De halfgeleiderindustrie krijgt het moeilijker en het klopt dat de Wet van Moore voorbij is, erkent chipontwerper Arm, maar het bedrijf geeft aan hier niet om te geven omdat er nog voldoende ruimte is voor innovatie.
De rek is er wel zo'n beetje uit bij de cmos-halfgeleidertechnologie, betoogt Mike Muller, medeoprichter en cto van Arm bij de Arm Research Summit, die in Cambridge plaatsvindt. "De wet van Moore vertraagt, de Wet van Moore is dood, de Wet van Moore is voorbij. Het is waar, hoe je het ook wilt stellen. Maar mij maakt het niet uit. Arm maakt het niets uit", zei de technisch topman volgens IOT Insights.
Volgens Muller gaat 70 tot 80 procent van de Arm-chips naar embedded systemen, waar nog genoeg terrein op het gebied van chipproductietechnologie te ontginnen zou zijn. Embedded chips zijn doorgaans niet op het laatste chipprocedé gebaseerd maar lopen generaties achter.
Ook wat de laatste chipnodegeneraties betreft is er een positief punt, volgens de cto, aangezien die productie op den duur steeds goedkoper wordt. Het is de overstap naar steeds kleinere nodes die steeds meer geld kost. Zo heeft Intel grote moeite om kostenefficiënt over te stappen van 14nm naar 10nm, maar is de keerzijde dat de 14nm-productie inmiddels geoptimaliseerd is met hoge opbrengsten en relatief lage kosten.
Muller denkt daarnaast dat er veel voordeel te behalen is uit het stapelen van chipdies. Volgens hem is er nog voor jaren aan innovatie mogelijk met 3d-chips. Verder zou de industrie op een andere manier na moeten denken om rekenkundige problemen van bijvoorbeeld machinelearning het hoofd te bieden, anders dan met brute force en het verhogen van het aantal transistors.
Tenslotte denkt hij dat in de komende vijf jaar nieuwe technieken verschijnen die de industrie voorbij cmos brengen. Als voorbeelden noemt hij onder andere neuromorfische chips, spintronics en quantumfotonica. "Ons werk wordt lastiger, maar vanuit het oogpunt van de consument zal er geen sprake zijn van een vertraging. Die krijgt meer en meer prestaties", besluit hij.