De eerste consumenten-ssd's met qlc-nand zijn verschenen in een prijsvergelijker. Het gaat om de Intel 660p in uitvoeringen van 512GB, 1TB en 2TB. De prijs is ongeveer 21 eurocent per gigabyte, wat veel goedkoper is dan nvme-ssd's met tlc-nand.
Het Duitse ComputerBase merkt op dat de Intel 660p-ssd's zijn verschenen bij Geizhals. Verschillende webwinkels bieden de ssd's aan, al zijn ze nog niet op voorraad. Het 2TB-model kost 429,90 euro, de 1TB-versie staat vermeldt voor 218,90 euro en de 512GB-variant is er vanaf 111,90 euro. De grootste versies hebben daarmee een prijs van zo'n 21 cent per gigabyte en dat is voor een nvme-ssd een prijsdoorbraak. Nvme-ssd's in de Pricewatch hebben momenteel een prijs van zo'n 33 cent per gigabyte. Sata-ssd's in 2,5"-formaat zijn nog altijd goedkoper, met prijzen vanaf zo'n 16 eurocent per GB.
Intel kan de 660p-nvme-ssd's goedkoper aanbieden omdat ze gebruikmaken van qlc-geheugen. Het zijn de eerste consumenten-ssd's met qlc-nand. De fabrikant heeft zelf al aangegeven in de tweede helft van dit jaar met dergelijke ssd's te komen, al is de 660p-serie formeel nog niet geïntroduceerd.
Bij qlc-nand bestaat elke geheugencel uit vier bits, bij tlc-nand zijn dat drie bits. Door de hogere dichtheid hebben ssd's minder chips nodig en dat maakt ze goedkoper. Ook maakt het ssd's met hogere capaciteiten mogelijk. Qlc-geheugen is wel langzamer en heeft een kortere levensduur dan tlc-nand. Dat kan opgevangen worden met aanpassingen in de firmware, de controller en het gebruik van extra geheugenchips voor overprovisioning.
De 660p-nvme-ssd's van Intel zouden volgens eerder verschenen informatie ondanks hun lagere prijs en het gebruik van qlc-geheugen sneller zijn dan de 600p-varianten met tlc-nand. De sequentiele lees- en schrijfsnelheden bedragen 1800MB/s en 1100MB/s, terwijl willekeurige lees- en schrijfacties met 150.000iops gaan.
Waarschijnlijk komen er meer fabrikanten met ssd's op basis van qlc-geheugen, wat tot verdere prijsverlagingen zou kunnen leiden. Dat kan echter nog wel even kunnen duren; Toshiba verwacht bijvoorbeeld pas volgend jaar de massaproductie van qlc-nand te starten. Tweakers publiceerde eind vorig jaar een achtergrondverhaal over qlc-geheugen.