HTC brengt goedkopere blockchain-telefoon Exodus 1s uit

HTC heeft de eerder aangekondigde Exodus 1s uitgebracht, een blockchaintelefoon die als volledige node kan fungeren. Gebruikers kunnen cryptocoins op een ingebouwde portemonnee bewaren en hebben voor het ontvangen en versturen geen exchange nodig.

De smartphone is een goedkopere versie van de eerste Exodus-smartphone die HTC heeft uitgebracht. Deze Exodus 1s kan via de website van HTC worden gekocht, en kost daarbij 219 euro. De fabrikant belooft de smartphone binnen een maand na het ontvangen van de betaling te versturen.

De belangrijkste eigenschap van de Exodus 1s is dat het als blockchainsmartphone werkt. De Exodus 1s heeft ondersteuning voor de Zion-portemonnee voor cryptovaluta, die door HTC zelf is ontwikkeld. Hierin kunnen gebruikers onder andere bitcoin, ether en litecoin opslaan en versturen. Daarbij hoeft er dus geen hulp van een exchange te worden gezocht.

HTC kondigde de blockchainsmartphone al in mei aan, maar toen was er over de gebruikte onderdelen nog weinig bekend. Inmiddels is duidelijk dat de Snapdragon 435 als processor wordt ingezet, vergezeld van 4GB ram. Het scherm heeft een diagonaal van 5,7" met full hd-resolutie. Zowel aan de voorkant als achterkant bevindt zich een 13-megapixelcamera.

Door RoD

Admin Mobile

20-10-2019 • 09:41

36 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (36)

36
31
20
4
1
6
Wijzig sortering
Doorgaans gebruik je geen exchange voor het ontvangen en versturen van cryptocurrency zoals in het artikel meerdere keren wordt genoemd, maar een wallet van de betreffende currency. Ik zie niet in wat deze telefoon nu heel speciaal maakt. Volgens mij wordt deze geleverd met een aanvullend stukje software dat het ontvangen en versturen van cryptocurrency mogelijk maakt, maar dat kan je met andere telefoons ook bereiken als je wallet software download. Dat hij als een full node kan draaien klinkt leuk, maar doet niet veel goeds voor je batterij, je dataverkeer, etc. Daarnaast kan je dat waarschijnlijk ook wel bereiken door speciale Node Apps te installeren. Klinkt dus tot nu toe voornamelijk als een stukje marketing en aangezien de cryptocurrency hype voor nu even over is, vraag ik mij af wat deze telefoon bijdraagt. Er is een reden dat veel videokaart fabrikanten ook maar even zijn gestopt met massaal cryptocurrency mining videokaarten aan te bieden.

Een exchange gebruik je voor het handelen in cryptocurrency, dat is niet het doel van deze telefoon.

In andere artikelen wordt erover gesproken dat deze "de hele blockchain" kan downloaden. In het eerdere Tweakers.net artikel (nieuws: HTC kondigt goedkopere versie van blockchainsmartphone aan) wordt hier echter niet bij vermeld van welke cryptocurrency dat dan is, wel worden daar verschillende cryptocurrency genoemd. Als je inderdaad van zowel Bitcoin, Litecoin als Ethereum de blockchains gaat downloaden, die iedere x minuten weer met enkele MB's groeien, dan is dus de vraag of je dat wel via je telefoon wil laten verlopen want dan kom je er niet met 512 GB opslag, tenzij je pruning gaat gebruiken om de opslag te verkleinen. Om nog maar niet te spreken van het feit dat je daarnaast je telefoon ook graag meerdere jaren wil kunnen gebruiken en er bijvoorbeeld ook nog foto's en video's op wil kunnen opslaan.

Stel je voor dat als je je nieuwe telefoon uit de verpakking haalt dat ze eerst enkele dagen tot weken de betreffende blockchains moet gaan syncen...

Daarnaast kan je er dan dus blijkbaar voor kiezen om 1 of meerdere van deze chains te downloaden en daar een full node voor te zijn. Dat betekent wel dat je telefoon lokaal kan verifiëren of een transactie valide is ipv dat je hiervoor als een soort light node op andere nodes in het netwerk vertrouwt. Dat voordeel is mooi, maar ik twijfel of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

De hardware specs zijn daarnaast niet vernieuwend, misschien is de telefoon dus voornamelijk bedoeld als secundaire telefoon, puur om je crypto funds veilig af te schermen van andere activiteiten. Dan kan je dit meer zien als een hardware wallet en daarvoor zijn goedkopere alternatieven te krijgen, zoals een Ledger Nano S/X, etc. Die hebben aan de andere kant weer als nadeel dat je er in bijv. een winkel niet (gemakkelijk) mee kunt betalen en met deze telefoon wel. Dan hebben we het eigenlijk weer meer over een extra betaalmethode die je met je mee gaat nemen, dat zou de adoptie kunnen verhogen, maar we gaan nu juist terug van allemaal losse pinpassen en dergelijke naar Apple Pay op je telefoon. Dat probleem hebben Wallet Apps al opgelost en daar heb je geen separate blockchain telefoon voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Taro op 20 oktober 2019 10:50]

Voordeel hier is dat deze telefoon een Trusted Execution Environment heeft. Dit is een stukje hardware dat noodzakelijk is voor het veilg opslaan en gebruik maken van de private key. Het lijkt me wel dat andere smartphones ook zijn uitgerust met TEE. Wat mij tijdens DevCon 5 opviel is dat Samsung druk bezig is op het gebied van blockchain met oa. hun blockchain SDK.

[Reactie gewijzigd door PR3M1UM op 20 oktober 2019 19:46]

Ik kan het gemist hebben maar ik zie ook geen speciale hardware om blockchain activiteiten te doen. Dat maakt het zoals je al zegt niet anders dan een app op je telefoon installeren en is dus niet erg interessant.
Dit toestel wordt geleverd met Android Oreo, dus 8.1.

https://www.androidpolice...-phone-with-android-oreo/
Waarmee HTC zichzelf meteen alweer buitenspel zet.
Klopt, Android 10 is al uit, dus ze zouden eigenlijk echt gewoon met minimaal Android 9 moeten komen. Ze snijden nu zelf in de vingers.

Volgens mij hebben ze nooit gehoord van innoveren of goed marketing gebruiken.

Niet voor niets dat het slecht gaat met HTC.
Dat is maar de vraag als je een telefoon voor een specifieke toepassing op de markt zet met een prijs van 219,-
Maar wat als je telefoon kapot gaat, zou je dan ook direct je coins kwijt zijn? Heb mezelf niet genoeg verdiept in deze materie.
Waarschijnlijk kan je een backup maken met daarin de private keys van de betreffende cryptocurrency. Op die manier kan je buiten de telefoon om ook nog bij je funds.

Zie het als een bankrekening, als je je pinpas kwijtraakt ben je ook niet direct al je geld kwijt (tenzij iemand je pincode kent uiteraard).

[Reactie gewijzigd door Taro op 20 oktober 2019 11:02]

Alleen heb je je telefoon wel direct omgedoopt tot bank. Geen goede back-up == bank weg.
Voor toegang tot een crypto wallet heb je alleen de corresponderende private key nodig. Wallet software zoals de Zion app van HTC maken het gebruiksvriendelijk door er een mooie login voor te zetten. Maar toch gaat het advies altijd om je private key(s) ergens op te schrijven en veilig te bewaren op een fysieke plaats. Je bent bij wijze van spreken je eigen bank als het om cryptocurrency gaat.
Daar hebben ze social recovery voor bedacht
De specificaties van deze nieuwe HTC smartphone zijn voor dit geld toch wel enigszins teleurstellend. Zo is de Snapdragon 435 al ruim twee jaar op de markt. Volgens mij heeft de HTC geen turbocharge en Android Oreo als besturingssyteem. Voor minder geld kun je al een telefoon kopen met betere specs.
HTC heeft onlangs gemeld dat ze eerder gestopt zijn met veel geld in innovatie te pompen. Niet om te trollen, maar misschien is dat budget naar Marketing gegaan en daarom komen ze nu met een "blockchain telefoon", omdat dat marketingtechnisch aan zou kunnen slaan. Hierdoor kun je op het softwaregebied innoveren dat tov dure R&D teams voor hardware innovatie een stuk goedkoper is.

Een valide reden achter de lage hardware specs zou kunnen zijn dat je deze telefoon naast je featurerich telefoon gebruikt, omdat je blockchain/cryptocurrency zaken vanuit een veiligheidsoogpunt van elkaar gescheiden wil houden.

[Reactie gewijzigd door Taro op 20 oktober 2019 10:31]

HTC heeft juist exact het tegenovergestelde aangekondigd... ze hebben de afgelopen jaren ingezet op andere zaken zoals VR en dat heeft ze niet gebracht wat ze hadden gehoopt, wat ten koste is gegaan van hun smartphones en bijbehorende ontwikkelingen. HTC heeft daarom aangegeven in de toekomst juist weer mee te willen doen in de top van smartphone markt en meer focus op innovatie en specificaties van de toestellen.

nieuws: HTC: we zijn gestopt met innoveren bij hardware voor smartphones
Uit het artikel:
HTC zal zich richten op duurdere smartphones om het tij te keren, aldus Maitre. Daarbij zei de directeur dat hij hoopt dat de fabrikant 'in de komende maanden' een verrassing heeft. "Mensen willen van HTC de beste hardware en de beste fotografie en dat is een vraag waaraan HTC in de komende maanden zal willen beantwoorden."

Ik mag hopen dat deze Exodus telefoon niet de "verrassing" is, want dat is volgens mij alleen maar een negatieve.
Als je (opnieuw) wilt doorbreken op de duurdere smartphone markt werkt dat volgens mij het beste met toestellen die goede specs hebben en een (zeer) scherpe prijs. Kijk maar naar de Chinese fabrikanten die allemaal begonnen zijn om smartphones in de markt te zetten met zeer goede specs voor aantrekkelijke prijzen. Of deze nieuwe strategie van HTC dan ook gaat werken is naar mijn idee op zijn minst twijfelachtig.
Kijk naar het succes van HMD met de Nokia's.
Goede specs telefoons, prijs is wat minder concurrerend, maar door Android One een betrouwbaar update beleid. Als Dan de tweakers in de familie die gaan aanprijzen...

En voila ze verdienen er geld mee en zieltjes. En komen alweer met nieuwe versies waar onder een artikel over de 7.2 mensen al aangeven het een interessante optie te vinden of uitkijken naar de 6.2
Alleen heeft htc niet de goede naam die nokia had.
Correct, heb het woordje "eerder" toegevoegd, zodat het duidelijk is dat die keuze door HTC al in het verleden is gemaakt ipv pas onlangs.
"HTC heeft onlangs gemeld dat ze eerder gestopt zijn met veel geld in innovatie te pompen."

Dat is waar, maar om hem dan met Oreo uit te brengen? Ze hadden er op zijn minst Pie op moeten zetten.
Slaat de naam op de exodus van klanten de laatste jaren?
De exodus was uit Egypte, naar 'Zion'. Misschien hopen ze dat iedereen naar deze telefoon stroomt.
Anoniem: 181786
20 oktober 2019 10:02
Ik zou wel interesse hebben in een hedendaagse midrange telefoon van HTC in hetzelfde jasje als de HTC One (M7). Helaas zal dat wel niet meer komen.
Ben het met je eens. De M8 was voor mij de laatste 'echte', ook al zit ik nu met een U12+.
Ik kijk wel met argusogen naar de Asus ROG phone, want die heeft wel alles wat ik zoek, minus de goede camera dan.
Perfecte timing !
De hele crypto ligt min of meer op zijn gat en het boeit vrijwel niemand meer.
Ja, hier ga je wel heel wat toestellen van verkopen.
HTC moet gewoon weg blijven uit de smartphone markt, daar hebben ze niks meer te zoeken en er is zo vreselijk veel keuze en de markt is zo extreem verzadigd dat ik me niet kan voorstellen dat ook maar iemand naar HTC omkijkt anno 2020.
Weet precies waar het over gaat, en als jij denkt dat het minen nog veel zin heeft dan ben ik benieuwd naar wat je wilt minen.
Crypto wordt helemaal niks meer en de mensen die het met hand en tand verdedigen doen dat omdat ze invested zijn.

Libra is een mooi voorbeeld. Zodra er ook maar iets kans heeft om echt door te breken dan wordt dat tegen gewerkt door de regeringen en financiele sectoren.
Decentraal klinkt leuk maar we zien ook de keerzijdes, kijk eens naar de afgelopen week, BTC weer een fors verlies en trekt altijd de rest mee.
Ik denk dat hier het verhaal is dat je Android draait en al je prive in de Zion Trusted Execution Environment (TEE) houdt, en malware er ook niets mee kan(vooralsnog) En de zion werkt op basis van blockchain, en dat je er dus zelf eigenaar van bent/blijft.

Edit, Dus al je privegegevens toegang, moet geautoriseerd worden dmv blockchain

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 20 oktober 2019 10:35]

Oftewel een midrange telefoon uit 2017..

HTC fanboy vanaf de eerste Desire tot de U11, maar het wordt nu toch wel echt tijd dat dit bedrijf uit z'n lijden wordt verlost..
Het is een Desire 12s met een ander uiterlijk. Kwa specs is het niet veel bijzonders.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 20 oktober 2019 20:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee