeem) GSM/4G modem op zit voor bellen, SMS'en en data. Dat maakt de Librem 5 interessanter als algemene smartphone vervanger.

De Necunos NC_1 (ontwikkelplatform) komt in maart uit.
De Librem 5 development kit is reeds uitgebracht. De uiteindelijke toestellen komen in april uit.

We gaan het zien. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 januari 2019 16:27]

Er wordt aangegeven dat de broncode van de processor open source is. Maar in hoeverre kan dit het geval zijn als er gebruik wordt gemaakt van een cortex ARM core? Ik dacht dat ARM cores proprietary IP zijn en onder licentie ingebouwd worden in andere chips. Het zal natuurlijk ook wel een definitiekwestie worden maar mij lijkt dit in eerste opzicht geen open source CPU, zoals RISC-V dat wel is.
Vraag me af of dat werkelijk zo is. Necuno zit in Finland. Librem zit in de V.S. Neem aan dat je de douane en btw kosten bij de librem nog moet op tellen. En van af morgen is de Librem 100 dollar duurder geworden om de kosten te dekken.

Vindt de Librem phone een mooi product. Maar veel te duur. Daarin tegen lijkt me de Pinephone veel interessanter. Deze zou rondt de 100 dollar gaan kosten.
Vandaag is inderdaad de laatste dag om hem voor $599 te kopen. 8)7
En dat het in Finland zit geeft ook wel een iets beter gevoel.

En ik gok dat de Pinephone nog wel even gaat duren.
PINE64 will create a new SoPine based board with 5.45" 1440x720 LCD panel and miniPCIe connector for LTE module, and several essential sensor such as GPS, barometer, magneto and etc. This serve as a PinePhone developer board. We plan to demo at FOSDEM 2019.
Fosdem is op 2 en 3 februari 2019 in Brussel. Maar dan ben je er inderdaad nog lang niet. Zal ook wel geen $100 gaan kosten gok ik ;)
lees de titel nog eens, de genoemde prijs is voor een ontwikkelaarstoestel (oplage 500 stuks) niet wat het uiteindelijk device gaat kosten.
Is er een reden dat er geen sim-slot en modemfunctionaliteit in zit? Wat is het denkproces achter deze beslissing?

[Reactie gewijzigd door _Wout_ op 6 januari 2019 15:03]

Ik geloof niet dat er open source (GSM)modem hardware te koop is. Lijkt me voor de hand liggen om die toe te voegen via een andere (USB?) koppeling.
Sterker nog, er zijn verschillende landen waar het verboden is (voor de fabrikant) om de source code van het modem te publiceren, om te voorkomen dat mensen zelf met frequenties gaan klooien. De frequenties worden immers in de meeste landen gereguleerd door overheidsinstanties. Daarom zijn de meeste baseband drivers alleen beschikbaar als binary blobs.
leg me eens uit wat er zou gebeuren als er geklooid wordt met ffreqenties
Interferentie met andere toepassingen.
Dan kun je bijvoorbeeld je WiFi op kanaal 14 zetten (dat mag wel in Japan maar niet in NL), en dat soort dingen. Reuze praktisch om al je apparatuur op dat soort banden te draaien, dan heb je zelf geen last van de buren enzo. Maar 't zou wel illegaal zijn.
Het frequentie-spectrum is zorgvuldig opgedeeld en gelicentieerd in blokken voor verschillende doeleinden.
Het zou erg vervelend zijn als iemand in staat zou zijn om bijvoorbeeld het zendvermogen of de frequentie van zijn mobieltje op te krikken waardoor het ineens interfereert met een pacemaker ofzo.
Het gaat om een ontwikkelaars toestel, geen mobiel om je moeder te bellen
NOTE: Necunos NC_1 is an engineering unit. It does not have cellular modem or SIM-card slot. It will ship with your choice of software.
De productie versie zal het zeer waarschijnlijk wel gewoon hebben ;)
Also, security problemen, genoemd in een blog. Link
For obvious security reasons our first evolution devices wont have cellular module included. But we know how important this might be to you, so we are in active discussion with carrier partners to enable cellular (LTE) and other wireless IP connectivity. In our opinion ‘being mobile’ is not same as a mobile phone.
mogelijk licentiekosten? Ik meende dat Motorola oid. daar een beste set patenten voor had.
Tja, simslot is alleen interessant als je een modem hebt, en die modems bevatten een zooi patenten.
Geen sim slot, mag je het dan wel een telefoon noemen? Meer verwant aan een iphone touch (en lijkt wat betreft uiterlijk ook erg op de eerste iphone touch modellen trouwens).

Verder een mooi project, prijs is geeneens heel gek als je bedenkt dat het een ontwikkelaars editie in beperkte oplage is. Ik hoop dat de uiteindelijke versie niet teveel afwijkt van deze, dan kan er alvast wat leuks ontwikkeld worden :)

Ik hoop dat OS 6 trouwens eentje wordt die android apps kan draaien (Android zelf of bijv. sailfish OS), dan bereik je toch een net iets grotere markt weer. En het is leuk om te zien wat de community met Android doen als ze zo'n open telefoon tot hun beschikking hebben, misschien wel een telefoon die ongekend lang Android updates gaat krijgen :) .
"Een telefoontoestel of telefoon is een toestel waarmee gesprekken mogelijk zijn tussen personen die zich buiten gehoorbereik van elkaar bevinden."

Download Skype erop en je kunt bellen! :)
Dus mijn laptop en pc zijn ook telefoons? O-)
En mijn walkie-talkie ook! Maar even serieus, het woord telefoon is zo veranderd van betekenis. De meesten hebben nu wel een telefoon of smartphone, maar wanneer je het over sms'en of bellen hebt kijkt iedereen je raar aan. "Wie belt er nog?" smh
Om eerlijk te zijn ben ik de ouderwetse beller. Via chat berichten heb je weleens last van een zin die verkeerd geïnterpreteerd wordt waardoor er in ergste geval ongemakkelijke situaties tot ruzies kunnen ontstaan. Wanneer je belt naar iemand hoor je de intonatie en men kan ook meer tijd voor je nemen dan in een berichtje waarop je soms enkele dagen op respons van een ander moet wachten met als respons: "Ja oké" ( bijv.).

Bellen vind ik veel persoonlijker en ervaar dit als prettiger. Tijdens chatten/ berichten versturen op telefoon worden geregeld tekstuele fouten gemaakt of erger nog rare onbedoelde woorden of zinnen door auto woorden correctie, voorbeeld:
Iemand vraagt je " Vanavond naar de bios?" En jij antwoord terug: " Ja is goed hoer." i.p.v. hoor.
Het is mij overkomen en om je hier uit te praten is niet altijd even makkelijk.

Berichten versturen kost mij tevens meer tijd dan een mondelinge conversatie omdat ik beter met praten ben dan met schrijven.

Dus om nou bellen direct af te schrijven omdat jij het bijna tot niet doet lijkt me een beetje te kort door de bocht genomen.
Ik bel ook nog regelmatig. Is zelfs wat sneller dan "even een appje sturen", want wat heb je eraan dat je het sneller hebt gestuurd als diegene het later pas leest? Je belt, de ander neemt (vaak sneller) op, je zegt wat je echt wilt zeggen, wat jij perfect hebt uitgelegd en je bent klaar met bellen.

Om even terug te komen op jouw verkeerd geïnterpreteerde berichten, ben ik het volledig met je eens. Zelf kom ik vaak sarcastisch of zonder interesse over. Bellen is dan veel handiger om miscommunicatie te voorkomen.
Ben het ook wel met je eens hoor, ik bel zelf 2 uur per jaar met mijn 'telefoon'. En ik zit 1000 uur op discord op mijn 'pc'.

Het loopt tegenwoordig allemaal in elkaar over of door elkaar heen.

Het probleem bij dit toestel is echter dat niet enkel bellen en sms'en lastig wordt maar ook data, muv van wifi dan.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2019 14:23]

Klopt, maar er wordt nog steeds veel "gewoon" gebeld (had dat eerder uitgezocht):
2017: 31mld minuten/jaar over 20mln mobieltjes = 127min/mnd/mobiel (pdf p7+9).
2007: 10mld min/kwartaal over 18mln mobieltjes = 185min/mnd/mobiel (pdf p11+12).
Volgens mij zijn t vooral jongeren die elkaar nooit bellen en dan concluderen dat niemand belt, terwijl de meerderheid (30/40+ers) nog flink erop los belt. Al zou de daling mss groter zijn als (onbeperkt) bellen niet zoveel goedkoper was geworden.
Twee blikjes met een touwtje ertussen.
Als we dan wikipedia gaan quoten, iets verder in dat artikel vind je dit: "Hedendaagse VoIP-toepassingen zoals Skype worden softphones genoemd.", en op de pagina voor mobiele telefoons: "Mobiele telefoons maken gebruik van radiogolven en van telefooncentrales om binnen een bepaalde regio communicatie tussen de gebruikers mogelijk te maken.".

Het is dus een telefoon, maar een softphone en geen mobiele telefoon. Elk apparaat dat VoIP toepassingen kan draaien is dan dus een softphone, ook laptops en smart speakers, en daarmee ook een telefoon. Wat dat betreft klopt het artikel idd, toch vermoed ik dat er verwarring zou zijn als je zo'n device als telefoon gaat verkopen.
Tja, met zo'n definitie zijn een tablet en desktop ook een telefoon...
Geen sim slot, mag je het dan wel een telefoon noemen?
Ze noemen het zelf dan ook nergens een telefoon, maar een "mobile device".
In de eerste post staat uitgelegd dat het 6e os waarschijnlijk precies is wat je zoekt....
Ik weet niet zeker of 1199 euro de juiste prijs is, maar het is wel een interessante aanpak. Hier kan zeker veel mee gedaan worden
Voor een development kit is het geen gekke prijs.
Interessant om te lezen dat LuneOS hier ook op draait. Het is natuurlijk geen game changer, maar leuk speelgoed blijft het wel.

Sinds HP WebOS opensource maakte en het besturingssysteem verkocht aan LG, zijn ontwikkelaars beziggeweest met het doorontwikkelen van het OS voor smartphones. Volgens mij is LuneOS voornamelijk een hobbyproject en zorgen de ontwikkelaars ervoor dat de boel een beetje up-to-date blijft met de laatste standaarden, hoewel af en toe ook een nieuwe applicatie verschijnt.

LuneOS draait nu op de oude Pre-telefoons en de HP Touchpad, maar de ontwikkelaars proberen het ook werkend te krijgen op de Xiaomi Redmi Note 4x (mido), OnePlus X (onyx), Google/Huawei Nexus 6P (angler) en Motorola G4 (athene).

Voor wie het een beetje wil volgen: PivotCE is the place to be.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 6 januari 2019 15:43]

Hopelijk betere support in buildroot voor de GPU.
Kan ik eindelijk over met een project naar de laatste kernel. :) :)
als nemo er op kan, wil dat dan zeggen dat sailfish er ook op kan?

nemo kan draaien op elk toestel waar sailfish (officieel of onofficieel) op kan, maar is dit omgekeerd ook het geval?
Uit het nieuwsbericht:
heeft geen modem of sim-slot
Hebben we het in dit geval nog wel over een telefoon dan?

In deze reactie: PureTryOut in 'nieuws: Ontwikkelaarseditie van opensourcetelefoon Necuno te k... lees ik dat er wel WLAN en WIFI beschikbaar zijn, maar dat maakt het apparaatje nog geen telefoon.

Komen er mettertijd nog een (e)sim en een modem in deze nu-geen-telefoon?
Dit is maar een early adopter apparaat, voornamelijk bedoeld om de software ontwikkelaars te ondersteunen. Zie het dan ook niet als een telefoon, maar een "generic" mobile device in de form factor van een telefoon. In de verschillende blog posts die ze hebben released gaven ze al aan dat een volgende editie waarschijnlijk wel een modem gaat bevatten, op het moment zijn er te veel privacy problemen mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee