Het Belgische onderzoeksinstituut imec heeft een afsluitende test uitgevoerd met een kastje dat is voorzien van bluetooth en ANT+ om data van wielrenners nauwkeurig te volgen. Volgens de onderzoekers kan de hardware over een jaar worden ingezet.
De test binnen het Conamo-project, wat staat voor continuous athlete monitoring, werd uitgevoerd tijdens een training van de junioren en de U23-ploeg veldrijden. In de afgelopen twee jaar werd een kastje ontwikkeld om data van sensoren in real time te versturen. Daarmee kunnen de hartslag, snelheid en positie van wielrenners live bepaald worden.
Dergelijke data wordt al opgenomen, maar kan volgens de onderzoekers nog niet continu uitgelezen en doorgestuurd worden. Veel data is alleen achteraf offline beschikbaar. De hardware van het Conamo-project moet de gegevens bijvoorbeeld inzichtelijk maken voor tv-zenders, zodat presentatoren inzicht krijgen in de koers, of dat data in beeld getoond kan worden. Ook moet de data het coachen van wielrenners vanuit de ploegwagen ten goede komen.
Het kastje dat imec en de verschillende partners in het project hebben gemaakt, is een radio die werkt met bluetooth en ANT+. Laatstgenoemde is een zuinige techniek die ook op 2,4GHz werkt en bedoeld is voor communicatie tussen verschillende sensoren op korte afstand. Onder andere de Belgische omroep VRT is aangesloten bij het project, dat is uitgevoerd met een budget van 1,6 miljoen euro.
Het energiegebruik van de apparatuur is volgens de onderzoekers zeer laag en data uitwisselen kan over een afstand tot 700 meter tussen twee fietsen. Die afstand kan langer zijn als er meer fietsen aanwezig zijn. Het kastje zou snel en met zeer weinig vertraging werken, zodat bijvoorbeeld ook ontsnappingen van wielrenners in real time goed gevolgd kunnen worden. Met bijvoorbeeld 4g is het in de bergen volgen van dergelijke data niet goed mogelijk zegt Bart Braem, senior researcher bij imec.
De oplossing van imec bestaat ook uit algoritmes om de sensordata te analyseren. Tegenover Tweakers zegt Braem dat de afsluitende test de haalbaarheid en het potentieel van het systeem aantoonden. "We konden heel mooi zien in welke hartslagzone welke renner zat, in dit geval op een groot scherm én op een tablet-app, om zo de prestaties te laten analyseren door een trainer. Daarnaast konden we goed volgen wie waar zat, wat voor mediaverslaggeving ook de toegevoegde waarde aantoonde."
Na de demonstratie van het project worden nu de verdere stappen bekeken voor een commercialisering. Zo wordt overwogen of er een spin-off komt of dat er een joint venture wordt opgezet. Braem verwacht aan de hand van de interesse die is getoond, dat het product over een jaar op de markt kan zijn.