Sony heeft drie miljoen PlayStation VR-headsets verkocht

Sony heeft in totaal drie miljoen exemplaren van zijn PlayStation VR-headset verkocht. Dat heeft de fabrikant zelf bekendgemaakt. Dat betekent dat 3 tot 4 procent van de eigenaren van een PS4-console de vr-headset erbij heeft gekocht.

Sony heeft het aantal van drie miljoen verkochte vr-headsets gehaald in ongeveer een jaar en negen maanden; de PSVR ging in het najaar van 2016 in de verkoop. Het is onbekend hoe de PSVR zich verhoudt tot de concurrentie, omdat Facebook en HTC geen exacte verkoopcijfers bekendmaken van respectievelijk de Oculus Rift en de Vive.

In totaal hebben rond 3,5 procent van de bezitters van een PS4 de PSVR aangeschaft, zo is af te leiden uit de cijfers. Sony verkocht rond 81,5 miljoen exemplaren van de PS4 tot nu toe. Volgens het bedrijf zijn er in totaal 21,7 miljoen games en 'ervaringen' gedownload voor de PS4. Per headset zijn dat er tot nu toe dus gemiddeld zeven.

PlayStation VR Tweakers

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-08-2018 • 16:14

84 Linkedin

Reacties (84)

84
79
35
3
0
33
Wijzig sortering
Maar.. rekenen ze echt alle headsets mee? Verkocht vind ik nogal een groot begrip, ze hebben namelijk zat acties gehad waarbij hij gratis werd meegeven of pakketten die nauwelijks goedkoper waren zonder headset erbij. Vriend van mij heeft hem ook alleen maar omdat hij hem er voor weinig extra bij kreeg.

Kan mij herinneren dat er al eerder een artikel was waarbij aangegeven werd dat ze amper los gekocht werden.

Edit: Kan dat artikel echter niet zo snel vinden :/

Edit2: Vermoedelijk verward met een ander artikel/product

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 16 augustus 2018 18:15]

Uhhh de PSVR is nooit gratis meegegeven met een ander product. Denk dat je de GearVR brillen van Samsung ermee verwart (wat een totaal ander type ervaring is).

De PSVR is afgelopen half jaar wel in hele scherpe acties geweest, maar nooit met een ander producten gebundeld en voor “weinig extra” erbij geleverd. Je kon wel een bundel aanschaffen met PSVR + Cam + Game, waardoor de aanschafprijs ten opzichte van een los PSVR scherper was. Maar die waren ook €199 in de bundel als goedkoopst met Black Friday bij Coolblue o.a. Intertoys had deze bundel ook en verkocht de losse PSVR voor €150 ongeveer (dus zonder cam en game) tijdens Black Friday, tijdelijk en beperkte voorraad. Deze bundel is nu €299 op zn goedkoopst (zie Pricewatch), waar een los PSVR nu €269 kost. (Release was die €399)

Ik denk dat je dat artikel niet kan vinden omdat het niet bestaat.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 16 augustus 2018 16:56]

Dat zou inderdaad verklaren waarom ik dat artikel niet kan vinden, dan ben ik inderdaad verward met een ander product eventueel. :Y)
Een vriend van jou heeft een PS4 met PSVR gekocht en de prijs daarvan was niet veel duurder of goedkoper dan alleen een PS4?
Of ben je misschien in de war met een ander apparaat/merk?

Want dit is echt nog nooit gebeurd met Sony bij normale winkels! Misschien 2e hands anders of zoiets?

Hij was in het begin €400! En dan heb je nog een camera nodig en liefst ook nog 2 move controllers.

Graag een bewijsje van deze zeer vreemde uitspraak!
Zelfde voor de spellen, diverse voorbij gekomen bij PlayStation plus maandelijkse games. Die zijn dus gratis gedownload.

Heb deze ook in de bibliotheek gezet terwijl wij hier nog geen vr headset hebben, maar als we er ooit een kopen (2de generatie afwachten) dan hebben we wel al wat free games.
(2de generatie afwachten)
Zou me verbazen als bij de PS4 nog een tweede generatie headset komt.

Ik kan me heel goed indenken dat de winnaar van de volgende generatie console wars een apparaat wordt wat Nintendo switch en PSVR functionaliteit out of the box heeft. Daarmee kun je een heel breed scala aan gamers bedienen. De headset optioneel, maar wel vanaf dag één en breed ondersteund door de launch games.

@Tim Cook: please, buy Nintendo and launch an iOS based iGamer device! You will rule the game world!

[Reactie gewijzigd door OddesE op 16 augustus 2018 19:19]

Dat is idd ook heel goed mogelijk, zelf verwacht ik echter nog wel een of twee tussenstappen om de techniek meer volwassen te laten worden. Maar het wordt zowiezo een interessante techniek om te volgen de komende jaren.
@Tim Cook: please, buy Nintendo and launch an iOS based iGamer device! You will rule the game world!
Doe dat maar vooral niet :P

Nintendo is soms een beetje een maf bedrijf dat rare dingen doet, maar ook briljant dingen.
Liever geen business fabriek van maken (no offense).

Heb niet de indruk dat Apple zon 'gaming hart' heeft. En in plaats van minder kunnen we dat juist wel wat meer gebruiken in de gaming industry.

Laat Apple gewoon zn iOS iGamer ding gewoon maken, maar dan zonder Nintendo :P
Als ze uberhaupt al bereid daar zijn 'even' tientallen miljarden voor te betalen.
Mooie cijfers, en toch denk ik, dat ik nog even moet wachten op het vervolg.
Mooie cijfers? Er zijn er veel te weinig van verkocht om succesvol te zijn als je kijkt naar hoeveel PS4's er zijn verkocht. De Move had volgens mij om en nabij de 15% (en werd achteraf door Sony als niet succesvol bestempeld), en de PSVR 3 a 4%.
Het is een traject van lange adem. Sony weet dat. Ze zijn tevreden met de ontwikkeling van PSVR sales, maar tegelijkertijd teleurgesteld in de groei van de totale groei van de VR markt. Het gaat allemaal wat langzamer dan de overdreven verwachtingen in 2016.
Denk dat Sony voor een alternatieve controller hele andere verwachtingen hebt dan voor een dure VR headset ;)
Ligt er aan hoe je het bekijkt.

Ik zie VR als een nieuw medium. Het is backward compatible met oude consoles. Maar het is echt iets heel anders. Vergelijk het met radio vs tv. Op de tv kun je ook muziek luisteren. Dus we moeten het benaderen als de eerste TVs in een markt gedomineerd door radio. In het begin was er niks te zien op tv. En niemand had een tv. Kip - ei.

Als je als game developer besluit om iets te proberen met VR, dan is het fijn dat er een markt voor is. Aangezien Vive + Oculus samen ook rond 3 miljoen verkocht ligt betekent die 3 miljoen gewoon een verdubbeling van je markt. Dus 6 miljoen VR systemen. Met moderne game engines bouw je de game 1 keer en komen daar gewoon 3 versies uit voor Oculus / Vive / PSVR. Dus voor devs is het een vette win. Devs die aan een VR game (modus) zijn gaan werken hebben heus wel door dat ze op een kleine markt beginnen.
Backwards compatibel is het dus niet. Je kunt het misschien op je "oude" computer aansluiten, maar je bestaande game library is nutteloos. Voor VR zul je speciaal nieuwe games moeten aanschaffen. En aan de meeste VR games heb je weer niks zonder VR headset. Dat noem ik dus niet backwards compatibel.

[Reactie gewijzigd door Deathstrike op 17 augustus 2018 08:12]

Feiten? En waar haal jij die feiten dan vandaan? Geef mij eens een lijstje artikels waar developers aangeven dat 15% voor move niet genoeg was en een lijstje dat ze 4% voor PSVR niet genoeg vinden?

Sorry hoor maar het is toch echt appels met peren vergelijken, vind ik ten minste.

En ja, wat Sony denkt over het wel of niet het een succes vinden bepaald dus weldegelijk of zij doorgaan met VR.

En hoezo hangt het in een vicieuze cirkel? Waar haal je dat 'feit' vandaan? Enig idee hoeveel PSVR titels er nu al zijn en er nog op korte termijn aan zitten te komen?

PS. De move controllers kunnen ook gebruikt worden met PSVR ;)
Anoniem: 181786
@Aenea17 augustus 2018 11:11
Feiten? En waar haal jij die feiten dan vandaan? Geef mij eens een lijstje artikels waar developers aangeven dat 15% voor move niet genoeg was en een lijstje dat ze 4% voor PSVR niet genoeg vinden?
Dat ze 15% niet genoeg vonden blijkt uit de complete droogte aan games voor de Move. Zelfs de games met minimale aanpassingen voor de Move zijn er niet veel. Dat 4% niet genoeg is zie je ook aan het gebrek aan games die wat verder gaan dan een veredelde demo of opgepoetste oude game. De massa vn die 4% is gewoon simpelweg te klein om interessant te zijn voor grote titels. Dat zien we overigens bij alle consoles die niet binnen korte tijd een x aantal verkochte exemplaren behalen. Met Wii U als meest recente voorbeeld.
Sorry hoor maar het is toch echt appels met peren vergelijken, vind ik ten minste.
Dat kan je vinden. Op meningen wordt echter niet gemodereerd.
En ja, wat Sony denkt over het wel of niet het een succes vinden bepaald dus weldegelijk of zij doorgaan met VR.

En hoezo hangt het in een vicieuze cirkel? Waar haal je dat 'feit' vandaan? Enig idee hoeveel PSVR titels er nu al zijn en er nog op korte termijn aan zitten te komen?
Noem mij de tripple A titels die exclusief naar VR of PSVR komen. Juist ja.
Mja, wat is AAA titles? En waarom moeten het speciaal AAA zijn? Er zijn genoeg PSVR games die exclusief zijn...

En tja, je idee over wat voor games er zijn klopt ook niet, je 'feiten' zijn dus meningen...
uhh, onzin, het gaat hier om een extra device dat net zo duur is als de console zelf. Als je dan zoveel exemplaren verkoopt, dan is dat toch echt wel een succes. Ook rekening houden met het feit dat niet iedereen ruimte heeft om de PSVR fatsoenlijk te kunnen gebruiken, of uberhaupt helemaal niet geinteresseerd zijn in VR. Als dat ding nu 50 euro was geweest en dan zoveel exemplaren waren verkocht was het een ander verhaal geweest.
Hopelijk een PSVR2 met flinke upgrade na de release van de PS5, waarmee de eerste PSVR ook compatible is.
Die 'ervaringen' vertekenen de boel nogal natuurlijk, omdat die over het algemeen gratis zijn. En dan vind ik 7 eigenlijk heel erg weinig, wetende dat er tientallen gratis 'ervaringen' zijn...

Maar eerlijk gezegd, mijn PS VR is prachtig, maar ligt inmiddels toch echt alweer een tijd stof te happen. Het is er natuurlijk ook geen weer voor geweest, maar ik heb de drang ook niet zo meer om dat ding op te zetten...
Heb je Headmaster al? Dat is pas tof om met vrienden te doen.
Ik denk dat je het verkeerd hebt. Gratis ervaringen tellen niet mee. Dan zou het wel heel belabberd zijb zeg.
Het is onbekend hoe de PSVR zich verhoudt tot de concurrentie, omdat Facebook en HTC geen exacte verkoopcijfers bekendmaken van respectievelijk de Oculus Rift en de Vive.
Maar er zijn wel enkele inschattingen door 3e partijen gemaakt. Venturebeats had er eerder dit jaar een klein stukje aan gewijd (lees - press release doorgezet).

https://venturebeat.com/2...hit-68-9-million-in-2022/

Daarin claimt een onderzoeksbureau dat er in 2017 en 2018 respectievelijk ~8 miljoen zijn en ~12.4 miljoen zullen worden verkocht. Laten er eens 2 miljoen van die PSVR's in 2017 zijn verkocht, dat zou op een marktaandeel van grofweg 25% duiden.

Ik probeer het hier alleen beetje in context te plaatsen, andere inzichten zijn welkom!
Wat ik eigenlijk interessanter vind is hoeveel worden ze gebruikt?

Ik heb zelf een Oculus Rift en gebruik dat ding sporadisch... kan me goed voorstellen dat voor menig ander VR headset bezitter hetzelfde geld.
Als 3 miljoen mensen een PSVR hebben gekocht maar bij 2,5 miljoen mensen dat ding (na een paar weekjes gebruik) permanent in de kast is beland ja dan schiet het ook niet op natuurlijk. :+

Verkoopcijfers zijn leuk, maar gebruikscijfers zijn veel belangrijker mijns inziens.
Yep same here (psvr), heel grappig, doet het leuk, maar het is een gimmick wat mij betreft.

Oh en content content content... Op de PS4 was er alleen re7 en Skyrim als volwassen spel te spelen (we spreken een half jaar geleden) daarna uitgeklede, halve games of games die er uitzien alsof ze prima zouden draaien op een tablet.

De volgende psvr ga ik uit niet kopen voor er daadwerkelijk volwassen content is ipv techdemo's.
Ja dat is helaas het kip-ei probleem. Geen markt => geen content => geen markt... Toch bedankt dat je hem aangeschaft hebt want als er geen early adopters zijn dan sterft het uit natuurlijk. Hopelijk kan een volgende generatie je straks weer overhalen.
Als dat zo zou zijn, dan zou marktplaats overspoeld worden met 2e hands sets voor spotprijzen. Dat is niet het geval.

Ik gebruik de mijne dagelijks, en ik ben ervan overtuigd dat dat bij menig andere VR headset bezitter hetzelfde is.
Ik wacht tot de prijs rond de €120 ligt, 3 miljoen is imo weinig.
Ik vind het niet weinig, maar een realistisch aantal dat voldoende basis biedt voor de doorontwikkeling van VR.

Veel mensen zijn nog afwachtend, zoals je zelf ook aangeeft. Vinden de prijs te hoog, de techniek nog niet volwassen genoeg en/of de games nog niet aansprekend genoeg. Dan is 3 miljoen gewoon heel netjes voor een vrij duur product (zeker als je het vergelijkt met de prijs van een console) in een compleet nieuwe markt die zich nog moet ontwikkelen.
Anoniem: 181786
@.GoO16 augustus 2018 17:11
Het is geen kwestie van vinden. 3 a 4% is simpelweg te weinig om een succes genoemd te worden ongeacht de reden.
Het lijkt me best een succes gezien de fase waarin VR zit. Als je er dan 7 games / ervaringen per PSVR bij hebt verkocht is dat best prima, verwacht uiteraard met de PS5 en de PSVR2 een hoger percentage aangezien het aanbod sterker zal worden en de kwaliteit beter.
Volgens mij zijn de succesvolle console add-ons op 1 hand te tellen. Wil je iets echt succesvol laten zijn moet je het gewoon gelijk bij de console meegeven. Dat gaan ze niet doen omdat de console dan simpelweg te duur wordt.
Wederom, wat is succes? Verkoop 10 miljoen copies van je indy game en je bent helemaal binnen. Maar als GTA6 straks 'maar' 10 miljoen keer verkocht wordt dan heeft Take Two Interactive / Rockstar een probleem...

Volgens mij legt Sony niet veel bij op PSVR of zo. Het project kost geen geld. En er zijn evenveel PSVR devices verkocht als Vive en Oculus bij elkaar grofweg. Ze domineren de markt feitelijk. Zijn er marktleider. Dat klinkt toch minstens als een klein success voor Sony's eerste VR device.
Dat ligt aan de definitie van succes. En dat is aan Sony. Ik denk niet dat Sony het een succes noemt, maar ze zijn wel tevreden.
Is er een onderscheid tussen de oude en nieuwere modellen? Benieuwd of dit invloed heeft gehad op de sales
Paar kleine dingen in de headset zelf, andere kabels e.d., verder was het heel apart dat de v1 een kastje had die je nodig hebt die geen HDR door kon geven en hij moet er normaliter tussen je PS4 en TV geplaatst worden. De v2 lost dat op, dus sommige mensen met een 4k HDR TV zullen misschien een nieuwe hebben gekocht (en dan de oude door verkocht), denk niet dat daardoor ontzettend veel extra exemplaren zijn verkocht...
Drie miljoen is niet verkeerd. Met de ps5 kunnen ze de psvr nieuw leven inblazen.

Betere graphics/ drawdistance :9~

[Reactie gewijzigd door DeeSung op 16 augustus 2018 16:20]

Heb er toevallig vandaag een gekocht, had er veel twijfels over, maar ik ben er tevreden mee :)
Hopelijk halen deze cijfers wat meer ontwikkelaars over de streep, incl Sony zelf die leek te denken dat bijna iedereen er eentje ging aanschaffen...
Bij zulke lage verkoop aantallen komen er natuurlijk nooit echt grote kas krakers naar VR.
Tsjah, de headset zat lekker, maar wat een verschrikking in vergelijking met (mijn eigen ervaring) een oculus. Hell zelfs de oculus go vind ik een betere ervaring dan dit. Gemiste kans, mischien bij de volgende generatie meer succes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee