Facebook-test toont reacties met achtergrondkleur

Facebook is bezig met een test waarbij gebruikers de achtergrondkleur van hun reactie op Facebook kunnen aanpassen. Het is onbekend of het sociale netwerk de functie voor alle gebruikers zal inschakelen. De kleuren werken vooralsnog alleen in de mobiele app.

Wie dezelfde reacties op desktop bekijkt, ziet de reacties in plain text, zegt de Nederlander Evert Groot, die in de test zit, op Twitter. Facebook bevestigt de test tegenover The Next Web. Gebruikers die de comments kunnen plaatsen, zien boven de balk waar de tekst in moet diverse opties voor achtergrondkleuren.

De test komt niet uit de lucht vallen. Sinds maart van dit jaar kunnen gebruikers posts plaatsen op Facebook met achtergrondkleuren. Die functie zit sinds kort ook in WhatsApp. Facebook zegt niets over hoeveel mensen de functie testen, hoe lang de test zal duren en of elke Facebook-gebruiker deze optie zal krijgen.

Het sociale netwerk test vaak functies bij kleine groepen gebruikers. Sommige functies komen wel voor iedereen beschikbaar, andere worden eerst aangepast of helemaal geschrapt.

Facebook: gekleurde reactiesFacebook: gekleurde reactiesFacebook: gekleurde reacties

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-09-2017 • 08:15

85

Reacties (85)

85
85
43
3
1
32
Wijzig sortering
Als User Experience Designer kan ik hier werkelijk geen touw aan vast knopen, en aan meerdere dingen niet waar facbeook de laatste tijd mee komt:

- Kleuren achter de posts.. Okay, not my poison maar ik kan hier voor een groep gebruikers nog wel een 'nut' in zien doordat ze zichzelf op een andere manier kunnen uitdrukken. Dit kan een bepaald gevoel meegeven aan het bericht, aandacht erop vestigen of helpen bij het bereiken van je doel met die post.

- "Chat bubbels" als reacties. Dit heb ik vooralsnog alleen op de mobiele telefoon gezien maar het stoort me waanzinnig. Namelijk, het is al duidelijk. Er hoeft geen verduidelijking plaats te vinden dus die bubbels zijn dubbelop. Facebook heeft/had een goede indeling waarmee berichten goed van elkaar onderscheiden konden worden, hiermee ga je in die 'verduidelijking' nog eens extra het bericht verduidelijken waardoor je eigenlijk minder goed het geheel ziet. Werkt heel erg afleidend. Maar wel 'hip' toch Facebook?

- Gekleurde chat bubbels....? Je zou in eerste instantie kunnen zeggen dat je hier dezelfde argumenten zou kunnen voeren als bij de reguliere chat bubbels, maar dat is niet helemaal waar. Je neemt namelijk het 'inidividu' hiermee weg. Wat je hier al heel snel mee krijgt is een (niet altijd opzettelijke) strijd om aandacht. De ene nog kleurrijker en opvallender dan de ander. Het wordt een kleurenschreeuwwedstrijd waar je U tegen zegt en uiteindelijk de "main post" veel minder aandacht krijgt omdat je ogen direct getrokken worden naar de afschuwelijke reacties. Die je waarschijnlijk ook al heel snel stopt met lezen omdat het gewoonweg onprettig voor de ogen is.


Facebook, waar ben je mee bezig?
Reacties worden tegenwoordig opmerkingen genoemd. Ook een verandering die ik niet snap.
Omdat die "vind ik leuk/geweldig/grappig/verdrietig/boos/verbluft" optie nu een reactie heet. Snap het verder ook niet helemaal.
Omdat een opmerking een "uiting van een gedachte of waarneming" is en reactie is een "actie op stimulans". De eerste is er dus eentje van het verstand en de tweede is voornamelijk emotioneel cq gevoel in deze context. En het is wel te raden waarom Facebook hier een duidelijk onderscheid in maakt, want dat maakt het makkelijker om gecontroleerd, lees supervised, machine learning te doen op interactie tussen mensen.
Het komt over als een actieve strategie om diepgang te ontmoedigen.
Anoniem: 609134 @incaz7 september 2017 13:41
Dit is wellicht de meest kernachtige samenvatting van Facebook die ik ooit gelezen heb.
Vergelijk het met de smartphones: de markt is verzadigd en het belangrijkste is uitontwikkeld, en er zit nu allerlei 'talent' uit hun neus te vreten. Dan krijg je dit soort quasi verbeteringen en schijninnovatie. Vergeet ook het marketing team niet; die verkopen deze nonsense wel.
Zeer herkenbaar, ook bij architectenbureaus willen architecten nog wel eens doorgaan na de ontwerpfase...
Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de nieuwe "Like" opties (die er inmiddels ook alweer een tijdje zijn). Dat werkt waarschijnlijk verwarrend. Was hier echter niet van op de hoogte, ik gebruik alles in het Engels en daar is het nog steeds "Comment" dus pin me er ajb niet op vast :P
Als mede UX'er zeg ik:
  • Punt 1: Eens
  • Punt 2: Deels mee eens. Je beargumentatie is sterk, maar ik denk dat Facebook hier de consistentie met mobile gelijk wilt trekken. Of dit de "juiste manier" is, zou moeten blijken uit usability tests :)
  • Punt 3: eens
Wat ik merk, is dat het lijkt alsof ze de balans tussen UX en UI design kwijt aan het raken zijn. Houdt niet weg dat ik nieuwsgierig ben naar toekomstige aanpassingen. M.i. is bovengenoemde test gefaald.

[Reactie gewijzigd door CG-Design op 24 juli 2024 10:52]

Punt 2: Ik heb het idee dat ze het gelijk willen trekken met Messenger/Whatsapp om een jonger publiek aan te blijven spreken omdat ze geen goede grip hebben op deze doelgroep door o.a. Snapchat. Echter slaan ze hier een beetje in door lijkt het :S
D'r was een andere partij die begon door te slaan, MSN Messenger. Facebook (en FB Messenger) gaat snel die kant op.
klopt, maar vond dat relatief gezien nog meevallen, was minder 'in your face' dan dit met facebook
Minder in your face dan geanimeerde schermvullende crap (winks) die je naar mensen kon sturen? Je moest dat specifiek uitzetten als je het niet wilden hebben.

Deze onzin bedoel ik: https://img.utdstc.com/sc...sc/free-msn-winks-002.jpg.

En dan nog die MSN+ zooi met blinkende gekleurde teksten en verschillende geluidjes en alles. Notification spam, etc.
Op het laatst was MSN ook echt zo'n gillende kerstboom en Facebook gaat ze achterna.

Maar dat MSN wel meeviel ben ik het dus niet mee eens.
Zo'n wink is natuurlijk ontzettend in your face, maar dat is een bewuste actie van je conversatiepartner. Is geen onderdeel van het interface dus komt sporadisch voor (relatief gezien). Het interface zelf is er altijd redelijk netjes en overzichtelijk op gebleven. Daar doelde ik vooral op.

Stiekem mis ik MSN :x
Ja ok, ik snap wel wat je bedoelt, maar dat waren dan ook andere tijden en een ander platform.
Facebook is een web applicatie (al draait de mobile app wel dingen native, communiceert nogsteeds grotendeels met web services) en gemaakt door een partij die daar zelf van moet leven (en aandeelhouders tevreden stellen). Messenger was gewoon een desktop applicatie gemaakt door een OS-bouwer. Wat de bouwer er mee wilt bereiken is dan dus anders. "social media" bestond nog niet echt in de tijden van messenger, niemand staat nu raar op te kijken als iemand 24/7 op die platforms zit (sterker nog, sommigen verdienen hun boterham ermee).

Dus ja, facebook is er veel meer gebaat bij om echt 'aanwezig' te zijn, en het werkt (of althans, werkte, begint nu dus uit de hand te lopen). Messenger was puur een communicatie platform. Facebook is wel heel veel meer dan dat (en wilt nog meer).
Als user experience designer weet je ook dat jij het misschien niet mooi vind maar dat de critical mass van het product dat misschien wel vindt en je als ontwerper de gebruiker moet bedienen. Ook weet je dat delight een onderdeel kan zijn een afweging te maken voor het implementeren. Puur usability bestaat niet meer, er hoort onzin bij die mensen blij maakt. De evolutie van een product kan het zomaar voor een first-timer te moeilijk/onoverzichtelijk/ingewikkeld maken maar als je oude gebruikers wel eens iets nieuws willen omdat het oude normaal/saai is geworden, kan je dat overwegen. Denk je niet dat een toko als FB een heel team, misschien wel een heel kantoorgebouw heeft aan UX mensen die onderzoek doen naar wat gebruikers misschien willen?
Ik heb het nergens gehad over mooi of niet mooi. Ik heb het over bruikbaarheid, en dat kan je redelijk goed "over 1 kam scheren", niet letterlijk natuurlijk. Ik zet zelfs uiteen in mijn eerste punt dat ik het zelf niet waardeer, maar de waarde er wel van inzie. Overheen gelezen?
Guess so dat ik er overheen heb gelezen. Neemt niet weg dat je prima kunt beslissen iets van 'bruikbaarheid' (alles is relatief, waar op de schaal van FB target usrs zit jij? Hebben de echte targets misschien minder problemen met visuele ruis?) op te offeren voor whatever de eindgebruiker prettig/leuk/mooi vindt en misschien is het wel zo dat ze naar meer advertenties kijken wanneer er meer gekleurde comments op beeld staan, kan zomaar. Dus dan spelen er andere dingen dan alleen maar 'bruikbaarheid', want dat bestaat ook nog. Gemene wereld.

Het feit dat jij als uxer iets onduidelijk vind (" a designer is NOT a (typical) user") zegt niet zoveel meer dan een willekeurige andere persoon. Nouja, iets meer dan. ;)
Ik denk niet dat je helemaal begrijpt wat het vak van een "User Experience Designer" inhoud als je impliceert dat ik het vanuit mijzelf als gebruiker benader. Kan ik je ook niet helemaal kwalijk nemen, je moet in 'die wereld' zitten om het écht te begrijpen. Laten we het er kort door de bocht op houden dat ik me moet kunnen inleven in nagenoeg iedere doelgroep, van kinders tot paranormaal begaafde 50 plussers.

Ik kijk naar wat de vormen, kleuren, indeling etc doen met de interpretatie van de gebruiker. Hoe die prikkels geïnterpreteerd worden door de hersenen en wat voor effect dat heeft op je gebruiker. Daar vanuit onderbouw ik het, niet vanuit mijzelf.
Get off your high horse. Ik heb n BA Interaction Design van de HKU en een MA Interactive Multimedia en loop misschien zelfs wel wat langer meer dan jij mee in 'het wereldje', dat weet ik niet.

'User experience design' is trouwens een (marketing) container begrip, geen beroep. (verzonnen rond de crisis omdat design bureaus aan de kant werden gezet door o.a. softwareontwikkelaars onder het mom van 'dat kunnen we zelf wel').

Veel meer mensen dan 1 persoon werken aan (het proberen te beïnvloeden van) de 'user experience'. Want wat de daadwerkelijke 'Experience van een user' is, is persoonlijk en zelfs afhankelijk van of iemand slecht geslapen heeft.

Je hebt geen research data over de doelgroep voor Faceboek kleurtjes om je in in te leven. Iets minder snel oordelen mr 'Ik als user experience designer'.

[Reactie gewijzigd door MASiR op 24 juli 2024 10:52]

Je bent geweldig x
Nou nee, ik vind mezelf niet zo bijzonder. Dat laat ik aan anderen over.
vooraal die chat bubbels vindt ik eveneens vreselijk irritant. het is niet alleen storend in het lezen maar verstoort ook de rustige uitstraling die het reactie overzicht had.
Heel simpel, er zijn namelijk genoeg metrics waar Facebook de uitkomsten van dergelijke keuzes mee kan staven. Als het werkt, werkt het. Afhankelijk van hoe je werken definieert (e.g. advertentie inkomsten, time spent, clicks, etc.) zijn anekdotisch klagende gebruikers niet interessant voor Facebook.

Er hangen wel interessante ethische en morele dilemma's aan vast, maar dat is een andere discussie. :)
Het moet er denk ik zoals hyves uit gaan zien . Ideaal toch 8)7
Nee ik kan hier als ontwerper ook niets van begrijpen. Misschien dat ze het weer terug schroeven, wanneer het niet werkt?
Wellicht omdat een tekstballonnetje er "menselijker" uitziet? Misschien omdat er tegenwoordig (door de doelgroep) enorm veel mobiel wordt ge-internet (ziet er dus meer uit als textberichten), misschien een achtergrond zodat er optisch meer differentiatie ontstaat? Je kunt er zoveel betekenissen aanhangen, je kunt je erover ergeren, je kunt het (professioneel) onderbouwen, je kunt je er druk over maken... maar het blijft Facebook. Ik heb niet voor niets al heel lang geleden mijn account opgeheven, FB is steeds meer gericht op geld verdienen en privacy is weg. Het gaat inderdaad steeds meer de Hyves-kant op, nieuwsberichten zijn belangrijker dan interactie met vrienden/familie/kennissen.
Deze kleurtjes zijn wederom de bevestiging dat ik destijds de juiste keuze heb gemaakt.
Ik heb hierboven al op de mogelijke reden erachter gereageerd, was op een bericht van CG-Design :)
Ik zit nog te wachten op glitterplaatjes. Ja, video's spelen al automatisch af maar dat ik niet hetzelfde.:P
Ik zit nog te wachten op glitterplaatjes. Ja, video's spelen al automatisch af maar dat ik niet hetzelfde.:P
Whatsapp heeft natuurlijk al stickers. De volgende feature wordt de 'nudge' die automatisch de trilfunctie van je telefoon activeert als je hem ontvangt.
whataspp? stickers? wat heb ik gemist?
Over een paar jaar is FB gewoon weer Hyves ;) en dan weer terug naar minimalistisch.
Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen, dus krijg je dit soort geneuzel en de -13 jarigen zullen het wel tof vinden....
Toevallig van de week de normale Facebook app verwijderd en Facebook lite geïnstalleerd, juist vanwege al die rotzooi die tegenwoordig in die app zit. (en omdat ik meer muziek op mn OP3 wou zetten :+ ) De app neemt nog geen 10MB in en je krijgt alle core functies van Facebook, zoals posten, reageren, liken met smileys en notificaties.

Hier een linkje: https://play.google.com/s...ails?id=com.facebook.lite
Overigens bestaat er ook een lite versie van messenger: https://play.google.com/s...ils?id=com.facebook.mlite
https://play.google.com/store/apps/details?id=fella.app

Fella is een light skin om de webinterface
Regelmatig gratis te verkrijgen

( die uitgever heeft ook apps voor twitter, insta en nog een paar 'te groot voor het gemak' apps
Thx voor de link, gelijk geïnstalleerd en gezien dat het (vandaag?) gratis is.
Is al een paar weken elke keer een dag of 3 gratis
Ik kan het niet meer zien, omdat ik hem al 'gekocht' had op die manier.

Via een Telegramgroep krijg je ook de andere apps te zien
https://t.me/psdealalert

Veel icon/wallpaper-packs, maar ook regelmatig andere apps/games
Ik gebruik eigenlijk alleen nog de mobiele website, voldoet ruim qua functionaliteit voor mij. Qua FB apps heb ik enkel nog de messenger lite staan maar ook die gebruik ik nog maar weinig, alles gaat via whatsapp. Mijn FB timeline is ook niet veel meer dan allerlei berichten van de pagina's die ik "leuk vind", ik gebruik het dan ook nog maar zelden. Verder lijkt het een stille dood te sterven.
Tinfoil for Facebook (https://play.google.com/s...=com.danvelazco.fbwrapper) is nog veel lichter en stuurt (of probeert te sturen) niet allerlei data van je telefoon door.

Er is ook een Twitter versie van.
Ze zijn drukker en drukker bezig mensen vast te houden aan het platform. Om ze verslaafd te maken en te houden. Het is gestuurd door adverteerders, algoritmes en winstoogmerk.
Het heeft zijn onschuldige karakter jaren terug al verloren. Het is allemaal zo duidelijk te zien en toch gooien mensen hun hele persoonlijke leven en informatie op het platform....
Wat jij op Facebook post is nauwelijks interessant voor adverteerders. Wat jij invult bij je profielgegevens, welke pagina's jij liked, welke websites jij bezoekt (wat Facebook ook weet bij de partijen die een FB functie op hun site hebben), dat is interessant voor adverteerders.
Als je denkt dat Google evil is vanwege zijn drang naar zoveel mogelijk data... Google is niets vergeleken met Facebook.
Precies. Bij Google vloeit het grotendeels terug in hun producten. Bij Facebook... Terug naar Facebook
Google is er tenminste nog open over, zij geven toe dat ze data verzamelen over vanalles.
Anoniem: 890159 @teunw7 september 2017 14:04
Bij Facebook is dat toch ook duidelijk? Ze ontkennen het niet hoor.
Komt het toch steeds dichterbij Hyves. Misschien krijgt Antje toch nog haar glitterplaatjes terug.
Die kan ze technisch gezien al plaatsen.
Ik vind de visuele aanpassingen die Facebook doorvoert niet echt een vooruitgang. Reacties die er nu meer uit zien als SMS/WhatsApp-conversaties etc. Ik ben er geen fan van.
Zodra deze feature live gaat voor het publiek gooi ik er (in m'n webbrowser althans) direct een userscript overheen om die kleuren in te dimmen. Afschuwelijk - met gradient en al.
laat ze eerst maar eens aan responsiveness werken, hadden ze 5 jaar geleden al moeten doen
Ze hebben daar al heel veel aan gedaan (HHVM, React, GraphQL), maar omdat ze tegelijkertijd meuk blijven toevoegen wordt de vooruitgang weer teniet gedaan.
en toch hebben ze nog steeds m.facebook.com ipv dat facebook gewoon schaalt tot telefoonformaat.
het is toch veel beter als je je browser smaller maakt dat facebook dan nog gewoon past, net als de meeste andere goed ontworpen sites tegenwoordig
Ik zit nog altijd te wachten op de functie die mijn tijdlijn automatisch sorteert op chronoligische volgorde, en daar geen 'suggested posts' en herhalingen in gaat zitten maken.
gaat nooit terugkomen denk ik, alleen als je via overzicht naar recent gaat
gaat nooit terugkomen denk ik, alleen als je via overzicht naar recent gaat
Alleen is de 'most recent' dus niet de meest recente posts, maar en nog onoverzichtelijker warboel van posts van mensen die ik amper ken, meldingen dat Pietje iets leuk vindt en suggesties waar ik toch niet op in ga. En die posts herhalen zich gewoon als je naar beneden scrollt.

Dat mensen hun overzicht op 'top stories' hebben staan waar helemaal niks interessants meer uit te halen valt kan ik dus echt niet begrijpen.
most recent is toch juist wel op volgorde? bij mij wel tenminste, top stories is wat facebook denkt dat je interessant vind, waardoor je dus niks interessants ziet
Nee, ook bij "meest recent" wordt er gefilterd. Een paar jaar geleden zag ik gewoon alle posts van mijn vrienden voorbijkomen. Ik heb niet zoveel Facebookvrienden, dus ik wil best wel zien wat zij allemaal te vertellen hebben. Toch zie ik - ook bij "meest recent - maar 10% van wat mijn vrienden posten. Als je een uur later gaat kijken, zijn er misschien 2 nieuwe berichten in mijn overzicht. Als ik op de tijdlijn van vrienden ga kijken, zie ik dat ze wel volop nieuwe berichten hebben gepost. Facebook selecteert dus wel degelijk, ook bij "meest recent".

Best ergerlijk eigenlijk. Het is niet omdat ik nooit met mensen chat via Messenger, dat ze mij niet interesseren. Toch is het opvallend. Vanaf het moment dat ik een gesprekje heb gehad met iemand via Messenger, verschijnen de berichten van die persoon plots wel. Hetzelfde met Instagram trouwens: hoe leuk was het om gewoon te scrollen tot je de laatste foto tegenkwam die je had gezien. Maar ook bij Instagram krijg ik nu nog maar de content te zien van een handvol mensen.
En wat is het praktisch nut?
Meer verwarrende leukigheid. Voor de een is geel een zonnige kleur, voor de ander is het een agressieve kleur, etc.
Huisvrouwen met korte pittige kapsels aantrekken. :+
Om weer een paar Candy Crush levens te bietsen...! 8)7
Geeneen dat is zelfs zeer pijnlijk!
Wat een clownfiesta

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.