Chinese politie arresteert makers van cheats voor PUBG met hulp van Tencent

Het internetbedrijf Tencent, dat binnenkort PlayerUnknown's Battlegrounds uitbrengt in China, heeft de Chinese politie geholpen met het vinden van makers van cheats voor de game. Daarbij zijn 120 arrestaties verricht.

De arrestaties zouden in dertig verschillende zaken zijn gedaan, meldt Bloomberg. Op het verstoren van computernetwerken, waar het maken van cheatprogramma's onder zou kunnen vallen, staat in China een gevangenisstraf van vijf jaar of meer.

PlayerUnknown's Battlegrounds heeft veel Chinese spelers. Volgens data van Steamspy zijn er bijna tien miljoen actieve spelers in China. Dat is meer dan alle overige spelers wereldwijd. De game heeft te maken met veel cheaters en ook die zouden veelal afkomstig zijn uit China.

De makers van cheats bieden hun software aan middels hun gebruikersnaam, bijvoorbeeld 'contact QQ574352672'. Het QQ-nummer verwijst naar een account van Tencent's Chinese berichtendienst. Volgens Bloomberg verkopen dergelijke accounts cheatprogramma's voor bijvoorbeeld 100 yuan, omgerekend zo'n 12,5 euro.

Eind vorig jaar maakte PUBG Corp. bekend dat BattlEye, de anti-cheatdienst die gebruikt wordt in de game, al 1,5 miljoen bans heeft uitgedeeld. Dat betekent dat ruim vijf procent van alle spelers een ban heeft gekregen. Volgens Steamspy zijn er momenteel zo'n 28 miljoen gamers die de pc-versie van PUBG bezitten. In hoeverre de arrestaties zullen leiden tot een kleiner aanbod van cheats is onduidelijk.

In november vorig jaar werd bekendgemaakt dat de Chinese internetgigant Tencent een deal heeft gesloten met de Zuid-Koreaanse ontwikkelaar Bluehole voor het beheren en uitbrengen van PlayerUnknown's Battlegrounds in China. Daarbij gaf Tencent al aan dat een van de doelen was om cheaters te weren.

Tencent zal de game binnenkort officieel in China uitbrengen, op eigen servers. Dat moet de lag voor spelers uit het land verminderen. Mogelijk neemt daardoor het percentage van cheaters op de servers voor andere werelddelen af.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-01-2018 • 19:02

126 Linkedin

Reacties (126)

126
110
50
2
0
33
Wijzig sortering
Wel weer erg overdreven. Ja, ik ben het er mee eens dat cheaters en de makers ervan aangepakt moeten worden, maar niet op een dusdanige wijze dat ze naar de cel moeten.
Gaat om de MAKERS van de cheat progamma`s
ik ben ook gestopt met Pubg omdat er teveel cheaters op zaten
word je dood geschoten door een muur heen
of je komt snel rennende gasten tegen.

hier door haken mensen af
dus de verkoop zakt.
moet je na gaan hoeveel geld de makers van pubg mis lopen
door mensen die afhaken omdat er gecheat kan worden.

dat is het oppakken wel waard voor dat soort bedrijven
gaat hier niet om een paar euro
maar miljoenen
Ik heb het spel niet gekocht, omdat ik hoorde dat er zoveel cheaters waren. Dat ze er zo achteraan gaan vind ik een goeie zaak, misschien dat het gecheat minder wordt, dan wordt het spel weer het overwegen waard!
Cheaters zitten in alle grote games met namelijk shooters. Echter kan Pubg niet beter hun best te doen. Ze draaien namelijk al EasyAntiCheat, als je op dit spel cheat heb je binnen 48 uur gegarandeerd een ban. Bypasses zijn uiterst schaars en daar worden dan gewoon honderden euro's mee gepakt. Dus het probleem valt opzich wel mee. En ze verdienen zat aan die alt accounts die se kopen.

[Reactie gewijzigd door Puddi Puddin op 17 januari 2018 08:21]

Geen idee waar je dat vandaan haalt. Pubg draait Battleye en er zijn zat 'undetected' cheats die niet resulteren in een ban.

Daarnaast is dit spel zo'n technisch drama dat dit voorlopig wel zou blijven.

[Reactie gewijzigd door jwienen op 17 januari 2018 11:26]

Valt reuze mee, ik merk het zelden.
Of je kan als CTO ofzo even een stap achteruit zetten, zien dat ofwel je eigen dev-team (code die het toelaat om te cheaten) of BattleEye (het 3rd party product dat zogenaamd "anti cheat is) er niets van bakt als het op bestrijding van cheaters aankomt en de nodige stappen nemen...
Cheats detecteren is vechten tegen de bierkaai. Ze vinden altijd weer manieren om jouw detecties te omzeilen om je beveiliging ongedaan te maken. Je mag morgen je game op een console leveren die binnenin dichtgegoten is met hars en een behuizing errond uit 1 stuk gegoten. Dan nog zullen ze manieren zoeken om vals te spelen.
Misschien zijn platformen als PS4 en Xbox ONE dan zo gek nog niet. Bij mijn weten zijn dergelijke wallhacks e.d. vrijwel onmogelijk op zulke platformen, waarbij het op de PC toch vanwege het open karakter vrijwel onmogelijk is om cheats te voorkomen...

Dat is dan denk ik ook weer het voordeel van games streamen via internet. Als je alleen de videostream binnen krijgt kun je ook weinig manipuleren, althans qua gameplay.
Niets is onmogelijk, GTA V heeft ook aardig veel glitches gehad waarvan heel wat mensen rijk zijn geworden (ingame).
Ik geloof dat dat ook te maken had met PS3 mods waarbij de firmware van de PS3 aangepast werd, hoe lastig dat daar ook al op was. Bij mijn weten is het bij de PS4 nog lastiger dan bij de 3.
De ps3 was te misbruiken met het lokale update systeem waardoor je via een aangepaste update er ook programma s op kan zetten( in sony s geval was dat die klote just dance app). Je gooide er een app op die het netwerk open gooit van de ps3 zodat je via je pc met filezilla erin kunt :P.
Glitches zijn wel wat anders dan cheats. Bij cheats forceer je het spel door code te veranderen of toe te voegen, bij glitches maak je gebruik van de fouten in het spel zodat situaties geforceerd worden die eigenlijk niet bij het spel horen.
Als er daadwerkeiljk door muren geschoten kan worden, en harder gerend kan worden (dat neem ik dan maar aan van panterbv, ik speel PUGB niet), dan moet er zeker wat aan te doen zijn. Dat ruikt namelijk gewoon naar servers die zonder meer aannemen dat de client de waarheid spreekt.

