Facebook zou toch heimelijk door zijn gegaan met het verkopen van gebruikersgegevens aan bedrijven, na te hebben aangekondigd hiermee te stoppen in 2015. Een aantal bedrijven zou via Facebook toegang hebben gekregen tot informatie zoals vriendenlijsten en telefoonnummers.
Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen die niet nader werden gespecificeerd. Alhoewel Facebook had beloofd zijn api's af te sluiten voor bedrijven voor het vergaren van persoonlijke gegevens, blijken een aantal bedrijven daar toch mee door te zijn gegaan. Die bedrijven, waaronder Nissan en RBC, zouden door Facebook op een 'whitelist' zijn gezet, en konden daardoor doorgaan met het inzien van persoonlijke gegevens, ondanks dat Facebook beloofde dit stop te hebben gezet.
Facebook maakt het al mogelijk om bedrijven hun advertenties te laten richten op speciaal gedefinieerde gebruikersgroepen, maar de praktijk om bedrijven direct toegang te geven tot gebruikersdata zou dus enkele jaren geleden al gestopt moeten zijn. In een reactie nuanceert Facebook het verhaal van The Wall Street Journal enigszins. Zo zou het programma om data te delen wel degelijk in 2015 zijn geëindigd zoals eerder verkondigd, maar zouden een aantal bedrijven om een korte verlenging hebben gevraagd, waaronder Nissan en RBC.
Ook stelt Facebook dat onder de nieuwe deals er veel minder toegang tot data werd gegeven dan voorheen. Zo zou persoonlijke informatie niet zijn gedeeld, maar is de lijst met vrienden dus wel inzichtelijk gemaakt zoals The Wall Street Journal bericht. De deals met bedrijven om de toegang tot persoonlijke gegevens te verlengen, zouden enkele jaren geleden al zijn geëindigd.
Eerder deze week kwam al naar buiten dat Facebook deals met verscheidene smartphonefabrikanten heeft gesloten voor inzage in gebruikersgegevens. Dit verhaal werd gepubliceerd door The New York Times, en lijkt dus nauw verwant aan het verhaal van The Wall Street Journal over het verlengen van deals met bedrijven om persoonlijke gegevens inzichtelijk te maken. Volgens Facebook zelf zou het delen van gegevens met smartphonefabrikanten voornamelijk zijn bedoeld voor het opzetten van apps voor sociale media.