Gerucht: draadloze lader Apple komt niet uit door diverse problemen

De draadloze lader van Apple, AirPower, zou diverse problemen hebben, waardoor de fabrikant hem nog niet heeft uitgebracht. Apple kondigde de mat om apparaten op te laden een jaar geleden aan en beloofde tot nu toe hem nog dit jaar uit te brengen.

De AirPower heeft drie verschillende problemen, meldt Sonny Dickson op basis van gesprekken met medewerkers van Apple. Ten eerste wordt de mat te heet, waardoor apparaten niet zo snel kunnen opladen en accu's van apparaten ook opwarmen, waardoor ze sneller slijten. Daarnaast lukt het niet goed om de hardware en software van compatibele iPhones, AirPods en Apple Watch-exemplaren te laten samenwerken, waardoor het laden niet goed gaat.

Het derde probleem is interferentie. Om de drie apparaten van verschillende groottes op te laden, zijn verschillende formaten spoelen nodig. In de mat zitten tussen 21 en 24 verschillende spoelen, claimt Dickson. Omdat gebruikers de apparaten op elke plek moeten kunnen neerleggen, moeten de juiste spoelen op elke plek zitten en dat veroorzaakt interferentie.

Volgens Dickson bestaat de kans dat Apple de huidige AirPower nooit meer uit zal brengen en in plaats daarvan een nieuw product ontwikkelt onder dezelfde naam. De fabrikant heeft alle verwijzingen naar de draadloze lader van zijn website gehaald. Bovendien noemde Apple de AirPower niet in zijn keynote ter aankondiging van de iPhone XS, XS Max en XR vorige week. De fabrikant heeft sinds de aankondiging vorig jaar geen mededelingen gedaan over de draadloze lader.

Apple AirPower

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-09-2018 • 13:08

263 Linkedin

Reacties (263)

263
247
101
4
0
120
Wijzig sortering
Draadloos opladen is toch ook maar een gimmick. In plaats van dat j een apparaat op een bepaalde plek aan een draadje moet leggen moet ik hem alsnog op een aparte plek leggen.. je lost er feitelijk niks mee op.

Lekker mee stoppen inderdaad
Het is helemaal geen gimmick, de wireless charger die in mijn auto ingebouwd zit in combinatie met mijn iphone X betekend dat ik bijna nooit meer op zoek moet naar een kabel om hem op te laden. Dat is gewoon veel praktischer dan af en toe te moeten gaan zoeken en hem dan ook op een aparte leggen.

Wanneer dit ook ingebouwd gaat worden in veel meubels wordt het helemaal interessant, dan leg je hem op je tv tafel en ondertussen laad hij op.
Hoef ik ook niet. De houder in de auto is voorzien van een lightning connector, en zodra de telefoon daar in zit gaat hij laden. En op mijn bureau staat een stand, met, jawel, ook een lightning connector. Hoezo zoeken naar een kabel?

[Reactie gewijzigd door ATS op 17 september 2018 13:36]

Maar hoezo moet je zoeken naar een kabel? Mijn kabel ligt op het nachtkastje en die gaat daar ook niet weg. Is dan toch hetzelfde als dat je je telefoon via lightning connector in het nachtkastje oplaadt?
Ik hoef dus ook niet te zoeken; @Apache klaagde daar over.
Dat is niet hetzelfde. Qi is, je legt je telefoon op de lader en gaan. Kabeltje is, je moet t kabeltje pakken, dan je telefoon juist orienteren (en dat is bij die “bezelless” displays een stuk lastiger geworden als het scherm uit staat) en dan moet je je kabeltje in het gat prikken (wat ook een uitdaging kan zijn als er totaal geen licht is).

Ik begrijp dat het allemaal gewoon kan en dat het principe gelijk blijft, maar draadloos opladen is echt zo fijn als je er eenmaal aan gewend raakt. Het probleem wat ik altijd heb met een kabel is dat ik vaak achter de computer zit en ook een roker ben. Ik rook altijd buiten, maar dan neem ik m’n iphone mee zodat ik wat kan lezen. Soms rook ik te veel en ga ik dus regelmatig achter mijn pc vandaan. Om dan iedere keer dat kabeltje te pakken en er weer in te steken (en t kabeltje ligt vaak ook nog lelijk in de weg) is makkelijk te doen, maar vergeet ik simpelweg of gewoon lui. Met een QI lader kom ik terug van mijn rookpauze en zet m op mijn QI dock en ik weet zeker dat de batterij weer wat opgeladen is.
Ik heb draadloos opladen gehad maar gebruik het niet meer. Je batterij wordt er warmer van (slecht voor de batterij) en 100% via draadloos was bij mij altijd sneller leeg dan 100% bekabeld. Het kan wel handig zijn om even snel op te laden.

Ik heb nu een dash charger en binnen no time is hij vol, dus hoef sowieso niet bij elke gelegenheid de telefoon aan de lader te hangen. In de auto moet ik sowieso (nog) bekabeld doen ivm Android Auto.

Draadloos is natuurlijk leuk als horeca het meer gaat ondersteunen, gewoon lekker terrasje pakken en je foon op tafel laden. Maar zolang het nog mondjesmaat te vinden is, blijf ik lekker bij bekabeld.
Precies. Ik heb er ook een ingebouwd in mijn nachtkastje. Geen gerommel met snoeren e.d.
@Webgnome en @Tadango Je hoeft het natuurlijk niet te gebruiken. Maar sommige mensen vinden het dus wel handig.
Natuurlijk is het wel handig, maar mensen schrijven alsof het de enige oplossing voor hun problemen is :) Kabels zoeken vindt ik echt een non argument.
Het is vast niet de enige inderdaad. Maar iedereen gaat ook geen analyse maken van elke oplossing. Voor mij is (voor het nachtkastje) draadloos laden een oplossing. Maar onderweg niet. Dan heb ik een kabel.
Waarom dan niet gelijk een oplader in het kastje gebouwd, met de connectie mooi weggewerkt. Hoef je ook
niet te zoeken, kan je eventueel ook meerdere aansluitpunten maken. Probleem opgelost en gewoon lekker efficient laden.
"Google Play Services is gestopt omdat uw telefoon te warm wordt. Laat de telefoon afkoelen voor u deze applicatie opnieuw start"

"Het draadloos opladen is gestopt omdat de temperatuur van uw telefoon te hoog is."

"Waze is gestopt omdat uw telefoon te warm wordt. Laat de telefoon afkoelen voor u deze applicatie opnieuw start"

Samsung Galaxy S8 Plus in een Seat Leon ST.
Daarbij moet ik hem toch aan de kabel hangen om Android Auto te kunnen gebruiken, maar ik kan dat oplaadmatje niet uitschakelen, dus mijn telefoon ligt in de bekerhouder. Klote systeem.
Weerstand verwijderen en je matje doet niks meer.
Onderweg is het ook mogelijk om draadloos op te laden. Je hebt smartphone houders waar het ingebouwd zit. Grootste voordeel dat je hebt dat je de smartphone in de standaard kan zetten en hem niet steeds hoeft aan te sluiten. Dat is hij namelijk al.
Ik doelde meer op zo'n schijf in je tas ipv een kabeltje.
Dan kan je toch net zo goed een houder nemen waarvan de connector er ook in zit? Bvb BMW en Tesla hebben dergelijke houders, zodat je ook niet meer moet zoeken naar kabel
Dat bedoel ik ook :). De lader zit standaard in de oplader en je hoeft alleen je smartphone in de houder te stoppen. Als er ook een NFC-kaart in zit kan je ook nog eens instellen dat er een bepaalde app wordt opgestart.
Alleen betekent dat een nieuwe houder kopen als je een nieuwe telefoon hebt. Draadloos laden is wat dat betreft universeel.
Op dit moment heeft Ikea al een aantal (meubel) producten waar dit al automatisch in zit.

Source:
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30304038/
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60385636/
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10335941/

Tevens zijn andere bedrijven ook al bezig om dit zo efficiënt mogelijk in te bouwen.

Het zal een kwestie van tijd zijn dat er ook meer meubels komen voor de normale consument(zoals Ikea).

Ik ben nu juist overgestapt naar een telefoon die draadloos laden ondersteund omdat ik er helemaal gek van wordt dat ik overal kabels heb liggen en altijd wel ergens een keertje mis grijp omdat mijn kabel bijvoorbeeld nog in de auto ligt. Dan is een vast plekje waar je je telefoon op legt best handig.
Ik ben nu juist overgestapt naar een telefoon die draadloos laden ondersteund omdat ik er helemaal gek van wordt dat ik overal kabels heb liggen en altijd wel ergens een keertje mis grijp omdat mijn kabel bijvoorbeeld nog in de auto ligt. Dan is een vast plekje waar je je telefoon op legt best handig.
Is €15 per stuk voor één of twee extra lightning, usb-c of micro-usb-kabels echt al die extra kosten waard?
Ik vind van wel, de aansluit poort van de telefoon beschadigt minder als je draadloos oplaadt... hoef hem na een aantal jaar ook niet te onderhouden en de poort lopen te schoonmaken. Het nachtkastje idee klinkt echt super chill overigens.
Ik vind van wel, de aansluit poort van de telefoon beschadigt minder als je draadloos oplaadt... hoef hem na een aantal jaar ook niet te onderhouden en de poort lopen te schoonmaken. Het nachtkastje idee klinkt echt super chill overigens.
Ik vind het allemaal maar wat overdreven.
Op mijn nachtkastje ligt een kabel kabel van 1,5m van 3 euro + een lader van 8 euro van IKEA waar gewoon 2A doorheen gaat. Er zit een kleine 2A xtorm lader + kabel van 75 cm in mijn tas en in de auto zit er ook een 2A xtorm kabel van 75 cm ingeprikt die ik daar gewoon permanent laat slingeren.

Het inprikken is voor mij slechts bijzaak, mijn telefoons houden het meestal wel 2 of 3 jaar uit. De kabels wat minder lang, maar ik kan er 5 verslijten voor de prijs van één draadloze oplader. Tegen de tijd dat ik toe ben aan een nieuwe telefoon zit daar USB-C in en dan is het probleem van de slijtage aan het apparaat insteken en uittrekken ook grotendeels opgelost.
En dan zwijg ik nog over het verschil in snelheid waarmee ik mijn telefoon op kan laden: 45 minuten voor 50% en 3 uur voor 100% aan een kabeltje. Draadloos duurt het minimaal drie keer zo lang.
Helaas zijn bij mij een hoop telefoons gesneuveld ivm werk, dit was vooral toen ik werkte in de kassen en mijn broer nu ook in de machine kamer van schepen. Dat er bijv. potgrond / zand in je aansluiting komt ok.. maar zweet / olie in je poort maakt je poort echt kapot.

Ik ben daarom voorstander van het verwijderen van die poort juist zodat er een zwakke schakel minder in de telefoon zit, liever dit dan de 3.5mm headjack :P.

(iemand is bij ons / andere lekker bezig geweest met minnetjes uitdelen lol)
Er zijn van die rubber dopjes te koop voor USB en ik neem aan ook wel voor lightning (en voor 3.5mm natuurlijk)
Kan je hem daarna gewoon draadloos gebruiken. En als het moet peuter je het er even uit.
De snelheid van opladen op een nachtkastje is voor de meeste mensen niet heel relevant, aangezien de gemiddelde nacht langer dan 2 à 3 uur duurt.

Daarbij vind ik een (vrijwel) onzichtbaar ingebouwd system ook een pluspunt t.o.v. elke zichtbare lader met kabel. Soms wil het oog ook wat.

Voor mij dus geen kabels meer als ik 's nachts oplaad. In de auto werkt het ingebouwde draadloze systeem voor mij ook prima, zonder zichtbare connectoren en/of houders waar de telefoon in geplaatst dient te worden.

Als het wat sneller moet overdag, gebruik ik de kabel soms nog wel, idem bij laden tijdens gebruik in de hand, het voordeel van de keuze.

Ik krijg de indruk dat velen het draadloos laden afschrijven omdat zij er geen voordeel van hebben (= niet iedereen), geen ervaring mee hebben, of alleen ervaring met brakke draadloze laders. Er zijn nu al veel betere laders dan zeg 2 jaar geleden, maar ook nu is er nog veel troep te koop (wordt te heet, te traag, plaatsing luistert te nauw, etc).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 17 september 2018 17:47]

Sinds m'n Note 3 laad ik draadloos op een wekkerradio met qi naast mijn bed. Zo chill om 'm gewoon naast je neer te leggen zonder met twee handen een kabeltje erin te moeten peuteren. Dat het langzamer laadt dan de fastcharge boeit werkelijk niets gezien deze de volgende ochtend toch wel vol is.
Daarbij ziet het nachtkastje zo ook netjes en strak er uit ipv los liggende kabel(s).

Onbegrijpelijk dat sommige fabrikanten daar nog zo lang mee hebben gewacht.
Toestel prijs vergelijking begrijp ik niet. Als ik een toestel van 800+ euro koop wil ik alle features. Je koopt geen telefoon voor het draadloos opladen.

Draadloos is gewoon handig net als WiFi.
Heb een staand model draadloze oplader op m'n nachtkastje. Zet ik de telefoon in en heb gelijk een klok cq. wekker.
Weet niet wat je bedoelt met slaaf van de apparaten.

Ik vind kabels wel pielen en niet netjes, plus dat USB connectoren relatief snel kapot gaan dus dat probleem heb je ook niet meer.

Ik zal niet zeggen dat draadloos opladen het belangrijkste is maar het is zeker een goede feature net als waterbestendigheid of 3.5mm koptelefoon uitgang.
Vrouw en kinderen zullen altijd alles in de war sturen.
Man en kinderen sturen helemaal alles in de war...
Draadloze laders kun je al voor minder krijgen dan een officiele lightning kabel hoor :P en daarnaast hoef je dan ook geen QI lader te kopen met een lightning kabel maar gewoon met micro usb is al voldoende.
Ik ben nu juist overgestapt naar een telefoon die draadloos laden ondersteund omdat ik er helemaal gek van wordt dat ik overal kabels heb liggen en altijd wel ergens een keertje mis grijp omdat mijn kabel bijvoorbeeld nog in de auto ligt. Dan is een vast plekje waar je je telefoon op legt best handig.
Als je je oplaadkabels op hetzelfde vaste plekje hebt/laat liggen, dan heb je precies hetzelfde. Toch?
Het is niet alsof je een laadkabel altijd kwijt bent en een laadmat/-ding nooit. Ik heb mijn telefoonladers altijd op dezelfde plek liggen en grijp nooit mis. Ik laad mijn Samsung Gear S3 op, op mijn nachtkastje. Draadloos. Die zou ik echter ook op een andere plek kunnen leggen en misgrijpen.

Waar het voordeel in zit, is dat je geen gepruts heb met in het donker de stekker in je telefoon stoppen. De laadplek moet je evengoed nog altijd voorzien van een laadoplossing, of deze nu bekabeld of draadloos laadt.
Precies. Zie ik liever vaste connectors waar je je smartphone met draad inplugged, kunnen ze ook gewoon inbouwen in de meubels.
...
Ik ben nu juist overgestapt naar een telefoon die draadloos laden ondersteund omdat ik er helemaal gek van wordt dat ik overal kabels heb liggen en altijd wel ergens een keertje mis grijp omdat mijn kabel bijvoorbeeld nog in de auto ligt. Dan is een vast plekje waar je je telefoon op legt best handig.
Wat een redenatie.... je 'draadloze' oplader, leeft die van de wind of zo? die heeft toch ook een KABEL nodig? 8)7
Kabel zoeken? Die ligt op een vaste plek: In de auto aangesloten klaar voor gebruik. Ja draadloos is handig maar er zijn meer oplossingen voor de problemen die je zoekt.
Raam opendoen in de auto. Die zwengel zit op een vaste plek in het portier, waarom elektrische raambediening ontwikkelen?? [had zomaar een reactie van jou kunnen zijn 20 jaar geleden].

Er zijn genoeg mensen die tijdens het rijden hun telefoon aan de lader doen (die op een vaste plek in de auto ligt) en daardoor toch even afgeleid zijn van het verkeer. Misschien ben jij iemand die volgens vast stramien wegrijdt (zoals netjes geleerd tijdens de rijles).
1. Telefoon aan lader
2. Gordel vast
3. Achteruitkijkspiegel goed zetten
4. Auto starten

Maar de realiteit is dat niet iedereen zo is. Juist op vaste plaatsten. Auto / nachtkastje / bureau etc. is draadloos laden een uitkomst.
Dus jij vindt een automatische gordel ook net zo nuttig? Die doe je toch ook om als je instapt? Dan kun je net zo goed je telefoon aansluiten. Met carplay moet dat sowieso. Als je een auto deelt met anderen ben je wel meer dingen aan het controleren voordat je weg rijdt (hoop ik).

Ja je kunt prima gebreken van mensen oplossen met technologie, maar dat is niet de beste manier.
Gelukkig associeer ik autorijden met het dragen van een gordel en niet met mijn telefoon. Ik vergeet vaak mn telefoon aan t kabeltje te hangen en dan zou ik onderweg hannesen om m aan het kabeltje te hangen. Dus telefoon in het kastje in het middenpaneel leggen en automatisch laden lijkt me ideaal.

Voor mn nachtkastje kan ik het nut ook nog van inzien(in het donker je telefoon wegleggen). Verder is een kabeltje (waarschijnlijk) handiger.

[Reactie gewijzigd door Gosat op 17 september 2018 19:24]

Juist nachtkastje is niet zo handig. Als je in bed wat wil opzoeken met een lege telefoon moet je boven het kastje gaan hangen. Auto is idd een uitkomst. Ook geen slijtage van de usb poort
Wat jij feitelijk propageert is symptoombestrijding. Tegelijkertijd pleit je voor draadloos laden op vaste plekken. Daar kun je ook een draadje neerleggen. Ook bij het neerleggen van de telefoon op een draadloze lader ben je afgeleid van het verkeer. Wellicht korter dan prutsen met een kabeltje, maar dat kan voldoende zijn.
Persoonlijk zie ik (op dit moment) de meerwaarde van draadloos laden, zoals het nu bestaat, nog niet zo. Dat wil echter niet zeggen dat dit in de toekomst niet anders kan worden. Misschien wordt de techniek uiteindelijk wel voor een hele andere toepassing ingezet, waar we nu nog niet aan denken (vergelijkbaar met het verhaal van de 3M post-its.
Niet als je een auto deelt met personen die een ander toestel gebruiken. Oplossing is dan weer een dual lader, maar dat is dan ook weer omslachtig en rommelig.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 17 september 2018 14:18]

Betere oplossing: universele laadstekker. Immers, draadloos laden zijn ook verschillende standaarden voor.
Vandaag de dag gaat het draadloos laden bijna altijd volgens de Qi standaard.
Ik vind het toch erg gemakkelijk. Ik heb een wat oudere telefoon (nexus 5) met ietwat versleten batterij. Die ligt tijdens het werk standaard op een laadpadje en pak ik met gemak een keer of 20-30 per dag op als ik van mijn plek af ga of gewoon als ik hem even nodig heb. Met een kabeltje zou ik dus 20-30x per dag moeten loskoppelen en even zo vaak weer aankoppelen. Buiten het gemak van gewoon oppakken en neerleggen scheelt dat ook wel in slijtage van de poort.

Natuurlijk hoeft-ie niet 24/7 aan de lading, maar ik vind het wel handig dat als ik bij wijze van spreken NU weg moet dat ik dan een telefoon heb die 100% opgeladen is en waarmee ik nog enkele uren door moet kunnen bij volle belasting.

Dus eigenlijk is het net een stukje extra gemak. Ik zou prima zonder kunnen en daar niet wakker van liggen, maar nu ik het heb vind ik het wel handig.

@hieronder;
Volgens mij 'moet' ik niets. ;)
Het laadpadje kostte iets in de ordegrootte van 15 euro en doet al anderhalf jaar prima dienst. Nieuwe accu laten plaatsen kost 100 euro en een nieuwe telefoon nog veel meer. Dit werkt voor mij prima, dus is het kostentechnisch de beste oplossing.
Dat jij een andere keuze zou maken is natuurlijk helemaal prima, maar ga niet andermans keuzes afschieten enkel omdat jij in jouw situatie iets anders zou doen. Da's een beetje kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 19 september 2018 09:29]

Tja, ik zie dat anders. Als je accu van je oude telefoon versleten is moet je dat oplossen door het probleem op te lossen, niet door een goede omweg te zoeken ;)
Helemaal mee eens maar hoe bedoel je ingebouwd? Als in, standaard in de auto?
Ik heb zelf een Mofin. iPhone ploft er zo in, geen omkijken naar.
https://www.kickstarter.c...ireless-phone-charger-for
In de auto werkt het vrij goed omdat je je telefoon in een houder zet waarbij de spoel precies op de juiste plek zit. Mijn ervaring met draadloos laden is dat je het best precies moet neerleggen anders laadt hij niet. Ook veel warmteontwikkeling. Het wordt hier in huis gewoon niet gebruikt ondanks dat we drie devices hebben die het kunnen.
dan leg je hem op je tv tafel en ondertussen laad hij op.
Ja, dat is de belofte die je vaak hoort als het over QI opladers gaat, maar zo mooi als jij het voorstelt werkt het dus niet.

Je moet je telefoon op een hele specifieke plek op je tafel leggen, een centimeter ernaast en het opladen werkt niet. Dit maakt het hele draadloos opladen w.m.b. een beetje nutteloos. Ik zou graag een draadloze lader willen waarbij ik m'n telefoon op een willekeurige plek op mijn bureau kan leggen en dat ie dan oplaad, in de praktijk moet ik 'm heel precies op een soort van hockey-puck balanceren. Door de uitstekende camera werkt dat niet echt lekker.

Als je 's nachts een push-notification krijgt (wanneer de telefoon op stil staat) gaat het tril-alarm even af, waardoor de telefoon die al onstabiel op die hockeypuck ligt iets verschuift en dan zit je 's ochtends met een telefoon die niet helemaal opgeladen is.

Nee, echt super handig.
Nadat de iPhone X uitkwam heb ik enthousiast geinvesteerd in meerdere draadloze laders voor verschillende plekken in huis. Handig! Dacht ik..

Enkele maanden gebruikt, maar daarna toch weer terug gegaan naar bedraad. De twee hoofdredenen voor mij waren:
  • 49 van de 50 keer werkt het prima, maar een aantal maal werd ik geconfronteerd met een bloedhete telefoon die niet was opgeladen. Naast het feit dat ik dan met een bijna-lege telefoon zit lijkt me dat niet goed voor de accu, en mogelijk een brandgevaar.
  • Tegen alle verwachtingen in bleek het eenvoudiger om 's avonds in het donker een kabeltje aan te sluiten dan de juiste positie op de Qi lader te vinden. (Uiteraard hebben we verlichting, maar dat is niet altijd handig als je partner al ligt te slapen.)
Als een smartphone op 'stil' staat trilt deze ook niet, als ie trilt bij berichten staat ie nog op 'trillen'. Echter sommige fabrikanten leveren die extra optie helaas niet, maar dan moeten ze het ook geen 'stil' noemen gezien het feit dat dit dan nog steeds niet zo is.
Snachts kun je toch “niet storen” functie gebruiken? Die kun je geheel automatisch instellen en no way dat ie dan trilt op de momenten dat je waarschijnlijk toch ligt te slapen. Het is zelfs mogelijk om bepaalde contacten wel toe te laten.
Wanneer dit ook ingebouwd gaat worden in veel meubels wordt het helemaal interessant, dan leg je hem op je tv tafel en ondertussen laad hij op.
Los van het feit of het een Gimmick is of niet:
Hoe ziet u dit voor zich? In ieder huishouden een kabel laten lopen naar de koffie- of eettafel? Daar kan ik dan mooi mijn nek over breken. Daar komt dan ook de sociale irritatie van "weer die telefoons op tafel" nog eens bovenop.

Ik zie het niet ingebouwd worden in banken en stoelen. Veel te brandgevaarlijk! Opladers die doorbranden terwijl ze in de muur zitten zijn nu al één van de voornaamste veroorzakers van brand!

Aanrechtbladen en vensterbanken moeten vooral stevig zijn en tegen een stootje en de magnetische velden van inductiekookplaten kunnen. Ook op die plekken zie ik het dus niet gebeuren.

De enige praktische plekken die ik wel voor me zie zijn het nachtkastje en een bureau.
Op beide plekken kan ik ook een vaste kabel neerleggen en heb ik meestal een stroombron voor handen in de vorm van een stopcontact of een laptop of wekker met een usb-poort.
Een goede, bedrade USB-oplader kost bij IKEA nu 8 tot 13 euro en daarmee laad ik dan 3 apparaten (meer dan alleen telefoons) tegelijk op. Een draadloze oplader begint bij 15 euro en dat is slechts geschikt voor één telefoon.
Ik zie het dus ook niet uit gerold worden in koffietentjes, want draadloos opladen kost al snel meer dan een uur kost en de wet van de grote getallen speelt daar ook al snel een rol. 1500€ voor draadloze opladers voor 100 mensen, of 442€ voor datzelfde aantal.
Nog niet te vergeten het verlies aan rendement bij overdracht energie is al gauw meer dan 50%.
Nog niet te vergeten het verlies aan rendement bij overdracht energie is al gauw meer dan 50%.
Dat klopt, maar aan het stopcontact kunt u voor ongeveer €0,25 (1 kWh) uw telefoon 100 keer opladen.
Laten we het ruim nemen en stellen dat u uw telefoon met een accu van 3000 mAh (ongeveer 11 Wh), op jaarbasis 500 keer oplaad. Dat kost dan op jaarbasis 5,5 kWh en dus ongeveer €1,40. Stel dat draadloos opladen op alle fronten teleur stelt en een rendement heeft van slechts 10%, dan gaat het nog steeds om een verschil van minder dan €15 per jaar. Ik denk niet dat mensen met centen voor draadloos opladen daar wakker van zullen liggen.

Uw argument is echter wel zeer relevant voor powerbanks met draadloos opladen.

Edit: Sorry, rekenfoutjes, die zijn nu weg.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 17 september 2018 14:57]

Als je weet dat in Q1 2018 383 000 smartphones werden verkocht, dan moet je toch beseffen dat je de rekening niet voor één persoon moet maken, maar op wereldschaal mag bekijken? Ik denk dat je ook niet in Euro's hoeft te tellen, ons als westerling zal het niets uitmaken of we jaarlijks 10 of 20 euro betalen aan 'smartphonestroom'. Tel eerder in kWh, of gWh... Het gaat om verloren rendement, energie die uiteindelijk nergens naartoe gaat. We verbruiken vandaag de dag al genoeg stroom aan nutteloze zaken, dan hoeft een draadloze lader daar voor mij niet bij. De zuinigste kWh blijft dewelke je niet verbruikt.
Van de andere kant zullen er waarschijnlijk minder opladers gekocht gaan worden = minder grondstofvernietiging. Als oud Telecomverkoper kan ik uit ervaring vertellen dat er momenteel vele extra opladers gekocht ter vervanging van de defecte opladers (cijfers kan ik niet overhandigen). Vooral de opladers die op locaties liggen waar de smartphone vaak gebruikt wordt (woonkamer/nachtkastje), gaan vaak defect omdat er een kabelbreuk komt door het gebruik van de smartphone (=beweging van de kabel). Een draadloze lader zal niet/minder vaak opgepakt worden waardoor de kabel niet (snel) zal breken. Zodoende zal een draadloze oplader minder snel vervangen worden waardoor er minder opladers verkocht hoeven te worden.

Waar we aan de ene kant geld/energie "uitsparen" met de bekabelde opladers, zullen we aan de andere kant geld/grondstoffen vernietigen door de vervanging van defecte opladers (mits ik hier een redenatiefout maak).
Als oud Telecomverkoper kan ik uit ervaring vertellen dat er momenteel vele extra opladers gekocht ter vervanging van de defecte opladers (cijfers kan ik niet overhandigen). Vooral de opladers die op locaties liggen waar de smartphone vaak gebruikt wordt (woonkamer/nachtkastje), gaan vaak defect omdat er een kabelbreuk komt door het gebruik van de smartphone (=beweging van de kabel). Een draadloze lader zal niet/minder vaak opgepakt worden waardoor de kabel niet (snel) zal breken. Zodoende zal een draadloze oplader minder snel vervangen worden waardoor er minder opladers verkocht hoeven te worden.
Dat durf ik te betwijfelen. Ten eerste moet men moet een telefoon precies goed op de draadloze oplader leggen. Ten tweede worden die laders op die plekken vaak gebruikt omdat de telefoon al gedurende de dag leeg is gelopen, dus mensen hangen aan die kabel in de woonkamer of op het nachtkastje omdat er een tekort aan stroom is. Ik zie niet hoe een draadloze oplader daar verandering in gaat brengen....
Van de andere kant zullen er waarschijnlijk minder opladers gekocht gaan worden = minder grondstofvernietiging.
......
Waar we aan de ene kant geld/energie "uitsparen" met de bekabelde opladers, zullen we aan de andere kant geld/grondstoffen vernietigen door de vervanging van defecte opladers (mits ik hier een redenatiefout maak).
In het slechtste geval gaat er 90% verloren bij draadloos opladen, in het beste geval is er maar 50% verlies.

We rekenen even in het voordeel van draadloos opladen: Stel dat er een verlies is van max 50% en een kabeltje maar een half jaar mee gaat (in de praktijk zal dit gemiddeld absoluut langer zijn, omdat genoeg mensen het wel 2 jaar uithouden met de originele lader en kabels). Ik heb eerder al aangegeven dat een smartphone op jaarbasis 1,50 aan energie kost met een kabel en dus 3 euro met een draadloze oplader. Op de USB-kabeltjes (€4) zit geheid een marge van een factor 5, dus die kosten €0,80 in de productie (als het niet minder is). Daar zitten dan alle grondstoffen en de energie voor de productie al in.

U zult begrijpen dat het grondstoffenargument voor draadloos opladen dan al heel snel onhoudbaar wordt. Zeker als u er ook nog rekening mee moet houden dat de draadloze opladers microchips bevatten die heel wat meer grondstoffen nodig hebben dan een simpel stukje koper, metaal en plastic?

Als u zich zorgen maakt over de grondstoffen, zult u dus draadloos opladen gewoon moeten verbieden. Net zoals de verkoop van opladers waar niet makkelijk ander snoer aan kan worden gezet door bijv een nieuwe USB-kabel in te prikken. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan het "minder defecte opladers"-argument.

Mijn "educated-guesstimate" is dat men om draadloos opladen milieutechnisch rendabel te maken, ervoor moet zorgen dat draadloos opladen de vraag naar opladers met een factor 8 verlaagt. 1 draadloze oplader per 1 of 2 gezinnen (en dan ook niets anders) is waar ik dan op uitkom. Dat zie ik niet gebeuren.

Het is in de praktijk vrijwel altijd verdomd lastig, zo niet onmogelijk, om een milieu-rekensom te maken waarbij een alternatief het wint van koperdraadjes. (Overigens zitten er ook koperdraadjes aan draadloze opladers) ;) .

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 17 september 2018 20:35]

Als je weet dat in Q1 2018 383 000 smartphones werden verkocht, dan moet je toch beseffen dat je de rekening niet voor één persoon moet maken, maar op wereldschaal mag bekijken? Ik denk dat je ook niet in Euro's hoeft te tellen, ons als westerling zal het niets uitmaken of we jaarlijks 10 of 20 euro betalen aan 'smartphonestroom'. Tel eerder in kWh, of gWh... Het gaat om verloren rendement, energie die uiteindelijk nergens naartoe gaat. We verbruiken vandaag de dag al genoeg stroom aan nutteloze zaken, dan hoeft een draadloze lader daar voor mij niet bij. De zuinigste kWh blijft dewelke je niet verbruikt.
Desondanks is het verbruik van de smartphones verwaarloosbaar als u het naast het verspilde verbruik zet van alle laptops en desktops die tegenwoordig vrijwel alleen maar javascript-applicaties draaien met een overhead van rustig een factor 200. Als die worden vervangen door tablets en smartphones met een paar fatsoenlijke apps, dan blijft er netto nog steeds een besparing van een factor 10 tot 100 over.

En dan ben ik nog niet eens begonnen over wat wij op wereldschaal zouden kunnen bereiken door oude koelkasten, vrieskisten en/of airconditioners te vervangen en/of huizen te isoleren. Een playstation 4 gebruikt met 55 uurtjes gamen (dus één goede RPG), net zoveel als een smartphone in een heel jaar! De televisie die dan tegelijkertijd aan staat verdubbelt dat verbruik ook nog eens, dus het spelen van één game verbruikt net zoveel als wat een smartphone in 2 jaar verbruikt.
Een wasmachine doet zelfs het jaarverbruik van een smartphone met 3 wasjes.

Er zijn dus veel betere plekken in huis om energie te bezuinigen dan bij het draadloos opladen van een smartphone.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 17 september 2018 16:17]

En dan gaat dit over een telefoon, ik dacht dat het BMW of mercedes was die draadloos laden van een nieuw type optioneel aan ging bieden via een speciale mat in je garage. Dan gaat het pas echt hard.
En dan gaat dit over een telefoon, ik dacht dat het BMW of mercedes was die draadloos laden van een nieuw type optioneel aan ging bieden via een speciale mat in je garage. Dan gaat het pas echt hard.
Kortom: Het is een leuk marketingplaatje, maar alleen mensen die zich een Bently of Rolls Royce kunnen permitteren, hebben het geld om deze auto te laten rijden.
Toevallig afgelopen vakantie in Chicago langs een McDonalds Flagship store gelopen. Daar zat in de meeste tafels een oplader voor mobiele telefoons. microusb/lightning én draadloos.

http://www.techeblog.com/...charging-and-solar-panels
Ik heb anders nooit vernomen dat bv een FatboyCharger in de brand is gevlogen (https://goo.gl/images/HTxgN4)
Deze bestaan inmiddels al jaren.

Zelfde idee zou in een bank kunnen, alhoewel ik dat niet zou aanraden gezien je telefoon er af kan vallen door een heerlijke plof op de bank.
Wel nee. . Ik snap best dat je niet van draadloos laden houd maar geen onzin vertellen.
Doe ik niet, zie: https://www.brandweer.nl/...ische_apparatuur-2017.pdf

De brandweer zet opladers van tablets, telefoons en laptops gewoon in hetzelfde rijtje als wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns.

Dat doet zij echt niet voor niets.

Tevens zal u, als u mijn andere reacties hier leest, ontdekken dat ik niet tegen draadloos opladen ben. Sterker nog: Graag zelfs! Maar momenteel zie ik nog veel teveel technische en economische belemmeringen die ervoor gaan zorgen dat draadloos opladen als standaard die iedereen kan gebruiken (en dus ook betaalbaar is), gewoon niet realistisch is.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 17 september 2018 16:14]

Is dat niet voornamelijk vanwege ongecertificeerde (goedkope china) laders?
Is dat niet voornamelijk vanwege ongecertificeerde (goedkope china) laders?
Een paar weken geleden ging bij mij ook gewoon de "dure" merklader van mijn Asus-tablet aan het roken. Vorig jaar stopte een originele Samsung-oplader ermee (gelukkig zonder rook) en ik heb ook al een knetterende USB-lader van Motorola gehad. Allemaal gecertificeerd, want ik koop geen ongecertificeerde zooi uit China.

Ik schat dat ik zo'n 5 of 6 van die dingen continu in de muur heb zitten op verschillende plaatsen in huis, dus mijn exposure is aan de hoge kant. Helaas heb ik ook al vaker originele en Chinese laders in rook zien opgaan bij familieleden.

De gemeenschappelijke factor is dat de laders allemaal 3 jaar of ouder waren, dus waarschijnlijk tin-whiskers of ontplofte condensatoren, maar na een jaar of 3 a 4 is het spul echt niet meer blind te vertrouwen.... Meubels gaan veel langer mee.
Totdat je een auto gaat rijden met CarPlay support (erg fijn), dan MOET je via een kabel connecten.
Draadloze CarPlay bestaat ook.
Leg jij je telefoon door hel de auto neer dan? Bij mij zit het toch echt bij de dashboard ''sigaretten aansteker'' daar zit hij altijd kabeltjes zoeken :s snp dat niet.

Ikea doet het al Jaren in meubels.

Alleen zie ik niet waarom het handig is. Heb genoeg keren dat ik de telefoon aan de lader gewoon gebruik voor werk geralteerde zaken. Als ik hem neer moet leggen betekend dat ik mijn werk ook neer moet leggen. Dus het is echt wel een gimmick.
Nieuwere auto's hebben onder de middenarmsteun een bakje waar je je telefoon in kan inleggen om hem draadloos op te laden. Opladen via de sigarettenaansteker is zo 2010 he.
het is maar wat voor auto je hebt natuurlijk ;( niet elke Nederlander heeft een nieuwe auto. En denk dat die niet-dure auto rijder personen er meer van zijn dan de dure-auto rijders ;)

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 17 september 2018 14:30]

Maar je kan toch ook gewoon een kabel in je auto hangen in plaats van een wireless charger installeren? Ik heb ook gewoon een lightningkabeltje in een USB poort zitten, en zo weggewerkt dat je maar 5 cm kabel ziet. Stuk goedkoper.
Dat kan ook met magneten en contacten, zoals bijvoorbeeld met je draadloze huistelefoon o.i.d.

Het is een heel stuk efficiënter, dus sneller, en wat op wereldschaal een behoorlijke hoeveelheid energie bespaart ook nog.
In het geval van apple zeker geen gimmick.
Omdat Apple de koptelefoonaansluiting nu via lightning connector laat lopen zul je ofwel draadloos moeten laden, of een draadloze koptelefoon moeten gebruiken als je tegelijk wilt laden en bellen.
Exact. Thuis gebruik ik mijn draadloze lader zelden, maar in de auto meerdere keren per dag.
Het grootste probleem vind ik persoonlijk een sterk verminderde efficiëntie. Met een groot energievraagstuk is het nog een teruggang als 6 miljard mensen 2x zoveel stroom verbruiken om hun telefoon en daarna ook andere apparaten op te laden.
Het is helemaal geen gimmick,
Wanneer dit ook ingebouwd gaat worden in veel meubels wordt het helemaal interessant, dan leg je hem op je tv tafel en ondertussen laad hij op.
Dan moeten accu's daar ook op gemaakt zijn. En telefoon accu's vinden het helemaal niet zo fijn om 10x per dag voor een klein beetje opgeladen te worden zoals jij dat omschrijft. Daardoor slijten ze een stuk sneller.
Volgens mij maakt dat tegenwoordig niets uit met lithium accu’s. Heb je misschien een bron?
Bron? Als men zegt dat een accu 1000 laadcycli meegaat, dan is dat van 0-100%. M.a.w., van 50-100% is maar een halve laadcycli. Zou het dus raar vinden, moest een accu sneller slijten door maar steeds deels op te laden.
Maar jouw bron ondersteunt toch mijn bewering? Uit jouw bron: "Daarom kan het geen kwaad om het apparaat regelmatig aan het stopcontact te hangen. Integendeel, daarmee wordt de accu juist ontzien omdat er geen gevaar bestaat dat de laadcapaciteit daalt of stijgt tot een kritiek niveau."
Deze mening deel ik half met je.

Het is nog steeds zo dat je het apparaat op een bepaalde plek moet leggen, maar de handeling van een kabel erin stoppen is niet meer nodig. Ikzelf, als iPhone gebruiker merk ook dat de kabels niet zolang meegaan als de telefoon zelf. Dat los je op met deze methode van opladen. Daarnaast merk ik dat de iPhone oplaadpoort gevoelig is voor het ophopen van stof, waardoor de kabel ook niet altijd lekker contact maakt. Dit is wel op te lossen door met een naald door de lightingpoort de wroeten, maar fijn is dat natuurlijk niet. Dit is ook wel afhankelijk van het gebruik van je iPhone, wel of geen hoesje die de poort beschermt, wel of niet in de broekzak en wel of niet veel werken in een stoffige omgeving.

Draadloos opladen is uiteindelijk puur gemak. Vooral als het straks gemeengoed is, kunnen overal handige oplaadpunten in verwerkt worden. Dit gebeurt nu al in middenconsoles van auto's, maar denk straks ook aan het tafeltje in de treincoupe, je bureau op het werk of zelfs in het aanrecht in je keuken.
Mijn laatste drie telefoons ondersteunden Qi, te beginnen met de Nexus 5.

Ik heb toen 3 draadloze laders gekocht, want het leek me superhandig: eentje naast bed, eentje op bureau thuis, eentje op werk.

Na de eerste maand het vooral te testen, en 1 keer me te overslapen omdat m'n telefoon leeg was omdat die ergens in het begin van de nacht van de lader was afgegleden en dus leeg liep en mn wekker niet afging, ben ik gestopt met die dingen te gebruiken, en hebben ze enkel nog stof vergaard. Mijn huidige telefoon (OP6) ondersteunt draadloos laden niet, en hoewel veel internet-helden roepen dat dit een regelrechte schending van de mensenrechten is, mis ik de feature die ik de afgelopen 5 jaar al had helemaal niet.

Ik ben er zeker van dat veel mensen het wel zullen gebruiken, maar zeker niet iedereen, en daar ben ik 1 van. Ik vind het niets: het is traag, je telefoon wordt erg warm, en het kan mis gaan zoals bij mij 's nachts. En het zogenaamde voordeel vind ik echt totaal verwaarloosbaar.

Geef mij maar gewoon supersnelle fast charging met een kabeltje, icm met een goede batterij: ik laad mijn telefoon nu enkel op in de ochtend terwijl ik me klaar maak voor werk. en dat is genoeg om hem 100% op te laden, en ik red het daarmee ruim tot de volgende ochtend.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 september 2018 13:48]

Eraf glijden klinkt ook wel alsof je het niet heel veilig ergens legt, lijkt me geen normale zaak dat dat gebeurd. Zelf ben ik 2x te laat geweest op het werk, 1x toen apple de wintertijd niet correct doorvoerde, en 1x omdat de stekkerdoos snachts kapot was gegaan en me telefoon dus met kabel alsnog leeg was sochtends. Al deze gevallen, inclusief die van jou, zijn hoogst waarschijnlijk geen vaak voorkomende gevallen, en normaal gezien gaat het gewoon altijd goed. Ik snap echt niet dat mensen zeggen dat draadloos opladen niet handig is, of niet nodig. Het maakt je bureau waar al zoveel laders liggen een stuk overzichtelijjker en het is er letterlijk opgooien voor je gaat slapen en klaar. Daarnaast heb ik ook al 2x gehad dat de lightning poort niet goed oplade doordat er stof in zat, dit was wel pas na 3-4 jaar, maar dat is bij draadloos opladen niet.
Er zit heel veel verschil in de QIladers ....
Ik heb er een stuk of 5 nu
2 platte rechthoeken, daar kan ik mijn telefoon opleggen, en met de onderrand gelijk aan de lader zitten de spoelen perfect tegen elkaar.
één zo'n hockeypuck, welke inderdaad een ramp is, elke trilling veroorzaakt een kleine beweging zijwaarts.
Snachts een keer stoten tegen het kastje en de telefoon ligt er al niet meer (goed) op

Een klem in de auto, na veel zoeken een juiste adapter voor de accesoire-outlet gevonden, en nu laadt de telefoon (nét) snel genoeg op ( 900mA / 1A )
genoeg om flitsmeister aan te hebben en een paar procent te winnen na een half uur rit ( langer duren de mijne niet )

En sinds kort een QI-powerbank
Ideaal onderweg, accubank tegen de telefoon en in de broekzak.
Magnetisch tegen elkaar, alleen zou het iets meer inhoud mogen hebben dan de huidige 5000mAh.
Eraf glijden klinkt ook wel alsof je het niet heel veilig ergens legt, lijkt me geen normale zaak dat dat gebeurd.
Dit gebeurt mij ook met enige regelmaat. Dit komt omdat je de telefoon op een heel klein en relatief dikke 'hockeypuck' moet leggen. Waarom dit niet gewoon een heel dun matje kan zijn, geen idee. Verder zit je met een uitstekende camera en omdat je 'm heel precies middenop moet leggen rust ie dus gedeeltelijk op de camera, waardoor het e.a. totaal niet stabiel ligt. Dan krijg je 's nachts 1 push notificatie die *bzzzt* de trilmotor af laat gaan en hoppa, hij glijdt er af.
Dat de kabels niet zo lang meegaan is omdat de standaard apple kabels echt niet best zijn van kwaliteit. Probeer een keer een 3rd party kabel, die claimed sterker te zijn.
Zoiets:
https://youtu.be/pPSSYHuhuII
Dat vind ik altijd opmerkelijk. Ik heb inmiddels denk ik 10 van die kabels in gebruik en ze zijn allemaal nog als nieuw. Ze slijten juist niet en gaan niet stuk is mijn ervaring (daarom heb ik er inmiddels zoveel, krijg er elke keer nieuwe bij).

Ik weet niet wat sommige mensen doen met kabels, maar betwijfel of het probleem bij de Apple-kabel ligt...
Als ik mijn collega's af en toe aan de kabel zie rukken om los te koppelen, snap ik het wel
Ik "knijp" de connector van de telefoon, dus aan het hard plastic deel.
Mijn kabels zijn ook vrijwel allemaal nog prima in orde, iig die van de laatste 3 jaar tenminste.

Ik vraag zelfs bij onze magazijnbeheerder maar een kabel aan, omdat ik anders "achterloop" op de menigte.
Kennelijk is er standaard berekend dat men 2 á 3 kabels per jaar nodig heeft :|
Dit is wel waarom jij langer met de kabels doet denk ik. Ik zie kapotte lightning kabels altijd beschadigingen hebben op het punt waar de kabel en de 'connector' samenkomen. Dit is volgensmij het zwakste punt van de kabels. Als je ze steeds maar losrukt snap ik opzich ook wel dat ze daar kapot gaan.
Niet wetenschappelijk onderbouwd natuurlijk :+
Maar ik vergelijk het wel eens met een ( recht ) verlengsnoer of stekker van apparaat.
Die ruk je toch ook niet halverwege de kabel uit het stopcontact ?
En die kunnen er vaak wél tegen ( trekontlasting )

Mijn vrouw heeft een iP7 die heeft geen Qi, daar heb ik een aantal haakse kabels voor gekocht ( MFI ) want die ligt nogal eens in bed naar tv / filmpjes te kijken.
Dan rust de kabel op haar buik, dubbel gevouwen op de overgang.
Daar breekt hij ook vaker dan.
Voordeel van de 8pins connector, is dat hij links en rechtsom gebruikt kan worden natuurlijk.
Ik ben toch benieuwd wat mensen met hun kabels doen dat ze ze zo vaak slopen. Jarenoude kabels die elke dag gebruikt worden, geen enkel probleem mee. Nog nooit een verrotte originele kabel gehad. Immitatie is een ander verhaal (*kuch*ibood’s brandbare immitaties*kuch*).
Ik vraag mij inderdaad hetzelfde af, de kabels van Apple zijn over het algemeen best goed.
Heb zelfs de kabel van mijn Ipod mini die met die 6Gb HD nog, en ook van mijn Iphone 3GS, beide zijn nog gewoon heel, zonder scheuren of beschadigingen.
Ben ook benieuwd, hier hetzelfde verhaal. Al jarenlang kabels bij het nachtkastje, in de auto, op de vensterbank die door mijn vriendin en mij veelvuldig gebruikt worden. Heb nog nóóit een kapotte (originele) kabel gehad zelfs.

Draadloos laden is voor mij nu niet nodig. Lees nog teveel problemen, als in: traag laden, warmteontwikkeling, precies positioneren, etc. Zou het pas nuttig vinden als de techniek voor mij voldoende ver ontwikkeld is.
Na twee generaties is mijn iphone kabel bij mijn nachtkast inmiddels zover dat de oorspronkelijke isolatie begint te scheuren. En dit is de apple kabel (en adapter) die ik bij de Iphone 6 kreeg.
De isolatie van mijn Galaxy S7 is ook gescheurd.

Kan dus met elk merk gebeuren.
Daarnaast merk ik dat de iPhone oplaadpoort gevoelig is voor het ophopen van stof, waardoor de kabel ook niet altijd lekker contact maakt.
Dat is elke poort, iPhone of andere telefoon. Zeker als je hem in je broekzak stopt.

Even schoonpielen met een houten tandenstoker en het is weer opgelost.
Natuurlijk komt stof overal, maar hoe gevoelig de poort (en de laadconnector) hiervoor is maakt wel degelijk uit. De oude Apple connectoren ondervonden hier vrijwel geen hinder van, idem voor de 3.5mm jack (RIP). De huidige connector bevat onderin twee scherpe deeltjes die de connector laten klemmen, dit zijn naar mijn mening de grootste boosdoeners. Even uitblazen is er daardoor niet bij, tandenstoker of knopspeld is de enige oplossing.
De 3.5mm had wel degelijk hetzelfde probleem, alleen is het raakoppervlak daar ruimer dan de huidige 8pin / microusb usb-C

Ik haal regelmatig de poortjes leeg met zo'n plastic tandenstokertje.
beetje kalm aan doen, en niet te hard schrapen en het werkt weer probleemloos
De headphone jack heeft precies hetzelfde. Die moet je ook regelmatig schoonmaken als je hem in je broekzak stopt.

Het is ook niet dat de connector niet meer goed is, er zit gewoon zoveel stof in dat de connector er niet meer volledig in gaat en dus onstabiel wordt. Het zal je dan verbazen dat je er met gemak een millimeter aan stof uit haalt :P

De oude connectoren hadden een stuk smallere poort. Daar kwam ook stof in, mogelijk iets minder, maar het grootste probleem daar was dat de ingang zo klein was dat je hem zelf niet meer schoonkreeg. Hetzelfde eigenlijk met USB-C. Die is een stuk lastiger schoon te maken.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 17 september 2018 15:37]

Het is ook niet fijn als je je telefoon op een draadloze lader legt en hij laad niet goed omdat die niet exact op de juist positie ligt.

Daarom heeft Apple problemen hiermee omdat ze geen product willen uitbrengen die dat probleem heeft.

Dus brengen ze liever niks uit dan dat het op een half werkend product lijkt.
Ben ik het niet mee eens.

Smacht even, zonder problemen, op je mobiel kijken om hem dan terug op je nachtkastje te leggen zonder te moeten denken “ik moet de lader nog aansluiten”, is voor mikt och echt wel een uitkomst.
Is een kabel van voldoende lengte kopen een idee? ;)
Of toch gewoon die telefoon laten liggen?
Ik heb een paar jaar geleden al een QI charger gekocht... 10€ ergens van china. Je raad het nooit maar ik kan nu mijn gsm opladen zonder nadenken EN mijn smartwatch laad ook perfect op via dat ding...
(Eigenlijk kan je daar ieder ding opleggen dat QI charging toelaat.)

Ik ben benieuwd naar welk 100€ gadget Apple gaat maken om ook hetzelfde te kunnen doen O-)
Smacht even, zonder problemen, op je mobiel kijken om hem dan terug op je nachtkastje te leggen zonder te moeten denken “ik moet de lader nog aansluiten”, is voor mikt och echt wel een uitkomst.
Situatie met 2 meter kabel eraan:

0) Gebruik telefoon
1) Pleur telefoon weer terug op nachtkastje.
2) Slaap verder

Situatie met QI charger:

0) Gebruik telefoon
1) Probeer met een slaperige kop je telefoon precies middenop de QI charger te balanceren.
2) Probeer het nog 4 keer
3) Vanwege de frustratie klaarwakker
4) Slaap de rest v/d nacht niet, zit de volgende dag met een brakke kop op je werk.
Ik doe exact dat terwijl m'n telefoon gewoon aan de kabel hangt. Een hoop van de argumenten die ik hier zie komen neer op "Apple maakt te korte, te dure en te breekbare kabels dus is draadloos laden fijner". Als ze gewoon dezelfde aansluiting zouden gebruiken als de rest van de industrie was er ook geen probleem geweest.
Je begrijpt dat deze techniek nog in de kinderschoenen staat.

Het gaat er gewoon naartoe dat de draadloze oppervlakten verwerkt zijn in de (volledige) oppervlakten van dashboard auto/bureau/bijzettafel & lamp

Met andere worden de plekken waar je je telefoon nu ook neerlegt. In combinatie met quickcharge (met ingebouwde intelligentie die weet wanneer je wil druppelladen/snelladen) betekend dit dat je nog meer hoeft na te denken over een kabeltje.

Dit klinkt klein maar op dit moment is naast updaten, opladen de enige "effort" die jij moet stoppen in het mobiel bereikbaar blijven. Die (relatief kleine) drempel weg nemen heeft dus wel degelijk meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 17 september 2018 13:23]

Je begrijpt dat deze techniek nog in de kinderschoenen staat.
Nog in de kinderschoenen? Ik gebruik draadloos laden al vanaf 2013.... Hoe lang moet iets al bij meerdere bedrijven in gebruik zijn voordat het uit die kinderschoenen is?
Zodra Apple het heeft uitgevonden
In de kinderschoenen vergeleken met het "kabeltje". Techniek is iets anders als de implementatie en het gebruik ervan.

Stopcontacten waren er al lang, draadloos laden is net even een iets ander concept.

@benji83 en exact die implementatie is waar Apple in uitblinkt inderdaad; ze vinden het niet uit maar leveren wel het complete plaatje; wat voor de opschaling zorgt.
En toch is het hetzelfde concept als wat elektrische tandenborstels al jaren gebruiken, alleen zijn de stromen wat hoger.

Mijn comment was meer een grapje. Ja, Apple heeft veel dingen erg goed geïmplementeerd, maar het wordt gebracht alsof ze het hebben uitgevonden, wat gewoon niet waar is. Het aantal dingen waar Apple als eerste mee komt is (de laatste jaren in ieder geval) op 1 hand te tellen.
Het is toch alweer bijna dertig jaar geleden dat Oral deze techniek in tandenborstels opnam. Toen hadden we pas net de eerste (sort of) mobiele telefoons gezien. Als je ziet wat voor een ontwikkeling de mobieltjes hebben doorgemaakt, is deze toch aardig blijven steken.
Het lijkt me dat het toch gewoon een fysieke beperking is van deze manier van opladen.

[Reactie gewijzigd door zwimmiz op 17 september 2018 15:36]

Los van het gebruiksgemak (geen snoeren overal, het apparaat even op kunnen pakken zonder aan een snoer te hangen, etc.) is er nog een groot voordeel: minder accu slijtage.

Aan de kabel high-speed opladen is leuk, lekker snel een volle accu. Maar de prijs is slijtage. Doordat wireless charging een veel beperkter vermogen kan leveren, duurt het laden weliswaar langer maar daardoor slijt de accu ook een stuk minder snel.

Daarnaast heb je met een gestandaardiseerde wireless charger niet het probleem van 'elk device z'n eigen plug'...met het bijkomende aantal kabeltjes / verloopstukken.
Dat klopt niet. Draadloos laden heeft weer meer warmteontwikkeling wat niet goed is voor de accu. Plus er zijn ook gewoon Qi-snelladers. Daarnaast is snelladen helemaal niet meer zo dramatisch voor accu’s zolang ze vanaf 80% maar langzaam gaan laden.

Daarnaast kunnen veel mensen niet omgaan met hun draadloze laders. Bouwen hem in in het bureau, pakken hun telefoon op, gaan er 10 a 15 min iets mee doen (of minder) en leggen hem weer terug. Dat “trickle charging” is extreem slecht voor de accu.

De voor- en nadelen qua slijtage **bij goed gebruik** houden zich redelijk in evenwicht tussen bedraad en draadloos laden. Er zit iig geen merkbaar voordeel aan draadloos laden qua slijtage, juist vaker nadelen; vooral omdat mensen er niet mee om kunnen gaan.
Trickle charging extreem slecht? Ik had begrepen dat laden <10% en >90% vooral beroerd is voor Lithium, maar trickle charging binnen de 10-90% juist goed is.
Het gaat om (bijna) volledig opgeladen accu’s die terug op de lader worden gelegd en bij ‘t bereiken van de capaciteit ook constant onder spanning worden gehouden.

Af en toe opladen van bijvoorbeeld 50 naar 80% en hem dan weer leeg laten lopen naar 50% is totaal geen probleem en kan zelfs “gezond” zijn voor de accu. Maar daar had ik het niet over. :P
Geldt dit dan ook voor laptops in een dock?
Ligt aan het management van het apparaat, maar over het algemeen: ja, laptop constant aan de lader hebben hangen (of t nou een dock is of gewoon een adapter) is niet zo gezond voor je accu. Tegenwoordig is het effect minder door beter management, maar gezond is het niet te noemen.

Ik zie ook duidelijk meer slijtage aan m’n accu’s die constant aan de lader hebben gehangen dan accu’s die wat regelmatiger cycles doormaakten.
Goede apparaten hebben de mogelijkheid een limiet in te stellen voor het laden. In ieder geval bij sommige laptops. Lenovo, Sony en Toshiba heb ik die functie op gezien.
Bij Samsung kun je ook instellen dat ze maar tot 80% laden. Alleen “dat is zo vervelend want dan gaat ie minder lang mee als ik de accu nodig heb”. :+
Laden in een cradle heeft ook voordelen.
Supersnel, super goedkoop, kleiner.
Als die plek een plek is waar je hem toch al neer legt. Bijvoorbeeld je bureau/nachtkastje. Het is gewoon ontzettend handig dat je geen draadje meer hoeft in te pluggen elke keer dat je je tel neerlegt.
Handig inderdaad dan zit er dus 24/7 een oplader in het stopcontact die stroom aan het eten is :P (sluipverbruik)
Hij hoeft niet altijd te werken, ik ben geen expert op het gebied van draadloos opladen maar het zou niet heel moeilijk moeten zijn om zo'n oplader automatisch aan te zetten wanneer er een telefoon met een lager batterijpercentage dan 100% op gelegd wordt.
En hoe gaat de lader dan aan als je er een telefoon op legt? Drukt de telefoon op de on/off switch? Als dat ding automatisch aan moet gaan, dan staat deze dus in een soort van standby modus == sluipverbruik.
Dat zou in theorie heel makkelijk op te lossen zijn, door er een kleine druksensor in te bouwen. Ik heb zelf ook een draadloze lader (ooit bij Ali besteld) en als je daar iets op legt, (andere telefoon, ook zonder draadloos laden) gaat er een lampje branden. Dat is een mechanische schakeling, die sluipverbruik tegengaat.
Een luchtkussentje in de mat met een drukschakelaar?
Sluipverbruik is er. Maar voor een beetje netadapter is dat minder dan 1/10e watt.
Hoeveel dat is voor een draadloze lader weet ik niet. Maar die geven met enige regelmaat een pulsje stroom. als er dan een verbruiker is komt er een handshake en gaan ze laden.
Als het pulsje kort genoeg is, niet te vaak komt, en niet veel vermogen heeft kan het vermogen ervan natuurlijk zeer laag blijven.
Dankzij EU-regulering valt dat sluipverbruik tegenwoordig erg mee (heb het een jaar geleden eens gemeten met een Wattmeter, <0,1 W). Maar dat terzijde, de draadloze lader zal het waarschijnlijkst continu in het stopcontact zitten en dus hetzelfde probleem hebben. Meer misschien, omdat er wel altijd iets van een belasting (de mat) aan hangt.

[Reactie gewijzigd door Tenocticatl op 17 september 2018 13:30]

Ik denk dat het sluipverbruik van een ongebruikte lader aanzienlijk lager is dan het verbruik van bijvoorbeeld je settopbox die de kabelgigant verplicht, of de het verbruik van je router terwijl je niet eens thuis bent etc. Als ik de laatste paar watt onnodig verbruik uit mijn huis zou willen verbannen dan zijn er betere plekken om te beginnen ben ik bang.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 17 september 2018 20:49]

Modem en STB uitzetten is inderdaad een veel grotere winst, Maar dingen niet kopen betekent dat je ze ook niet hoeft uit te zetten...
Ik heb praktisch elke oplader 24/7 in het stopcontact zitten. Altijd geneuzel met waar die krengen nú weer gebleven zouden zijn... mja ik heb 16 zonnepanelen a 275Wp liggen dus dat compenseert overdag méér dan dat ik elk device op zou gaan laden.
Eh, en dat sluipverbruik heb je niet als je een normale lader vast in je nachtkastje hebt geprikt?
Voor mijn gevoel zou dat minder zijn bij een stekkertje dan bij een draadloze lader, maar dat vermoeden zou ik graag ontkracht zien.

Plus, zelf haal ik stekkers ook altijd uit het stopcontact en als je dat bij een draadloze lader ook doet, is het voordeel alweer minder, want een of twee stekkertjes inpluggen is beide gedoe.
Die doe je dan ook in de lader pas als het nodig is, als ik mijn telefoon niet hoef te laden gaat stekker er gewoon uit.
Daarbij hoef niet elke avond te laden ja als die goed leeg is, maar dat is niet elke avond.
Dan heb je dat ook maar ook dat is onzin om die 24/7 in het contact te laten.
Wat in de praktijk anders ook wel bij 99% voor komt.

Daarnaast zit ik op ~100watt sluipverbruik om een 0.5watt ga ik mij echt geen zorgen maken.
Als die plek een plek is waar je hem toch al neer legt. Bijvoorbeeld je bureau/nachtkastje.
Mijn bureau is ongeveer 2 vierkante meter aan oppervlakte, ik ben nog geen lader tegengekomen waarbij je je telefoon gewoon ergens op je bureau gooit en dat ie dan oplaad. Je moet 'm altijd HEEL precies boven de spoel leggen. Dat maakt de technologie m.i. niet heel zinvol.
Ik heb gewoon een kabel van 2.5M Ik hoef deze echt niet uit te pluggen als ik hem even oppak. Werkt al jaren prima zo. Ik kan hem nu zelfs overal neerleggen waar ik wil, da's nog makkelijker ;)
Dus elke keer dat je een rondje gaat lopen,pauze neemt etc sluit jij je telefoon weer aan? Met zo'n kabel op je bureau?
Lijkt me verschrikkelijk met alle telefoontjes etc.
Ik sluit mijn telefoon aan als ik ga slapen, en als ik in de auto stap. Tussendoor heeft deze meer dan genoeg accu duur om de rest van de tijd door de komen. Muziek luisteren, bellen en alle andere overige taken op kantoor (2 factor authenticaties edg) gaan allemaal prima met 30-40% accu verbruik. Op het werk laden is wel het laatste waar ik aan denk....
Waarom zou je telefoon constant moeten opladen na een rondje lopen ?
Je zou bijna denken dat verschillende mensen verschillende eisen/wensen hebben. Ik heb zelf namelijk een telefoon die alleen s' nachts opgeladen hoeft te worden, en dan ligt hij altijd op hetzelfde nachtkastje. En aangezien ik later naar bed ga dan mijn wederhelft, vind ik het fijner om de telefoon gewoon ergens neer te leggen dan in het donker aan te kloten met het kabel. (Zelf usb-c lost dit probleem niet helemaal op)
Het is vooral handig voor kinderen en idioten die de usb connectors nogal eens willen beschadigen door onoordeelkundig gebruik.
Aan de andere kant heb je bij intensief gebruik ook power banks nodig die draadloos kunnen laden.
Dus òf je bind(t?--weet iemand de spellingsregel hiervoor?) je phone met een elastiekje erop, of je hebt een draagbaar matje nodig met óók weer een kabeltje dat stuk kan.
Of toch nog een usb plug op je phone :(
Prima, rij ik eerst een paar keer rond jouw huis..... man wat een opmerking.......
mwa... het kan aan mijn gebrek aan finesse liggen, maar ik vind die micro-usb ook maar kwetsbare dingen. Bij mijn laatste 2 gsm's zijn die connectortjes dus kapot gegaan... en dat gebeurt bij meer mensen. En ja het valt te repareren, maar.....

Draadloos opladen is dan wel een oplossing. Toegeven, USB-C is dat mogelijk ook.
Niemand zegt dat een kabeltje aansluiten zo veel meer werk is. Niemand die betwist dat een kabeltje NIET aansluiten handiger is dan een wel. Zo veel onzin is dat dus niet.
Nee maar wel 'meer gemak' (wat mi. ongeveer op hetzelfde neerkomt).
Het is maar een marginale verbetering wat eigenlijk alleen echt een nuttige toepassing is voor mensen die problemen met de motoriek hebben (en dat bedoel ik serieus, want voor hen kan het wel een issue zijn om die kleine connector in die poort te krijgen).
Mijn probleem is dat iemand telkens mijn kabeltjes 'leent' en stuk terug brengt. Dus ja, een mat zou dat probleem oplossen. Liefst specifiek Sony XperiaX only. ;)
Ah, waar is die goeie ouwe tijd dat ieder type mobiel z'n eigen lader/voltage/connector had...
't is nog net geen reden om uit de EU te stappen 8)7

[Reactie gewijzigd door ajolla op 18 september 2018 03:48]

Ga maar eens een kabeltje elke keer dat je je telefoon op je bureau ligt aansluiten. Na een uur ben je het spuugzat.
Het is dat je het nu maar 2/3x per dag doet dat het overdreven lijkt.
Wat een veel grotere gimmick zou zijn zijn de reversible connectors usb-c/lightning. Gezien je die maar max 5x per dag gebruikt. Terwijl je draadloos laden dus 500x op een dag gebruikt.
Ja da's een probleem zoeken dat er nooit geweest is, zo gebruiken maar weinigen hun telefoon op hun bureaus (nog los van de 'noodzaak' om zo vaak te laden en/of je accu het grootste deel van de tijd op 100% te hebben).
Toch leuk geprobeerd! :P

Mijn telefoon hoeft helemaal niet 500x per dag op te laden als ie dat 's nachts heel goed kan (nadat ik met veel pijn en moeite dat rotkabeltje aangesloten heb en er nog een kwartier van bij heb moeten komen :+ ).

Maar goed, het gaat hier niet om het (mij) overtuigen natuurlijk.
Fijn dat jij wel een overtuigd en tevreden gebruiker bent. :Y)
Waarom zou je de mobiel 2/3 keer per dag aansluiten op de stroom, 1 keer volladen en er af halen is voldoende ?,
Als jou batterij 3 keer per dag bijna leeg is heb je misschien andere batterij nodig.
Niet met je eens. Het feit dat je je telefoon gewoon op een pad dumpt en oppakt als deze gebeld word zonder steeds de kabel te hoeven prikken/eruithalen vind ik op zich wel gemak. Het is nu een gimick, maar stel je hele bureau is hiervan voorzien, dan wordt het al een stuk interessanter. Om er nu mee te stoppen zou waanzin zijn, maar inderdaad staat de techniek nog in de kinderschoenen, maar heeft wat mij betreft zeker een toekomst.
Het is ordelijker en je hebt geen problemen met kabeltjes die stuk gaan (kinderen, achter blijven hangen)

Heb er zelf een ingebouwd in mijn nachttafeltje.
Behalve dan dat je geen connector port meer nodig hebt voor opladen, wat weer ruimte scheelt en wat het water dicht maken ook makkelijker maakt.

Neemt niet weg dat voor mij het draadloos laden ook niet echt hoeft.
USB-C connector vind ik helemaal geen ramp. (of in het geval van Apple een lightning port)

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 17 september 2018 13:16]

Ben ik het niet helemaal mee eens. in mijn auto zit tegenwoordig in het middenconsole een draadloze oplader, waardoor ik alleen mn telefoon in de middenconsole hoef te leggen, en ik kan opladen zonder kabel. Vindt ik toch prettiger dan met een oplader.

Ook heb ik een tijdje geleden een concept van een tafel gezien met een ingebouwde draadloze oplader, waarmee op de gehele tafel draadloos kon worden opgeladen. volgens mij is het voornaamste probleem op dit moment nog dat de spoelen in deze draadloze opladers niet krachtig genoeg zijn om een groot oppervlakte te voorzien van stroom waardoor de noodzaak ontstaat om je product op een klein oppervlakte weg te leggen.
Gimmick, wellicht, maar voor mij persoonlijk toch wel een zeer bruikbare. Heb zelf namelijk een Samsung s9 en mijn vrouw de s7. Verschillende aansluitingen maar door het draadloos laden wel met 1 apparaat te laden. Daarnaast zijn een aantal van deze vaste laadpunten in huis wel zeer handig. Laadpunt bijv. op het nachtkastje. Nooit geen snoeren meer die erachter vallen etc. Telefoon erop en klaar.
Zegt iedereen die geen draadloze oplader gebruikt. Het is in mijn ogen juist heel erg handig. Als ik achter mijn bureau zit dan leg ik me telefoon neer en start hij met laden. Ik hoef niet te zoeken naar kabeltjes, ik hoef geen kabeltje in de poort te stoppen en als ik wegloop kan ik hem zo oppakken, terwijl de accu weer bijna vol is.
Nee hoor, ik gebruik het niet, maar ik zeg dat niet!! Ik heb alleen nog geen telefoon die het ondersteund. Maar bij de volgende phone.....
het is maar hoe druk je het hebt natuurlijk. Maar voor werk gebruik ik veel de telefoon en dan is het juist met kabel handig. Dan niks kunnen doen. Vrijwel alles wordt vanuit mobile gedaan. En als je beetje wilt gamen bijvoorbeeld op de smartphone probeer eens de telefoon op zo'n dock te zetten en ga gamen. Ik wil je menig daarover horen hoe het was.

Het is leuk wanneer je gaat slapen dan kan je het prima op de dok doen. Kan je meteen smorgens opstaan en je telefoon pakken..
Ik zeg ook niet dat een kabel in sommige situaties geen voordeel heeft, maar ik reageer op een reactie waarin wordt gezegd dat het niets meer dan een gimmick is. Daar ben ik het in ieder geval niet mee eens.
Helpt het als ik zeg dat mijn Qi lader stof staat te happen? Ik zoek ook geen kabeltjes: 1 op mijn nachtkastje, 1 in mijn auto. Als mijn telefoon met enige regelmaat niet door de dag heen komt dan is het tijd voor een nieuwe.
gimmick? Sinds ik de S7 heb, gebruik ik dit bijna alleen maar.
Aan een draadje is altijd geklooi. Heb nu op meer plekken een draadloze lader of stand en makkelijk als je even wat moet doen op de telefoon, draadje zit dan niet in de weg, legt hem weer neer en laadt vrolijk weer op.
Daarnaast bij de waterdichte toestellen is draadloos laden extra handig, omdat er altijd wat water blijft hangen in de usb port, waardoor laden dan tijdelijk niet kan, terwijl draadloos laden wel werkt.
Verder nog raakt na X keer gebruik een USB port defect en denk vooral aan die talloze keren dat je achter die stomme laadkabel blijft hangen en je toestel op de grond dondert.

ps: heb in mijn auto een aliexpress houder met draadloos laden, wat een verademing!

[Reactie gewijzigd door n00bs op 17 september 2018 13:20]

Gezien de reacties hier gaan de meningen twee kanten op: ofwel een gimmick waar niemand op zit te wachten, of iets wat men als heel handig ziet of ervaart.

Da's het mooie: keuzevrijheid. Vind je het handig, dan koop je 'm. En anders niet.

Op eenzelfde manier vind ik Powerbanks een gimmick, onnodig. Toch zijn er genoeg mensen die er WEL blij mee zijn. Ook hier, keuzevrijheid. :)
Ik heb een horecazaak en toen we vorig jaar plannen maakte om het interieur te vervangen leek het mij als tweaker wel leuk leek als elke tafel een oplader zou zijn. Maar geen enkele interieurbouwer durfde het aan om er ook daadwerkelijk garantie op te geven.

Mij lijkt het allemaal een tussenstap. In 2013 had Apple al patent op een variant van laden-via-wifi. Maar blijkbaar is dat in de praktijk nog lang niet klaar. Zeker nu blijkt dat zelfs dit al problemen geeft bij Apple. Maar ik geloof wel dat daar de toekomst ligt.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 17 september 2018 17:03]

Een patent aanvragen is heel iets anders dan daadwerkelijk plannen hebben zelf die technologie te gaan ontwikkelen. Vaak komt het pas weer uit het stoffige archief als een andere partij wel de moeite heeft genomen iet te ontwikkelen dat toeval op iets van Apple lijkt.
Ik leg mijn telefoon elke dag op een bureau of in mijn nachtkastje, dat is inmiddels een automatische ding.

Het is gewoon makkelijk, niet noodzakelijk maar wel mooi meegenomen.
als mijn smartphone aan een stopt contact hangt met draadje kan ik nog van alles doen, muziek luisteren, video kijken etc etc, met draagloos opladen kan ik hem niet lekker in de hand vast houden als ik dat zou willen.het is niet meer dan een gimmick! als ik ergens op een vliegveld een uurtje moet wachten vind ik met een draadje opladen toch wel echt fijner.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 17 september 2018 16:20]

Ja maar niet savonds een podcast luisteren met je oordopjes en opladen tegelijk. Met een Qi chargepad (bv IKEA) kan dat heel goed.
Als ik in een vliegveld snel eventjes moet opladen, dan ga ik ook gelijk een kabel gebruiken, want daar gaat 18w in pompen.

Maar ja, wanner ik mijn telefoon niet gebruik en niet peerse in accu nood ben, leg ik het altijd op mijn bureau of nachtkastje, als ik bijvoorbeeld mij klaar moet maken om weg te gaan ga ik mijn telefoon niet gebruiken, en als ik 15, 20% accu erbij krijg waarom niet?

Ook in de auto, leg je telefoon neer op een charging pad en laad je klein beetje zonder daarover te denken .
Ik heb al een jaartje of 5 a 6 draadloos laden en vind het verdomd handig.
Zelfs Ikea verkoopt als tafels waar het standaard in zit. Heb het bij mij thuis gedaan door een stuk uit de tafel te frezen en daar de plaat onder te plakken. Werkt super. Thuis ligt de telefoon toch altijd op dezelfde plek omdat ik hem anders kwijt raak :)
Neerleggen en gaan. Zelfde naast mijn bed en bij de thuiswerkplek en in de auto.. neerleggen en klaar. Geen kabeltjes inprikken of eruit halen als je wil bellen of weg gaat.
Je zou bijna denken dat verschillende mensen verschillende eisen/wensen hebben. Ik heb zelf namelijk een telefoon die alleen s' nachts opgeladen hoeft te worden, en dan ligt hij altijd op hetzelfde nachtkastje. En aangezien ik later naar bed ga dan mijn wederhelft, vind ik het fijner om de telefoon gewoon ergens neer te leggen dan in het donker aan te kloten met het kabel. (Zelfs usb-c lost dit probleem niet helemaal op)
Je zou bijna denken dat verschillende mensen verschillende eisen/wensen hebben.
Dat is zeer zeker zo voor de meeste gebruikers. In dit draadje bespeur ik toch sterk dat alles want hun favoriete merk niet verkoopt op z'n best een gimmick is.
Draadloos opladen is toch ook maar een gimmick
Net zo'n gimmick als een vingerafdruklezer, draadloze koptelefoons, of een kabeltje wat niet op een bepaalde manier gedraaid hoeft te worden.

Het maakt geen verschil in functionaliteit, maar wel in gebruiksgemak.
Draadloze koptelefoons hebben ook daadwerkelijke nadelen, waardoor dat een echte afweging wordt.
"je lost er feitelijk niks mee op."

Wat bedoel je met feitelijk?

Dat je er wel iets mee oplost, maar feitelijk niet?

Het komt er op neer dat jij het niet gebruikt en het dus niet nuttig is voor anderen en er mee gestopt kan worden.
Arrogant!

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 17 september 2018 13:52]

Zonder AirPower is het idd een gimmick. Apple watch, iPhone and AirPods tegelijk opladen had inderdaad van een gimmick iets nuttigs gemaakt maar nu is het idd nog steeds hetzelfde als een kabeltje er in steken.
Je zeult een Qi charger niet met je mee, je hebt er overal gewoon eentje liggen. (En zo'n goedkoop ikea ding doet het ook op de iPhone)

En als je er aan gewent bent is dat gezeik met kabels helemaal voorbij en je kan ze ook bij de Action kopen voor 5 euro ofzo dus je kan ze ook gewoon op je werk laten liggen, heb het al jaren op mijn Note3(kit) en nu Note 5.
Wie spreekt over een QI charger meezeulen? Ik bedoel dat het gewoon onzin is als het maar één ding tegelijk kan opladen dan kan je evengoed een kabel gebruiken.
Maar je kan al jaren multi laders kopen die ingebouwd zijn in meubels (ala ikea)
Dat dacht ik ook. Totdat ik er 1 had.
Ik heb er nu 1 geïnstalleerd op m'n nachtkastje en in m'n kantoor. Snachts leg ik 'm daar gewoon op ipv kabeltje erin te hoeven prikken en overdag, als t al nodig is, leg ik 'm op de pad op m'n bureau.
Je pakt 'm zo weer op en ondertussen laadt die op. Geen gehannes met kabels.

Ik snap best dat een kabel erin prikken geen enorme opgave is. Maar dat neemt niet weg dat het wel super makkelijk is. Het zijn ook altijd mensen die deze mening hebben zonder het zelf echt geprobeerd te hebben :)
Lekker mee doorgaan!

Hoef je ook geen mobiele telefoon? Gewoon met kabel werkt een telefoon namelijk ook. En WiFi? Internet kan ook via kabel, WiFi hadden ze zeker nooit moeten uitvinden.

Het zit standaard al in steeds meer auto’s
Ikea bouwt het al in meubels in.
Vaste plek op bureau/halkastje/nachtkastje.
Ook hebben bepaalde monitoren het al in de voet zitten.

Straks hoeven we ons helemaal niet meer druk te maken over kabeltjes. Maar wees gerust. Voor jou blijft de kabel nog wel even :)
Als die USB-aansluiting eeuwig meegaan zou je wat mij betreft gelijk hebben, maar dat is nog niet zo.

Wellicht een dock ontwerpen waar het apparaat contactloos inpast zodat deze altijd goed t.o.v. de spoelen staat?
Zo laadden de Philishaves in de jaren '60/'70 ook al op! ;)
(het internet weigert hier fotos van te vinden, maar opa had er een, zelf gezien!)
Ik had voor mijn lumia 920 2 qi plankjes, een naast mijn bed een op mijn bureau, best wel makkelijk als je je telefoon gewoon op je bureau of je nachtkastje kan kwakken. Het is niet supernuttig maart scheelt wel gekloot met draad.
Op zich is het een gimmick, en (correct me if I'm wrong) maar totaal geen rocket science :)

Als Ikea al in staat is een plankje te fabrieken waar 3 devices opgeladen kunnen worden, waarom is dit voor Apple een probleem terwijl ze wel hele complexe devices (telefoons etc) in elkaar kunnen knutselen :)
Ik had altijd dezelfde mening, totdat ik een ingebouwde draadloze lader heb in mijn nachtkastje. Nooit meer kabeltje kwijt, nooit meer kabels in het zicht en elke ochtend je telefoon netjes opgeladen. In de auto zou het ook perfect zijn. Die losse kabeltjes vind ik gewoon geen gezicht.
Het is ook een universele oplaad standaard. Geen connector gedoe, er zijn er maar drie op dit moment maar de Qi is universeel.
Je laadpoort is er nochtans blij mee, deze loop niet elke keer het risico om beschadigd te raken (al was dat met micro-usb een groter probleem dan nu, maar toch). Bovendien elke keer op zoek gaan naar de kabel. Gewoon je telefoon erop leggen, en als je hem nodig hebt, haal je hem er even af en erna leg je hem er snel en gemakkelijk terug op. Het is te merken dat je 0,0 ervaring er mee hebt op langere termijn.
Gebruik het nu al jaren met mijn Note 5, en als je het hebt hoef je niet constant zo'n domme kabel in je telefoon te proppen waardoor de poort vaak ook nog eens stuk gaat & hem blokkeert voor ander gebruik (Dat laatste is belangrijk, want ik gebruik vaak USB memory sticks met mijn telefoon)
Dit denken alleen mensen die er geen hebben. Het is zo handig, vooral naast je bed en in de auto.
De fabrikant heeft alle verwijzingen naar de draadloze lader van zijn website gehaald.
Alle verwijzingen? Bijna alle.

https://www.apple.com/nl/airpods/

scroll maar naar beneden, naar het stukje over
De power van een batterij die 24 uur meegaat.
In het vlak daaronder zie je een foto van de mat, met een iPhone X en een hoesje erop en de mededeling:
Optionele draadloze oplaadcase (momenteel niet verkrijgbaar)
Dat gaat niet om AirPower. ;)
Ook @Herko_ter_Horst

Dat is zeker wel een (niet-verkrijgbaar) AirPower matje, waar de (niet-verkrijgbare) case bovenop ligt.

AirPower en de draadloos oplaadbare case waren ook samen aangekondigd (en gaan logischerwijs samen).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 september 2018 13:23]

Ok, op de foto staat het AirPower matje, maar dat wordt verder nergens genoemd.

Aangezien Apple ook gewoon andere apparaten heeft die draadloos geladen kunnen worden, is er niet "logischerwijs" een verband tussen het hebben van een draadloze oplaadcase voor de AirPods en de AirPower mat.
De draadloze oplaadcase zou als het uit zo komen geen enkele van de in het artikel beschreven problemen ondervinden, omdat deze maar op één plek één apparaat hoeft op te laden.
Dat is dus een case voor de AirPods die je op een draadloze charger kunt leggen om de AirPods op te laden, niet waar dit artikel over gaat.
Raar verhaal, met veel bombarie aankondigen en er vervolgens nooit meer iets over willen zeggen. Ik snap dat iets even kan duren, maar dit is gewoon schaamteloos. Zou beter zijn als Apple gewoon zegt "Ja oke, dit kunnen we niet dus hij komt niet uit. Dus stop maar met wachten".

Wel jammer, want bij de presentatie zag t er heel tof uit!
Ik snap ook niet waarom ze het eerst presenteren om het daarna af te kappen. Je zou toch verwachten dat het product in een verder stadium is dan "trial & error" alvorens je het aankondigt. Nu is het eigenlijk een marketing hype geweest met een sisser. Ach, weer een lesje geleerd voor Apple. :)
Nog meer jammer zou zijn dat je een Apple product koopt met de gedachte dat je binnenkort ook dat matje gaat kopen.

Een aankondiging schept hoge verwachtingen. Voor het gros v/d mensen staat een aankondiging gelijk aan een statement dat je het tent van zolder gehaald kan worden :-)
Apple zei op het september iPhone event in 2017 dat met het product ergens volgend jaar (2018) verwacht.
Dat is nogal een vage aankondiging om daar enorm hoge verwachtingen aan te hangen.
Dat zou dan een jaar lang kamperen in een tentje betekenen.
Toch is dit wel een primeur volgensmij, dat apple iets groots aankondigd om vervolgens niet te releasen.
Ziet er ook helemaal niet handig uit. Draadloos opladen op je nachtkastje klinkt heel leuk maar, ik had toch altijd het idee dat ik 3x moest controleren of het apparaat wel aan het laden was. Kan me niet voorstellen dat het hier veel anders is.

Was nog ten tijde van mijn Nexus 6. Inmiddels met Dash charge (oneplus) eigenlijk nooit meer de behoefte gehad om gebruik te maken van dergelijk draadloze technologieën.
Hangt van je draadloos oplaad station af. Ik gebruik het nu al 4 jaar en ben er super tevreden over. Nooit problemen gehad en hij laadt altijd perfect op.
Het is gewoon super handig op mijn nachtkastje. Ik moet snachts in het donker nooit naar mijn kabeltje zoeken, gewoon op mijn oplader leggen en ik ben klaar. Bij mijn vriendin valt het kabeltje altijd op de grond en dan moet ze zoeken in het donker.
Mijn Nexus 6 ligt elke nacht nog op de Ikea draadloze lader. Lichtje geeft aan dat hij laadt, zowel op lader als op telefoon. Al meer dan drie jaar. Ideaal.
Ze hadden dit product echt eerst verder moeten ontwikkelen voor dat ze het hadden aangekondigd.
Slordige zet van Apple.
Shit happens; hoe vaak worden er geen producten aangekondigd die nooit, of in andere vorm, het licht zien? En Apple is daar écht niet de enige in. Ja, het is niet heel jofel, maar als ik hier door de reacties lees stikt het van de "beste stuurlui"...

En laten we wel wezen; dit is nog altijd een ander kaliber dan wereldwijd je apparaat moeten terugroepen omdat het brandgevaarlijk is of op andere manieren niet voldoet.

Neemt niet weg dat ik baal van dit nieuws; ik zit al sinds de aankondiging op 't ding te wachten...

[Reactie gewijzigd door RobIII op 17 september 2018 13:22]

Hoe vaak gebeurd dat eigenlijk, inderdaad? Bijna nooit.

Ik kan maar één product bedenken, en dat was de eerste presentatie rond de Playstation 3. Wat destijds vaporware was om de consolewar met de al uitgebrachte Xbox 360 niet te verliezen :P
Dus Apple heeft destijds een product aangekondigd terwijl er nog geen juist werkend prototype bestond?
Nergens staat dat ie niet heeft gewerkt. Er waren alleen wat kinderziektes die ze er zo snel/makkelijk niet uit krijgen. Beter dan dat je achteraf je apparaten moet terug roepen of sterker nog, het brandgevaar oplevert.
Van brandgevaar lijkt me sowieso niet dat er sprake is.

Punt is dat Apple dit product heeft aangekondigd terwijl er destijds dus nog sprake was van kinderziektes, die het blijkbaar niet kan oplossen. Er was nog geen volledig werkend prototype beschikbaar, zonder de kinderziektes.
Dat vind ik best apart voor een bedrijf in de schaal van Apple :P
Verkeerde inschatting kan op elke schaal gebeuren. Soms is het te laat (dat was Samsung toch?), en soms gaat het gewoon niet de verkoop in.

En nogmaals, nergens staat dat ie niet heeft gewerkt. Als zo'n ding heet wordt dan is het heel aannemelijk dat je dan als bedrijf de beslissing neemt 'm uit te stellen naar volgend jaar om dit op te lossen. Zoals ik al zei, dit is gewoon verkeerd ingeschat.
Ik denk dat je het artikel niet gelezen hebt :P Er is geen sprake van 'te heet' (het is volgens mij ook nooit het plan geweest om er QI fastcharge van te maken, bij standaard QI valt warmteontwikkeling sowieso mee). Nee: er is sprake van interferentie en verschillende stroomsterktes voor verschillende apparaten, waardoor er meerdere QI-pads op elkaar gestapeld moeten worden. En dat biedt niet het kwaliteitsniveau wat Apple nastreeft.

Met andere woorden: door het bestaan van natuurwetten op deze aardbol werkt dit niet, en is het product onmogelijk om te realiseren. Dat moet een bedrijf als Apple toch eerder doorhebben? Dan is het toch gek dat dit volgens dit gerucht eerst werd gekwalificeerd als 'kinderziektes'? Dit is de kern van het hele product :P

Dat is heel iets anders dan Samsung die gewoon een el cheapo Chinese batterijbouwer heeft gevraagd om accu's voor die Galaxy Note te bouwen. Dat was gewoon slechte kwaliteit meuk, waar Samsung domweg de verkeerde leverancier voor had gekozen én niet genoeg kwaliteitscontrole heeft uit laten voeren. Een 3500mAh accublok is geen rocket science.
Sowieso had Samsung dat natuurlijk ook eerder door moeten hebben, maar je doet nu net alsof het falen van Samsung goedpraat dat Apple nu eens een foutje maakt :P
bedrijf X zegt op 't laatste moment release product Y af: er kraait werkelijk geen kraai naar.

Soortgelijks gebeurd bij Apple: the crowd goes wild ;)

[Reactie gewijzigd door _Bailey_ op 17 september 2018 13:49]

Gevolg van dat het bedrijf/merk zo erg in de schijnwerpers staat; negatieve berichten bereiken dan ook de top van (tech)sites.

Is dit Apple al eens eerder overkomen (sinds Jobs er niet meer is)?
geen idee. Ik kan me zo even snel niks bedenken
Er is behoorlijk geschoven met de releases van allerhande Macs. Zoals de nieuwe Mac Pro, "aangekondigd" in April 2017. Onder vermelding "niet dit jaar" en de suggestie dat hij voor de zomer 2018 er zou zijn. De kans dat er uberhaupt een Mac Pro in 2018 komt is klein. Er is wel een 'zoethoudertje' in de vorm van een iMac Pro.

Ook komt het meer en meer voor dat een aangekondigde functionaliteit pas in een latere software release komt. Of het nou om de Bokeh-functie van de iPhone camera, Airplay 2, of Group Facetime gaat. Allemaal aangekondigd, maar "komt later".

Op zich: liever dat iets pas wordt geleverd als het klaar is, dan dat je met een halfbakken produkt zit. Aan de andere kant, Apple moet oppassen dat ze niet de koning van "paper launches" worden.
Joh, Apple is geen klein Chinees merkje, maar (op Samsung na) de grootste speler in de mobiele markt.

Sowieso is 'wild' nogal overtrokken. Zelfs hier op Tweakers is er maar een handjevol kraaien te vinden :P
Tja ik heb bij het bouwen van software nog wel eens dat ik zeg maar alles af heb behalve één puntje en dat ik roep dat het bijna klaar is. En dan vervolgens nog drie keer je aanpak moeten omgooien omdat dat ene puntje maar steeds terug blijft komen.
Dit probleem was al lange tijd bekend. Apple wil iets wat blijkbaar lastig is, dat kan.
Draadloos opladen doe ik met een redelijk goedkope lader die op het nachtkastje ligt. Elke avond ding erop en in de ochtend weer vol.
Nadeel van draadloos opladen is dat de lighting aansluiting van me telefoon altijd vol is, met pluisjes. ;)
Die pluisjes zitten er bij ons ook hoor, echter worden die flink platgedrukt door de oplader. Ik heb laatst weer zitten pielen met een pincet en er echt een beste lading pluisjes uitgehaald.
Inderdaad. Laadt je telefoon niet (goed) ga dan eens met een satéprikker door die poort. Ik heb echt op momenten dat ik dacht dat er niets zat er een behoorlijk stofnest uitgehaald èn laden maar.
Same here, ik begon zelfs te twijfelen of ik geen poort problemen had. Ik had bedraad opladen daarvoor nog nooit getest :+
Ik denk dat Apple al te laat is met de draadloze lader, net zoals je bij elke action achtige winkels hele goedkope kabels kan kopen kan je inmiddels overal een draadloze lader vinden voor een stuk minder geld dan dat je bij Apple kwijt zou zijn. Zelf gebruik ik al een tijdje de Ikea lader in gevreesd in mij nacht kastje, werkt perfect. Alleen ipv een lader met een kabeltje in het stopcontact zit er nu een stekker van de draadloze lader in het stopcontact, netto schiet je hier niet veel mee op maar het is een leuke gimmick.
Je hebt hopelijk gelezen wat Apple probeert te ontwikkelen en dat je dat niet bij de IKEA of Action kan vinden? Het is iets anders dan een standaard matje. Idee was goed, uitvoering schijnbaar lastig.
Het is overigens nooit te laat om met een lader te komen. En laten we wel wezen, het draadloos laden is nog iets wat niet gemeengoed is.
Bij Apple betaal je meer voor een lader, net zoals de standaard bekabelde laders, die kan je veel goedkoper bij de Action krijgen, alleen weet ik wel welke ik liever aan een duur toestel hang.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee