Logitech introduceert mechanisch G513-toetsenbord met Lightsync-verlichting

Logitech heeft een mechanisch toetsenbord met Romer-G-switches en ondersteuning voor Lightsync-verlichting aangekondigd. Tegelijk met het G513-toetsenbord verschijnt de G560-speakerset.

Het G513-toetsenbord kan worden uitgerust met Romer-G Tactile- of Romer-G Linear-switches, die Logitech zelf ontworpen heeft. De fabrikant levert twaalf extra toetsen en een toetsentrekker mee. Het toetsenbord bevat een bovenzijde van aluminium en optionele handpalmsteun. Het product ondersteunt verder 26-key rollover, anti-ghosting en programmeerbare macro's.

Naast de usb-poort is een tweede interface aanwezig voor usb-doorvoer. Dankzij de ondersteuning van Lightsync kan de rgb-achtergrondverlichting reageren op audio waaronder die van games. In april maakt Logitech de G513 officieel beschikbaar voor een adviesprijs van 179 euro.

Tegen die tijd is ook de G560-speakerset te krijgen, voor 249 euro. Deze gamingset bestaande uit twee speakers en een subwoofer heeft eveneens ondersteuning voor Lightsync. Het gaat om een set met 120W rms totaalvermogen en 240W piekvermogen. Naast een 3,5mm-aasluiting is een usb-poort aanwezig en is er ondersteuning voor bluetooth 4.1.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-03-2018 • 19:40

97 Linkedin

Reacties (97)

Wijzig sortering
Sinds Logitech in Nederland niet meer de internationaal VS indeling levert, voor mij (helaas) geen Logitech meer. Die stomme UK indeling vind ik echt belachelijk.

Werk veel op mijn laptop en elke keer als ik achter mijn PC ging zitten zat ik te klooien met een korte shift, de Enter toets en de backspace. Ik wil gewoon lekker blind kunnen typen.

Zelfs bij Logitech kan je niet een VS indeling bestellen, terwijl ze wel een Duitse of Franse indeling willen leveren. Vind ik echt super stom van ze.

Blijf het jammer vinden.

[Reactie gewijzigd door Zwatelaar op 15 maart 2018 20:38]

Ik bestel mijn Logitech ramplankjes al jaren bij amazon VS, juist om die reden. Vooruit, het duurt een paar dagen maar dan heb je gewoon een VS indeling met liggende enter toets :)
Het is inderdaad jammer dat Logitech geen "echte" US International layout levert. Mijn G810 heeft momenteel een soort hybride layout, met wel een grote linkershift, maar wel met de UK-style enter- en backslashtoets.
Dan neem je toch gewoon US layout? Naast fatsoenlijke shift, enter en backslash toetsen mis je alleen het eurosymbool op de 5 toets en heb je 'Alt' in plaats van 'Alt Gr' op de rechter alt toets. Ow ja, en tilde zit op de plek waar het hoort. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2018 06:24]

Een echte US layout van Logitech is hier in Nederland niet te krijgen en importeren is te duur imo.
Dat is de "hybride" layout die ik heb. Dus nog steeds geen echte US layout.
Dat is US layout. Geen hybride. De enter en backslash op dat toetsenbord zijn zoals die op het US layout zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2018 13:45]

Dat snap ik. Maar als je bij Logitech "Internationaal Amerikaans" besteld of deze in de pricewatch, dan krijg je toch een andere enter- en backslashtoets. De ANSI-versie wordt hier gewoon nou eenmaal niet verkocht.
De layout waar je naar refereert is inderdaad "Internationaal Amerikaans", dus dat is niet gelogen.

VS != International VS. Bestel de gewone VS variant in een winkel anders dan bij Logitech, en je krijgt de gewone VS variant geleverd. Als je toch een internationale variant krijgt, neem dan contact op met de webwinkel. Je kan natuurlijk ook even van te voren bellen...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2018 19:31]

Het grote probleem met gaming toetsenborden die UK indeling hebben is die kleine shift toets aan de linkerkant. Maar je hebt inderdaad gelijk. Ik heb een corsair K90 (die heeft ergens iets weg van deze logitech qua uiterlijk) met US indeling. Voor gamen is het in ieder geval een stuk fijner.
Ik deel je mening. Zelf ben ik een keer in een wekenlange discussie met een webshop geraakt omdat ze mij een Logitech toetsenbord met de UK indeling hebben toegestuurd, en de afbeelding op de webshop had de VS indeling. Aan afbeeldingen kunnen geen rechten worden genomen blabla..


De speakers lijken me wel erg tof. Ik heb een paar weken geleden een led strip achter mijn monitor geplakt voor indirecte verlichting en dat is een fijne beleving. Even onderzoek doen of je ook gewoon zelf "een kleurtje" kan kiezen, want dat het gaat knipperen op mijn muziek lijkt me niet nodig.
Toen ik een tijdje terug nog bij een distri werkte hadden we inderdaad voor de luxere modellen vaak alleen maar keyboards met ISO indeling (waar de NL variant onder valt), op de basis modellen zoals de K120 waren er wel ANSI varianten (US layout). Ben het trouwens wel volledig met je eens dat typen met een korte shift gewoon niet fijn is wanneer je gewend bent om met een ANSI indeling te werken.

Leuk dat er een 'ambilight' mode op de speakers zit, maar de adviesprijs van € 249 vind ik wel echt duur hoor. Voor de helft van het geld heb je de https://tweakers.net/pricewatch/263412/logitech-z623.html, qua geluid denk ik dat deze zelfs nog wat beter is. En dat ambilight maar je als tweaker natuurlijk zelf :)
Ik vind het vooral jammer dat er geen combinatie van gemaakt owrdt de |\ key naast de shift in het UK model is nutteloos.

De liggende enter vind ik ook ene ramp.

Naast de UK enter zit ook een |\ key. Dus die naast de shift kan prima weg.

Een grote shift en staande enter prima!
Is het niet handig voor gamen dat er een extra toets in de buurt van de WASD zit? Voor typen kan ik me wel voorstellen dat je dan echt moet wennen dat de shift iets verder zit.
Dit is "Internationaal Amerikaans" hier in Nederland volgens Logitech ;)
Die wil ik, maar ik kan deze in de pricewatch bv niet vinden.
Precies dit. De voorganger teruggestuurd (degene met gewoon rode verlichting) om deze reden. Ik heb echter wel goede hoop, in de pricewatch staan de verschillende varianten en alternate / coolblue vermelden "920-008857" / "920-008869" wat de onderdeelnummers zijn van de US Internationals.

[Reactie gewijzigd door richardversluis op 16 maart 2018 08:41]

Is dit nou om te gamen of om te typen? Serieuze vraag. Ik ben op zoek naar het beste bedrade toetsenbord voor typewerk.
Het gaat meer om de switches en de vorm waarin de toetsen zitten dan de andere onzin die erbij komt kijken.

Werp bv. even hier een blik: https://www.reddit.com/r/...boards/wiki/switch_guides

Zelf vind ik Cherry MX blues en browns (en clones) lekkerder om te typen.

Als ze zeggen dat 't om te gamen is, vermoed ik dat het lineaire switches zijn. Die vind ik zelf wat minder, maar meningen verschillen. :)
Persoonlijke voorkeur...

Sommige mensen willen graag tactile feedback. Hoe zwaar "rust" je op je keys? Alles binnen handbereik zonder je polsen op te tillen? Reset & actuatie op één niveau of juist niet?

Persoonlijk zweer ik bij MX-reds voor alles. Typed het snelste, ik weet precies hoe ver ze moeten gaan, etc. Op een goed bord voelt het gewoonweg consistent en kost het weinig moeite om te typen. Velen verklaren mij voor gek, MX brown zou beter zijn... Tja, heb nog twee borden daarmee liggen, ik vind het niets.

Gateron Clears geprobeerd, dat is misschien weer nét te licht kwa actuatiepunt, maar met 60% hoogte PETG keycaps zou het misschien wel weer een uitkomst bieden.

En dan was er nog dat bedrijf dat MX Blue's namaakt maar wel met constante actuatie kracht en een ondiepere reset, vind ik eerlijk gezegt prettiger dan het origineel van Cherry.

Als de layout, caps en switches je maar aanspreken, dan is het een keyboard om op te typen. Logitech levert geen US International layouts meer. Je krijgt UK-104 of andere Europese rotzooi layouts geloof ik. Tja dan ben je mij kwijt als klant.
Anoniem: 793051
@djunicron16 maart 2018 06:42
Ik wacht nog altijd op een écht goede switch.
Gelijk ook ik nog steeds op een écht goede switch wacht.
Ik weet het niet 100% zeker, maar volgens mij kun je met dit toetsenbord zowel gamen als typen.
Misschien dat een keyboard expert hier zijn licht op kan schijnen.
Even doorklikken op de link in het artikel:
G513 is een hoogwaardig gamingtoetsenbord...
..al ziet deze er voor een gamingtoetsenbord er best stijlvol uit met het cleane/strakke ontwerp, normale font, geen opzichtige logo's, rechthoekige normale polssteun,...

[Reactie gewijzigd door .MaT op 15 maart 2018 21:09]

Ik heb zelf eerst een CM storm met brown cherry mx switches gehad. Prima keyboard totdat ik de ajazz ak33 (TKL) kocht van aliexpress . Dit toetsenbord(je) typte velen malen fijner dan mijn CM. Ik heb er daarom ook nog een 2e ajazz bijgekocht. Het is zeker de moeite waard om daar even naar te kijken.

Het schijnt ook dat een magicforce 68 super fijn moet zijn (enige nadeel is dat deze geen apparte f-toetsen heeft).
Zoals al eerder aangehaald, gaat het hem meer om de switches en in mindere mate om de afwerkingsgraad.
Persoonlijk raad ik altijd toetsenborden met Cherry MX switches aan (dewelke die je wil moet je zelf beslissen, voor typen word er meestal blue of brown genomen). Fabrikanten gebruiken gewoon andere merken puur om kosten te besparen, en hoewel switches van Gateron en Zealio ook wel goed zijn wil je toch wel het beste als je dik boven de €100 betaald voor een toetsenbord.

Persoonlijk zou ik richting DasKeyboard en Ducky kijken voor een toetsenbord Met de focus op typen. Heb zelf een Corsair K70 met Cherry’s (reds), zeer tevreden over.
Wat is beste? Dit is voor ieder persoonlijk. Hou je van toetsen met feedback (click) of niet, hoogte van de toetsen e.d. mechanisch kan voordelen hebben, maar als je erg gewent bent om met lagere toetsen met een kortere travel te werken kan de overstap wel erg groot zijn. Gelukkig komen er langzaamaan ook steeds meet low-profile mechanise switches en toetsenborden er mee waarvan sommige meer als toetsenborden om te typen dan om te gamen aangemerkt worden. Zoals de Sharkoon pure writer, zelf heb ik om deze redenen wel interesse in dit toetsenbord maar nog geen ervaring er mee. misschien dat dit ook een optie voor jou kan zijn.
https://tweakers.net/pric...word=sharkoon+pure+writer
Kijk even naar een Das Keyboard, heb hem al jaren en ik persoonlijk vind hem goddelijk (+ veel keuzes in switches)
Als het echt alleen maar om typen gaat dan is dit een de beste opties en goedkoop
https://www.logitech.com/nl-nl/product/k120?crid=27
Dit is een membraantoetsenbord. Bij veel typwerk en wanneer je juist erg specifiek bent met wat je fijn vindt aan toetsenborden ga je direct een verschil merken tussen mechanische en membraantoetsenborden. Sommige mensen kiezen dan nog steeds voor membraantoetsenborden (niks mis mee als dat gewoon je ding is, en het is ook nog eens verdomd goedkoper), maar de meesten zullen dan echt wel voor mechanische toetsenborden gaan.
1 keer per week moet ik dat toetsenbord gebruiken.
Dat is echt een serieus verschil met het G413 dat ik normaal gebruik.
Als je een keer een mechanisch toetsenbord gewoon bent, ga je niet vlug meer terug naar een membraam toetsenbord.
Ik zoek dat ook, kom er niet uit.
Beetje gekke vraag... Maar waarom geen N-key rollover... Het is toch mechanisch? Zou geen moeite moeten kosten om elke switch afzonderlijk te kunnen registreren. Ik snap dat je het nooit gaat gebruiken, maar je hebt 105 Keys, als ik wil zou ik ze toch gewoon alle 105 in kunnen drukken.
Waarschijnlijk niet zozeer het toetsenbord als de USB-aansluiting. De hamvraag is dan misschien of het over PS/2 wel kan. :P
Het kan wel over USB, ik heb hier gewoon een random mechanical keyboard waarbij ik alle toetsen tegelijk kan indrukken en hij registreert ze allemaal.
Ja, de Motospeed Inflictor CK104 van m'n vrouw, die ik hieronder al ergens heb aangehaald, doet inderdaad ook aan n-key rollover dankzij full-speed USB o.i.d. :)
Komen ze nu mee, wilde een logitech keyboard met mechanische toetsen én een fatsoenlijke polssteun. Nu heb ik de Orion Spark 910 gehaald, super toetsenbordje, meh polssteun. Deze ziet er wel degelijk uit, helaas net te laat Logitech!!
Je hebt uiteindelijk een Logitech gekocht. Dus ik betwijfel dat het ze veel uitmaakt.
Haha nope het zal ze weinig uitmaken, mij wel :p. Nee hoor top ding!
Zonde, maar zo gaat bij mij ook caak.
Deze ziet er inderdaad strak uit, maar geen 180 waard vind ik.

Wat vind je trouwens van die romer switches?
Ik vind de switches eigenlijk wel fijn, al moet ik zeggen dat ik bij het testen van switches een prettiger gevoel kreeg bij cherry blue switches, maar na 1 dag er mee gewerkt te hebben moet ik zeggen dat ik ze super vind. Heb een g810 en een g910, de 810 vind ik qua design mooier en strakker, maar de 910 is wat stiller omdat de behuizing wat lomper is.

De g810 maar aan mijn vrouw gegeven want ik mistte een polssteun, al zal ik toegeven dat de polssteun van de g910 niet geweldig is en eigenlijk veel te kort is. Verder super toetsen en aangezien ik ook een g933 (headset) en een g502 (muis) heb wilde ik het bij 1 merk houden zodat ik niet 3 verschillende software pakketten hoef te installeren enkel om mijn toetsen in te stellen of iets dergelijks. Lighting van dit toetsenbord is fantastisch en het lekt geen licht aan de zijkant vd toetsen zoals bij velen wel het geval is.

Al moet ik wel een kanttekening plaatsen: heb je niets van logitech? Kijk dan ook eens naar andere bordjes zoals die van corsair of razer. De romer-g toetsen zijn vervangbaar, maar enkel door romer-g toetsen en bij veel toetsenborden kun je andere switches plaatsen mocht je het niks vinden.

Persoonlijk vind ik het een fijn toetsenbord en na jarenlang een membraan toetsenbordje te hebben gehad (ook logitech overigens) kan ik niets anders concluderen dat de logitech bordjes duurzaam zijn, fijn typen en niet al te veel herrie maken (de g810 uitgezonderd dan :p )
Hoopte ik aan de titel te zien dat het eindelijk een opvolger van de G510 was, maar helaas...

De mijne begint toch stevig te slijten, en het is erg spijtig dat Logitech geen opvolger met een schermpje heeft. Ik ben daar intussen zo aan gehecht dat ik lastig zonder kan.
Ik heb me er inmiddels al bij neergelegd dat ik het schermpje in mijn G510 zal moeten gaan missen in de toekomst... Ik geloof niet dat Logitech dat nog een keer gaat doen in hun toetsenborden. Gelukkig heb ik mijn G13 ook nog. Mogelijk dat de opvolger daarvan nog een schermpje krijgt...
En weer een toetsenbord in de G series zonder G toetsen aan de linkerzijde :( . Ik snap Logitech niet, ik heb nu de G110 met 12 G toetsen en die zijn voor mij echt onmisbaar, maar als dit bordje op is is er geen vervanger te koop bij hun.

Zelfs als je naar de website gaat (https://www.logitechg.com/nl-nl/gaming-keyboards) dan staat boven de toetsenborden zo'n scrollend features blok waar ze nota bene reclame maken voor de G toetsen, voorzien van een afbeelding van een toetsenbord met 12 toetsen. Maar ze verkopen enkel toetsenborden met maximaal 6 G toetsen en dat is voor mij gewoon te weinig.
Grappig hoe meningen hierover verschillen, voor mij persoonlijk zitten die extra knoppen juist altijd in de weg dus heb ik er zelfs een toetsenbord door vervangen om er maar vanaf te zijn.
Waarom nou toch Logitech ;(.
G413 heeft geen mediatoetsen
G513 heeft geen mediatoetsen
G613 heeft mediatoetsen maar geen verlichting
G213 heeft mediatoetsen en verlichting maar geen mechanische toetsen

Zo jammer ;(. Ik wacht nog weer verder op een G713 / G813 / G913...
Vergeet de volumescroll niet. Ik zit nog op m'n G710+ en heb nog steeds geen deftig alternatief gevonden.
Ja, dat bedoel ik o.a. met mediatoetsen :).
Heel misschien kan deze: product: Logitech G910 Orion Spectrum RGB

Maar ik ben niet helemaal overtuigd van de Romer-G switches, vind ze niet zo fijn typen als m'n G710+.
Ik heb thuis de 710+ liggen maar ik gebruikte de G-toetsen veel minder dan ik verwachtte. Ik ben zelf overgestapt naar de G610 Orion Brown
Met volume scroll en mediatoetsen
Helaas geen RGB. Anders kan ik net zo goed de G710+ houden. x)
G810? Wel de Romer-G switches van Logitech en geen extra G-toetsen (F-toetsen kunnen als macro), maar normale keycaps (vergeleken met de G910), mediatoetsen en verlichting
Ik zie niet in hoe dit toetsenbord 18x beter is dan mijn toetsenbord. Een paar extra toetsen en wat lichtjes? En dan die hele speciale toetsen...de kracht van marketing denk ik?

Tenminste, mijn 19 jaar oude toetsenbord, met van die ouderwetse knoppen, typt en gamet nog als een droom (nog als nieuw eigenlijk). Super soepel en accuraat! En dat voor 25 gulden?

Ik zou wel eens een blinde proef willen zien. Mensen blinddoeken en op allerlei toetsenborden laten typen en gamen. Dat laatste wordt wat lastig geblinddoekt, maar je snapt waar ik heen wil denk ik ;)
Ik zou wel eens een blinde proef willen zien. Mensen blinddoeken en op allerlei toetsenborden laten typen en gamen. Dat laatste wordt wat lastig geblinddoekt, maar je snapt waar ik heen wil denk ik ;)
Als je denkt dat mensen een mechanisch toetsenbord en een rubberdome toetsenbord geblinddoekt niet uit elkaar kunnen houden, dan heb je duidelijk geen ervaring met mechanische toetsenborden. De toetsaanslag is wezenlijk anders (ongeacht of je dit een voordeel vindt of niet).

Je kunt je zeker afvragen of de prijs die Logitech voor dit ding vraagt gerechtvaardigd is, maar simpelweg stellen dat je geen verschil merkt in de kern-functionaliteit van het ding, toetsen indrukken, is veel te kort door de bocht.
Sleek. Mooi die floating keys, houd ik altijd van.
Zonde van de Romer-G switches anders had ik deze wel gekocht.
al ooit eens geprobeerd?
Ik wel. Ongeveer 26 maanden om precies te zijn. (G910 Orion Spectrum)
Deze 'hoogwaardige' Romer-G switches begonnen na 25 maanden kuren te vertonen, aanslag missen of aanslag dubbel/tripple aanslaan, hoogst irritant. Terwijl het toetsenbord voor 99,9% gebruikt geweest is voor regulier kantoor gebruik.

Maar ondanks alle marketingblaat over deze toetsen, het is gewoon laag kwaliteit spul, vandaar ze ook maar 24 maanden garantie geven. 1 dag langer en Logitech geeft niet thuis.
Ik heb nog nooit eerder een toetsenbord gehad met zo'n korte levensduur, en was helaas ook nog eens mijn duurste toetsenbord ooit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee