Gigabyte introduceert P104-accelerator voor minen cryptocoins

Gigabyte heeft de GV-NP104D5X-4G aangekondigd, een accelerator voor het minen van cryptovaluta. De kaart heeft een P104-100-gpu van Nvidia aan boord, die is gebaseerd op de GP104-gpu, die de basis vormt van de GeForce GTX 1070.

Gigabyte combineert de P104-100 G4 met 4GB gddr5x en zijn Windforce 3x-koeler met drie ventilators en drie koperen heatpipes. De P104-100-gpu heeft 1920 cudacores en Gigabyte heeft de coreclock op 1607MHz gezet met Boost naar 1733MHz. De gpu heeft daarmee het aantal cudacores van de gpu van de GTX 1070, maar de kloksnelheden van die van de GTX 1080. De kaart betrekt energie via een enkele 8 pins connector en Gigabyte noemt een 'tgp' van 180W tot 225W, waarbij niet bekend is waar de 'g' voor staat.

Daarnaast is de helft van de geheugenhoeveelheid van de GTX 1080 en GTX 1070 aanwezig. Nvidia introduceerde zijn gpu's voor cryptomining eind juni. Toen verschenen er acceleratorkaarten op basis van de P106-100, de gpu die ook in de GTX 1060 zit. Pas recent zijn er kaarten met de P104-100 uitgekomen, zoals recent die van Inno3D.

Gigabyte P104-100 4G

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-12-2017 • 11:22

182

Reacties (182)

182
171
115
6
0
29
Wijzig sortering
Lees ik nu echt dat men GDDR5X gebruikt? DE reden waardoor de 1080 veel minder geschikt is voor het minen van diverse coins (zoals ETH) ten opzichte van de 1070!!

De hogere coreclock is waarschijnlijk goed voor coins zoals Monero, maar voor ETH minder relevant.

Minder geheugen is prima voor de kostenreductie....maar men had "gewoon" een 1070 met 4GB "standaard" GDDR5 geheugen moeten maken. Of nog beter...een 1070ti core gekoppeld met GDDR5. Dan heb je een (ETH) kaartje voor 350-400 euro welke rond de 33-35MHs doet. Deze kaart stopt rond de 25MHs.

My 2 cents...in crypto natuurlijk ;)

@w0nnapl4y ...indeed it is... :)

@martindenhartog ...jaja...Eth, Ether...klopt ook. Altijd fijn...helpende tweakers.

[Reactie gewijzigd door Cheese_man op 26 juli 2024 09:35]

Doe mij eens een linkje dan naar een 1070ti van €350,-
Volgens mij maakt het weinig uit GDDR5X of zonder. Ik heb een GTX1080ti met GDDR5x (Evga FTW3) en die draait precies het dubbele van de 1070 ti namelijk 71MHs stock. Als ik naar de kosten kijk dan kost een 1070ti toch al snel tegen de 500 euro (met een redelijke cooler). Dus eigenlijk is die 1080ti minstens 2 keer zo snel en kost 160% tov een 1070ti en je krijgt ook nog 3GB geheugen extra.
Niet om mieren te neuken, maar voor jouw begripsvorming voor een volgende keer ;
Het is ethereum, niet etherium ;)
Als je dan iemand wil corrigeren die het dan goed. De crypto currency horende bij Ethereum heet Ether. De Ether is dus de munt die je mined.
Ik zie dat deze kaart geen eigen monitor output heeft. Logisch voor een mining kaart.

Is het mogelijk om deze kaart toch een game te laten renderen, en dan het beeld via je moederbord te laten lopen?
De berekende beeldjes moeten dan terug over de pci express interface naar de igpu van de cpu om dan doorgestuurd te worden naar de moederbord uitgang.
Technisch is dit haalbaar maar ik betwijfel of deze mogelijkheid bestaat in de praktijk, bovendien creëer je op deze manier een extra latency welke de gamers liever niet hebben.
Ja dat bestaat, zo werken alle systemen waar je voor simpele taken je interne GPU gebruikt en voor zware applicaties/games de dedicated GPU.
Nee, als je voor simpele taken de interne GPU gebruikt dan wordt de dedicated GPU nieteens ingeschakeld, dus dan hoeven die beelden ook niet via de dedicated GPU teruggestuurd te worden naar het moederbord. Het is juist andersom: de beelden lopen dan vanaf je moederbord naar de HDMI output in de GPU. Maar dat dit deze kant op werkt, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook andersom zo kan.
Maar hoe zit dat in laptops met een MXM kaart dan?
Het beeldscherm van de laptop is altijd op het moederbord aangesloten (en de HDMI poort op de laptop zit ook op het moederbord) en krijgt beeld via de iGPU maar zodra je deze MXM kaart installeerd kan je ook het beeld van de GPU op hetzelfde scherm krijgen.

Ik hoefde in mijn Alienware nooit het beeldscherm op die MXM kaart aan te sluiten dus het lijkt me dat dit toch mogelijk is of is die technology geheel anders?
De technologie in kwestie in NVidia Optimus, en inderdaad kopieert die de frames van dPGU naar iGPU. Daarom werkt een Oculus Rift ook niet op dat soort laptops.
Nvidia optimus is trouwens daarnaast ook een goede bron van bugs en ellende.
En een helehoop input lag... Zelfs al heb je een laptop van 2000 euro met 500 fps in CSGO dan nog speelt het alsof je op een 100 inch grote tv speelt, ook met een 144hz benQ aangesloten.

[Reactie gewijzigd door shailo op 26 juli 2024 09:35]

Dat laatste heeft er IIRC meer mee te maken dat die iGPU gewoon geen >60Hz output geven kan (allicht op die reso's). Kans is groot dat een iGPU die dat wel kan er gewoon mee om zou kunnen.
Nee je krijgt niet eens beeld want de drivers ondersteunen het gewoon simpelweg niet. Beetje igpu kan echt op zijn minst beeld laten zien qua rekenkracht voor de rift.
Zowel Nvidia (optimus) en AMD (Enduro) hebben hun eigen technologie hiervoor, van die technologieën zijn weer diverse versies die steeds verder gaan.
Om die reden zijn er laptops geweest waar je moest herstarten/schakelaar omzetten/15 sec wachten en zoals jij aangeeft seamless voor het schakelen tussen de igpu en de 2e videokaart.

Voor wat historie en inzicht zie:
https://www.anandtech.com...chable-graphics-levels-up
Bij de Dell XPS/Precision loopt alles inderdaad via de iGpu. Dus de nvidia gpu berekent de game...alles wordt doorgestuurd naar de igpu..en die laat het zien op de monitor.
Wat ik kan vinden kan het 2 kanten op. En klopt het dus ook gewoon wat ik zeg :Y)
Amd kaarten in crossfire sturen beelden over pci-e.

Nvidia kaarten konden ook zonder bridge in sli tot en met de 200 serie. maar met de 400 serie werd de bridge verplicht.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 26 juli 2024 09:35]

Dit is al mogelijk op veel moederborden. Dit kan je testen door een game te starten op je GPU, en dan de HDMI output te switchen naar de moederbord HDMI: Je hebt nog steeds de performance van de GPU, althans bij mij. Ik moest de game opnieuw opstarten voordat de performance naar beneden ging.
Als je games hebt die DX12 multi-GPU support hebben zijn ze als de prijs lager is dan de retail kaarten misschien wel een mooie toevoeging aan een multi-GPU setup. Helaas zijn de games die het ondersteunen nog erg zeldzaam.
Dat blijft ook zo. Hopeloze situatie omdat de support bij devs ligt en zelfs GPU bouwers zijn SLI/Crossfire support aan het ontmoedigen en afbouwen.

Dat hele multi GPU voor gaming lijkt eindig. Zeker ook omdat het qua latency en stabiliteit totaal geen match is met bijvoorbeeld zaken als VR. De niche wordt te klein en ook economisch is het voordeel onderhand te verwaarlozen; sterker nog, afhankelijk van je scaling kun je ook qua perf/dollar al beter single GPU gaan. Tel daarbij op: SFF systemen en draagbaarheid wint terrein, we willen stille en zuinige systemen, supporten kost iedereen geld, etc etc.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 09:35]

Ik hoop het niet, koop vaak zat 1 kaart om er later goedkoper nog 1 kaart toevoegen.

Wat ik mij afvraag is waarom ze niet speciale edities daarvoor uitbrengen, zonder extra aansluitingen maar puur een extra krachtmodule.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 26 juli 2024 09:35]

Omdat die dingen, net zoals deze mining-kaarten, nou juist nul waarde houden zodra je ze niet meer als add-on kaart gebruikt. De enige reden dat deze accelerators nu uitkomen is omdat er een boel domme mensen bestaan die hoge GPU prijzen en schaarste als koopargument zien. Straks zitten ze met een sloot GPUs die ze nergens meer kwijt kunnen, want die cryptobubbel gaat vroeg of laat knappen.

Compleet zinloze exercitie dus. Net zoals het 'later toevoegen van een 2e kaart' in het overgrote deel van de gevallen - zelfs al krijg je de 2e SLI kaart een stuk goedkoper, tegen die tijd is gelijke performance 'nieuw' ook al goedkoper maar gaat wel langer mee, heeft betere support en doorgaans nieuwe ontwikkelingen. Elk jaar, anderhalf jaar, is tegen hetzelfde prijspunt namelijk 30-40% meer performance te koop, gewoon nieuw. Tel daar alle issues bij op en je kunt het bijna geen goede deal noemen; gemiddelde SLI schaling is namelijk 75-85%, dus je 'krijgt' ook nog eens maar driekwart van de performance die je koopt.

Je ziet en zag het inderdaad veel, SLI 'voor later'; maar de meesten op basis van verkeerde argumenten, namelijk de financiele: je GPU aankoop in stukjes kunnen hakken met de illusie dat je aan het eind meer bang for buck hebt. Dan vergeet je echter de factor tijd + ontwikkeling in de markt.

De enige echt goede use case voor SLI is dat je de power (nu!) nodig hebt omdat die als single-GPU niet bestaat. Daarom zie je nu ook dat SLI op de lagere kaartjes al uberhaupt niet meer wordt ondersteund. Er zit geen markt in, en de real world prestaties zijn ook niet best (schaling, VRAM issues ivm 2x zoveel core power enzovoort). En heb je géén support, dan zit je te kijken naar een boel dood gewicht in je PC.

Been there done that overigens, maar midrange GPUs + SLI is gewoon om te janken, en single GPU is tegenwoordig voor vrijwel elke resolutie/fps target erg goed te doen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 09:35]

Op de foto zie je de pads voor de connectoren zitten. In het beste geval is het een kwestie van connectoren erop solderen, in het ergste geval hebben ze andere componenten weggelaten en moet je de BIOS modden.

Zoveel goedkoper zijn de kaarten overigens niet, het gaat hier om beschikbaarheid en om garantie (die je bij de miningkaarten niet krijgt). Het is beter als je die paar tientjes extra uitgeeft aan een kaart met garantie en connectoren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 26 juli 2024 09:35]

Het lijkt me stug dat je geen garantie krijgt op een kaart met als specifieke doel mining. Het is nog enigszins logisch dat dit het geval is als je dit doet op een gamingkaart. Dit is juist waar de gpu bakkers geen garantie voor geven. Dus dat geloof ik niet zo.
Anoniem: 105188 @Xfade27 december 2017 12:00
Als je op de link had geklikt dan had je gezien dat hij maar 3 maanden zeer beperkte garantie (fabricage foutjes) heeft, waar dat 2 jaar en uitgebreider is op gaming kaarten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 26 juli 2024 09:35]

Ik denk dat dit voor Europa tegen de regels ingaat. Misschien in US 3 maanden en Europa de verplichte 2 jaar?

quote: "EU law also stipulates that you must give the consumer a minimum 2-year guarantee (legal guarantee) as a protection against faulty goods, or goods that don't look or work as advertised. In some countries national law may require you to provide longer guarantees."

https://europa.eu/youreur...ntee-redress/index_en.htm
Anoniem: 105188 @Nees27 december 2017 14:33
Even een paar mythes uit de weg helpen. Het magische termijn van twee jaar hoor ik vaker, maar in de praktijk is dat allemaal niet zo zwart/wit als men vaak denkt.

Ten eerste gaat het om "any defects presumed to have existed at the time of delivery and which become apparent", dus dingen als slijtage en misbruik zijn sowieso uitgesloten, een GPU die wordt overgeclocked valt onder misbruik (tenzij de fabrikant ermee adverteert en zelf mogelijk maakt, maar dan nog kan de fabrikant dit uitsluiten in zijn eigen voorwaarden).

Ten tweede is de periode maar 6 maanden en niet 2 jaar zoals men vaak gelooft. In de eerste 6 maanden wordt er altijd van uitgegaan dat elk defect aanwezig was tijdens de levering. Na die 6 maanden heeft de consument nog rechten, maar moet zelf bewijzen dat het defect aanwezig was tijdens de aflevering. Meeste winkels doen er niet moeilijk over als een stukje service, maar als puntje op paaltje komt dan zal je een expert in moeten schakelen.

Dan komt nog de kicker en dat is dat men zegt dat elke nationale wetgeving de Europese wetgeving overruled. In Nederland worden de teksten zo goed als overgenomen, op een punt na. Men spreekt bovenop dit alles nog over het verwachte levenstermijn. Bij auto's is dat 15 jaar en het verschilt eigenlijk per sector en apparaat wat de verwachte levenstermijn is. Er zijn genoeg voorbeelden van recalls van auto's die tot 15 jaar na de verkoop gratis een reparatie krijgen.

Dan komen we op de dubbele kicker en dat is dat dit alles gaat om consumenten producten. Zodra jij iets commercieel gebruikt, dat wil zeggen om geld mee te verdienen, dan is dit alles niet meer van toepassing. Mining is duidelijk een commerciële activiteit en daarom is de garantie van 3 maanden nog coulant.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 26 juli 2024 09:35]

Dan komen we op de dubbele kicker en dat is dat dit alles gaat om consumenten producten. Zodra jij iets commercieel gebruikt, dat wil zeggen om geld mee te verdienen, dan is dit alles niet meer van toepassing. Mining is duidelijk een commerciële activiteit en daarom is de garantie van 3 maanden nog coulant.
Dus op het moment dat jij thuis een keer werkt op je prive PC, dan is het opeens een zakelijke aanschaf?
Ja, want de wereld zit inderdaad zwart/wit in elkaar. 8)7
Dat is dan aan het verkooppunt naar de consument toe, waarom denk je dat ze dit eigenlijk niet verkopen aan consumenten... Dit is puur een b2b product, daar zitten niet dergelijke strenge regels aan vast.
Consument in dit verband betekent niet-zakelijk. Als jij aan het minen bent, dan wordt je als ZZP'er gezien. Het is een zakelijke activiteit, en valt dus niet onder de consumentengarantie.
Is dat echt zo?

In België wordt je echt pas als zakelijke klant gezien als je een BTW nummer hebt. Al de rest is particulier.
Je kan in België ook pakweg een bulldozer kopen als particulier. Je bent niet onmiddellijk zakelijke klant omdat het goed 99% voor zakelijke activiteiten gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door Carharttguy op 26 juli 2024 09:35]

Uiteraard kun je als Zelfstandige zonder personeel een bulldozer kopen. Je betaalt BTW over de aankoop, ook al zal de prijs ex-BTW geadverteerd zijn. Dat mag, omdat een bulldozer geen consumentenproduct is. En om diezelfde reden krijg je geen 2 jaar consumentengarantie op die bulldozer.

Je redenatie gaat fout omdat je BTW-plichtig gelijk stelt aan zakelijk. Dat is simpelweg niet het geval in de EU.
Als jij een product koopt op een bedrijfsnaam, dan is dat een zakelijk product en hoeft daar geen 2 jaar consumenten garantie op gegeven te worden. Als jij een bulldozer koopt als prive persoon, dan is dat een consumenten aankoop en zouden daar de regels voor gelden als consumenten product. Dat is waarom veel bedrijven er gewoon voor moeten kiezen om alleen aan andere bedrijven te verkopen, de meeste doen dit dan ook gewoon braaf. Echter zijn er zat die dit niet doen en zich vervolgens niet aan de regels houden... Net zoals er zoveel andere regels niet worden nageleefd omtrent aankoop en garantie.
Nice heb net een 1 manszaak gestart met mijn oude hardware.

Nu kan ik meteen BTW terugvragen, heb ik een kvk, eigen bankrekening etc etc

8)7 |:( |:( |:( |:( |:(

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 26 juli 2024 09:35]

Ik zag laatst bij Alternate ergens iets staan over garantie van een videokaart, dat de 2 jaar garantie niet geldt als men er achter komt dat de kaart voor commerciele doeleinden is gebruikt (ik neem dan aan dat men hier minig activiteiten mee bedoeld)

Vraag me af of een kaart uitgelezen kan worden door de fabrikant qua draai-uren en bijbehorende belasting.
Om optimaal te kunnen minen moet je de BIOS modden en dat kunnen ze zien.
dat is met Radeon kaarten, dat je de timings vh geheugen strakker zet , dit is ook weer terug te flashen naar stock, met Geforce kaarten wordt er niet gerommeld met een aangepast bios, enkel de voltages kun je aanpassen via afterburner etc.
Tenzij er een log file gecreerd wordt hoe moeten ze dat checken?
Anoniem: 105188 @Bjorn8928 december 2017 10:08
Writecycles wordt bijgehouden in de chip.
Thanks. Kan je dit ook aanpassen (meterteller?)

Of is dit een mechanisch effect ook(ringen in een boom / slijtage)?

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 26 juli 2024 09:35]

Qua garantie denk ik dat hij bedoelt als je er aan gaat zitten solderen.
Nm: heeft blijkbaar ook een erg lage garantie (mag dat wel in nl?)

[Reactie gewijzigd door Zoop op 26 juli 2024 09:35]

Als consument heb je in heel Europa minstens 2 jaar verkoopsgarantie. Dat is een garantie die de verkoper (niet de fabrikant) je moet geven op de producten die je koopt. Enige manier om daar onderuit te komen is als je als verkoper niet vanuit de EU opereert, maar dan ben je weer invoerheffingen verschuldigd.
Let op: consumentenrecht
Er zal wel op een of andere manier vastgelegd zijn dat dit een kaart voor professioneel gebruik is en geen consumentenproduct.
Dat hoeft niet vastgelegd te worden. "Consument" komt van consumeren, i.t.t. produceren. En mining is een vorm van produceren. De verkoop van mining-kaarten is dus business-2-business.
Ga er maar van uit dat je rond de 16 onderdelen extra moet solderen, een andere bios moet flashen en uit figureren hoe je de id aanpast, en dan maar hopen dat het niet om afgekeurde gpu's gaat die een probleem hebben met b.v. de framebuffer etc.

Is wel een leuk project om een keer te doen als je een donor hebt liggen :)
Ze zullen de IC's voor beeld aansturen etc ool wel weggelaten hebben.
Er zitten wel SLI aansluitingen op dus ik denk het van wel.
Als er een videoencoder in zit kan je hem gebruiken om Remote Desktop sessie te versnelen, dan zou het kunnen, of zoals hieronder al wordt beschreven, extra latency.
Hoe zoiets werkt op linux:
https://devtalk.nvidia.co...nd-prime-synchronization/

In principe worden de afbeeldingen gewoon uit de framebuffer van de GPU getrokken en doorgestuurd naar de framebuffer van een andere videochip. Als je het plaatje bekijkt zit er een extra vertraging in omdat je 2x front->back buffer doet en een kopieerslag, maar mogelijk kan zoiets ook geoptimaliseerd worden met DMA.
Hoe laat je een GPU werken zonder video outputs? Ik zie het vaker bij mining-kaarten, maar voor games werkt het niet zo makkelijk. Kan bepaalde mining-software de berekeningen dan alsnog via de gpu laten verlopen?
Voor grafisch werk, met bijvoorbeeld een Red Rocket-X, hoef je die ook alleen maar te installeren. Er kan wel een monitor op, maar dat hoeft niet. Dat kan gewoon via je andere videokaart. In de software zelf selecteer je waarmee je wil renderen. Dit zal voor mining ook wel het geval zijn.
theoretisch gezien ja
Zou je er niet gewoon een aansluiting op kunnen solderen ?
Is minen nog wel rendabel als thuis miner?

bitcoin en de andere grote altcoins zitten op zon niveau dat hier als thuisminer toch niet tegen te minen valt op korte termijn?
Korte termijn brengt dit inderdaad niet meer op, denk ik. Het interessente is volgens mij het minen van kleine coins met nog een enorm groeipotentieel. (Dit is het gevoel dat ik hierbij heb, kan dus 100% fout zijn.)
Voor sommige coins is het zeker nog wel rendabel (Ethereum met name). Ik heb eind augustus een Ethereum miner in elkaar gezet en mijn ROI (return on investment) terugverdientijd was toen zo'n anderhalf jaar (Ethereum stond toen op ~250 euro). Het was eigenlijk meer een hobby-projectje dan dat ik er aan wilde verdienen, ook heb ik een reeks zonnepanelen op het dak liggen welke meer opleveren dan ik gebruik.

Sindsdien is Ethereum naar de 600-650 euro gegaan waardoor mijn ROI terugverdientijd naar zo'n 7-8 maanden is gegaan. Het blijft natuurlijk een beetje speculeren wat de prijs gaat doen in de toekomst maar momenteel ziet het eruit als een goede investering.

Overigens is bitcoin alleen nog maar fatsoenlijk te minen met ASICs, en zelfs dan is het (denk ik) niet rendabel in Nederland vanwege de hoge stroomkosten.

Edit: Ik heb het hier inderdaad over terugverdientijd en niet ROI, bedankt @Arjant2

[Reactie gewijzigd door Liiva op 26 juli 2024 09:35]

bitcoin 250 KW per transactie tegenover burstcoin 0.5 KW per transactie, zie https://www.burst-coin.org/

dat burstcoin de laatste dagen ook zo aan het stijgen is komt waarschijnlijk hierdoor, https://www.burstcoin.ist...plained-in-laymans-terms/

de bitcoin fee's zijn al zo hoog dat je er geen kleine betalingen meer mee kan doen en als mensen dit willen inzien dan is het snel over met btc en waarschijnlijk veel andere munten, daarbij is https://hashgraph.com/ ook al onderweg.... hoe zal de toekomst eruitzien.....?
NEM heeft gemiddeld over de laatste 7 dagen 0,0355 kWh geschat verbruikt per transactie.
https://forum.nem.io/t/cost-of-maintaining-the-network-nem-vs-bitcoin/3236/8

Burstcoin zou al even verbruikend zijn als Bitcoin moest het even populair zijn. Burstcoin gebruikt Proof of Capacity, wat wil zeggen dat iedereen meer en meer harde schijven zou bijzetten om meer en meer te kunnen 'minen'
PoC dat klopt, en die verhouding geld ook voor BTC, maar ik zie mijn harde schijf nog steeds geen 180 of 200 watt gebruiken, ook al moet ik er 30 schijven bijkopen, dan kom ik nog onder de 150 watt
Offtopic: ROI of return on investment is wat anders dan jij beschrijft. ROI geeft het rendement op een investering weer. Jij hebt het hier over de terugverdientijd.

Ontopic: het blijft natuurlijk lastig om een investering te doen en niet te weten wat je terugverdientijd is of wat je ROI gaat zijn. Dat hangt allemaal samen met de koers van de betreffende coin en hoeveel extra hardware er ingezet gaat worden waardoor het langer duurt om te minen. Als er in die maanden ineens nieuwe veel snellere hardware uitkomt dan is je rig ineens waardeloos.
Coins kopen is zeer speculatief maar minen is eveneeens risicovol, het is maar zeer de vraag of jeje geld eruit haalt.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 26 juli 2024 09:35]

Mijn ervaring is dat minen moeilijk terug te verdienen is. (ervaring met 2x 6gpu miners op ethereum). Zakelijk kan het interessanter zijn om dat je lagere stroomkosten kan bedingen en munten 'koopt' met je stroomrekening, ipv via een beurs. Door de stijgende prijzen was het de afgelopen jaren veel interessanter om munten van een beurs te kopen.
Als tweak/hobby-project natuurlijk wel interessant om met miners te knutselen.
Tja, dan zou je natuurlijk ook gewoon wat van die kleine coins kunnen kopen?
Kosten toch niets als ze net gestart zijn, als ze dan naar 1000% gaan is het wel lachen.
Blijft toch gokken, of je ze nu maakt of koopt.
Behalve dat als je de 'verkeerde' kiest je inleg verdampt terwijl bij een investering in een mining rig je vrijwel on the fly kunt wisselen naar een wel rendabele coin.
Zelf niet de balls om zoveel geld in een rig te stoppen, maar ik zie de meerwaarde weldegelijk.
Klopt, maar stel je koopt een rig voor 1500 euro.
Daarvan zou je ook 15 coins kunnen uitzoeken daar elk 100 euro in stoppen.
Als er dan 1 ontploft, stel 1000%, dan ben je klaar.

Dus je kunt door te spreiden, met minder risico, mogelijk meer scoren.
Tja, je hebt dan geen HW wat je nog zou kunnen verkopen als het echt niet werkt.
Maar ja, het blijft gokken voor de langere termijn, of speculeren als je veel winst hoopt te pakken op de korte termijn.

Edit: aangepast naar aanleiding van de response van DirryBird

[Reactie gewijzigd door smitae op 26 juli 2024 09:35]

Ik vind dat de term gokken in deze business te vaak wordt gebruikt (meestal door anti's), terwijl er al een (ladingdekkend) woord bestaat: speculeren.
Wat dus eigenlijk neerkomt op datzelfde.

Maar speculeren bekt wat lekkerder. Hell, Dogecoin stijgt soms af en toe nog, en dat is gewoon een grote grap.
Investeren is ook gokken/speculeren dus?
Volgens jou niet dan?

Natuurlijk zijn investeerders simpelweg speculanten of gokkers. Je loopt een risico, maar dat risico probeer je af te dekken. Je hebt wel risicovolle en minder risicovolle investeringen.
Beide is een vorm van speculeren. Of je nu coins koopt of gaat minen. In beide gevallen weet je van te voren niet of je je geld eruit gaat halen.
Wat ik zelf doe, wat redelijk rendabel is, is Vertcoin minen (kost me 0.77 cent per dag, alleen stroom, niet de afschrijving van mn GPU/PC; levert +-0.6 vert coin per dag op) welke ik op een exchange als Bittrex weer omzet naar iets wat interessant is. Dus afhankelijk van hoe duur Vertcoin is op het moment van inruilen (nu bijvoorbeeld rond de 6 euro) verdien ik rond de 2 euro per dag. Deze heb ik omgezet naar NXT, waar je straks ook weer ignis voor krijgt. Het resultaat is nu alweer een factor 2.5 van de waarde nxt+ignis ten opzichte van het aantal euro's wat ik voor vertcoin kon krijgen op het moment van verkopen.

Beetje vaag verhaal maar het moraal is denk ik wel duidelijk :p
Vaag, misschien gewoon duidelijker maken.

ik lees 0.6 vert coin, nu 6 euro = 3,6 euro
Stroom kost jou 0,77 cent
Blijft dus 2,83 euro per dag over, op dit moment

De vraag is natuurlijk wat is je investering en hoe lang duurt het voordat je die met 2,83 euro (winst bij waarde 6 euro) hebt terugverdiend.
Klopt inderdaad. Met die 2,83 euro winst heb ik dus andere munten gekocht waardoor ik nu op een winst zit van +- 5 euro per dag, maar dit kan best heftig fluctueren. Ik heb geen dedicated mining pc maar gebruik gewoon mijn gaming pc en zet mining aan op het moment dat deze idle is, ik laat deze dus in de nacht en overdag, als ik aan het werk ben, gewoon aan staan. Ik heb mijn video kaart een beetje afgevoerd/afgeklokt (of hoe dat ook heet) ivm. efficienty per watt en om zo hopelijk de levensduur wat te verlengen.

De vraag is dus of mijn GPU door dit minen dus daadwerkelijk na 2-3 jaar helemaal verrot is en ik de kaart moet vervangen, of dat ik er nog prima mee kan gamen de komende 4 tot 5. Want dan vind ik dat de volledige investering van 420 (zoveel heb ik voor mijn 1080 betaald, 2e hands) in het vergelijk hoort van kosten/baten mbt. het minen dat ik doe.
Onzin je kan momenteel coins minen die 4x je stroomprijs opleveren en bij stijgen van de coin word dit mogelijk alleen maar meer.

Het verschilt echter per coin en per mine programma of je winst gaat halen uit de coins die je mined.
En ook een verschil in pc setup maakt veel uit.
Zo is deze zogenaamde mine kaart ronduit waardeloos omdat je voor minder geld amd kaarten kan kopen die hier beter in zijn voor minder geld en dus een beter verdien model hebben.
Nvidia is in veel gevallen gewoon slechter voor minen ondanks dat ze beter zijn voor gamen.

So leveren 2x 570 680 sol's op en mijn gtx 1070OC naar 2ghz maar 410 en is een vega 56 nog een betere optie per euro en watt.

de vraag is alleen : als je nu een systeem hiervoor koopt wat je al snel 900 euro kost ga je dat ooit terug verdienen voordat de moeilijkheids graat van de coin te hoog word.

Zo is een bitcoin practisch onmogelijk om thuis nog te minen doordat de moeilijkheidsgraad al 1590 miljard en andere coins zitten nog op een paar duizend enb er zijn zelfs coins waar je tientaale of honderden coins per dag kan minen.

De vraag is dan weer of die ooit wat waard worden.

potentie is er zeker wel maar vind maar eens de juiste coin in deze wereld van getallen.
Het interessente is volgens mij het minen van kleine coins met nog een enorm groeipotentieel.
Geheel correct; Mijn eigen favoriet is momenteel Verge. Vrij gemakkelijk en snel te minen, en momenteel nog vrij laag qua prijs per stuk (17 cent).

Zie:
https://coinmarketcap.com/currencies/verge/
https://vergecurrency.com/pools/

Verder is Decred de afgelopen tijd flink gestegen, met naar mijn weten tevens weinig impact op de mining snelheid/moeilijkheid: https://whattomine.com/coins/152-dcr-blake-14r

Zo kan je echter wel even doorgaan.. Voor een mooi lijstje: https://whattomine.com/calculators

[Reactie gewijzigd door Awesomehobo op 26 juli 2024 09:35]

Wat als de (bijvoorbeeld) NSA een 'coin' uitbrengt waarop mensen kunnen minen en deze mining kracht wordt eigenlijk gebruikt om user accounts te decrypten? Is zoiets mogelijk?
In de technische zin zou dat mogelijk zijn, echter lijkt het me dat grote autoriteiten als de NSA (Zeker met Trump aan het roer) al over voldoende rekenkracht beschikken door middel van supercomputing.

Amerika heeft meerdere supercomputers, waaronder de meest bekende Titan ( https://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(supercomputer) ).

Het lijkt mij niet onlogisch dat de NSA deze ook gebruikt, of dan wel een eigen supercomputer / mass compute unit tot zijn beschikking heeft, gezien de hoeveelheid data waar zij mee werken.

Meerdere computers inzetten d.m.v. mining zou hierbij waarschijnlijk een minder effectieve oplossing zijn, al wellicht iets goedkoper (hangt er natuurlijk vanaf hoe veel het ge-mined wordt)
Hier in NL is het altijd moeilijk door de hoge stroomkosten. Echter zijn er genoeg landen vooral China waar die veel lager zijn en daar is het wel rendabel.
als je het bedrijftechtnisch doet is het deels af te schijven en als be boven de 10k kwh komt betaal je over het deel boven 10k kwh ook nog eens FORS minder.

Gister op tv niet gezien dat er duitsers hierheen komen om te minen omdat het hier wel rendabel is?

Nederland doet alles om grootverbruikers en bedrijvn te vriend te houden. de keine man kan de rekening betalen voor de hebzucht van de grote rijke stinkerds en dat geld hier weer.

Hoe meer stroom je omzet in currency hoe rijker je ervan word.

Groen leven nee dat hoeven bedrijven niet dat doet de consument wel en die betalen maar wat graag de rekening voor de rijken daarom stemmen we ook voor de pro europa rutte fanclub met false beloftes ipv slagroom op de ingevroren ijskoude taart.
Die je wel zelf eerst moet kopen nu met vernieuwde 9% btw zodat de multinationals een belasting vrije bonus kunnen krijgen.
Echt onzin het is maar hoe je het aanpakt en wat spullen je gebruikt!
Enige manier in NL is "gratis stroom"
Maar dan is er dus iemand anders die jou stroom aan het betalen is.
Als je heel veel over hebt van zonnepanelen kan het maar dat hebben ze meeste niet om dat het hele jaar door met 20 kaarten of zo te kunnen doen.
En tegen 18-21 cent per KW kom je niet uit met de terug verdientijd van je spullen ben je dan meer dan een jaar bezig.

Kortom het is geen onzin dat het in Nederland moeilijk is als je het op een eerlijke manier wilt doen.
Gelukkig is dat helemaal niet waar.
Kijk eens naar NiceHashMiner, die mined het algoritme wat het meeste opbrengt. NiceHash betaald uit in Bitcoin.

Een RX580 4GB die ik gekocht heb voor 270€ heb ik binnen uiterlijk 6 maanden terugverdiend, daar is de stroom al vanaf en een verkoopwaarde niet bij gerekend.

Dat is met 19 cent per kWh, en ik laat 5000Wp installeren dus dan is het helemaal feest. Iets overcapaciteit die mooi gebruikt kan worden door een miner.

Hoe dan ook, als je het slim aanpakt is het wel degelijk rendabel om in Nederland te minen! Het nut van deze kaart is echter niet zo groot naar mijn mening, verkoopwaarde is nihil.
In de prime tijden ja. Maar zodra de hype weer even voorbij is werkt dat niet meer.
Daarnaast heb je je stroomkosten toen ik met mijn maximaal geoptimaliseerde 290X kaarten aan het minen was (En die zijn dan ook behoorlijk efficiënt) zat ik op 50-100cent wint per dag na aftrek van de stroom kosten kortom in mijn ogen amper rendabel als je de kosten van de hardware mee neemt. In de betere tijden gaat dat richting de 2-3 euro per dag maar veel hoger gaat het niet komen. Zakt de boel dan weer in zit je snel weer richting de 50cent.
Maximaal geoptimaliseerde 290X kaarten verbruiken met alle respect nog steeds (veel) meer in verhouding tot een RX580 die 150W zuipt maar ook een stuk sneller is. Daarnaast was er begin dit jaar geen hype, en trok ik ook 7 euro per dag binnen met een GTX970 en GTX1080. Je weet hoe NiceHash werkt? Het platform heeft een redelijk stabiele opbrengst per dag.

Daarnaast is er ook nog zoiets als de Bitcoin die in prijs KAN stijgen, zoals begin afgelopen jaar heb ik 0.12 BTC gemined die destijds een paar 100 euro waard was, en kijk nu eens.
Ik heb zelf via nicehash gemined dus ja weet hoe het werkt.
480 is inderdaad efficiënter.

Ik heb het echter gedaan met wat kaarten die ik op dat moment had: 295X2, Fury Nano, 2x RX 480.

Als je er van uit gaat dat het meer waar wordt en dat het ook wordt heb je geluk voor hetzelfde geld wordt het minder waard en kost het je geld omdat je ook je stroom kosten niet afgetrokken hebt en je hardware niet uitgekocht hebt. Dus daar moet je ook mee oppassen.

Het is niet zo rooskleurig als sommige schetsen. Ik wil gewoon wat tegenwicht bieden aan de mensen die doen alsof er zo makkelijk geld mee verdient kan worden. Anders zijn er minder goed geïnformeerde mensen die dan denken ga ik doen en gaan vervolgens de boot in.

Als je het slim aan pakt en goed oplet en je het geluk hebt dat je in een periode zit waarin BTC aan het stijgen is kan je er leuke bedragen mee binnen halen. Maar het kan ook de andere kant op gaan zoals een aantal jaar terug. Videokaarten waren 2e hands niet meer waard en dan moest je ze met veel verlies verkopen. Er waren er gewoon te veel.
Zo iets zou ieder moment weer kunnen gebeuren. Maar voor hetzelfde geld gaat BTC het komende jaar alleen nog maar omhoog. Het is niet van tevoren te zeggen. Dus doe dit soort dingen alleen met geld wat kwijt mag raken.
Je hebt gelijk, je moet wel weten waar je mee bezig bent. Al houd ik er na een half jaar in totaal 300 euro aan over, is dat nog steeds 300 euro die ik eerst niet had :). Mocht alles instorten ben ik maximaal 150 euro kwijt (ervanuitgaande dat een RX580 nog 125 euro opbrengt na een half jaar). De andere hardware heb ik nog liggen.

Om een beetje on topic te blijven: de kaart in dit nieuwartikel zou ik zelf dus nooit kopen. Geen fatsoenlijke garantie (en deze zullen niet retail bij de Mediamarkt liggen) en 'geen' restwaarde want je kunt er verder niks meer mee. Gewone GPU's kun je nog gebruiken om te gamen, en dat ik wat ik dus ook doe.
NV minng kaarten kan je nog als PhysX accelerator gebruiken.

Ik had toen voor 560Ti bij 580 gekozen omdat 560Ti hogere Cuda Diespace verhouding had.
Even wakker geschudt door de bitcoin prijzen. Als je een aantal hebt vergaard, hoe verkoop je ze eigenlijk? Het lijkt me dat als ze zo gestegen zijn zoals vorige week dat niemand ze van je over neemt? Of hoe gaat dat dat verkopen?
Je kan ze zelf op een exchange verkopen er zijn daar altijd wel mensen die ze voor de huidige prijzen te zien hier: https://bitcoinwisdom.com
Op willen kopen. En vanaf de exchange kan je ze weer op je bank rekening zetten. Via Kraken kan je gewoon een Sepa betaling doen. Dat gaat erg snel.

Je hebt ook partijen zoals bitmymoney die ze op kopen en verkopen maar die hebben vaak wel een limiet aan de voorraad. Als de koers dropt hebben ze die voorraad vaak snel vol zitten en dan raak je ze daar niet kwijt.
bedankt. Is er een site waar er Hash tabellen zijn van GPU's/videokaarten? Ben al een paar uur aan het zoeken, maar zie ook tegenstrijdijge waarden. Zo'n lijst zou welkom zijn. Ben een BOM aan het samenstellen en wil dan ook met 2x een RX x80 beginnen. Maar als er een tabel met de hash rate's zou het kiezen flink vergemakkelijken.
Is heel erg afhankelijk van drivers en optimalisaties van bv software en of de bios. Op andere fora is er wel het ea te vinden in de topic's van de mining software.
Dat is met 19 cent per kWh, en ik laat 5000Wp installeren dus dan is het helemaal feest. Iets overcapaciteit die mooi gebruikt kan worden door een miner.
Dan moet je de investering van die zonnepanelen wel even meetellen, ik gok zo rond de €7.500-€8.000?
Ik laat ook geen panelen installeren puur voor het minen, dat zou een beetje gek zijn ja. Ik heb het ook over overcapaciteit die anders maar max 11 cent per kWh zou opleveren.
Als je niet met groene stroom werkt verstook je dus behoorlijk wat co2.

eigenlijk is het minen niets anders dan stroom en de kosten daarvan omzetten in een waarde waarbij je hoopt dat je meer waarde krijgt dat de kosten die je hebt.

Feit blijft dat er stroom gebruikt wordt om een virtuele waarde te maken.
Het zou op zich wel tof zijn om hier verwarmingskosten voor te gebruiken. Ik verstook toch al een paar kW als ik de verwarming aan heb. Zou mooi zijn als dit nog wat nuttigs oplevert zoals cryptocoins in plaats van alleen maar warmte.

Alleen de kosten voor de hardware.. mijn kachel was een stuk goedkoper :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 juli 2024 09:35]

Stoken op stroom is duur, natuurlijk als je pc met wat kaarten hebt die 1 kw aan warmte afgeven kun je er in de winter wel iets mee. In de zomer wil je die warmte dan weer niet hebben.
Er zijn al coins zoals SONM en Golem die een nuttig doel hebben. Je laat je rig dan bijvoorbeeld rendertaken uitvoeren die gebruikt kunnen worden voor AR, VR of animaties.
Ligt niet alleen aan de spullen die je gebruikt maar ook aan de volgende situaties:
- de difficulty.
- de huidige stroomkosten.
- de mining rig wat je gebouwd hebt.
- de Asics miners welke setup.
- de fees bij uitbetalen.

Het is in Nederland / Duitsland / Benelux niet meer rendabel om zelf te minen. Leuk voor een side project maar meer niet. Echte mining doe je in landen waar super weinig voor kWh betaald wordt.
Of je hebt een kantoor/huis incl. stroom
Leg dat maar eens aan je huisbaas uit...
Waarom zou je het uit moeten leggen? Als er niks over in het contract is het uiteraard wel een beetje een naaistreek maar dan mag het dus wel...
normaal staat er in het huurcontract dat men bij een abnormaal hoog verbruik men de kosten kan doorrekenen
All-in-huur? Dus je betaalt alsnog zelf. Kantoor? Iemand zal het een keer opvallen en je er mogelijk op aan spreken. Misschien is het zelfs zo dat het gemijnde an de baas toekomt vanwege mogelijke clausule in het contract dat alles wat binnen werktijd wordt gefabriceerd aan de werkgever toekomt of stroom van de baas.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 26 juli 2024 09:35]

Misschien is het zelfs zo dat het gemijnde an de baas toekomt vanwege mogelijke clausule in het contract dat alles wat binnen werktijd wordt gefabriceerd aan de werkgever toekomt of stroom van de baas.
Zou je het op de WC gefabriceerde werk ook aan je werkgever af moeten geven?
Lol.. je huisbaas uitzuigen haha
Niet met deze kaart. Koop je een gewone kaart met "video uit" dan heeft ie nog wat (50 / 60%) restwaarde omdat je er nog op kan gamen.
Deze echter is totaal waardeloos zodra het minen niet meer voldoende rendabel is.
Dit is standaard al een nutteloze kaart.
Veel amd kaarten zijn simpelweg beter voor minen dus nvidia chips zijn daar helemaal niet interresant voor.

Mensen die dit kopen hebben gewoon geen flauw idee wat ze aan het doen zijn.
Je zou m misschien nog in SLI kunnen zetten met een normale kaart die wel de outputs heeft maar ook dat is nu al niet nuttig...
Dit soort kaarten zouden leuk zijn als ze goedkoop waren...
Ach, zie het als wat hobby die zich zelf terug betaald.
Je leert ondertussen ook nog wat over de crypto werking, als je tenminste de moeite neemt om wat dieper de hele crypto en blockchain techniek te duiken. als je het puur voor de centen wilt doen, denk niet dat het de moeite is.

Ik draai sinds juli een setup met 4 GPU,s. sinds november ben ik met mijn ethers uit de kosten.
Toch een bijna 2k aan hardware en maandelijks extra euro's voor de stroom.
De hardware is betaald en de stroom die ik heb zitten te verstoken heb ik er dan ook mee genomen.
Toch grappig 8-)

En ik hoop (maar het blijft een gok) dat ethers doorgroeien naar het niveau van de bitcoin. Dan hoor je mij niet klagen. O-)
Ja, ik mine met een enkele GTX 1080 Ti en dat verdient toch leuk. De stroomkosten beslaan ongeveer 1/3e van de omzet.
Op dit moment (van schrijven) kun je met een medium gamePC ( i7 6700t en 1 stuks Geforce 1060 6G) ongeveer een $3,05 per dag minen met b.v. Winminer.
Deze setup trekt met wat getweak aan de voltages ong. een 180W per uur uit je stopcontact.
Das ongeveer 90 eurocent aan stroom wat je verbruikt per dag.; Dus, heb je een $3,05 (EUR 2,55) - 0,90 eurocent, een EUR. 1,65 winst per dag. Maar dit is een momentopname. verschilt per dag; En dan maakt het zelfs uit of je Samsung of bv hynix of micron geheugen hebt op je videokaart.

[Reactie gewijzigd door toeschouwer op 26 juli 2024 09:35]

Er komen constant nieuwe coins uit, ik mine zelf monero nu.

Doe ongeveer 2 maand voor 1 monero, en dit is puur oude hardware. Wil binnenkort een Vega kopen.

Wat je ook kan doen is gewoon van elke Alt coin bij launch een paar kopen, binnen 1-5 jaar kan het enorm stijgen.

Monero toen ik starte met bijna 30% toegenomen
En binnen een maand is ie verouderd omdat de rekenkracht die nodig is voor bitcoins nu al de spuigaten uitloopt en de kaart zichzelf nooit meer terug kan betalen. Aan stroom wordt wereldwijd zo langzamerhand meer dan een land als Denemarken verstookt aan het berekening in hasingfarms die volstaan met die dingen. Bitcoins zijn grote vervuilers en onethisch.
De briefjes in je portemonnee en de gouden ring die je draagt komen van 'vervuilers en zijn onethisch'. Want waar Bitcoin mining wereldwijd 8,25 terawatt-uur aan elektriciteit gebruikt, gebruikt de wereldwijde productie van jouw briefjes en munten zelfs 11 terawatt-uur. De goudproductie vereist zelfs 132 terawatt-uur, bijna 16 keer zoveel. (bron)

Je bent, zoals zovelen, gevallen voor de anti-Bitcoin propaganda, die de getallen opblaast (maar het onderling er niet eens over kan worden) en angst en onzekerheid probeert te zaaien. :+
Dat vind ik dan nog best schrikbarend veel energie als je bedenkt dat Bitcoin nog altijd relatief door een zeer kleine groep mensen wordt gebruikt in tegenstelling tot 'regulier' geld.
.oisyn Moderator Devschuur® @Wakoz27 december 2017 12:36
Dat is op zich waar, maar het energieverbruik schaalt niet met het aantal gebruikers (of transacties). Het is een wisselwerking tussen de koers en de energieprijzen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 juli 2024 09:35]

Ja maar als iedereen Bitcoin zou gebruiken, zou de huidige infrastructuur niet voldoen :) Dan zou het sneller zijn om een cheque op te sturen :)

Bitcoin is nu al tenenkrommend traag.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 juli 2024 09:35]

.oisyn Moderator Devschuur® @GekkePrutser27 december 2017 18:00
Bitcoin is nu al tenenkrommend traag.
Bitcoin is niet per se traag, maar de fees zijn momenteel heel hoog, met name voor non-segwit transacties.

En hoewel de *huidige* infrastructuur niet voldoet, betekent dat niet dat de toekomstige infrastructuur dat ook niet zal doen. Straks met lightning kun je vrijwel instantaan low-fee transacties doen.
Nou ik vind het behoorlijk traag als ik bijna een uur op confirmations moet wachten (en dan geef ik een 'normale' fee. geen budget). In het begin was dit veel sneller. Daar moet echt iets aan gebeuren.
.oisyn Moderator Devschuur® @GekkePrutser27 december 2017 18:05
Dan heb je dus een te lage fee gebruikt. Gemiddeld wordt er gewoon elke 10 minuten een block gevonden, dat is nooit anders geweest.
Inderdaad, als je genoeg veel fee betaald, ben je gewoon bij het volgende blok aan de beurt en dus binnen 10 minuten. Tenzij er dus (te) veel andere mensen op het moment bereid zijn net zo hoge of hogere fee uit te geven, ben je met een (hele) hoge fee gewoon direct bij het volgende blok aan de beurt.

@GekkePrutser Hier zie je wat de kosten zijn om binnen de tijd van het versturen (en ontvangen) van een cheque bitcoins te versturen. https://bitcoinfees.earn.com/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 09:35]

Dus omdat bestaande zaken veel verbruiken mogen anderen dat ook. Nogal krom he.

Je moet het ook anders zien.
Als er geen mining farms zouden zijn die 8,25 terrawatt verstoken zou er dan 8,25 terrawatt meer gebruikt worden voor briefjes, munten enz. Denk het niet.

Het betekend dus dat minen puur extra energie is en bovenop het totale verbruik komt.
Goud is daarbij tastbaar, bij crisis heb je goud in de hand of een 10 pagina code van je bitcoin die een waarde zou moeten hebben.
Grappig want in landen waar je een crisis hebt word juist naar bitcoin en altcoins gegrepen...

Daarnaast, ja het verbuikt meer energie maar daar ga ik me persoonlijk geen zorgen om maken. Zolang de consument voor de energiebelasting van de industrie betaald verbruik ik zo veel als ik nodig acht zonder schaamte :)

Nog geen 10% van het totale energieverbuik in Nederland ligt bij huishoudens. We kunnen de schijn ophouden of 1/7.000.000 (aantal huishoudens) van 10% verschil gaat maken. Maar nee daar val ik niet meer voor...

Het idee om zuinig om te gaan met energie is leuk maar als China en de VS daar niet bepaald aan mee doen dan maken we gewoon geen verschil.

Als we toch alle olie en kolen gaan opmaken, waarom zou ik daar dan niet gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 09:35]

Verbeter de wereld begint in ieder geval niet bij jou als ik het goed lees.

Landen met crisis betekend dit vaak totaal onstabiele munt, banken onder toezicht, geld niet het land uit krijgen dan is bitcoin een manier om geld land uit te krijgen maar goed stabiel is het natuurlijk ook niet.
Klopt helemaal op dit moment, ik ben wel bereid om zuiniger te doen maar pas als ik niet onevenredig hard word belast voor mijn acties tegenover bedrijven die energie nog net niet gratis krijgen.

Ik neem trouwens wel gewoon zonnenpaneeltjes hoor als mijn huis af is hoor, maar dat is meer een economische beslissing (investering) voor mezelf dan voor moeder natuur. Ik mine overigens op het moment niet, mijn punt was meer dat ik er geen problemen in zie verder.
Dan kom je toch tot de conclusie dat bij Bitcoin, gezien het beperkte nut ervan (beleggen door een marginale groep en betalen ermee door een nog kleinere groep t.o.v. 'echt geld'), het energie verbruik extreem hoog is? of zie ik het verkeerd.

[edit zinopbouw]

[Reactie gewijzigd door vennis op 26 juli 2024 09:35]

Bitcoin is gewoon dollar/goud
De altcoins zijn de andere veluta. Zo kan de overheid bij bepaalde coins de transactie niet volgen, of je geld inzien.
Niet te vergeten Bloed Diamanten en uitbuiting van goud mijnen in Afrika.
Anoniem: 852953 @Fenzo27 december 2017 11:48
Als je het wat slim doet dan gaat de gasrekening stevig omlaag vanwege de warme lucht die het minen veroorzaakt, bitcoin heeft geen onethische basis, eerder het omgekeerde, wat sommigen ermee doen daarentegen, dat is niet echt ethisch.
Zoals met veel zaken is bitcoin en anderen goed bedoeld begonnen. Maar met alles dat meer waarde krijgt beginnen zaken uit de hand te lopen. Waarde zorgt er voor dat mensen veranderen.
Ik vind de basis van bitcoin juist wel onetisch omdat het in mijn ogen net hetzelfde is als een piramidespel.
Dan kijken jouw ogen de verkeerde kant op.
Het is een basis van vertrouwen, eigenlijk dezelfde als die voor fiat valuta. Bij die laatste lijkt dat alleen minder zo omdat het door een overheid wordt gedekt. Dat lijkt heel wat, maar als je naar een aantal afrikaanse en zuid-amerikaanse landen kijkt zie je dat dat ook niet zaligmakend is.
fiat valuta worden niet door de overheid gedekt maar door de schulden waarmee ze gemaakt worden. Elke euro die je hebt heeft waarde omdat iemand anders deze euro nodig heeft om ze terug te betalen. Een euro word nooit op zich gemaakt, maar altijd in balans met een schuld van deze euro. De bitcoin word wel op zich gemaakt, en in het begin juist heel gemakkelijk. Dan probeer je mensen onterrrecht te overtuigen dat dit eigenlijk op dezelfde principes is gebaseerd als het geld waar ze al vertrouwen in hadden en dat deze ook waarde heeft. Maar deze heeft geen waarde. Dit is gewoon een piramidespel niets meer, en er zou van de overheid uit hier hard tegen moeten worden opgetreden IMHO. Ik vind het gek dat dit niet gebeurt, gooi er een technisch sausje over, vertel aan iedereen ontterecht dat centrale banken een gelijkaardig systeem hebben en opeens ziet niemand meer dat dit gewoon een pirmadesysteem is??
Pyramidespel? Bitcoin?

Herbalfresh(MLM) en dat soort zaken zijn pyramide spellen, dat men nu te laat is met minen heeft niet weg van de brilliante Wiskunde achter BTC?

Het is niet zo dat je verplicht weer 10 moet doorverkopen?
Een pirmadespel dat wiskunde gebruikt is niet minder een piramidespel. Bij bitcoin zijn de grootste winnaars deze die hoog in de top van de piramide staan. De initiele miners. Een bitcoin heeft geen enkele waarde op zich, deze komt volledig van spelers die later in het bitcoin verhaal instappen. En deze spelers stappen enkel in in de hoop op zich ook weer spelers te vinden waaraan ze de bitcoin kunnen verkopen. Dat ze bewust waren dat ze met een piramidespel waren gestart verklaart waarschijnlijk ook waarom de top van bitcoin anoniem is. De marketing van bitcoin berrust op het wantrouwen dat mensen hadden na de financiele crisis, en het voorstellen van de bitcoin als een beter alternatief als "fiat geld" van centrale banken, omdat de meeste mensen niet besseffen waar de echte waarde van geld vandaan komt. Dat media ongenuanceerde terminologie gebruikt als "geld bijdrukken" bij centrale banken helpt natuurlijk niet. Bitcoin is juist iets dat word bijgedrukt zonder dat er iets tegenover staat. Bij centrale banken daarentegen staat er wel iets tegenover (de schuld). En bij bitcoin werd bijna alles gedrukt door de top van de piramide.
Ik ben het helemaal met je verhaal eens. Echter, er staat natuurlijk wel wat tegenover het "bijdrukken", namelijk het oplossen van de rekensommen om de transacties in de blockchain te bevestigen. Dat kost tijd en energie, dat is de enige onderliggende (vergankelijke) waarde.
transacties/contracten in een blockchain bevestigen kan inderdaad reeele waarde hebben, maar kan dit ook niet zonder een cryptomunt te gebruiken die inherent een piramidestructuur heeft? Ethereum is in dat opzicht bv. toch al een stuk beter als bitcoin.
Als je even de onzin overslaat en je richt op wat er eigenlijk gebeurt; Het minen van bitcoins kost veel energie ja, misschien wel vergelijkbaar met de energie die gebruikt wordt door een deel van de energie die gebruikt wordt voor het normale betalingsverkeer (banken/woon-werkverkeer medewerkers etc.). Maar zodra je kijkt waar die energie vandaan komt (surplus energie die anders helemaal voor niks wordt opgewekt), en vooral wat die energie kost (minder dan $0,02/KWh) dan valt het weer mee nietwaar?
De oplossing daarvoor is ook simpel: maak de energie overal even duur, dan krijg je minder miners waardoor de moeilijkheidsgraad van het minen daalt. Resultaat is minder energiegebruik en dezelfde veiligheid voor de bitcoin als voorheen.
TL;DR het hoge energiegebruik komt door de dumpprijzen van energie in bepaalde landen/streken waar ze nog nooit van belasting hebben gehoort en geen transportkosten hebben.

edit: zie ook https://www.youtube.com/watch?v=2T0OUIW89II

[Reactie gewijzigd door rapsac op 26 juli 2024 09:35]

Maak energie overal even duur. Kunnen we dus nog meer verbruiken voor airco, verwarming en andere zaken. Lijkt me niet echt de bedoeling.
maak de energie overal even duur,
Jij gaat de andere lasten ook overal even hoog maken over de hele wereld evenals de salarissen?

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 26 juli 2024 09:35]

Ik niet, maar wat is je punt?
Als de energie overal even veel kost, wil dat zeker niet zeggen dat iedereen dat ook kan betalen. Voor de ene wordt het spotgoedkoop en voor de ander onbetaalbaar. De lokale lasten zijn normaliter gekoppeld aan het inkomen aldaar. Als hier een glas bier EUR 2,00 kost zal dat in Monaco een stuk duurder zijn.
Dus voor jou is het opportuun om miljoenen (miljarden?) mensen in armoede te storten en elektriciteit onbetaalbaar te maken om het voor de miners 'eerlijk' is?

Machiavelli zou trots zijn.
Personen met dezelfde instelling als jij, zouden verplicht moeten worden om leren over de 'Big Mac' index...

(en wat regeringen ervoor over hebben om gunstig uit te komen op deze index.)

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 26 juli 2024 09:35]

Ik twijfel ernstig of miners dit soort kaarten willen kopen. Deze kaart heeft nul waarde bij doorverkoop omdat die niet in te zetten is als videokaart. Voor een miner is dat wel zo praktisch als of het minen niet meer rendabel is of er betere kaarten zijn uitgekomen om mee te minen.
je kan ze in sli gebruiken.
Kaart heeft dus nog wel wat waarde ( maar niet veel )
Ding is videokaart ( tegen over asics ) kunnen zowat elke coin minen * en dus niet alleen specifiek 1 soort )
Maar ze hebben wel maar de helft van het geheugen van een normale videokaart. Dus heel interessant zijn ze niet om mee te gamen. Ook niet in SLI.
Ze zijn nu al niet interessant voor SLI dankzij maar 4GB VRAM, SLI is sowieso al nauwelijks interessant meer (CrossfireX uiteraard ook niet), dat zal over enkele jaren wanneer een miner zulke kaarten kwijt wil dus nog erger zijn, misschien dat iemand zo'n kaart voor een tientje wil kopen voor de koeler?...
Je kan ze ook niet meer doorverkopen onder de noemer nooit mee gemined.
Het zou mooi zijn als alle miners dit soort kaarten kopen zodat de normale overblijven voor alle ander mensen. Vooral bij AMD
Maar waarom denk je dat, er kunnen maar X van die chips per dag gebakken worden, als dat minder is dan de vraag dan heb je gewoon een probleem, voor wie de kaart ook bedoeld is...
Het is niet een tekort aan DVI en Displayport aansluitingen, die zijn er zat, het zijn de chips en die zitten hier dus ook gewoon op...
Mooi dat deze kaartjes komen. Zo worden de gaming kaarten hopelijk weer normaal beschikbaar. Word het nu wel een beetje beu dat een hoop kaarten naar miners gaan en de gamer mis grijpt. Dan kun je wel zeggen ja maar ze betalen er gewoon voor etc, maar deze kaarten zijn bedoeld voor gamers. Een hoop miners zijn op het moment toch geluks zoekers die denken snel rijk te worden wat helaas maar een handje vol lukt.
Geen enkele miner zal zo'n kaart kopen, ja misschien wat hobbyisten...
Je kan er alleen maar mee minen, zodra er betere kaarten komen zal deze kaart uiteindelijk niet rendabel worden en aangezien je er ook niet mee kan gamen is het dan letterlijk afval...
Zelfs als alle miners deze kochten, dat lost het tekort niet op, er zijn zat Displayport/DVI/HDMI aansluitingen, het tekort gaat over de chips en die zitten natuurlijk ook op deze kaart, dat ze bezuinigen op de aansluitingen helpt niets voor de totale leveringsaantallen ;)
Kortere garantie, geen doorverkoop mogelijkheden en geen bijzondere prijs. Miners zullen eerder voor normale kaarten gaan.
Wat specifieke cryptomining op GPU`s betreft. Is het niet mogelijk om deze kaarten te leveren met minder VRAM ? Zoals 1 of max 2 ? Of zijn enkele Gigabytes aan VRAM wel nuttig voor het berekenen van cryptocoins ???
Het gaat bij de cryptocoins waar GPU's nog nuttig voor zijn juist om VRAM. Bitcoin bijvoorbeeld gaat tegenwoordig alleen met ASICs waardoor GPU's veel te duur zijn voor wat ze aan prestaties leveren.
Coins die dat tegen gaan (Ethereum bijvoorbeeld) hangen volledig op het geheugen en kunnen dus al niet meer op 3GB of minder aan VRAM werken.
Daarom is 4GB bij deze kaart al vrij weinig, betekent dat de kaart voor Ethereum waarschijnlijk net een jaartje mee gaat en dan de prullenbak in kan :+
In principe zou zo’n kaart ook moeten werken voor een OctaneRender machine. Dat zou ik nog wel zien zitten om te kopen. Relatief goedkope rendersnelheid. Spijtig van het beperkte geheugen wel, maar dat zou met de Out of Core functie van Octane een minder groot probleem zijn.
TGP staat voor Total Graphics Power. Dit staat ook beschreven in o.a. de Quadro Power Guidelines van nVidia: http://www.nvidia.com/con...adro-power-guidelines.pdf
The TGP (total graphics power) represents the maximum amount of graphics board
power that the system power supply should be able to provide to the graphics card.

[Reactie gewijzigd door NL-RaVeR op 26 juli 2024 09:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.