Kastje van imec voor realtime-analyse wielrenners kan over een jaar de markt op

Het Belgische onderzoeksinstituut imec heeft een afsluitende test uitgevoerd met een kastje dat is voorzien van bluetooth en ANT+ om data van wielrenners nauwkeurig te volgen. Volgens de onderzoekers kan de hardware over een jaar worden ingezet.

De test binnen het Conamo-project, wat staat voor continuous athlete monitoring, werd uitgevoerd tijdens een training van de junioren en de U23-ploeg veldrijden. In de afgelopen twee jaar werd een kastje ontwikkeld om data van sensoren in real time te versturen. Daarmee kunnen de hartslag, snelheid en positie van wielrenners live bepaald worden.

Dergelijke data wordt al opgenomen, maar kan volgens de onderzoekers nog niet continu uitgelezen en doorgestuurd worden. Veel data is alleen achteraf offline beschikbaar. De hardware van het Conamo-project moet de gegevens bijvoorbeeld inzichtelijk maken voor tv-zenders, zodat presentatoren inzicht krijgen in de koers, of dat data in beeld getoond kan worden. Ook moet de data het coachen van wielrenners vanuit de ploegwagen ten goede komen.

Het kastje dat imec en de verschillende partners in het project hebben gemaakt, is een radio die werkt met bluetooth en ANT+. Laatstgenoemde is een zuinige techniek die ook op 2,4GHz werkt en bedoeld is voor communicatie tussen verschillende sensoren op korte afstand. Onder andere de Belgische omroep VRT is aangesloten bij het project, dat is uitgevoerd met een budget van 1,6 miljoen euro.

Het energiegebruik van de apparatuur is volgens de onderzoekers zeer laag en data uitwisselen kan over een afstand tot 700 meter tussen twee fietsen. Die afstand kan langer zijn als er meer fietsen aanwezig zijn. Het kastje zou snel en met zeer weinig vertraging werken, zodat bijvoorbeeld ook ontsnappingen van wielrenners in real time goed gevolgd kunnen worden. Met bijvoorbeeld 4g is het in de bergen volgen van dergelijke data niet goed mogelijk zegt Bart Braem, senior researcher bij imec.

De oplossing van imec bestaat ook uit algoritmes om de sensordata te analyseren. Tegenover Tweakers zegt Braem dat de afsluitende test de haalbaarheid en het potentieel van het systeem aantoonden. "We konden heel mooi zien in welke hartslagzone welke renner zat, in dit geval op een groot scherm én op een tablet-app, om zo de prestaties te laten analyseren door een trainer. Daarnaast konden we goed volgen wie waar zat, wat voor mediaverslaggeving ook de toegevoegde waarde aantoonde."

Na de demonstratie van het project worden nu de verdere stappen bekeken voor een commercialisering. Zo wordt overwogen of er een spin-off komt of dat er een joint venture wordt opgezet. Braem verwacht aan de hand van de interesse die is getoond, dat het product over een jaar op de markt kan zijn.

Conamo-project van imec

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-11-2018 • 17:01

27

Reacties (27)

27
25
14
2
0
9
Wijzig sortering
Dat ziet er niet echt aërodynamisch uit, rnaar wat zal het wegen? In een soort als deze wel belangrijk lijkt me.
Dan maak je de fiets wat lichter. Het gewicht van de fiets is door de UCI regels beperkt tot 6.8kg, maar technisch kan een fiets nog een stuk lichter. Als dit bakje 100-200 gram weegt (denk nu niet dat het 500 gram weegt), halen ze die wel ergens uit het frame.

Wat betreft aerodynamica, het is volgens mij de bedoeling om dit te monteren onder het zadel, dan zit het achter de zadelbuis vrij goed uit de wind. Het zadel van mijn racefiets heeft daar ook een GoPro mount.
Als je het dwars zet niet nee, anders zie ik het probleem niet
Als iedereen met dit ding fietst, dan heeft niemand voor/na -deel.
Leuk dat er een foto van het prototype bij staat, zo te zien met een (FDM) ge3D-printe behuizing en een gopro mount?

Ik ben benieuwd hoe veel het eindproduct gaat verschillen van deze versie.
Leuk dat er een foto van het prototype bij staat, zo te zien met een (FDM) ge3D-printe behuizing en een gopro mount?

Ik ben benieuwd hoe veel het eindproduct gaat verschillen van deze versie.
Ik mag hopen heel anders dan het lab-prototype uit het plaatje. Die draadjes gaan gegarandeerd lostrillen en als het regent komt het niet goed met de accu en elektronica die dan nat wordt. haha :Y)

Mochten de ontwerpers meelezen, hier 2 tips: conformal coating op je PCB en geen tin (coating) in je connectoren en draden. Geen dank :P

En communicatie tot op 700 meter afstand tussen 2 fietsen op 2,4 Ghz? Dat wil ik wel eens zien als het flink regent en de fietsers ver van elkaar in/om het peleton zitten in een bebouwde omgeving met lekker veel bochten :P Denk dat daar in een realistisch bad-case scenario rustig een nulletje vanaf mag :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 10:22]

Anoniem: 951889 @GeoBeo9 november 2018 18:46
Communicatie zal geen probleem zijn als we het hier over een meshnetwerk hebben en de volgauto's en motoren (en misschien zelfs de helicopter?) ook als meshnodes en tevens endpoints dienen.

Dan kan je ook nog super fancy doen en de heli een directionele antenne op een gimbal geven, die zich automatisch kan richten op groepjes die de rest van de mesh niet kunnen bereiken. :) (In het artikel werd vermeld dat positiebepaling mogelijk is, dus dat moet automatisch kunnen.)
Ik denk dat je u geen zorgen moet maken over de capaciteiten van Imec.
Het is geen vaag bedrijfje, maar een wereldleider op vlak van R&D. Hun expertise is geroemd over heel de wereld, en tevens kloppen heel veel bedrijven bij hun aan om deze expertise te mogen gebruiken.
Ik denk dat je u geen zorgen moet maken over de capaciteiten van Imec.
Het is geen vaag bedrijfje, maar een wereldleider op vlak van R&D. Hun expertise is geroemd over heel de wereld, en tevens kloppen heel veel bedrijven bij hun aan om deze expertise te mogen gebruiken.
Voor zover ik weet is Imec gespecialiseerd in vooral research van micro/nano-elektronica. Dat heeft weinig tot niets te maken met een goed commercieel sport-eindproduct op de markt brengen. Het verbaasd mij eerlijk gezegd dan ook dat Imec deze oplossing heeft gebouwd, aangezien hij (met uitzondering wellicht van de chips die erin zitten) vrijwel niets met hun core business te maken heeft. Wellicht zien ze dit als marketing...

Een diamant-slijper kan niet per definitie een mooie trouwring maken...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 10:22]

Als het bereik maar 700 meter is, moet er om de 700 meter iemand tussen het peloton en de kopgroep in gaan rijden. Dat lijkt me onpraktisch.

Ik vraag me af hoeveel er gekoerst wordt op plaatsen waar geen GSM bereik is.
Vermoed dat volgwagens etc ook zo'n klein bakje zullen krijgen.
Zo rijden er wel een boel rond in een peleton.

Voor op cross kan ik me inbeelden dat ze nog een soort externe antennes rondom het parcours zetten.

Kan me de meerwaarde wel inbeelden voor de wielerwereld.

En plaatsen zonder GSM bereik : kijk eens naar de Tour de France, Strade Bianca, Giro, .... om maar enkele grote te noemen.
Al die kleine boerengaten waar soms wordt doorgereden hebben echt geen 3G of 4G bereik hoor.
Pyrineeën, Alpenpassen, ....
Er is altijd nog Iridium.
Anoniem: 310408 9 november 2018 19:41
Wielerliefhebber hier.

Ik ben geen fan. Het rijden op de hartslag en wattmeter heeft enorme schade toegebracht aan het wielrennen. De teambaas in de auto weet tot in groot detail wat zijn renners kunnen en dan krijg je de koersen die we allemaal niet leuk vinden. Een ontsnapping na 25 km en 2 km voor de meet word alles weer ingehaald. Geen stress, geen poeha want Sky ziet in de XLSX dat de renners voldoende vermogen hebben om het tot een sprint te laten komen. Als ze (we) nu de toegang krijgen tot dezelfde data voor alle renners kan je net zo goed de renners laten starten, een uurtje laten rijden en dan een computerprogramma de uitslag laten bepalen.

Overtrokken, zeker maar wie ontkent er dat koersen zonder oortje veel spannender en leuker zijn dat die koersen waarbij de ploegleiders alles bepalen?
De wattages die je aankan variëren bijna per dag. Als je in goede vorm bent en ook op een ideaal laag gewicht trap je zomaar een procentje of 5 meer dan op een mindere dag. Een virusje kan ook behoorlijk veel invloed hebben. De hartslag heeft ook een aantal factoren van buiten die best wat variatie kan brengen. Dit soort zaken is gelukkig niet te meten en te sturen.
Door onbekende factoren zal een wedstrijd toch nooit voorspelbaar worden. Lekke banden, valpartijen enz, hebben natuurlijk ook veel invloed op het verloop van een wielerkoers.

De oortjes heb ik ook een aantal jaar niet zien zitten. Toch zou ik ze niet zomaar meer weg willen doen. In koersen die (bijna zeker) op een sprint uitdraaien heb ik nog wel mijn twijfels. De kans dat een groepje vluchters dan nog weg kan blijven wordt wel klein. De aanvallen in de laatste 10 km zijn nu haast verdwenen. De winnaar van een massasprint zelf is gewoon niet te voorspellen. Het gedrang is zo groot dat het geen automatisme is dat de "beste" ook in een gunstige positie komt om de winst ook binnen te kunnen halen.
In koersen met gevaarlijke punten (of in de bergen) zijn de oortjes toch wel een pluspunt. Dit maakt de koers toch wel wat veiliger en misschien zelfs spannender.

De technologie heeft het wielrennen wel veranderd. Het is steeds meer een teamsport geworden, terwijl het vroeger een pure individualistische sport is geworden. De data die verzameld wordt geeft weer een stapje richting de teamsport.

Waar ik wel een probleem mee heb is dat de data "publiek" gemaakt worden. Dat vindt ik net een stap te ver gaan. Niet zozeer vanwege de sport, maar vanwege de privacy van de renner. Hartslag, maximale hartslag, getrapte wattages en de maximale waarden die een renner kan halen vindt ik toch (semi) medische gegevens, die alleen de renner zelf hoort te zien. Het interpreteren van die gegevens kan ook alleen een ervaren renner zelf. Ook de teamleider in de auto kan nooit voldoende weten om nauwkeurig de limieten van het moment te kunnen bepalen.
Anoniem: 91634 9 november 2018 17:37
Grappig, maar hier voor bestaan toch al meerdere telefoon apps en zelfs smartwatch met een live tracking mogelijkheden en connectie van meerdere sensoren
Een smartphone is onnodig zwaar, onbetrouwbaar, heeft niet het gewenste bereik, doen minder lang met een acculading, en deze kastjes kunnen in massaproductie voor minder geld van de band rollen mits het een industriestandaard wordt.

En dan heb je nog de mogelijkheid om vals te spelen, gezien je op een smartphone makkelijk je eigen software kan draaien. (Sensordata aanpassen bijvoorbeeld)
Maar je kan lifetracking ook doen via een redelijk aantal fietscomputers, die vervolgens dan via de telefoon het versturen. Zo zwaar is een telefoon niet in je zak (die elke normale wielrennen toch mee heeft), het heeft een enorm veel groter bereik, meer dan genoeg accu om het een hele dag vol te houden (hij hoeft alleen wat data te versturen, verder kan alles uit staan). En als je je best doet kan je sensor data altijd wel aanpassen.

De echte profs zitten vast niet te wachten op een telefoon daarvoor meenemen. Maar laten we wel wezen: Dit gaat absoluut nooit in massaproductie van de band rollen. Hoeveel prof wedstrijden denk je zijn waarbij wielrenners gevolgd moeten worden? Dit blijft altijd een niche product. Vooral gezien voor de gewone wielrenner er al producten op de markt zijn die effectief zo goed als hetzelfde doen, met wel gewoon 'onbeperkt' bereik, en die gewone wielrenner wil toch zijn telefoon meenemen.
Die kunnen ook over 700m communiceren, via een mesh netwerk als er geen 4g beschikbaar is?

En sinds wanneer nemen professionele wielrenners een smartphone of watch mee tijdens een wedstrijd?

[Reactie gewijzigd door PieterBuma op 24 juli 2024 10:22]

Die kunnen ook over 700m communiceren, via een mesh netwerk als er geen 4g beschikbaar is?

En sinds wanneer nemen professionele wielrenners een smartphone of watch mee tijdens een wedstrijd?
Van die bluetooth helm communicatoren kunnen dat inderdaad. Onder ideale omstandigheden haal je daar tegenwoordig bijna een kilometer mee. En met de Mesh modellen nog wel meer tussen de kop rijder en de staart rijder. En die doen dat helemaal zonder GSM infra.

Dus als dat in de rand van een helm past, moet je dat ook wel in een racefiets kunnen wegfrotten.
iPhones hebben inderdaad voorzieningen voor mesh communicatie. Daar is destijds in Hong Kong gebruik van gemaakt toen de regering daar de mobiele netwerken op protestlokaties uitschakelde. (FireChat)

Of ze dat ook in de AppleWatch hebben ingebouwd weet ik niet, maar het lijkt me wel mogelijk om dat te doen.
dit ding is waarschijnlijk lichter dan een smartphone
Als 't nu ook nog doping kan meten is 't helemaal ideaal :)
Wat een bizar agressieve reactie. En of alle wielrenners zo zijn. Dit soort reacties verwacht ik eerder op Dumpert of de Telegraaf ipv op Tweakers
Oh god, had ik er een smiley bij moeten zetten? Feit blijft dat er toch meerdere debielen op tweewielers zijn die het voor de rest verpesten, misschien heb ik de pech om in de buurt van een koersgebied te wonen?
Wielrenners zijn doelen om bewust van de weg af te rijden?!?!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.