Chrome speelt vanaf januari 2018 video's met geluid niet meer automatisch af

Google heeft bekendgemaakt dat Chrome vanaf januari 2018 in versie 64 geen autoplay meer toelaat van video's met geluid. Dergelijke content wordt alleen nog automatisch afgespeeld als de video's geen geluid bevatten of als de gebruiker interesse in de media heeft getoond.

Deze functionaliteit zal zowel beschikbaar komen voor de mobiele app als voor de desktop. De autoplayfunctionaliteit blijft wel in stand voor de content van een website als gebruikers deze specifieke website hebben toegevoegd aan het startscherm van hun telefoon of als er ergens wordt geklikt of gedrukt op de website. Voor desktopgebruikers zal autoplay ook beschikbaar blijven voor die websites waarop de gebruiker vaker media heeft bekeken.

Google is al langer bezig om gebruikers meer controle te geven over de geluiden die websites afspelen tijdens het surfen. Google-ontwikkelaar François Beaufort meldde eind augustus dat het bedrijf werkt aan een nieuwe functie binnen Chrome, waarmee gebruikers het geluid van hele websites kunnen dempen. Dit is al mogelijk voor individuele tabbladen, maar het verschil is dat die manier van dempen niet permanent is. Deze optie komt beschikbaar in Chrome 63.

Vanaf begin 2018 kunnen Chrome-gebruikers ook bepaalde advertenties blokkeren. Chrome zal vanaf dat moment geen reclame meer tonen die niet aan de Better Ads-standaarden voldoet. Deze standaarden beschrijven onder andere dat pop-ups, reclame met video met geluid en banners die het volledige scherm in beslag nemen, niet wenselijk zijn.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-09-2017 • 17:34

64

Reacties (64)

64
59
24
3
1
29
Wijzig sortering
Nog iemand die zich afvraagt waarom Google hun eigen broodwinning afpakt? Of mag ik hier haken en ogen verwachten?

(Niet dat ik het geen goede functie vind, het is alleen raar)

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 22 juli 2024 23:42]

Het aanpakken van vervelende reclames zorgt ervoor dat ervoor dat mensen minder noodzaak voelen om een adblocker te installeren, met als gevolg meer broodwinning.

Op deze manier voorkomt Google dat zoveel mensen adblockers installeren dat reclames niet meer werken als inkomstenbron voor websites en er een ingenieus systeem ontstaat om gemakkelijk "abbonementskosten" te betalen aan websites. Hier zijn al enkele initiatieven voor gestart, zoals https://flattr.com/. Flattr is zelfs in handen van AdblockPlus tegenwoordig!

Door dit te voorkomen zorgen ze ervoor dat de advertentiemarkt in stand blijft en het businessmodel niet aangepast hoeft te worden!

[Reactie gewijzigd door zeehondje op 22 juli 2024 23:42]

Too little too late vrees ik.
Zeker en vast. Weinig mensen die ublock origin ooit opgeven dunkt me. Waarom zou je?
Sinds ABP niet meer is zoals het toen was, ging ik uBlock origin uitproberen en dat bevalt me uitstekend. Google begint al de goede kant op maar alle andere websites absoluut niet want daar wordt je hele scherm volgespamd met "Download" "Single dames opzoek" "Hypotheek goedkoper dan ooit" en nog meer zulke fratsen. Nee, too late en ik zal uBlock niet verwijderen.
Iedere dag worden er potentiele chrome browser gebruikers geboren, dus wat dat betreft nooit te laat. Aangezien mensen die ad-blokkers installeren nog steeds chrome gebruiken, zijn ze geen klanten kwijt, maar moeten ze alleen overtuigd worden de ad-ins niet meer te gebruiken. Dus ook niet te laat. Het is Google aan alles gelegen gebruikers op Chrome te hebben, dus dan ga ik er vanuit dat ze het werkbaar en aangenaam houden. En natuurlijk zullen de grenzen opgezocht worden... En waar de grenzen liggen kom je achter in de praktijk. Heeft natuurlijk wel even geduurd voordat ze met een oplossing kwamen, dat mag wel wat sneller.
Google is een van de grootste verkopers van advertenties. Verkoop je via Google, wordt je 'gescreend' en gegarandeerd niet geblokkeerd door Chome/Androidapps. Kortom... Wil je mensen bereiken, verkoop je Adds dan via Google. Hoe raakt dit hun eigen broodwinning? Ik denk eerder dat dit de advertentieverkopen van potentiële concurrenten gaat raken.
Zij zullen YouTube neem ik aan wel automatisch blijven afspelen, want Google? :P
Bij YT initieer je zelf de video door naar de pagina van de specifieke video te gaan. Dat is dan ook wat ze bedoelen met videos waar de gebruiker interesse in toont nog wel met geluid af te spelen.
Dit is deels waar, maar als ik naar iemands kanaal ga en niet subbed ben begint er ook meteen een promo filmpje te schreeuwen. Daar heb ik dan weer niet om gevraagd! Maar dat zullen ze wel als "feature" zien.
Dit dus! Ik druk liever 1 keer op een video om het afspelen te beginnen dan dat ik ongevraagt afspelende video's krijg.

Off-topic: als je op de nieuwe YouTube site een pagina terug gaat (uit een filmpje) blijft deze gewoon afspelen. En bij een live video in de donkere modes word de chat volledig zwart (en dus onleesbaar). Bugs bugs bugs
Heb daar ook een hekel aan en sinds meldingen reageren op comments afgevoerd heeft, zit je daar dan telkens weer op die pagina van de video. Daar moet je dan naar boven scrollen om de video te pauzeren en naar het einde te skippen zodat je geen bandbreedte verkwist.

Resultaat: zelden commentaar geven op video's, zelf als het je interesseert.
dus is het zaak ads als video's op te nemen en dan is het opeens een video waar de gebruiker intresse in heeft getoond
Ik denk dat ze mediasites in een whitelist zullen zetten ;) Zoals bv Netflix, youtube. Want dan heb je "interesse in de media" getoond ;)
Nee, volgens de roadmap werkt het met een algoritme (media engagement index) dat alleen voor de gebruiker geldt:
Under the new policy media content will be allowed to autoplay under the following conditions:
  • The content is muted, or does not include any audio (video only)
  • The user tapped or clicked somewhere on the site during the browsing session
  • On mobile, if the site has been added to the Home Screen by the user
  • On desktop, if the user has frequently played media on the site, according to the Media Engagement Index
En volgens het Unified Autoplay document:
The Media Engagement heuristic is meant to provide a signal to Chrome with regards to whether a website is mostly used by a user for media playback. It has two main components:
  • Number of visits
  • Frequency of significant media playback per visit
A significant media playback is defined as a visible media playback longer than 7 seconds, with sound, without the tab being muted and with a size of at least 200px on each dimension (if a video).

If a website (ie. top level frame) is visited at least a certain number of times with a frequency of significant media playback higher than some value, the website will be allowed to bypass all autoplay restrictions. This information will be specific to the user and synced across devices, allowing the behaviour to stay consistent when switching to another device.
Leuk voor de grote websites maar hoe kom je als kleine jongen op zo een whitelist? Niet dus. Dit is voor concurrenten net zo vervelend als het "data vrij" streamen van muziek van bijvoorbeeld spotify, wat providers bij abbos bieden, voor concurrerende streamingsdiensten
Het gelinkte artikel legt duidelijk uit hoe het werkt.
https://sites.google.com/.../dev/audio-video/autoplay

Het werkt met een "media engagement index", die dus kijkt naar wat je eerder op een website hebt gedaan en hoe andere gebruikers die website gebruiken. Ook werkt het als je bv van een index pagina naar een pagina gaat waar de video staat.
Dat kan heel goed. Als kleine speler heb je nog steeds het voordeel dat het op een per user basis is. Dusniet voor iedereen hetzelfde.
Goede actie Google! Eindelijk wordt hier eens wat aangedaan want die zelfstarters zijn echt super irritant.
Vind het vooral vervelend als ik op mijn niet al te hoge data abonnement een bepaald nieuws item lees met een video die direct gaat afspelen, kun je wel op pauze drukken maar dan wordt vaak alsnog de hele video geladen.
Installeer "Flash control"
Geen mobiele telefoon heeft flash. En juist op je mobiel is de extra data van een ongevraagde video extra vervelend
Op YouTube ook niet meer dan? Video's, niet de reclame
Waarschijnlijk gaat het om pure HTML5 videos. Om de videos van YouTube zit nog een heel laag. Zou ook nog eens kunnen dat Chrome automatisch bepaalde websites wel toegang geeft.

Maar we zullen het wel zien, of horen :P

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 22 juli 2024 23:42]

Als Google nou zelf ook eens zou zorgen dat YouTube tabs niet direct herrie gaan maken als je ze aanraakt nadat je Chrome opnieuw gestart hebt... Het is al fijn dat ze niet zoals vroeger allemaal tegelijk gaan spelen als je de browser start en je had nog meerdere YouTube schermen open, maar gepauzeerd zetten zou nog beter zijn.
Overigens wel een goede functie, erger me dood aan sommige sites die ergens in een hoekje een video af gaan spelen die niks te maken heeft met de pagina waar ik op zit.
Chrome : auto tab mute extensie ... vind ik fantastisch. Stond hier ooit al 'ns vermeld, zo meegekregen.
Waarom alleen voor videos met geluid? Ook zonder geluid mogen ze van mij achterwege blijven tot dat ik aangeef dat ik het wens te zien. Bespaart weer bandbreedte.
Vergeet niet dat YouTube en Netflix ook werken met autoplay. Als we simpelweg denken over UX dan is autoplay meer gewenst op zulke websites, minder acties voor de gebruiker, vind ik persoonlijk ook fijn.
idd. Zit dan te denken aan zo'n wolkje a la: "Wilt u dat deze site video's automatisch kan afspelen?" en dat je dan dergelijke sites kan whitelisten. Net zoiets als de vraag of de site gebruik mag maken van je geografische locatie of popups mag tonen.
Lijkt me een fantastisch plan. Klote reclames.
Ublock is je vriend ;)
Soms heb je van die websites waarbij ze "reclame" maken over hun eigen product en nieuws artikel en dat wordt niet gezien als reclame en toch speelt er dan een video of geluid fragment. Super irritant.
je kan rechtermuis op dat filmpje doen en dan "block element" dan krijg je een venster waar de link staat en die kan je dan aanpassen eventueel om alle fimpjes te blokkeren van die site.
Niet alleen reclames, maar CNET en andere nieuwspagina's willen nog wel eens luid uit de hoek komen

Vanmorgen toevallig een pagina met vak-nieuws tegengekomen, en daar hadden ze 5 filmpjes staan, die allemaal tegelijk begonnen te rammelen ....
Op amerikaanse nieuwssites is het dan ook de normaalste zaak van de wereld.

Daarom vind ik het ook wel grappig dat we er in nederland echt niet mee willen beginnen terwijl veel websites die amerikaanse praktijken gaan vertonen als heel irritant worden beschouwd. Gelijk hebben we ook. Sites als cnet zijn donders irritant.
Wat heeft het automatisch starten van video's met reclame te maken ?
Van reclames tot introducties van de website, er gaat vanalles direct afspelen. Vaak is het reclame, soms ook niet.

Het is hoe dan ook gruwelijk irritant.
Helemaal niks, maar als het videos waren waar we ook daadwerkelijk met z'n allen naar wilden kijken hadden we niet dit autoplay disable geneuzel gehad denk ik zo. Dus ik ga er toch maar vanuit dat het om videos gaat die we nie willen zien. Ergo: reclame
Mooi; een hoop nieuwssites in Amerika hebben video's die automatisch afspelen. Ik multitask veel en open meerdere tabbladen tegelijk, en als dat zo'n klotevideo begint te spelen in de vorm van een klein postzegeltje op de website die je dan niet zo gauw terug kunt vinden, is dat enorm irritant.

Ik snap, net als met die dikke overlays over websites als je even weg bent of doorscrollt,echt niet hoe je zó wanhopig kunt zijn in het maken van conversies.
Dit Facebook ook moeten stoppen. Die speelt ook automatisch video met geluid af.. Uitzetten werkt maar tijdelijk..het gaat gewoon weer aan na verloop van tijd.
Ik heb het automatisch afspelen op FB eenmalig uitgezet (per mobiel) en is nooit meer vanzelf aan gegaan. Geen idee trouwens hoe dit op desktop is.
Facebook moet je gewoon verwijderen :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.