Nederlandse datacenterexploitant Netrouting overgenomen door Amerikaans bedrijf

De Nederlandse hosting- en colocatiedienstverlener Netrouting wordt overgenomen door datacenteraanbieder ColoHouse uit Florida. Netrouting heeft vestigingen in Den Haag en Spijkenisse. De twee bedrijven werken al sinds 2010 samen.

De twee Nederlandse Netrouting-locaties worden onder de vlag van dochterbedrijf Data Facilities aangeboden. Daarnaast exploiteert Netrouting zelf ook een datacenter in Miami in Florida, New York, Frankfurt en een in het Zweedse Stockholm. ColoHouse krijgt er door de overname dus een stevige Europese aanwezigheid bij. Netrouting is tot slot ook actief in Hong Kong.

Volgens Telecompaper zijn de onderhandelingen rond de overname al rond en worden de bedrijven in de loop van 2018 geïntegreerd. De Nederlandse werknemers in Den Haag en Spijkenisse worden in ieder geval aangehouden door ColoHouse en Savvas Bout, oprichter van Netrouting, gaat bij ColoHouse aan de slag als chief technology officer. Omdat Netrouting onder ColoHouse Holdings gaat vallen en blijft bestaan als Nederlandse organisatie, zullen de Nederlandse datacentra niet onder Amerikaanse wetten vallen. Netrouting bestaat sinds 2007. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-01-2018 • 14:31

36 Linkedin

Reacties (36)

36
35
11
3
0
15
Wijzig sortering
Ik snap nooit waarom er over dit soort overnames vanuit de EU nog nooit kritiek is geuit, immers een Amerikaans bedrijf, wat onder de 'juiste' omstandigheden informatie moet verstrekken aan de Amerikaanse overheid neemt nu een bedrijf over wat data host van EU burgers, nu kan de EU / EU landen dus niet / minder druk uitoefenen wanneer blijkt dat de Europese standaard niet wordt nageleefd. Ook kan er nu natuurlijk data van EU burgers en bedrijven worden doorgespeeld naar de overheid van de VS.
We gebruiken toch ook massaal Amerikaanse software? Zolang de datacenters in Nederland staan en de contracten onder Nederlands Recht blijven is er behalve de onderbuik geen goede reden om zware kritiek te gaan uiten.
Ik vertrouw een Amerikaanse eigenaar echt niet minder dan een Nederlander.
Ondanks dat je op dit moment misschien nog een beetje gelijk hebt wil de Amerikaanse overheid echt wel de data hebben:

nieuws: Microsoft wint beroepszaak over verstrekken e-mail in EU-datacenter a...

Microsoft heeft de middelen om de overheid van de VS aan te kunnen. Denk dat een "simpel" hostingbedrijf dat niet heeft.
We gebruiken toch ook massaal Amerikaanse software?
Daar gaat het hier niet over maar misschien geen gekke suggestie om dat ook eens te heroverwegen. Of in elk geval vervangen door iets dat onafhankelijk geaudit kan worden...
Een prima idee, alleen weten we bij voorbaat al dat de 'Americanen' hier niet aan mee zullen werken.
Verder is het heel erg simpel, heb je vertrouwelijke informatie, gebruik dan enkel een computer die altijd offline is: geen WiFi op het moederbord wat werkt, geen ethernetkabel die ingeplugd is.
Juist, het maakt in principe niet uit waar het moederbedrijf gevestigd is. Als de dienst in de EU geleverd wordt, of je hebt een overeenkomst met een dochterbedrijf wat gevestigd in de EU vallen de activiteiten onder de wetten van de lidstaat / EU.
Dat is niet hoe de Amerikaanse regering het ziet. In sommige gevallen hebben Amerikaanse moederbedrijven soortgelijke rechtszaken ook al wel eens verloren, meer ik, en wie weet wat voor dingen ze verplicht worden te doen onder dwang en met verplichte geheimhouding? Ik zou ze echt niet vertrouwen. Geef mij maar een Europeesch bedrijf.
We gebruiken toch ook massaal Amerikaanse software?
CEx, dat is geen argument. Dat is zoiets als stellen dat je ook rustig wel kan roken omdat je toch al troep die uit de uitlaat van auto's komt inademt. Het is niet omdat je op de ene plaats een lek hebt dat je daarom niet op de andere plaatsen zoveel mogelijk lekken moet dichten. Verder kan je ervoor kiezen om geen software uit de USA te gebruiken. Ik weet dat het niet gemakkelijk is maar het is een optie. Installeer Linux en gebruik enkel software die niet uit de USA komt als je op die computer zaken wil doen die privacygevoelig zijn. Ik denk dan met name aan bedrijven die er belang bij hebben dat niemand mee kan kijekn zodat bijvoorbeeld niet de Americanen informatie die illegaal is verkregen van een Duits windmolenbedrijf kunnen doorspelen aan een van hun grote bedrijven. Ja, dat is gebeurd, talloze Europese bedrijven - ook Philips - zijn het slachtoffer geworden van industriële spionage en vaak was de overheid van de USA de dader.
Natuurlijk is dat wel een argument, direct in de lijn van het gezegde "Roomser dan de paus willen zijn". Daarbij is betoog waar ik op reageerde voornamelijk gebaseerd op aannames en verwachtingen t.o.v. naties. Ook jouw post eindigt daarmee. Duik maar eens in de grijze zaken waar Philips zelf in betrokken is geweest. Anekdotes helpen hier niets bij.

Wil je het cynisch bekijken dan bedenk even de innige samenwerking tussen onze geheime dienst en die van andere naties (specifiek UK) die vervolgens weer innig samenwerken met inlichtingendiensten in de VS. Plus als ze echt heel graag data uit dat datacenter willen dan zou de eerste stap best wel eens een simpele zak geld kunnen zijn. En waar staan wij Nederlanders om bekend? :+ (Pun intended).
Ik ben het niet oneens met jou dat de Nederlandse overheid een slaafs schoothondje is van de USA. Het punt is dat het geen argument is dat we niet onze hardware hoeven af te schermen omdat software uit de USA kwetsbaar is. Beter iets doen dan niets doen en die software kan je mijden. Zou de Nederlandse overheid data geven aan de USA als de USA erom vraagt? Zeer waarschijnlijk. Helaas.

Verder, de overheid van de USA heeft aantoonbaar veel bedrijfsspionage gepleegd, er zijn weinig schandalen bekend over Europese overheden, m.u.v. Engeland die zeer intensief samenwerkt met de USA op dit vlak, die dat hebben gedaan. Het kan natuurlijk ook dat ze in Europa het beter geheim houden maar ik betwijfel dat de Nederlandse overheid R&D-resultaten uit de USA heeft gestolen en aan Philips heeft gegeven. Andersom kregen bedrijven zoals General Electric een flink aantal illegaal verkregen bedrijfsgeheimen cadeau. Het is dus wel degelijk belangrijk voor dit soort bedrijven in Europa om in ieder geval geen USA-software te gebruiken, dat is in ieder geval 1 mogelijk lek minder. Het beste is uiteraard om dit soort informatie offline te houden en niet op computers te zetten die zijn verbonden met het internet.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 10 januari 2018 22:17]

Consolidatie op de data center markt is best logisch gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren. Als je een kleine partij bent met maar 2 datacenters dan moet je echt aan de bak. Of bedrijven gaan naar SaaS/PaaS (vaak draaien dit type diensten op de publieke clouds) en beetje Enterprise heeft nu al een virtual private cloud waarbij je meerdere datacenters moet kunnen aanbieden.

Dus ik zie liever een overname als dit dan dit bedrijf verdwijnen
Dat is terzijde wie meer te vertrouwen is, maar degene achter het grotere plaatje is niet te vertrouwen. De dat is nu gelijk in Amerikaanse handen. Als zou de Nederlander minder te vertrouwen zijn, dan is er nog het Nederlands recht. Die is hier nu niet meer van toepassing.
Het Nederlands recht is hier juist wel van toepassing. Volgens het artikel:
Omdat Netrouting onder ColoHouse Holdings gaat vallen en blijft bestaan als Nederlandse organisatie, zullen de Nederlandse datacentra niet onder Amerikaanse wetten vallen.
Het is dus een Nederlands bedrijf die diensten levert in Nederland en twee datacenters staan in Nederland. Ik zie dan even niet hoe hier het Amerikaans recht op van kracht zou kunnen zijn. Het enige wat dit bedrijf moet doen is zich verantwoorden tegenover het Amerikaans moederbedrijf.
In dat geval, enlighten me 8)7
Die opmerking is net zoiets als bewijzen dat een unicorn bestaat.

Je kan niet bewijzen dat het bestaat maar je kan net zo min bewijzen dat het niet bestaat.

Ook al is het in deze situatie wel erg duidelijk dat de nsa echt alle data ter wereld wil hebben lijkt het. Voor een groot deel lukt ze dat ook.

Ik dan dan ook niet dat een regeltje tekst in een of ander boek .. al is het dan het Europese wetboek.... Daar iets aan gaat veranderen.

Als een regel tekst in een boek daadwerkelijk iets voorstelde dan hadden we nu hele andere discussies. De boeken waar het geloof in beschreven staat....

Het enige verschil hier is dat de regels in een wetboek gehandhaafd worden Door de autoriteiten.. politie.. leger.. etc etc...

Maar wat wil je nu eigenlijk doen tegen de nsa dan... met je bonnenboekje wapperen .?
Veel meer kan Europa niet eens doen. Laten we eerlijk wezen.
Maar wat wil je nu eigenlijk doen tegen de nsa dan... met je bonnenboekje wapperen .?
Veel meer kan Europa niet eens doen. Laten we eerlijk wezen.
Als de NSA alle data zou willen hebben ongeacht wetgeving, dan is geen enkel bedrijf veilig. Dan kunnen ze alle niet Amerikaanse bedrijven wel gaan afluisteren en maakt het dus niets uit waar het bedrijf gevestigd is.

Dan wordt de stelling "Ik neem geen diensten af bij ColoHouse Holdings want het moederbedrijf is Amerikaans en dus is mijn data niet veilig" dus al ontkracht. Laten we eerlijk wezen.

Feit blijft dat ColoHouse Holdings een Nederlands bedrijf is met locaties in Nederland waarop dus het Nederlands/Europees recht op van kracht is. Dan kan de Amerikaanse overheid wel data opvragen bij ColoHouse Holdings maar ze hoeven dat niet te overhandigen. De VS heeft dan geen poot om op te staan.

Dat ze proberen via allerlei backdoors toch data te verkrijgen is een ander verhaal en een andere discussie.
Met name je laatste alinea vat het samen inderdaad.

Natuurlijk gaat dit via de normale wegen en hebben ze zich te houden aan regels en afspraken maar helaas weten we allemaal dat als dit geen vruchten afwerpt dit soort diensten niet schromen om zwaar geschut in te zetten ook al is dat wellicht niet gerechtvaardigd of legaal in die zin.

Maar om nu je data elders te hosten hierdoor zal weinig oplossen idd
Ach voor ons betekent het één optie minder die we overwegen als we hosting zoeken. Alleen hosting binnen EU met alles tot en met de topholding in de EU komt in aanmerking.
Je moet je ook afvragen of het wel wenselijk is als de eigenaren van bedrijven zelf niet mogen bepalen aan wie zij hun bedrijf verkopen.

Jarenlang geploeterd, risico genomen of je je bedrijf wel winstgevend kan krijgen, personeel aangenomen, veel belasting betaald en zodra je je eigen bedrijf wilt verkopen, dan zou dat in eens niet meer mogen. Nee, als je ondernemerschap nog minder aantrekkelijk wilt maken, dan moet je vooral dat soort wetgeving gaan bedenken, kunnen we vervolgens weer klagen dat er zo weinig concurrentie en innovatie is in Europa.
Je weet waar je instapt. Stel dat ik een bedrijfje zou starten wat kernraketten ontwikkelt, vind je het dan ook dat er geen regelgeving moet zijn die voorkomt dat die kernraketten verkocht worden aan ongewenste partijen? Dan kan ik wel zeggen dat het marktwerking tegenhoudt maar ik had vantevoren wel kunnen weten dat ik me aan regels moet houden.

Vind ik voor een infra bedrijf ook geldig. Tien jaar geleden had je nog kunnen zeggen dat je dit niet had kunnen weten als startup maar nu lijkt het me nogal getuigen van onbekwaamheid als je daar geen rekening mee houdt.

Maar goed, good for them. Als de wetgever niks tegen deze overname heeft zal het wel goed zitten :P
Anoniem: 84766
@OMX200011 januari 2018 07:14
Als het al in de wet is vastgelegd, dan weet je inderdaad waar je instapt. Punt is dan dat er dus minder ingestapt gaat worden, dus minder innovatie. Regelgeving verstikt. En ons vervolgens gaan afvragen waarom we in Europa zo weinig bedrijven hebben om dienst X te leveren. Kijk niet verder dan mega veel regels en behoorlijk hogere belastingen.
Dat was ook direct mijn zorg. Nu valt dit bedrijf in eerste instantie nog onder de Nederlandse wetgeving maar niets garandeert dat dat in de toekomst zo blijft. Ik zou liever zien dat wij met Europese wetgeving verplichten dat bedrijven die in Nederland dit soort activiteiten hebben onder de Europese (lees: wetgeving van het Europese land waarin het bedrijf werkzaamheden heeft) wetgeving valt. De Americanen hebben er schijt aan wat onze wetgeving is, die doen wat ze willen.
Ook het eerste waar ik aan dacht. Je data is daar nu niet meer veilig. Eigenlijk vreemd dat hier geen veel strengere regels over zijn binnen Europa.
Als dat van het ene op het andere moment gebeurd kan dat heel lastig zijn voor gevestigde techbedrijven en afschrikwekkend werken voor nieuwe bedrijven. Maar je ziet dat veel landen er mee bezig zijn en dat er ook bij de grote bedrijven er tegenstand wordt geboden aan de VS waar mogelijk. De EU is met wetgeving op het gebied van netneutraliteit en opslag van gegevens ook duidelijk, doch langzaam, bezig bedrijven te verbieden om data met de VS te delen (zoals de VS juist die datadeling wil verplichten).

Overigens werkte dit bedrijf al met de overnemer samen, dus veilig was de data daar al niet 100% als je bang bent voor Big Apple Brother.
Europa is TE verdeeld en vaak besluiteloos... Daar maken Rusland en Amerika mooi gebruik van. ;)
Ik hoop dat ze ook de goede service in stand houden. Toen we vanuit mijn werkgever daar nog een paar servers hadden staan waren ze altijd gemakkelijk te bereiken en lekker flexibel.
Ervaringen met andere COLO's bij overname is dat goede werknemers er al weg zijn en dat overgebleven OPS niet extreem veel kunnen(juniors die nog niet senior hebben kunnen bereiken door ervarging).
Dat is bij Netrouting een iets ander verhaal. Netrouting werkt(e) samen met een aantal andere aanbieders en bundelen zo de technishe kennis.
Miami de hoofdstad van Florida :? Dat is Tellahassee :D
Nieuwsbericht is al aangepast

[Reactie gewijzigd door CrashOverDrive op 10 januari 2018 15:08]

Dat is zoiets als dat veel mensen denken dat Syndey de hoofdstad van Australië is. :)
Wat is een colocatiedienstverlener?
Die verlenen colocatie diensten over het algemeen.
Het is het woord colocatie wat ik niet ken in deze context. Wil dat zeggen dat andere bedrijven hun eigen hardware kunnen plaatsen in hun serverruimte voor hosting?

[Reactie gewijzigd door CHBF op 10 januari 2018 17:27]

Jup, vrij letterlijk dat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee