Sinds de introductie van de DigiD-app, in maart 2017, maakt tien procent van de Nederlanders met DigiD er gebruik van. Logius, de organisatie achter DigiD, wil dat dit percentage tegen 2022 is gestegen tot 60 procent.
Logius meldt er samen met de op DigiD aangesloten organisaties flink op in te zetten om meer mensen de app te laten gebruiken, voor bijvoorbeeld tweetrapsauthenticatie. Daarnaast streeft de organisatie ernaar dat meer mensen met de app hun identiteitskaart of rijbewijs scannen voor authenticatie, wat nog veiliger zou zijn.
Het probleem is dat dit alleen mogelijk is bij smartphones met nfc. "We onderzoeken manieren om identiteitsbewijzen te controleren voor mensen die geen geschikte telefoon hebben", aldus Lisenka Impens, productmanager DigiD. De organisatie denkt aan DigiD-zuilen bij gemeentehuizen of bibliotheken. Een jaar geleden hadden 1,2 miljoen mensen de DigiD-app gedownload.
Het bericht komt op een moment dat MijnOverheid waarschuwt voor phishingpogingen: "Het ging hier om een phishingmail waarin gevraagd werd via een link in te loggen op MijnOverheid met uw DigiD", aldus de overheid op een ingevoegde waarschuwingsmelding op de homepage van DigiD. Logius meldt dat er 361 mensen in de phishingmails trapten. Die accounts zijn geblokkeerd en ze hebben bericht gekregen.
Het is onbekend hoe Logius erachter kwam dat er 361 slachtoffers waren. Bij een eerdere geslaagde phishingpoging bij DigiD in juni, leek dit via detectie van een malafide script te gebeuren. Toen de slachtoffers inlogden op de phishingsites, werden de ingevoerde gegevens via een script gebruikt om met DigiD in te loggen bij MijnOverheid, schreef de staatssecretaris toen.