HTC brengt 'blockchainsmartphone' Exodus 1 waarschijnlijk in december uit

HTC heeft bekendgemaakt dat de eerder aangekondigde blockchainsmartphone vanaf nu kan worden vooruitbesteld en naar verwachting in december zal worden geleverd. De telefoon kan alleen met cryptovaluta worden aangeschaft.

Om de Exodus 1 in bezit te krijgen kan vanaf nu een preorder worden geplaatst, waarbij alleen met bitcoin of ethereum kan worden betaald. Het gaat dan om 0,15 bitcoin of 4,78 ethereum, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 830 euro. Daarvoor krijgen bestellers een smartphone die gebruikmaakt van blockchaintechnologie waarbij een aparte, afgesloten softwareomgeving is gecreëerd die is afgezonderd van het Android O-besturingssysteem. In deze 'veilige enclave' worden de cryptocurrency-sleutels en bijvoorbeeld persoonsgegevens bewaard.

Als de telefoon gestolen wordt of niet meer is te repareren, is er functionaliteit genaamd 'social key recovery' om snel en eenvoudig sleutels of data terug te krijgen. De gebruiker kan drie tot vijf vrienden kiezen die daarbij kunnen helpen. Zij moeten dan een app downloaden waarna een algoritme de sleutel opsplitst tussen hen. Het gaat in feite nog om een bèta-product; HTC zal binnenkort api's uitbrengen zodat ontwikkelaars de blockchaintelefoon kunnen gebruiken om bijvoorbeeld transacties te ondertekenen en sleutels te beveiligen.

De Exodus 1 beschikt over een Snapdragon 845-soc en een 6"-scherm met een 18:9-verhouding. Verder heeft de telefoon 6GB werkgeheugen en 128GB opslag aan boord. Op de achterkant zitten twee camera's waarvan de primaire een resolutie van 16 megapixel heeft en de secundaire een 12-megapixelexemplaar is. Aan de voorkant zitten ook twee camera's, maar dan elk met een resolutie van 8 megapixel. Video's kunnen in 4k-resolutie en met 60 beelden per seconden worden opgenomen. De accu is een 3500mAh-exemplaar.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-10-2018 • 13:38

62 Linkedin

Reacties (62)

62
59
33
8
0
24
Wijzig sortering
Niet lang geleden is een Australisch bureau dat voor de overheid het nut en levensvatbaarheid van innovaties met blockchains moest onderzoeken tot de conclusie gekomen dat “for almost every use of blockchain you would consider today there is a better technology”.

Wat is er nu zo speciaal en nodig aan deze smartphone om perse blockchains toe te passen?

Het heeft er veel van weg dat dit weinig meer is dan een pr stunt om nog wat aandacht te krijgen en mee te liften op de hype. Ik zie er geen serieuze oplossing in die levensvatbaar is omdat klanten het nodig zouden hebben.
Heb je een link naar dat onderzoek?
Het komt bij de Digital Transformation Agency vandaan en is tijdens een Australische senaat hoorzitting over budgetten besproken. Meer informatie staat op de site van computerworld Australie.
https://www.computerworld...ood-moment-much-dta-says/
Is de crypto hype niet al een beetje voorbij?
Lijkt me een beetje een niche product.
Het is waarschijnlijk m.n. een PR actie. In het nieuws komen met iets wat technisch geavanceerd klinkt om het imago van het merk te verbeteren.

Als ze deze telefoon wilde verkopen, zouden ze zorgen dat je hem daadwerkelijk met normaal geld kan kopen, en niet eerst naar één of andere bitcoinhandelaar moest. Dit is gewoon onpraktisch, zowel voor HTC als voor de klant, maar het is wel een leuk feitje voor een nieuwsartikel.
Net zo'n leuke feitje als dat OnePlus ooit succesvol is geworden ondanks (of juist vanwege) zijn bizarre invite systeem? Laten we vooral marketingtechnisch een hype en daarmee schaarste creeeren. ;)
De kans dat de doelgroep voor deze telefoon al cryptocurrency heeft is denk ik best groot. Desalniettemin ben ik met je eens dat de vereiste om met cryptomunt te betalen een onpraktische marketingactie is.
Volgens mij ook - de BTC koersen zijn zo'n beetje genormaliseerd tot die van ruim een jaar geleden, etherium is nog verder gedaald en nu relatief stabiel op een nog lager niveau, de fantasie en de groei zijn er daarmee wel zo'n beetje uit. Intussen zien ik vooral blockchain toepassingen ontwikkeld worden die niks meer te maken hebben met cryptovaluta - wat ook wel zo'n beetje te voorspellen was: die munten zijn eigenlijk vooral een achilleshiel voor verder best aardige tech.

Ik zeg blockchain YES, crypto NO 8-)
Het is wel zo dat een decentraal en permissionless blockchain zonder valuta niet levensvatbaar is, omdat er bijv in het geval van PoW een beloning moet zijn voor de miners die het netwerk in stand houden. Dus de stelling "blockchain YES, crypto NO" gaat niet helemaal op. (wel voor private blockchains en FBA blockchains zoals Ripple en Stellar)
Ik ben dan ook van mening dat PoW geheel losgelaten moet worden, PoS is prima mede omdat er geen enkele reden is om allerlei toepassingen op een wereldwijde blockchain uit te voeren - sterker nog liever juist kleinere blockchains want minder ecologische footprint en zo kun je voorgoed afscheid nemen van dat hele cryptocurrency idee, wat zoveel nadelige kanten heeft dat het waardevolle blockchain toepassingen eerder in de weg staat dan eraan bijdraagt. Toepassingen met een eigen blockchain betekent automatisch dat een veel groter percentage deelnemers stakeholder is die allemaal belang hebben bij het voorkomen van eventuele fraude - eventuele fraude die dan ook alleen maar impact op en incentive krijgt uit de toepassing zelf - cryptocurrency vormt een enorm sterke incentive voor fraude die alle toepassingen raakt die gebruik maken van dezelfde blockchain.

Cryptocurrency is de zwakste schakel in de blockchain. Haal crypto weg en je hebt opeens een techniek die veel beter uit te leggen is, minder controversieel én minder kwetsbaar is.
1. Het blockchain deel van deze telefoon heeft vooral met de veiligheid te maken van je data, het versleutelen en multi sig ondertekenen van je sleutel

2. Wat, crypto dead? :D
De fundamentals voor crypto zijn nog nooit zo sterk geweest! 12 december begint BAKKT met fysieke bitcoin futures, Fidelity Investments lanceert een platform om de handels- en beheermogelijkheden van cryptovaluta's te vergemakkelijken, zelfs Goldman Sachs begint meer en meer publiek toe te geven er geweldige bedragen tegenaan te gooien.

er zijn de voorbije maanden verschrikkelijk veel pogingen geweest om de 6000$ support te doorbreken maar deze wist majestueus stand te houden, kans is groot dat 6k dus de bodem was.Indien we toch nog dieper zouden gaan, geen probleem, de risk/reward is gewoon fantastisch.

Listen carefully, I shall say this only once: koop Bitcoin, litecoin, waves, viacoin, Decent en paar andere coins, relax en bedank me in 2 jaar.
Droom maar verder zoals die kennissen van mij die kochten aan 10.000 en beweerden dat de 100.000 grens ondertussen allang zou doorbroken zijn.
Het valt op dat elke crypto aanhanger tot het hopeloze toe blijft reclame maken in de hoop dat ze terug wat kunnen recupereren.
Ik heb voor 2000€ gewed dat het niet zou gebeuren. Dat is pas een goede investering geweest. Met niks naar 3X 2000 €.
Je kan bitcoin ook shorten, als je dan de schommelingen goed voorspeld maak je winst als hij stijgt en daalt :)
Het blijft een nieuwe markt. En garanties uit het verleden.
Zelf geloof ik het meest in schaarste, dat bepaald nou eenmaal de prijs in economie

https://twitter.com/100tr...tatus/1048191104456253442
De zin van crypto verdedigen door op speculatiemogelijkheden te wijzen vind ik bijzonder zwak, als iets slechts weinig intrinsieke waarde heeft dan betekent een hoge koers een luchtbel die uiteindelijk zal barsten. Uitgangspunt bij gezond beleggen moet altijd zijn dat je écht gelooft in de zaak waar je in belegt - bij zaken die werkelijke waarde hebben zal de koers uiteindelijk altijd weer herstellen.

