Philips Hue krijgt update voor power-on-gedrag

Signify brengt nog deze maand de update naar alle Philips Hue-verlichting die gebruikers de mogelijkheid geeft het power-on-gedrag te bepalen. Tot nu toe brandden de Hue-lampen op maximale helderheid na het opnieuw inschakelen van de stroom.

De update brengt vier power-on-opties naar de Philips Hue-lampen. Gebruikers kunnen de kleur instellen die de lampen moeten weergeven na een stroomonderbreking en ze kunnen de laatste staat van de lamp herstellen. Daarnaast kan de lamp alleen naar de laatste kleur, maar met maximale helderheid herstellen en ze kunnen aangeven dat de lamp de standaardkleur en -helderheid moet weergeven, zoals altijd al het geval was.

Signify meldt dat de update deze maand uitkomt: "Aangezien we deze functie naar alle officiele Hue-lampen brengen die we ooit hebben uitgebracht, kan de uitrol even duren. We houden jullie op de hoogte wanneer de functionaliteit publiekelijk beschikbaar is." Op Gathering of Tweakers meldden gebruikers vanaf woensdag dat ze de update voor verschillende modellen hebben ontvangen.

De nieuwe power-on-functies werken in combinatie met de Philips Hue Bridge. Naast alle lampen moet die ook over de laatste firmware beschikken. Bij de keuze voor het herstellen naar de laatste staat van de lamp, kan het ook zijn dat de lamp uit stond. Gebruikers kunnen dan twee keer achter elkaar de stroom uit en inschakelen om de lamp naar de modus van volle helderheid te activeren, zonder dat de app nodig is.

De nieuwe functies moeten een einde maken aan de frustratie die sommige gebruikers ervoeren bij de standaard herstelmodus van Hue-lampen: die gingen na een uitval van de netspanning, door bijvoorbeeld het omzetten van een schakelaar, op volle helderheid met warm wit licht branden. Na een stroomstoring 's nachts, gingen dan bijvoorbeeld standaard alle lampen vol aan. Signify kondigde op de IFA 2018 in september aan te werken aan de power-on-wijzigingen.

Philips Hue Power-onPhilips Hue Power-on

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-12-2018 • 10:53

194

Submitter: lvoogdt

Reacties (194)

194
193
89
7
0
81
Wijzig sortering
Ik ben (nog) geen smart verlichtinggebruiker, maar vind het eigenlijk best wel gek dat deze feature nu pas beschikbaar is.

Ik zou als leek verwachten dat dit soort “slimme” lampen na een stroomstoring uitblijven, of in ieder geval in de stand blijven waarin ze stonden vóór de uitval.
Ik ken verhalen van mensen die op vakantie waren en waar de verlichting een paar weken heeft aangestaan..
Tegelijkertijd is het bedienen van slimme lampen met de app of met een van de remotes erg handig voor mensen die er regelmatig mee omgaan, maar voor een groot gedeelte van de mensen is licht aan/uit doen met lichtknop nog steeds het meest logische. Ik vind het wel fijn dat ik tegen gasten als die in mijn huis zijn als ik er niet ben kan zeggen dat ze het licht eenvoudig met de schakelaar kunnen bedienen. Als de lamp uit zou blijven als hij weer stroom krijgt (lichtknop wordt geswitched) kan je nooit meer de lamp aankrijgen zonder de app of de remote uit te leggen.

Ik kijk daarom erg uit naar de nieuwe niko switches die er als normale switches uitzien, maar voor Hue gebruikt kunnen worden: https://huehomelighting.c...witches-coming-this-year/

Wat wel fijn is is dat je een standaard stand in kan stellen, dat bij gebruik van de lichtschakelaar de lampen niet per sé op maximale helderheid gaan, maar op een comfortabelere stand.

Maar zo evident was deze feature dus niet per sé, omdat hij mijns inziens echt niet voor alle use cases een verbetering is.
Ik ben redelijk bekend met apps ;) , maar je verlichting aan moeten doen met een telefoon app is ronduit onhandig. De app is voor instellen vast te leggen en eventueel scènes te creëeren, maar simpel aan en uit is niet handig. Het is enkel handig om als je niet thuis ben verlichting aan of uit te kunnen doen.

Ik ben dan ook heel erg tevreden met de Xiaomi Cube, die kan je schudden, schuiven of kantelen en daar kan je acties aan hangen. Schudden is bij mij licht aan en kantelen is uit. En we hebben hier allebei onze eigen cube.:)

Maar moet zeggen dat Hue nu wel interessant gaat worden, vond het altijd het enige onoverkomelijke nadeel van die dingen dat ze geen instellingen onthielden als de stroom eraf was geweest.
Ik heb de Hue widget op mijn homescherm met een paar vaste scenes wat het voor mij redelijk makkelijk maakt om licht aan/uit/anders te doen. Telefoon vaak toch wel snel bij de hand.
Daarnaast is de coming/leaving home functionaliteit in de app heerlijk waarmee het licht automatisch aan/uit gaat als ik thuiskom/vertrek (en het donker is).

Maar ik ga mijn ouders niet zo ver krijgen om de app te gebruiken omdat het idd een mate van onhandigheid bied. Maar ook die Cube ga ik ze niet uit kunnen leggen.
Het komt bij mij wel eens voor dat mn telefoon batterij leeg is. Dan kan je home screen heel handig zijn. Maar dat gaat gewoon dan niet werken.

Ik heb 4 HUE switches thuis. en 3 hue motions hangen.

1 switch in de woonkamer hangt op de plek van de centrale schakelaar
andere switches hangen in de slaapkamers. (mis er 1 in de bandkamer)

2 hue motions als hotelschakelaar gang en trappen gat
1 hue motion in de keuken.
Ik heb zelf 2 hue motions, maar evengoed de hue tap en 2 dimmers in huis.
De enige ruimtes waar ik het nog niet had gedaan was net omwille van het default gedrag (kinder kamer)
en eentje omdat het weinig nut leek te hebben in een wc (al denk ik hier anders over als dit met een motion zal zijn en default gedrag een return to last state zal zijn)

Wij hebben hier een stroomonderbreking voorgehad enige tijd terug en ik was zeer blij dat ik wakker ben geworden voor de stroom terug aan is gegaan (het was tijdens het slapen gebeurd in de ganse buurt).
Op de slaapkamer hadden we toen 2 bulbs en een ledstrip, nu nog 1 bulb en de ledstrip, maar ik wil er niet aan denken aan hoe onaangenaam wakker worden het zou geweest zijn...

Nu wat ik het meest lastige vond was het feit dat ik niet instant alles terug uit kon doen en ik moest wachten op het booten van het ganse gebeuren en daar ik toen nog niet overal de hue-schakelaars en bewegingsdetectoren had moest wachten op wifi.

Ik snap het idee dat erachter zat, maar laat de keuze aan de gebruiker om te beslissen of zij dit wensen of niet
Misschien een Alexa of Google Home? Dan vraag je 't aan je assistent om het licht in- of uit te schakelen. ;)
Is een optie maar ik doe het nog simpeler. Aan mijn Homey hangen de HUE bridge met bijbehorende lampen en ook de bewegingssensoren. Standaard scene in de HUE app doet de lampen automatisch aan als de zon onder gaat en doet ze weer uit op een bepaalde tijd. Als ik naar bed ga zeg ik tegen Homey "OK Homey ik ga naar bed" en die gooit dan de TV en alle lampen in de woonkamer uit, ongeacht of de tijd dat ze uit moeten gaan nog niet gekomen is.
Als ik tussen zonsondergang en zonsopgang de kamer in loop ziet de sensor dat en die schakelt alle HUE lampen netjes aan (en weer uit) . Ik raak dus echt nooit een schakelaar aan ;)
Bij stroomuitval gaan de lampen natuurlijk uit, logisch, maar hij pakt het schema gewoon weer op bij zonsondergang. En als ik de lampen toch eerder aan wil doen zeg ik tegen Homey iets als "OK Homey doe alle lampen in de woonkamer aan", de scene staat ingesteld maar je kunt natuurlijk altijd dimmen/kleur veranderen met je stem of de app. Ik zou niet meer zonder willen ...
Die cube is een kind van 3 uit te leggen.... Helaas... :P

Ben bang dat je je ouders iets te laag inschat. ;)

Gebruik zoveel mogelijk Google Home om te schakelen, maar helaas zijn er nog geen voldoende geschikte smartlights op de markt. Al die krengen stralen voornamelijk naar de zijkant en naar boven wat bij ons dus betekend dat het plafond goed verlicht is en de grond nagenoeg donker, verdomd irritant. Dus moet nog met "ouderwetse" ledlampen en smartplugs werken in de woonkamer, tuin en tuinkamer is al wel voorzien van yeelights en milights at the moment, daar is het iets minder hinderlijk.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 18:44]

Via een voice assistant als Siri is het ideaal hoor. Ik zeg gewoon ‘keuken aan’ en voila. Ook scenes etc werkt prima, als ik een film wil kijken zeg ik ‘woonkamer laag’ en alle lampen gaan op filmstand. Een van de zeldzame nuttige toepassingen van Siri ;)
Yep Google werkt hetzelfde is best ideaal.

Ik roep als ik thuiskomen "hey Google ben thuis", en de lichten gaan aan, tv gaat aan en de verwarming op 18,5 graden.

Nu zelfs als de plantsensor minder dan 1000 lux meet en het na een bepaalde tijd is en ik de achterdeur open doe de lichten automatisch aan gaan in huis. :P

Niet heel nuttig wel leuk speelgoed. :P
/offtopic: Bij mij gaat de kachel op 18,5 als we WEG gaan ;)
Wel handig, de coming home functie. Als ik beneden parkeer dan weet mijn vriendin dat ik thuis kom, want de lichten in de gang gaan aan. Soms al als ik aan kom rijden, soms pas na parkeren. Soms ook gewoon niet... het is niet 100% raak helaas.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 22 juli 2024 18:44]

Haha is jouw huis ws een stuk beter geïsoleerd, huis uit 1906 hier en dat gaat ws budgettechnisch qua kosten financieel heel duur uit de klauwen escaleren. :P

Qua geld dan hè... :)

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 18:44]

Heb je dit geconfigureerd via IFTTT? Ik wil namelijk iets soortgelijks instellen i.c.m. o.a. mijn Yeelight producten.
Nope alles via de routines bij google home.
Waar vind je dat? Heb overal lopen zoeken |:(
Thanks! Wat blijkt, Nederlandse taal i.c.m. Shortcuts is nog niet mogelijk op iOS..
Het lijkt onhandig omdat je het niet gewend bent. In de praktijk blijkt het tegendeel waar te zijn.
Ik heb milights en yeelights, apps gebruik ik zo min mogelijk.

Telefoon pakken, unlocken en app starten is onzinnig als ik gewoon "lichten aan" kan zeggen.
Dat doet me denken aan de film demolition man, illuminate, deluminate.
Lichten aan/uit met een app (te bedienen vanaf home screen of met Siri) is juist ontzettend veel gemakkelijker. Ik heb iets van 14 lampen in de woonkamer/keuken die met 1 druk op de knop aan/uit gaan in de stand (kleur, initensiteit) die ik prettig vind. 's Avonds naar bed? 1 druk op de knop en alles is weer uit, te bedienen vanuit je bed zodat je onderweg in het donker niet je nek breekt over rondslingerende schoenen, katten, etc. ;)

Nee, in het begin is het even wennen (ook met gasten die komen logeren), maar ik zou inmiddels niet meer terug willen. Daar moet ik wel bij zeggen dat het pas echt handig is als je ál je verlichting (in één ruimte) op die manier bedient. Anders blijf je toch een beetje het slechtste van beide werelden combineren.
Gelukkig verkopen ze daar gewoon switches en dimmers voor.
Ja idd gelukkig wel. Your point being? :P
Voor Philips hue kan je ook gewoon fysieke schakelaars kopen. Waar je dan zelf voor kan bepalen welke lampen je er allemaal aan wil koppelen. Heel handig. Ik heb al mijn lampen in mijn woonkamer op zo'n fysieke switch. 1 keer drukken en ik heb al mijn lampen aan en 1 x drukken en alles staat weer uit. Keertje extra drukken is andere scène. En je kan alles tegelijk dimmen of feller zetten.
Dan vergis je je toch hoor. Verlichting bedienen met Homekit is echt heel handig. Ik bediende mijn Hue lampen niet meer via lichtschakelaars omdat power-on nog niet bestond en dan werkt Hue perfect. De boel is dan ook allemaal redelijk geautomatiseerd. Ik word wakker met een ochtendlicht dat feller wordt en als ik mijn huis verlaat dooft het licht overal automatisch. S'avonds gaat het licht in een gezellige stemming branden wanneer de zon onder gaat. Keuken en badkamer werken met sensors en als ik ga slapen zeg ik tegen mijn Apple Watch alle lichten te doven.

Gaat heel handig met een app hoor. Maar Power-On maakt het nu ook handig voor gasten die het anders toch niet snappen.
Ik heb een paar van deze hue switches in huis hangen voor die reden: https://www2.meethue.com/...mmer-switch/8718696743157
En in de hal een sensor: https://www2.meethue.com/...tion-sensor/8718696743171

In de woonkamer gebruiken we Alexa. Maar als ik een keer een goede deal tegenkom, zet ik daar waarschijnlijk ook wel een tap https://www2.meethue.com/...-tap-switch/8718696743133 of zo'n switch uit jouw link neer..

Best of both worlds..
Ik heb idd zo'n standaard hue remote in mijn woonkamer hangen, maar die is voor "externen" toch minder intuitief.
Daarnaast werkt hij op batterijen en ondanks dat hij volgens mij redelijk lang meegaat heb ik een hekel aan geforceerd dingen op batterijen te moeten hebben op plekken waar ik gewoon stroom heb. Geen zin om in mijn huis met allemaal apparaten te zitten die het niet doen omdat de batterijen op zijn terwijl ze gewoon stroom kunnen hebben.

De Tap werkt (net als die nieuwe switches) op opgewekte energie en is dus nooit "op", die heb ik op mijn nachtkastje liggen en is ideaal voor snel lichten aan of uit doen.

Maar voorlopig vind ik het erg fijn dat ik de simpele instructie kan geven "doe de licht knop even uit en dan weer aan en je hebt licht", in plaats van "gebruik de remote (in principe hangt hij aan de koelkast, maar misschien ligt hij los ergens anders en moet je hem zoeken), de bovenste knop is aan, daarna van scene wisselen, de middelste knoppen zijn voor felheid en de onderste knop om hem weer uit te doen"
In principe ben ik het met je eens over de baterijen kwestie.
Maar ik moet zeggen dat mijn dimmerswitches het al jaren doen met de originele set..
Dus in de praktijk valt het reuze me..
De dimmerswitch is ook veel logischer qua UI en elke leek snapt dat '1' aan is en '0' uit is..
Qua UI is de dimmer switch idd een stuk handiger dan de tap. Het probleem dat ik daar nog wel mee ervaar is dat hij vaak op een rare kleur staat als ik film heb gekeken, of lage brightness ofzo, waardoor puur 1 en 0 niet echt voldoende zijn voor een fijne lichtbedieningservaring. (Alhoewel de feller en minder fel knoppen ook wel redelijk duidelijk zijn, is niet altijd voor iedereen duidelijk dat de lampen dat ondersteunen.)

Maar ben het met je eens dat de dimmer switch op zich een best prima product is. We wensen natuurlijk altijd meer en beter :)
ja switchen van scene gaat niet met de dimmerswitch.. maar bij mij is dat geen issue want ze zijn gelinkt met witte lampen niet kleur..

Meer en beter is idd altijd goed.. een hue switch die je kan inbouwen als vervangende wandschakelaar zou ideaal zijn.. ik heb wat opties gezien maar geen was goed genoeg tot nu toe..
Switchen van scene met de dimmerswitch gaat heel goed eigenlijk, kwestie van instellen wat moet gebeuren bij meerdere keren op de I knop drukken.
Ja, nu je het zegt dat zou ook kunnen, omdat ik alleen witte lampen aan de dimmerswitch heb hangen had ik daar niet aan gedacht..
Hoezo gaat switchen van scene niet? Gewoon nogmaals op de I drukken, dan wissel je tussen maximaal 4 scenes.
Zelfs 5 stappen met de 1=on in te stellen - dimmer on0 on1 on2 on3 on4
Nou. Ik mocht dat dus laatste wel even uit leggen aan mijn moeder XD. Ik ben mijn ouders zo ver aan het krijgen dat ze bij nieuwe verlichtjng automagisch eerst even bij Hue lampen gaan kijken. Ja in aanschaf is het soms wat duurder, maar geïntegreerde armaturen zijn vrij redelijk geprijsd en besparen op lange termijn vrij veel geld aan stroomkosten.

Daarnaast is het natuurlijk een mooiere manier dan werken met LED dimmers. Dat is ook een ontzettend dure grap en je kunt in een los armatuur met ingebouwde led dimmer nooit meer een standaard spaarlamp zetten.
Je kunt ook drukknoppen van Hue kopen. Die heb ik in mijn huis ook voor de echte lichtknop gehangen.
(de officiele lichtknop is er nog, maar niet meer zomaar bedienbaar)

Daarnaast kan ik via Alexa de boel aan of uitschakelen en van kleur veranderen, etc. Dus keuze genoeg. Zelfs mijn moeder snapt het :)
Ben het met je eens. Mijn vriendin zou die Hue-lampen nooit in huis accepteren als ze niet gewoon via de schakelaar aan en uit te zetten zouden zijn. Een nadeel daarvan is (zoals reeds genoemd) dat de lampen dagenlang blijven branden als er een stroomstoring is tijdens je afwezigheid.
Dat heb ik opgelost met een 'recept' van ITTT (tegenwoordig Do genoemd): elke nacht worden alle lampen uitgeschakeld. Zo kunnen ze nooit al te lang blijven branden.
Ik heb om 9:00 en om 24:00 een veegpuls ingesteld: Gewoon lampen uit.
Werkt perfect.
Dit is gewoon een Hue Tap in een nieuw jasje. Het is wel een schakelaar met veel speling. Gister geprobeerd.

Maar. De schakelaar zou in het theorie over 10 jaar nog steeds moeten doen.

