Ming-Chi Kuo: nieuwe iPad Pro krijgt 18W-lader met usb-c

Volgens de bekende analist Ming-Chi Kuo krijgt de nieuwe iPad Pro die Apple hoogstwaarschijnlijk woensdag aankondigt, een lader van 18W en 'usb-c i/o'. Ook maakt hij melding van AirPods 2.

Apple-site 9to5Mac leidt uit de steekwoorden van Ming-Chi Kuo af dat Apple de Lightning-aansluiting bij de komende iPad Pro vervangt door usb-c. Dat zou opvallend zijn. Apple kondigde zijn eigen Lighting-standaard in 2012 aan en iPhones en iPads sindsdien zijn van die connector voorzien. Naar verwachting gaan de komende iPhones, die waarschijnlijk samen met de iPad Pro 2018 aangekondigd worden op 12 september, ook gewoon over de Lightning-aansluiting beschikken.

Ming-Chi Kuo is een analist die een vrijwel vlekkeloze reputatie heeft met zijn berichten over komende Apple-producten. In het pamflet met steekwoorden heeft hij het over 'usb-c i/o' en een nieuwe 18W-voeding. Informatie over deze voeding met usb-c-aansluiting verscheen al eerder. Mogelijk doelt de analist er simpelweg op dat Apple deze usb-c-lader met de iPad levert, voorzien wellicht van een usb-c-naar-Lightning-kabel. Momenteel levert Apple 10W- en 12W-laders met de iPads mee. Volgens geruchten heeft de komende iPad Pro geen koptelefoonaansluiting.

De analist spreekt verder van de komst van AirPods 2-oortjes en AirPower voor draadloos laden, zonder details te noemen. Er gaan geruchten over een update van AirPods met Siri-integratie. Apple houdt woensdag een evenement waar het nieuwe hardware aankondigt. De verwachting is dat het in ieder geval om drie nieuwe iPhones en twee iPad Pro-modellen gaat.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-09-2018 • 18:07

87 Linkedin

Reacties (87)

87
81
47
2
0
18
Wijzig sortering
Toch apart dat Apple over gaat naar USB-C. Ze waren altijd zo lovend over hun unieke lightning connector, en tevens een mooi product voor hun banksaldo.
lightning was natuurlijk ook erg innovatief toen hij bijna 6 jaar geleden uitkwam. 8 pins tegenover 5 pins, reversible en klein.

Maar in 6 jaar gebeurt er veel en met de komst van USB-C is hij niet meer de koploper: USB-C biedt bredere support, 3x zoveel pins en meer protecollen met ruimte om te groeien.
Het zou mooi zijn als usb-c ook een mannetje als kabel had in plaats van andersom. De connector bij lightning is veel minder kwetsbaar, hoogstens breekt de kabel; de connector zelf gaat niet snel verrot van een tik. Dat is het mooiste eraan.
ik hoor dit vaak (voornamelijk op apple fora) herhaald worden, maar ik heb nog nooit gehoord van iemand die bij normaal gebruik en normaal 'kabelmisbruik' problemen heeft gehad met de stevigheid van USB-C.

Edit: ook met micro USB heb ik nog persoonlijk nooit problemen gehad, noch met de poort, noch met de kabel. De 'zorgen' om de stevigheid met USB C lijken me dus sterk overroepen

[Reactie gewijzigd door kiang op 11 september 2018 10:23]

Nou ja.. ik moet je eerlijk bekennen dat ik noch usb-c noch lightning ooit gebruikt of gehad heb.. maar daar moet ik ook wel de kanttekening bij maken dat ik ook nog NOOIT bij ALLE andere USB kabels en aansluitingen die ik ooit gehad en gebruikt heb problemen heb ondervonden met het kapot gaan van aansluitingen, zei het mannelijk of vrouwelijk op kabel of apparaat.

Ja, er kan verschil zijn in degelijkheid tussen verschillende kabels/aansluitingen.. maar ik heb toch menig telefoon en mp3 speler etc gehad en daar heb ik nog nooit een kabel/aansluiting van kapot zien gaan onder mijn eigen gebruik... het ligt dus misschien ook een beetje aan de gebruiker? :+
Het gaat dan ook niet om normaal gebruik, maar in ongelukssituaties en situaties waarbij er enorm veel geswapped wordt.
Heb je iets van cijfers dat ook maar enige indicatie geeft dat USB-C broos is? Of toch brozer dan lightning?
Zelfs in ongeluks situaties geen problemen gehad, en ik zit nog gezellig op Micro-USB.I kdenk dat deze discussie het zelfde is als Koper waterloop vs Aluminium waterloop als het gaat om prestaties.
Uit mijn persoonlijke ervaring is usb C ook een degelijke connector, maar ik denk dat hiervoor gekozen word omdat bij exposed pads ze veel sneller slijten waardoor de pads groter moeten zijn, waardoor er geen 12 per kant op passen
ik heb totaal andere ervaringen hiermee. De lightning connector bestaan uit 1 plat deel, wat vrij makkelijk buigt of breekt als een ipad/iphone aangesloten is. De USB C connector is een soort van buisje, wat veel moeilijker kan buigen of breken.
Dat is echter hoogstens de kabel die beschadigd, niet de connector in het apparaat.
o dat bedoel je. Dus eigenlijk is de USB-C kabel te sterk en heb je liever dat de kabel de zwakke schakel is en dus het eerst beschadigd?
Exact. Wel eens meegemaakt dat iemand mee keek, hand neer wilde zetten en per ongeluk vol gewicht op de kabel leunt. Krak. Ga dat maar eens zelf vervangen :P (Verzekeringswerk uiteraard, maar daarom niet minder vervelend) Bij lightning zou in de meeste gevallen de kabel afbreken en zou je alleen ff een stukje metaal eruit motten peuteren en de kabel vervangen.

Je hoort ook aardig wat mensen die hun spul meenemen de bedrijfsvloer op daarom klagen dat er geen MagSafe meer op de nieuwe MacBook’s zit; kennelijk komt het nogal eens voor dat mensen niet opletten waar ze lopen/over kabels struikelen. Dan is het toch prettiger als het risico op louter een kapotte kabel hoger is dan een beschadigde connector in het apparaat. :)

Het is relatief zeldzaam natuurlijk, maar toch een prettig idee als je veel met je apparatuur rondsleept.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 11 september 2018 13:29]

Bovendien was Apple een van de grondleggers van USB-C technologie. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt en pushen zoveel mogelijk bedrijven naar usb-c met hun laptops. Dus anderzijds ook wel logisch alleen zo jammer dat het zo lang duurt bij hun telefoons.
Het duurt anders ook lang bij Android fabrikanten.

Samsung bijvoorbeeld heeft het pas met de Galaxy S8 toegevoegd.

En ondertussen heeft Apple 7 jaar lang hun klanten het gemak van een omkeerbare connector kunnen bieden.
5-pins? De vorige connector was een 30 pins. Of begrijp ik je verkeerd?
Ik bedoelde t.o.v. micro b, maar snap de verwarring
USB-C is vooral lastiger schoon maken dan een Lightning poort. de connector is bij beide vrij sterk en het midden stukje zal vooral stuk gaan door lomp gedrag van eigenaar dan door slijtage.
Wel is USB-C al beter schoon te maken dan USB-Micro
Dikke kans dat de ene kant van het snoer nog steeds zijn Lightning connector behoudt maar dat de andere kant geen USB-A connector krijgt maar een USB-C omdat alle MacBooks die tegenwoordig ook niet meer hebben..
MacBook kan al even opgeladen worden door middel van een USB-C poort. Deze laders kunnen ook gebruikt worden voor een Ipad pro, met verloop naar lightning weliswaar. Nieuwste producten van Apple ondersteunen ook USB-PD voor sneller laden. Ik zie dus wel degelijk een trend naar het standaardiseren van de laders bij Apple en de connectors van het toestel. Dat dit nu beide USB-C zou moeten worden is een evidentie. Zijn ze opeens ook in regel met de Europese aanbevelingen, als deze verandert van micro-USB naar USB-C natuurlijk. Wanneer dit gebeurt is laden we alles draadloos.

Btw: Apple mikt toch hard op het bedrijfsleven, ik zou dan wel verwachten dat het de connector wordt van de Ipad pro zelf en niet van de lader. Zeker de snelheid van de datatransfer is een pluspunt tov lightning connector. Helemaal als het ook thunderbolt 3 zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door elloo op 11 september 2018 10:54]

Laten we niet vergeten dat Lightning uit de tijd van microUSB en de 30-pins dockconnector komt, en ten opzichte daarvan (vind ik) het echt een grote vooruitgang. De meerwaarde van Lightning t.o.v. USB-C is nu enkel nog dat er al heel veel accessoires voor verkocht zijn :)
En nu kun je opnieuw al die accessoires verkopen met USB-C
Android fabrikanten hebben dan dezelfde aantal overstappen gemaakt naar een nieuwe connector.

Dus wat maakt dat uit?
Denk dat de markt voor Apple accessoires toch wel wat groter is.
Er worden meer Android telefoons verkocht, dus meer accessoires voor Android telefoons.
Daarnaast zijn er legio apparaten die via een USB koppeling voeding krijgen, ook USB-C tegenwoordig. Denk aan ventilatoren, nachtlampjes van IKEA etc.
Maar dat is dus niet zo. De grap met Apple is dat de vorm factor maar eens per 2 jaar veranderd waardoor het makkelijker en lucratiever is om voor Apple iets te ontwerpen vs die honderd verschillende Android per jaar. Als je in een willekeurige winkel dan ook kijk valt je direct op dat de schappen van iPhone accessoires vele malen groter is. Dus Deadsy heeft hier wel een punt hoor.
Ze zijn wat dat betreft ook innovatief geweest. Er waren nog geen connectoren zonder fragiele poort, of de mogelijkheid om deze "omgekeerd" in te steken. Veel Android-telefoons klootten(kloten) aan met microUSB, terwijl dat minder snel kon laden (of de fabrikant past wat toe, maar dat werkt enkel op eigen merk telefoon) en veel sneller "verkeerd" kon gaan. (pinnetje in de poort, voelde altijd alsof het ook was "losser" zat)
Lightning blijft gewoon hoor, alleen gaan ze over naar USB-C ipv de traditionele USB aansluiting.
Is dat beter? En waarom?
Je hebt dan vast gemist dat ze als eerste USB-C geintroduceerd hebben in hun laptops.
Rare reactie, Apple kwam met Lighting toen de industrie net over was op MicroUSB wat inferieur is ten opzichte van Lighting.

Lighting is er nu ondertussen meer dan 7 jaar, terwijl USB-C door een merk als Samsung pas met de Galaxy S8 is geimplementeerd, dus iets meer dan 1 jaar.

Dus als Apple al zou overstappen op USB-C zijn ze sowieso niet te laat gezien USB-C sowieso nog niet eens 100% door Android fabrikanten word gebruikt.

En Apple mochten ze overstappen ze dat doen op een termijn waarbij ze de klanten niet voor de hoofd stoten want waren ze eerder overgestapt dan zou men klagen over dat Apple weer te snel van aansluiting verandert.
Apple moet smartphones aanpassen aan EU-eis voor universele lader'
Het Europees Parlement heeft zich donderdagmiddag achter een richtlijn geschaard die fabrikanten verplicht om hun telefoons tegen 2017 compatibel te maken met een universele lader.

nieuws: 'Apple moet smartphones aanpassen aan EU-eis voor universele lader'
Grapjas, we zitten al in 2018. En Apple heeft gewoon een universele lader hoor. Voor een Apple heb je er een USB A-lightning kabel voor nodig en voor de meeste Android telefoons een USB A- USB C kabel. Voldoet volledig aan de regels waar je naar verwijst.

Het gerucht ging eerder al dat Apple de USB A-aansluiting op de lader ging wijzigen naar USB C zodat deze kabels ook op de MacBook gebruik kunnen worden en de kabels ook gebruikt kunnenworden op andere laders, simpelweg meer bij de tijd.
White Feather
@lagefrequentie • 10 september 2018 23:08
Grapjas
?
Het heeft dus 4 jaar geduurd voordat Apple het implementeert in hun product waarvan dit artikel toch wel een bewijs is.
Ik denk niet dat Apple in 1 dag al hun producten aangepast heeft, daar is ongeveer 4 jaar overheen gegaan.
Het artikel van 4 jaar terug was dus het begin en het laat zien dat Apple dus luistert naar Europese regelgeving.

[Reactie gewijzigd door lagefrequentie op 11 september 2018 07:22]

Hoezo doet Apple er 4 jaar over? Ze hadden al een universele lader sinds de iPhone 5 in 2012!
Want hoewel de nieuwe connector het mogelijk maakt om digitale audio en high-definition video uit te sturen, biedt de met de iPhone 5 meegeleverde USB-kabel slechts ondersteuning voor USB 2, waar USB 3 toch wel verwacht en gewenst was.
Dat is gewoon een universele lader, wat de SP ook loopt te eikelen. Je stopt er een USB-kabel in en laad er je telefoon mee op.

Apple gaat nu hoogstwaarschijnlijk over van USB A naar USB C op de adapter. USB A begint gewoon te verouderen en kent weinig of geen echte powerdelivery.
Het blijft nog steeds een gerucht en geen feit
lekker door dacht .... Apple pencil opladen via een Lightning adapter.
De iPad zal gewoon lightning houden, enkel een lightning naar USB-C kabel met dus een USB-C adapter voor in de muur. Dit artikel is gewoon verkeerd geïnterpreteerd. Ik denk zelf dat alle nieuwe apparaten USB-C kabels krijgen.
Hoe kan je USB-C i/o (input/output) op een andere manier interpreteren dan dat beide kanten USB-C zijn?
Dat aan één kant zowel de input als de output wordt geregeld door usb-c.
Eh ja, dat kan in enkele minuten zonder een lader of kabel op te hoeven zoeken. Pencil erin je pakt een bakkie leut en je kunt weer een hele tijd verder.
Die had ook stroomloos moeten zijn, zoals alle propere digitizer pennen.
Het lijkt mij aannemelijker dat het hier gaat om een Lightning naar USB-C kabel als vervanging voor de Lightning naar USB-A kabel en niet om een USB-C aansluiting voor de nieuwe iPad Pro.
Waarom? Er zijn al langere tijd geruchten en USB-C heeft een bredere feature set / ondersteuning dan lightning.
Het gerucht is altijd geweest dat de usb a connector vervangen zou worden door een usb c connector. Het is alleen volledig uit de hand gelopen met geruchten op gerucht en iedereen die het verhaal aandikt.

Dus ik zeg het nogmaals. De usb c stekker zal aan de kant van de lader zijn
Is dat zo? Lightning kan gewoon alles wat USBC kan.
USB-C is veel uitgebreider. Heeft meer pins, hogere bandbreedte en kan meer stroom doorheen. Niet voor niets dat Apple voor de macbooks voor USB-C heeft gekozen ipv lighting of de magneetconnector.
Apple heeft voor de Macbooks voor USB-C gekozen omdat Thunderbolt een USB-C connector gebruikt tegenwoordig.
Voor een smartphone heeft USBC geen enkel voordeel. Meer stroom? De lightning kan men gewoon dikker maken desnoods. Nee, ik wacht nog altijd op een antwoord wat die "bredere featureset" nu wel is.
Denk ik ook. In aanvulling hierop wordt denk ik snelladen volgens de usb-standaard ondersteund via lightning, en wordt het daarom in het gerucht ‘usb-c i/o’ genoemd.
snelladen volgens de usb-standaard ondersteund via lightning
Ik mag hopen van niet. Power Delivery hoort te gaan met een USB-C stekker. Niet met een Lightning stekker. Dat is wat het USB Forum voorschrijft, dus als je het op een andere manier implementeert, ben je weer bezig proprietaire rotzooi te maken, en je mag het USB logo niet dragen - en dat logo is voor gebruikers een aanduiding dat het werkt met andere logo-dragende devices.
Lightning is input en output.
De Airpods hebben al Siri momenteel?
Het zou om "Hey, Siri" ondersteuning gaan, zodat je het met spraak kunt activeren :)
Lastig in Noorwegen, waar genoeg mensen Siri heten :+
Als ze een microfoon hebben, dan gooien ze je spraak naar je telefoon, dus in die zin, ja.
Maar op dezelfde manier heeft iedere headset Siri "suppport".
Gezien Quick Charge 2.0 en 3.0 als 18 watt konden leveren (voor telefoons!) is het meer dan logisch dat er krachtigere laders voor de iPad Pro komen. Een 41 wattuur batterij opladen met een 12 watt lader duurt gewoon ruim 4 uur (laatste stukje gaat altijd langzamer). Moderne lithium batterijen kunnen prima 1C vermogen aan, wat betekend dat ze in een uur volgeladen worden (41 wattuur batterij laadt dan met 41 watt).
Je kan ze altijd inpluggen op de Macbook-adapter, laden ze veel en veel sneller. iPhone 8 en X ondersteunen dat ook.
Vorige week even hetzelfde gedaan met mijn Galaxy, verdomd wat ging dat laden snel.
iPad met USB-c maar dan met thunderbolt compatibel ?
Zou de eerste ARM based device zijn met thunderbolt achtige snelheden.
Voor het rechtstreeks aansluiten op een high res thunderbolt monitor bijvoorbeeld ?
Samen met een nieuwe Apple pencil zou dit wel eens een echte pro feature kunnen zijn.
Maar waarschijnlijk gewoon een USB-c to lightning kabel , denk ik.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 11 september 2018 05:51]

iPad met USB-c maar dan met thunderbolt compatibel ?
Er staat duidelijk dat het USB-C wordt. Alle Thunderbolt poorten in computers zijn óók USB-C. Alleen in peripherals kan zo'n poort USB-only of Thunderbolt-only zijn.
Zou de eerste ARM based device zijn met thunderbolt achtige snelheden.
Voor het rechtstreeks aansluiten op een high res thunderbolt monitor bijvoorbeeld ?
Welnee, USB-C kan ook een HDMI-signaal dragen, dus dat zal gebruikt worden. Mijn Galaxy S9 kan dat ook. Thunderbolt in een tablet of telefoon zal wrs nooit gebruikt worden, omdat alle zinnige peripherals ervoor gebruikmaken van USB of HDMI.
Dat overgaan naar USB-C is gewoon de USB-C op de adapter zelf, zoals die voor de macbook ook heeft. Niet voor de iPhone of iPad. Dit gerucht gaat al sinds de iphone X uit is gekomen...
De watch met ecg? WoW, dat zou top zijn. De eerste echte Health(care) feature wat mij betreft. Voor mensen met boezemfibrileren en andere hartritmestoornissen zeer behulpzaam in het snel kunnen stellen van een diagnose. Afgeleide indicatoren als hart ritme variabiliteit om conditie vast te stellen. Petje af Apple!
NB ik weet dat een echte diagnose door de arts moet worden gesteld met meer kanaals ecg, maar die heb je vaak niet bij de hand als je hart weer eens op hol slaat.
ja idd, dat vond ik ook het meest uit het oog springende! Ze zijn goed op weg met de apple watch als health wearable. Ik zie het ook wel gebeuren dat je het suikergehalte in bloed kunnen gaan meten met een apple watch.

Op de gelekte foto was overigens een UV meter te zien. Ik vraag me af hoe dat werkt. Natuurlijk kan de watch weten waar je bent, en wat voor weer het is, maar hoe weet ´ie of je binnen of buiten bent? Naja, woensdag weten we het.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 10 september 2018 20:46]

De vraag is wat met support wordt bedoeld. Er gaan geruchten dat apple de onderkant van de watch wil gebruiken als lead1 en met je vingers van je andere hand pak je de zijkant van de watch als lead2 en zo wordt een meeting gedaan. Verre van zo geavanceerd als een uitgebreide ECG natuurlijk, maar wel voldoende om mogelijke problemen op te sporen.

Overigens is er al een Apple Watch bandje dat het zelfde kan, de KardioBand van AliveCor. En de KardioMobile (een apparaatje waar je 2 vingertoppen oplegt) die compatible is met iPhone zonder watch. Die laatste is in Nederland te krijgen, de ander om de een of andere reden nog altijd niet. (Goedkeuring wellicht?)

Dus is support dan betere ondersteuning voor accessoires, of zit het al ingebouwd? :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 september 2018 20:50]

Geen concessies bij ecg blijkt! Elektrode op back en crown! Super nuttige feature. Een doorbraak voor ‘gewone’ mensen vind ik.
Yup ik ben er ook tevreden over dat dit inderdaad is wat ingebouwd is. Denk dat ik wel ga upgraden ;)
Als ze willen dat de iPad pro wat toegankelijker wordt zou een USB-C connectie samen met compatible accessoires geen slecht idee zijn. Naast de bestaande USB-C > adapters voor de macbook zou je eventueel ook direct een USB-dongle en andere apparaten erop aan kunnen sluiten. Ik zie ook nog wel gebeuren dat ze een hybrid port kunnen maken USB-C werkt immer 'in het midden' van de connector en lightning aan de buitenkant dus zou er met wat foefjes (vraag niet hoe) een 2 in 1 connector kunnen ontstaan? (Groot vraagteken).

Aan de andere kant zitten we nu ruim 6 jaar met lightning en moesten we het 9 jaar doen met de 30-pin connector, misschien is het tijd dat Apple zo langzamerhand ook doorzet naar een nieuw I/O. Ze pushen op de macbooks nu al geruime tijd usb-c dus misschien hebben ze voldoende vertrouwen gekregen daarop bij de early adapters :)
Als ik een USB C to 3.5mm Audio Adapter koop, zou je dan achteruitgaan in audiokwaliteit of maakt dat niks uit?
Mijn Android telefoon heeft USB C zonder 3.5mm aansluiting dus ik heb ook een adapter nodig. Ik merk niet direct verschil qua geluid.
In theorie maakt de aansluiting niet uit, enkel de afstand die het moet overbruggen en de resistance in de kabel kunnen effect hebben op de uiteindelijke kwaliteit van de geluidreproductie.

Dus de 2 m kabel zal niet effect hebben op de geluidskwaliteit.( gebeurd pas bij 20 m)
Daarnaast zou USB-C wellicht zelfs hogere bitrate aan kunnen als deze kabel een hogere bandbreedte heeft dan de Lightning wat dan weer gelijk staat aan beter geluid.

maargoed de nummers van de lighting kabel heb ik niet :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee