Als oud Telecomverkoper kan ik uit ervaring vertellen dat er momenteel vele extra opladers gekocht ter vervanging van de defecte opladers (cijfers kan ik niet overhandigen). Vooral de opladers die op locaties liggen waar de smartphone vaak gebruikt wordt (woonkamer/nachtkastje), gaan vaak defect omdat er een kabelbreuk komt door het gebruik van de smartphone (=beweging van de kabel). Een draadloze lader zal niet/minder vaak opgepakt worden waardoor de kabel niet (snel) zal breken. Zodoende zal een draadloze oplader minder snel vervangen worden waardoor er minder opladers verkocht hoeven te worden.
Dat durf ik te betwijfelen. Ten eerste moet men moet een telefoon precies goed op de draadloze oplader leggen. Ten tweede worden die laders op die plekken vaak gebruikt omdat de telefoon al gedurende de dag leeg is gelopen, dus mensen hangen aan die kabel in de woonkamer of op het nachtkastje omdat er een tekort aan stroom is. Ik zie niet hoe een draadloze oplader daar verandering in gaat brengen....
Van de andere kant zullen er waarschijnlijk minder opladers gekocht gaan worden = minder grondstofvernietiging.
......
Waar we aan de ene kant geld/energie "uitsparen" met de bekabelde opladers, zullen we aan de andere kant geld/grondstoffen vernietigen door de vervanging van defecte opladers (mits ik hier een redenatiefout maak).
In het slechtste geval gaat er 90% verloren bij draadloos opladen, in het beste geval is er maar 50% verlies.
We rekenen even in het voordeel van draadloos opladen: Stel dat er een verlies is van max 50% en een kabeltje maar een half jaar mee gaat (in de praktijk zal dit gemiddeld absoluut langer zijn, omdat genoeg mensen het wel 2 jaar uithouden met de originele lader en kabels). Ik heb eerder al aangegeven dat een smartphone op jaarbasis 1,50 aan energie kost met een kabel en dus 3 euro met een draadloze oplader. Op de USB-kabeltjes (€4) zit geheid een marge van een factor 5, dus die kosten €0,80 in de productie (als het niet minder is). Daar zitten dan alle grondstoffen en de energie voor de productie al in.
U zult begrijpen dat het grondstoffenargument voor draadloos opladen dan al heel snel onhoudbaar wordt. Zeker als u er ook nog rekening mee moet houden dat de draadloze opladers microchips bevatten die heel wat meer grondstoffen nodig hebben dan een simpel stukje koper, metaal en plastic?
Als u zich zorgen maakt over de grondstoffen, zult u dus draadloos opladen gewoon moeten verbieden. Net zoals de verkoop van opladers waar niet makkelijk ander snoer aan kan worden gezet door bijv een nieuwe USB-kabel in te prikken. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan het "minder defecte opladers"-argument.
Mijn "educated-guesstimate" is dat men om draadloos opladen milieutechnisch rendabel te maken, ervoor moet zorgen dat draadloos opladen de vraag naar opladers met een factor 8 verlaagt. 1 draadloze oplader per 1 of 2 gezinnen (en dan ook niets anders) is waar ik dan op uitkom. Dat zie ik niet gebeuren.
Het is in de praktijk vrijwel altijd verdomd lastig, zo niet onmogelijk, om een milieu-rekensom te maken waarbij een alternatief het wint van koperdraadjes. (Overigens zitten er ook koperdraadjes aan draadloze opladers)

.
[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 17 september 2018 20:35]