[Reactie gewijzigd door FireStarter op 22 juli 2024 18:44]

Die niko switches zijn inmiddels te krijgen. Heb er 2 nu thuis geïnstalleerd. De knoppen werken naar behoren en wekken ook, net zoals de hue tap kinetische stroom op, dus geen batterij nodig. Wel voelt het anders dan een gewone lichtknop. Daarnaast vraag ik me nog af hoe lang ze heel blijven, het kunststof voelt hier en daar wat dun en de klikvingers wat fragiel.
Ik heb alle schakelaars “weggesmeerd” achter stuc. Nu zit er één Logitech pop knop op de muur. Werkt prima met hue.
Als de wandschakelaar uitstaat, dan blijft de lamp ook uit aangezien deze geen stroom krijgt. Nu was het zo dat wanneer de lamp uitstond en de stroom ging weer aan, de lamp uitbleef. Wanneer de lamp aanstond en de stroom ging weer aan ging deze naar een standaard licht op maximale helderheid.
Nu kan je altijd teruggaan naar de laatste instelling of naar een eigen gekozen instelling, dus wel echt een toevoeging die er al veel eerder in had mogen zitten, maar volgens mij was het al niet zo dat ze na een stroomstoring allemaal aangingen.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar je schetst de oude situatie niet helemaal correct: zonder de toevoeging van deze feature ging ELKE lamp - na het hervatten van de stroomvoorziening - naar het standaard wit op maximale helderheid. Er werd dus in het geheel geen rekening gehouden met de vorige staat van elke lamp (kleur, helderheid, en of die aan of uit stond).

Dit goldt inderdaad niet voor een lamp die met de wandschakelaar was uitgezet want die hadden ook voor en na een stroomonderbreking geen stroom.
Ik heb wel eens gehad dat op moment dat ik de lamp uit had gezet met de app, vervolgens met de wandschakelaar probeerde aan te zetten -> uit en ook geen stroom meer -> weer aan, maar nog altijd geen licht -> in de app aan. Maar het zou kunnen dat de stroom er dan te kort af was.

Kan het nu helaas ook niet meer uittesten, maar dat wat jij zegt zou goed het geval kunnen zijn. Dan was deze update ook echt nodig, want anders dan kunnen er inderdaad gevallen voordoen dat je alle lichten uit hebt, op vakantie gaat en door een stroomstoring alle lampen aangaan tot je weer thuis komt.
Dat heb ik ook wel eens ja, soms gaan lampen pas na twee keer de schakelaar aan/uit/aan flipperen aan. Bepaalde lampen in huis hebben er vaker last van. In principe blijf ik zelf altijd van de schakelaars af omdat de lamp-lamp mesh communicatie wegvalt als er geen stroom op een lamp staat, maar gasten etc. weten meestal niet dat alles via bewegingssensors en timers werkt :+

In zijn algemenheid moet ik zeggen dat Hue best wel een buggy product is. Als het werkt is het prachtig, maar het systeem heeft veel glitches, wat in een huis met veel lampen over alle verdiepingen erg duidelijk en hinderlijk is. Ik gebruik al 2 bridges om te voorkomen dat lampen af en toe worden ‘afgeknipt’ omdat ze de bridge niet kunnen bereiken en de lamp-lamp communicatie wegvalt, maar zelfs dan is het niet 100% stabiel altijd (random onbereikbare lampen, lampen die ineens een andere helderheid hebben, etc). En dan hebben beide V2 bridges zelf ook kuren: ik gebruik Homebridge die de bridges continu polled, en in de log is te zien dat ze allebei regelmatig onbereikbaar zijn omdat ze random lijken te rebooten, wat 100% zeker geen netwerk issue is. Leuk spul dus maar Philips zou wel iets meer moeite mogen doen om het product verder te ontwikkelen (waarom is er bijvoorbeeld nog steeds geen v3 bridge met meer geheugen voor automation regels en om meer schakelaars enzo te kunnen pairen, of native transparante support voor multiple bridges?). Ook de HomeKit integratie is uitermate buggy.
Dat heb ik ook wel eens ja, soms gaan lampen pas na twee keer de schakelaar aan/uit/aan flipperen aan.
Dat komt omdat je de stroom niet lang genoeg eraf laat. LED drivers hebben vaak nog wat reststroom in hun condensers zitten. Gewoon de knop een seconde langer op uit laten staan.

Verder heb ik met v1 ook issues dat hij soms even een schop onder z'n donder nodig heeft om te switchen. Philips is zeker nog niet af. Maar twee bridges moeten gebruiken lijkt me meer dan logisch net als dat wifi ook niet tot overal komt en wifi routers hebben meestal beter bereik.
Gelukkig kan je ze dan van afstand uitzetten, of instellen dat ze automatisch uit gaan rond 12 uur. Gelijk goed tegen inbrekers, zeggen ze :+
De lamp werkt in principe als een normale lamp als er een stroom onderbreking is geweest. Gewoon aan als je er weer stroom is. Dit om het makkelijk detecteerbaar te maken wanneer de lamp zelf kapot is en of de stroomvoorziening wel in orde is.

Ik had zelf daarvoor liever een soort van default @50% gezien en dus is het fijn dat je dit nu zelf aan kunt passen. De 100% helderheid van hue lampen is behoorlijk fel ten opzichte van een standaard 40W peertje.
Dan mis je het mooie van de smart verlichting. Hier gaan ze automatisch iedere dag aan met de zonsondergang en langzaam uit tussen 01:30 en 02:00 (voor het geval ik vergeet te gaan slapen). Mocht ik toch langer op willen blijven grom ik tegen Orwell (zo heet mijn assitent) dat de lampen weer aan moeten.
Ik heb Philips Livingwhites spaarlampen (voorloper van Hue maar werkt wel op de bridge) en die blijven daadwerkelijk uit als ze met de app zijn uitgezet en met de schakelaar bedient worden. Dan zit je te vloeken als je zonder telefoon een ruimte in komt waar je met geen mogelijkheid het licht aan kan krijgen. De huidige Hue functionaliteit is wat dat betreft handiger maar niet heel fraai
Dit is denk ik ook de reden waarom het nu zo werkt.. je hebt in principe de zelfde werking als het een 'dumb lamp' zou zijn.. aan is vol aan, en uit is uit..
Zelf vind ik het wel een goede manier om te troubleshooten.. je reset alles en weet dat de lamp het goed doet..
Ook heb ik eigenlijk nooit problemen ermee gehad want hoe vaak komt stroomuitval nou voor..
Zelfs in Brexitland bijna nooit ;)

Handige feature voor sommige gevallen (denk: oldskool huisgenoten die met de schakelaars blijven klooien) maar geen showstopper zoals het nu is..
In principe zijn het andere scenario's natuurlijk. Het gedrag zou ander moeten (kunnen) zijn na een stroomuitval dan na het alleen van de stroom halen van een lamp. In het eerste geval krijgt de bridge ook geen stroom meer immers.

Ik zou graag zien dat na een stroomuitval de lampen terug gaan naar de staat die ze hadden voor de uitval, maar na het herstellen van de stoomtoevoer naar een bepaalde lamp wel aan gaan op een standaardinstelling of wellicht de kleur en helderheid die hij had toen hij de laatste keer aan stond.
Dan moet je dus ff updaten. Kan je dat gedrag zelf bepalen ;-).
Vind ik vrij ingewikkeld. Vraagt ook dat hij eerste met de bridge gaat proberen te praten voordat hij aangaat. Lijkt me niet echt handig in situatie waarin je direct licht wil hebben
Tijdje geleden hadden we een stroomstoring inderdaad die begonnen was om 23:00 uur. Aangezien wij voor 23:00 op bed liggen merkten we hier niets van. Echter, om 2:00 's nachts werd de storing hersteld. Alle HUE lampen (waaronder onze slaapkamer) op volle sterkte aan! Geloof mij, dan wordt je wel wakker :+
In de "agile" gedachte is het niet zo vreemd dat deze funcitonaliteit er nog niet was. Er is veel andere functionaliteit wel bijgekomen (Philips labs om maar iets te noemen en nieuwe hardware), waardoor deze functionaliteit tot nu toe nog niet in de app is verschenen.
Dus als de stroom uitvalt en bij terugkomst gelijk weer uitvalt staat alsnog alles aan....
(afhankelijk van tijdstip kan dit best gebeuren dat er teveel tegelijk wordt aangezet.)
Dat klopt, maar als je thuis bent en de stroom valt uit terwijl het licht aanstaat, dan zet ik de lichtschakelaars steevast om in de uit-stand. Ik neem aan dat ik daarin niet de enige ben.
En als je weg bent is het licht uit en dan blijft het uit als de stroom weer terugkomt.

En ik ben geen tegenstander van smart home verlichting hoor, ik zie de voordelen ervan! Ik heb het alleen nog niet en vind het gek dat deze “feature” uit het nieuwsbericht er nu pas is en dat dat kennelijk geen standaardgedrag is.
Ik heb ooit gelezen dat ze deze feature niet in wilden bouwen omdat in het geval van een noodsituatie (brandweer/ambulance) ze wilden garanderen dat het licht altijd aan ging als je op de lichtschakelaar drukte.
Daar zit best wel wat in eigenlijk!
Ikea tradri kent deze feature al heel lang. Ik las het bericht ook met verbazing. Dit is toch niet meer dan een logische feature
Ik ken verhalen van mensen die op vakantie waren en waar de verlichting een paar weken heeft aangestaan..
Ik ben erg blij met deze feature, maar dit zou mij niet overkomen.
Omdat elke dag 30 minuten na zonsopgang alle lampen in huis uitgezet worden.
Gisteren alle lampen voorzien van een update nadat ik de iOS app van een update voorzien had. De nieuwe functie is echter voor mij nog niet beschikbaar (v1 bridge).
Klopt is alleen beschikbaar voor v2 bridge
Ik ben benieuwd wat er dan anders is aan de V1 bridge dat deze het niet kan?
Er zijn wel meer functies niet beschikbaar voor versie 1 van de bridge, zoals Philips Hue Sync.

Toen versie 2 van de bridge werd uitgebracht, kon men tegen een korting een v1 omruilen voor een v2. Op dat moment ben ik niet op het aanbod ingegaan, want toen was het enige verschil de ondersteuning voor Apple's HomeKit (wat ikzelf niet gebruik).
Intussen heb ik begin november mijn v1 vervangen door een v2, vanwege Hue Sync. Ik had geluk want Gamma had de v2 bridge in de aanbieding (43,95 ipv 60 euro), waardoor het mij nauwelijks meer heeft gekost dan bij de release van de v2.
Ik snap wel dat er functies niet beschikbaar zijn. Ik vroeg me af waarom. Is er andere/betere hardware in V2 waardoor support niet kan voor V1?

Of zou het technisch gewoon kunnen, maar willen ze V1 niet supporten.
Nou lijkt mij nogal logisch toch? Als de v1 het allemaal zou kunnen, waarom dan een V2 uitbrengen?

De V2 heeft volgens mij sterkere hardware waarmee het in theorie veel meer lampen aan kan. In de praktijk brengt het lagere latency mee waardoor je meer acties uit kunt laten voeren.
Vaak genoeg gezien dat iets technisch prima kan ;-) maar het toch niet gebeurd. Dus nee, zo logisch hoeft dat niet te zijn.

De hardware is inderdaad sneller. Maar waarom kan de V1 bridge niet een simpele status onthouden? en de V2 wel? Dat lijkt me geen CPU-snelheid dingetje.

Ik vraag het omdat ik zelf een V1 bridge heb. En ik zowel Tradfri als Hue heb. Als het gewoon incompabiliteit is van de hardware, no problem. Als het heel veel extra ontwikkelwerk is, logisch.

Als het gewoon een manier is om extra hardware te verkopen aan oude klanten.... dan verkoop ik de hele set wel (of geef het weg bij geen animo) en ga ik volledig over op Tradfri. Dat soort praktijken ga ik namelijk niet steunen.
Nou ik denk dat dat dus behoorlijk tegenvalt. De 1.0 brudge is behoorlijke traag met het verwerken van commandos. 2 commandos in een kleine 2 seconden en je hebt al een soort van DOS uitgevoerd op je bridge. Er zijn op reddit een aantal draadjes die dat wat beter uitleggen.

Ik kan me dus ook goed voorstellen dat de V1 bridge bij een power loss überhaupt de state helemaal niet weet.