Ik zie die waarde gewoon niet bij crypto, het is slechts afgeleide waarde - de echte functionele waarde zit in de blockchain technologie die zodra je afstapt van PoW dus geen cryptocurrency nodig heeft.

Alle techniek die in de loop der tijd volwassen wordt, doet dat door zich te ontdoen van onnodige zaken. Crypto is m.i. dus gedoemd om te verdwijnen. Ik zal er dus geen cent in steken.

[Reactie gewijzigd door droner op 23 oktober 2018 19:48]

Ach volgens Microsoft zat de waarde in Intranet, niet in open HTML. Uiteindelijk zat MS er helemaal naast.
blockchain is een bijproduct van Bitcoin, en niet andersom.
Zelfs in 1997 begrepen de meeste mensen niet het nut van een mobieltje, dus niet raar dat anno 2018 mensen niet het nut inzien van geld dat programmeerbaar is, geen grenzen kent, geen 3rd party approval nodig heeft, niet gecentraliseerd is en niet gecensureerd kan worden. En het allerbelangrijkste NIEMAND kan bijdrukken.
Zelfs in 1997 begrepen de meeste mensen niet het nut van een mobieltje, dus niet raar dat anno 2018 mensen niet het nut inzien van geld dat programmeerbaar is
Bitcoin is nu 9 jaar oud, in 2006 waren mensen inmiddels wel wakker hoor wat mobieltjes betreft. Bitcoin wordt daarmee vergeleken dus bijzonder traag omarmd en dat is ook niet vreemd want de techniek is 100x ingewikkelder om uit te leggen, de functionaliteit 100x verder gezocht en de mystiek eromheen 100x wolliger. En toen mobieltjes omarmd werden was het hek van de dam en was er geen weg meer terug, maar bitcoin is op zijn hype gechoked - en zit ook nu nog vol speculatielucht.

Smart contracts kun je trouwens ook met normale valuta laten werken, toch?

[Reactie gewijzigd door droner op 25 oktober 2018 18:52]

Ik begrijp je reactie.
Is niet helemaal faire vergelijking. Smartphone is een samenvoeging van dumb mobiel en desktop PC. En eigenlijk was Nokia communicator al een smartphone...sort of.

Internet is eigenlijk in begin jaren 70 begonnen, voor de meeste mensen pas eind jaren 90 met komst van Netscape

Bitcoin heeft het nadeel dat het door de banken wordt tegengewerkt, daar ze er geen antwoord op hebben. En de banken hebben veel invloed op de media. Aan de andere kant, van mij hoeft het niet te snel te gaan.
Er is nog geen Netscape voor Bitcoin, dus tot die tijd zal grote acceptatie wel uitblijven
Listen carefully, I shall say this only once: koop Bitcoin, litecoin, waves, viacoin, Decent en paar andere coins, relax en bedank me in 2 jaar.
Misschien heb je gelijk, maar die blinde waanzin rondom crypto's wordt wel een beetje lachwekkend.

Elke dag weer wordt er tig artikelen gepubliceerd
"De crisis is over, binnen no-time zitten we weer op 100000000 euro per coin"- na een minimale stijging in koers
"Dit was de laatste tegenslag, vanaf nu gaan we alleen maar stijgen vanwege [drogreden]" - na een willekeurige daling
"Dit is het moment om te investeren volgens [self-proclaimed expert]"
"Hoe jij ook miljonair kan worden" - volgens een jochie die de mazzel/het inzicht had om op dag 1 in te stappen en die grote piek mee te maken.
"investeer allemaal in x-coins" - volgens iemand die zijn coins gewoon te duur heeft gekocht en nu wanhopig wacht op een stijging in koers om er zonder al te veel verlies uit te kunnen.

