Verschillende experts, onder wie Michiel Steltman van DINL, zijn van mening dat het budget van twintig miljoen euro waarmee het op grote schaal aftappen door inlichtingendiensten bekostigd moet worden, onvoldoende is. Internetbedrijven zijn bang hoge kosten te maken.
Steltman zegt tegen het FD dat de personeelskosten al 'een paar miljoen euro' zijn, waarmee hij doelt op de kosten voor data-analisten en netwerkspecialisten. Ludo Baauw van de NBIP, oftewel de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers, acht het bedrag eveneens 'onrealistisch'. Hij stelt dat de opslag van data alleen al anderhalf miljoen euro per jaar zal kosten.
De bewaartermijn van gegevens onder de nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten is maximaal drie jaar. Security Officer Frank Breedijk zegt tegen de krant dat de apparatuur om te tappen eveneens duur is. Hij schat dat het budget van twintig miljoen toereikend zal zijn voor tachtig taps, maar dat daarin nog niet de kosten van analyse zijn meegenomen.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moet het budget wel voldoende zijn. Kamerlid Ronald van Raak zegt tegen het FD dat 'de financiële paragraaf van de inlichtingenwet met de natte vinger is geschreven', maar dat er meer geld vrijgemaakt zal worden als dat nodig blijkt.
Internetbedrijven zijn bang dat ze meer kosten zullen maken als gevolg van de uitvoering van de nieuwe wet, aldus het FD. Alex Bik van hostingbedrijf BIT claimt dat hij momenteel 1500 euro aan kosten maakt voor een 'relatief eenvoudige' tap. De vergoeding vanuit de overheid komt neer op 25 euro en volgens Bik is het niet mogelijk om een tap te weigeren.
Woensdag vindt het raadgevend referendum over de nieuwe wet plaats. Tweakers publiceerde een artikel met argumenten voor en tegen.