Het is namelijk zo dat als je de app opent de bridge eerst alle lampen naar huidige state bevraagd. Daarom is een “no response from lightbulb” ook een issue. De bridge heeft dan werkelijk geen idee wat het lampje op dat moment aan het doen is. De bridge houd it namelijk zelf ook niet bij.
De hardware is inderdaad sneller. Maar waarom kan de V1 bridge niet een simpele status onthouden? en de V2 wel? Dat lijkt me geen CPU-snelheid dingetje.
De bridge gaat echt niet de status van de lamp zetten bij power-on. De status wordt gewoon in de lamp zelf geschreven.
Daarom ook dat je lamp op de laatste firmware moet zitten.
Moest de bridge die status bijhouden en bij power-on (na stroomonderbreking dus) aanpassen, ga je nog steeds lampen hebben die eerst op full power gaan en dan pas verminderen.

Dus dat kan inderdaad perfect met een V1 in principe...
Daar had ik inderdaad helemaal niet aan gedacht _/-\o_

Ik kreeg ook al een melding vandaag van de Hue app dat er een speciale V1 app is....

Duidelijk verhaal!
Ja is dat zo? Ik heb zelf een v1 bridge i.c.m. een nieuwe Philips tv waarbij ik een koppeling heb gemaakt tussen de tv en de bridge. Ik kan nu de kleuren van mijn lampen laten afstemmen met de kleuren op de tv en dat werkt. Is dat dan niet hetzelfde als Philips Hue Sync?
Dat is inderdaad niet hetzelfde. Bij Hue Sync installeer je een app op je PC of Mac, om dan vervolgens je verlichting af te stemmen op wat je aan het doen bent op die PC of Mac.
Ah ok, wel interessant dat soortgelijke functionaliteit gewoon mogelijk is met een bridge v1 en een Philips tv, maar niet met een bridge v1 en een PC of Mac. Misschien is dat een sales technisch dingetje? Enfin.. ik dwaal af. :)
Even een tip voor iedereen met een v1, er staan genoeg v2 te koop omdat je die icm een startersset goedkoop krijgt en als je die verkoop je goedkope lampen hebt. Zie er vaak zat voor 25 voorbij komen.
Geluk? Lijkt me een belachelijk slechte aanbieding.Ik heb een starter kit met 2 white and color ambiance lampen en Hue bridge 2 gekocht voor €81.
Er zijn ook mensen die extra starterpacks kopen, omdat deze soms in aanbieding goedkoper zijn dan de aparte lampen.
Deze hebben dan een bridge v2 te veel en posten die (nieuw) op 2dehands.be of marktplaats.nl
De tweede stroomstoring werkt het niet meer dan gaan ze weer voluit branden
Dat is geen issue, dat is een feature ;)
Er zijn op zich ook mensen die op een bepaald moment het volle licht willen.

je kan je voorstellen dat je in een ruimte iets verliest en je de lamp aan wil hebben. Als je dan dimlicht krijgt ipv vol licht dan moet je eerst je app openen om dat voor elkaar te krijgen. Niet handig, dus hebben ze bedacht dat als je 2x de stroom achter elkaar erafhaalt het systeem toch de volle sterkte weer terug krijgt.

Dit wordt ook als functionaliteit beschreven in de app.
Maar alleen als die storing binnen X seconden is. Het gaat echt om een korte dubbele onderbreken van een paar tellen.
Dit was voor mij DE reden om geen Hue aan te schaffen. Ik wil juist gewoon de wandschakelaar kunnen gebruiken. Niet ook nog eens mijn telefoon moeten pakken voor het aanzetten van het licht.
Dat degelijke basic features pas na bijna 10 jaar ingebouwd worden terwijl ze het duurste product op de markt zijn...
10 jaar? Mwoah Hue bestaat pas sinds 2012. En dat ze een feature pas inbouwen na zoveel jaar zegt niks. In het verleden riep men altijd dat het wel kon maar dat ze het niet deden ivm calamiteiten. Kennelijk is die policy inmiddels gewijzigd.
O.a. Vimar komen met mooie wandschakelaars om Hue te bedienen:

https://www.vimar.com/en/...ps-lighting-13879132.html
ik kan niet echt een webshop vinden die hier spul van levert....duur spel lijkt me zo.
Voor mij idem. Ik heb Milight gekocht om die reden en totaal niet gekeken naar het aanbod van Hue. Toch maar eens doen binnenkort dan. Hue lijkt me wat betrouwbaarder vanwege het mesh-netwerk en bidirectionele communicatie met ZigBee.
Hue kan je altijd al met een wandschakelaar /dimmer bedienen.
Je kunt al jaren met de Hue Tap en later ook met de Hue dimmers de lampen bedienen. Met de Tap kun je je hele woonkamer ineens bedienen en verschillende licht presets programmeren voor vb TV kijken, eten, koken. Heb al 4 jaar alle lampen vervangen door Hue en gebruik zelden m'n telefoon om ze aan en uit te zetten. Telefoon is om het zaakje te programmeren.
De dimmers zijn hier perfect voor; heb er in elke ruimte eentje tegen de muur geplakt naast de normale tuimelschakelaar. Twee issues als je overgaat naar de dimmers en je oude schakelaars behoudt:
- Op de dimmers kun je niet meppen zoals bij een tuimelschakelaar
- Je moet echt afwennen je oude tuimelschakelaar te gebruiken want die moeten aan blijven. Zelf heb ik er een paar maandjes behangerstape overheen geplakt in de 'aan'-stand en dan wen je er vanzelf aan.

Gasten hoeven niet op lichtschakelaars te drukken. Hal en toilet zijn voorzien van motion sensors.
De gasten die blijven overnachten kennen het systeem inmiddels en weten dat ze de dimmers moeten hebben. Dat zijn overigens ook mensen die niet blindelings op de tuimelschakelaar meppen (zoals ik zelf deed). Gasten moeten toch al zoeken waar de lichtknop zit dus voor hen is het überhaupt geen probleem.
<quote>Dit was voor mij DE reden om geen Hue aan te schaffen. Ik wil juist gewoon de wandschakelaar kunnen gebruiken. Niet ook nog eens mijn telefoon moeten pakken voor het aanzetten van het licht.</quote>
Dat wordt voor jou dus helemaal geen domotica met de verlichting. Indien de stroom dmv een schakelaar fysiek onderbroken is zal het aangestuurde apparaat/lamp nooit kunnen branden.

Inmiddels vanaf 2012 Hue, LivingWhites (de voorloper) en later aangevuld met wat Tradfri in gebruik in huis en tuin. Inderdaad moet je er een paar controllers als een Hue Tap of Dimmer bij hebben (digibete echtgenote) maar het programmeren van verschillende scenes op tijd en licht/kleur niveau zonder schakelklokken is op den duur een gemak factor geworden.
Anoniem: 1104419 14 december 2018 10:54
Volgens mij heeft die update al plaatsgevonden want ik kan dat nu al instellen op de officiële Hue app.
Volgens mij heeft die update al plaatsgevonden want ik kan dat nu al instellen op de officiële Hue app.
Dat kan kloppen, dat staat ook in het bericht:
Op Gathering of Tweakers meldden gebruikers vanaf woensdag dat ze de update voor verschillende modellen hebben ontvangen.
Het is dus geen update voor de lampen zelf, maar alleen een bugfix in de app...

Ik vroeg me al af, ik heb ze niet, of die huelampen een usbpoort hadden ofzo. ;)
Een combi van. De lampen hebben ook een firmware update nodig. Zo heb ik 9 HUE lampen... bij 8 werkt het, de 9e moet nog een firmware update krijgen.
Hang de bridge even dichterbij of de lamp dichterbij de bridge. Dat gaat vaak 10x sneller als je problemen hebt met updaten
Vreemd, ik heb ook een lamp die maar niet wil updaten. Dit is toevallig ook de lamp die het dichtsbij de HUE bridge hangt. Misschien maar een hard reset en nog een keer proberen.
Even Philips gebeld en de oplossing was simpel: lamp uit de configuratie halen in de app en daarna weer toevoegen. Even gewacht en daarna werkt hij.
Inmiddels is het gelukt. Lamp helemaal van de stroom gehaald en opnieuw opgestart. Daarna verliep de update probleemloos voor de laatste lamp.
Ik zal het eens proberen, maar hij hangt in een rijtje van vier bij elkaar waarvan de andere 3 gewoon geupdate zijn.
De lampen hebben hun eigen firmware die via wifi geupdatet kan worden.

On topic: ik heb het vanochtend geprobeerd, maar bij werkt het nog niet. V2 bridge. Misschien is de update nog niet wereldwijd uitgerold.
Het zijn wi-fi controllables natuurlijk. :)
Maar staan die dan "open" voor firmware, en is dit wel tof beveiligd?
Voor zover ik weet is het protocol van de de lampen Zigbee. Dit is dus niet de WIFI die je router gebruikt, maar een ander protocol. Deze zullen alleen via de bridge ge-update kunnen worden.
Ja, maar hoe goed is dat Zigbee protocol beveiligd? Kan iemand even buiten je huis gaan eavesdroppen, en daarna zich voordoen als jouw Zigbee bridge, en zo met jouw lampen gaan spelen?
Er zijn in het verleden wel kwetsbaarheden en ook exploits geweest in het Zigbee protocol. Maar volgens de laatste stand is het volgens mij gewoon goed beveiligd, ook bij de Hue lampen .
Is that a threat? :P

Schijnbaar is dat wel geencrypt via de bridge, je kan niet zomaar met wifi en je laptop ze updaten ota. Er was wel een security issue via zigbee die via een bug dat wel mogelijk maakte. Maar dat is zover ik weet gewoon gefixt.
Nee joh! ;) Maar wel een oprechte vraag. En blijkbaar redelijk door mij voorvoeld...

Ik denk meer aan vrolijke "hacks"; Al je, zoals ik, in een flat woont kun je bij veel buren de lampen aan en uit doen, als het niet goed beveiligd is. :) Party mode flatgebouw!
Geen bugfix, maar een add-on. Eentje die al je lichtschakelaars weer bruikbaar maakt.
Ja en nee.

Het klinkt heel fijn om ook gewoon nog de mechanische lichtschakelaars te gebruiken.

Echter, dit is nog steeds af te raden. De Hue lampen communiceren via Zigbee met de bridge, maar ook met elkaar! En ze gebruiken ook elkaar als 'versterker'. Een "mesh" netwerk dus.

Als jij steeds dmv je schakelaar lampen uit de mesh trekt en later weer aan zet, dan heb je dus wel kans dat het netwerk als geheel minder stabiel werkt.
Aan de andere kant zijn de lampen nog wel zodanig geprijsd dat je de levensduur maximaal wilt rekken (en ook al zouden ze goedkoop zijn is het toch weer energie en levensduur). In de avond voordat je naar bed gaat, of bijvoorbeeld als je langer dan een dag van huis gaat, is uitschakelen een heel goed idee. Dat zijn ook typisch de momenten dat je dat netwerk niet nodig hebt.
Is maar net hoe je het bekijkt.

In mijn ervaring is het voor dit soort apparaten helemaal niet zo goed om ze steeds van de spanning af te halen als je zou denken.

Ook in dit soort lampen zit, netals bv. in een PC of de adapter van je telefoon, een zgn. schakelende voeding. En ik heb nu al meerdere keren mee gemaakt dat bij gebruik van bv. een stekkerdoos met een schakelaar (waar je soms de voeding in bv. een pc ook hoort 'bonken' als je het blok aan zet), dat met al die aan-uit schakelingen een voeding eerder aan z'n einde komt.

Verder gebruiken wij diverse Hue lampen ook als we niet thuis zijn, bv. om de indruk te wekken dat we wel thuis zijn. Als we dan ook bepaalde lampen die we evt. niet gebruiken toch uit het netwerk trekken, is alsnog het hele netwerk instabiel (en verder is het natuurlijk de vraag waarom je slimme lampen koopt als je ze toch graag van de spanning hebt als je slaapt of weg bent, dan zijn er wellicht ook andere opties :P ).
Ik geef mijn gebrek aan kennis/ervaring gelijk toe! ;)
Klopt, de update was volgens mij eergisteren al. Wel erg fijn dat je dat nu kan instellen en niet als je een keer de wandschakelaar gebruikt altijd de maximale helderheid hebt.
Mijn wandschakelaars heb ik vastgetaped in de aan-stand en zo’n Philips Hue schakelaar bovenop geplakt.

Als je de lichtnet schakelaar gebruikt om een lamp uit te zetten kun je gelijk ook helemaal niks meer qua wireless functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 22 juli 2024 18:44]

Gek genoeg wil 1 van mijn lampen niet updaten. Alle andere lampen van de zelfde (1e) generatie zijn geüpdatet, maar deze zegt al up-to-date te zijn.
Dat heb ik ook met 1 HUE lamp in de gang. Deze is hetzelfde als de andere 2 in die gang, maar een oudere firmware en blijft melden up-to-date te zijn. Toch gek. En die lamp is het allerdichtst bij de Bridge v2.
Toevallig al weten te fixen?
Jep... hij heeft meermaals gedownload, geupdate, maar faalde elke keer. Toch de lamp(en) nog een keer uitgezet (stroom er af) en het een uur later nog eens geprobeerd. Toen downloaden en installeren. Ging vrij vlot, dus ik vermoed toch drukte bij Philips op de servers en dat de download nooit echt klaar was eerst?
precies dat; heb speciaal een aantal remotes aangeschaf om de lichtsterkte in de slaapkamer snel(ler) te kunnen dimmen. Die ziekenhuis/bouwlamp stand waarop de lamp standaard aan ging vond ik bizonder vervelend. En zoals hierboven ook geschreven wordt; waarom nu pas?! zou toch standaard feature moeten zijn van slimme-*kuch*-lamp
Dacht dat op het forum van Hue stond dat het te maken had met Amerika en de brandweer oid. Maar of dat gewoon onzin was of wat dan ook. Was iig voor mij één van de redenen een andere oplossing te zoeken voor de standaard lampen (Fibaro met pulsdrukkers en dimbare ledlampen.), de lightstrips heb ik wel van hue gehouden, simpelweg omdat er geen Z-wave oplossingen als afstandsbedieningen waren. Hue heb je nog de livingcolors remotes.
Maar het is wel fijn.
Zou heel goed kunnen ja.. op zich is vol aan wel de logische default vind ik qua veiligheid..
Qua comfort natuurlijk niet..

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 22 juli 2024 18:44]

In de US, is het verplicht in comercieele gebouwen hotel kamers, verhuur huisjes, soort van licht zee te creeren indien brand uitbreekt.

Die dingen moeten ook op batterij kunnen draaien. Een hue lamp zal daar niet snel aan voldoen. zelfde natuurlijk met ouderwetsen gloeilampjes
Alleen is bij brand één van de eerste dingen die uitvallen, de stroom door kortsluiting in de betreffende ruimte, en bij wat pech is de gehele verdieping dan spanningsvrij - dus geen licht

Hier in NL is het dan ook verplicht om in publieksruimtes (bedrijven) bij elke stroomonderbreking een onafhankelijke noodverlichting te hebben, en te onderhouden/testen
Ik snap dan niet helemaal dat met dat argument de 240v EU e27 lampen dat ook zouden moeten hebben
Nooit issues mee gehad, stroomstoringen heb ik nooit en ik gebruik altijd een afstandsbediening, een telefoon/tablet of Google Home om de lampen aan te sturen.

Dat is ook de kracht van het systeem in mijn optiek, individuele schakelaars bestaan niet meer voor mij.
Blij met deze nieuwe functionaliteit! Wel een issue met 2 GU10 color spots (uit een Starter kit met 3), die aangeven dat ze het niet ondersteunen, terwijl ze wel al de laatste firmware versie hebben. Hopelijk een kinderziekte en hoef ik de lampjes niet voor garantie terug te sturen (als dat uberhaupt nog kan)
Tip, dit had ik ook met een hanglamp...
Handigste is om hem even te verwijderen en opnieuw toe te voegen.
Werkte bij mij prima.

Een normale e45 had ook dit probleem.
Met de dimswitch remote tegen de lamp aanhouden en de uit/aan toets tegelijk ingedrukt houden tot er geloof ik 3x het groene lampje knippert op je remote. Daarna gaat je lamp even knipperen en reset hij zich.
Daarna kon ik opnieuw de firmware op de lamp flashen en werkte hij wel goed. (bridge zag eerst nieuwe firmware "na reset de oude firmware" maar de lamp was blijkbaar niet goed geflashed).

ps als je remote op de hobbel is geraakt door deze aktie... hou even alle 4 de knoppen ingedrukt tot de lampjes gaan knipperen op de remote. Laat ze dan weer los en wacht even 2min. Werkt die ook weer.

[Reactie gewijzigd door BrownFox op 22 juli 2024 18:44]

Bedankt voor de tip!
Resetten met de dimswitch lukte niet, beide spots maar verwijderd en opnieuw toegevoegd. Nu werken ze naar behoren met de power-on behaviour :)
In het artikel wordt gesproken over Signify, maar als je klikt op de link kom je op een tweet van Philips Hue. Google leert me dat Signify de nieuwe naam is van Philips Lightning, maar kennelijk nog niet overal doorgevoerd dan, of blijft Hue gekoppeld aan de naam Philips?
Anoniem: 315662 @DeFeCt14 december 2018 13:05
Volgens mij blijven ze voor de producten de merknaam Philips Hue voeren, maar is het bedrijf zelf afgesplitst en hernoemd naar Signify
Sjonge wat een negatieve reacties allemaal. Vergeet niet dat de gemiddelde Tweaker erg hoge eisen stelt aan zijn producten. Voor de gemiddelde gebruiker is dit echt wel een welkome update. En ik vind dat het bij Philips allemaal een stuk handiger werkt dan bij Ikea, ook al is dat de helft goedkoper.

Ik vind het een mooie update. Zijn er nog meer mensen die iets positiefs te melden hebben?
Het werkt, uitgebreid getest, das het enige wat telt, nu nog scenes de huidige lichtstand laten overnemen en het plaatje is compleet (indien gewenst uiteraard)
Die update is op dinsdag al doorgevoerd en vandaag bijgesteld (bugfix?). Geen idee of het werkt, maar de optie zit in de laatste versie
Merendeel van mijn lampjes deden het meteen zonder update. Alleen mijn Hue Go had een verplichte update nodig. Die ook klaar stond.

Erg fijn maar i.g.v. calamiteiten toch maar tegen alle overlopen in huis gezegd dat ze gewoon vol aan moeten als stroom terug komt.
Dat heeft toch geen zin?
Bij brand is het niet zo dat je eerst spanning verlies hebt en daarna terug komt.

je zou dan een slimme brand melder moeten hebben, deze zou dan een signaal moeten kunnen sturen via een controller. Waarna je bridge aangestuurd wordt om de verlichting aan te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.