Onderzoekers van Intel en de Universiteit van Berkeley hebben een alternatief voor cmos-transistors in ontwikkeling, gebaseerd op spintronics. De techniek is zuiniger en kan tot kleinere schakelaars leiden.
De onderzoekers wijzen erop dat de cmos-, of complementary metal–oxide–semiconductor-techniek voor transistors al sinds begin jaren tachtig ongewijzigd is, terwijl de transistors zelf op steeds kleinere schaal geproduceerd worden. Bij het zoeken naar een alternatief, of op lange termijn opvolger, richtten ze zich op spintronics, waarbij de spin van elektronen gebruikt wordt als bits.
Het resultaat van het onderzoek is een techniek die werkt door een combinatie van magneto-elektrisch schakelen en spin-orbit transductie, kortweg meso. Volgens de onderzoeksteams vergt het schakelen op termijn tien tot dertig keer minder energie, werkt dit op een spanning die een factor vijf lager ligt dan bij cmos en kan de dichtheid van schakelaars met een factor vijf omhoog. "In aanvulling daarop maakt de non-volatiliteit ultrazuinige standby mogelijk, wat cruciaal is voor moderne computing", stellen ze bij hun publicatie in wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Bij de meso-techniek worden de bits gevormd door de magnetische omhoog- en omlaag-spins in multiferroïsch materiaal. Dit is materiaal dat zowel ferromagnetisch als ferro-elektrisch is: het manipuleren van het elektrisch veld leidt tot een verandering van de magnetische staat. De Intel- en Berkeley-teams vonden dat dit ook werkte bij een spanning van slechts 500 millivolt, om de elektronenspin die het magnetisch veld genereert te flippen. De wetenschappers voorspellen dat het mogelijk is de spanning verder te verlagen, tot 100 millivolt.
De techniek is in te zetten voor zowel logic, chips die data verwerken, als geheugen. Het materiaal behoudt zijn staat, ook zonder spanning, wat het tot een kandidaat voor niet-vluchtig geheugen maakt. Volgens de onderzoekers is met name het lage verbruik interessant, omdat verbeteringen hiervoor cruciaal zijn voor de verdere groei van rekenwerk voor kunstmatige intelligentie, internet-of-things en de auto van de toekomst.
De onderzoekers publiceerden hun werk onder de titel Scalable energy-efficient magnetoelectric spin–orbit logic in de december-editie van Nature.
/i/2002350517.jpeg?f=imagenormal)