Dat iemand door een muur kan kijken omdat een deel van de map al geladen is voor het geval het in het zichtsveld komt, of dat iemand client-side auto aim implementeert om zo altijd het doelwit te raken, OK. Maar iets van input sanitizing aan de serverkant is niet te veel gevraagd vind ik. Daar is de maker niet toe verplicht, maar dat mag de consument wel verlangen.
en toch hebben bepaalde games hier veel meer last van dan andere. Dan kan ik me niet voorstellen dat dat aan de cheaters ligt ofzo....
Hoe is dat in vredesnaam relevant?

En blijkbaar zijn mensen het niet eens met mijn statement dat Game makers lui zijn.
Misschien is dat ook een deel van de reden dat Games tegenwoordig zo belabberd zijn... De standaarden zijn gewoon belabberd geworden.

Vandaag South park fractured.... Onbestuurbaar op de PC door een buggy belabberde console Port.
Rebinds werken niet en de interface snapt niet dat je ge rebind heb en geeft gewoon de standard input weer wat het onspeelbaar maakt.
Gister sniper ghost Warrior 3. Wederom een belabberde Port. Gewoon onspeelbaar.
Alles wat op controllers dubbel gebind is onder 1 knop met hold of omdat het nooit gelijk gebruikt word is gewoon allemaal aan aparte Keys gebind waardoor je zo ongeveer het hele toetsenbord nodig heb wat onmogelijk speeld.

Zou bijna met een controller spelen maarja dat speeld gewoon belabberd voor shooters.
Don't do the crime if you can't do the time.
Hoewel ik weinig sympathie heb voor cheaters en cheat-makers, vind ik dit wel een hele makkelijke stelling. Zo'n wet=wet houding zorgt er voor dat er nooit wat veranderd, immers is dat de wet. Vind je dat dan ook van zware straffen voor homo's of vrouwonvriendelijke wetgeving in Saoedi Arabië? Van mij mogen ze (de makers van de cheat) best een paar weekjes zitten en bij herhaling eventueel een paar maanden, maar verder dan dat moet het niet gaan. Het is een slachtofferloze misdaad, die hoeft niet bestraft te worden alsof het een roofoverval is.
Edit: Kleine aanpassing, gevangenisstraf is hooguit voor de makers op z'n plaats, zeker niet voor de gebruikers van de cheats. Ben zeker geen voorstander van het zomaar opsluiten van mensen die een kleine overtreding begaan tussen zwaardere criminelen. Dat lijkt me precies het verkeerde te bewerkstelligen, namelijk een grotere kans dat ze in het "echte" criminele circuit terechtkomen.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 16 januari 2018 22:23]

Hoewel ik weinig sympathie heb voor cheaters en cheat-makers, vind ik dit wel een hele makkelijke stelling. Zo'n wet=wet houding zorgt er voor dat er nooit wat veranderd, immers is dat de wet.
Tot zover helemaal met je eens.
Vind je dat dan ook van zware straffen voor homo's of vrouwonvriendelijke wetgeving in Saoedi Arabië?
Dit is een wat vreemde vergelijking. Iemand die als homo of vrouw in SA geboren wordt heeft daar geen enkele keuze in. Vals spelen in een spelletjes is iets wat je moedwillig doet.
Van mij mogen ze best een paar weekjes zitten en bij herhaling eventueel een paar maanden, maar verder dan dat moet het niet gaan. Het is een slachtofferloze misdaad, die hoeft niet bestraft te worden alsof het een roofoverval is.
Als iemand die geen spelletjes speelt kan ik het hier makkelijk mee eens zijn. Echter, objectiever gezien, lijkt het me niet dat je zomaar kun stellen dat er geen slachtoffers zijn. Andere spelers zullen toch nadelen ondervinden van deze cheaters.
Volgens mij heb je mijn punt (in het tweede stukkie) gemist. Ik bedoel dat een instelling van "wet is wet" niet erg vrij- of vooruitdenkend is. Er zijn nogal wat wijzigingen geweest in het wetboek (v. Strafrecht in deze) geweest, dingen die vroeger verboden waren (ook in Nederland, zeg het homohuwelijk) zijn nu normaal en dingen die vroeger onmogelijk waren (computervredebreuk) zijn er in gekomen. Met een instelling dat je je maar aan de wet moet houden waren die aanpassingen er ook nooit geweest. Laat staan dat je kunt voorzien wat er in de toekomst gaat gebeuren. Voortschrijdend inzicht dus, daar moeten we met z'n allen gebruik van maken (legalisatie van het produceren, verkopen en gebruiken van cannabis bijvoorbeeld) en niet alles kan zomaar afgedaan worden met een standpunt van wet=wet. Over het slachtofferloos zijn van deze misdaad: Er is niemand fysiek of geestelijk mishandeld, de enige schade is dus financieel, of dat nu de consument is die weinig lol heeft van zijn spelletje of de uitgever die er minder door verkoopt. Om daar het woord slachtoffer voor te gebruiken vind ik niet op z'n plaats, benadeelde past dan beter. Ik zeg dus niet dat er geen schade is, maar niemand is er getraumatiseerd of gewond van geraakt.
Laat staan dat je kunt voorzien wat er in de toekomst gaat gebeuren. Voortschrijdend inzicht dus, daar moeten we met z'n allen gebruik van maken (legalisatie van het produceren, verkopen en gebruiken van cannabis bijvoorbeeld) en niet alles kan zomaar afgedaan worden met een standpunt van wet=wet.
Je haalt nu allemaal voorbeelden aan die in dit geval niet relevant zijn. Natuurlijk komen er nieuwe wetten bij en worden oude wetten geschrapt of aangepast, dat neemt niet weg dat de wet zoals die nu geldt gehandhaafd wordt. Als je het er niet mee eens bent kun je niet zomaar het heft in eigen hand nemen en zeggen dat de wet achterhaald is.
Daar gaat het niet om, je kunt geen discussie voeren als mensen dooddoeners als regels zijn regels gebruiken. Je bent het ergens mee eens, of niet. Of de wet het daarmee eens is is een tweede, maar meningen hoeven zich niet aan de wet te houden. Je kunt dus prima vinden dat iets anders moet, en zeggen dat de wet achterhaald is. Dat je niet zomaar daarnaar mag handelen lijkt me ook duidelijk, maar gelukkig bestaat er nog geen gedachtenpolitie. En je mag uiteraard wel actie voeren ter promotie van je standpunt om het op die manier onder de aandacht te krijgen bij de politiek.
Dit is zeker geen slachtofferloze misdaad. Reguliere spelers zijn hier de dupe van en de ontwikkelaar verliest geld op potentiele kopers die het spel links laten liggen door het hoge aantal cheaters.
Zeker dat er mensen de dupe van zijn, maar iemand die financieel benadeeld is, is nog geen slachtoffer. Je kunt hier niet fysiek of geestelijk schade van oplopen, benadeelde lijkt me dan ook meer op z'n plaats.
dus als ik geld van jou steel dan ben jij geen slachtoffer?
Als je me daarvoor op straat berooft wel, als je het via phishing doet niet nee. Dan zou ik benadeeld zijn, maar daardoor krijg je geen angststoornissen of kun je niet fysiek gewond raken. De impact van een straatroof of een woninginbraak (je "persoonlijke levenssfeer") is nou eenmaal anders dan die van een digitaal gekraakte kluis. Het resultaat mag dan hetzelfde zijn (geld kwijt) maar qua impact op de langere termijn is het totaal niet vergelijkbaar.
Eigenlijk doet juist jouw vergelijking van het woord slachtoffer geen recht aan hoe heftig een dergelijke gebeurtenis kan zijn (overval, bedreiging met de dood of bijvoorbeeld een zwaar ongeval), en hoe ernstig de geestelijke gevolgen kunnen zijn.
Wat mij betreft mogen trouwens de media daar ook wel wat meer op letten. Als mensen een defect apparaat of iets dergelijks kopen zijn het geen slachtoffers maar benadeelden of gedupeerden (*fictief voorbeeld, maar de "inflatie" van het woord slachtoffer is regelmatig in de kranten te bewonderen (en de inflatie van het woord inflatie trouwens ook)). Maar ja, als er weer ergens "slachtoffers" te betreuren zijn levert dat natuurlijk weer een hoop clicks op
:(

Mijn excuses voor deze rant, maar het gaat mij aan het hart dat er begrip is voor "echte" slachtoffers. We hebben daar in het Nederlands geen ander geschikt woord voor, en wanneer het woord zijn daadwerkelijke waarde verliest vrees ik dat daarmee ook het begrip en geduld voor slachtoffers verdwijnt.
Dat is het begrip wat jij er op wil plakken.

Vandale.nl :

Betekenis ' slachtoffer '
iem. die buiten zijn schuld lichamelijke, financiële of geestelijke schade lijdt; iem. die het moet ontgelden

Dat wat meer termen en gradaties makkelijker was geweest geef ik toe. maar dat is nu eenmaal niet zo.
En dus vallen ook dit soort dingen onder slachtoffer.
Enkele tijd terug is er nog een moord / aanval geweest om een ingame item. Sowieso heeft China al aardig wat gamewetten(na het vallen van doden in game cafes door gebrek aan voeding en water). Of de vele goldfarms die china rijk is.
Het gaat niet om de cheaters, maar om de makers van software die cheaten mogelijk maakt. Mensen kopen dit spel niet meer of minder, door de vele cheaters. Dat kost een bedrijf geld, en de makers van de cheat software verdienen hier dus leuk aan. (bijv. -minimaal- 1.5 miljoen bans x 12,50€) Dus een straf is mi zeker verdiend, of die zo hoog moet zijn als in china laat ik me niet over uit. Andere landen, andere regels.
Hoewel ik weinig sympathie heb voor cheaters en cheat-makers, vind ik dit wel een hele makkelijke stelling. Zo'n wet=wet houding zorgt er voor dat er nooit wat veranderd, immers is dat de wet. Vind je dat dan ook van zware straffen voor homo's of vrouwonvriendelijke wetgeving in Saoedi Arabië? Van mij mogen ze best een paar weekjes zitten en bij herhaling eventueel een paar maanden, maar verder dan dat moet het niet gaan. Het is een slachtofferloze misdaad, die hoeft niet bestraft te worden alsof het een roofoverval is.
Je vergeet voor het gemak even dat de uitgevers hierdoor miljoenen mislopen. Hoezo geen slachtoffers? En hoe kun je in godsnaam het bestraffen van het verkopen van illegale software vergelijken met ongelijke rechten voor minderheden of discriminerende wetgeving?
Slachtoffer is een menselijke term, sowieso niet van toepassing op een bedrijf. En ik vergelijk niet het maken van cheats met het discrimineren van minderheden of vrouwen, ik zeg dat een houding dat de wet de wet is, geen ruimte overlaat voor dingen als algemene mensenrechten (immers staat in de wet dat homo's geen rechten hebben aldaar), het is geen standpunt maar passiviteit. Het straffen onder het mom van "het staat in de wet" is wat de rechter zal oordelen, niet hoe we er als mens tegenaan (moeten) kijken. Anders zou er nooit iets veranderen. Die menselijke maat, en eigenlijk de hele discussie verdwijnt zodra je wet=wet zegt. Dat is hetzelfde antwoord als "omdat het nou eenmaal zo is/moet/hoort", het is geen manier om een discussie te voeren en vandaar mijn scherpe opstelling en (misschien wat lompe) voorbeeld.
Natuurlijk is een gevangenisstraf, ook van een paar weken of dagen, geen passende straf voor valsspelen bij eem online spelletje. Volledig buiten proporties.
Helemaal eens. Dit vraagt om een berisping of boete en bij herhaling pas zwaardere straffen. Als ik sommige reacties hier lees denk ik een paar Tweakers iets te veel tijd door brengen in de digitale wereld.

Ga je een crimineel programmeur (voor entertainment doeleinden) opsluiten en dan afwachten welke vrienden hij in de gevangenis maakt. Daar zal hij echt weer helemaal tip top uit komen. Denk dat cheatprogs schrijven dan inderdaad niet meer op zijn prioriteiten lijst staat :+
Aan de andere kant moet de straf ook wel afdoende zijn. Als dergelijke personen met het maken van cheats een riant jaarsalaris binnen kan harken, kan ik me voorstellen dat ze een straf van 1week bijvoorbeeld als risico van het vak beschouwen.

Er zijn veel spelers die dit spel spelen, dus de impact in zijn totaliteit is behoorlijk groot (veel mensen hebben er last van). Hier mag wat mij betreft zeker enkele maanden gevangenisstraf op staan in combinatie met het afnemen van de inkomsten van deze praktijken.
Het gaat niet alleen om valsspelen, het gaat erom dat ze op grote schaal software verkopen om vals te spelen. Computervredebreuk (of dat hier precies het geval is weet ik niet, maar het is wellicht vergelijkbaar) is hier in Nederland ook strafbaar met een jaar celstraf.
Ze zitten nog niet veroordeeld (althans dat maak ik niet op uit het artikel), het is op het moment dus puur speculatie wat voor straf er komt:
De arrestaties zouden in dertig verschillende zaken zijn gedaan, meldt Bloomberg. Op het verstoren van computernetwerken, waar het maken van cheatprogramma's onder zou kunnen vallen, staat in China een gevangenisstraf van vijf jaar of meer.
Oke, maar dat komt nog steeds niet in de buurt van computervredebreuk. Deze mensen zitten in de gevangenis vanwege de commerciele belangen van een spelletjesmaker. En dat zou absoluut niet moeten.
Dat is niet zo vreemd natuurlijk, de maker van dat spelletje heeft gewoon het recht om aangifte te doen en de politie te helpen bij het opsporen van mensen die hun onrecht heeft aangedaan.

Vergelijk het met iemand die T-shirts van een duur merk namaakt en verkoopt, dan zal dat merk ook stappen tegen je ondernemen en wellicht aangifte doen op grond van 337Sr, ook daar staat in Nederland tot een jaar gevangenisstraf op.

Ik zou persoonlijk zelfs zeggen dat het maken en verspreiden van cheattools meer overlast geeft dan iemand die merkkleding maakt en verkoopt. Die cheattools daar hebben heel veel betalende spelers last van, die neppe merkshirts daar heeft voornamelijk het bedrijf last van.
Winkeldieven worden ook opgepakt vanwege de commerciële belangen van een winkelier. Ook niet meer aanpakken?
Dat geld in China voor veel zogenaamde vergrijpen. Dit is het grootste Chinese bedrijf ter wereld en die willen een van de grootste games van nu daar gaan uitbrengen.

Kost de overheid dus geld als spelers het spel niet spelen vanwege cheaters.

Er worden mensen daar voor minder aangepakt.
Verstoren van netwerken met monetair gewin.. Dit zal zeker in China met harde straffen gepaard gaan. En gevangenis hoedanook in China schijnt geen feest te zijn.
In de VS zou het mogelijk tot een super schadeclaim+gevangenis leiden.. Hier in omstreken heeft de politie het te druk met vanalles en zie ik zo vlug geen cheater-raids gebeuren!
Cheaten moet met harde hand aangepakt worden, want het wordt een steeds groter probleem.
De jongere generaties grijpen inderdaad makkelijk naar cheats als ze slecht zijn, zwakke attitude.
Dit gaat niet om simpele cheaters, dit gaat om boeven die geld verdienen met het verkopen van cheats. De gewone cheaters gaan heus de cel niet in. Die krijgen gewoon een ban en klaar. Maar degenen die de cheattools maken verdienen dik aan iets waar waarschijnlijk een hoop wetten tegen zijn. Als ze downloaders in de VS boetes van een ton kunnen geven voor een paar liedjes, moet een celstraf voor dit soort lui, die ook de copyright van de game schenden, toch logisch zijn.
Wel weer erg overdreven. Ja, ik ben het er mee eens dat cheaters en de makers ervan aangepakt moeten worden, maar niet op een dusdanige wijze dat ze naar de cel moeten.
Ja zelfde, dit gaat zeker veel te ver, omdat je cheats maakt voor spellen moet je de cel in, dat gaat echt veel te ver, maar had niks anders verwacht van China.
Het gaat meer om het verlies aan inkomsten die Tencent hier heeft waarom ze er zo hard tegen in gaan. Aan PUBG is nu eenmaal veel geld te verdienen. Daarnaast is China natuurlijk ook een land waar mijn enorm fanatiek is in e-sports, waar ook weer veel aan te verdienen valt. Ik ben geen voetbalkenner maar matchmaking matchfixing (niet echt hetzelfde als cheats maar het gaat om het idee :-)) wordt in nederland ook hard aan gepakt bv.

edit: thnks lHawkinl

[Reactie gewijzigd door Ford Prefect op 16 januari 2018 20:23]

Matchfixing is wat je bedoelt. We hebben het hier wel over een spel, je kan op het beeld zien wat er gebeurt. Het is niet alsof je op een tournament je hacks kan aanzetten en gaan met die banaan. Matchfixing is ook iets dat in esport gebeurd (Csgo : IBuyPower verliest opzettelijk voor het ontvangen van een geldbedrag).
omdat je cheats maakt voor spellen moet je de cel in, dat gaat echt veel te ver, maar had niks anders verwacht van China.
Volgens mij besef je niet helemaal wat de gevolgen van cheaten zijn.

Ik heb lang geleden tamelijk fanatiek Unreal Tournament '99 online gespeeld en ook daar was het nogal eens raak (in de hoogtijdagen). Het is al irritant genoeg als je het aflegt tegen iemand die gewoon echt goed is maar met "cheaters overal waar je komt" gaat de lol er echt heel hard vanaf.

Je hebt dus een hoop geld betaald voor vertier en je zit er dus niet op te wachten dat een stelletje misbaksels van valsspelers dat voor je komt verzieken. En dan heb ik het nog niet eens over competities waar ook nog (een hoop) geld op het spel staat en/of te verdienen valt. Dat vind ik namelijk zwaar ondergeschikt aan het vertier (het hoofddoel van een spel).

Dat heeft dus ook gevolgen voor de makers van zo'n spel. Mensen die al betaald hebben haken simpelweg af en kopen geen (vergelijkbare) vervolgproducten of uitbreidingen meer. Daarnaast kopen potentiële klanten geen producten van ze vanwege de negatieve publiciteit.

Moedwillig valsspelen en andermans plezier of kansen verzieken moet keihard aangepakt worden en dan is een geldboete of een ander fopstrafje simpelweg niet voldoende. De straf moet namelijk motiveren om het vooral niet meer te doen.

En dat vind ik dus gelden voor zowel de makers als de spelers. De makers mogen van mij nog het tienvoudige aan straf krijgen als ze zoiets dus de wereld in helpen en er bakken geld aan verdienen. Het maken ervan als uitdaging of als proof of concept zonder er verder iets mee te doen is uiteraard een ander verhaal.
omdat je cheats maakt voor spellen moet je de cel in,
Nergens staat dat ze de cel ingaan. Er staat dat het onder een wet zou kunnen vallen waar een celstraf een mogelijkheid is. Er staat nog helemaal niks vast van een celstraf.

Maar ja, had ook niks anders verwacht van reaguurders.
Het internetbedrijf Tencent, dat binnenkort PlayerUnknown's Battlegrounds uitbrengt in China, heeft de Chinese politie geholpen met het vinden van makers van cheats voor de game. Daarbij zijn 120 arrestaties verricht.

De arrestaties zouden in dertig verschillende zaken zijn gedaan, meldt Bloomberg. Op het verstoren van computernetwerken, waar het maken van cheatprogramma's onder zou kunnen vallen, staat in China een gevangenisstraf van vijf jaar of meer.
Daaruit lees ik dat ze gevangenis straf kunnen krijgen, maar normaal communiceren is voor jou blijkbaar moeilijk.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 januari 2018 16:12]

Je komt zelf met dat je celstraf te ver vind gaan maar "je verwacht niks anders van China".
Quote mezelf even:
Hoop mensen hierboven die gelijk beginnen dat 5 jaar gevangenisstraf te veel zou zijn etc.

Dit is een maximum wat ze zouden kunnen opleggen. In praktijk gebeurd dat zelden en komen in dit soort gevallen de daders er vanaf met een boete. Alleen in extreme gevallen wordt er een gevangenisstraf opgelegd.

Dit geld ook voor bijvoorbeeld winkeldiefstal waar 10 jaar voor zou kunnen worden opgelegd. Pas nog groot in het nieuws door die UCLA spelers die zo nodig LV spulletjes wilde stelen.
Terwijl in de praktijk voor winkeldiefstal 9 van de 10 keer een geldboete wordt opgelegd en celstraf voor winkeldiefstal (dus echt de cel in, niet 'correctional detention' wat vaak maar een paar dagen is) eigenlijk nooit voorkomt.

Dus voordat je komt met "verwacht niks anders van China" misschien iets meer inlezen voor je met stereotypes gaat gooien.
Hoe zouden ze dan aangepakt moeten worden?

"Mag je niet meer doen schobbejak!"
"Okay ik zal het nooit meer doen.."

.... :?
Misschien een ouderwetse goede boete?, hardware in beslag nemen? of zelfs tijdelijk bannen van het internet :? , maar geen gevangenisstraf zo lang het niet om de zoveelste keer gaat. Laten we even normaal blijven doen en dat zeg ik als iemand die voor hardere straffen is en een grafhekel aan cheaters heeft.

Weet je wat je in Nederland moet doen om 5 jaar te krijgen? en hoeveel van die gasten die oudere mensen overvallen nog vrij rond lopen? En hoeveel kans heb je dat zo iemand opknapt van een tijdje gevangenis? Daarna zijn de kansen dat hij een goede baan krijgt of hoe dan ook nog een (eerlijk) succes van zijn leven maakt nihil.
Ik vind het een prima straf.

Je moet niet onderschatten hoeveel geld uitgevers kwijt zijn aan het bestrijden van cheaters en de omzet die ze mislopen door spelverderf. En om het nog leuker te maken vangen de ontwikkelaars van de cheats nog een leuk bedrag.

Doen we een voorzichtige aanname dat slechts 25% van alle cheaters die gepakt zijn hebben betaald voor de cheats ga je al ruim over de 4 miljoen euro heen. In mijn ogen is het faciliteren van multiplayer cheats tegen betaling gewoon georganiseerde criminaliteit. Je steelt gewoon van deze organisaties.
ik vind dat de kopers van de cheats aangepakt moeten worden niet een simpele ban voor een game. maar gewoon een dikke boete op je deurmat. dat zal ze afleren. vraag naar cheats wordt dan een stuk minder ^^
Maar iemand zijn vrijheid ontnemen omdat hij een cheat gemaakt heeft in een videospel? :?
Goed, ze hebben het hier over verstoren van een netwerk, wat een nogal ruime definitie is. Voor iemand die inderdaad grote schade aan netwerken aanricht vind ik 5 jaar niet persé fout.
Dat dezelfde strafmaat ook voor dit kleiner vergrijp gegeven zou worden is maar een aanname, maar als die zou kloppen, is het inderdaad erg overtrokken.
En er geld aan verdiend heeft, ook niet onbelangrijk. Uiteindelijk verdient een maker van cheats geld door een softwarepakket van Bluehole bewust om zeep te helpen. Miljoenen gamers èn de maker van het spel zijn hier het slachtoffer van. Een stevige straf is dus wel degelijk op z'n plaats imo.
Prime straf zegt die 8)7 8)7 8)7

5 jaar gevang voor cheats maken in een computerspelletje, ik denk dat mensen moeten beseffen dat dit spelletjes zijn, mensen nemen het veel te serieus, als je al vind dat 5 jaar gevangenis een goede straf is voor cheats maken in een computerspelletje.
Prime straf zegt die 8)7 8)7 8)7

5 jaar gevang voor cheats maken in een computerspelletje, ik denk dat mensen moeten beseffen dat dit spelletjes zijn, mensen nemen het veel te serieus, als je al vind dat 5 jaar gevangenis een goede straf is voor cheats maken in een computerspelletje.
Je kunt het wel bagatelliseren, maar waarom zou het middel relevant zijn? Als ik met een kleerhanger 5 miljoen bij de rabobank uit de kluis vis gaan mensen toch ook niet zeggen dat het maar een kleerhanger was?
Helemaal mee eens! Mensen voor dit soort vergrijpen in de gevangenis stoppen maakt het probleem niet minder maar juist groter. Als ze uit de bak komen dan zijn ze helemaal verpest.

Normen en waarden dienen door ouders opgelegd te worden. Niet door gevangenis / rechtsstaat. Ouders zijn soft tegenwoordig en kids krijgen maar alles. Dat is mi het probleem.
Je kunt ouders nauwelijks verwijten dat ze minder grip op hun kinderen hebben dan in vorige generaties.

Vroeger kon je je kind nog huisarrest geven, en wist je redelijkerwijs wel waar je kind mee bezig was omdat je daar gewoonweg inzage in had (op school hebben de docenten controle en buiten school wist je doorgaans waar en met wie je kind omging).

Tegenwoordig heeft elk kind een mobiele telefoon waarmee ze iedereen overal en altijd kunnen bereiken en van alles de wereld in kunnen slingeren als ook van alles kunnen lezen, zien, horen, ervaren, etc.

Wat jij dus in feite zegt is dat het als ouder je verantwoordelijkheid is om alles wat je kind op het internet doen te bekijken, beoordelen en corrigerend bestraffen/belonen waar nodig?.. Dat is niet alleen absurd, dat is onwerkelijk.
ja, dat bedoel ik zeker. Kan je dat niet, vraag je dan af of je ze wel een telefoon moet geven.

Het is niet makkelijk, maar wel onderdeel van je werk als ouder (ik heb zelf 2 tieners, dus weet wel waar ik het over heb!) ...
Regels in china zijn dus anders..

Andere landen hakken ze je hand af bij diefstal , oftewel gewoon niet doen...

Keuze die je maakt niet huilen maar de consequentie dragen.
Wel belachelijk dat cheaten in een game illegaal is...
Oh really? Hoeveel inkomstendelving denk je dat zo'n maker en uitgever heeft omdat mensen gewoon stoppen met spelen en uitgeven van geld aan de game? Dat loopt in de miljoenen.

Ik vind het eerder belachelijk dat grote bedrijven als Blizzard er gewoonweg niets aan doet. 10 jaar na het uitgeven van Diablo 2 bestond de Teleport kill nog steeds in Hardcore. Je hebt er niets aan dan trollen, maar je laat gamers er wel door quitten. En sindsdien koop ik geen enkele game meer van Blizzard.
Ik host zelf games en wij hebben vaak aimbotters, trollen, griefers etc.

Gewoon kwestie van bugs en cheats technisch onmogelijk maken en genoeg admins laten rondlopen die ze direct kunnen pakken, het is echt niet zo heel lastig. Dat Blizzard er niets aan doet en daardoor miljoenen misloopt is hun eigen probleem.

Gamers zullen ieder lek wat ze vinden of iedere mogelijkheid tot bug exploit misbruiken dat weet je van tevoren.

Het is natuurlijk anders wanneer iemand cheats ontwikkelt en er geld mee verdient, maar ik zie niet in waarom een individuele gamer die een cheat gebruikt of een bug exploit strafbaar zou moeten zijn.
Kortom: Een spel van 4GB opeens 2TB maken om alle mogelijke softwarematige scenarios af te vangen, vervolgens alles serverbased maken en dus ook servers neerzetten die 20 miljoen spelers tegelijk aan kunnen terwijl ze van al die spelers alles doen, en er genoeg bandbreedte moet zijn om alle spelers wereldwijd wel realtime controle te geven over hun characters, en ondertussen ook nog tienduizenden of honderdduizenden admins om 24/7 alle spelers in de gaten te houden.

Ik denk dat alle spelers best bereid zijn om 150 Euro per maand per spel neer te tellen daarvoor!

Je kan veel afvangen, maar de enige manier om cheaten in een multiplayer game onmogelijk te maken is door alles serverside te doen (zodat packet manipulation niet meer werkt), alle servers 100% dichttimmeren (wat voor zoveel code zorgt dat het spel niet meer vooruit te branden is) en dan alsnog alles in de gaten te houden. Ergens moeten keuzes gemaakt worden, als alle mogelijke cheats in online games onmogelijk gemaakt zouden worden voor de release was Quake 1 nog niet uit geweest.
Ja je zal mijn eerdere reactie wel gemist hebben, maar ik ben juist voorstander van zwaardere straffen. Laat die k*tjongeren maar een jaar oudere mensen helpen of openbare ruimtes schoonmaken in elk vrij uurtje dat ze hebben, maar de bak in helpt echt helemaal niks.

Jonge gasten kijken daar alleen maar op tegen de oudere grotere criminelen en komen er waarschijnlijk verknipter uit dan dat ze er in gaan.

Daarnaast is cheaten in een game heel vervelend en kost het de ontwikkelaar geld, maar het komt wat mij betreft niet in de buurt van een overval, aanranding of een onschuldig mens aanvallen.
Kei en keihard aanpakken die valsspelers. Het zijn net automobilisten die op de vluchtstrook een file inhalen, of onder een rood kruis gewoon blijven doorrijden. Opgeruimd met die geniepige tuig. Cheaten is de pest van elke gamerwereld. Wat hebben die k*****gasten toch steeds een geweldige lol als ze normale spelers een hak zetten. Opruimen en nooit meer terug op het internet gamen.
Ja joh mensen in levensgevaar brengen is echt compleet vergelijkbaar met mensen irriteren in een spelletje.
Pardon? Mensen die doelbewust anderen benadelen en schaden voor eigengewin, verdienen hun plek niet in een samenleving. Met hun zelfverheven goddelijke ego denken ze boven alles en iedereen te staan. Zulke lui dienen permanent uit de samenleving verwijderd te worden, met ontneming van alle rechten.
Wat zouden ze hier krijgen? Een boete van 10 000 euro en een voorwaardelijke straf? 8)7

En wat denk je dat die mannen verdienen hieraan?
Cheater..? Cheat coders mogen de cel in en een boete krijgen. Cheaters moeten ook een boete krijgen bovenop een hardware ban waardoor ze al nieuwe hardware moeten kopen om te kunnen gamen. Zou een goed begin zijn, ik ben ook altijd pro harde aanpak want je ziet wat er gebeurd rondom ons met alle zwakke wetten die we hebben en misbruikt worden door de laaggeschoolden en mentaal zwakkeren.

[Reactie gewijzigd door BigLeBluffski op 16 januari 2018 21:51]

Off-topic:

Als je denkt dat onze 'zwakke wetten' vooral worden misbruikt door laaggeschoolden en mentaal zwakkeren, dan heb je de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Het zijn meestal de laaggeschoolden en mentaal zwakkeren waarvoor bepaalde regelingen worden gemaakt, die vervolgens grootschalig misbruikt worden door andere groepen. E.e.a. leidt er vervolgens standaard toe dat de regelingen worden aangepast of afgeschaft, waar dan weer diegenen waarvoor de regeling bedoeld was de pineut zijn. Een prachtig voorbeeld van misbruik van een regeling is het recente akkefietje met de huurtoeslag: https://www.telegraaf.nl/...-bij-misbruik-huurtoeslag; niet bepaald laaggeschoolden en mentaal zwakkeren die dit misbruik plegen...
Zouden ze niet beter zelf een behoorlijke anti-cheat functie inbouwen?
Dweilen met de kraan open ;)

Ik ben blij dat ze in Azië wel steeds meer wetten tegen cybercrimes toevoegen...
Kat en muisspel. Er is geen beveiliging die foolproof is. Overal zitten bugs of zwakheden in. Dat moet niet betekenen dat alles zomaar mag. Als ik een lek in jouw thuisnetwerk vind, mag ik dan al je persoonlijke data wegroven? "Had je maar een betere router moeten kopen... eigen schuld"
Nee, niet foolproof maar de 'standaard sets' van anti-cheat zijn meestal een grote grap als het gaat om detectie, mogelijkheden om het te omzeilen en ga zo maar door.

Los daarvan kan je wel een 'schil' plaatsen om je applicatie, maar het is vaker beter om je eigen applicatie eens te fixen. Derhalve als je het intern houdt, zorg je er ook indirect voor dat je wat meer doet met bewustwording (in je eigen app). Anti-cheat is niet een fix, het is een pleister.

In feite is PUBG gewoon zo lek als een mandje, je gooit er wat 'zooi' omheen waardoor je om de x-periode wat kan bannen en thats it.
Nee, niet foolproof maar de 'standaard sets' van anti-cheat zijn meestal een grote grap als het gaat om detectie, mogelijkheden om het te omzeilen en ga zo maar door.
Downsides daarvan zijn dat het systeem je hele PC moet mogen doorpluizen en meer resources gaat gebruiken. Heb wel eens draken van anti-cheat meegemaakt die een zooi resources opvreten en ook nog eens links en rechts allerlei dev tools als potentieel gevaar zien.
Wat ik meer bedoel aan te geven is dat anti-cheat niet nodig zou moeten zijn, eventueel kan je af met iets heel 'kleins' en simpels voor de wat basale dingen zoals cheats die niet injecteren of iets uitlezen (bijv. pixel bots).

Je komt dan erg dichtbij een stukje wat Linus vertelde over security.

But from a developer standpoint, things _really_ are not done. Not even close. From a developer standpoint, the bad access was just a symptom, and it needs to be reported, and debugged, and fixed, so that the bug actually gets corrected,” he added. “So from a developer standpoint, the end point of hardening is just the starting point, and when _you_ think you're done, we're really only getting started.

Zie dan een anti-cheat als 'hardening', maar dan ook gelijk het punt dat "only getting started". Anti-cheat is niet de oplossing.
Linus moet aan een betere speech writer. De helft van je tekst is een redundant stukje tekst "from a developer standpoint"

Ook zegt je paragraaf weinig. Waar gaat dit over? Vast niet over videogames.

Ja, oke. Dan heb je inderdaad de meest basale scriptkiddo cheats afgevangen. Vervolgens schop ik CheatEngine aan, en daar gaat je security. Het hele punt is dat de cheats van tegenwoordig een stuk verder gaan dan pixels uitlezen. Direct inhaken op game dll/executables of zelfs de drivers van muis/tobo, zodat de game denkt dat je zelf je muis beweegt. Daar doe je zonder programma die dat soort onregelmatigheden checkt, geen fuck aan.

De beste stuurlui staan altijd op Tweakers, en al die games/studio's hebben het natuurlijk allemaal bij het verkeerde eind met hun anti-cheat software... Ik zou zeggen, pitch je idee aan wat studio's en ga bakken met geld verdienen.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 16 januari 2018 20:55]

Mijn idee is geen uniek iets. Het is an sich gewoon simpele taal die menig developer wel snapt. Er valt echter niets te pitchen:

"Hey, je hebt vrijwel geen cheaters meer, echter is de ontwikkeling nu 2x zo duur". dot dot dot.

Denk jij nu echt dat ze bij de release ook maar enige fatsoenlijke vorm van stabiliteit in het tegengaan van bugs/exploits/cheats hebben gehad? Uiteindelijk zijn het gewoon de centjes en ontwikkelkosten. Hup, release. Gooi er maar BattleEye overheen, dan is het goed.
Stap 2: Alleen fullscreen. Geen window geen borderless.
Is enkel zaligmakend voor eventuele cheats die pixels uitlezen oid. Genoeg cheats die gewoon direct inhaken op geheugen/executables/libraries.
Stap 3: Cheaters of een IP ban of hardware ban geven.
Is geen beginnen aan, vooral niet in Azie, waar er tienduizenden internet-cafes zijn, die dan allemaal de deuren mogen sluiten. Een hele campus die niet meer kan inloggen. Je denkt te klein. Dit werkt alleen af en toe voor een dom gamertje die thuis zit. IP verandert ook vaak met een router reboot.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 16 januari 2018 21:28]

Nee de ontwikkelaars denken te simpel. Alle sales zijn makkelijk me genomen, ook 8x voor 1 cheater. Wil je echt weten hoe goed het met bf1 online gaat. Youtube staat er vol mee, wat wordt er aangedaan? Internet cafe wist niet dat je daar ook kon gamen. Meeste zijn toch simpele (oem dozen)? Zalig makent voor Color bots? Tja kan je 1 naam geven en die werkt alleen borderless, met aimbot (instahook) en alles. En dan nog even na denken dat sommige (ik ook) €150,- voor een spel vol met cheaters krijgen. Misschien ook iets voor de media net als met Star Wars: Batllefront II, en jah BF1 heeft ook op dlc (pay2win) wapens. Het is zo jammer, het is een leuk en goed spel. Alleen een paar grote fouten. Zelfs op het forum mag je niet vragen jongen wat vinden jullie van deze speler (geen name shame toegestaan). Dus een cheater wordt beschermt door 1 van hun eigen regels. Report systeem en Origin overlay beide kapot, wil je een speler reported moet je zelfs server id datum en zelf een recording maken. Heb 800gb aan aparte spelers 1080p60fps, en ze doen er helemaal niks mee. Dus Hoe simpel ik het ook bekijk, EA is weer lekker bezig, kan niet wachten op Far Cry 5, beetje coop rond rennen. Zal heerlijk zijn zonder een paar debielen (totaal geen respect voor cheaters!) zonder skills.
Nee de ontwikkelaars denken te simpel. Alle sales zijn makkelijk me genomen, ook 8x voor 1 cheater. Wil je echt weten hoe goed het met bf1 online gaat. Youtube staat er vol mee, wat wordt er aangedaan? Internet cafe wist niet dat je daar ook kon gamen. Meeste zijn toch simpele (oem dozen)?
Ik denk dat je niet helemaal op de hoogte bent van de cultuur in de landen waar het meest gegamed wordt. https://www.wired.com/201...et-cafe-gamers-away-days/

In S.Korea, China, Singapore en Japan zijn internetcafe's overal, goedkoop en je kunt er zelfs een eigen cubicle/kamer huren en in slapen.

Hier IPs of hardware bannen zet dus honderdduizenden werknemers op straat, want een cheater in een cafe kan de hele toko gebant krijgen op de populairste games. En waarom nog naar een internetcafe komen wanneer je favo games niet beschikbaar zijn...

Overigens telt dit ook voor Nederlandse voorzieningen. Een campus van een universiteit heeft geen uniek IP per student, dus ook daar zal een IP ban een gehele uni van de kaart vegen, en honderden kopers :-)
Hoewel ik niemand het Chineese gevangenis systeem in zou wensen vind ik het best goed om te horen dat de monetaire kant van cheaten aangepakt wordt!
Geld slaan uit het verstoren en verzieken van heel veel (betalende) gamer's plezier is super laag. De cheaters die ze voortbrengen word je ook alleen maar frusty van terwijl je wilt ontspannen.
Cheaters karma dat ze gepakt zijn!
Dit zouden ze overal moeten doen en voor alle games. Niks "Het is maar een spelletje". Spellen gaan dood door het grote aantal cheaters. Niks aan medelijden met cheaters
Blij dat ze waarmaken wat ze al eerder aangekondigd hebben. Als gamemaker is het simpelweg onmogelijk om cheatmakers en dus cheaters 100% tegen te houden. Je kan het zo hooguit lastig maken.
Nu het vergallen van een ander zijn fun in een game strafbaar gemaakt wordt, bedenken sommige cheatmakers zich misschien.
Hoop mensen hierboven die gelijk beginnen dat 5 jaar gevangenisstraf te veel zou zijn etc.

Dit is een maximum wat ze zouden kunnen opleggen. In praktijk gebeurd dat zelden en komen in dit soort gevallen de daders er vanaf met een boete. Alleen in extreme gevallen wordt er een gevangenisstraf opgelegd.

Dit geld ook voor bijvoorbeeld winkeldiefstal waar 10 jaar voor zou kunnen worden opgelegd. Pas nog groot in het nieuws door die UCLA spelers die zo nodig LV spulletjes wilde stelen.
Terwijl in de praktijk voor winkeldiefstal 9 van de 10 keer een geldboete wordt opgelegd en celstraf voor winkeldiefstal (dus echt de cel in, niet 'correctional detention' wat vaak maar een paar dagen is) eigenlijk nooit voorkomt.
Anoniem: 24417
16 januari 2018 22:58
Ik vind dit een beetje ziek. Moeten de programmeurs niet gewoon zorgen dat je niet kunt cheaten?
Oke. Volgens die logica mag ik ook je huis leegroven en zonder consequenties doorgaan. Had je maar ramen moeten kopen die tegen bakstenen kunnen en had de politie maar bij je deur moeten staan.
ik denk dat "valsspelen bij monopoly" en "een huis leegroven" net van een ander niveau zijn...
Een betere vergelijking vind ik:
Als jantje op het schoolplein valsspeelt met verstoppertje, om er dan de politie op af te sturen. Beetje 'too much' imho
Dat kun je vinden, maar dat is niet zo. Niemand verliest daar iets mee. De cheaters worden hier ook niet aangepakt, maar de makers van cheats (lees het artikel aub), die daar weer bakken geld mee verdienen.

Die verdienen geld door het weg te nemen van game developers. Immers zijn er al hele spellen ten onder gegaan door scriptkiddos/hackers. Hoe moreel is het dat iemand een paar jaarlonen bij elkaar harkt, ten koste van gehele game die naar de knoppen gaat en vervolgens niet meer gekocht wordt?
Dat vind ik een beetje een zielige houding. Als hun de moeite van het opjagen van cheatverkopers (ja ik heb het artikel gelezen) zouden stoppen in fatsoenlijke netcode was het uberhaupt geen probleem geweest.
Elk online spel is op een gegeven moment wel slachtoffer geweest van hacks/bots. Het blijft een kat en muisspel, en soms kun je pas ergens tegen patchen als je het uberhaupt misbruikt ziet worden. Dat geldt voor elk stuk software/hardware, dus ook voor games.
Oh absoluut. En ik heb een schijthekel aan cheaters. Maar politie voor mensen die een cheattooltje verkopen.. het gaat me veel te ver. Maar ieder z'n mening.
Eigenschuld dikke bult zouden ze hier ook moeten doen,en al die fuck servers verwijderen die je zonder reden bannen.
Kon een brede grijns niet onderdrukken, als je software schrijft met als doel miljoenen andere hun vrijetijdsbesteding te verzieken mag je van mij zeker de bak in.
Karma numba one!

[Reactie gewijzigd door Mr.M op 16 januari 2018 20:14]

ik vind advertenties op websites inderdaad ook irritant en die vergallen ook mijn vrijetijdsbesteding, maar om die mensen nou in de bak te gooien... vind ik wat ver gaan hoor.
beetje jammer dat mensen gaan cheaten in dit leuke spel! zonder
van je 30 euro,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee