Een van de verantwoordelijkheden is het opstellen van lijsten met betrouwbare nieuwssites
Ik hoop dat ze dan een schaal van 0 tot 100 hanteren ipv een simpele true or false, en specifieke artikelen ook een zelfde coëfficient kunnen geven aangezien ook zogenaamde betrouwbare nieuwssites zich bewust of onbewust schuldig maken aan het verspreiden van fake news.
Fake news is dan ook niets nieuws onder de zon. Het lijkt door de naam en het voorval bij de verkiezingen een recent iets, maar in het verleden al onder veel noemers bekend geworden. Hiervoor heette het propaganda of indoctrinatie, maar je kan het net zo makkelijk linken aan embedded journalism, reclame, clickbait, white noise informatie, of neem een van de bekendste voorvallen van fake news, namelijk de uitzending van het hoorspel van War of the Worlds. Allemaal hebben ze gemeen dat ze door de informatie zodanig te beïnvloeden - of een zodanige voorstelling geven van die informatie - dat ze een specifiek doel bereiken of soms gewoonweg het gevolg zijn van de gemakzucht van de verspreider van het nieuws.
Ik denk dan ook dat je meer hebt aan het vergroten van de bewustwording bij het publiek dat niet alles wat ze lezen, zien of horen ook waar is, dat er een verschil is tussen werkelijkheid en beschreven werkelijkheid. Zeker op internet maar zelfs in schoolboeken. Dat statistieken op vele manieren kunnen worden geïnterpreteerd of voorgesteld ("zeker 38 procent vindt dat ..." t.o.v. "slechts 38 procent van de ondervraagden vindt dat ..."). Dat de beste leugen een leugen is die op waarheid is gestoeld maar niet de volledige waarheid is. Dat kranten en nieuwszenders soms gesteund worden door politieke groeperingen of door de staat en dat iedereen die iets publiceert zijn of haar eigen doel heeft en dat dat soms niet een bewonderenswaardig doel is.
Gemakzucht van kranten en sites is ook een belangrijke factor in het verspreiden van fake news. Het zomaar klakkeloos overnemen van 'nieuws' zonder de nodige fact- of source checking inclusief spelfouten is aan de orde van de dag. Het zodanig opstellen van de titels van artikelen dat erop wordt geklikt, is ook een vorm van fake news. Niemand leest echt alle artikelen maar soms blijft de titel van het artikel daarentegen wél hangen.
De teloorgang van de journalistiek als geheel is een van de grootste problemen in het tegengaan van fake news. Als fake news geen waardige tegenhanger heeft in de vorm van nieuws van hoge kwaliteit, dan is de kans dat fake news voor waar wordt aangenomen des te groter. Als daarnaast de geloofwaardigheid van zogenaamde betrouwbare media alsmaar lager en lager wordt dan is de balans weg. De imtrede van embedded journalism - simpelweg een verhoerering van je journalistieke integriteit - heeft deze betrouwbaarheid een behoorlijke knauw gegeven.
Tel daar de steeds verdergaande monopolisering van het medialandschap zoals het samengaan van kranten of andere media bij op en de balans raakt steeds verder zoek. Linkse en rechtse kranten had je vroeger al. Wat de een schreef uit het ene perspectief kon je bij de ander in hun perspectief lezen. Tegenwoordig houden ze meer rekening met hun adverteerders en inkomsten dan met hun visie of de drang naar waarheid.
Ik wens de nieuwe Facebook medewerkers dan ook veel succes