Dat noem ik geen rare fratsen. Dat heet segmenteren. Verschillende modellen richten op verschillende doelgroepen. Normaliter is dat juist een goede strategie omdat verschillende gebruikers verschillende behoeften hebben. De reden dat bedrijven als HTC het onderspit delven is...
TWEAKERS.NET
Nou ja niet alleen tweakers.net, maar de vele sites als tweakers.net. Wat doen die namelijk, die scheren alle toestellen over de zelfde kam en hangen daar een score aan. Daardoor scoort altijd de beste all-purpose telefoon het hoogst. Altijd die telefoon die precies goed scoort op wat deze sites menen dat de gemiddelde consument wil. Alleen bestaat die gemiddelde consument helemaal niet.
Wat gebeurt er in de praktijk. Mensen willen een telefoon kopen. En als je een nieuwe telefoon koopt dan ga je voor het laatste model. Je hebt een prijs in je hoofd en je gaat de verschillende producten dan vergelijken, en wat kiest de doorsnee consument dan? Het toestel dat bij een prijs het hoogste cijfer scoort. Of hij loopt een winkel binnen en vraagt het aan de verkoper (of een kennis die tests leest). Die kent de tests en raadt het toestel aan dat het hoogst scoort. Waarom? Daarmee speelt hij op safe en kan hem later nooit verweten worden dat hij een verkeerd toestel heeft aangeraden. Dan kan hij zich altijd verdedigen door naar de tests te verwijzen.
Nu maken andere merken dan Samsung best leuke telefoons die zeker op bepaalde aspecten een stuk beter zijn. Maar omdat hun testscore lager is, zullen ze niet gauw gekozen worden of aangeraden worden. Daardoor werkt de marktsegmentatie van bedrijven HTC niet. Je kan wel toestellen maken die op bepaalde punten uitblinken en doordoor heel geschikt zijn voor bepaalde doelgroepen, maar je wordt toch steeds afgerekend over alle aspecten, omdat je geacht wordt een telefoon te maken voor "iedereen".
Om het nog wat erger te maken, versterken test sites negatieve aspecten. Zo zal er van nu af aan geen topic meer over HTC verschijnen waarin niet herhaald wordt dat het slecht gaat met HTC. Dat is voor kopers zoiets als een rode vlag. Want als het niet goed met een bedrijf gaat, dan roept dat allerlei angstbeelden op die vaak helemaal niet terecht zijn. Zo zal HTC ook als ze stoppen met Smartphones nog steeds netjes de service afhandelen. Blackberry heeft dat ook gedaan. Bedrijven die blijven bestaan hebben daar belang bij.
En als een bedrijf als Blackberry of MS het aandurft omn een ander systeem te voeren, dan zal dat steevast als groot nadeel worden aangemerkt. Toch kreeg bijvoorbeeld de BB Z10 van gebruikers op koopsites een 9.5 als beoordeling omdat het zo heerlijk werkte en de gemiddelde gebruiker toch maar 25 apps op zijn telefoon heeft, meest spelletjes. En de noodzaak van 1 miljoen apps ten opzichte van een kwart miljoen niet echt gevoeld werd.
Maar beoordelingssites hebben nu eenmaal vaste criteria en weegfactoren en praten elkaar ook zo veel mogelijk na om zelf weer niet het verwijt te krijgen om verkeerd te beoordelen. Het is nu eenmaal zo dat de mensheid voor het overgrote deel uit meelopers en napraters bestaat. Dit alles leidt er toe dat het beste all-round toestel met de minste uitgesproken keuzes de hoogste score krijgt.
Wat de testsites onbewust doen is de concurrentie uitdunnen. Zinnetjes in artikelen waarin men uispreekt dat men hoopt dat het bedrijf er nog een keer bovenop komt, of het gaat redden, zijn geen steunbetuiging maar eigenlijk een doodstrap, en zetten ook weer de negatieve toon voor de reacties die er onder zo'n stukje gaan volgen, waarin mensen gaan uitleggen waarom het bedrijf volgens hen naar de kelder zal gaan, dan wel verdient om naar de kelder te gaan.
Het paradoxale en trieste van de grote markt is dat er inneens nog maar ruimte is voor heel weinig spelers als het allemaal heel "professioneel" wordt. Men zou denken dat in een grote oceaan meer soorten vis zwemt dan in een klein meer maar dat geldt niet voor de markt.
We zien dat op allerlei gebied. Neem de edele sport van het Snooker. Ooit waren er in Engeland tweeduizend spelers die daar de kost mee verdienden. Er waren talloze regionale competities en bonden, een hoop vijvers waar vissen kunnen zwemmen. Toen is naar een grote proffesionele league gegaan waarin de allerbesten heel hoog prijzengeld kunnen verdienen. De allerbeste verdienen nu ook miljoenen met contracten en sponsors, maar voor de mindere goden is totaal geen belangstelling meer. Het aantal professionele Snooker spelers is daardoor fors afgenomen tot een stuk of honderd.
Dat is wat professionalisering doet, het standardiseert alles waardoor er een maatlat onstaat waarlangs alles wordt gelegd. Dan komen er een paar als besten uit en de rest wordt dan nauwelijks nog aangekeken omdat iedereen de beste wil. In plaats van een genuanceerde multidimensionale kijk, onstaat er een eendimensionale kijk. Want uiteindelijk komt er een totaalscore uit. Die totaalscore gaat hoe dan ook werken als een eendimensionale meetlat. De gebruiker koppelt die alleen nog aan de prijs en dat is dan al moeilijk voor hem. "Ik zit te dubben: Moet ik die met een 8 kopen voor 300 of die met 8.5 voor 350?".
Hoe zou het kunnen gaan in een betere wereld? Nou daarin zouden testsites geen scores geven. Ze zouden louter de verschillende aspecten van de telefoon aangeven (met zo weinig mogelijk waardeoordelen) en de ruimte volledig laten aan de consument om te bepalen wat hij belangrijk vindt. Dat nodigt de consument uit om zelf een positie te bepalen, en na te denken wat hij belangrijk vindt. Dan komt hij met andere en meer doordachte keuzes
Maar gaan "experts" de deel- en totaalwaardering invullen dan kunnen de meeste mensen dit niet meer los laten. Het voelt aan als een groot risico om tegen de mening van een expert in te gaan. En als expert zegt dat de batterijduur slecht is dan zal ook iemand die de telefoon nauwelijks gebruikt denken, dan kan ik deze maar beter niet kopen, want expert zegt dat het een groot nadeel is. De psychologie van de mens zit nu eenmaal zo in elkaar dat wij daar erg gevoelig voor zijn.
Daarom kunnen allleen nog maar toestellen het goed doen die nergens zwak in zijn en de gemiddelde mens met zijn gemiddelde behoefte dient, die niet bestaat. Dit geldt voor heel veel producten en wordt versterkt door de grote outlets en de online-verkopen. Als je vroeger bij de vakman kocht dan vroeg hij je uit wat je nodig had en dan durfde hij je rustig een apparaat te verkopen dat niet hoog in een test zou scoren maar wel geknipt was voor de situatie. Dan zei hij: vertrouw me nu maar, dit is wat jij nodig hebt. En aangezien die man ook een reputatie hoog te houden had, gingen mensen daar in mee. Daardoor was er meer ruimte voor andere en ook duurdere producten met unieke eigenschappen. We gaan nu naar de massamarkt voor massamensen.
Bij de massamarkt hoort centrale keuring volgens star volgehouden systematiek. Die keuringssystematiek is hoogst willekeurig en zeker niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek wat belangrijk is voor gebruikers. Nee het is vaak wat de tester die zelf intensief de toestellen gebruikt belangrijk vindt. Het is een expertmening losgelaten op gewone mensen.
Er worden allerlei dingen in besproken die gewone mensen nooit zullen gebruiken, niet eens begrijpen, en toch hem als gemiddelde consument wordt toegedicht. Wat die expert zelf niet doorheeft is dat in zijn hele rapport het zinnetje, "het gaat slecht met het bedrijf" meer impact heeft op de gebruiker dan de rest van zijn verhaal. Want een tester is geen verkoper.
Iedere auto verkoper kan het je vertellen, verkoop gaat om psychologie, om emotie. Het is emotie waarom mensen afgaan op experts en het is emotie waardoor ze zich laten verleiden en bang laten maken. Elk idee dat je objectieve verhalen kan houden is berust op onwetendheid. Als je dat wil dan moet je juist elke zweem van waardering of afkeuring uit je verhaal weglaten. Dam moet je niet zeggen: "De batterij duur is kort met 6 uur", maar "de baterrij duur is 6 uur". Dan gaat de koper overwegen of hij aan 6 uur genoeg heeft. En waarom is 6 uur niet genoeg? Omdat merk X 10 uur heeft? Waarom was het in het verleden dan wel genoeg? Moeten autofabrikanten dan twee reserverbanden achterin leggen als andere merken dat ook doen, om niet te kort te schieten? En hoezo is elke gebruiker een heavy user van video, internet en gaming? Zitten de meesten dan niet te appen?.
En hoezo valt men over de kleinste vertraging. Niets went sneller dan de snelheid van je apparaat. Ooit keken mensen meer geboeid naar een 33cm zwatwit TV, dan nu naar een 4Kscherm. Voor de werkelijke gebruikservaring spelen de verschillen nauwelijks een rol. Tja. als de tester gewend is om op een groot scherm te werken, dan valt een kleiner tegen. Het is juist in de vergelijking dat de kleine verschillen groot gaan lijken, maar de gebruiker die maar één apparaat gebruikt die heeft dat niet.
Waarom leggen testers zoveel zout op slakken? Omdat het zo gemakkelijk is. Voor de fantasieloze mens is niets gemakkelijk om weinig relevante maar "objectieve maatstaven" te hanteren. Kijk deze is 5" en die is 5.5 inch, dus die laatste is beter. Daar kan je beter video opkijken. Nou het is in allebei gevallen even beroerd en het went even snel kan ik je verzekeren. Of "de grote is lastig voor kleine handen" Echt? Waarom gebruiken Aziaten met kleine handjes dan de grootste telefoons?
Dit "objectieve" meten is niet alleen funest voor hoe wij onze creatieve producten beoordelen, het is ook een maat geworden hoe wij elkaar gaan beoordelen. Wij beroordelen mensen niet meer "in hun eigen recht", nee we leggen ze naast een objectieve maatlat. Ja we worden steeds rechtlijniger en denken steeds eendimentsionaler. De rijkdom van het genuanceerde denken verdwijnt daarmee. Feitelijk is dit streven naar de hoogste score volgens ingebeeld objectieve meetmethodes een geestelijke armoede die zich verspreid over de wereld. Daarom kunnen wij andere volkeren ook alleen nog maar beoordelen naar onze eigen maatstaven. Onderzoek toont aan dat moderne mens alsmaar moraliserender wordt. Hij kan niet meer goed genuanceerd denken. Je wordt ook helemaal simpel van nieuwsprogramma's die op elk verschijnsel een statistiek erbij halen. Alsof een grafiekje ons de waarheid vertelt. Niet voor niets zegt men: "Er zijn kleine leugens, grote leugens, en statistieken".
Als we er in slagen om een kunstmens te maken, kunnen we de ideale mens maken. Dan kunnen we ons daaraan gaan aanpassen. Dat wordt de ideale menselijke maat, objectief en neutraal. Als we hen dan ook nog de beroordeling over laten nemen, dan wordt het hoogste heil bereikt.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 11 juli 2018 22:55]