Wat is die Tesla toch snel. Niet lang geleden nog een item op TV gezien waarin DAF meldde zich te oriënteren om verschillende alternatieve energiebronnen voor de aandrijving van vrachtwagens. Op dat moment stelde DAF er nog niet helemaal uit te zijn wat de meestbelovende technologie zou gaan worden. Blijkbaar was het bedrijf toen nog niet overtuigt over het elektrisch rijden met accu pakken. Hoe staan de andere vrachtwagen fabrikanten er nu voor?
DAF - lijkt vooral nog bezig met verdere optimalisaties van het gebruik van de PACCAR verbrandingsmotoren. Optimalisaties aan de
aandrijflijn en trucks achter elkaar laten
rijden. De productielocatie van DAF heeft wel aan een CO2 uitstoot
beperking gecommitteerd. DAF zal zeker met alternatieve energiebronnen bezig zijn, maar is daar zelf nog niet zeker genoeg over om er uitspraken over te doen. Zo is
TUE vanaf 2012 al bezig met het evalueren van rijden op alternatieve energiebronnen. DAF is in dit onderzoek een drijvende kracht.
Mercedes -
Hier een artikel uit 2016 voor een elektrische Mercedes truck. Een elektrische
aflevertruck lijkt al een produkt te zijn. maar ook
trucks met hybride technologie, maar dan van het meer Aziatische merk FUSO, zijn al mogelijk.
Scania - Kijkt in de richting van wireless charging en trolleybus achtige
pantograaftechniek. Heeft natuurlijk wel een hoge implementatiedrempel omdat het impact heeft op de infrastructuur. De
E16 snelweg in Zweden is op deze wijze ge-elektrificeerd. Opmerkelijk vind ik dat Scania in deze activiteit een
partnerschap is aangegaan met het het Duitse Siemens.
MAN ook MAN stelt eind 2017
elektrische trucks te kunnen gaan aanbieden. Hiervoor heeft MAN een partnerschap aangegaan met CNL (Austrian Council for Sustainable Logistics).
Iveco heeft een originele insteek met
LNG. Nog steed een brandstof, maar een verbetering ten opzichte van diesel. Elektische aandrijving heeft Iveco voor bestelbussen ("als het echt nodig is"). Voor vrachtwagens lijkt Iveco toch meer het accent te leggen op LNG.
Toch maar even een disclamer, Het bovenstaande is mijn impressie van wat er nu bij andere fabrikanten gebeurt. Zelf blijf ik toch een beetje achter met de vraag waar DAF blijft. Op een fabrikant als Iveco kan je kritiek leveren dat ze voor LNG kiest in plaats van voor elektrische aandrijving. Maar Iveco maakt tenminste een keuze. TUE is, ongetwijfeld in samenwerking met DAF, als sinds 2012 bezig met onderzoek (edit:
rijden op ijzerpoeder), maar op mij komt dit nog wat vrijblijvend over. Want DAF lijkt de output hiervan zelf nog niet te onderschrijven. Nu weet ik uit mijn PLM achtergrond dat in de relatie DAF-PACCAR PACCAR best een dominante partij is. Zo gebruikt DAF
PACCAR motoren in haar vrachtwagens. Wat ik hoop is dat ondanks deze relatie met PACCAR DAF voldoende beleidsvrijheid heeft om in de ontwikkeling een eigen lijn te kunnen trekken. Misschien moet die innovatie bij
PACCAR worden gezocht, omdat die ook verantwoordelijk is voor de huidige motoren. Maar ook PACCAR lijkt vooral inte zetten op LNG:
Hybrids, Alternative Fuel, & Emission Reduction Technologies
PACCAR has been a market leader in manufacturing trucks powered by liquefied natural gas (LNG) and compressed natural gas (CNG) since 1996 with over 35% U.S. market share. Natural gas engines reduce greenhouse gas emissions by up to 20%.
Misschien dat iemand anders hierover nog iets kan zeggen. DAF is voor mij toch een beetje Nederlands trots.
Edit: link over TUE onderzoek toegevoegd
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:01]