'Tesla tracht Duitse zondagse truckverbod niet te laten gelden voor Semi-truck'

Tesla probeert Duitsland ervan te overtuigen dat het zondagse vrachtwagenverbod moet worden opgeheven of in ieder geval niet moet gelden voor de elektrische Semi-vrachtwagen. Dat stelt het Duitse Business Insider op basis van eigen bevindingen.

Volgens Business Insider is een delegatie van de Amerikaanse automaker vorige week naar Berlijn afgereisd voor een vertrouwelijke ontmoeting met Steffen Bilger, de staatssecretaris van het Duitse federale ministerie van Transport. Allerlei onderwerpen zouden tijdens deze ontmoeting de revue hebben gepasseerd, waarbij ook het verzoek van Tesla om het zondagse vrachtwagenverbod niet te laten gelden voor een nieuwe generatie milieuvriendelijke trucks. Daarbij ziet het bedrijf voornamelijk kansen voor zijn eigen, ruim twee jaar geleden geïntroduceerde Semi. Het Duitse ministerie zou ermee hebben ingestemd het verzoek van Tesla te onderzoeken.

Tesla reageerde tegenover het medium niet op een verzoek tot commentaar. Business Insider schrijft dat het bedrijf ook in andere Europese landen probeert een uitzondering te krijgen voor de regels die voorschrijven dat zware trucks niet zijn toegestaan op zondagen. Een dergelijk verbod geldt niet in Nederland en België, maar wel in onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. In bijvoorbeeld Duitsland geldt op zondagen en feestdagen een verbod voor trucks zwaarder dan 7,5 ton, en voor trailers die door trucks worden voortgetrokken. De regel is al decennia van kracht in Duitsland. Die geldt op zon- en feestdagen van middernacht tot 22.00 uur 's avonds. In Duitsland gaan de federale staten hier uiteindelijk over en zij kunnen in bepaalde gevallen ook uitzonderingen toekennen.

Het idee achter dit zondagse vrachtwagenverbod is met name het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van de geluidsoverlast. Omdat de Semi een elektrisch aangedreven truck is, zou het voertuig op het vlak van uitstoot en lawaai niet te vergelijken zijn met reguliere vrachtwagens. Tesla is daarom van mening dat het verbod niet zou moeten gelden voor de Semi. De fabrikant gaf begin dit jaar aan dat het van plan is om nog dit jaar te beginnen met de productie van een beperkt aantal Semi-trucks.

Tesla Semi

Door Joris Jansen

Redacteur

25-02-2020 • 11:28

457

Reacties (457)

457
435
201
18
2
157
Wijzig sortering
Geluid op snelwegen wordt hoofdzakelik geproduceerd door banden. Dus dat het een Aerodynamische EV is heeft hier weinig tot geen invloed op. Non argument van Tesla dus.
Persoonlijk vind ik dat het zondags verbod een achterhaald instituut is. Duitsland zadelt zijn buurlanden op met de ellende. Parkeerplaatsen en elke willekeurige plek waar een vrachtwagen kan staan worden gebruikt om vrachtwagens te stallen totdat ze weer duitsland in mogen. Duitsland is een groot Transit land. Vind dat e EU hier allang tegen had moetne optreden.
Enige voordeel is dat als je op zo'n vrachtwagen vrije dag door duitlsland rijdt, het een genot is om over de snelweg te rijden met een personenenwagen.
Als je het over auto's hebt ja, voor 99% is het geluid wat je hoort het geruis van de banden én van de lucht die wordt verplaatst. Maar... ik woon vlakbij de A28 en bij een provinciale weg en als er zware vrachtwagens voorbij komen dan kan ik het gebrom goed horen, zelfs op enige afstand... dat is echt meer dan alleen maar bandengeruis.
Ik woon naast een steenweg (drukke baan) en het verkeer is constant. Auto's vallen al met al mee, maar vrachtwagens hoor je echt wel van ver afkomen. En al zeker als het zo een is die langs alle kanten klappert.
Ik vind het heel prima om 1 dag per week uit te zonderen van de 24-uurs-economie-gekte.
Wat mij betreft mag dat op meer vlakken dan alleen de snelweg.
Helemaal eens. Ik ben sowieso voor het sluiten van winkels op zondag. Een veelgehoord tegen-argument: dan sluit je jezelf toch af 1 dag in de week. Echter voor ik vind dat een zwak argument. Het gaat er juist om dat de gehele maatschappij even een dag een stap terug neemt. Zodat je tijd door kan brengen met familie en vrienden omdat die ook, zo goed als zeker weten, vrij zijn. Het is bizar dat onze welvaart alleen maar toeneemt en we er ondertussen zo weinig vrije tijd voor terug krijgen.
Meer vrije tijd kan ook prima zonder op de zondag te sluiten. Als je zelf moet werken op zondag snap ik dat je liever vrij bent. Maar als ik vrij ben, ga ik ook graag winkelen, uit eten/drinken of naar een park of iets dergelijks. Daar zullen dan toch mensen moeten werken.

Ik denk dat we beter van het hele "zondag" idee afscheid moeten nemen, we zijn immers geen kerk-maatschappij meer, toch?

In plaats daarvan veranderen we de 40 uurs werkweek standaard naar bijvoorbeeld 32 uur (4*8) of 30 uur (5*6). Laat het maandloon hetzelfde, nemen we meer mensen aan en er is gelijk meer werkgelegenheid, en roosteren we de weekenden door als normale werkdagen.

Natuurlijk zitten daar veel haken en ogen aan en kost het een lange tijd om naar zo iets toe te werken, maar op lange termijn vind ik dat realistischer dan zondag "een stap terugnemen." Dat wordt namelijk alleen maar minder.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 23 juli 2024 06:39]

Maar als ik vrij ben, ga ik ook graag winkelen, uit eten/drinken of naar een park of iets dergelijks. Daar zullen dan toch mensen moeten werken.

Ik denk dat we beter van het hele "zondag" idee afscheid moeten nemen, we zijn immers geen kerk-maatschappij meer, toch?
Mee eens en gelukkig maar.
Niettemin komt hier meer bij kijken dan alleen de 'zondagsrust'. Wat dacht je van de eenmanszaken en familiebedrijven die het zich niet kunnen veroorloven hetzij werknemers met toeslag te betalen hetzij die ene dag in de week ook niet aan rust toe te komen?
Wat een (binnen)stad zo aantrekkelijk maakt, vind ik, is de diversiteit aan kleine boetiekjes en niche-winkels. Sinds de koopzondag gemeengoed is geworden zijn juist dit de bedrijven die onevenredig vaak op faillissement afstevenen.
Voor de horeca kan prima een uitzondering worden gemaakt. Sterker nog: dat is al decennia het geval, nog voordat vrijwel iedere gemeente de koopzondag had omarmd.
Dat we in Europa steeds meer richting een 24/7 economie toe bewegen vind ik heel jammer en er zijn veel argumenten om dit ook niet te willen.
Om te winkelen zijn er genoeg mogelijkheden. De zaterdag is bijvoorbeeld ook prima. Voor sport en sociale contacten is het goed om één gezamenlijke dag te hebben waarop bijna iedereen vrij is. De hele vrijetijdseconomie (toerisme en horeca) moet het juist van die dagen hebben en daarvoor is al jaren een uitzondering gemaakt.
Verder is het gewoon goed voor de mens als men met enige regelmaat het werk los kan laten. Als de prikkels gewoon doorgaan omdat de economie op zondagen ook vol door blijft draaien staat de rust onder druk. Via de mobiele telefoon is iedereen 24/7 bereikbaar en dat maakt het voor collega's die wel werken erg gemakkelijk om toch maar even te bellen. Jouw rust staat daardoor ook onder druk, ook al ben je vrij.
24/7 economie is op zich prima. Maar de overheid moet daar dan wel tegenoverstellen dat de rusttijden van burgers goed beschermd zijn. Hard optreden dus tegen overwerk en 24/7 bereikbaarheid en andere zaken die mensen fysiek en psychisch kapotmaken terwijl alleen hun werkgever ervan profiteert.

Juist door 24/7 creëer je ook ruimte voor de "vrijetijdsindustrie" om betere werkomstandigheden te bieden aan hun medewerkers omdat ze dan meer vaste krachten en minder mensen met 0-uur flexcontracten nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 06:39]

De gemakkelijkste manier om de rust van de werknemers te beschermen is om gewoon de zondag als vaste rustdag te behouden.
Voor de vrijetijdsindustrie maakt het in principe niet uit wanneer de mensen vrij hebben. Een vaste dag is dan eigenlijk wel handig, dan kan je daar vast personeel voor aannemen.
Vast personeel dat 1 dag per week werk... dat bestaat gewoon niet. Ze hebben vast personeel dat gewoon 40 uur werkt en voor de drukke dagen komen er flexwerkers bij. Die vaste dag zorgt voor een concentratie van beschikbaar werk dat flexwerk in de hand werkt.

Een vaste rustdag is een eenvoudige oplossing, maar dat wil niet zeggen dat het een goede, laat staan de beste oplossing is.

PS: Heb je even je vrienden die post met een +2 laten voorzien? De moderaties hier zijn ook niet meer wat ze ooit waren.
Een vaste dag is voor een bijverdienende student al heel wat en zondag betaald nog altijd extra. Een concentratie van vast werk is heel normaal. Dat was standaard van 9 tot 5 op de week dagen.

Die +2 maakt me niets uit. Een -1 is ook prima. In dit geval is iemand het kennelijk met me eens, maar er zullen ook nog wel mensen zijn die dat niet zijn en dan gaat het misschien terug naar 0. Dat veranderd echter niets aan mijn mening. Mijn mening is misschien ouderwets, maar dat kan je van een 50+ er verwachten. Met andere dingen ben ik overigens wel modern.
Een vaste dag is voor een bijverdienende student al heel wat en zondag betaald nog altijd extra. Een concentratie van vast werk is heel normaal. Dat was standaard van 9 tot 5 op de week dagen.
De studenten zijn maar een heel kleine groep in de vrijetijdsindustrie. De meesten heel de week, of werken meerdere dagen van de week, verdelen de weekeinden onder elkaar. De ene week jij, de volgende week je collega en de week daarop je andere collega. Dat geld meestal voor zowel de zaterdag als de zondag.
De gemakkelijkste manier om de rust van de werknemers te beschermen is om gewoon de zondag als vaste rustdag te behouden.
oneens. Bepaalde industrieën zullen toch door moeten draaien. Ook de zorg gaat door. mensen beschermen tegen overwerk en 24/7 bereikbaarheid gaat veel verder dan dat.
Voor de vrijetijdsindustrie maakt het in principe niet uit wanneer de mensen vrij hebben.
Spreiding van de klanten over de hele week maakt dat die vrijetijdsindustrie haar middelen beter kunnen aanwenden. Als iedereen op zondag naar de Efteling gaat, wil ik daar op een zondag niet tussen lopen hoor. Wachttijden zijn bij de meeste attracties nu al veel te lang. Ook voor andere attracties gaat dat op en zeker voor de horeca.
Een vaste dag is dan eigenlijk wel handig, dan kan je daar vast personeel voor aannemen.
Dat vast personeel aannemen kun je ook prima als de drukte over de hele week is verspreid.

En nee, als er al een vaste dag gekozen zou moeten worden, een meerderheid van de bevolking is tegenwoordig niet gelovig. Moslims zien de zondag ook niet als de dag en de pseudo-christenen zoals de Roomsen, Hervormden en Griffo's die claimen zich te baseren op de leer van de Joodse rabbi die meestal aangeduid wordt met de Latijnse naam "Jezus". Die Rabbi hield zich echter aan de Joodse wet en die schrijft als rustdag voor wat wij noemen zonsondergang vrijdagavond tot zonsondergang zaterdagavond.
Ik werk enkel op zaterdag en zondag (2x12u). 5 dagen 'rust' 😋.
Mij hoor je niet klagen over de 24/7 economie.
Jij bent niet verplicht om te werken op zondag hé. Voor veel bedrijfsprocessen is even 24u stilleggen geen optie.
Voor jouw is dat nog een vrije keuze. Die keuze gaat verdwijnen als de 24/7 economie gangbaar wordt. Dat zie je nu al in Amerika waar supermarkt personeel verplicht kan worden om op zondagen te werken.

Voor een aantal sectoren is is het natuurlijk niet te voorkomen dat er mensen op zondag moeten werken. Mijn vrouw werkt bijvoorbeeld in de zorg, maar daar geld nog altijd dat de bezetting op zondag minimaal is en de uren dubbel uitbetaald worden.
Voor een aantal sectoren is is het natuurlijk niet te voorkomen dat er mensen op zondag moeten werken. Mijn vrouw werkt bijvoorbeeld in de zorg, maar daar geld nog altijd dat de bezetting op zondag minimaal is en de uren dubbel uitbetaald worden.
In de meeste branches zijn de zaterdag en de zondag niet meer extra betaald hoor.
Dat we in Europa steeds meer richting een 24/7 economie toe bewegen vind ik heel jammer en er zijn veel argumenten om dit ook niet te willen.
Waarom niet willen. Iedereen de vrijheid zijn rustdag zelf te kiezen.
Om te winkelen zijn er genoeg mogelijkheden. De zaterdag is bijvoorbeeld ook prima.
Niet mee eens. Die dag heeft echt een andere bestemming.
Voor sport en sociale contacten is het goed om één gezamenlijke dag te hebben waarop bijna iedereen vrij is.
De meeste sportactiviteiten zijn nu juist op de zaterdag. Ook dat is niet goed. De grootste is de voetbal, waar men vaak op zaterdag traint en anders op de competitie, zondag, niet mag spelen. Sport neemt steeds meer de plaats in van religie.
Verder is het gewoon goed voor de mens als men met enige regelmaat het werk los kan laten.
Klopt, maar moet je dan opleggen dat iedereen diezelfde dag heeft? Volgens mij niet. Overigens is er nu ook geen controle op, ik ken mensen die 7 dagen in de week werken (schoonmaak) of dat gedaan hebben.
Als de prikkels gewoon doorgaan omdat de economie op zondagen ook vol door blijft draaien staat de rust onder druk.
Dan moet je mensen aanleren om rust te nemen.
Via de mobiele telefoon is iedereen 24/7 bereikbaar en dat maakt het voor collega's die wel werken erg gemakkelijk om toch maar even te bellen.
Ook dat ligt aan jezelf. Geef aan dat je die dag niet bereikbaar bent. Neem desnoods een apart nummer en schakel die sim uit op je rustdag.

En als er toch een vaste dag moet komen .. neem dan de Bijbelse, van zonsondergang vrijdagavond tot zonsondergang zaterdagavond, dan kan iedereen er de zondag weer tegenaan.
Een verplichte vrije dag komt eigenlijk overal voor. Alle geloven hebben er een (die zaterdag uit de bijbel komt van de Joden). Dat is vast niet voor niets. Het heeft ook vele eeuwen bestaan.
Het is gewoon een door de maatschappij opgelegde bescherming voor de werkenden. Op zich is dat niet slecht.
Als je die zondag los gaat laten is dat een eerste stap naar het loslaten van een vaste vrije dag en voor je het weet wordt iedereen geacht permanent bereikbaar en beschikbaar te moeten zijn. Wat overal ter wereld eeuwen lang goed heeft gewerkt zal vast niet slecht zijn voor de mens. Een 24/7 economie heeft gewoon gevaren waarbij mensen snel opgebrand raken. Waarom zouden we dan die zondag los gaan laten?

Natuurlijk zijn er sectoren die 24/7 moeten doordraaien. Niet alle fabrieken kunnen zomaar stilgelegd worden, horeca en toerisme doet juist goede zaken op zondag. De zorg moet ook doorgaan.

Alles wat jij noemt zijn persoonlijke keuzes die voor jouw misschien werken, maar voor heel veel mensen niet. Veel mensen kunnen van nature moeilijk rust nemen en de dagelijkse wereld een dagje buitensluiten. Zij die dat niet kunnen lopen gewoon gevaar op een burn-out. Helaas heb ik dat al veel te vaak om mij heen zien gebeuren. Ik zou daarom lekker de zondag als dag voor ontspanning houden. Religieuze redenen spelen bij die afweging geen rol voor mij.

Als jij er anders over denkt is dat ook prima. Er zijn genoeg sectoren waar de zondag een werkdag is.
Het is gewoon een door de maatschappij opgelegde bescherming voor de werkenden. Op zich is dat niet slecht.
De werkenden beschermen kan ook op andere manieren, daar hoef je geen vaste vrije dag voor op te leggen. Sterker nog, je kunt mensen prima een vaste vrije dag opleggen en nog steeds uitbuiten. Dat is iets dat in het Engeland van de Industriële revolutie gebeurde en wat Karl Marx en Friedrich Engels tot hun geschriften aanzette. Ook in de USA van de 19e en 1e helft van de 20e eeuw was dit meer regel dan uitzondering. De lowerclass mensen van Engeland waren tot diep in de jaren 60 straatarm. Liederen als "Dead end street" van de Kinks reflecteren dit. Ook in Nederland werd de werknemer uitgebuit, vooral tijdens de crisis van de jaren 30 en zelfs in de werkverschaffing, omdat er door de desastreuze politiek van Atjeh-"held" Hendrikus Colijn niet genoeg geld was om mensen een loon te geven waarvan men kon leven.
Als je die zondag los gaat laten is dat een eerste stap naar het loslaten van een vaste vrije dag en voor je het weet wordt iedereen geacht permanent bereikbaar en beschikbaar te moeten zijn.
Je kunt prima zekerheden inbouwen dat mensen verplicht een rustdag krijgen zonder dat dit voor iedereen dezelfde dag van de week is. Ik heb op deze pagina al genoeg redenen aangegeven waarom je dat juist wilt spreiden.
Een 24/7 economie heeft gewoon gevaren waarbij mensen snel opgebrand raken.
Een 24/7 economie mits met de juiste waarborgen tegen overbelasting, uitbuiting en burn-out-triggers kan juist bevrijdend werken voor veel mensen.
Waarom zouden we dan die zondag los gaan laten?
Omdat die zondag is ingevoerd op oneigenlijke gronden. De eerste christenen hielden - net als de Joden - de zaterdag*. Het waren echter de heidense Romeinen die daar op tegen waren want de zaterdag was hun marktdag (en dat is het op veel plaatsen nog steeds). Ook was het dat de Joden zo vaak in opstand waren gekomen dat de Romeinen alles dat Joods was wilden vernietigen, en christenen die de sabbat heiligden vielen daarbij.
Het wat keizer Constantijn die de zondag invoerde wat door de Romeinse bisschoppen met graagte werd aanvaard. Feitelijk met de heiligen- en Mariaverering is de katholieke kerk nog precies hetzelfde als het Romeinse heidendom, alleen met andere naamplaatjes. Zelfs de Saturnaliën viert men nog maar de lichtbrenger heet nu geen Mithas meer maar Jezus.

* van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang.
... horeca en toerisme doet juist goede zaken op zondag.
De horeca en toerisme moeten iedere dag van de week goede zaken doen. Restaurants en cafe's hebben vaak de maandag als rustdag maar hotels en de andere toeristische branches niet.
Alles wat jij noemt zijn persoonlijke keuzes die voor jouw misschien werken, maar voor heel veel mensen niet.
Alles wat ik noem persoonlijke keuzes? Ik doe niet aan sport, zeker niet aan voetbal (maar krijg beweging genoeg hoor, het hoeft voor mij niet zo fanatiek). Sterker nog sport krijgt steeds meer trekjes van een nieuwe religie. Steeds talrijker worden de oproepen om ook aan sport te doen, "zitten is het nieuwe roken". Binnenkort moet je verplicht en meetbaar aan sport doen omdat anders je zorgverzekeringspremie de hoogte in schiet of je bij bepaalde ziektes de behandeling niet meer vergoed krijgt. Dáár is de maatschappij aan het doordraaien, evenals is graaizucht bij de elite.

En de claim dat die persoonlijke keuzes voor anderen niet werken maar voor mij wel, klopt ook niet. Als ik naar de kapper wil, dan is dat lastig omdat deze 's avonds en op zondag niet open zijn. De koopavond is hier op vrijdag ... dus als 's winters de sabbat al begonnen is. Uitgezonderd de supermarkten loop ke ook voor ander winkelbezoek steeds tegen dichte deuren aan. Dus zo makkelijk is het niet om principieel te zijn.
Veel mensen kunnen van nature moeilijk rust nemen en de dagelijkse wereld een dagje buitensluiten. Zij die dat niet kunnen lopen gewoon gevaar op een burn-out.
Dat is een kwestie van aanleren. Ook daarin zou je vanaf de schooltijd moeten beginnen. In de tijd dat ik naar school ging werd ondernemerschap niet gestimuleerd, tegenwoordig is het een vast onderdeel van de programma's. Het onderwijs is op veel manieren verslechterd (ook al voordat ik naar school ging) maar dat is een punt waarop het is verbeterd.
Ik zou daarom lekker de zondag als dag voor ontspanning houden. Religieuze redenen spelen bij die afweging geen rol voor mij.
Praktische misschien wel, zoals ik hierboven al impliceerde. Religie is ook zeker niet zaligmakend. Je kunt prima iedere week in de kerk zitten en toch een oplichter en crimineel zijn. De zondag als religieuze reden is gebaseerd op vervalsingen en als je de leer van verschillende geloven bestudeerd, dan zul je er achter komen dat er slecht één is waarvan ALLE puzzelstukjes passen.
Als jij er anders over denkt is dat ook prima. Er zijn genoeg sectoren waar de zondag een werkdag is.
Gelukkig, want je hele betoog was nu juist om die zondag voor iedereen te verplichten ... en schijnbaar zonder uitzonderingen. Op het moment dat je realiseert dat sommigen wel op die zondag zullen moeten werken, besef je ook dat je daarvoor ook regelingen zult moeten treffen. Die chemisch-operator en die predikant moet je ook beschermen tegen overbelasting, uitbuiting e.d.
Jij bent duidelijk een voorstander van het afschaffen van de traditionele zondag. Een deel van van jouw argumenten zijn puur persoonlijke keuzen en tussen de regels doorlezend ook alles wat met religie te maken. Voor een deel wil je mensen zaken aanleren, maar bewaken van een rustdag is lastig. De werkweken worden wel korter, maar er zijn ook steeds meer mensen die twee banen hebben om rond te kunnen komen. Het bewaken (zelf of door de overheid) is dan lastig. Als het lastig is, dan gaat het geheid fout.
Ik ben tegen het afschaffen de zondag vooral omdat dat de gemakkelijkste manier is om een verplichte rustdag te bewaken. Dat de zondag ooit uit religieuze motieven lijkt te zijn ontstaan speelt voor mij geen rol. Veel onderdelen uit de religie zijn juist weer ontstaan vanuit de behoefte van het volk. Moslims en Joden eten bijvoorbeeld geen varkensvlees omdat varkens (zwijnen) besmet waren met allerhande ziektes en het vlees snel bedierf, zonder dat je dat direct kon zien of ruiken. Ik ken veel geloven, maar als die allemaal een vaste rustdag hebben, mag je er van uitgaan dat er een dieperliggende oorzaak of wens aan ten grondslag ligt. Alleen bij kleinere natuurgeloven ontbreekt de regelmatige vrije dag, maar die volken konden zich simpelweg wegens de voortdurende strijd om het voortbestaan geen vaste vrije dag veroorloven.
De uitzonderingen op de vrije zondag heb ik gewoon genoemd. Daarnaast zijn er vast nog meer, maar het lijkt mij gewoon niet goed om de zondag in alle sectoren als gewone werkdag te maken.
Verplichte rustdag...
Geloof je daar in?
Zie wat de mensen nu doen met hun 'rustdag': hollen van hot naar her; voetbal, dansen, zwemmen, toneel, optredens...
Maar eens gewoon rustig thuis zitten, de familie bezoeken... zit er voor velen al lang niet meer in.
Ik zie in de omgeving dat de meeste mensen die full-time in de week werken, geen drol hebben aan hun weekend.
De meeste burn-outs komen voor bij mensen die het veel te druk hebben BUITEN het werk.
Ik betrap me er zelf op dat ik, ondanks dat ik 5 dagen per week 'niet moet werken', ik zelf vaak te weinig RUST neem. Dat is een KEUZE die je zelf kunt/moet maken.

Het gaat er niet om hoeveel dagen of uren je effectief moet werken, maar wat je erbuiten doet.

Ooit hoorde ik van een werkgever die zijn personeel er herhaaldelijk op wees dat ze BUITEN hun werkuren NIETS mochten aantrekken van het werk. Blijkbaar had 1 van zijn personeelsleden het daar zeer moeilijk mee. Zijn werkgever wilde het testen, belde hem op en toen die werknemer opnam, kreeg hij zijn ontslag ;-). Misschien wat extreem, maar deze werkgever wist maar al te goed wat er op de lange duur van kon komen.

Er bestaan vandaag zoveel verschillende werksystemen, dat er voor elk wel iets te vinden moet zijn:
2-Ploegen, 3-ploegen, vaste nacht, vast weekend, overbruggingsploeg, vol-continue, halftijds, avondwerk...
Daarnaast heb je dan nog heel wat werkgevers waar je in samenspraak je uren kan samenstellen (denk maar aan poetswerk, sommige bedienden...).
Anderen kunnen misschien niet veel langer dan 3-4u per dag werken, omwille van rugklachten of dergelijke, maar willen wel 7 dagen per week werken...
We verschillen gewoon van inzicht. Laten we het daar maar bij laten
Ik val toevallig in de categorie van je laatste zin. Omwille van mijn gezondheid spreid ik mijn werkuren over 6 of 7 dagen per week, maar op zondag gaat familie en andere zaken voor. Aan eventuele deadlines heb ik dan toch echt lak.
Verplichte rustdag...
Geloof je daar in?
Dat is precies wat ik @WillySis ook al probeer uit te leggen. Mensen moeten zelf de keuze maken. We weten allemaal hier hoe het onderwijs achteruit is gehold sinds de invoering van de "mamoetwet" van 1968 ... en dat lag niet aan die wet zelf, maar aan de invulling daarvan.
offtopic:
Het enige positieve in het onderwijs is dat sinds enkele jaren men nu ondernemerschap probeert bij te brengen, iets dat in de tijd dat ik naar school ging ongehoord was, mensen werden geacht na het behalen van hun diploma voor een baas te gaan werken, het liefst een zo groot mogelijk bedrijf. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de trend naar uitbesteding, het voortdurende verplaatsen van werkzaamheden naar lagelonenlanden heeft de mensen doen inzien dat werken voor een baas als niet voor iedereen haalbaar is en dat je ook als werknemer tegenwoordig kansen moet zien en ondernemersvaardig moet zijn, en dat laatste is dus niet meer het nauwkeurig kunnen bijhouden van een boekhouding, dat kun je uitbesteden. Ondernemersvaardig betekent in de eerste plaats marktkansen zien en potentiële klanten overtuigen, marketing.
Ook de laatste jaren zie je dat er vanuit ministeries en overkoepelende onderwijsorganisaties proefballonnetjes worden opgelaten, men gaat 3 jaar lang dit proberen en dan evalueren, de leerlingen, vooral die van het MBO zijn proefkonijnen geworden voor experimentele leermethodes.
Zie wat de mensen nu doen met hun 'rustdag': hollen van hot naar her; voetbal, dansen, zwemmen, toneel, optredens...
Daar had ik dan in deze thread ook nog niet eens aan gedacht
Maar eens gewoon rustig thuis zitten, de familie bezoeken... zit er voor velen al lang niet meer in.
Opa en Oma zitten tegenwoordig in een rusthuis aan de andere kant van het land, of dat rusthuis is net voodat ze er heen zouden gaan gesloten en ze wonen nu "zelfstandig" met thuishulp voor het aankleden, en tafeltje-dekje.
Ik zie in de omgeving dat de meeste mensen die full-time in de week werken, geen drol hebben aan hun weekend.
Bij ons was het ook. Maandag tot Vrijdag werken, zaterdagmorgen slaaptekort inhalen en halverwege de middag nog snel naar de winkel om te proberen voor 17:00 de boodschappen binnen te halen. De zondag nogmaals uitslapen.

Tegenwoordig is de zaterdag onze Rustdag. Dat betekent niet dat we het huis niet uitgaan. Maar we gaan niet naar een winkelcentrum, even geven geen geld uit, gaan niet met openbaar vervoer, en als we ergens heen gaan parkeren we niet waar je moet betalen. We zoeken vrienden op, of familie of gaan naar de kerk. Ja, kerk op zaterdag.
Dat is een KEUZE die je zelf kunt/moet maken.
Klopt het is uiteindelijk een keuze die je zelf moet maken. Werkgevers weten ook wel dat je af en toe vrijaf moet kunnen nemen en anders zijn er wel de wetgeving en CAO's. Als je per sé wilt kun je best 7 dagen in de week gaan werken, neem een tweede baan in de horeca of schoonmaken op zondag en zaterdag, ze zoeken daar altijd mensen.

En soms moet je inderdaad mensen helpen die keus te maken. Onze regering Rutte is echter in heel hard tempo bezig met beleid dat mensen straks net als in de USA allemaal 2 of 3 banen nodig hebben om rond te komen, en na hun pensioen ook nog een bijbaantje moeten zoeken. Overigens is dat niet nieuw, de 4 kabinetten Balkenende deden dat ook al, in een wat rustiger tempo (versoepeling ontslagrecht, WIA, WWB, zorgstelsel, wet op de zorgtoeslag, wet op de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag), twee kabinetten Kok deden het (Belastingcommissie Stevens: waarin het aantal schijven verminderd word, hoge inkomens gaan minder betalen, lage meer. ngevoerd door W. Vermeend melkertbanen, ziektewet, bezuinigingen sociale zekerheid, invoering Euro), drie kabinetten Lubbers deden het (Belastingherziening commissie Oort waarin het aantal schijven verminderd word, hoge inkomens gaan minder betalen, lage meer, sociale zekerheid, kwartje van Kok, bezuinigingen onderwijs en studiefinanciering, devaluatie gulden) maar ook die kabinetten Van Agt (bevriezing WOA en WW, versobering ziektewet, "Bestek'81") en zelfs ten tijde van kabinetten Den Uyl en Biesheuvel steefde men al naar het komen tot een vaktaks, iets dat onder Rutte gerealiseerd wordt, in 2019 waren er nog 3 schijven, in 2020 nog slechts 2.
Een dag per week gesloten, kies zelf maar welke dag. Rust is goed, maar een restaurant zal bijv. misschien wel liever de maandag dan de zondag dicht zijn.
Dat is de realiteit in België: 24u per week aaneengesloten dicht zijn is de regel.
De Carrefour bij mij in de buurt heeft dat slim gespeeld door -als enige supermarkt in de buurt- de hele zondag open te zijn en te sluiten op dinsdag.
Er zijn er ook die zondagmiddag sluiten om maandagmiddag te openen. Maandagvoormiddag kan dan extra gepoetst worden of dan is er tijd voor onderhoudswerken met hinder.
In plaats daarvan veranderen we de 40 uurs werkweek standaard naar bijvoorbeeld 32 uur (4*8) of 30 uur (5*6). Laat het maandloon hetzelfde, nemen we meer mensen aan en er is gelijk meer werkgelegenheid, en roosteren we de weekenden door als normale werkdagen.

Meer werkgelegenheid en dat is een goed iets? We hebben nu al meer vacatures dan werklozen. Dus op dit moment zeker niet aan beginnen.

Voordeel van iets minder werken is juist dat de productiviteit nauwelijks omlaag gaat. Je kunt dus met praktisch de zelfde mensen het zelfde werk aan. 6 uur werken is dan bijvoorbeeld prima, mits je verplicht een uur pauze neemt op de helft.
Sluiten van van winkels op zondag! Die is gek.. het is een zwak argument om de gehele samenleving af te sluiten, omdat een kleine groep niet capabel is op zondag rust te nemen.
Dus iedereen die op zondag werkt is "niet capabel" ? Hebben al die winkel- en horecamedewerkers een of andere hersenaandoening of zo en als dat al zo zijn dan zouden we onmiddellijk de zondagsrust weer moeten invoeren.

Het is bovendien geen zwak argument, maar volkomen normaal. We doen dat al eeuwen en elke avond opnieuw....
Sluiten van van winkels op zondag! Die is gek.. het is een zwak argument om de gehele samenleving af te sluiten, omdat een kleine groep niet capabel is op zondag rust te nemen.
De gehele samenleving. 🤣

Hier in Berlijn zijn de winkels niet open op zondag, en weet je wat? De wereld draait gewoon door! 😯🤣
Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik zelf kan kiezen wanneer ik vrij neem. Ik zie de zondag als een dag als alle andere, tenzij het de dag is die ik heb uitgekozen om te ontspannen. Dat kan bij mij ook een dinsdag zijn, of meerdere dagen of wat dan ook maar goed uitkomt.
Met dat in het achterhoofd zou ik ook tegen jou kunnen zeggen dat jij niet capabel bent om zelf te regelen wanneer je een dag vrij hebt.
Maar dat doe ik niet want ik vind zoiets denigrerend.

Wat zou je trouwens vinden als het niet een vaste dag zou zijn ( zoals nu de zondag gezien wordt doorgaans) maar een vast tijdsdeel per dag ? Dat je van 1600 tot 0000 gewoon niet mag werken?
Als je dat wordt opgelegd is het ook niet erg leuk. Dat hebben andere mensen dan weer met de zondag.
Laat ik ergens blijken in mijn comment, dat ik vind, dat men op zondag een rustdag moet houden? Ik zeg dat je niet dingen moet wegnemen voor een ander, omdat een select groepje het niet wil hebben op een bepaalde dag. Iedereen moet zelf kunnen beslissen, wanneer je een vrije dag neemt of wanneer je naar de winkels gaat.

Ik kan gemakkelijk bepalen, wanneer ik vrij heb, want ik heb geen verplichting naast die ik aan mijzelf heb opgelegd. :)
Het gaat er juist om dat de gehele maatschappij even een dag een stap terug neemt. Zodat je tijd door kan brengen met familie en vrienden omdat die ook, zo goed als zeker weten, vrij zijn. Het is bizar dat onze welvaart alleen maar toeneemt en we er ondertussen zo weinig vrije tijd voor terug krijgen
Dat is een vreemde redenatie. We hebben meer vrije tijd dan ooit te voren. Werk weken worden steeds verder ingekort en flexibel gemaakt. Vooral je laatste zin is een ongefundeerde aanname. We krijgen er juist heel veel voor terug. Waaronder tijd.
Daarentegen. Ik heb zelf 2 jaar in de bible belt gewoond. Het is belachelijk dat mensen je boos aan kijken omdat je op zondag de auto wil wassen of zelfs tanken.Dat vond ik een hele beperking in vrijheid. Ik wil ook op zondag kunnen doen wat ik wil. Zelfs werken als dat mijn keuze is.
We hebben meer vrije tijd dan ooit te voren. Werk weken worden steeds verder ingekort en flexibel gemaakt.
Flexibel gemaakt, dat ben ik met je eens. Voor mij betekent flexibel vaak minder contact met collega’s en minder zekerheid voor zelfstandigen, maar ik kan je daar niet ongelijk geven. Maar verder ingekort? De veertig-urige werkweek werd in 1933 voorgesteld en in 1960 ingevoerd. Dat is 60 jaar geleden! Ik geef toe, er wordt een beetje ADV en ATV afgesnoept, maar effectief werk ik de meeste weken nog steeds gewoon 40 uur.
Ehm, ik heb op zondag gewoon vrije tijd. En ik wil in die tijd zo vrij zijn om mijn boodschappen te kunnen doen.

Het zou natuurlijk ideaal zijn als we met z'n allen minder konden werken :)
Maar wie ben jij om te bepalen dat dat zondag moet zijn? Er zijn zat mensen die in het weekend werken en op dinsdag vrij zijn bijv...

Je kan niet alles zomaar stil leggen 1 dag omdat je wat rust wilt.
Het gaat er juist om dat de gehele maatschappij even een dag een stap terug neemt.
Ik kan mij niet herinneren dat ik jou de autoriteit heb gegeven om voor mij te beslissen wanneer ik wel of niet een stap terug neem.
We werken dag in dag uit, dan mogen we in het weekend toch wel even genieten van de terassen en winkeltjes?
En die terassen en winkeltjes werken zonder personeel?
Voor de medewerkers die er werken heb je gelijk maar de lokale supermarkt werken allemaal studenten en 15-16 jarige en die vinden het wel leuk in het weekend een centje bij te verdienen.

Ik heb vroeger meegemaakt dat winkels zondag dicht waren, en vet irritant is dat, ze hoeven niet de hele dag open, alleen de middag is al voldoende.

Supermarkten tot 10u savonds open vind ik persoonlijk ook te ver gaan, iedereen heeft wel ergens tijd om langs te gaan en maar tot 7u savonds open te zijn.

Vroeger ging ik gewoon klussen/schoonmaken in huis op zondag etc omdat je anders toch niks kon doen, je zat "gevangen" in huis, dat is tegenwoordig gelukkig niet meer.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:39]

Vroeger ging ik gewoon klussen/schoonmaken in huis op zondag etc omdat je anders toch niks kon doen, je zat "gevangen" in huis, dat is tegenwoordig gelukkig niet meer
Waarom ging je zelf niet op zondag werken? Waarom moet flexibiliteit zo vaak van anderen komen?
edit:
Deze vraag is gesteld aan jou maar veel breder gericht. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘winkels en kappers en tandartsen moeten in het weekend beschikbaar zijn want ik werk doordeweeks’. En dan hoor ik: ‘anderen moeten op zondag gaan werken want ik doe het niet’.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 06:39]

Werken op zaterdag of zondag geen probleem wat mij betreft, maar dat betekent wel dat ik dan ineens 6 dagen in de week aan het werk ben, want een doordeweekse dag vrij is not-done. Als het wel geaccepteerd wordt dan is het weer lastig op het vlak van afspraken maken want andere werkenden die je nodig hebt die werken wel ma-vr dus mis ik 20% kans om een afspraak te maken als ik een doordeweekse dag vrij zou zijn.

M.a.w. ik wil best flexibel werken, maar door de 9-5/ma-vr mentaliteit wordt het vaak onmogelijk gemaakt. Zou het ideaal vinden om bijvoorbeeld een woensdag ofzo vrij te zijn en te doen wat ik wil. Veel rustiger overal dan in het weekend. Komt bij dat jouw punt over tandartsen e.d. dan weer helemaal goed komt als je ook de normale kantoorwerker flexibiliteit geeft.
Het probleem dat jij volgens mij schetst herken ik. Als werknemer ben ik fan van mijn eigen flexibiliteit maar niet van die van anderen. Als ik om 7 uur begin en anderen pas om 10 uur, dan lunchen ze ook later en moet je blij zijn als je 4 uur overlap met collega’s hebt. Als mensen thuis werken zijn ze minder goed aan te spreken.
Maar ik herken het niet in het dagelijks leven. Als ik in het weekend of de avonds iets met vrienden wil doen zijn die beschikbaar. Omdat ik geen vrienden heb die in de horeca werken, of in een winkel. Als echter willekeurige vrienden op willekeurige dagen en tijden gaan werken wordt het heel lastig plannen.
Klussen op zondag in je huis in Duitsland mag ook niet, de zondagsrust is daar vrij heilig.
Hetzelfde geldt voor bladblazers en met een motormaaier je gazonnetje te lijf gaan.
Wanneer buren er last van hebben bellen ze de politie en die komt dan ook nog.
de zondagsrust is daar vrij heilig
En hoe erg is dat allemaal?
Leven en laten leven, ik blijf het zeggen. Als dat een norm is bij de Duitsers, geef ze eens ongelijk. Niets zo vervelend als een buurman die bedenkt om op een mooie zondag, één van de weinige "lege agenda"-dagen, dat de kozijnen elektrisch geschuurd moeten gaan worden.
Niet erg, wel erg fijn!
Ik heb jarenlang onder een enorme geluids-(en andere) overlastgever gewoond in Nederland en zou er een nier voor overgehad hebben om, al was het maar 1 dag per week, rust te hebben.

Juist op een dag dat de nabijgelegen snelweg wat rustiger was zat ik echt niet op andere herrie in mijn omgeving te wachten.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 23 juli 2024 06:39]

Ik heb bijna geen contact met mijn familie en mijn vrienden zijn altijd bij hun eigen familie in het weekend.

Dus wat moet ik dan doen op zondag?

Ps. ik ben serieus en nee ik ben niet zielig maar zo is mijn leven gewoon.

[Reactie gewijzigd door jeantje op 23 juli 2024 06:39]

Zal ik je een geheim vertellen? Toen de winkels nog gesloten waren op zondag ging de rest van het industrie gewoon door.
Jij wil toch ook je gas, water, electra, politie, artsen ect.. hebben op zondag? Dat "Zodat je tijd door kan brengen met familie en vrienden" geldt altijd alleen voor een deel van het volk hoe je het went of keert.
Je uitspreken voor sluiting zodat jij je rust heb op een vaste dag is niks anders als egoïsme.
Echter voor ik vind dat een zwak argument. Het gaat er juist om dat de gehele maatschappij even een dag een stap terug neemt.
Voor zover ik weet doen alleen Joden dat echt op Sabbat, tot in het extreme soms.

De rest van de wereld : chemie, retail, bakker, cafe, ... die werken lekker door
Helemaal eens. Ik ben sowieso voor het sluiten van winkels op zondag.
Waarom de zondag? Omdat pseudo-christelijke groeperingen, waaronder de Roomse kerk dit als de rustdag zien? Het is natuurlijk waar je geloof aan hecht, maar diezelfde groeperingen claimen zich te baseren op de leer van de Joodse rabbi die meestal aangeduid wordt met de Latijnse naam "Jezus". Die Rabbi hield zich echter aan de Joodse wet en die schrijft als rustdag voor wat wij noemen zonsondergang vrijdagavond tot zonsondergang zaterdagavond.

En daarnaast is er een hele grote groep die niets met het christendom heeft omdat ze moslim zijn of niet-gelovig.
Het gaat er juist om dat de gehele maatschappij even een dag een stap terug neemt.
In welk opzicht moet de maatschappij een stap terug? Fabrieken draaien meestal gewoon door. Het enige dat men wilt verbieden is het autorijden, en het enige argument dat men daarvoor aanhaalt is meestal het milieu ... en je ziet nu al dat grote groepen stedelingen daarmee niet tevreden zijn en eigenlijk autoverkeer helemaal willen verbieden, en het tweede, en enige andere argument daarbij is dan veiligheid voor de fietser en voetganger. (Nu als ze dat willen kun je natuurlijk de de bevoorrading van de winkels in die steden stopzetten, eens zien wat voor invloed dat heeft.)
Zodat je tijd door kan brengen met familie en vrienden omdat die ook, zo goed als zeker weten, vrij zijn.
In de praktijk betekent het voor heel veel mensen dat ze in huis opgesloten zullen zijn. Familie en vrienden kunnen bereiken kan voor heel veel mensen alleen met de auto. De meeste dorpen in deze regio hebben op zondag, op zaterdag na 17:00h en de rest van de week na 18:00 geen openbaar vervoer meer.
Het is bizar dat onze welvaart alleen maar toeneemt en we er ondertussen zo weinig vrije tijd voor terug krijgen.
Welvaart toeneemt? For your information, deze generatie is de eerste naoorlogse die minder heeft te besteden als de voorgaande. Dat komt omdat er een groter gedeelte van de inkomsten naar de meest vermogende klasse gaat.
Niemand houdt je tegen om jezelf uit te zonderen van de economie.
We hebben zoiets als een christelijk traditie, hoe ouderwets dat ook is. Niemand kan verplicht worden te werken op zondag, daarom zijn er ook toeslagen voor bedacht. Als je vrachtwagenchauffeur bent en je wil toch een gezin houden dan moet dat mogelijk zijn. Er zijn uitzonderingen op deze regels bedacht voor oa horeca, ziekenhuizen, nutsvoorzieningen en andere zaken die niet kunnen wachten tot maandag. Transport op zondag is niet per se noodzakelijk en anders krijg je werkgevers die altijd weekendwerk gaan verwachten. En dan zadel je huidige werkkrachten wel op met de ellende.
We hebben zoiets als een christelijk traditie
Aha, het elfde gebod; Gij zult geen vrachtwagen besturen op de dag des Heeren?

Een beter alternatief zou zijn dat iedere werknemer zelf twee dagen in de week mag aanvinken als vrije dag. Dan mag je naar eigen wil invullen op welke dag je vrij neemt; Christelijk en/of ouderwets? Za/Zo. Joods of moslim? Vr/Za. Heb je kinderen? Wo/Do. Heb je echt een hekel aan Dinsdagen? Ma/Di.
Totdat een werkgever van bepaalde collega's die weekendshift gaat eisen en ze anders buiten gooit. De halve maatschappij ligt plat op zondag, allerlei activiteiten als kerk/voetbal/leuke dingen met de kinderen etc zijn standaard in het weekend. Daar is een reden voor, een vaste vrije dag is gewoon erg praktisch in veel opzichten.

Let wel, ik zeg niet dat er op zondag niet gewerkt mag worden. Van mij kan dat hele geloof gestolen worden maar anderen hechten daar wel waarde aan. We moeten er alleen voor waken dat onze vaste weekendsrust geen optie wordt, werken in het weekend moet optioneel blijven zonder werkgevers druk. En zeker in de transportwereld wordt veel gekloot met uren, niet voor niets dat een tachograaf verplicht is, iets dat veel werkgevers in die sector al te graag zien verdwijnen.
Helemaal mee eens.
Zoals ik hieronder ook aangeef; de zondag (en vroeger ook de zaterdag) is niet alleen een moment waarop je zelf vrij bent.
Het heeft een heel belangrijke maatschappelijke functie dat er een paar dagen per week zijn waar sociale activiteiten "automatisch" en makkelijk hun plaats vinden.
Totdat een werkgever van bepaalde collega's die weekendshift gaat eisen en ze anders buiten gooit.
We hebben het over Nederland, niet over de VS.
De halve maatschappij ligt plat op zondag,
We hebben het over heel Nederland, niet enkel over Staphorst.
We moeten er alleen voor waken dat onze vaste weekendsrust geen optie wordt, werken in het weekend moet optioneel blijven zonder werkgevers druk.
Daarom juist variabele vrije dagen. Wil je op za/zo vrij? Prima; kaart het aan bij je werkgever en we maken er een wettelijke verplichting van dat werkgevers deze afspraken zonder gezeur dienen te honoreren. Heb je geen zin in 'onze' verplichte vrije dagen? Dan pak je toch lekker wat anders? Iedereen blij behalve werkgevers maar die vinden wel een oplossing.
Dat "zonder gezeur" ga je niet kunnen redden. Als je bedrijf op 10 man draait gaan er minstens 7 toch standaard voor vrij/za/zo oid vrij. Veel mensen hebben kinderen, een vrouw, sociale zaken in het weekend en ga zo maar door. Als je als werkgever dan maar drie man over houdt kun je op die werkzondag ook niets gedaan krijgen. Daarbij, wanneer mag die werkgever dan eens naar huis? Genoeg kleine firma's waar de baas zelf ook mee draait en niet altijd gemist kan worden.
Ik heb collega's die vrijwillig in het weekend werken. De uren en toeslagen zetten ze om in vrije tijd en nemen ze doordeweeks op. Niemand die er over klaagt.
Je noemt het zelf, VRIJWILLIG!. Het grote verschil, zie mijn eerdere post :)
Vrijwillig is dus niet van toepassing hier; want de transportsector heeft vanuit de DE overheid verplichtingen gekregen op zondag. Dus er is geen keuze of mogelijkheid; gewoon lekker aan de grens wachten of verplicht thuis.

Daar gaan de belangen van de werknemers in de transport...
[...]
Een beter alternatief zou zijn dat iedere werknemer zelf twee dagen in de week mag aanvinken als vrije dag.
Bijkomend voordeel: betere benutting van schaarse bronnen.

Als je nu naar het strand wil, kun je lekker uitwaaien, maar op een vrije zater-/zondag in de zomer is er geen plaats. Door de week wel, maar dat is weer lastig met scholen.

Als je met je hele gezin de maandag en de donderdag als vrije dagen kunt plannen, om maar wat te noemen, is er door de weeks iets meer drukte, maar niet meteen stampvol. Weekeinden wat rustiger.

Als veel mensen door de weeks weekeind hebben, zitten ze vast wel eens op de weg, maar vaak ook niet en in ieder geval niet gedurende de spits. Weer een voordeel.
Als de keuze bij de arbeider zou liggen, heb je een punt.
Als ik echter naar internationale chauffeurs kijk, dan kun je er de donder op zeggen dat die agenda bepaald gaat worden door de containers die aankomen in de haven en de orderboeken.

Boot een dag later?
Jouw geplande 2 dagen naar de knoppen.
Boot een dag vroeger?
Zelfde verhaal.

De chauffeurs zijn afhankelijk van de orderboeken. Dan kun je hoog & laag springen met "maar mijn 2 dagen"; gegarandeerd dat ze gaan toegewezen worden. En dan waarschijnlijk ook nog als: "die dinsdag kunnen we je missen; jij vrij. En voor vrijdag heb ik ook genoeg mensen; dat is jouw dag 2.". Dus ipv een "weekend", gaan 2 vrije dagen per week gaan worden toegewezen door de werkgever. Ga er maar vanuit dat dat dan de praktijk gaat worden.
Het belangrijkste doel van de zondagsrust is het voorkomen van uitbuiting. Religie of geen religie: een mens moet rust hebben. Een situatie waarin werkgevers altijd weekendwerk verwachten zou daarmee voor iedereen onwenselijk moeten zijn.
Vergeet ook niet de familieband en vriendenkring.
Als iedereen zelf 2 dagen mag aanwijzen, betekent dat in de praktijk dat je nooit je verjaardag kan vieren voor de familie.
Immers; op welke dag zou je dat doen?
Op welke dag spreek je met een groep vrienden af?

De huidige zondag (en "vroeger" ook de zaterdag) heeft veel meer toegevoegde waarde dan alleen zelf niet hoeven werken. Het heeft een belangrijke maatschappelijke functie.
Ik neem gewoon dagje recup en feest weekend door :*) 8-)
Het grote probleem van die zondagsrust in Duitsland is dat je ook niks voor jezelf mag doen. Lekker even het gras maaien? Mag niet, want zondag.
Ik vond het ook altijd heel erg raar tot ik een paar jaar in Duitsland ging wonen. Toen vond ik het een verademing. Ja, soms komt het onhandig uit, maar op andere tijden wanneer je een dag echt je rust wil en lekker in je tuin wil zitten is het zo fijn even complete rust te hebben. Geen mensen die aan het verbouwen zijn, geen grasmaaiers, geen luide muziek. Heerlijk, zeker in een maatschappij waar steeds minder plekken zijn zonder veel geluid.
Op die manier gooi je dus gewoon 14% van je leven weg als je pech hebt. Als je het leuk vindt om gras te maaien en op die manier tot ontspanning komt gaat iemand anders je opeens vertellen dat je niet mag werken maar moet ontspannen...

Ik zou wel flink uitflippen als ik opeens de helft van mijn vrije dagen zou kwijtraken doordat iemand anders vindt dat mijn hobby werken is...
Zover ik het heb geleerd van mijn omgeving in Duitsland toen ging het er niet om dat het werk was, maar lawaai. Zo zou ik het bijvoorbeeld zeer ontspannend kunnen vinden om lekker te drummen, of aan een oude auto te sleutelen en dertig keer te moeten kijken of 'ie nog start, maar dat lawaai kan anderen ergeren.
Daar heb je dan je zaterdag voor.

Ik heb nog nooit iemand in Duitsland horen zeggen dat die rustdag er is omdat je dan niet mag werken, en grasmaaien is werken, dus dat mag niet. Het is andersom: zondag is voor rust, rust wordt verstoord door lawaai, dus alles dat lawaai veroorzaakt doet men niet.

Ik snap de voordelen en nadelen van beide kanten. Ik vond het bijvoorbeeld verschrikkelijk dat de supermarkten altijd op zondag dicht waren. Hier in Nederland vind ik het af en toe best vervelend dat ik er niet van uit kan gaan dat ik een dag in de week perfecte rust kan pakken in mijn eigen huis. Dan moet ik op zoek naar een omgeving waar geen rumoer is, en dus het comfort van mijn eigen huis verlaten.
Zoals gezegd, beide hebben voordelen en nadelen.
Zover ik het heb geleerd van mijn omgeving in Duitsland
In Duitsland hebben ze ook Mittagsrühe.

Nee het is niet de zondag die voor rust is, dat hebben de Romeinse keizer Constantijn en naderhand de paus ervan gemaakt. En die zaterdag is ook niet bedoelt voor het maken van lawaai. Ook dat hebben wij mensen ervan gemaakt.
Je vergeet even dat in Duitsland de huizen in algemeen veel verder uit elkaar staan dan in Nederland, ik geloof niet dat iedereen zich daar aan houdt.

Als ik hier de grens overga op zaterdag dan is het ook gewoon rustig ondanks gewerkt wordt...
Dat is denk ik een behoorlijke generalisatie, dat ligt er toch maar net aan waar je woont? In de regio's waar ik gewoond en gereisd had ik de indruk dat het juist allemaal dichter op elkaar stond, en dan heb je nog de huizen waar meerdere gezinnen in hetzelfde gebouw wonen.
Rustige stukken tussen wijken en steden zag ik daar wel veel, maar de bewoonde gedeelten waren juist allemaal minder ruim van opzet.
Dat zou niets voor mij zijn. Ik ben op zondag altijd bezig. Lassen, slijpen, dingen bouwen en verbeteren. Ik moet er niet aan denken om stil in de tuin te gaan zitten.
Als je vast zet hoeveel er gewerkt mag worden (arbeidstijdenwet..?) dan heeft het niks meer met zondag te maken.
Je kaart terecht een probleem aan, maar je kunt dat volgens mij ook prima oplossen door te zeggen 'chauffeurs mogen hooguit 6 aaneengesloten dagen werken', of 'chauffeurs moeten minimaal zoveel tijd thuis kunnen zijn' of een variatie daarop, en alsnog op zondag mogen rijden met vrachtwagens.

Vrachtwagens beleveren natuurlijk allerlei andere industrieën waardoor die ook onnodig stil komen te liggen.
Anoniem: 420148 @Andros25 februari 2020 14:39
Ligt eraan wat er in dat transport zit, lijkt me. Een bedrijf dat levensmiddelen/medicijnen of andere belangrijke goederen vervoert, zou gewoon moeten kunnen rijden.
koeltransport is uitgezonderd in duitsland. (vries is alsnog verboden aangezien dat niet bederfelijk is).
Bloemenexport vrachtwagens uit Nederland rijden gewoon door Duitsland op zondagen bijvoorbeeld
omdat bloemen gekoelde bederfelijke goederen zijn. ;)
I know, ik reageerde op de verkeerde ;)
We hebben zoiets als een christelijk traditie, hoe ouderwets dat ook is. Niemand kan verplicht worden te werken op zondag, daarom zijn er ook toeslagen voor bedacht.
Christelijke traditie? Een meerderheid van de bevolking is tegenwoordig niet gelovig. Moslims zien de zondag ook niet als de dag en de pseudo-christenen zoals de Roomsen, Hervormden en Griffo's die claimen zich te baseren op de leer van de Joodse rabbi die meestal aangeduid wordt met de Latijnse naam "Jezus". Die Rabbi hield zich echter aan de Joodse wet en die schrijft als rustdag voor wat wij noemen zonsondergang vrijdagavond tot zonsondergang zaterdagavond.

En in de meeste branches zijn er geen toeslagen meer voor de zaterdag en de zondag.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 06:39]

Regelgeving mag prima gebaseerd zijn op christelijk geloof, Nederland zou een stuk beter af zijn als iedereen zich aan de 10 geboden zou houden.

Niet geloven en op basis daarvan wetgeving willen aanpassen/opleggen is net zo vervelend als visa versa.
dus mensen de kop inslaan omdat ze werken op de zondag is goed net als kinderen doodslaan omdat ze hun ouderen niet respecteren? en slavernij natuurlijk, kunnen we onze hollandse handelsgeest weer eens beroemd maken.

rot op met geloof en de het idee dat het moreel of goed is. het is een stuk rot vlees in onze maatschappij die niks te zoeken heeft in wetgeving.

dan nog: wat doen we met de overige 603 geboden?

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

En 6 miljoen joden vergassen is ook goed omdat Hitler dat een goed idee vind? Of Stalin die half Rusland uitmoorde omdat ie vond dat communisme een goed idee was? Je kunt niet met een vingertje naar alle religies wijzen en blind zijn voor de tekortkomingen van (afgedwongen) atheïsme.

Uiteindelijk leven we gezamenlijk in één land, beide met even veel recht om hier te leven op onze eigen manier. Maar we kunnen prima met elkaar rekening houden. En rekening met elkaar houden kan zomaar eens inhouden dat een paar wetten worden opgesteld.
Ga je huiswerk beter doen. Quote Hitler: "De oorlog zal eindigen. De laatste grote uitdaging van onze tijd is dan erop toe te zien het Kerkenprobleem op te lossen. Dan zal de Duitse natie helemaal veilig zijn. Ik geef niks om geloofszaken maar ik accepteer het ook niet dat een paap zich met aardse zaken bemoeit. In mijn jeugd stond ik op het standpunt: dynamiet! Pas later zag ik in dat men zoiets niet eenvoudig kan oplossen. Het moet afvallen als een afstervend lichaamsdeel." (bron).

En je generaliseert alweer: ga maar eens wat beter je geschiedenis boeken doorbladeren en ga eens turven hoeveel doden er door oorlog, hongersnoden, ziekten en natuurrampen zijn gevallen. En ga vervolgens een kijken hoeveel doden er zijn gevallen door moorden van christenen op niet-christenen vanwege hun geloofsovertuiging. Er worden meer christenen vandaag de dag vermoord en vervolgd door atheïsten. Als je dat een goede ontwikkeling vind, ben je zelf erger dan dat wat je probeert weg te zetten.
Ik heb je al voorbeelden gegeven. Waarom zou ik meer energie in het opzoeken van dergelijke rampen, terwijl je dat zelf kunt? Je hebt je mening toch al klaar.
"hitler deed niet wat ie deed omdat hij atheist was".
Helemaal mee eens. En die uitspraak kun je van 90% van de oorlogen waarbij een christelijke partij betrokken was, ook toepassen.

De onderbouwing dat christenen vervolgd worden? Dat kun je in het gewone nieuws lezen, zoals hier.
nee, daar kom je niet mee weg, paar achterlijke landen noemen waar 90% andere geloven zitten en religeuze regeringen of dictatorschappen hebben is absoluut niet hetzelfde als claimen dat " Er worden meer christenen vandaag de dag vermoord en vervolgd door atheïsten."

dat staat in geen enkele verhouding van de wereldwijde genocides die in zijn uitgevoerd in de naam van [voer naam willekeurige god hier in] in de afgelopen paar duizend jaar,

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

Ik heb nog geen enkele bron van je gezien. Hooguit het claimen dat het waar dan ook kan staan. Als er iemand hier in de lucht zit te praten, ben jij dat.

Ik eindig de discussie hier. Het is zinloos aangezien je toch niet on-topic blijft (wetgeving) en je toch niet wilt luisteren naar wat aan ook.

.
rot op met geloof en de het idee dat het moreel of goed is. het is een stuk rot vlees in onze maatschappij die niks te zoeken heeft in wetgeving.
Dat is omdat heel dat geloof is vervalst en vervormd door allerlei machthebbers die het misbruikten voor eigen gewin. Het pausdom is er een beruchte van, maar ook alle andere koninklijke machthebbers, kerkhervormers (Zwingli was volgens mij vooral een Zwitserse militaire leider), legeraanvoerders (Maurits van Oranje) e.d. hebben de boel aan het verdraaien geweest.
dan nog: wat doen we met de overige 603 geboden?
Nu verwijs je naar de joden, en dan krijg je te maken met de Talmoed en de rabbijnen en ja ook die zijn aan het verdraaien geweest.
ik ben er vrij zeker van de meeste geloofschriften de afgelopen paar duizend jaar niet veranderd zijn. dat machthebbers geloof gebruiken om het gepeupel elkaar uit te laten moorden is geen geheim. echter maatk dat JUIST het geloof zo'n rot stuk vlees in de samenleving, het geeft gelovigen een excuus om slechte dingen te doen.

'With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil - that takes religion"

dus het excuus die je aanhaalt is juist de reden dat het geen plaats heeft in een moderne maatschappij.

en ik daag je uit om een bijbel of koran te pakken en het HELE schrift woord voor woord letterlijk te nemen en uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

ik ben er vrij zeker van de meeste geloofschriften de afgelopen paar duizend jaar niet veranderd zijn. dat machthebbers geloof gebruiken om het gepeupel elkaar uit te laten moorden is geen geheim. echter maatk dat JUIST het geloof zo'n rot stuk vlees in de samenleving, het geeft gelovigen een excuus om slechte dingen te doen.
Dan heb je jezelf nooit verdiept in de ontwikkelingen van de theologieën van de kerken. Het gaat te ver om hier daarop uitgebreid in te gaan, maar zo beknopt mogelijk komt het neer op het volgend.

Er zijn grofweg 3 soorten religies, waarbij er ook wel combinaties voorkomen:
1) religies die natuurkrachten toeschrijven aan een godheid.
offtopic:
zo hadden de Germanen Thor/Donar als god van de donder, de Romeinen en Grieken Neptunus/Poseidon als god van de zee, Aeolus als god van de wind, Vulcanus/Hephaistos als god van het vuur, Terra/Gaia als godin van de aarde en Uranus/Ouranos was de hemel. Ook het haardvuur, het gezin de liefde en voortplanting hadden goden Vesta/Hestia, Juno/Hera en Frigg/Freia, Venus/Aphrodite.
Meestal is één daarvan de oppergod, en dat is ofwel de zon, ofwel de hemelgod, Zeus/Jupiter/Odin/Wodan/Horus/Indra/Tian.

2) religies gebaseerd op voorouderverering. Mensen geloven dat de geesten van hun voorouders nog steeds in de wereld werkbaar zijn.
offtopic:
Veel volkeren denken dat ze afstammelingen zijn van goden. Dit komt o.a. voor bij Afrikaanse, Chinese, Polynesische mythologiën. Het Japanse Shinto-geloof is er ook een van. Huang Di, de gele keizer, zou de voorouder zijn van alle Han-chinezen. De Jadekeizer is één van de drie verschijningsvormen van de eerste god Tai Di. Aanvankelijk zou hij de assistent geweest zijn van Yuanshi Tianzun, een van de drie Sanqing, godheden van de drie hemelen, waarbij er één de hemelse chi vertegenwoordigd, één de aardse chi en één de menselijke chi. Uiteraard gooi ik hier de Taoisme/Daoism, Confucianisme en mengvormen met het Boedhisme op een hoop, dus pak me niet op details. Het idee van reïncarnatie is hier ook van afgeleid.

Heel vaak worden deze eerste twee ook met elkaar vermengd.

3) religies waarin er één schepper-god is die het universum gemaakt heeft.
offtopic:
Dit individu staat zelf buiten het universum maar kan er zijn invloed op uitoefenen. Hiertoe behoren de Abrahamitische religies, het Sikhisme, Zoroastrianisme, Duzisch.

Boedhisme en Jaïnisme zijn in deze niet zozeer religies maar meer levensfilosofieën en worden dan ook met andere geloofsystemen vermengd. Hinduisme is een bijzonder geval.
offtopic:
Enerzijns zijn er meerdere goden waarvan de belangrijkste 3 zijn Brahman de schepper (3), Vishnu de beschermer en Shiva de vernietiger. Deze drie zijn eigenlijk aspecten van Ishvara. Ishvara is echter ook het universum. Alle drie hebben ze een echtgenote ( Saraswati, Lakshmi, Parvati) en die zowel als de andere hindu-goden zijn aspect-goden zoals de eerste categorie. Hinduisme is dus een mengvorm van de drie.

Het meeste misbruik van religie zie ik in de Abrahamistische stromingen. Machtshebbers, zowel werelds als religieus.
offtopic:
Keizer Constantijn 'de grote' zou een visioen gezien hebben van een kruis in de lucht met de tekst "overwin hierdoor" en zou toen zijn soldaten het Chi-Rho-teken op hun schilen hebben laten zetten. Clovis zou in 496 tegen de Alemanen aan de verliezende hand geweest zijn toen hij Wodan om hulp riep, maar pas als hij roept "God van mijn vrouw: als gij echt zo sterk zijt als mijn vrouw beweert, kom mij dan helpen en laat mij winnen. Dan zal ik mij tot het christendom bekeren." keren de kansen.
Karel de grote zou bij zijn oorlogen tegen de Saksen massaal de overwonnenen hebben gedwongen tot bekering. In oktober 782 liet hij 4500 saksen onthoofden die zich niet wilden bekeren. Zijn voorbeeld: 36 à 37 jaar daarvoor had Carloman 1 de Allemanische edelen laten terechtstellen, naar het schijnt rond de 7000, waarna het hertogdom Allemanië een Frankische provincie werd.
Iets soortgelijks gebeurde in 1520 in Stockholm na de kroning - door aartsbisschop Trolle - van de Noors-Deense koning Christian II, tot koning van Zweden 2 bisschoppen, 14 edellieden, 3 burgemeesters, 14 raadsleden en diverse burgers werden, opgehangen of onthoofd welke stonden op het lijstje van aartsbisschop Gustav Trolle . De aanklacht was "ketterij" maar de ware redenen waren uiteraard politiek, omdat Trolle daarvoor door de Zweedse Rijksraad was afgezet omdat deze niet de Zweedse maar de Deense koning steunde.
Tijdens de Franse Hugonotenoorlogen speelden dynastieke conflicten tussen machige familes van edellieden een belangrijke rol.
De Smalkaldische oorlog vond zijn oorsprong in dat Karel V de Lutherse leer verboden had, Luther uit zijn rijk verbannen en van ieder die deze leer aanhield het bezit te confisceren, het ging hem daarin echter meer om de eenheid van het rijk en het bepalen dat hij de baas was. Bij de tweede Smalkaldische oorlog speelde mee dat de Lutherse vorsten hoopten in een protestantse opvolger van het Duits-Roomse rijk. Het katholieke Frankrijk steunde echter de protestanten. Dat deed het ook in de 30-jarige oorlog.

Dit zijn slechts voorbeelden in een eindeloze lijst. Uiteindelijk draait het in de wereld altijd om macht en geld.
'With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil - that takes religion"
Leuke quote van Steven Weinberg maar hij klopt niet. Pol Pot begon ook met goede bedoelingen. Of je moet communisme ook als religie zien.
dus het excuus die je aanhaalt is juist de reden dat het geen plaats heeft in een moderne maatschappij.
Wat jij verstaat onder een moderne maatschappij is dus een atheïstische, op humanistische gronden gebaseerde maatschappij. Echter ook daar zie je dat macht en geld juist geen remmingen meer kent.
In een maatschappij/wereld zonder god is de enige reden om kwaadaardige handelingen na te laten de het feit dat je door die maatschappij gestraft wordt. Dat betekent simpelweg dat je gerust te hard of door rood mag rijden zolang niemand het ziet. Dat betekent ook dat wanneer je genoeg verdient en eventuele boetes probleemloos kunt betalen, je nog steeds te hard kunt rijden. En als men dan je rijbewijs afneemt, dan huur je gewoon een chauffeur in. In het verleden zijn er ook diverse ministers geweest die vanwege spoed hun chauffeurs tot snelheidsovertredingen aanspoorden, en als het dan fout ging, dan werd de chauffeur er op aangesproken, nooit die minister. Ook wetten zo verdraaien dat ze jouw verrijken is legaal.
Echter met het bestaan van een opperwezen is er altijd het besef dat je ofwel tijdens je leven ofwel in het hiernamaals ter verantwoording geroepen kunt worden en de consequenties zult moeten dragen. Voor heel veel mensen is dat reden genoeg om zich te gedragen. Er zijn er echter ook juist in christelijke groeperingen die op grond van Bijbelteksten beweren dat al hun fouten vergeven zijn en die daarom juist niet gehinderd worden door enige scrupules als ze hun buren bedriegen, iemand die ze niet mogen de grond in douwen enzovoorts.
en ik daag je uit om een bijbel of koran te pakken en het HELE schrift woord voor woord letterlijk te nemen en uit te voeren.
Beide boeken staan vol van geweld. De koran roept op sommige plaatsen op tot geweld .. met name jegens ongelovigen, maar op andere plaatsen vermaand deze tot respect. Uiteraard is dan nog de vraag wie die ongelovigen zijn. Juist daar zie je dat dit bron vormt tot misbruik door bepaalde machthebbers.

De Bijbel bestaat uit twee delen, die we het nieuwe en het oude testament noemen.
Nu als je jouw uitdaging toepast op het nieuwe testament, dan zal je merken dat het heel moeilijk is om aan de vredesboodschap en vredelievendheid die daarin opgedragen wordt te voldoen. Sterker nog, daar zie je al dat een opdracht zoals in Mattheüs 19:16-30, Markus 10:17-31, Lukas 18:18-30 die aan de rijke jongeling gegeven wordt:
- Jezus zeide tot hem: Zo gij wilt volmaakt zijn, ga heen, verkoop wat gij hebt, en geef het den armen, en gij zult een schat hebben in den hemel; en kom herwaarts, volg Mij.
- En Jezus, hem aanziende, beminde hem, en zeide tot hem: Een ding ontbreekt u; ga heen, verkoop alles, wat gij hebt, en geef het den armen, en gij zult een schat hebben in den hemel; en kom herwaarts, neem het kruis op, en volg Mij.
- Doch Jezus, dit horende, zeide tot hem: Nog een ding ontbreekt u; verkoop alles, wat gij hebt, en deel het onder de armen, en gij zult een schat hebben in den hemel; en kom herwaarts, volg Mij.

een antwoord is op de vraag van die jongeling en niet iets is wat iedereen zou moeten doen.

Nu, het oude testament bevat veel meer geweld, maar daarvan is steeds sprake van een specifieke situatie. De politie en het leger, of de rechterlijke macht zouden ook nu hun werk niet kunnen doen als er nooit geweld gebruikt mag worden. De enige oproep tot geweld die niet gelimiteerd is tot een specifieke situatie is de oproep om de Amalekieten te doden. 613 - Vernietig het zaad van Amalek (Deut. 25:19)

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 06:39]

mooi lang verhaal maar het is nog steeds een poging om religie beter te laten klinken dan wat het eigenlijk doet. de verbastering van reglie door machthebbers doet daar niks aan af.

jesus was trouwens ook expeciet dat het nieuwe testament het oude niet ongeldig maakt. het nieuwe introduceerde dus alleen maar de hel, vergetelheid en al die leuke dingen die daarbij hoorde. dus het maakte het nog slechter dan het al was.

je kan niet de goede delen van de bijbel of koran gebruiken om de slechte goed te praten.

je moet het hele verhaal serieus nemen. dus inclusief exodus 21. dus nu mijn vraag aan jou: wat geef jij voor een slaaf in goede conditie? 1e eigenaar, weinig geslagen, nog goed voor veel akkers ploegen.
mooi lang verhaal maar het is nog steeds een poging om religie beter te laten klinken dan wat het eigenlijk doet. de verbastering van reglie door machthebbers doet daar niks aan af.
Die machthebbers hebben de religie daarvoor niet nodig... maar ze zeggen ook: "wie een hond wilt slaan vind altijd wel een stok" en religie was meestal de makkelijkst op te pakken stok.
jesus was trouwens ook expeciet dat het nieuwe testament het oude niet ongeldig maakt.
Nee, maar hij maakte wel duidelijk dat de interpretaties ervan door de joden niet klopten. Dat was ook waarom de rabbijnen hem verwierpen, hij maakte hun tempeldienst overbodig en ze zagen hun mooie inkomstenbronnen (tempelbelasting, handeltjes in offerdieren en andere offerspijzen) overbodig.
het nieuwe introduceerde dus alleen maar de hel, vergetelheid en al die leuke dingen die daarbij hoorde. dus het maakte het nog slechter dan het al was.
Die dingen zijn nu juist allemaal bedacht door de Roomse kerk. Voorgeborchte en vagevuur al helemaal.
Het idee alleen al dat kinderen die niet tussen hun geboorte en dood gedoopt waren niet in de hemel zouden komen, maar ook niet in de hel terecht konden ...

Überhaupt is die hele term niet Bijbels. Hel is de naam van de Germaanse god van de onderwereld. De Bijbelse term is Gehenna, de plaats net buiten Jeruzalem waar het afval verbrand werd. Op andere plaatsen waar men hel placht te vertalen staat er in de oorspronkelijke tekst het Griekse woord Hades. Nu is Hades eveneens de naam van een (nu Griekse) god, maar ook de naam van het gebied waarover hij zou heersen; de onderwereld, of het 'schimmenrijk', de plaats waar de gestorvenen verblijven. In de Griekse mythologie was het de god Hades die hier recht. Nog een woord is Tartaros, in de Griekse mythologie de plaats waar de slechterikken naar toe gingen, in de Bijbelse betekenis de gevangenis van de duivel en diens gevallen engelen.
je kan niet de goede delen van de bijbel of koran gebruiken om de slechte goed te praten.
Nu gooi je weer de koran op één hoop met de Bijbel. Slechte delen van de Bijbel? Waar dan? Bedoel je daar waar slechteriken gestraft worden, of daar waar berouwvollen vergeving krijgen, of daar waar beloftes gedaan worden aan de rechtschapenen?
je moet het hele verhaal serieus nemen. dus inclusief exodus 21. dus nu mijn vraag aan jou: wat geef jij voor een slaaf in goede conditie? 1e eigenaar, weinig geslagen, nog goed voor veel akkers ploegen.
Kijk dat is heel simpel. In die tijd was slavernij een veel voorkomend verschijnsel. Krijgsgevangenen werden slaven en wie zijn schulden niet meer kon betalen kon ook in slavernij gaan. Dan was je tijdelijk van wereldse besognes verlost want de Bijbel schrijft ook voor dat je slaven goed moet behandelen. Die slavenhouder moest dus zorgen dat hij genoeg inkomsten had om die slaaf te kunnen onderhouden. Sterker nog een jouw exodus 21 zegt in vers 1 dat je een Hebreeuwse slaaf na 6 jaar moet vrij laten. Ook de Grieken hadden regels dat je een slaaf goed moest behandelen. Pas bij de Romeinen komt daar verandering in, daar is een slaaf een rechteloos bezit. Die Romeinse houding is door de Arabieren overgenomen en naderhand in de trans-atlantische slavenhandel en de koloniën hebben de westerse mogendheden dat overgenomen, wederom op grond van foute uitleg die de handelaren en plantagehouders goed uitkwam.

En als je terug het nieuwe testament erbij pakt, die zegt ook dat de meester niet meer is dan de slaaf en als je verder leest dan zie je ook dat slavernij ook helemaal niet de bedoeling was, maar dat dit voortkwam uit het handelen van de mensen.
ik maak geen onderscheid tussen de verschillende religies, helemaal de abrahamische niet. ik blijft het gewoon grappig vinden dat je blijft "shotgunnen". dus zoveel mogelijk tekst neerkwakken in de hoop dat het niet opvalt dat je geen inhoudelijk antwoord geeft op mijn stelling of vraag.

en je stuk over slavernij is sprekend, je hele stuk is een poging -slavernij- goed te praten. niks meer of minder. en je zou eens goed ervoor moeten zitten of jij gelooft wat je zojuist schreef waar je wanhopig probeert de bijbels positie te verdedigen waar slavernij tot in het kleinste detail word verheerlijkt.

ik wil nog steeds weten van je wat je bereid bent te betalen voor een slaaf, immers moet jij als bijbels persoon de hele bijbel sereus nemen en dat is dus inclusief het houden van slaven een positief iets vinden en aangezien de bijbel heel duidelijk is bij wie je slaven moet kopen en voor hoeveel lijkt me dat een simpele taak.

durf je publiekelijk toe te geven dat je geen probleem hebt met het houden van slaven of denk je mogelijk dat jij een beter mens bent dan jouw god? je kan immers niet in het woord van god geloven als je selectief de stukken negeert omdat je er zelf er niet mee eens bent zo werkt het woord van god immers niet. of ben je het er stiekem wel mee eens?
ik maak geen onderscheid tussen de verschillende religies, helemaal de abrahamische niet. ik blijft het gewoon grappig vinden dat je blijft "shotgunnen". dus zoveel mogelijk tekst neerkwakken in de hoop dat het niet opvalt dat je geen inhoudelijk antwoord geeft op mijn stelling of vraag.
"Shotgunnen"? Integendeel. Ik geef onderbouwde argumenten en dat vergt wat meer tekst. Dat jij die argumenten niet wilt accepteren als valide zegt alles over jou.

Nog meer onderbouwing vergt echter nog meer tekst. Als simpel voorbeeld, het stukje tekst dat ik hierboven schreef "wederom op grond van foute uitleg die de handelaren en plantagehouders goed uitkwam", wat verwijst naar het feit dat vele blanke Europese kolonisten en de zwarte slaven slecht behandelden omdat ze dachten dat dit straf was die de slaven verdienden op grond van de zonde van Cham (Genesis 9) en ook genocide op de Amerikaanse Indianen was goed, want zij waren volgens sommigen de afstammelingen van de 10 verloren stammen die door de Assyriërs weggevoerd waren in ballingschap omdat God ongehoorzaam waren geweest. Zij voerden dus in hun ogen de straf uit die God had uitgesproken over de ongehoorzame Israëlieten. Dat het valse uitleg was om eigenbelang van nog machtigeren is weinig ter zake doende, het kwam hen gewoon goed uit.

Zo dacht men bijvoorbeeld dat de vervloeking van Kanaän (Genesis 9:25-27) betekende dat de zwarte Afrikaanse bevolking voor de slavernij bestemd was. bron: wikipedia Slavernij
en je stuk over slavernij is sprekend, je hele stuk is een poging -slavernij- goed te praten.
Wederom, of je leest niet wat ik schrijf (omdat je vindt dat ik aan het "shotgunnen" ben) ofwel omdat je oogkleppen op hebt.

Noch ik, noch de Bijbel verheerlijkt slavernij (de koran is wat anders). Nee, het Oude Testament geeft regels hoe om te gaan met een bepaalde situatie. Dat doet het Nieuwe testament trouwens ook, als ze mensen oproept om niet in opstand te komen, maar de situatie te aanvaarden waarin zij zich bevinden.

Het is duidelijk dat jij de Bijbel NIET kent, enkel de uitwassen van de kerken en de door die kerken goedgekeurde praktijken van edelen, koningen als zijn naast veroveraars ook slavenhandelaren werden omdat via hen ook de kerken rijk werden.

Een eerste begin wat dit betreft zou kunnen zijn met Jeremia 34:8-22 waarin opgeroepen wordt alle slaven vrij te laten en als men dit niet doet als straf oplegt dat alle steden van Juda worden vernietigd. Daarna
[url=://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_and_slavery] dit wikipedia artikel[/url]
en je stuk over slavernij is sprekend, je hele stuk is een poging -slavernij- goed te praten.
Integendeel, maar ik wilde aangeven dat men tegenwoordig onder slavernij iets heel anders bedoeld als toen. Meestal maakten slaven integraal deel uit van het gezin.

Sterker nog in de tegenwoordige tijd vindt men het normaal dat mensen werken tegen een salaris per uur, en onze wet verbied betaling tegen stuksproductie (iets dat uitbuiting in de hand werkt, en dat PostNL en andere bezorgdiensten nu proberen terug in te voeren). In de Griekse tijd vond men loondienst oneervol. Iemand die een slaaf had moest die fatsoenlijk onderhouden. Wie betaald werk deed moest maar afwachten of hij voldoende verdiende om van te kunnen leven. Dit is precies wat Rutte wilt bevorderen, een hele grote groep mensen die wel werkt maar geen inkomen daarvoor krijgt.
https://nl.wikipedia.org/...j_in_het_oude_Griekenland

In de Romeinse tijd had je naast slaven die het werk deden ook het plebs, het volk dat geen bezit of werk had, en tevreden gehouden moest worden met brood en spelen, we zouden nu zeggen bijstandsuitkeringen en voetbal. Dat Romeinse rijk kon daarin ook alleen voorzien door de continue veroveringen. In de Romeinse tijd gold dat een slaaf geen rechten had. Wie een slaaf bezat kon deze naar willekeur verkopen, pijnigen, doden. Dat gold echter ook voor de anderen onder hen. De Romeinse samenleving was onderverdeeld in groepen. Er waren slaven (servi), vrijgelatenen (liberti) en vrijgeborenen (civitati) en de laatste groep was verdeeld in bezitlozen (proletarii, plebs), equites en patriciërs. Daarnaast hoorde iedereen tot een familie (gens) en de pater familias, het hoofd van de familie had het recht (patria potestas) om over ieder lid van zijn familie, vrouw, kinderen, kleinkinderen, slaven te beschikken, ook over leven en dood, maar alleen binnen zijn familie.
Dat systeem was uitgebreid met naast de civitati, de Romeinse burgers, de latini, de buurstammen rondom Rome die ook burgerrechten hadden, de socii, de bondgenoten in de laars zonder burgerrechten, en de foederati, buurstammen niet veroverd waren, maar vrijwillig verbonden waren met Rome en een zekere zelfstandigheid behielden (niet in buitenlandse politiek). Binnen die andere stammen waren het steeds de stamleiders die absolute zeggenschap hadden over alle leden van het stamverband, tot en met leven en dood.

Zo erg als het in de Trans-Atlantische slavernij werd, was het in de oudheid nooit. Terugkomend op de religie, onder invloed van het Christendom verdween in Europa geleidelijk de slavernij (al waren lijfeigenschap en horigheid bijna hetzelfde) behalve rond de Middellandse zee, waar men in contact stond met de Arabieren en de Ottomanen, kortom met de islam. Omdat het zoveel opbracht zocht men met de opkomt van de Trans-Atlantische slavenhandel naar rechtvaardigingsgronden en die gaven de paus aan de katholieken in 1455 met zijn Romanus Pontifex maar de protestanten vonden die in een combinatie van de foute interpretatie van Genesis 9 en Luther die stelde dat Cham de stamvader was van alle kleurlingen, en deze dus zo tot slavernij vervloekt. https://nl.wikipedia.org/...e_slavenhandel#Moraliteit
ik wil nog steeds weten van je wat je bereid bent te betalen voor een slaaf, immers moet jij als bijbels persoon de hele bijbel sereus nemen en dat is dus inclusief het houden van slaven een positief iets vinden en aangezien de bijbel heel duidelijk is bij wie je slaven moet kopen en voor hoeveel lijkt me dat een simpele taak.
Echter wat zegt de Bijbel in 1 Kortinthe 7:
21 Bent u als slaaf geroepen, dan moet u zich daarover niet bekommeren. Kunt u echter ook vrij worden, maak dan liever van die gelegenheid gebruik.
22 Wie namelijk als slaaf geroepen is in de Heere, is een vrijgelatene van de Heere. Evenzo is hij die als vrije geroepen is, een slaaf van Christus.

Echter wat zegt de Bijbel in Galaten 3:28-29: "Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u één in Christus Jezus.
En als u van Christus bent, dan bent u Abrahams nageslacht en overeenkomstig de belofte erfgenamen.
"

Je haat tegen religie en geloof heeft je verblind, overigens dus niet geheel zonder reden, want het geloof is, dat had ik al toegegeven veelvuldig misbruikt, o.a. door de paus, door Luther, Calvijn en Zwingli, door rabbijnen en door imams, moefti's, mullah's, kaliefen en sultans, bisschoppen, en ieder die het zo uit kwam.
durf je publiekelijk toe te geven dat je geen probleem hebt met het houden van slaven of denk je mogelijk dat jij een beter mens bent dan jouw god? je kan immers niet in het woord van god geloven als je selectief de stukken negeert omdat je er zelf er niet mee eens bent zo werkt het woord van god immers niet. of ben je het er stiekem wel mee eens?
Lees die laatste regel die ik overtypte nog eens? Voor God is er geen onderscheid tussen slaaf en vrije. Het zijn de mensen die dat ervan gemaakt hebben. God laat dat toe, zoals hij toelaat dat mensen elkaar bedriegen, bestelen en vermoorden omdat hij, als hij optreed ook de goedwillenden mee zou verdelgen en voor tiran uitgemaakt zou worden.
Echter als laatste, helaas weer een quote, uit Mattheus 24
15 Wanneer u dan de gruwel van de verwoesting, waarover gesproken is door de profeet Daniël, zult zien staan op de heilige plaats – laat hij die het leest, daarop letten!
...

21 Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal.
22 En als die dagen niet ingekort werden, zou er geen vlees behouden worden; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen ingekort worden.
En dat is het moment waarop God ingrijpt en niet eerder. Wel zullen velen, zoals jij nu, de schuld van alle ellende, ziektes en natuurrampen afgeven op God, maar weet wel dat het de mens zelf is die dit alles zelf heeft veroorzaakt. - om zijn hebzucht.

Tot slot nog een paar links: https://www.thegospelcoal...ng-say-bible-pro-slavery/
https://www.biblestudytoo...ble-verses-about-slavery/
En 1 Timotheus 1: 3-11
https://www.basisbijbel.nl/boek/1_timote__s/1
8 Maar wij weten dat de wet van Mozes goed is, als die wet op de juiste manier wordt gebruikt.
9 Het is namelijk zo, dat de wet van Mozes niet bedoeld is voor goede mensen. Maar hij is voor slechte mensen: voor mensen die zich van niets en niemand iets aantrekken, ongehoorzaam zijn aan God, oneerlijk en onheilig zijn, hun vader of moeder vermoorden of andere mensen doden,
10 of seks met allerlei mannen of vrouwen hebben. Hij is voor mannen die met mannen seks hebben en vrouwen die met vrouwen seks hebben. Hij is voor slavenhandelaren, voor leugenaars, voor mensen die liegen tegen de rechtbank en verder voor alle andere mensen die dingen doen die niet overeenkomen met de gezonde dingen die God ons leert.

Ja inderdaad daar staat slavenhandelaren. Nu als je de Statenvertaling, de NBG'51 vertaling of de erbij pakt staat dat er niet, en ook de King James Version heeft het niet (in sommigen staat er mensendieven, menstealers, maar degenen die die vertalingen maakten handelden zelf wel in slaven maar gingen zie niet zelf roven. De Herziene Statenvertaling (2010) heeft het over mensenhandelaren
De Bijbel veroordeelt dus slaven/mensenhandel. Dat wist je niet hè. Echter de Paus heeft het goedgekeurd.
ik blijf het gewledig vinden dat je meterslange externe dingen probeert erbij te halen (postnl, serieus?) en de boel probeert te vertroebelen in de hoop dat het niet opvalt dat je geen antwoord hebt gegeven op mijn vraag.
ik zal je eens proberen te helpen want je bent inmiddels zo ver heen dat je niet eens meer de bijbel kan lezen voor wat er daadwerkelijk staat.
laten we eens beginnen met exodus 21, staat daar niet duidelijk omschreven dat slaven houden geen probleem is, van wie je ze moet kopen, hoe je ze moet kopen, hoe je ze moet manipuleren door een vrouw aan te nemen zodat ze je levenslange slaaf zijn en dat je ze mag mishandelen zolang ze maar niet doodgaan binnen een paar dagen?

je weet donders goed dat dit woord voor woord in de bijbel staat. de rest van de bijbel doet niet ter zake in dit geval.

geef nu eens antwoord op mijn vraag: je hebt zojuist exodus 21 gelezen en je weet wat daar dus staat. dit is het woord van god.

ben je voor of tegen slaven houden? het is immers goed in het oog van god....

simpel ja of nee is genoeg.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

ik blijf het gewledig vinden dat je meterslange externe dingen probeert erbij te halen (postnl, serieus?) en de boel probeert te vertroebelen in de hoop dat het niet opvalt dat je geen antwoord hebt gegeven op mijn vraag.
Goed, ik ben misschien wat lang van stof, waar jij één keer het woord "shotgunnen"gebruikte, herhaal ik het nu voor de 3e keer, maar in verband.

PostNL heeft in het verleden pseudo-zelfstandigen ingehuurd zodat ze minder konden betalen. De mensen konden van hetgeen PostNL ze betaalde nog niet aan het minimumloon komen terwijl ze ook nog de kosten van hun bestelauto, sociale lasten e.d. moesten betalen. PostNL is niet de enige, Diliveroo, UberEats, Uber, Nationale Opera, de bouw ...
https://www.volkskrant.nl...tnl-woedt-voort~b19ecec8/
http://www.fiatjustitia.n...standigen-toch-in-dienst/
https://www.parlement.com...izsw8qyt&s0e=vhdubxdwqrzw
https://www.rtlz.nl/busin...pbaantjes-zijn-zwaar-fout
https://nos.nl/artikel/49...elfstandigen-in-bouw.html
https://nos.nl/artikel/23...hter-om-zzp-tarieven.html
https://fd.nl/weekend/132...koorleden-nationale-opera
https://www.demorgen.be/n...s-niet-houdbaar~bf79333a/
https://www.retaildetail....-zijn-schijnzelfstandigen

Jouw vraag is wat geef je voor een slaaf... Ik kan daar geen antwoord op geven. Nicolaas van Myra kocht slaven vrij. Zoveel geld als hij heb ik niet. Dan nog zou het afhangen van de situatie en moet je uitkijken dat voor de mensenhandelaren dát geen verdienmodel wordt.
ik zal je eens proberen te helpen want je bent inmiddels zo ver heen dat je niet eens meer de bijbel kan lezen voor wat er daadwerkelijk staat.
laten we eens beginnen met exodus 21, staat daar niet duidelijk omschreven dat slaven houden geen probleem is,
Exodus 21.2 Wanneer u een Hebreeuwse slaaf koopt, moet hij zes jaar dienen, maar in het zevende mag hij zonder te betalen als vrij man vertrekken.
Wanneer werd in de Bijbelse tijd een Hebreeër slaaf:
- als hij krijgsgevangen gemaakt werd in een oorlog. Dat was gebruikelijk in die tijd. Oorlogsbuit dus.
- als hij zijn schulden niet kon betalen. Faillissement in Nederland kan je de rest van je leven in de bedelstaf brengen. Toen ik naar de middelbare school ging waren er in Nederland geen daklozen. Het was bijzonder dat je die in Parijs en Londen kon zien. Tegenwoordig dankzij Rutte, Balkenende, Kok, dankzij VVD, ChristenUnie, CDA, PvdA en Groen Links hebben we inmiddels daklozen tot in het kleinste gehucht. Ja er is de wet sanering natuurlijke personen, en die duurt 5 jaar, die kende men toen niet. Je kon je schulden niet betalen, dan werd je slaaf.
van wie je ze moet kopen, hoe je ze moet kopen,
Dat staat er niet in

En dan zegt Exodus 21:2 dus dat die slaaf na 6 jaar terug een vrij man is. Sterker nog, als je Deuteromium 15 leest, vers 12 Wanneer u Deut. 15:12; Jer. 34:14een Hebreeuwse slaaf koopt, moet hij zes jaar dienen, maar in het zevende mag hij zonder te betalen als vrij man vertrekken.
En dan in vers 13: En als u hem vrij van u laat weggaan, mag u hem niet met lege handen laten gaan.
En in vers 14: U moet hem overvloedig geven van uw kleinvee, uw dorsvloer en uw perskuip; van dat waarmee de HEERE, uw God, u gezegend heeft, moet u hem geven.
En in vers 15: En u moet bedenken dat u een slaaf geweest bent in het land Egypte, en dat de HEERE, uw God, u verlost heeft; daarom gebied ik u heden deze zaak.

Het was dus een systeem om je schuld af te betalen. Ook elders vinden we geboden over dat je zo iemand niet slecht mag behandelen. Heb je gelezen wat ik verder schreef ...
Als je in dat verband kijkt hoe men destijds in die landen met vijandige volkeren omging, die tot doel hadden jouw volk uit te roeien, dan had je twee mogelijkheden, ofwel werd je gedood, ofwel werd je slaaf.
De Assyriërs stonden er om bekend dat ze hun vijanden levend vilden. Daarom wilde Jona niet naar Nineveh.
hoe je ze moet manipuleren door een vrouw aan te nemen zodat ze je levenslange slaaf zijn
Exodus 21:7 Wanneer iemand zijn dochter als slavin verkoopt, dan mag zij niet vertrekken zoals de slaven vertrekken.
Ja dus als iemand zo arm is dat hij zijn dochter als slaaf moet verkopen

En dan zeg die Bijbel dat als iemand in een oorlog krijgsgevangen gemaakt wordt, en dus geen rechten heeft, dat er regels zijn waaraan je moet voldoen als je die persoon als slaaf houdt of als het een vrouw is die je zodanig bevalt dat je haar wilt huwen. (ik heb even niet onthouden waar dat precies staat)

In het Oude Testament staat ook dat je als man, wanneer je wilt scheiden je vrouw een scheidbrief moet geven. Als de rabbijnen Jezus daarover ondervragen in Mattheus 19:7 "Zij zeiden tegen Hem: Waarom heeft Mozes dan geboden een echtscheidingsbrief te geven en haar te verstoten?"
Dan antwoord Jezus in vers 8: "Hij zei tegen hen: Mozes heeft vanwege de hardheid van uw hart u toegestaan uw vrouw te verstoten; maar van het begin af is het zo niet geweest."

Zo is het ook met die slaven. Slavernij kwam veelvuldig voor. Jozef werd door zijn broers verkocht aan de Ismaëlieten (Genesis 37:25), dat zijn dus de Arabieren. Die waren toen al slavenhandelaars.
En 1 Timoteus 1 vers 10 veroordeeld de slavenhandelaren, zoals ik in mijn vorige post al zei.
en dat je ze mag mishandelen zolang ze maar niet doodgaan binnen een paar dagen?
Ook daar, moet je dit dus weer zien in het verband. Slavernij kwam voor, dit was dus een minimumbescherming voor die slaaf. Overigens lopen de meningen uit elkaar over wat daar nu precies staat, blijkbaar is dat niet helemaal duidelijk en wat onze Nederlandse vertalingen ervan maken kun je dus uitleggen zoals jij het zegt, maar het kan ook een veel ruimere bescherming inhouden. Oud Koíne Grieks en Hebreeuws zijn in dat opzicht geen makkelijke talen en ze kennen geen komma's of andere leestekens.

In Jeremia 34 geeft God de Israeliëten de opdracht hun slaven vrij te laten. Ze zeggen dat ze dit zullen doen, maar veranderen daarna van gedachte. Als je verder leest wat ze daarvoor tot straf zullen krijgen, dat is niet mals.
je weet donders goed dat dit woord voor woord in de bijbel staat. de rest van de bijbel doet niet ter zake in dit geval.
Als je zo dingen ergens uit plukt dan is de kans heel groot dat je ze uit hun verband haalt. De uitleg haal je soms uit heel andere delen.
geef nu eens antwoord op mijn vraag: je hebt zojuist exodus 21 gelezen en je weet wat daar dus staat. dit is het woord van god.
Wie namelijk als slaaf geroepen is in de Heere, is een vrijgelatene van de Heere. Evenzo is hij die als vrije geroepen is, een slaaf van Christus.
ben je voor of tegen slaven houden? het is immers goed in het oog van god....
Nee, in het oog van God is het NIET goed, dat probeer ik je nu al heel de tijd uit te leggen maar wil jij niet accepteren.
simpel ja of nee is genoeg.
"Hij zei tegen hen: Mozes heeft vanwege de hardheid van uw hart u toegestaan uw vrouw te verstoten; maar van het begin af is het zo niet geweest."
En zo is dat ook met slaven.
geef nu eens antwoord puur uit de letter van de bijbel. postnl heeft niks te maken met het woord van god.

ik weet dat is een extreem ongemakkelijk punt is voor je om in je hoofd goed te moeten praten, daarom beniem ik het ook. ik sta volledig in mijn rexht om te zeggen dat god slavernij goed vind op basis van exodus 21 en jij kan daar niks op inbrengen behalve andere stukken uit de bijbel die mogelijk iets anders proberen te zeggen, baar dan duik je weer op de colgende landmijn in de bijbel: tegenstrijdigheden.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

geef nu eens antwoord puur uit de letter van de bijbel. postnl heeft niks te maken met het woord van god.
Jij verweet me dat ik PostNL aanhaalde, ik liet alleen zien dat er ook tegenwoordig arbeidsuitbuiting bestaat, en dat grote bedrijven zich hieraan schuldig maken, door systemen als betaling per product/aflevering i.p.v. per uur.
ik weet dat is een extreem ongemakkelijk punt is voor je om in je hoofd goed te moeten praten, daarom beniem ik het ook.
Hoezo ongemakkelijk. Juist de mensen die de Bijbel onvoldoende kennen en uitgaan van de handelingen van de Roomse kerk met hun valse leer, de paus, die volgens de hervormers degene is op wie het labeltje "antichrist" perfect past, die hervormers, zelf, waaronder de reeds benoemde Luther, legeraanvoerder Zwingli, en Calvijn die verklaarde zijn theologische tegenstanders te willen vermoorden, tegenstanders aangaf bij de authoriteiten die deze voor ketterij veroordeelden. Zijn polemieken versterkten de jodenhaat, legitimeerde rente (interest) waar de Bijbel dit veroordeelt en zijn predestinatieleer veroorzaakte de grootste moordpartij in de geschiedenis van de Nederlandse republiek.
ik sta volledig in mijn rexht om te zeggen dat god slavernij goed vind op basis van exodus 21 en jij kan daar niks op inbrengen behalve andere stukken uit de bijbel die mogelijk iets anders proberen te zeggen,
Dat heb je dus verkeerd begrepen. God staat toe dat de mens zich bezighoud met slavernij, hij grijpt niet in. Dat is omdat slavernij in het Bijbelse Israël een functie in de samenleving had, namelijk een uitweg bieden in geval iemand zijn schulden niet meer kon betalen, en indien iemand zich in een oorlog over gaf aan de vijand en dan in plaats van gedood te worden, en dan de Israëlische dienst aan God kon leren kennen.
Als jij geld leent bij verkeerde partijen, dan kan het zijn, dat jij, wanneer je het niet kan terugbetalen, bezoek krijgt van een knokploeg die de boel bij jou kort-en-klein slaat, een aframmeling krijgt, of vermoord wordt. Zelfs jouw geliefden zijn dan niet veilig. In het criminele circuit is het heel gebruikelijk dat iemand die een partij drugs kwijt raakt, bijvoorbeeld als dit door de politie of douane gevonden wordt, en dus de waarde van die partij drugs niet kan vergoeden, hiervoor moet boeten met zijn leven.
Blijkbaar geef jij de voorkeur aan dat soort "oplossingen".
baar dan duik je weer op de colgende landmijn in de bijbel: tegenstrijdigheden.
Tegenstrijdigheden, of schijnbare tegenstrijdigheden. Als je dingen uit zijn verband trekt, iets dat ook in de meeste kerken gebruikelijk is, dan lijken er inderdaad tegenstrijdigheden in de Bijbel te staan. Daarbij moet je ook bedenken dat de Bijbel niet, zoals de moslims van de koran beweren, rechtstreeks door God is geschreven, maar geschreven is door mensen die geïnspireerd werden door God. Daarom zijn ook de 4 evangeliën verschillend. Iedere evangelist schreef het vanuit zijn visie en benadrukte zo daarin wat hij voor zijn publiek belangrijk vond.
dus jou argument is dat god dus nu ineens toelaat dat zijn Kinderen slaven drijven.

nog afgezien van het feit dat die poging om het beter te laten klinken het nog erger maakt. immers kan hij het stoppen maar doet het niet.

wel eens goed over nagedacht wat voor moraliteit je probeert goed te praten hier?

ik begrijp dat je flink heb zitten studeren om de "moeilijke" gedeeltes in de bijbel minder erg te laten klinken maar zo werkt het niet. exodus 21 is het woord van god en dat kan je simpelweg niet goedpraten zonder proberen de situatie te verdraaien en geschienenisboeken erbij te halen. actuele geschiedenlis doet simpelweg niet ter zake.
we praten over de bijbel en niks anders. dus stop met andere zaken erbij te halen in de poging de harde realiteit die in de bijbel staat te vertroebelen.

in het woord van god staat tot in pijnlijk detail niet alleen HOE je slaven meot houden maar hoe van wie je ze moet kopen. dan praat je niet meer over "gedogen", dan praat je over aanprijzen.

ik mis nog steeds antwoord op mijn vraag, ben je voor of tegen slavernij? simpel voor of tegen is genoeg. alles wat je meer antwoord doet niet ter zake, je bent voor of tegen.
dus jou argument is dat god dus nu ineens toelaat dat zijn Kinderen slaven drijven.
Duidelijk dat jij mijn eerdere antwoorden aan jou niet gelezen hebt.

Echter wat zegt de Bijbel in 1 Kortinthe 7:
21 Bent u als slaaf geroepen, dan moet u zich daarover niet bekommeren. Kunt u echter ook vrij worden, maak dan liever van die gelegenheid gebruik.
22 Wie namelijk als slaaf geroepen is in de Heere, is een vrijgelatene van de Heere. Evenzo is hij die als vrije geroepen is, een slaaf van Christus.

Echter wat zegt de Bijbel in Galaten 3:28-29: "Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u één in Christus Jezus.
En als u van Christus bent, dan bent u Abrahams nageslacht en overeenkomstig de belofte erfgenamen.
"
nog afgezien van het feit dat die poging om het beter te laten klinken het nog erger maakt. immers kan hij het stoppen maar doet het niet.
Antwoord van hierboven: God laat dat toe, zoals hij toelaat dat mensen elkaar bedriegen, bestelen en vermoorden omdat hij, als hij optreed ook de goedwillenden mee zou verdelgen en voor tiran uitgemaakt zou worden.
Mattheus 13:24-30 Het verhaal van het zaad en het onkruid
24 Jezus vertelde hun nog iets in de vorm van een verhaal. Hij zei: "Je kan het Koninkrijk van God vergelijken met een boer die goed zaad had gezaaid in zijn akker. 25 Maar toen de mensen sliepen, kwam zijn vijand. Hij zaaide onkruid over het gezaaide graan heen. Daarna ging hij weg. 26 Toen kwam het graan op en er groeiden graankorrels aan. Maar ook het onkruid kwam tevoorschijn. 27 De knechten gingen naar de boer en zeiden tegen hem: 'U had toch goed zaad op uw akker gezaaid? Hoe kan het dan dat er zoveel onkruid staat?' 28 Hij zei tegen hen: 'Dat heeft een vijand gedaan.' De knechten zeiden tegen hem: 'Wilt u dat we het onkruid eruit trekken?' 29 Hij zei: 'Nee, want als jullie het onkruid eruit trekken, trekken jullie misschien per ongeluk ook het graan eruit. 30 Laat het maar samen opgroeien tot de oogst. Bij het oogsten zal ik tegen de maaiers zeggen: 'Haal eerst het onkruid eruit. Bind het samen tot bossen en verbrand het. Maar breng het graan in mijn schuur.' "

Het onkruid hier zijn de slechte mensen die kwaad doen, het graan zijn de goede mensen.
wel eens goed over nagedacht wat voor moraliteit je probeert goed te praten hier?
lees bovenstaande vergelijking nogmaals. Je houding is al voorspeld in het artikel hier: https://bijbelenzo.wordpr.../het-onkruid-en-de-tarwe/
Ook Ellen White schreef al dat de christenen als de slechten gezien zouden gaan worden en de schuld gaan krijgen van natuurrampen zoals orkanen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.
ik begrijp dat je flink heb zitten studeren om de "moeilijke" gedeeltes in de bijbel minder erg te laten klinken maar zo werkt het niet. exodus 21 is het woord van god en dat kan je simpelweg niet goedpraten zonder proberen de situatie te verdraaien en geschienenisboeken erbij te halen. actuele geschiedenlis doet simpelweg niet ter zake.
Jij komt niet verder als Exodus 21. dat is duidelijk.
Geschiedenis niet terzake doende? De geschiedenis toont aan dat mensen het Woord misbruiken en ook daarvoor wordt gewaarschuwd in de Bijbel. Ik voorspel je dat je met die starre houding straks achter het beest aan loopt. zijn beeltenis aanbid en mag drinken van de wijnbeker
we praten over de bijbel en niks anders. dus stop met andere zaken erbij te halen in de poging de harde realiteit die in de bijbel staat te vertroebelen.

in het woord van god staat tot in pijnlijk detail niet alleen HOE je slaven meot houden maar hoe van wie je ze moet kopen. dan praat je niet meer over "gedogen", dan praat je over aanprijzen.
Van wie je ze moet kopen. Dat heb ik nergens zien staan.
Hoe je ze moet mishandelen zodat ze nog een paar dagen blijven leven ... dat lees jij in de wetten die er in Exodus 21 staan tegen mishandeling, en ja, aangezien destijds heel veel mensen stierven aan allerlei oorzaken was er na een paar dagen meestal het oorzakelijk verband met die mishandeling niet meer te bewijzen.
ik mis nog steeds antwoord op mijn vraag, ben je voor of tegen slavernij? simpel voor of tegen is genoeg. alles wat je meer antwoord doet niet ter zake, je bent voor of tegen.
Wederom het bewijs dat je niet gelezen heb wat ik schreef. 1.Timotheus 1 en 1.Korinthe 7
Wie namelijk als slaaf geroepen is in de Heere, is een vrijgelatene van de Heere. Evenzo is hij die als vrije geroepen is, een slaaf van Christus.

Iedereen is een slaaf. Jij bent slaaf van de Nederlandse overheid, maar ook ben jij slaaf van je eigen begeertes. Jij bent slaaf van je haat jegens christenen.
ik vraag niet wat de bijbel zegt over slavernij, dat is duidelijk, het mag en word verheerlijkt.

ik vraag wat JOU positie is over slavernij -zoals gesteld in de bijbel- en alleen de bijbel. dus ouderwetse stijl slavernij van 1600 jaar geleden. niet dat verdraaide beeld wat je probeert te projecteren om de leter van de bijbel beter over te laten komen. geef gewoon antwoord op mijn vraag met een simpel voor of tegen. en neem UITSLUITEND de letter van de bijbel zoals gesteld in exodus 21 in ogenschouw. niks stiekem er bij aan plakken.

en ga niet zitten roepen dat ik christen haat. dat mag je niet en is ook niet waar. ik haat geloof, niet gelovigen. leer dat verschil eerst eens kennen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

Waarom perse christelijk? wat is er mis met Boeddhisme en de islaam
Regelgeving mag prima gebaseerd zijn op christelijk geloof, Nederland zou een stuk beter af zijn als iedereen zich aan de 10 geboden zou houden.
Die 10 geboden zijn prima, maar voor de rest heeft het zogenaamde Christendom er een heleboel bij verzonnen, misschien nog wel meer dan de joden.
Niet geloven en op basis daarvan wetgeving willen aanpassen/opleggen is net zo vervelend als visa versa.
Dat gebeurt nu en masse: euthanasie vooral van gezonde oudere maar niet meer productieve mensen (beëindigd leven regel), abortus, homo-huwelijk enzovoorts. Dat wordt de nieuwe norm waaraan iedereen zich moet conformeren.
Nou, doe dat dan ook niet en wees blij. Ik vind het een absurd idee dat je niet in God gelooft.
Zoals eerder aangegeven, mij kan dat geloof gestolen worden maar onderdelen er van zitten ver in onze cultuur ingebakken. Zeven dagen in de week waarvan 1-2 vrij, jaartelling, kerst etc, allemaal zaken die heel gewoon zijn geworden en hun lading al lang hebben verloren. Ik verplicht niemand iets, ik ben er alleen bang voor dat werkgevers een dergelijke verworvenheid uit het raam gaan gooien en zaken als een sociaal leven gaan ontwrichten.

Werk in het weekend is een uitzondering en daar aan tornen gaat terug op arbeidersbewegingen die zoveel jaar terug zaken als een 8-urige werkdag en 40-urige werkweek hebben afgedwongen. Een groot recht, eentje die zelfs in heel veel landen op 1 mei gevierd wordt (behalve vult u maar in). Daar heeft het geloof helemaal niets mee te maken.
25 februari 2020 12:57
Niemand houdt je tegen om jezelf uit te zonderen van de economie.
Als de samenleving je niet bevalt wordt je toch lekker kluizenaar?
Van de economie, dus word je uitkeringstrekker :z
Mijn schoonzus moest werken bij de supermarkt waar ze teamleider is.... OP EERSTE KERSTDAG!!!

Nog meer dan de zondagen bieden de kerstdagen van oudsher de mogelijkheid om familie en/of vrienden te zien. De economie is veel waard. Het brengt veel goeds (ondanks dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt, worden de armen gemiddeld genomen ook rijker en hebben ze meer beschikking over onderwijs en medische basiszorg). Maar het lijkt me geen gek idee als we eens gaan kijken of bepaalde waarden waar we als mens aan hechten niet teveel onder druk komen te staan.
Wat is haar meer waard?

Haar functie als teamleidster of vrij op eerste kerstdag?
Het feit dat ze voor die keuze gesteld wordt, is op zich al vrij pijnlijk, lijkt mij.
Ze werkt er al zo'n 20 jaar. Ik denk dat ze startte in de tijd dat de winkel om 18:00h op slot ging. Ze heeft veel hart voor de zaak en gaat dus wel werken. Maar fraai is het niet.
tenzij je in een kerk of moskee werkt heeft jou persoonlijke geloof geen plaats in werktijd. als men problemen heeft met de keuzes van de werkgever die niet stroken met een persoonlijk geloof moet men of die keuzes inslikken en voor zich houden of een andere baan zoeken.
maar doorgaan tegen je geloof in en klagen erover hoe iedereen zich moet conformeren aan een persoonlijk geloofstructuur verdient geen enkele vorm van respect, ongeacht het aantal dienstjaren.
De vrouw in kwestie is niet gelovig. Het is in Nederland traditie dat je met kerst je familie bezoekt. Familie die je wellicht niet zo vaak ziet vanwege een fysieke afstand.

[Reactie gewijzigd door broes_willems op 23 juli 2024 06:39]

tradities en ver weg wonende famillie is niet het probleem van het bedrijf. dat is hetzelfde als een barkeeper die klaagt dat hij altijd vrijdagavond moet werken....
Toch vind ik het wel een welkom idee dat vrachtwagen meer aerodynamische mogen worden. Het ontwerp van vrachtwagens wordt meen ik veelal beperkt door regels.

Wat betreft geluid is het inderdaad puur van de banden. Zelf woon ik helaas, door doorgedrukte plannen van de provincie, naast nieuwe aangelegde snelweg waarvoor meerdere hectare groen voor weggekapt is (dacht je even mooi te wonen, dat terzijde). Motorgeluiden hoor je niet (op de open pijpen brigade na) maar puur het gegonz van de banden. Vooral met regen is het oorverdovend

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Het ontwerp wordt in Europa inderdaad beperkt door de lengte regel voor de complete combinatie. Elke centimeter extra neus is een centimeter minder lading mee kunnen nemen.
Niet elke snelweg is luid, ik verbaas me soms als ik in de buurt van een snelweg fiets, hoe stil sommige snelwegen zijn, in mijn ervaring zelfs stiller dan een huis op ~10 meter afstand van een 50-weg.
Zo stil, dat ik er niet veel bezwaar tegen heb daar in de buurt van te wonen.
De regels voor de lengte zijn 1 of 2 jaar geleden aangepast. 90 centimeter meer voor een aerodynamischere 'neus'.
Geluid op snelwegen wordt hoofdzakelik geproduceerd door banden ... Non argument van Tesla dus.
En in dorpen/steden? Je weet wel, waar daadwerkelijk mensen wonen die last kunnen hebben van lawaai?
Boven de 30 km/u is het banden lawaai sterker dan motorlawaai. Althans, dat is de rekenregel. Een motorfiets met open uitlaat of iets dergelijks valt daar natuurlijk buiten.
Juist, herrie op de snelweg is vrijwel compleet irrelevant qua zondagsrust, herrie waar mensen wonen, daar gaat het om. En laten mensen nou wonen op plekken waar het bandenlawaai er minder toe doet dan het motor lawaai, zoals het lawaai en de extragratis stinklucht bij elk stoplicht wanneer zo'n vrachtwagen weer mag optrekken.
Anderzijds is het al 6 dagen per week druk genoeg op de weg, die ene dag per week mag het van mij rustiger blijven.
Grote kans dat de rest van de week rustiger wordt als er op zondag vervoerd mag worden, de totale hoeveelheid te vervoeren vracht wordt tenslotte niet groter.
Bij lagere snelheden wordt de geluidsoverlast daarentegen niet vooral door de autobanden, maar door de verbrandingsmotor veroorzaakt. Binnen de bebouwde kom heeft de Tesla voor geluid dus wel een flink voordeel.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 23 juli 2024 06:39]

Op zondag zijn de meeste bedrijven, winkels,... gesloten. Vooral voor lange-afstandsverkeer is het wegvallen van het zondagrijverbod interessant, zodat ze al een stuk naar de bestemming kunnen rijden, en dat gebeurt vooral over snelwegen.
Persoonlijk vind ik dat het zondags verbod een achterhaald instituut is.
Als atheïst kan ik het daar moeilijk mee oneens zijn, maar de milieubeschermer in mij ziet liever meer beperkingen op vrachtwagens dan minder. Misschien is dat een beetje naïef en zou het beter zijn om de belasting zo gelijk mogelijk uit te smeren, bv om de pieken in verkeersdrukte te verkleinen. Uit milieuoogpunt is het waarschijnlijk ook beter om een paar hele grote elektrische vrachtwagens te hebben dan heel veel kleine dieselwagentjes.
Wat dat betreft heb ik veel hoop voor autonome vrachtwagens die 's nachts rijden terwijl wij liggen te slapen en de wegen toch niet nodig hebben.
En dan komen er weer meer klachten over lawaai 's nachts van mensen die dicht bij de snelweg wonen :P
Om deze reden zo veel meer vracht met de trein vervoerd moeten worden zodat ook andere dagen prettig rijden zijn niet alleen op Zondag
Het ding is ook dat veel vrachtwagens dan op plekken staan waar ze niet "mogen" staan en dan krijgen ze nog een bekeuring. Welkom in Duitsland :D

P.S. woon er zelf al een paar jaren en zo gaan zij te werk met veel dingen. Ze lokken het uit en dan bekeuren ze je..
Dus alleen gewicht van een EV heeft invloed op geluidsproductie?
Misschien moeten die buurlanden dan net zoveel investeren in parkeerplaatsen als Duitsland doet. Transit moet minimaal 1x parkeren in Duitsland (verplichte rusttijd), en meestal ook 1x overnachten (omdat je domweg niet binnen je rijtijd er doorheen komt). Daarvoor worden continue nieuwe parkeerplaatsen aangelegd (of vergroot). In Nederland worden ze juist wegbezuinigd.
Nog nooit een Scania proleten-vrachtwagen met open pijpen gehoord? Goeiedag zeg.
Wat voor hinder ervaar jij/anderen naast de parkeerhinder aan de snelwegen van het zondags verbod?
Let wel Duitsland kent geen of nauwelijks ZOAB, die achterhaalde betonbanen van hun maken veel meer herrie.
Waarom zou het achterhaald zijn. Is er iets veranderd zit het verbod werd ingevoerd behalve dat het vrachtwagenverkeer veel toegenomen is?
@Anoniem: 75735 mbt "Het idee achter dit zondagse vrachtwagenverbod is met name het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van de geluidsoverlast. ":

zie: https://de.wikipedia.org/...es_Verbots_in_Deutschland

verbod stamt al uit 1956 en heeft gewoon met zondagsrust te maken, in het weekend werk je niet, ook als je een vrachtwagenchauffeur bent. Dus niets milieu.

Komt trouwens in meer landen voor, oa Frankrijk, oost Europa etc.
.oisyn Moderator Devschuur® @loekf225 februari 2020 12:39
Wat je zegt lees ik niet terug uit je bron, alleen dat hij al uit 1956 stamt. Dat het toen gedaan werd vanwege de zondagsrust zal best, maar dat impliceert niet dat dat nu nog steeds de voornaamste reden is.

.edit: wel merk ik aan de overige reacties hier dat de zondagsrust voor Duitsers blijkbaar een heilig (O-)) onderwerp is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 06:39]

Ja, Winkels zijn op zondag ook niet open. Zelfs kort voor de kerst blijven veel winkels dicht.
Aan de ene kant soms wat vervelend, maar het heeft ook wel iets idyllisch..

Vanuit Nijmegen ben je in 10-15 minuten in Kleve (vooral afhankelijk van de verkeerslichten in Nijmegen) waar ik regelmatig tank en boodschappen doe..

Hoewel op het opheffen van de zondagsrust voor elektrische vrachtwagen chauffeurs, elektrische vrachtwagens een flinke boost zullen geven zie ik het niet snel gebeuren. Men ziet de inzet van elektrische vachtwagen toch vooral om de uitstoot en geluidsoverlast van vrachtwagens in dorpen en binnensteden te verminderen en dat is allemaal dicht op zondag..
men rijd electrisch omdat het goedkoper is, bedrijven kan het groene verhaal geen biet schelen, het gaat om de harde euroknallers. en een EV voertuig is inmiddels goedkoper dan een fossiele. probleem is dat ze momenteel simpelweg niet aan te slepen zijn.
In heel erg veel steden geldt er in de nacht een maximale geluidslimiet en ook komen er steeds meer milieu zones. Voor grote afstanden gebruikt men reguliere (diesel) vrachtwagens, maar rondom grote steden worden de goederen overgeladen in vooral elektrische vito's en Sprinters. Deze doen dan de winkels bevoorraden..

Elektrische Sprinters zijn momenteel een flink stuk duurder dan een diesel variant. Uiteraard verdient men een deel van de kosten terug via de lagere 'brandstof' kosten.. Een voorbeeld, de elektrische eVito (85kW - bereik 150-180km) kost in Duitsland een kleine 45.000 euro ex btw. Dezelfde Vito, maar dan met diesel motor (110 CDI) kost een kleine 19.000 euro ex btw..

In Duitsland zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden minder groot dan in Nederland. BPM kennen ze in Duitsland niet en wegenbelasting is in de regel nog geen 25% van de Nederlandse variant.. Voor zakelijke lease rijders is het verschil ook minder groot, aangezien je normaal 1% van de catalogus waarde per maand betaald (12% + 0,03 x woon-werk afstand (enkele reis)) per jaar, voor elektrische auto's en hybrides met een uitstoot lager dan 50gr/km is deze 6% (+ 0,03 per woon-werk km) op jaarbasis..
mooi dat je naar aankoopprijs kijkt maar een bedrijf kijkt daar niet naar. die wilt alleen weten wat het voertuig kost (dus met brandstof, chauffeur, verzekering en afschijving) over de periode dat ze het voertuig gebruiken. de aankoopprijs is dan maar een fractie van de kosten.
Een bedrijf kijkt wel degelijk naar de aanschafkosten. De kosten van de chauffeur en verzekering blijven grotendeels gelijk. Blijven aanschaf en afschrijving over. EV voertuigen hebben minder regulier onderhoud nodig, maar over 5 jaar verspreid zijn de kosten in kosten neutraal. Dit komt omdat men gemiddeld elke drie jaar het accu pakket zal moeten vervangen. Mercedes geeft garantie voor de eerste 6 jaar of 100.000km..

Het vervangen van de hybride accu's in mijn auto (C350E) kost bij een Mercedes dealer in ongeveer 9000 euro (ex btw, maar inclusief werkzaamheden).

Als het accupakket niet wordt vervangen, dan zal de afschrijving van de auto vele malen hoger zijn, maar als we er vanuit gaan dat het accupakket wel wordt vervangen zal de afschrijving ongeveer gelijk blijven.

Het laatste component welke in een lease prijs wordt verwerkt in de aanschafprijs en die is ruim tweemaal zo hoog. Daarmee komt de lease prijs ook een stuk hoger te liggen dan voor een vergelijkbare diesel variant.

Dan komen we bij de brandstof kosten. Elektriciteit is inderdaad een stuk goedkoper dan diesel. Door de (zeer) beperkte actie radius, zal het aantal kilometers op jaarbasis lager zijn dan voor de gemiddelde diesel variant.. Aan de ene kant zou Mercedes (maar ook MAN eTGE, ook een maximaal bereik van 170km) er goed aan om de accu capaciteit te verdubbelen, maar dat zou aan de andere kant voor extra gewicht zorgen waardoor er minder belading mee kan..

De zaken veranderen radicaal als elektrische vrachtwagens op zondag wel ineens mogen rijden in Duitsland. Dat zal veruit de belangrijkste drijfveer worden voor de adoptie van elektrische vrachtwagens.
je idee dat de accu 3 jaar meegaat is nogal achterhaald, een tesla is geen iphone.
dat heet gewoon Total Cost of Ownership :)
@loekf2
Het heeft inderdaad geen ene moer met luchtkwaliteit te maken, maar met ARBO-wetgeving! In bijna alle EU-landen geldt deze rij- en rusttijden wetgeving, maar Nederland is natuurlijk weer een uitzondering...

Ofwel probeert de auteur van dit artikel ons mee te nemen in zijn domme onwetendheid, ofwel - en dat zou nog erger zijn - probeert hij ons een rad voor ogen te draaien. Ieder weldenkend mens kan zich immers voorstellen dat in 1956 nog niemand bezig was met luchtkwaliteit. In die tijd waren de mijnen nog volop in bedrijf en stookten de meeste mensen nog met steenkool. Geen hond lag toen wakker van een beetje meer of minder uitstoot door het verkeer.

En wat Tesla betreft: dit is een perfecte reclamestunt! Alle aandacht op Tesla, ook al is hun voorstel bij voorbaat kansloos. Vakbonden zullen nooit accepteren dat er aan de rij- en rusttijden van de toch al karig betaalde chauffeurs wordt gemorreld.
chauffeurs zitten toch al aan de max van wat de wetgeving toelaat, dus welke dag men werkt is niet relevant. weekeind is alleen mooier verdienen qua uurtjes.
arbo wetgeving is totaal niet van toepassing op dit verhaal. ik zie er tenminste nergens in staan dat je zondag beter niet kan werken...

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 06:39]

"Chauffeurs zitten toch al aan de max van wat de wetgeving toelaat, dus welke dag men werkt is niet relevant.".....want chauffeurs hebben geen familie, feestjes en hoeven niet naar het voetbal ?

Natuurlijk kun je ook op andere dagen werken en veel chauffeurs doen dat ook. Mijn vrouw zit in het transport en heeft chauffeurs die uitsluitend 's nachts rijden, van zondag tot zaterdag weg zijn en ga zo maar door. Uiteindelijk is het natuurlijk wel degelijk ARBO-wetgeving die zorgt dat chauffeurs moeilijker gedwongen kunnen worden om in het weekend te werken.
Precies, luchtkwaliteit kun je niet als reden opgeven ook, want die vracht moet toch van A naar B. Gevolg is dat er op zaterdag en maandag dan juist nog meer vrachtwagens moeten rijden.
Ja de Duitsers zijn erg gesteld op de Sonntags- und Mittagsruhe.
Ik heb daar af en toe niet aan gedacht, dat waren af en toe onnodig heftige gesprekken :+
Gevolg is dat je zondagnacht mag rijden om maandagmorgen te lossen, ga jij 't doen 😳😳😳
Werken? De Tesla Semi rijdt zelf! ;)
Nou ja, zeg dat niet te hard. In deze maatschappij waar een discussie ontstaat over de copyrights van een foto gemaakt door een aap, indiaantje met carvanal niet meer mag en waarbij iedereen zichzelf een eigen label kan geven over wat voor soort mens hij/zij/het is dan zal het mij niets verbazen als er een groep opkomt in het belang voor machines/robots/autonoom etc :+
geluidsoverlast van vrachtwagens komt vooral tijdens het optrekken of remmen op de motor. Niet dat ze anders geen lawaai maken, maar het continue geluid van een vrachtwagen veroorzaakt minder overlast. In
de USA staat er geregeld een bordje waarbij truckers wordt verzocht om niet op de motor te remmen omdat er een dorp in de buurt is. Gewoon lekker toeren op een vlakke snelweg zal het probleem niet zijn. Bergop is weer een ander verhaal. Maar de opmerking dat de herrie vooral van de banden komt op hoge snelheden is in dat geval niet zo relevant.
Het lijkt mij prima als zo'n e-truck op zondag avond toch mag rijden.
Arrogantie ten top.
Het rijverbod op zondag is louter voor de zondagrust en heeft niets met emissie of lawaai te maken.

De enige uitzondering is het vervoer van bedervelijke goederen ( de koeltrailer ).
Deze mogen wel op zondag rijden.

Vrijstelling van maut zal tot daaraan zijn, maar het vrijstellen van zondagrust zie ik als oneerlijke concurrentie en gaat weer ten koste van de kleinere vervoerder.
Het is lobbyen naar een goede rede om de elektrische semi in Duitsland verkocht te krijgen. Zelfs met de beste accupaketten het Tesla een gewichtsprobleem. Vooral met vrachtwagens waarin laadcapaciteit qua gewicht een van de/dan wel niet het belangrijkste selling point is.

link: https://www.youtube.com/watch?v=oJL9MasBFvM

Als je elektrische truck 25% van zijn laadvermogen verliest aan batterij, ga je die dingen niet verkocht krijgen. Maar wat nou als je de elektrische trekker wel op zondag mag laten rijden? Dan heb je wel een voordeel. Echter vergeet niet dat dan nog steeds heel Duitsland op zondag nog niet klaar is om op zondag te gaan werken.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 23 juli 2024 06:39]

Hoezo? De kleinere vervoerder kan toch ook gewoon op zondag werken?

Zondagsrust is verschrikkelijk achterhaald en in stand gehouden voor maar een heel klein deel van de mensen die er wél waarde aan hecht.
De kleinere vervoerder kan zich dergelijke investeringen niet veroorloven.
Weekend of zondagrust achterhaald?
Ja je snapt het, net als de 40 urige werkweek, is ook zwaar achterhaald.
Mensen moeten gewoon werken.
Geen weekenden, gewoon 15 uur per dag werken.
En net als die vrachtwagenchauffeur minimaal 70 uur maken en alleen zaterdagavond thuis zijn.

Terwijl europa net bezig is om de chauffeurs in het weekend de cabine uit te jagen wil jij ze er weer intrappen omdat men niet een dag langer wil wachten op hun Amazon of Bol. com pakketje.

[Reactie gewijzigd door Amadeus1966 op 23 juli 2024 06:39]

40 uur is inderdaad partime ja, maar dat terzijde.

Een Nederlandse vrachwagenchauffeur valt gewoon onder de arbowet en mag maar 48 uur werken inclusief overwerk. Die zijn nog beter beschermd dan andere beroepsgroepen, want die mogen (beperkt) overwerken tot 60 uur. (Beperkt als-in: het gemiddelde over 16 weken moet 48 uur zijn en daarin mag het hoogst 60 uur zijn).

Op zondag heeft iedere Nederlander het recht om niet te werken als je dat niet wilt. Een leidinggevende kan dat dus ook niet afdwingen, behalve op logische plekken als in de horeca.

Het valt allemaal dus wel mee.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 06:39]

Wordt hoog tijd dat je wakker wordt.
Menigeen is van zondagavond tot zaterdagochtend van huis.
Werkweekje van 45 uur?
Wat doe jij dan na de woensdag?
Als je het zwaar hebt moet je niet op internet maar bij de inspectie gaan klagen of gewoon iets anders gaan doen. Het is simpelweg wettelijk geregeld voor mensen in loondienst.
Ja zekers, papieren tijgers on the loose.
Verschil tussen theorie en praktijk.
Tot je van vermoeidheid in de staart van een file rijdt

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 06:39]

Ja en? Bedrijfsrisico.
Een bedrijf maalt daar echt niet om.
Papiertjes invullen en weer door.
Het is altijd erg dat zoiets gebeurt, maar vaak hebben dergelijke ongevallen een andere oorzaak.
En dat zal alleen maar erger worden gezien dat we allemaal doormoeten tot 67 jaar en nog vele pensionadas achter het stuur zitten.

Willen ze er wat aan veranderen, dan moeten ze de werkgevers aanpakken.
Als jij vrijdags tegen je uren aanzit en de veerpont is nog een uurtje rijden, met de wetenschap als je hem niet haalt dat je dan ipv zaterdag pas maandag thuis komt.....om vervolgens direct weer door te gaan ipv een dagje thuis bij je gezinnetje te kunnen zijn.

Dan ga jij natuurlijk braaf aan de kant en bel je je vrouwtje op van sorry, zie je volgende week wel.
Zouden ze het niet ook doen om hun eigen factory beter te kunnen beleveren (met eigen vrachtwagens)?
Uitbesteden aan kleinere of grotere vervoerders is in beginsel duurder.
Maar je hebt als grote voordeel dat je ze zo kan afstoten als de vraag afneemt. Andersom ook natuurlijk.
Prima, als het geluid acceptabel is van die trucks is er toch geen argument om tegen te zijn? Misschien een beetje geforceerd maar wel weer meer argumenten om op elektrisch over te gaan. Hoe zit het überhaupt met geluid van EV's? Is een groot deel niet de frictie tussen band en wegdek?
Tijdje geleden uitgezocht hoe het zat met geluid productie bij personen auto's.

Bronnen heb ik niet bij de hand, maar kwam erop neer dat een EV veel stiller is tot ongeveer 50km/h. Daarna is het geluid door lucht en weg contact zo veel sterker dan het motor geluid dat het bij personen auto's niet veel meer uitmaakt.

Dat gezegd, de motoren van vrachtwagens maken wel flink wat geluid. Dus ik kan me voorstellen dat EV voor vrachtwagens wel een significante geluidsverbetering is met snelweg snelheden.

En gezien dat de aerodynamica beter zal zijn van de Tesla Semi zal het wind geruis ook wel aardig wat minder zijn.

Dus lijkt me een aardig voorstel. Als ze het met wat harde data en een demo kunnen bekrachtigen dan zal het wel een prima kans maken. Tenminste, op technisch vlak...

een bron gevonden: zie pagina 6 https://www.mp.nl/sites/all/files/publicaties/in09_895.pdf . Rol en motor geluid voor lichte en zware voertuigen.

[Reactie gewijzigd door Ruurdice op 23 juli 2024 06:39]

Sterker, een EV zou op snelheid wel eens meer geluid kunnen maken. Ze zijn immers fors zwaarder (Model S 2100kg vs BMW 5 1500kg), en het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat de aldus hogere rolweerstand resulteert in meer lawaai van de banden dan het mindere geluid van een EV versus een ICE.
Het verbod heeft weinig te maken met geluid en meer met arbeid op zondag. In sommige delen van Duitsland mag je niet op zondag niet de was buiten hangen. Het wordt niet actief gehandhaafd, maar je kan er wel op aangesproken worden door een buurtbewoner.
Correctie.

Wonende in Duitsland kan ik je zeggen dat als ik op zondag de grasmaaier aanzet en iemand in de straat begint te klagen, de politie of het ordnungsamt in no-time op de stoep staat. Mijn buurman heeft zo een hoop gezeik gehad.
Veel vrienden maak je daarmee inderdaad niet.
Voor het grasmaaien op zondag loopt de boete op tot (en dit is geen grap) 50.000 Euro.
Maar ook de dagelijkse rust in een huurwoning is zo zijn dingetje. Om 12:00 de boormachine in het plafond te duwen, wordt ook niet door iedereen gewaardeerd. (is een gegronde rede (bij herhaling) om het huurcontract op te zeggen.)

Hier in Duitsland gaan ze met de zondagsrust iets anders om dan in Nederland.
Op zondag niet even snel naar de Supermarkt kunnen, was ook wel even een puntje van wennen...
huh? ik kan me herinneren dat juist de winkels daar op zondag open waren en niet op maandag, dit was in zuidduitsland meer dan 20 jaar geleden (al zo lang geleden dat ik nog in duitsland op vakantie was, moet ik zeker weer eens doen, mooi land (eifel en naar beneden)).
Duitser kennen dus geen fatsoenlijke scheiding tussen de staat en de kerk als ik dit zo hoor.
Haha, als katholieke ben je hier de Sjaak. Kirchensteuer...
Volgens mij geldt dat van de was ook voor de Nederlandse bible belt. Niet in de wet, maar wel wat betreft het erop aangesproken worden.
Dat was het eerste wat ik dacht, die uitstoot is flauwekul voor de zondag, in Duitsland is men veel kerkelijker en hecht men waarde aan de zondagsrust.
Duitsland met zijn rare kerkbelasting.
Vrachtenwagens met levensmiddelen mogen echter ook gewoon rijden (logisch vanwege aanlevering en bederf). Dus ik weet niet hoe strikt het dan over arbeid gaat.
Indien noodzakelijk is er gewoon een uitzondering voor arbeid op zondag, geld net zo goed voor vrachtwagenchauffeurs als voor industrie, ziekenhuizen etc..

Hier in Zwitserland mogen vrachtwagens ook niet rijden tussen 22:00 en 5:00 tenzij noodzakelijk. En ik geef Tesla 0,0% kans om hierop een uitzondering te worden, zou ook onzin zijn want dan is in de toekomst het hele verbod overbodig als iedereen elektrisch rijd.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 06:39]

In Nederland mag je officieel ook niet rijden, maar zijn er uitzonderingen genoeg waardoor het altijd wel pas te maken is.

Uit mijn hoofd:

Bederfelijke waren
Grensoverschrijdend transport
Levende have
Luchtvracht
Transport dat niet tot maandag kan wachten
Hier in België mag je niet op zon/feestdagen je gras maaien met een benzine/2takt motor. Wel electrisch ... Er zijn veel van die domme regeltjes ... "Zondag is rustdag" is nog altijd een mooi principe en ik ben er zeker niet tegen. Maar ik vind dat iedereen de vrije keuze zou moeten kunnen maken. Mij stoort het bijvoorbeeld niet om te werken op een zondag, mijn vriendin werkt in een rusthuis ... Die werkt 1 op 2 weekends. Maar dat is vrije keuze
Maarja, we leven steeds meer in een 24/7 maatschappij waarbij steeds meer mensen op andere dagen werken inclusief de zondag. Ook genoeg mensen die juist overdag slapen ivm nachtdienst..
En toch kijken mensen je raar aan als je zegt dat je om 12:00 begint en om 23:00 thuis komt. Of dat je in het weekend werkt, terwijl je geen hulpverlener bent.
Gras maaien verschilt ook per gemeente en diens politiereglement.
Lullig wanneer iemand op "jouw" rustdag even aan het verbouwen slaat omdat we het allemaal zelf mogen bepalen. Nee, gewoon 1 dag in de week, Zondag, is een goed principe. Kunnen we allemaal op inspelen en rekening mee houden.
Nee man. Ik werk al jaren in het weekend, er staat een extra toeslag voor en dat zorgt ervoor dat ik veel minder uren hoef te werken voor meer salaris.
Nee man. Ik werk al jaren in het weekend, er staat een extra toeslag voor en dat zorgt ervoor dat ik veel minder uren hoef te werken voor meer salaris.
Op mijn rustdag ga ik gewoon de confrontatie aan met mensen die dat verkloten :) Mijn achterburen hebben het geweten toen ze dachten om iedere zondag van 8:00 tot 20:00 te verbouwen omdat ze geen vrij wilden nemen door de weeks.
Volgens mij is bij hogere snelheden (autoweg, snelweg) de grootste bron van autogeluid luchtverplaatsing, daarna pas frictie met wegdek.
Volgens mij is bij hogere snelheden (autoweg, snelweg) de grootste bron van autogeluid luchtverplaatsing, daarna pas frictie met wegdek.
Beep... Beep... Beep... Beep... Beep.
Dat hoor je soms als er een vrachtwagen komt lossen of laden en soms is dat in de buurt van een woning.
Daarna het geluid van het laden/lossen en de kettingen waarmee de lading soms is vastgezet.
Ook 's nachts om 4 uur. Beep beep.. bump bump .. ringel ringel

(ringel ringel is kenmerkende geluid van kettingen, lijkt me duidelijk.)
Dat gepiep is de waarschuwing (voor omstanders), dat de betreffende vrachtwagen achteruit rijdt en dat je er dus niet snel achterlangs moet willen.
Of dat wanneer je met je rug naar de vrachtwagen staat je het kunt horen als waarschuwing.
Het gaat mij meer om dat het geluid is dat wordt gemaakt door de vrachtwagen, ook op zondagen en midden in de nacht.
ik weet niet hoe dit voor vrachtwagens op gaat, maar voor personenauto's is ergens tussen de 30 en 45 de overgang dat de banden en de weg meer geluid maken dan de motor. Dit zorgt er ook voor dat elektrische auto's via AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) geluid moeten produceren wanneer deze langzamer rijden dan die snelheid. Er zullen vast aan alle kanten haken en ogen zitten die ik me niet meer herinner.
Die Tesla 'semi-trucks' zijn veel aerodynamischer dan 'normale' trucks, dat zorgt voor minder luchtweerstand, maar ik weet niet zeker of dat voor minder geluid zorgt... Mijn aerodynamica lessen hadden het eigenlijk nooit over geluid (toen kennelijk niet zo heel belangrijk voor vliegtuigen). ;-)
Die Tesla 'semi-trucks' zijn veel aerodynamischer dan 'normale' trucks
Dat valt wel mee, aero is al jaren een punt waar hard aan gewerkt wordt door de industrie, brandstof is nu eenmaal een grote kostenpost voor vervoerders, en met aero kan daar op bespaard worden.
Men zal er best aan werken, maar niet zo drastisch als Tesla heeft gedaan, vergelijk het Tesla model hierboven eens met bv. de MAN Trucks hier: https://man-nederland.nl/truck
Das imho een wereld van verschil!
Daarbij is het nog maar de vraag of die Tesla hier aan gaat slaan. De reden dat die MAN (en DAF, en Renault, en Mercedes, en Volvo en noem nog maar een riedeltje Europese merken op) zo'n blokkerig geval wegzetten, is omdat hier de maximale lengte van het geheel wettelijk vastgelegd is. Oftewel, simpel gezegd, hoe korter de cabine, des te langer mag je oplegger zijn en kan dus ook je laadvermogen zijn.

In Amerika is dat niet zo - daar hebben opleggers allemaal een uniforme lengte dus maakt het niet uit wat je er voor trekker voor zet. Daar zie je dus ook hoofdzakelijk torpedo-neuzen met halve campers achter de cabine gebouwd. Die zijn wel veel langer, maar inderdaad veel aerodynamischer.

Tesla maakt hun truck veel aerodynamischer, klopt. Maar daardoor wordt de trekker langer, wat ten koste gaat van het laadvermogen.
https://truckstar.nl/vana...mogen-trucks-langer-zijn/

Woensdag 13 februari besloot het Europees Parlement dat trucks per 1 september 2020 in totaal 90 centimeter langer mogen zijn. Die extra lengte komt overigens niet ten goede aan de ruimte voor de chauffeur. In de strijd tegen het terugdringen van de CO2-uitstoot moeten trucks vooral ook gestroomlijnder worden. Een soort neus moet daarbij helpen om minstens 10% minder emissies te hebben.

Die 90cm is in het geval van de Tesla semi vast niet genoeg om het verschil met een platte cabine te overbruggen, maar het komt vast een eind in de richting.
Binnekort (1 sept?) zijn aerodynamische toevoegingen toegestaan, zie: https://www.transportenvi...re-aerodynamic-truck-cabs

Dus denk dat je conclusie niet klopt! :)
Dat niet alleen, de trucks zijn ook allemaal ingericht voor pallet- en containervervoer. En dat zijn nou eenmaal rechthoekige blokken die in een bepaald profiel moeten passen.
Dat europese vrachtwagen zo plat zijn heeft volgens mij te maken met restricties op lengte.
Zie graag je CFD simulaties tegemoet
No offense, maar als je genoeg aerodynamica heb gehad, vleugelontwerpen heb moeten maken en enig ruimtelijk inzicht heb kan je zonder CFB simulatie direct zien dat de ene een stuk aerodynamischer is dan de ander. Wil je exacte waardes hebben, dan ga je simuleren of een windtunnel gebruiken. Of heb jij ook een meetlint nodig om te bepalen dan een vrachtwagen langer is dan een personenauto en een weegschaal dat de ene zwaarder is dan de ander?
Ik ga er toch vanuit dat bij het ontwerp van de Semi al rekening gehouden is met aerodynamica, al voordat er een model gemaakt kon worden voor in de windtunnel?
Of zouden ze een ontwerp maken en er pas in een windtunnel achter komen of het wel of niet aerodynamisch is?

Zo'n truck met een platte neus is een minder aerodynamisch dan eentje met een lange neus. Daar heb je geen simulaties voor nodig.
Moet je wel met een gestroomlijnd model vergelijken.
Dus een truck uitgerust met sideskirts, zijpanelen, dakspoilers en andere windgeleiders.bron
"Spoilers" zijn exact dat: apparaten die de luchtstroom verstoren en dus voor meer luchtweerstand zorgen, ten gunste van bijvoorbeeld meer downforce. Niet echt wat je wil als je minder brandstof wil verbruiken.
Downforce wordt verzorgd door een vleugel, wat niet hetzelfde is als een spoiler. Spoilers zorgen er bij hatchbacks bijvoorbeeld voor dat de over het dak stromende lucht wordt verstoord, daardoor eerder loslaat van de auto, wat voor minder luchtweerstand zorgt.
Wordt OA verzorgd door een vleugel, maar niet exclusief. "To spoil" betekent "verstoren of verpesten en dat is exact wat je niet wil als je de CW waarde omlaag wil brengen, dan wil je luchtgeleiders en ronde hoeken, geen spoilers.
De loslatende (gespoilde) lucht zorgt voor minder luchtweerstand en dus een lager verbruik. In dit geval is dat verstoren dus bewust.
Een dakspoiler stroomlijnt het dak.
Een gestroomlijnd dak heeft minder weerstand en niet meer, omdat de stroomlijn met die spoiler is verbeterd (meer druppelvormig is gemaakt), waardoor de luchtstroom minder verstoort wordt. De turbulente stroming wordt meer laminaire. bron
vergelijk het Tesla model hierboven eens met bv. de MAN Trucks hier
Wat moet ik vergelijken, het uiterlijk? Dat zegt helemaal niks...
Daarnaast is de impact van Cw op een truck minder van belang, aangezien snelheid een kwadratische factor is, en trucks langzamer rijden.

Maar om even door te gaan op je link:
https://www.truck.man.eu/....html#efficientiesystemen
Aero is wel degelijk een punt voor de industrie....
Offtopic:
Optioneel: Dagrijlicht of LED-dagrijlicht
Een ronduit onveilige optie, die ze niet zouden moeten aanbieden. Althans niet de mogelijkheid om alléén dagrijlicht te kunnen voeren. Dagrijlicht is niet zo goed zichtbaar als dimlicht.

Het is nu al zo dat een heel groot deel van de truckers geen fatsoenlijke verlichting voert. Heel vaak (bijna onzichtbare) stadslampjes, of zelfs helemaal geen verlichting (behalve soms 20 veel te kleine sier-lampjes, die je echt niet op fatsoenlijke afstand ziet).
Twaalf jaar geleden wou Camiel Eurlings (minister van verkeer en waterstaat) geheel terecht verplicht dimlicht overdag invoeren. Helaas was hij bang voor de EC, of werd hij onterecht teruggefloten door het EC (waarschijnlijk omdat het EC verkeerd was voorgelicht, nl. dat dagrijlichting voldoende veilig is - wat het niet is. Misschien had Frankrijk en/of Spanje teveel invloed binnen de EC in dezen; landen waar ze niet met dimlicht willen rijden (vanwege de vele wielrenners daar op buitenwegen?) - of pas als 't stikdonker is).
Als Camiel wel verplicht dimlicht had weten in te voeren (bijv. per 1 jan. 2009), had dat volgens mij tientallen doden gescheeld - alleen al in Nederland. Extrapoleer dat naar de EU, dan heb je het over honderden of duizenden doden minder. En tienduizenden blijvend invaliden.

Dagrijlicht lijkt een nuttige verplichte toevoeging op nieuwe auto's (omdat het automatisch aan gaat). Maar dat is het niet, want vele mensen denken onterecht dat dat dagrijlicht net zo goed zichtbaar is als dimlicht. Wat het niet is (wellicht enkele uitzonderingen daargelaten).

De EC had er destijds beter voor kunnen kiezen dat dimlicht automatisch vertraagd aan gaat nadat de auto gestart is (om, als de accu bijna leeg is, de accu niet teveel te belasten bij het starten). Of vanaf een bepaalde snelheid (binnen de bebouwde kom kan nog het argument worden gevoerd dat fietsers minder zichtbaar zijn als auto's hun lampen aan hebben. Binnen NL hebben we dat probleem niet zo, omdat we óf lage snelheden hebben (bebouwde kom), óf fietspaden. Reden genoeg voor Camiel om destijds tegen de EC in te gaan en het in NL toch verplicht dimlicht in te voeren).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 06:39]

Als ik een truck hoor dan hoor ik meestal niet de motor maar eerder de lading of het geraamte van de truck.
Volgens mij is de origineel door Duitsland aangehaalde argumentatie gewoon een manier om de religieuze zondagsrust in te voeren zonder het over religie te hebben. Grappig dat Tesla nu juist op basis van deze regels, mogelijk uitzonderingen weet te maken.
Vooral dat laatste ja, de herrie van dat ding wat over de weg rammelt. Vooral in de bebouwde kom en helemaal wanneer het niet om asfalt gaat. Mijn moeder woont aan een straat met kasseien die veel door vrachtwagenchauffeurs wordt gebruikt als sluiproute om het centrum in te komen. Dat hoor je echt wel zeg maar, zeker 's nachts.
Tot 50 km/u is het het motorgeluid, hoger dan 50km/u is de rolweerstand de oorzaak van het geluid.
Anoniem: 310408 @? ?25 februari 2020 12:13
Dus boven de 50 kmu maakt de motor geen geluid meer? Dat je MEER geluid hebt van banden sluit niet uit dat de motor ook bijdraagt aan de totale hoeveelheid geluid. Zelfs bij 80kmu is een electrische vrachtwagen duidelijk stiller. Dat komt omdat een van de geluidsbronnen gewoon niet aanwezig is.
Je weet dat geluid een logaritmische schaal is? Dus werkt niet zo intuïtief als je zou denken. Dus het klopt zeer zeker wél dat de motor bij hogere snelheden geen (correct gezegd: nauwelijks) impact heeft op de hoeveelheid decibellen die geproduceerd worden.
Heb je hier een bron van? Ben benieuwd hoeveel het nu echt scheelt
Heeft niets met geluid te maken.
Op zon en feestdagen, zijn er veel meer families op de weg en dat wil je niet vermengen met o.a. vrachtwagens i.v.m. ongelukken.
Dat geluid er helemaal niets mee te maken heeft zal ik niet beamen, maar dat zondagsrust niet dé reden was voor autoloze zondagen klopt inderdaad.

Deze wet stamt uit een tijd waarin er doordeweeks veel minder files waren omdat de meesten nog dicht bij hun werk woonden.

Echter op zondag ging iedereen inderdaad op familiebezoek of kwam terug van weekendje/dagje weg en stonden er altijd files op de snelwegen. Vandaar dat het verbod ook voor feestdagen en zaterdagen in vakantietijd geldt want daar slaat zondagsrust natuurlijk als een tang op een varken.

Mochten Duitse overheden Elon Musk gaan pijpen naar Elon Musk's pijpen gaan dansen dan zal het laatste woord hier ook niet nog over zijn gezegd.
Wat denk je van de zondagrust?
Ik baal al als ik een koeltrailer meekrijg want die mogen zondags wel rijden in Duitsland ( mits geladen met bedervelijke goederen).

Het milieu?
Das slechts een drogreden.
Omdat die wagen ook geladen of gelost dient te worden, en het meeste personeel komt echt niet op de fiets of met de tesla.

Daarnaast is het een oneerlijke concurrentie tegenover de kleinere vervoerders.
Vrijstellen van Maut tot daaraan toe, want dat kennen we ook van voertuigen die op LNG rijden.
In bergachtige gebieden is motorgeluid van trucks zeker een dingetje. Laatst in Nieuw Zeeland zag ik overal bordjes waar remmen op de motor verboden is, specifiek in dorpjes die daar geluidsoverlast van hebben.

Het dorp waar ik verbleef kwamen ook veel trucks langs, en ik denk dat elektrische trucks een verademing zouden zijn.
Anoniem: 599181 @Sneek25 februari 2020 12:31
Van mij persoonlijk mogen ze auto's veel zwaarder belasten op gewicht en grootte van het voertuig. Tenzij voor mensen die het echt nodig hebben. Hoeveel man rijd er niet in België met een ram op gas waar in de laadbak nog nooit iets van materiaal ongelegen heeft? Of de hele suv hype, geen problemen mee als je zo'n voertuig hebt uit noodzaak, maar wat kan zo'n suv dan meer dan een wagon met al dat extra gewicht.
Prima, als het geluid acceptabel is van die trucks is er toch geen argument om tegen te zijn? Misschien een beetje geforceerd maar wel weer meer argumenten om op elektrisch over te gaan. Hoe zit het überhaupt met geluid van EV's? Is een groot deel niet de frictie tussen band en wegdek?
In Duitsland kennen ze zo iets als de "zondagsrust" en eigenlijk een goed principe. Gewoon geen zwaar verkeer op zondag. Heeft niks met milieu te maken maar alles met het feit dat zondag een "Rustdag" is.

En het zouden meer landen moeten doen, ook Nederland. Gelukkig is er weinig vrachtverkeer in Nederland op Zondag omdat de wagens anders toch bij de grens staan te wachten.

Maar wanneer er dus wel Trucks in Duitsland mogen rijden, dan zal er dus weer volop vrachtverkeer, treinverkeer (containers richting Duitsland) en ander verkeer zijn en dan is het gewoon gedaan met de rust.
Dat zal de enige manier zijn om er een succes van te maken. Want door het enorme gewicht van de truck zelf, kan die minder lading meenemen, dat maakt dat er dus meer ritten moeten gedaan worden om dezelfde hoeveelheid product van punt A naar B te brengen, en dan verliest het goedkoper rijden op stroom al een heel deel van zijn rendement natuurlijk.
Waterstof trucks zijn dan een goed alternatief. Maar oeps waterstof nu ben ik aan het vloeken natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 06:39]

Vloeken zou ik niet zeggen, het is mogelijk op kleine schaal, maar de fysica helpt niet.
Energy density: https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density
Hydrogen: 0.01188 MJ/L 141.86 MJ/kg
Li-Ion: 0.9-2.63 MJ/L 0.36–0.875 MJ/kg
Per kilo lijkt het natuurlijk wel leuk, maar per liter tegen standaard atmosferische druk trekt het op niets.

Ja aan 690 bar zitten we aan 5.323 MJ/L. 690bar is al bijna een bom op zich, zonder dat het waterstof hoeft te zijn. Je hebt daarvoor een enorm drukvat nodig (dus bijkomstig gewicht) en extra energie om het te compresseren. En 690bar ga je niet direct halen in een auto/vrachtwagen, dat beperkt zich voorlopig tot 350 bar.

Daarbij komen de productie verliezen, transport problemen, het feit dat waterstof door alles lekt...
En het snel "tanken" gaat ook enkel op als er niet te veel gebruikt wordt, want anders zit je te wachten op een station dat de druk terug moeten opbouwen.

Gezien de technische problemen, en de fysieke limieten, is de kans klein dat waterstof op grote schaal haalbaar wordt.
Waterstof maken van elektriciteit gaat heel slecht. En het is niet iets dat snel beter wordt (overpotentiaal) want waterstof is al heel lang belangrijk.
Waterstof maken uit kolen of aardgas is het paard achter de waten spannen. Hoogstens een manier om subsidiegeld te tappen.
Het zou best kunnen dat waterstof straks een alternatief wordt voor zeer lange ritten, echter op dit moment is het niet logisch om eraan te beginnen ivm het energieverlies dat vrij groot is. Pas als al onze energie groen is heeft het zin en kunnen we ons het energieverlies verantwoorden.

Veel truck-ritjes zijn trouwens relatief kort, bijvoorbeeld voor bevoorrading van winkels en supermarkten. Daarvoor is de Tesla Semi ideaal. Het volladen qua stroom kan tijdens het volladen qua vracht en natuurlijk gedurende de nachtelijke uren.

Waterstof zal meer niche zijn dan elektrisch rijden. Maar nu we bezig zijn met groener worden is het slim om eerst de quick wins te pakken zoals lokale vrachtritten. Dan hebben we die uitstoot al gereduceerd terwijl intussen de accutechniek en ook waterstoftechnieken steeds verder gevorderd raken.
Waterstof klinkt leuk maar is (nog) niet efficient genoeg om een serieus alternatief te zijn.
De uitstoot is op dit moment vele malen hoger onder de streep dan verbrandingsmotoren of een EV opgeladen via bruinkool centrales.
https://www.greenoptimistic.com/hydrogen-cars-efficiency/
Niet in alle gevallen. Naast gewicht ben je ook gelimiteerd in volume. Denk aan het transporteren van bloemen, isolatiemateriaal of pakketjes daar is een Semi zeer geschikt voor.
Zal je behoorlijk tegenvallen wat zo'n kar vol bloemen en een paar honderd liter water weegt. Een zo'n karretje met bloemen weegt zomaar 750kg.

4 etages met 3 bakken aan weerszijden, met elk zo'n 20 liter water erin. En het nodige staal. Die paar kilo bloemen zijn inderdaad niet zo spannend.
Een vrachtwagen bloemen is niet zwaar en kan best electrisch rijden.
Uiteindelijk moet de technologie op zichzelf rendabel zijn of worden en zal natuurlijke marktwerking de doorslag geven of het een succes wordt of niet.
Ontheffing op zondag is een leuk extraatje, maar het zal het verschil niet maken.
En waar heb jij het gewicht van de truck vandaan dan als ik vragen mag? En naast het goedkoper op stroom kunnen rijden is er ook besparing bij onderhoud. Daarnaast mocht er een motor kapot gaan dan is dat geen probleem. Hij kan namelijk op de andere motoren gewoon nog verder rijden. Bij een normale vrachtwagen zal die weggesleept moeten worden.
En wanneer auto-pilot verder is ontwikkeld kan de vrachtwagen zelf van punt A naar B rijden. Dit zal natuurlijk niet overal kunnen in het begin, maar stukken op snelwegen en een stukje nog naar een opslag is dan wel mogelijk. Dit maakt het ook nog een stuk goedkoper.
Wat ik er uit begreep is dat de Tesla (semi-)trucks juist meer geweicht konden verplaatsen (inc. dat van hun zelf). Het enige wat ik me kan voorstellen is dat we tegen limieten van de regelgeving aanlopen en ik had al eens eerder gezien dat regels voor bestelbusjes gewichten voor elektrische modellen ook al zijn aangepast. Ik verwacht zoiets ook voor elektrische (semi-)trucks. Dat heeft echter niets met limieten van wegen en bruggen te maken, dat zijn fysieke limieten, maar ik verwacht ook hier dat dit redelijk mee zal vallen (want ook de huidige vrachtwagens hebben hier al last van en in veel gevallen zijn er alternatieve routes).
Anoniem: 310408 @.jef25 februari 2020 12:37
Dat zal de enige manier zijn om er een succes van te maken. Want door het enorme gewicht van de truck zelf, kan die minder lading meenemen,
Volgens Tesla is het laadvermogen voldoende om 93% van alle vrachtwagenritten in de VS te kunnen doen. Er rijd vrijwel geen vrachtwagen rond die op max laadvermogen zit. Wist de dat de Semi zelfs op met maximale lading 0-100 in 20 seconden doet? Dus je zit nooit meer achter een vrachtwagen die door 14 versnellingen moet om op kruissnelheid te komen!
Dan heeft ie hopelijk wel stevige achterdeuren met die rolcontainers met bloemen.
Mooie precedente om in Nederland 130km/h voor EV's wel toe te staan. Is voornamelijk vanwege luchtkwaliteit ingesteld, zou eigenlijk dus niet van toepassing moeten zijn op 0% uitstoot voertuigen.

-1, zie argumenten in het commentaar hieronder

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 06:39]

Lijkt me geen strak plan om nóg meer variabele snelheden te introduceren. Daarnaast verbruikt een EV ook meer stroom bij hogere snelheden. Die stroom moet ergens vandaan komen.
EV's zijn (ook op hogere snelheid) efficienter dan ouderwetse brandstof motoren.
https://ev-database.nl/in...ektrische-auto#Equivalent

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 06:39]

Reken wel dat je oudewetse brandstof motor een rendement haalt van 20% voor een benzinemotor en 25% bij een dieselmotor. Een elektrische motor heeft een rendement van pakweg 98%, maar indien je elektriciteit met een gas of oliecentrale opgewekt is heeft die daar een rendement van 30-60%.
Je vergelijkt dus elektische kWh rechtstreeks met liters olie terwijl er voor die elektrische kWh in de praktijk even goed nog eens dubbel zo veel liters olie nodig zijn. Feitelijk moet je dus de volledige keten vanaf de bron tot de verbruiker in beschouwing nemen en de energiemix van nucleaire energie, hernieuwebare energie en fossiele brandstoffen voor jou specifieke land.
Die complete-keten berekening, inc productie van de auto, de batterij en alles wat er omheen te verzinnen valt is nog steeds intens in het voordeel van de EV. goed, pas na een X aantal kilometers, maar dat zijn zo weinig km's dat het achterlijk zou zijn om überhaupt auto's te bouwen als we ze minder dan die aantallen rijden.

Daarbij meegenomen dat de energiemix al jaren steeds groener wordt, en nog kan worden waarbij bezine/diesel-productie dat maar heel matig kan maakt het argument voor bezine/dieselauto's gewoon niet heel toekomstbestendig om nuttig meer.
Ik heb even een willekeurige vergelijking opgezocht:
http://www.adlittle.cn/si...FINAL_November_292016.pdf

Conclusie:
Elektrisch is 44% duurder tegenover de verbrandingsmotor indien we het bekijken over een periode van 20 jaar (dus inclusief een nieuwe batterij, als je al met 1 nieuwe batterij toe komt over 20 jaar ;) ).
Elektrisch stoot 23% minder GWP uit. Beter voor het klimaat dus.
Elektrisch geeft aanleiding tot 300% meer giftige stoffen. Slechter voor het milieu dus. Maar de batterijen worden hier niet gemaakt dus dat is ons probleem niet ;)

Los van het feit dat de aardolie inderdaad eindig is, en ik graag nog een voorraad heb om plastics en andere materialen te kunnen maken ipv alles te verbranden om ons te transporteren. Maar even goed vind ik het spijtig dat we nucleaire installaties sluiten om het milieu te sparen van radioactief afval wat we perfect veilig kunnen opslagen, ten voordelen van momenteel extra gascentrales omdat de hoeveelheid opgewekte hernieuwbare stroom niet kan volgen...
4 jaar oud onderzoek, in een compleet ander continent. Toen Ev's nog bijna niet ontwikkeld waren in vergelijking met nu?
Yup, das inderdaad compleet willekeurig, want relevant is het niet echt meer.

De kosten van auto's in die studie zitten er nu al zo'n 10 jaar naast, net als de kosten per kwh voor de accu, en, de accu wordt als wegwerpgoed beschouwd waar ze in de realiteit nog prima mee kunnen nadat ze voor auto's niet meer efficiënt zijn.
Top discussie: je breekt mijn bronvermelding af maar je zwaait zelf enkel met cijfers zonder bronvermelding? Alles hangt af van welke parameters wel en niet mee gerekend worden, en bijvoorbeeld waar alles gemonteerd wordt, en bijvoorbeeld wat er met een versleten accu gebeurd, en bijvoorbeeld de energiemix. Maar zonder bronvermelding kan ik hier ook van alles komen verkondigen dus ik zie graag jou bron tegemoet ;)

Deze wil ik bijvoorbeeld wel bekijken maar ik heb er geen toegang tot.
https://search.proquest.c...site=gscholar&cbl=1536338
Wat betreft of aardolie eindig is vraag ik mij af. Naar mijn weten komt er ook gewoon nieuwe olie bij. het is alleen dat onze behoefte groter is dan wat er aangemaakt wordt. Het lijkt mij niet dat het olieaanmaak proces ineens stopt of dat het iets tijdelijk is geweest wat alleen in de oerjaren ontstond. Zover ik geleerd hebt ontstaat olie onder hoge druk waarbij dode beestje en ander organisch materiaal veranderd in olieachtig substantie. De aarde oefent nog altijd druk uit onder de grond en de samenstelling van verschillende stoffen lijkt mij ook niet veranderd want er is nog steeds leven in de zee en er gaan nog steeds dingen dood in de zee.

Ik meen dat we zelfs ook in staat zijn om olie te maken door bepaalde grondstoffen onder zeer hoge druk samen te voegen.

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Dit is niet de juiste manier om dit te berekenen, je moet als eerste weten hoeveel energie het gekost heeft om de energie in de accu en benzine te krijgen. Daarna kunnen we het hebben over hoeveel energie er dan weer uit wordt gehaald. Benzine komt niet zomaar uit te de grond, en omzetten van kolen in elektriciteit gebeurd ook niet zonder verlies. Onderaan de streep zal elektriciteit altijd winnen als het via zon of waterkracht wordt gegenereerd, maar daar zijn we nog lang niet.

Overigens is het aanpassen van de regelgeving in het voordeel van elektrische auto's een vorm van klasse politiek. Niet iedereen kan een elektrische auto betalen, laat staan de locatie hebben om het ding op te laden (hoe is dit geregeld wanneer je een appartement huurt?). De regelgeving die jij wilt is alleen houdbaar wanneer de elektrische auto daadwerkelijk gemeengoed is, en de infrastructuur aanwezig is.

Wil je serieus wat aan het milieu doen? Begin dan eerst maar eens door te stoppen met binnen Europa vliegen en voer belasting in op kerosine, dat zet meer zoden aan de dijk dan symbool politiek met elektrische auto's.
Klassepolitiek?
En alle voordeeltjes voor de "laagste" klassen dan? Laten we daar dan ook mee stoppen, das immers ook klassepolitiek.
Overigens, wonen in een appartement en opladen gaat prima. hier 60 woningen, stuk of wat laadpalen, en tientallen electrische auto's in de parkeergarage van bewoners en bezoekers (want binnenstad). Zelden lastige scenario's te vinden die met laden te maken hebben. Wel bezine-gerelateerde issues (lekkage, olie op wegdek, 2 autobrandjes), etc.
Voordeeltjes voor de "laagste" klassen? Ik dacht dat we in dit land om onze medemensen gaven, blijkbaar is dat niet iets waar jij het mee eens bent.
nee hoor, ik betaal graag belasting zodat we het met z'n alle beter hebben, ook die mensen die zelf minder belasting afdragen. Het is alleen wel zuur dat die verwachting er wel is, dat ik dat oke vindt, maar dat ik meteen ook afgeschilderd wordt als egoïstisch als er een voordeel aan mijn kant valt, zelfs als dat voordeel van mijn kant nog steeds een 50k investering vraagt, *en* die maatregel ook de omgeving van mijn medemens schoner maakt.
Ik laadt elke dag op bij een laadpunt met 200 zonnepanelen en lokale storage ;)
Mooi, maar ik garandeer je dat je bij weersomstandigheden als vandaag zelfs met 200 panelen niet toekomt om 1 auto op te laden.
Tenzij er ook windmolens gekoppeld zijn aan de storage.
Ik heb ongeveer 30 kWh nodig, ik denk dat deze panelen totaal gemiddeld 40 tot 60 kWh per dag genereren in deze tijd van het jaar. Dus met 2 auto's red je het misschien net, maar meer ook niet. In de zomer is het natuurlijk een ander verhaal.

Toch is dit een stuk beter is dan laden op kolencentrales.
Absoluut hoor, ik wil gewoon alles een beetje in perspectief plaatsen.

Alleen denk ik dat je wel héél optimistisch bent over de huidige opbrengst. Onze installatie (24 panelen) is eentje van 5000Wpiek en heeft op jaarbasis tussen de 4800 & 5100 kWh.
De afgelopen weken was een dagopbrengst van zo'n 1 à 2 kWh al een goede dag.

PV is zeker goed, alleen is het in onze regio enkel een aanvulling, zeker in de donkere maanden.
Niet alleen EV's hoor, het is daar alleen duidelijker zichtbaar omdat de consequenties zo groot zijn.
Dan heb je dus een permanent snelheidsverschil op de snelweg. Juist het snelheidsverschil tussen de verschillende wegdeelnemers zorgt voor ongelukken. Dus was je aan stikstof uitstoot bespaart krijg je er bij in blikuitstoot (als je geluk hebt).
Dat is er nu ook met vrachtwagens, bussen, kleine busjes, aanhangwagens....
https://www.wegenwiki.nl/...lheden_voor_vrachtverkeer

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 06:39]

Behalve de aanhangers zijn het wel voornamelijk beroepschauffeurs en die worden redelijk goed gecontroleerd of ze zich aan de regels houden. Het verschil tussen een audi Q3 en bijv. een E-tron 55 is niet te handhaven zonder privacy schendende maatregelen.
Privacy schendende maatregelen? Ik kan me een essentieel iets aan de achterkant bedenken van de autos die ze prima kan onderscheiden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Flappiewappie25 februari 2020 12:22
Daar heb je inderdaad snelheidsverschillen maar daar gaat het wel om herkenbare voertuigen waarvan je weet dat er snelheidsverschil zal / kan zijn ipv voertuigen die er min of meer exact hetzelfde uitzien.
Hogere snelheden betekent indirect ook bij Tesla's meer uitstoot. :)
Het gaat niet direct om CO2 primair om stikstof
https://www.wegenwiki.nl/Programma_Aanpak_Stikstof

Dus niet primair een energie besparende maatregel
EVs gebruiken (zelfs op hogere snelheid) in verhouding minder energie, dan bij verbranding
https://ev-database.nl/in...ektrische-auto#Equivalent

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 06:39]

u verruilt het ene probleem voor het andere en dat is goed?
Punt is dat het -probleem- stikstof is en dat er inmenging is van een ander probleem (CO2). CO2 overschot los je niet op met 100 rijden; daar zijn hele andere oplossingen voor (bijvoorbeeld juist het aantrekkelijk maken van EV rijden).
Daarmee verplaatst u het probleem alleen maar. De energie die u verbruikt is niet gratis en wordt niet magisch opgewekt. Uw auto stoot misschien ter plekke niks uit, maar op een andere plek gaan de stikstofdeposities en broeikasgasemissies omhoog.
Het probleem met EVs wel 130 laten rijden, is dat de stroomvraag stijgt. Die extra stroomvraag zal nu helaas nog vooral vanuit fossiele bronnen komen, de wind gaat niet opeens harder waaien. Ja, die extra CO2 is minder dan bij ICE auto's, maar laat EVs ook gewoon maar lekker 100 rijden zodat we wat kolen en gas kunnen besparen. Daarnaast is een snelheidslimit veel beter te handhaven.

Ik ben trouwens zeker niet anti-EV, een van onze 2 auto's is ook een stekkerauto (Passat GTE, we stekkeren maximaal zodat we 80+% op stroom rijden), en daarmee rijden we nu ook al 110 km/h max.
Ik rij 2500 km per jaar in mijn Vw T3 benzine uit 1990.( Ja mijn motor heeft een katalysator)
Ik heb dus minder uitstoot op jaar basis dan u met uw EV.
Dus ik mag 130 en u 100.

Je kunt niet op alleen basis van ev of fossiele brandstof zeggen wat beter is voor het milieu.
Je kunt niet op alleen basis van ev of fossiele brandstof zeggen wat beter is voor het milieu.
Dat kan best. Sterker nog: we doen het ook.
Als jij in een EV reed stootte je nog minder uit.

Aan beide kanten van het spectrum vind je radicalen, of het nou mensen zijn die overdreven bang zijn voor klimaatverandering of mensen die dit botweg ontkennen.
Natuurlijk stoot jij minder uit dan iemand die meer kilometers maakt en het is ook niet logisch of zelfs rendabel om over te stappen op een EV in jouw geval. Evengoed is hetondoenlijk om hier beleid op aan te passen omdat dit extreme controles op afgelegde afstand en dus inbreuk op de privacy zou betekenen.

Heeft niks met fanatisme of "tokkies" te maken.
Ken jij een EV met dezelfde eigenschappen als een VW transporter T3? Een EV is voor mij dus zoals je aangeeft (nog) geen optie.

Als er 2de hands Tesla accu's verkrijgbaar zouden zijn voor een particulier, overweeg ik nog een keer of ik mijn bijna oldtimer om bouw naar EV.
20.000 euro voor een 200.000km accu is nou niet echt een motivatie om hiermee te starten.
Dit is absoluut niet te handhaven, en wordt zelfs gevaarlijk door het snelheidsverschil, maar ergens heb je wel een punt.

Persoonlijk vind ik dat alle diesels zonder (werkende) EGR en roetfilter verboden moeten worden, en er zware straffen op het uitschakelen / uitbouwen van moeten staan. Kijk de polo 1.2 tdi bijvoorbeeld, daar rijdt er vrijwel geen 1 van rond met werkende EGR klep, omdat ze constant kapot gaan en 1200 euro kosten om te fixen. Maar nu stoten ze 80x zo veel stikstof uit. Je pakt echt een goed deel van het stikstofprobleem aan als je dat verbiedt.
De nieuwste diesels is niks mis mee, de oude, en aangepaste diesels zijn verschrikkelijk slecht. Maar omdat dat schijnbaar te lastig is wordt er maar geroepen, alle diesels zijn slecht...
Dat nieuwe diesels ontzettend schoon zijn is een mythe. Het deeltjesfilter wordt namelijk om de x aantal kilometer gereinigd, en tijdens de reiniging is het aantal deeltjes wat wordt uitgestoot enorm hoger:

Autoweek - Nieuwe twijfels rond imago van moderne diesels:
De grote 'maar' heeft desondanks met de uitstoot van fijnstof (in het onderzoek aangeduid als 'PM') te maken. Het aanwezige filter moet van tijd tot tijd gereinigd worden. Dit regelt de auto zelf door deze als het ware schoon te branden, ook wel regeneratie genoemd.

Tijdens dit proces komen er volgens de onderzoekers tot 1.848 keer meer fijnstofdeeltjes (PN) vrij. Uiteindelijk werd de wettelijke limiet voor de PN-uitstoot per kilometer met tussen de 32 en 115 procent overschreden tijdens de DPF regeneratie. Als ook de meest schadelijke ultrafijnstof (deeltjes van rond de 10 nanometer) wordt meegerekend, valt de uitstoot tussen de 11 en 184 procent hoger uit.

Bij de testauto's, een Nissan Qashqai en een Opel Astra, vindt het reinigingsproces ongeveer elke 420 kilometer plaats. Het schoonbranden gebeurde tijdens de test over een afstand van tot wel 15 kilometer, hetgeen een risico is als dit proces toevallig net in de stad van start gaat. Tevens bleef de uitstoot van fijnstof gedurende het eerste half uur na reiniging verhoogd.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @matroosoft25 februari 2020 12:27
Zoals ik het lees gaat het hier om uitstoot tijdens het regenereren; je moet dan ook de lagere uitstoot wanneer er niet geregenereerd wordt meenemen;

Tijdens dit proces komen er volgens de onderzoekers tot 1.848 keer meer fijnstofdeeltjes (PN) vrij. Uiteindelijk werd de wettelijke limiet voor de PN-uitstoot per kilometer met tussen de 32 en 115 procent overschreden tijdens de DPF regeneratie. Voor de rest geeft het artikel ook aan dat het eea binnen gestelde limieten bleef;
Hoewel de PN-uitstoot de limiet overschreed tijdens de DPF regeneratie, bleef de totale PM-emissie wel binnen de geldende limiet. De NOx-uitstoot, die tijdens het reinigingsproces eveneens flink omhoogging (bij de Nissan met gemiddeld 133 procent), bleef de ook binnen de wettelijke limiet.
Het blijft binnen de relatief ruime geldende limieten, maar daarmee vervalt het argument dat ze erg schoon zijn.
Gezien de testresultaten en de sterke toename in PN-uitstoot tijdens het reinigingsproces, raadt Transport & Environment beleidsmakers aan om de Euro6d temp-diesels niet als 'schoon' te bestempelen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @matroosoft25 februari 2020 12:40
"Erg schoon" is sowieso erg relatief en als je jouw bron leest kan dat nog steeds kloppen (zie ook de quote hieronder). Daarbij is er in jouw bron met maar twee auto's getest; beide niet de meest populaire modellen overigens. Het artikel gaat primair over de claim of een moderne diesel de lucht als het ware reinigt.
Het dieselpartikelfilter (DPF) is sinds 2013 verplicht bij dieselmotoren. In combinatie met steeds strengere uitstootnormen zoals de Euro 6d-temp heeft dit ervoor gezorgd dat moderne dieselmotoren die aan deze norm voldoen, inderdaad veel minder NOx uitstoten. Dit geldt voor zowel een laboratoriumsetting als voor op de openbare weg. De CO2-uitstoot van diesels was al lager dan die van benzineauto's.
Vanuit milieu perspectief ben ik het wel met je eens...
Persoonlijk gezien zou ik nog 10 jaar plezier willen hebben van mijn camper (Mercedes 207D uit 1981). Daarom ben ik een voorstander voor uitzondering voor voertuigen ouder dan 30 jaar (of 40 als het nog 2 jaar duurt).
Dat is er nu ook met vrachtwagens, bussen, kleine busjes, aanhangwagens....

Tweede deel van je opmerking helemaal mee eens, kijk bijvoorbeeld eens naar dit filmpje van autoweek over zgn zuinige polo's;

https://www.autoweek.nl/a...1-508-714-km-klokje-rond/
Toevallig gisteren gezien ja. Kende het verhaal al, maar Joep vertelt het prima. En dit model polo is maar een voorbeeld, zijn talloze diesels die op deze manier rijden. Vooral roetfilters willen niet goed regenereren als er geen lange stukken worden gereden, dus dan gaat ie er maar uit.
Echter is het nu beperkt tot vrachtwagens, aanhangers, en nog wat voertuigen. Het gros zijn gewoon personenauto's die 120/130 mogen rijden op dit moment.
Als het straks 100km/h wordt allemaal, dan heb je dus veel meer voertuigen die 100 mogen, en het kleine deel elektrisch aangedreven voertuigen die dan wel 130 zouden mogen. Dat zal toch best gevaarlijke situaties opleveren, net zoals nu al het geval is met mensen die denken dat ze je met 150 voorbij mogen komen rijden.
Echter kan je met een ev sneller optrekken en is het prima te doen om van 80 naar 130 te gaan zonder dat iemand last van je hebt.
Wat je nu gaat krijgen is. Mensen rijden 80- 100 waardoor de file nooit oplost.
Voor Tesla's die thuis op zonnepanelen laden klopt dit. Helaas is dankzij het gebrek aan visie bij onze overheid de meeste elektriciteit gewoon grijs/zwart opgewekt dus ook daar kost het meer uitstoot.

Als we eindelijk dit probleem oplossen en écht groene stroom gebruiken, dan klopt het wat je zegt. Helaas zal het dan nog te gevaarlijk zijn ivm het snelheidsverschil, wat latka hier ook zegt.
Welke visie hebben wij het nou over? Tennet is wel degelijk bezig met vernieuwing, al jaren zelfs. Alleen het stuit constant op weerstand van de burger die geen verandering wil. Dan kan nog de overheid nog Tennet er iets aan doen. Aan de ene kant willen we met zn alle vergroenen, maar het liefst bij een andere en niet hier.

Zelfs simpele dingen als een slimme meter, makkelijke toepassing welke heel snel en simpel overheid verliezen in het net kan minimaliseren stuit op weerstand omdat er mensen zijn die hun privacy belangrijk vinden. Welke privacy ontgaat mij eigenlijk, maar goed.
De visie van de overheid die nog steeds biomassacentrales laat bouwen, tot voor kort nog nieuwe kolencentrales liet bouwen, "greenwashing" van onze energie (in marketing) toestaat door aankoop van certificaten, etcetera.

Deze dingen hebben niets te maken met weerstand van de burger. Aan de andere kant extra belastingen e.d. die de overheid ineens wil gaan invoeren en die niet per se iets te maken hebben met vergroening aan de andere kant, daar heeft de burger wel weerstand tegen.
Biomassa centrales zijn wel degelijk groen, in zoverre dat je er alleen afvalstoffen mag verbranden en geen reststoffen. Voor de vergunning aanvraag moet je ook uitgebreid bewijzen dat je afvalstoffen gaat verbruiken. Daar zijn hele studies over geweest en het is simpelweg bewezen dat een biomassa centrale nagenoeg niks uitstoot door toepassing van heel veel technieken.

Welke alternatief heeft u voor die kolencentrales dan? Wilt u windmolens, dat wil de burger niet. Zonneparken? Dat wil de burger ook niet. Verplicht huizen isoleren en groene technieken toepassen? Wie gaat dat allemaal betalen?

Dan blijft er maar een ding over, toch maar die kolencentrales aanzetten in de hoop dat die alternatieven een beetje opschieten. Als dat niet gebeurd dan krijgen we rolling blackouts en dan is de burger al helemaal boos. Hoezo kan ik mijn dure Tesla niet op 150kW laden zonder dat het hele net uitvalt? Belachelijk toch!

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 06:39]

Als er voor onze biomassa bomen in de VS worden gekapt en per dieselolie-vrachtschepen hiernaartoe worden vervoerd, dan vind ik dat absoluut niet groen.

Veel groter inzetten op zonnepanelen op gebouwen zou al vrij veel oplossen. Verplicht isoleren is vaak binnen een paar jaar terugbetaald; dat kan de overheid desnoods 100% financieren rentevrij. Dat soort risico's nemen zou echt visionair zijn. Maar ja...
In Nederland is groene stroom vooral het aankopen van Noorse certificaten terwijl in Noorwegen dezelfde stroom écht groen is, maar niet zo wordt verkocht vanwege dat men toch al weet dat de stroom groen is.
Dan is het nog steeds groen, de rechten worden alleen uitgewisseld. Waar en hoe de stroom fysiek opgewekt wordt doet niet ter zake.
Moet er niet aan denken als er dan een 'rijdt de file in' ongeluk plaatsvindt...
Dan gaan we dus ook al bepalen hoe hard je mag rijden op basis van wat iemand uit kan geven aan een auto. Klinkt mij als een lichte vorm van discriminatie.
Dat gezeik over 130 wordt ik echt wel een beetje ziek van onderhand. Hebben we allemaal zoveel haast dat we massaal 130 moeten gaan rijden om die 1.5 minuut te besparen? Wat een onzin!

en nu gaan de twiekertjes met de rekenmachine in de weer om mij te bewijzen dat ze met 130 toch sneller op hun bestemming zijn dan 1.5 minuut

Wat veel beter en comfortabeler én ultiem brandstof/banden/remmenbesparend werkt is om één constante snelheid aan te houden, en door goed op te letten (gaat op een gegeven moment automatisch) zo regelmatig mogelijk te rijden. Sowieso wordt je niet goed van al die verschillende snelheden op de snelweg (in Frankrijk is dat ook heel erg). Stel desnoods 110 in als gemiddelde. Als je nou zoveel mogelijk op de cruise control rijdt, en je inhaalacties plant, hoef je bijna geen snelheid te minderen en kun je gewoon heerlijk relaxed rondrijden. Want je kunt wel lekker 130 of harder willen knallen, maar dat is naar mijn idee alleen maar weggelegd voor mensen in het noorden en oosten van het land, waar veel minder verkeer is.
In de Randstad durf ik het wel aan dat je maar minimaal eerder op je bestemming bent. En door al dat gejaag, moet je meer afremmen en weer optrekken. Vooral dat afremmen heeft een enorm effect op je gemiddelde snelheid, wat erg moeilijk is om weer in te halen. Het kost ook nog extra banden- en remmenslijtage én je raakt er gestrest van. Niet dat ik zo'n zenuwenpees ben, maar op de cc rijden is gewoon veel rustiger.

Vroegâh moest ik ook altijd hard rijden. Standaard op 140-150, maar aan het einde van de week stond er op de boordcomputer gewoon weer 75kmh gemiddeld. Het maakt dus geen reet uit im Grossen und Ganzen. Het is even wennen, en de fervente hardrijder zal erg zenuwachtig worden als ie 'maar' 100 rijdt. Maar na een week weet je niet beter. Je moet je erbij neerleggen en niet meer steeds haantje de voorste willen zijn. Goed vooruit kijken is dan wel een vereiste, want je wil je niet 'vastrijden' achter een truck terwijl er 5 auto's op de linkerbaan voorbij willen. Ga dus op tijd naar links, en geef desnoods even gas om te versnellen als je ziet dat het te langzaam gaat (in geval van een auto die iets langzamer rijdt). Want misschien denken nu de fanatieke gasgevers dat ik een mobiele chicane ben, maar dat valt reuze mee. Ik probeer juist zo min mogelijk andere weggebruikers te irriteren of in de weg te rijden. Daar heb ik zelf ook een hekel aan. Alleen als er iemand met 150 aan komt, dan zal ie wel een beetje onrustig worden, maar daar kan ik niets mee. Oefening geduld dus.

Ik heb het de laatste jaren wel makkelijk wat dat constant rijden betreft, want ik heb nu nog maar een klein autootje omdat ik 'm niet meer voor mijn werk nodig heb. Maar dan nog, met zo'n Seat Mii kun je ook 130 rijden als je wilt (het duurt alleen even... :+ ). Maar ondertussen rij ik zuinig, mijn banden zijn pas gewisseld bij 95.000km en ik rij heerlijk relaxed. Maar ik deed dit hiervoor ook al met de V40. Het kán gewoon. Niet moeilijk, kleine moeite, groot plezier.

Maar goed, ik heb niet de illusie dat ik hiermee iedereen bekeerd heb. Heel veel mensen volgen de hysterische Telegraaf/VVD propoganda dat het ons geboorterecht is om 130 te rijden en dat langzamer rijden voor oudjes is. Prima, whatever floats your boat...
Volgens mij zal menig EV-rijder 100km/u alleen maar toejuichen. De winst in range t.o.v. 130km/u is wat ik gelezen heb aanzienlijk.
Klopt, de energie die je nodig hebt loopt bijna kwadratisch op (kwadratisch voor luchtweerstand en linear voor wrijving van de banden). Met 130 kmph kan je wel tot 2x keer energie nodig hebben dan met 100 kmph. Brandstofmotoren worden efficienter naarmate ze meer vermogen moeten leveren waardoor dit effect een beetje wordt afgeremt. Een electromotor wordt iets minder efficient naarmate deze meer toeren (dus snelheid) moet genereren.
Puur kijkend naar de tijdsbesparing moet je denk ik niet kijken naar 1 persoon die 1,5 minuut eerder thuis of op het werk is. Als je spreek over duizendend of honderduizende mensen die 1,5 minuut eerder thuis of op het werk zijn dan kom je uit op honderden uren. Die uren kunnen weer geinvesteerd worden in nuttige taken. En als elk van die duizenden mensen 1,5 minuut eerder op het werk is dan heeft dat weer positief effect op het aantal gewerkte uren = meer omzet = meer belasting etc

Volgens mij is er eens een onderzoek geweest naar hoe mieren (ja, die kleine beestjes) opstoppingen (fileproblemen) oplossen wanneer ze in lange colonnes bladeren vervoeren. Dat doen ze door harder te gaan (snelheid dynamisch aanpassen aan omstandigheden). Kan het onderzoek niet zo gauw vinden maar ik vond het een interessante kijk op hoe de natuur omgaat met opstoppingen.

Puur een andere blik in de discussie :)

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Alsof iemand ook maar iets extra's doet als die 1,5e minuut meer heeft op werk. Die duizenden minuten leveren echt niets op.
Dan heeft het verhogen van de pensioenleeftijd ook geen zin..... Hoe klein het ook is, een grote hoop mensen die zich langere tijd meer inzetten is gewoon meer geld. Tijd = geld

Dan heeft het verlagen van je sluipverbruik met 10watt ook geen zin. Want ja, wat is nou 10 watt op een persoon.

Waarom een A+++ koelkast nemen als ik maar 10euro aan stroomkosten bespaar ten opzichte van mijn oude koelkast.

Met dit soort dingen moet je gewoon groots kijken en niet naar een individu.

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Iets met appels en peren.... Als je 1,5e minuut per dag meer werkt, dan doe je echt niets extra's. Echt niet. Misschien ga je zelfs 1,5e minuut eerder naar huis? (betwijfel het, of er echt mensen zijn die zo precies kijken). Een bedrijf hoeft niet meer salaris te betalen, een bedrijf krijgt niet meer inkomen binnen, niemand merkt er iets van.

Het verhogen van de pensioenleeftijd zorgt ervoor dat je een paar jaar extra moet werken, dus de overheid hoeft minder lang AOW te betalen en krijgt meer loonbelasting.

Nog even een zijspoortje: Menig persoon zal met een 7 urige werkdag gemiddeld net zoveel werk verzetten als in 8 uur.
Hangt ervan af in welke sectoren je kijk denk ik. Als ik 100 man in een tulpenbroeierij 1,5 minuut eerder laat beginnen dan hebben zij 9000 extra tulpen op de band gelegd. Dan ga ik ervan uit dat ze 1 tulp per seconde uit de bak trekken. In werkelijkheid trekken ze hele bossen eruit in 2a3seconden

En het zijspoortje geld misschien voor mensen die mentaal werk doen. En het is ook mentaliteit in mijn ogen. In mijn jeugd jarenlang bollen geplant, kreeg per bak betaald, mijn loon was altijd constant. Vol gas aan de bak. Zelfs volwassen mensen haalden dat niveau. En we werkten 7 tot 5 met 1 uur en een kwartier pauze. En als ik nu kijk naar de arbeiders die dat werk nog wel willen doen dan werken zij net zo hard en constant door over de gehele dag.

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Percentueel blijft het nog steeds erg weinig, daar verandert niks aan. Je zou zelfs kunnen stellen dat de verhoging naar 130 km/u tot gevolg heeft dat het verschil in snelheid op wegen tussen langzame en snelle verkeersdeelnemers dermate groot wordt en dat de kans op ongelukken hiermee dermate toeneemt, dat de gemiddelde besparing over een langere periode negatief is. Tel daar de toegenomen energie / brandstofconsumptie bij op en er blijft geen enkele reden over om nog 130 te willen rijden.
(Maar alleen als je niet al lang wist dat de capaciteit van wegen het grootst is bij 90-100 Km/u)
Zover ik weet houden ze bij de capaciteit rekening met een 'veilige' rij-afstand. Nogal logisch dat de capaciteit dan het grootst is bij lagere snelheden. Als we meer aan elkaar aanpassen weet ik zeker dat de capaciteit te verhogen is. Dit vergt soepelere snelheidslimiten en discipline. En anders gewoon elke auto autonoom maken :+
Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Alle uren bij elkaar optellen, en dan vermenigvuldigen met een uurloon zeker. Maar in de realiteit kunnen individuen niet zo heel veel met die 1.5 minuut. En dat was natuurlijk gechargeerd zoals ik zelf al aangaf. Ik zeg 1.5 minuut alleen maar om een punt te maken. De tijdswinst is niet heel veel.
Kan je als je het onderzoekt vind delen. Ben benieuwd. Want dynamische snelheid helpt zeker
Het was ooit op national geographic of discovery. In de tijd dat ze nog kwaliteit informerende documantaires hadden :) op YouTube vind ik alleen hippe aandachttrekkers die met wat plaatjes van Google het proberen uit te leggen.

Hier wordt het wel redelijk beschreven:

"Prof Nishinari, who was in Melbourne for the Transport and Tourism Forum’s Australian Transport Summit, said we could learn a lot from how insects scurry about as “ants never have traffic jams”.
"That’s because ants generally don’t brake, and the chain reaction of braking is the problem."

bron: https://www.news.com.au/t...2d082a6b436929b7819c72119

De mieren houden een constante afstand van elkaar. Stel dat mier A door heeft dat mier B achter hem dichterbij komt, dan versnelt A zodat B niet hoeft af te remmen. Als B afremt dan zal C tot en met Z ook afremmen en daardoor de efficientie tegengaan.

Daarom ben ik niet voor het verlagen van de snelheid maar eerder voor een snelheidsrange. Rijden tussen 90 a 100. Te langzaam rijden bestraffen en te hard rijden zou pas bestraft moeten worden als je +10kmph te hard gaat. Je zou iets van een marge moeten hebben om harder te kunnen om zo de doorstroming te bevorderen. Anders kan er nooit dynamisch gereden worden als er een harde snelheidscap die bij overschrijding financieel zwaar bestraft wordt.

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 06:39]

Ik ben het helemaal eens met je betoog over constant(er) rijden. Ik vind 100 km/u eigenlijk wel prima. Enige nadeel vind ik als Groninger dat het stuk randstad - Groningen zo ontiegelijk lang lijkt te worden. Dat is het al bij 130 km/u. Maar misschien valt het straks allemaal wel mee. 's Avonds kun je prima met cruise control 130 km/u constant terugrijden omdat het niet druk is. We gaan het meemaken - in verbruik scheelt het zeker.
Het scheelt voor mij een uur of 4 per week. Praat voor je zelf met je 1,5 minuut.
Er zijn altijd uitzonderigen natuurlijk. Even een snelle berekening, als je van 100 naar 130 gaat, dan gaat je snelheid gemiddeld hooguit met 15 kmph omhoog. Aangezien je in de randstad lang niet altijd 130 kan rijden en buiten de randstand je lang niet overal op de snelweg kunt rijden. Om dan aan de 4 uur per week te komen moet je zo'n 3000 kilometer per week rijden.

Persoonlijk vind ik de 15 kmph gemiddeld nog erg veel, dan moet je echt bijna alleen maar op snelwegen buiten de spits rijden. Gaan we naar 10 kmph sneller gemiddeld moet je zelfs 4500 kilometer per week rijden. Dat is gemiddeld 900 kilometer per dag.

Aangezien de gemiddelde rijafstand van een nederlander rond de 50 kilometer per dag rijdt, ben jij wel een hele grote uitzondering.
Daarnaast schijnt het zo te zijn dat de gemiddelde snelheid op 130km/pu snelwegen is gedaald sinds je er 130 mag...
niet iedereen werkt op kantoortijden.
wanneer je wel je werktijden hebt aangepast en dus lekker in de nacht op lege wegen kan rijden en een fatsoenlijke auto rijdt dan is zelfs 130 erg langzaam mi.
Tot je met 130 vol in de remmen moet. Ik ken het gevoel dat 130 nog langzaam is, maar stiekem is dat natuurlijk al heel snel.
Voor mijn werk moet ik rond de 350kmh in de remmen, ben het redelijk gewend ;)

en met 10 km/h tegen een muur doet ook pijn, maar daarom gaan we niet 5km/h als max snelheid instellen.
Ik kom wel aan 800 km per dag. Dus ja voor mij is het kut.
Alleen maar beter voor het milieu dus dat jij langzamer moet rijden dus :9
Dat vind ik knap als je 900 kilometer per dag rijdt met een elektrische auto.
31 oktober gekregen en staat nu op 30007 km

[Reactie gewijzigd door tailfox op 23 juli 2024 06:39]

Dan heb je in bijna 5 maanden ongeveer 6000 kilometer per maand gemaakt. Met gemiddeld 21 werkdagen per maand is dat 285 km per dag. Net geen 900 dus :+
Ik bedoel eind oktober mijn fout.
En natuurlijk gaan de uitzonderingen meteen roepen dat er niets van klopt. Ik spreek ook voor mezelf. Maar het hangt ook sterk van je traject af. Ik heb zelf ooit een keer gedetacheerd gezeten in Goes en dat was vanuit Gorinchem heerlijk hard rijden. Geen hond gaat naar dat gat. En omdat mijn huis toen redelijk dicht tegen de snelweg zat en mijn bestemming in Goes ook, kon ik de hele weg blazen. Gemiddelde snelheid op de boordcomputer ging ineens over de 100kmh!

Ja, uitzonderingen bestaan (duh!), maar de gemiddelde Nederlander rijdt niet 100km enkele reis naar zijn werk. Volgens het CBS is de gemiddelde reisafstand 15-22km. Ja, natuurlijk zit daar iemand tussen die dagelijks van Utrecht naar Maastricht gaat. Gekkenwerk denk ik dan, maar goed...je moet het maar willen. En die persoon wil er zo snel mogelijk zijn. Alleen zal dat niet meevallen als je in de spits de A27 over moet.

@Bloemkolen merkte al terecht op dat niet iedereen op dezelfde tijden naar het werk gaat. Dat probeerde ik ook altijd. Vroeger kon je nog vòòr de file zijn, maar dat lukt tegenwoordig niet op elk traject. Na de file of tegen het eind werkte voor mij beter. En ik deed ook maar de helft met de auto (dat was dan wel het rottigste stuk A15); de rest met de Randstadrail naar Den Haag CS. Nu woon in Rotterdam en kan ik met die Randstadrail naar het werk. Geen frustratie meer elke ochtend en elke avond.

Maar het gaat om het grote plaatje. Het gros van de mensen legt niet zulke grote afstanden af en nogmaals: ik durf het aan dat voor de meeste mensen de snelheidswinst marginaal is. Ik zag het overigens vrijwel dagelijks; mensen die steeds maar haast hebben, je bijna aan de kant douwen en na een paar kilometer haal ik ze ineens in. En ik zit niet met mijn poten aan het gas. Alles op cc, afgesteld op GPS 103, dus nét onder de marge dat je niet geflitst wordt. En alleen door zo regelmatig mogelijk te rijden, win ik het soms virtueel van die mensen altijd maar haast hebben, links/rechts gaan om maar zoveel mogelijk op te schieten. Ik rij gewoon op de strook waar er ruimte is, en als ik dan rechts voorbij moet gaan aan een hele stoet haastigen die stijf links blijven rijden, is dat maar zo. Zij zijn dan net zo fout als ik, alleen ik rij de hele tijd constant en zij zitten lekker hun benzine op te fikken met die opgewonden rechtervoet (en hun remmen te slijten door hard remmen, banden te slijten enzovoorts).

Maar niemand hoeft het van mij aan te nemen, mij interesseert het geen biet. Maar wie een open mind heeft en zich niet meteen aangetast voelt in zijn mannelijkheid, zou het voor de gein eens een weekje moeten proberen. Probeer dan goed bij te houden hoe lang je precies onderweg bent en hoeveel peut je aan het eind van de week hebt opgebrand. Als je een boordcomputer hebt, kun je daar de gemiddelde snelheid aflezen. Het valt allemaal reuze mee. En ook al scheelt het een paar minuten...is dat nou écht zo vreselijk? Chill the fuck out zou ik zeggen. Er zijn belangrijkere dingen om een hartinfarct over te krijgen.
Als ik mijn ouders bezoek in het weekend kost mij dat een half uur langer. En een half uur terug mits niet in de avond. Dat vind ik best veel. Doordeweeks rijd ik ook veel, maar maakt het inderdaad niet zoveel uit al verwacht ik wel moeilijkheden bij invoegen en uitvoegen omdat er meer verkeer in een treintje op de rechter baan rijd.
Ik heb het ook niet over een cross country rit naar een ver familielid. Hoeveel mensen doen dat nou?

En dan nog...stap eens af van die papieren berekeningen en probeer het gewoon eens. En dan niet alleen maar proberen 100 te rijden, maar probeer REGELMATIG te rijden. Ik rem of vertraag nauwelijks op de snelweg. Dáár zit ook een groot deel van mijn winst in. Als jij steeds probeert 130 te rijden, moet je heel vaak afremmen. Ik zet 'm op 103 (echte km) en rem of vertraag heel zelden. Gemiddeld kom ik dan erg dicht bij jouw gemiddelde in de buurt. Misschien denk je dat dat niet kan, maar (als je het hebt) zet maar eens een gemiddelde snelheid display aan in je auto. Kijk maar hoe hard je gemiddelde omlaag duikt als jij van 130 ineens moet afremmen naar 80-90 voor een vrachtwaggel. En probeer dat maar eens goed te maken.
Ik heb die vrachtwaggel ook, maar doordat ik er juist een sport van maak om heel regelmatig te rijden, heb ik meestal (het lukt ook niet altijd) het optimale punt bepaald om die vrachtwagen in te halen en kom ik 'm niet zomaar tegen.
Het vereist een andere rijstijl en je moet ook wat meer opletten en 'plannen' maar daar wen je zo aan en dan wordt het een tweede natuur.
Zodra ik de flevopolder in rijd naar Friesland in het weekend staat de cruisecontrol op 130 en tot aan Drachten rijd ik die snelheid bijna de volledige tijd. Niet heel Nederland is randstad.
"Het idee achter dit zondagse vrachtwagenverbod is met name het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van de geluidsoverlast."

Complete onzin. In DE kennen ze het woord 'zondagsrust' en dat is ook de reden dat er nooit koopzondagen zijn, dit heeft helemaal niets met de luchtkwaliteit te maken, anders zouden ze ook wel een keer gaan sleutelen aan de autobahn wetgeving denk je niet? Ga in Duitsland in je tuintje op zondag maar het gras maaier, de Polizei staat zo bij je op de stoep vanwege het werken op zondag.

Prima regel, mogen ze wat mij betreft hier ook invoeren.
Complete onzin. In DE kennen ze het woord 'zondagsrust' en dat is ook de reden dat er nooit koopzondagen zijn
Die zijn er wel inmiddels...
Ga in Duitsland in je tuintje op zondag maar het gras maaier, de Polizei staat zo bij je op de stoep vanwege het werken op zondag.
Onzin... het gaat om het lawaai dat wordt veroorzaakt door zo'n gemotoriseerde grasmaaier. Mocht jij een stille grasmaaier hebben (of een handmaaier), dan wordt er niet tegen opgetreden...

[Reactie gewijzigd door servies op 23 juli 2024 06:39]

Onzin, hang de was maar eens op zondag buiten. Heb je meteen herrie met de buren.

Hier over de grens kennen ze geen koopzondagen, men stroom massaal elke zondag de Nederlandse steden in (Nijmegen, Venlo, Roermond, ...).
Die open zondagen zijn er nog niet veel, maar ze zijn er wel. Ik denk dat ze het hier vlak over de grens in Bocholt zo'n 6x per jaar hebben...
De was buiten hangen mag gewoon, dat je buren het niet leuk vinden is een heel ander iets en ligt meer aan de buren. Als je de wetgeving met betrekking tot die grasmaaiers bekijkt zie je ook dat het echt gaat om het lawaai. Zodoende mag je ze buiten het weekend ook niet gebruiken op bepaalde tijden en gaat het niet alleen om grasmaaiers...
Inderdaad, gaat zowel om de zondagsrust maar ook om de uitstoot. Wat mij betreft mogen elektrische trucks dan ook geen uitzondering krijgen, meeste geluid en overlast komt van laden/lossen. De chauffeurs mogen ook wel een vaste vrije dag houden.
De chauffeurs mogen ook wel een vaste vrije dag houden.
Vind ik ook, maar om ze nu te dwingen om in grote aantallen op zaterdag op parkeerplaatsten naast de snelweg te verblijven lijkt me ook niet het idee. In Frankrijk staan er op Zondag tienduizenden (!) vrachtwagens bij tankstations etc. Er is zoveel gebrek aan parkeerruimte dat ze vaak tot honderden meters verder op de vluchtstrook staan.

Ik denk dat niet een van de chaffeurs niet liever had kunnen rijden. Dus voor chaffeurs hoef je het niet te doen. Er gaan in Frankrijk al jaren stemmen op om er mee op te houden, dat zal nu wel in een versnelling komen.
Inderdaad, ik moest ook even twee keer het artikel lezen. Ik woon redelijk dicht op de grens. De regels bestaan al erg lang, voordat iemand zich druk maakte om uitstoot en luchtkwaliteit.

Het is inderdaad de zondagsrust. Het verbaasd me ook als ze een uitzondering krijgen, dat zou betekenen dat er toch mensen moeten werken dan.
apart dan wat al die moffen in nijmegen en dergelijke uitspoken op zondag in de V&D en bijenkorf als hun zondagje zo heilig is.... O-)
Um, V&D bestaat al een aantal jaar niet meer en moffen zijn zakken om je stuur om je handen warm te houden onder andere.
Werken is niet zo zeer het probleem - de regel / wet heeft domweg te maken met het geluid van particulieren op de zondag. That's it.
Overigens zijn er wel koopzondagen en verschilt het ook nog eens per deelstaat.
Voor zover luchtkwaliteit een ding is: Duitsland is nog altijd voor zo'n 40% van de energieopwekking afhankelijk van fossiele brandstoffen waaronder steenkool en het sterk vervuilende bruinkool.

Mogen elektrisch aangedreven trucks straks alleen de weg op zo lang ze maar op zaterdag aan de stekker hebben gehangen?
Gemiddeld gezien doet Duitsland het beter in CO2 intensiteit dan Nederland. Nederland is nog voor zo'n 80% afhankelijk van niet-hernieuwbare bronnen.
Dat Nederland slechter scoort doet niets af aan het feit dat het gebruik van elektriciteit ook in Duitsland behoorlijk nadelig is voor de luchtkwaliteit.

Volgens dit onderzoek kan Duitsland beter vrachtwagens op aardgas dan elektrisch aangedreven vrachtwagens uitzonderen van het rijverbod op zondag.
Anoniem: 159816 @japie0625 februari 2020 12:18
Beiden landen hebben dan ook een ongefundeerde haat tegen kernenergie.
Hoezo prima? Het is compleet achterlijk dat iemand anders bepaalt wat ik op welke dag wel of niet mag doen.
"voor de ruim 2 jaar geleden geïntroduceerde Semi"... kun je echt spreken van geïntroduceerd als je het niet kunt kopen, niet op straat ziet en eigenlijk überhaupt vrij weinig voortgang van ziet.

"Aangekondigd" misschien, "Geïntroduceerd"... nah, niet echt
Je weet ondertussen toch hoe tesla marketing werkt. Het is mooi groen perfect en zeg niets verkeerds want dan krijg je een horde gelovigen over je heen.

Deze heb ik even gemist op tweakers die altijd alles over tesla melden maar de praktijk even vergeten.
https://www.ad.nl/auto/te...de-laadpaalfile~a9da51e6/
Dan krijg je laadpaal files.
Die staan er ook bij de gewone benzinestations op dit soort dagen dus of het echt nieuws is vind ik te betwijfelen.
Grote verschil tanken aan de pomp max 5 minuten, tanken van de EV minimaal 30 minuten hetgeen waarbij het nu zelf nog gereduceerd wordt als het druk is.
Maar als dat je excuus is die files staan er aan de pomp ook. moet je aan de pomp ook paar uur wachten ?

Tanken kun je ook even van de snelweg af. Laadstations zijn er in vakantietijd gewoon veel te weinig. We hebben het nu over paar Nederlanders die met ev op vakantie gaan. Als we straks allemaal aan de ev moeten zal er een heleboel moeten gebeuren om op te laden.

Bij een truck is het probleem nog groter dan moet je meteen 300 tot 800 kw aan accu's opladen.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 06:39]

Anoniem: 310408 @bbob25 februari 2020 12:34
Een Supercharger zoals die in Nederland staan (Badhoevedorp, Breukelen etc) hebben allemaal tientallen laadstations en daarmee hebben ze dezelfde capaciteit als een tank station met 6 pompen. De nieuwere rond Parijs krijgen 72 laadstations! Dat heeft dezelfde capaciteit als twee zeer grote benzine stations, rond de 250 auto's per uur. Met gratis Netflix! (ik sta vaak langer te laden dan nodig omdat ik iets wil afkijken.) Bij een gewone pomp rekenen de pomphouders met 5 to 6 minuten per klant. Bij een Tesla Supercharger gemiddeld 23 minuten. Je moet dus 4 laadstations heben om een pomp te vergangen. En omdat je die laadstations vrijwel overal kan aanleggen (nu zitten ze meestal bij hotels) omdat er geen overlast is en er geen gevaar is, kunnen ze heel makkelijk gebouwd worden, Tesla doet er meestal 4 dagen over.

Die paar uur wachten waar jij het over hebt komt gewoon niet voor. Ik heb in mijn leven met grote regelmaat moeten wachten om te tanken, maar nog noot om te laden. Voorlopig zorgt Tesla ervoor dat ze de laadcapaiteit uitbreiden naar mate er meer Tesla's rijden. Als andere autofabrikanten nu ook meehelpen aan de uitbreiding zou dat vele helpen. Maar dat valt niet mee want ze zitten zwaar vervlochten met de olie industrie. Kijk naar het aantal Superchargers in Frankrijk, Nederlands etc en vergelijk dat met Duitsland. Dan zie je waar de oliestokers nog veel invloed hebben.
https://www.ad.nl/auto/te...de-laadpaalfile~a9da51e6/

tot je iets verder wilt dan woon-werk-woon. Gebruiksgebied van EV's is nu al erg beperkt en dat zal steeds erger worden zolang de laadsnelheid en range niet drastisch verbeteren. Tesla gaat echt geen laadstations dimensioneren op piekbelasting, zou ondoenlijk zijn...
Je weet ondertussen toch ook de problemen die er zijn met het nog meer toevoegen van laadstations. Kabels moeten vervangen worden om er een miljoen bij de zetten. In veel delen van het land is er niet genoeg capaciteit. In het noorden en oosten worden zonneparken al in de wacht gezet omdat het net niet zwaar genoeg is.

Als we straks massaal aan de EV moeten dan begint de ellende pas als de infrastructuur niet op orde is. Wat we nu zien is pas het begin van EV rijde. Het totaal aandeel EV is nu nog marginaal. Als dat binnen 10 jaar 25 of 50% is dan heb je dus aardig wat laadstations nodig.

Neem daarbij nog dat veel steden bij nieuwbouw parkeerplekken beperken. Parkeren in steden al een probleem is. Veel werk nog wil men het goed werkend krijgen voor de echte massa.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 06:39]

Nu hebben de grote populistische media-outlets dan ook wel precies die paar punten eruit gepikt waar wat problemen waren. Op de Tesla-gerelateerde forums wordt door mensen hun ervaringen gerapporteerd van deze vakantieperiode en de algemene consensus is dat er 2 of 3 laadpunten waren waar het een deel van de dag vrij druk was.

Dit is natuurlijk jammer, maar zoals elders al eens werd gesteld gaan ze ook de Fernpass geen 3-baansweg van maken omdat er 2 zaterdagen per jaar een file op staat.

Tussen de randstad en Innsbruck bijvoorbeeld staan zo'n 15 superchargers waar je gebruik van kunt maken. Het feit dat Oberhonnefelt (die ene waar Dumpert zo over losgaat) een 10-15 auto rij had, is niet de ervaring die iedereen op deze rit had.
Het is niet de Tesla marketing, het is hoe Tweakers.net het brengt, de enige bron in het gelinkte artikel heeft het over 'onthulling' en niet over 'introductie'. En zo zijn er meer media kanalen die zo mee gaan.
Lees ook dat ik nergens opmerk dat Tesla iets verkeerd gezegd heeft. Het ging mij juist om het feit dat Tweakers aangeeft dat de Semi "geïntroduceerd" is.
Het is een beetje slechte vertaling uit het Engels. Het Engelse "introduced" is het beste te vertalen met "aangekondigd" en niet met "geïntroduceerd".
Announced zou je beter vertalen met aangekondigd. Geïntroduceerd is hier prima. Een introductie dient namelijk ter eerste kennismaking, en dat is precies wat we bij de Tesla hebben gehad. Het Engelse "introduced" en het Nederlandse "geïntroduceerd" kunnen allebei prima gebruikt worden voor zowel een kennismaking met een product op een beurs, of het in praktijk brengen op de weg. Het hangt gewoon van de context af. In dit artikel past "geïntroduceerd".

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 23 juli 2024 06:39]

Introduceren als in voorstellen.
Even los van de semantiek mbt "introduceren", er is weldegelijk voortgang geboekt blijkbaar. Tijdens de Q3 results call is gezegd dat productie van de semi Q4 2020 gelimiteerd start. Het blijft Tesla-planning natuurlijk, dus het zou ook Q1 2021 kunnen worden. ;)
Anoniem: 310408 @mOrPhie25 februari 2020 12:20
Het blijft Tesla-planning natuurlijk, dus het zou ook Q1 2021 kunnen worden. ;)
Of eerder. De Y gaat binnen een paar weken geleverd worden, de eerste klanten hebben hun afspraak al gekregen. En daarmee lopen ze bijna drie maanden voor op de planning die in December nog werd gegeven. Tesla is op dit moment zeer accuraat in data.
In welke wereld is 3 maanden vooruit lopen op je planning accuraat? :?
Je kunt bij mij ook alvast reserveren voor een EV met een range van 1500km, de looks van een Porsche en de prijs van een Trabant. De aanbetaling is 5000 euro. Ok?
Krijg je bij levering dan 3k terug om die trabant prijs te halen? :+
En hoeveel auto's heb jij al gebouwd? Heb je een website? Een BTW-nummer? Wie zit er in je directie? Hoeveel man personeel heb je? Heb je een ontwerpschets? Waarom kan ik op internet niks over je bedrijf of persoon vinden? Kan ik aandeelhouder van je bedrijf worden?
Toch heb ik bij jou niet het vertrouwen dat ik die auto krijg en bij Tesla wel (hetzij na meerdere jaren) :+
Het klopt wel, de Semi is daadwerkelijk geïntroduceerd. Er zijn al werkende modellen van.
Aangekondigd zou de lading niet dekken, omdat dat meestal betekend dat er nog niets te tonen valt.
En nu maar hopen dat de Duitsers in de geest van de wet handelen en inderdaad de stillere en schonere vrachtwagens wel toelaten. Maar ik ben bang dat bescherming van de eigen auto-industrie de doorslag gaat geven.
Aan de andere kant betekend het wel dat vele mensen in Duitsland hierdoor gegarandeerd zijn van hun zondagsrust. Dat zou ook weer verdwijnen.
Ik denk dat de Tesla Semi minder kabaal maakt dan een Porsche die met 300 km/h over de autobahn scheurt. En dat mag wel op zondag.
Binnenkort waarschijnlijk ook niet meer.
Er gaan al een tijdje stemmen op om 130 km/u overal de max te maken.
Beter voor het milieu en veiligheid.
Volgens mij is daarover zojuist een wetsvoorstel gesneuveld:
https://www.welt.de/polit...tobahnen-gescheitert.html

[Reactie gewijzigd door Ryen op 23 juli 2024 06:39]

Maar ik ben bang dat bescherming van de eigen auto-industrie de doorslag gaat geven.
Laten ze nu juist een Tesla fabriek rond Berlijn aan het bouwen zijn... ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.