Ik wil niet zeggen dat coins een stille dood gaan sterven (al zal dat voor een, mischien flink, deel van de coins wel gebeuren). Maar het huidige ophemelen van alles wat lijkt op crypto zonder enige relativering is gewoon lachwekkend.
Je klinkt/typt het een beetje als een crypto / alu hoedje gekkie. Maar ik moet je toegeven, het laatste jaar was even stil zitten, maar mijn crypto van 2 jaar terug beginnen nu weer lekker te groeien. Ik heb bitcoin en gulden :)
De laatste 7 jaar BTC leverde 2x meer rendement op dan Warren Buffet in 50 jaar......En daarvoor hoefde niemand zijn woning uit.
Warren heeft een hele goede naam, tot dat je echt gaat zoeken online met waarmee hij zich allemaal bezig heeft gehouden
Anoniem: 224360
@droner23 oktober 2018 14:09
Heb je voorbeelden? Waar ik voorheen best enthousiast over blockchain zie ik bijzonder weinig zaken terug waar een blockchain meerwaarde biedt.

Of er wordt blockchain gebruikt, maar het voegt niks toe. Met andere woorden, daar had prima een andere oplossing voor gebruikt kunnen worden en het resultaat was hetzelfde.

Of blockchain belooft van alles, maar maakt het niet waar.
Heb je voorbeelden? Waar ik voorheen best enthousiast over blockchain zie ik bijzonder weinig zaken terug waar een blockchain meerwaarde biedt.
Zeker: of het voor iedereen een belofte of meerwaarde is, dat niet maar dat velen er nut van kunnen (inzien) hebben zeker.

https://substratum.net/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=S_-a85G0zjs
Ik kan ondertussen investeren en traden zonder email op te geven. Probeer dat is zonder blockchain.
Anoniem: 224360
@DeeSung23 oktober 2018 16:11
Je bedoelt dat ik m'n bank opbel en daar investeer en handel? Dat kan makkelijk zonder email en zonder blockchain.
Geen idee welk punt je nu wilde maken.
Ik denk bijvoorbeeld aan de supply chain information management (oftewel SIM, bedrijf in Alkmaar) toepassingen waar AH mee aan het experimenteren is - de geschiedenis van zaken die door verschillende handen/lokaties gaan, vastleggen, is typisch iets waar blockchain sterk in is. Ze zijn als pilot bezig met sinaasappelen:

https://www.ah.nl/blockchain
https://www.simsupplychain.com/
https://www.vmt.nl/-/medi...6ABD0B1445FE86F60196283D4

Voor zover ik begrijp uit de uitleg op hun website gaat dit om een PoS blockchain toepassing zonder cryptovaluta.

Zeker weten waar je voedsel vandaan komt, zelfs direct 'contact' kunnen hebben met de specifieke boer (Tip the Farmer), dit is wel het soort toepassing waar ik enthousiast van kan worden. En dus geen last van mysterieuze cryptovaluta poeha, luchtbellen enz.
De hype over het wiel is al millenia voorbij.

Zit nog steeds onder iedere auto.

M.a.w., veel dingen zijn nog steeds nuttig na 'hype'.
Wat heeft dit met deze telefoon te maken?
De hype voor het gewone publiek misschien wel, maar niet voor software ontwikkelaars. Er is een steeds groter wordende groep ontwikkelaars mee bezig. Zie bijvoorbeeld deze statistieken voor dApps: https://www.stateofthedapps.com/stats. Ook interessant overigens als je voorbeelden zoekt van interresante projecten.
Is de crypto hype niet al een beetje voorbij?
Ja, klopt. Moest iemand zijn collectie niet meer willen, mijn neefje blijft ze nog sparen voor zijn collectie.
Tof om HTC weer aan het innoveren te zien! Tenminste, ik zie zoiets voor het eerst. €830 klinkt wel stevig, maar ja dat hangt natuurlijk een beetje af van de currency denk ik en het feit dat het een redelijk speciaal en gespecialiseerd product is.

Lees op de specs pagina van HTC een 3500mAh accu, IP68 stof/waterdicht, HTC BoomSound, 6" QHD 18:9 display.

Dit lijkt me een serieus goed toestel, ik ben benieuwd naar de reviews! Ik hoop dat HTC hiermee de naam een beetje hersteld. Ik ben altijd groot fan geweest van HTC totdat ze stopten met echt innoveren en een slechte price/performance ratio kregen.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 23 oktober 2018 13:59]

Ga er maar vanuit dat als de bitcoin nog verder valt, het aantal bitcoin wat er voor dit toestel neergelegd moet worden direct zal stijgen ;)
Ja dat zal vast wel. Maar stel je hebt nog bitcoins liggen van toen ze nog goedkoper waren, dan is het ineens wel heel aantrekkelijk denk ik
Nouja, die bitcoins die je toen goedkoop hebt gekocht kun je nu ook omzetten in euro's, dus dat maakt niet zoveel uit.
Mooi om te zien dat HTC aan het innoveren is maar ik vraag me serieus af of HTC het zich kan veroorloven om zo te experimenteren met hun mobiele tak.
Lijkt mij van niet. Ze moeten al met man en macht het hoofd boven water houden en met alle slechte recente keuzes is dit wel een erg opvallende zet....
Ze zijn toch overgenomen door Google.

Dus ze hebben geen financiele moeilijkheden neem ik aan.
HTC kennende zal dat ding binnen een jaar niet meer ondersteund worden .. zit je dan met je crypto-telefoon.
Het is geen crypto-telefoon, het is een blockchain smartphone.
Potatoes, potatoes.

Feit blijft dat HTC héle andere prioriteiten moet stellen nu (zichzelf redden van de ondergang, voornamelijk) ...
Hoezo dat?

Ze zijn toch overgenomen door Google? :?
Deels. Ze hebben pakweg 2000 man overgenomen maar de andere 2000 zijn bij HTC gebleven.

En dat draait echt héél slecht.

https://www.mobilescout.c...blems-getting-bigger.html
Ik dacht eerst: gatsie, weer een buzzword er bij om apparaten mee te verkopen. Maar eigenlijk ben ik blij met ieder initiatief dat tot een wachtwoordloze wereld kan leiden.
Is het een vaste prijs in BTC/ETH of is het gekoppelt aan de koers met de USD? Gezien de prijs nogal hard aan het fluctueren is kan dat nogal wat verschil maken bij de aanschaf.

Daarbij klinkt het nogal als een hype telefoon. Er word veel met buzzwords gegooid maar echt een reden om hem daar voor te kopen is het niet.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 oktober 2018 14:00]

Ik verwacht niet dat dit een smartphone is die veel gaat verkopen. Wat is nou echt de feature waarvoor de grote massa deze telefoon wil gaan kopen?
Ik denk niet de doelgroep de grote massa is, kijk maar eens op de website.
Het eerste wat ik dacht is ze zullen ergens een model over hebben wat ze niet hebben uitgebracht en er dit van hebben gemaakt.
Dit brengen ze onmogelijk uit om veel van te verkopen.
Maar als test en wie weet wat eruit komt, er zit altijd wel een visie achter.
Misschien voor de criminele markt die willen alles graag gecrypt hebben :)
Gezien de volatiliteit van de Bitcoin, gaat HTC regelmatig de prijs aanpassen?
Hoezo dat? Je kunt toch gewoon meer of minder BTC sturen...
En dus wordt de prijs in BTC aangepast...
...of HTC speculeert op extra winst, danwel incaseert een verlies op elke verkoop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee