Groot icoon in iOS 12 toont redesign iPad Pro

De site 9to5Mac heeft een groot icoon gevonden in iOS 12 voor de nieuwe iPad Pro. Het icoon toont diverse knoppen, maar geen Home-knop. Het scherm heeft bovendien afgeronde hoeken, zoals de recent uitgekomen iPhone XR.

Icoon iPad Pro 2018. Bron: 9to5Mac

Het icoon toont een iPad met grote schermranden, maar volgens 9to5Mac kan dat komen doordat het icoon ook op kleinere formaten duidelijk moet zijn en daarom een dikke rand nodig heeft, iets dat vorig jaar ook gebeurde met de iPhone X. De site vermeldt niet waar precies in iOS het de grote versie van het icoon heeft gevonden.

Op het icoon zijn ronde schermhoeken te vinden. Omdat het waarschijnlijk gaat om een lcd, is het na de iPhone XR die vorige week uitkwam het tweede product van Apple dit najaar met een lcd die afgeronde hoeken heeft. De Apple Watch en iPhone XS-telefoon hebben ook afgeronde hoeken, maar die beschikken over een oledscherm.

Op het icoon zijn verder volumeknoppen en een Aan/Uit-knop te zien. De Home-knop is niet te zien. De verwachting is dat de komende iPads net als recente iPhones beschikken over een 3d-gezichtscanner onder de naam Face ID. Bovendien zouden het de eerste iOS-apparaten worden met een usb-c-poort. Dat is nodig om een extern scherm met 4k-resolutie te kunnen aansturen.

Apple heeft voor dinsdag een evenement gepland, vermoedelijk om de nieuwe iPad Pro's aan te kondigen samen met nieuwe Mac-producten. Daaronder zouden een opvolger zijn voor de MacBook Air en een nieuwe Mac Mini.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-10-2018 • 08:07

72 Linkedin

Reacties (72)

72
70
45
1
0
18
Wijzig sortering
Het lijkt mij niet fijn om een tablet te gebruiken met kleine bezels. Je moet het ding ergens vasthouden toch?
Dat zouden ze nog in de software kunnen oplossen door duidelijke "vastpak"-zones aan te geven, maar de touchlaag dan niet reageert.
Dat heeft iOS al. Aanvankelijk speciaal voor de iPad mini ontwikkeld omdat die vrij dunne heeft.
1 van de redenen waarom de trackpad van macbooks zo goed werkt is dat ze goeie software hebben om intentional touch en non intentional touch hebben. Dit hebben ze ook naar hun touch devices geïmplementeerd (verbeterd). Bijvoorbeeld ook met de pencil waar je met je handpalmen op mag rusten en gelijk nog zeer precies registreert wat intentioneel is en wat niet.

maw ongetwijfeld pak je de nieuwe pro gewoon vast en zal hij weten dat je geen touch input wenst op die plaatsen.
Dat zeiden mensen ook over telefoons, maar het werkt prima en heb toch liever een groot scherm dan grote randen.
telefoons kun je nog met 1 hand vasthouden aan de zijkanten, dan hoef je niet de voorkant vast te houden, probeer dat maar eens bij een tablet
Ik hou mijn iPad Air regelmatig met 1 hand vast, geen probleem. Duim en wijsvinger in een soort horizontaal gespiegelde L-vorm tegen de onderkant en zijkant, en dan de middelvinger tegen de achterkant.
Anoniem: 315662
@Aaargh!29 oktober 2018 10:15
Maar dit gaat over een iPad Pro, toch net even een slagje anders dan een iPad Air in zowel grootte als soort gebruikers
Ligt eraan. De iPad Pro heb je ook in 10.5" en die is nauwelijks groter dan de Air.
alleen is die wel iets handzamer dan de pro
Dat lijkt mij precies zo, tenzij het apparaat belachelijk licht wordt natuurlijk. Daarnaast lijkt faceid mij op een tablet ook helemaal niet handig. Een telefoon manoeuvreer je eenvoudig in de juiste positie, maar een tablet is dan al best een flink apparaat, zeker als je in bed ligt of op de bank hangt bijvoorbeeld.
Dan zet je het toch lekker uit? TouchID staat op mijn iPad ook uit. Alleen maar lastig voor een apparaat dat ik zelden buiten huis gebruik.
Niet iedereen gebruikt het alleen thuis. En dan moet je elke keer een code intypen. Ik had vaak mn ipad op het bureau liggen, daar heb ik dan bijvoorbeeld mn mail of agenda openstaan, en kon ik gewoon op de knop drukken en dan was die instant unlocked. Dan is het wel erg irritant om steeds een code in te moeten typen, of om de tablet op te moeten pakken om te ontgrendelen. Je kunt natuurlijk de timeout instellen, maar als je gevoelige info erop hebt staan is dat niet handig buitenshuis.
Maar dan heb je dus geen beveiliging aanstaan op je apparaat?
Je hebt dan nog steeds je toegangscode, je zet alleen het biometrische gedeelte uit.
Dat snap ik maar dan is het niet minder 'lastig' dan je vinger op de sensor leggen... Dat vind ik persoonlijk toch echt gemakkelijker...
Het grootste nadeel lijkt iedereen momenteel te vergeten, en dat is dat FaceID op iPhones enkel werkt in portrait, en niet in landscape. Hoogstwaarschijnlijk heeft het iets te maken met de dotprojectie, en een iPhone gebruik je niet zo snel in landscape om te ontgrendelen, maar m'n iPad staat wel by default gelocked op landscape. Het lijkt me allesbehalve prettig om m'n iPad in portrait te moeten vastnemen om te ontgrendelen, om die dan vervolgens in landscape terug neer te zetten, om vervolgens na 30 seconden even afgeleid te zijn en het scherm weer gelocked is, dezelfde handeling te moeten herhalen.

Hopelijk houden ze hier wel wat rekening mee, want hoogstwaarschijnlijk ben ik niet de enige die op die manier z'n iPad gebruikt.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 29 oktober 2018 09:51]

Ik heb geruchten op Apple forums gelezen dat FaceID zowel in potrait als in landscape beschikbaar zal komen. Lijkt mij inderdaad ook erg omslachtig werken als alleen potrait aanwezig is.
Je nickname doet vermoeden dat je het beter weet, maar ik heb zelf een iPhone X, heb net aan andere collega's met een X of XS gevraagd om eens in landscape te ontgrendelen, en dat werkt bij geen een van ons allemaal. Het werkt dus enkel in portrait in normale houding.

https://bgr.com/2018/10/2...-landscape-support-leaks/

Blijkbaar zitten er in de beta van iOS12.1 al hints naar vertalingen waaruit blijkt dat ze later landscape FaceID zullen ondersteunen.
Ja, klopt, zo werkt het bij een iPhone.

Bij een iPad met Face ID werkt het zoals ik het beschreef. Ik heb dit niet zelf bedacht, dit gaat al een tijdje rond in het geruchtencircuit.

Morgenavond weten we het zeker!
Nieuws item hier https://tweakers.net/nieu...-uitsturen-via-usb-c.html geeft zelfde verwachting, wel landscape niet op z'n kop in portrait.
Ik heb een surface pro van Microsoft. Die heeft face unlock via Windows hello en dat werkt uitstekend. Soms moet ik hem iets kantelen, maar over het algemeen is unlocken erg eenvoudig. Ook in het donker.
Als je face id inleest op de bank dan herkent hij je incl onderkin :Y)
Daar heeft Apple de duim detectie voor. De iPad ziet dat je duim op het scherm rust, dus je kunt met een andere hand nog steeds scrollen in bijv. Safari.
Net getest, ik houd mijn iPad vast door mijn duimen tegen de zijkanten te drukken en de rest van de vingers ondersteunen de achterkant.

[Reactie gewijzigd door monojack op 29 oktober 2018 08:25]

Dat lukt bij de huidige iPads toch ook gewoon? De schermranden zijn bij de huidige generatie al vrij dun aan de zijkanten. Het zal wel in grote lijnen bij zoiets blijven alleen dan helemaal rondom i.p.v. dikke randen boven en onder.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 29 oktober 2018 13:59]

Denk je nou echt dat ze iets gaan uitbrengen wat niet gaat werken? Plus hij heeft een bezel toch?
Ja dat heeft apple / ieder ander bedrijf nooooooit gedaan.

Nog nooit is er een product op de markt gekomen dat slecht gedesigned is.
Zou erg jammer zijn als er geen OLED op zit omdat ik mijn Pro als multimedia tablet gebruik. En dat OLED is toch echt wel een verbetering ten opzichte van het LCD scherm.
Mwah, de lcds van de iPad zijn van uitstekende kwaliteit :) hier de xs max en de iPad pro 10.5. vind het scherm van de iPad niet onder doen.

Volgens sommigen mensen kijkt lcd ook rustiger, maar hier heb ik zelf geen last van.
Eens, maar de 120hz refresh rate helpt daar ook bij. Toch jammer dat mijn XS dit niet heeft... ik vermoed dat de aansturing daarvoor nog teveel ruimte in beslag neemt...
LCD kijkt rustiger? Daar heb ik nou nog nooit van gehoord... Zijn zeker dezelfde mensen die 4K te scherp vinden en 60FPS te vloeiend |:(
Dan heb je vast ook nog nooit gehoord over pwm flickering en eyestrain ;)
PWM flickering kan ik me wel wat bij voorstellen inderdaad, daar had ik niet aan gedacht (heb er zelf ook nooit last van).
Daar is zeker iets voor te zeggen: te hoge contrasten en te felle kleuren kunnen vermoeien. Al hangt dat ook af van de content natuurlijk.

Betere scherpte en hogere FPS zijn echter inderdaad altijd vermoeidheidsverlagend
iPads hebben anders vrij goed gekalibreerde LCD schermen, denk dat het verschil met OLED niet eens zo extreem is.
Ik heb de ipad pro 12.9" en de iphone X, donkere scenes op netflix komen op het schermpje van de X heel wat beter tot hun recht qua contrast, ook als ik het vergelijk met mijn LG full-led tv's. Een grote ipad met oled scherm zou wel welkom zijn.
Heb z'n gevoel dat het de iPad bijna ontaalbaar zou maken als je kijkt naar het prijs verschil tussen de nieuwe iphones.
overdag zie je het verschil niet zo met een goed gecallibreerd scherm met een hoog contrast ratio, in het donker zie je het wel als je veel zwart in beeld hebt staan.
De 4:3 verhouding is ook niet bepaald lekker als multimedia tablet. Tenzij je veel jaren '80 materiaal kijkt. Je zit op 16:9 materiaal met enorme zwarte balken of als je inzoomt verlies je een groot deel van het beeld. Met speelfilms (1:2.35) heb je dat zelfs met 16:10 apparaten natuurlijk, maar daarbij is het beeld meestal zo gesneden zodat het ook bij inzoomen naar 16:9 nog goed te zien is (om uitzenden op TV mogelijk te maken).

Om die reden heb ik een paar jaar geleden de Samsung Tab S gekocht, heeft 16:10 scherm dat een stuk dichterbij 16:9 is, en bovendien ook OLED (zelfs met RGB stripe in plaats van PenTile!)

Tegenwoordig heeft de Tab S4 ook weer een 16:10 OLED scherm (de S2 en S3 waren 4:3 zoals de iPad) dus die lijkt me super geschikt hiervoor. Ze zijn alleen vrij duur, vandaar dat ik nog niet geupgrade heb.

Ik kijk vooral 's avonds en dan is het diepe contrast echt geweldig. Ik heb ook een Sony Z4 tablet met een (heel goede) LCD en die kan er niet aan tippen 's avonds. Die gebruik ik meer als productiviteitstablet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 oktober 2018 12:24]

Eens, voor passieve mediaconsumptie zijn Samsung tablets zeker geen slechte keuze.
Onbegrijpelijk dat sommige mensen notebooks van 650€ leuk vinden... Je kan de iPad Pro best een duur apparaat vinden, maar het zijn echt wel fantastisch mooie apparaten, die -zeker als pure tablet- bij de concurrentie hun gelijke niet hebben.
Een iPad "pro" bestempelen als pure Tablet is humor. Een "pure tablet", is media consumptie. Niet creatie (waar de pro voor bedoeld is).

Je zou dus kunnen stellen de iPad Pro geen gelijke kent bij de concurrentie, aangezien de Surface Pro's de iPad Pro's op productiviteit gewoon voorbij streven.

Bovenstaande is uiteraard mijn bescheiden mening. To each their own.
Een Surface heeft weliswaar een tablet modus, maar dat maakt het nog geen ideale tablet. Een iPad Pro streeft een Surface in tablet modus op zowat alle fronten voorbij - ook qua content creatie. Een Surface gebruikt in laptop modus zal dan weer in de meeste gevallen handiger blijken dan een iPad Pro.
Het zijn gewoon geen inwisselbare apparaten en ik denk daarom dat er niet veel mensen zijn die twijfelen tussen een iPad Pro en een Surface.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 29 oktober 2018 11:50]

Zoals je zelf feitelijk al zegt: de iPad neigt meer naar tablet, en de Surface meer naar laptop. Ik denk dat er mensen zijn die twijfelen tussen de twee, en uitendelijk zal de doorslag geven wat men er het meeste mee verwacht te doen. Dit kan nog wel eens moeilijk in te schatten zijn (ik spreek helaas uit persoonlijke ervaring).
De iPad is nu notabene juist een Apple apparaat dat niet duur is.

Je ziet een bericht over Apple en komt met het standaard gelul over "Apple is duur" onzin terwijl je je blijkbaar niet eens realiseert dat de iPad al sinds de iPad 1 zeer betaalbaar is en kwa gebruik en afwerking nog steeds niet is geevenaard door Android tablets.

8)7
Maar het gaat hier om de iPad Pro, die is wel degelijk een stuk duurder dan een reguliere iPad.
Zijn natuurlijk hele verschillende 'use cases'. Ik vind het altijd wel grappig om te lezen dat de Ipad pro in reviews vaak wordt gepositioneerd als een product voor de 'creatieve professional' terwijl 99% van de end-user gewoon een doodnormale Henk is die browsed op de bank :P (ik ben dus die Henk).
Inderdaad, doordat het uiteindelijk geen zo’n duur apparaat is, wordt het ook gekocht door mensen die eigenlijk de doelgroep van de iPad zijn, maar geen probleem hebben om een paar 100€ extra uit te geven voor het beste wat er te krijgen is qua tablet.
"Het icoon toont een iPad met grote schermranden"

Mis ik iets? Ze zijn toch juist veel smaller dan voorheen?
Lees iets verder...Dat doen ze zodat duidelijk is wat het icoon’tje inhoudt.
Dus de randen worden nog smaller dan op het icoon?
Dat is wel de verwachting :)
Werkt FaceID ook op z'n kant?

Een telefoon hou je meestal recht vast, maar een tablet (zeker een 12,9") wil je nog wel eens horizontaal op tafel hebben staan (ivm hoes met ingebouwd keyboard, en/of aangesloten voedingskabel). Zou fijn zijn als je hem ook met je gezicht kunt unlocken zonder hem eerst recht te hoeven zetten.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 29 oktober 2018 09:37]

De verwachtingen zijn inderdaad dat FaceID zowel landscape als portrait werkt!
Hoe kun je precies iOS12 doorzoeken?
Anoniem: 427069
@Menesis29 oktober 2018 12:39
Ik denk dat de iconen via de sdk van ios 12 beschikbaar zijn.
TIL- dat de naam daarvan een 'icoon' is. :)
Jij noemde het altijd een heiligenvoorstelling?
Ik ben zeer benieuwd naar de prijs van de nieuwe iPad Pro's. Als je kijkt naar recentere (high-end) Android tablets met hun veel te hoge prijs voor hetgeen geboden wordt, zou het voor Apple eenvoudig moeten zijn om praktisch op elk front een aanzienlijk betere tablet neer te zetten.

De huidige iPad's (zowel de normale als de pro) hebben feitelijk al geen noemenswaardige concurrentie. Ik denk dat Apple het gat morgen enkel nog groter gaat maken.
Je vergeet surface. Professioneel worden die dingen ook steeds meer gebruikt omdat je dan een volledige Windows pc in tablet formaat hebt. Je bent dan niet afhankelijk van de store, nukken en goedkeuring van Apple.
Ik ben vooral benieuwd welke andere "vernieuwende" functies er op zitten en wanneer die uit komt (dit ivm vakantie op korte termijn)
En welke functies er worden uitgehaald.. (minijack, erg jammer als dat gebeurd met oog op muziek maken op de iPad)
Ik heb gewoon maar is het aantal pixels van de bezel en het scherm van het icoon en de verschillende iPads gaan tellen, en kwam op het volgende uit:
 • iPad Air: Zij-bezel 7,4% van scherm
 • iPad Pro 10.5: Zij-bezel 4,2% van scherm
 • Icoon: Zij-bezel 5,0% van scherm
Het icoon heeft iets grotere bezels aan de zijkant dan de huidige Pro 10.5. Maar het blijft dus een icoon en hoeft niet per se 100% overeen te komen met het werkelijke ontwerp. Ook zit er enige foutmarge in de afgeslepen zijkant van de iPads (is wel meegeteld) en kleine non-functionele randje van het LCD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee