Qualcomm kondigt standalone-vr-headset met Snapdragon 845-soc aan

Qualcomm heeft een reference design onthuld van een standalone-headset voor virtual en augmented reality met een Snapdragon 845-soc. De headset heeft een techniek aan boord om echte objecten in de virtuele wereld op te nemen.

Die techniek heet Simultaneous Localization And Mapping en is de naam voor sensors die de omgeving in kaart brengen. Daardoor kunnen gebruikers objecten ontwijken of laten opnemen in de virtuele wereld, zegt Qualcomm. Het gaat om een headset zonder kabels.

De Snapdragon 845 heeft bovendien ondersteuning voor eyetracking, waardoor het systeem het gedeelte van het scherm waar de gebruiker naar kijkt het scherpst kan laten zien en in de rest van het beeld de content wat minder detailrijk houden om grafische kracht te sparen.

Veel andere details maakt Qualcomm niet bekend. De headset heeft in elk geval ondersteuning voor Google Daydream en vermoedelijk is HTC ook betrokken bij de ontwikkeling: de fabrikant staat genoemd in het persbericht, maar beide bedrijven noemen niet de exacte rol die het Taiwanese bedrijf speelt.

Het scherm van de headset is van een onbekend type en heeft een resolutie van rond 2560x1600 pixels per oog. Verdere details zijn onduidelijk. Ook is onbekend of en hoeveel fabrikanten aan de slag gaan met het referentieontwerp van Qualcomm. Fabrikanten kunnen dit ontwerp als basis gebruiken voor eigen producten en ze zelf op de markt brengen.

:

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-02-2018 • 18:21

19 Linkedin

Reacties (19)

19
18
6
2
0
10
Wijzig sortering
Ik denk dat je gelijk hebt. Net zoals 3D tv. Misschien een niche voor hardcore gamers (met een sterke maag) maar voordat we een beetje op het niveau Holodeck komen, en zonder zo’n stomme 3D bril kunnen rondlopen zie ik ook geen grote doorbraak.

Ik was wel redelijk onder de indruk van een holografisch André Hazes concert en onlangs nog van Marijnissen. https://www.volkskrant.nl...m-op-het-podium~a4571411/

Ik dacht dat het een echte hologram was, maar er moet dus een soort object hebben gestaan waarop e.e.a, geprojecteerd werd. Een soort ‘fool’s gold’ dat in de holografische wereld “Pepper’s Ghost” genoemd wordt, een uitvinding uit de 19e eeuw (ergens in 1800 al dus).

“De truc die Marijnissen voor haar wonderbare vermenigvuldiging gebruikte, wordt holografie genoemd. In werkelijkheid gaat het om een zinsbegoochelend effect dat in de 19de eeuw door de Britse wetenschapper John Henry Pepper werd uitgevonden en sindsdien veel in circussen, pretparken en musea wordt toegepast. Door middel van een scherm wordt bewegend beeld op een vorm van reflecterend glas of plastic geprojecteerd. Dat beeld lijkt dan uit drie dimensies te bestaan. Die illusie wordt ook wel Pepper's Ghost genoemd.”

/edit: ging niet helemaal goed, ik wilde op @NotSoSteady reageren...

/nog een edit: als ik “sterke maag” weghaal, is het dan niet ongewenst?

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 21 februari 2018 19:14]

Uhh niche voor hardcore gamers met een sterke maag? Ik kan je garanderen dat je niet misselijk wordt van een vive, windows MR of de oculus. Het is vermoeiend dat dit telkens terug komt, maar het is echt kul.

Van goed geimplementeerde VR word je niet misselijk. Dat zijn inmiddels enkele duizenden spellen gok ik.

Verder zijn dit niet de apparaten die VR echt nodig heeft denk ik. Wij zijn toe aan de vervanger van de Vive en oculus met een hogere resolutie en draadloos. Voor de brede adoptie zou volledige inside-out tracking ook nog een goede toevoeging zijn, maar dan zonder blind punt voor de controllers.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 21 februari 2018 19:04]

Ik gebruik de Vive voor professionele doeleinden en kan je dus echt garanderen dat zo'n 10% echt misselijk/duizelig etc. word van VR. Dat dit telkens terug komt is omdat het gewoon waar is. Dit is niet over een paar mensen genomen maar een paar duizend, uit persoonlijke ervaring van mij en mijn team. Ieders brein is anders en sommige mensen reageren gewoon slecht op VR. Net zoals dat sommige mensen ziek worden in de auto of als ze achteruit rijden in de trein.

Dit heeft dus niks met de implementatie te maken. Een lage frame-rate of slechte positionering van de camera maken het niet beter maar er zijn gewoon echt mensen voor wie VR momenteel niet te doen is. Resolutie is minder van belang lijkt want zowel met een Vive als met b.v. een Gear VR zien we zelfde percentages.
Sorry, maar die laatste zin haalt je hele betoog onderuit. Dezelfde resultaten op een Gear VR ? Kom op..

Als je ergens misselijk van wordt is het wel op een Gear VR zonder zijn positional tracking. Isniedood heeft gewoon gelijk; van goede VR wordt echt niemand misselijk. Ik heb zelf een Oculus ( en een Gear VR ), en bij mij is er nog nooit iemand misselijk geworden op de Oculus van een goede VR sessie. Het gaat pas fout als er bewegingen niet natuurgetrouw kloppen met de echte wereld. camera bewegingen die achter blijven, of juist te snel zijn. Dieptes of hoogtes die niet kloppen, verkeerd ingestelde IPD etc etc.
Misselijke worden van VR heeft dus naar mijn mening niks met positionele tracking te maken. Mensen worden ook misselijke als ze gewoon zitten op een stoel en alleen hun hoofd draaien. Het type headset maakt dus niet uit in mijn ervaring.

En ja, dus op een steekproef van duizenden sessies zo'n 10%. Dit was geen wetenschappelijk onderzoek maar gewoon persoonlijke ervaring van mij (en mijn team) die dit op grote schaal hebben gedaan de afgelopen 12 maanden.

Als dit je niet overtuigd dan is dat natuurlijk prima, maar wij houden er wel rekening mee en bouwen onze VR ervaringen nu dus ook voor gebruik op een touch screen zodat die 10% (en mensen die gewoon geen headset op willen) ook mee kunnen doen. Met een onscreen joystick a la iPhone games zodat de gebruiker op die manier door de virtuele space heen kan.
Hoe zit het dan met mensen met epilepsie? Die kunnen bijvoorbeeld wel gamen op een (snel) scherm (in mijn geval), maar met VR heb je toch te maken met lenzen die de boel uitvergroten of faken, waardoor het geïllustreerde beeldsignaal mogelijke impact kan hebben op je gestel.
geen idee. Ik heb het aan tientallen mensen uit laten proberen, maar er zat niemand met epilepsie tussen. Wel werken de schermen van de VR-brillen die ik heb genoemd op minimaal 90hz. Ik ken mensen die extreem snel wagenziek zijn die nul uren in mijn VR-bril kunnen vertoeven, zonder dat ze dit hebben hoeven op te bouwen.

Het beeld bestaat dat mensen die snel wagenziek zijn ook snel last hebben van misselijkheid in VR, maar dat is simpelweg niet waar, zo lang ze maar de juiste spellen doen. Spellen waarbij de omgeving niet beweegt zodra jij stilstaat/zit. Racegames of FPS games met toetsenbord of controller is bijvoorbeeld verschrikkelijk voor sommigen. Games met teleport of waarin je fysiek kan bewegen zijn perfect. Zolang de tracking maar goed werkt en dat is eigenlijk met alle moderne oplossingen het geval.
Ik wordt er onderhand goed ziek van dat dit steeds beweert wordt :P . Als ik een VR bril opzet en rond ga huppelen in een game dan moet je nog steeds oppassen dat na enige minuten je muiltjes niet een nieuwe coating krijgen.

Dus ja er zijn nog steeds mensen die hier last van hebben bij VR brillen en hun gebruik en ja het is de laatste jaren beter geworden dus het zullen steeds minder en minder personen die er last van hebben en de sterkte zal ook afnemen.

Het issue is ook bekend trouwens en de nuance legt in het feit dat direct misselijk worden van een VR bril nagenoeg niet (meer) voorkomt echter hoofdpijn krijgen van een VR bril in korte tijd komt met regelmaat voor. Een bekend bijverschijnsel van een (snelle) (zware) hoofdpijn aanval is misselijkheid met als gevolg daarvan overgeven.

Edit: Persoonlijk heb ik de HTC Vive en Oculus Rift geprobeert

[Reactie gewijzigd door Nacht op 22 februari 2018 10:21]

Tof, meer spelers op de VR markt is altijd goed!
Ik hoor juist van mensen die aan VR begonnen zijn dat dit echt next gen is. Ik was een keer iemand aan het bekijken via een stream en zijn ademhaling was heel intens alsof ie een workout aan het doen was. Hij vertelde mij ook dat spelen op de ouderwetse manier via keyboard en toetsenbord niet meer zijn interesse had.

De schermen in VR krijgen meer pixels/ hogere resolutie waardoor je de pixels niet meer kan tellen. Tel daarbij op dat grafische kaarten/ pc's steeds krachtiger worden waardoor pc rekenkracht goed benut kan worden. Eerder was VR vaak niet echt goed mogelijk op minder krachtige pc's.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 21 februari 2018 19:54]

Een spel als alien isolation is in vr een HEEL stuk intenser dan op wat voor monitor dan ook. Niet alle games hebben er bast bij, maar zeker horror/adventure(myst achtige) games heel zeker..
En racegames. De eerste 10 keer dat ik crashte met Project Cars zat ik ineengevouwen op de bank. :)
Dit kan wel eens interessant worden. Graag zou ik echter graag weten wat voor scherm techniek en "Field of View" (FoV) ze gebruiken. Ik hoop op RGB OLED voor de minste "ghosting".
De 2560x1600 per oog is in ieder geval al een stuk scherper dan de resolutie van mijn Samsung. Dit is namelijk "slechts" 1280x1440 per oog (2560x1440 totaal).
Top ontwikkeling!

[Reactie gewijzigd door Anoniem8891 op 21 februari 2018 20:11]

Vreemd verhaal 2560x1600 per oog bij qualcom vind ik er niks over is dat iets te enthousiast gedacht? Of mogelijkheid tot die resolutie mochten er ooit van die kleine high tea displays komen.
Anders graag linkje naar de bril klinkt mij te mooi om waar te zijn.
Misschien kan je dan je telefoon thuis laten en met deze headset bellen? 8)7 _/-\o_
De hype is er een beetje vanaf, dus je ziet het wat minder/hoort er wat minder over, maar er gebeurd juist steeds meer rondom VR. Het aanbod aan games word (logischerwijs) met de tijd steeds groter, maar je ziet ook dat de kwaliteit van die games hard stijgt, en ook grote publishers doen ondertussen vrolijk mee (denk aan titels als Doom of LA Noire)

Ondertussen komen er ook steeds meer brillen uit en worden er (zoals ook hierboven) meer aangekondigd, dus het is ook wel duidelijk dat de fabrikanten willen & kunnen, waarschijnlijk ook omdat de rek in innovaties er bij telefoons nou wel een beetje uit is, en in VR er nog genoeg te innoveren valt.

Dus al met al denk ik niet dat je kan stellen dat VR alweer bijna dood is, het is met te veel fanfare (weer de zoveelste keer) 'begonnen', en al die aandacht kon het destijds eigenlijk maar nauwelijks waarmaken, maar ondertussen begint het echt voet aan de grond te krijgen en kun je wel stellen dat er een gezonde VR industrie is ontstaan, die hard groeit.
Precies. Het groeit juist.

Tegenwoordig hebben we meer grafische capaciteiten, betere hardware. Dus nu is het echt iets dat het interesse van mensen pakt.

Het is niet te duur meer (pak weg een paar honderd euro), nu wacht ik alleen nog op een bril met een betere resolutie en natuurlijk meer games.

Heb een Vive gehad, super ding alleen ik zelf ben te gevoelig op de screen-door effect, het valt me te vaak op waarbij ik afgeleid wordt en uit de immersion getrokken wordt (persoonlijk). Als je er eenmaal inzit <3<3<3<3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee