Ziggo zet limiet op bitrate in Ziggo Go-app voor smartphones en tablets

Ziggo heeft een maximum gezet op de bitrate van beelden die de app Ziggo Go streamt. Zo moet de app tijdens gebruik op 3g en 4g minder data verbruiken, terwijl videostreams in de app sneller moeten starten, zo claimt de kabelaar.

Ziggo noemt de ingreep 'optimised bitrate'. Op schermen tot 5" maximeert de kabelaar de bitrate op 1,6Mbit/s, zo laat Ziggo weten na vragen van Tweakers. De aanbieder past de bitrate naar eigen zeggen om drie redenen aan.

Ten eerste moet de stap problemen met buffering helpen voorkomen en zo de kwaliteit van de stream verbeteren. Bovendien moet het korter duren voor de video start. Tot slot verlaagt het de gevraagde bandbreedte en dat moet leiden tot minder onverwachte kosten voor klanten met een krappe databundel op 3g en 4g.

Ziggo claimt dat gebruikers niets zullen zien van de ingreep in de bitrate. "Wij hebben nog geen reacties van klanten gehad/voorbij zien komen. We houden dit uiteraard goed in de gaten", zegt woordvoerder Gradus Vos tegen Tweakers.

Ziggo Go-bitrates <5" <8" <11" >11", Airplay, Chromecast
Maximale bitrate 1,6Mbit/s 2,1Mbit/s 3,6Mbit/s Geen limiet

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-08-2017 • 15:44

172 Linkedin

Reacties (172)

172
168
80
11
0
74
Wijzig sortering
Ten eerste moet de stap problemen met buffering helpen voorkomen en zo de kwaliteit van de stream verbeteren. Bovendien moet het korter duren voor de video start. Tot slot verlaagt het de gevraagde bandbreedte en dat moet leiden tot minder onverwachte kosten voor klanten met een krappe databundel op 3g en 4g.
Reden 4 (en wel de belangrijkste reden) : Ziggo bespaart zelf heel veel bandbreedte en dus kosten. Dit koop je namelijk normaliter in bij een datacentrum. Door te besparen zijn de winstmarges groter. Het komt er dus gewoon op neer dat Ziggo op deze manier minder investeringen hoeft te doen en dat je als klant dus gewoon minder kwaliteit krijgt voor dezelfde prijs.
Je zit er behoorlijk naast. Ziggo zal binnen eigen netwerk geen extra (transit)kosten betalen. Enige wat ze betalen is wat kosten voor een cdn. Ik weet niet wat ze exact gebruiken maar als we uitgaan van een file-based stream (zoals bijvoorbeels HLS) waar de stream in chunks van 5-20s wordt gehakt dan kun je met gewone webservers een proxy opzetten. Dit schaalt redelijk goed en is goedkoop omdat het niet nodig is om peperdure servers neer te flikkeren (dure managementsystemen en software e.d. zijn niet nodig, enkel een dikke netwerkkaart). Die servers vormen een zwerm, als er een uitvalt heb je zat andere servers om het op te vangen.

Die data koop je overigens niet in een datacenter maar bij cdn-providers, een aantal bekenden zijn akamai, leaseweb en cloudflare is een soort-van cdn provider. Die hosten en leveren bandbreedte. De bandbreedte is het duurste, maar zolang het binnen ziggo's netwerk zit zal dat niks kosten. Ziggo heeft volgens mij wel matige peering dus vanuit hun eigen ASN hosten is maar beperkt een optie
Vodafone hebben ze als partner dus dat scheelt al een slok op een borrel voor mobiele devices.

Ik gok wel dat ze kosten willen sparen, maar had het dan gedaan voor als je buiten het ziggo-netwerk bent.
Hoezo minder kwaliteit. Is er meer dan 1,6Mb/sec nodig om kwaliteit te leveren op een 5" schermpje? Met 1Mb/sec vul je een HD scherm met normale kwaliteit.
Netflix heeft 5,8 Mb/s voor 1080p. Bron.

Deze afbeelding geeft 100 titels van Netflix aan met bitrate en psnr. Het is dus heel erg afhankelijk van het bron bestand welke bitrate je nodig hebt voor minimale noise.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 29 augustus 2017 16:19]

Je vergeet 1 ding; Ziggo begint al met 1080i ipv 1080p. Dat scheelt per frame al de helft aan data. Namelijk 1920x540 ipv 1920x1080

Tenminste, als ik mijn TV moet geloven, komt het via de kabel met 1080i binnen. Of dat via internet ook zo binnen komt, durf ik niet te zeggen, maar ga ik gemakshalve wel van uit. Bij nader inzien... denk ik dat de internet stream zelfs maar 720p is vanwege deinterlace als je een 1080i stream gaat verzenden. Niet elk device kan dat zo goed als een TV en kan de nodige kopzorgen schelen door GEEN interlaced beeld te versturen

Snelle berekening: Jij zegt 5.6 mbps op 1080p --> 2.8mbps voor 1080i --> 2.5mbps voor 720p
als we over hetzelfde aantal fps praten iig.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 29 augustus 2017 22:04]

Alleen werkt het absoluut niet zo. Halveren van de resolutie zou alleen leiden tot halveren van de benodigde bandbreedte als er totaal geen compressie toegepast zou worden, en dat is niet het geval.
Op elkaar volgende beeldlijnen zullen in de meeste gevallen redelijk op elkaar lijken, en daardoor kan een compressiealgoritme de informatie voor die 2e set lijnen toevoegen met veel minder bytes dan de 1e set.
Je ziet dat ook al in de bron die Jelv aandraagt. Full HD heeft als hoogste bitrate 5800 Kbps staan, terwijl 720p 3000 Kbps heeft. Dat is 93% meer bytes. Full HD heeft echter 2,25 keer zoveel pixels. Je ziet dus dat het aantal pixels harder oploopt dan de vereiste bitrate. Daarbij moet ik zeggen dat ik vermoed dat het kwaliteitsniveau van die 1080p stream nog wat hoger ligt dan de 720p stream, omdat het voor de meeste mensen de hoogste kwaliteit is. Ik vermoed dat je puur om hetzelfde kwaliteitsniveau maar op een hogere resolutie nog wel met wat minder toe zou kunnen.

Tegelijkertijd moet ik echter wel zeggen dat je natuurlijk niet dezelfde kwaliteit nodig hebt bij een FHD stream die bedoeld is om op een groot beeld te kijken als wanneer je dezelfde stream op een 5 inch schermpje zit te kijken. Ja, het is leuk dat je daar ook FHD op af kunt beelden of zelfs meer, maar artifacts die op een TV of beamer scherm storend zouden worden zullen je waarschijnlijk op zo'n telefoontje totaal niet opvallen omdat het gewoon te klein is. Daarom kun je toch echt wel toe met een lagere bitrate op een telefoon. Ik heb zelfs wel films gezien op FHD gewoon afgespeeld op TV die in een goede gigabyte gepropt waren. Dat komt meer neer op de bitrate die Ziggo hier voor telefoons neerzet en het zag er wat mij betreft gewoon prima uit. Het hangt natuurlijk wel ook af van de kwaliteit van coderen en de gebruikte codec, maar het kan allemaal in principe best zonder dat het al te veel afbreuk doet aan de kwaliteit (hangt natuurlijk van je eisen af maar niemand gaat op zijn telefoon een thuisbioscoop ervaring verwachten lijkt me).
Bij scherpte van een video gaat het niet om het formaat scherm maar om de resolutie van het scherm en het bronbestand/stream.

Je kan een klein scherm met een slechte video hebben dan is het nog niet scherp. Of een groot scherm met een klein bestand, in beide gevallen is het onscherp en kan het scherper. Het gaat om detail. En wat misschien minder opvalt op een klein scherm is Artifacts maar wat wel opvalt is line aliasing, dat vind ik persoonlijk heel storend.
99% van de TV programma’s die in Nederland op broadcast niveau worden opgenomen worden al als interlaced opgenomen. Camera’s die gebruikt worden, of het LDK’s of Sony’s zijn kunnen geen 1080p50HZ, dus als dat signaal naar ziggo gaat en die zetten het online is het bronbestand alsnog i en maakt het idd minder uit
Codecs via computer en in je browser werkt zeker verschillend dan DVB-C dat is proprietary broadcasting.

Codecs werken met een algorithme van verversing. Vooral nieuwere zoals HEVC en h264 deze sturen alleen door per frame wat er veranderd dacht ik. Een browser gebruikt geen interlaced dvb-C maar dus een codec zoiets als h264 of hevc. Als ik het goed heb. En je kan het niet vergelijken al lijkt 1.6mbit wel heel weinig.
never mind

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 30 augustus 2017 10:49]

Grappig dat je linkt naar dat artikel want blijkbaar heb je alleen naar het tabelletje gekeken en niet de rest van het artikel. Het artikel gaat juist over hoe dat de "one-size-fits-all" fixed bitrate ladder helemaal niet zo efficiënt is, dat het verschil met een lagere bitrate in meeste gevallen nauwelijks is te merken MAAR dat er ook complexe scenes zijn die eigenlijk 7500kbps nodig hebben om goed beeld te krijgen.

De titel van het artikel (Per-Title Encode Optimization) zegt eigenlijk al genoeg.
Njah dat stuk heeft hij er later bijgezet, waarschijnlijk terwijl ik het stuk op de Netflix blog nog aan het lezen was, overlapt. In eerst instantie stond alleen de eerste zin er en daar heb ik op gereageerd. Dan nog is het raar dat hij/zij linkt naar de blogpost in een reactie en de post opent met de zin: "Netflix heeft 5,8 Mb/s voor 1080p.".

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 29 augustus 2017 18:00]

Kan gebeuren. Wat betreft de constante 5,8Mb/s van Netflix, deze is idd niet efficiënt, echter wel toereikender dan de 1,6Mb/s van Ziggo. Ik kan voorstellen dat vele producties binnen de marges van Netflix vallen, maar buiten die van Ziggo.
Netflix heeft er blijkbaar wel geld voor over.
Ervan uitgaande dat de feed van Ziggo 1080p is, maar dat is het niet. Hij is 720p, dan is die bitrate ruimschoots genoeg. Ik heb een paar mkv bestanden nagekeken en meeste hebben een bitrate van 1000kbps, maar goed dat zijn statische bestanden.

Bitrate is altijd al een discussie, meeste willen gewoon meer want meer is beter toch? In de praktijk valt dat heel vies tegen en is het juist beter om een lagere bitrate in te stellen om je gebruikers een betere dienst aan te kunnen bieden (zoals Ziggo dat nu doet).

Op het OBS forum zijn de bitrate discussies altijd van die oneindige threads met onzin erin. OBS zelf raadt bij 720p@60fps 2500kpbs aan. Dan komen er altijd weer mensen tussen die zeggen dat dat niet genoeg is en dat je 3500kpbs moet gebruiken want meer is beter. Als je dan naar de grote en ervaren streams gaat kijken dan zeggen ze allemaal, ik had het ooit hoog staan want dat wordt gezegd maar uiteindelijk heb ik het een stuk lager gezet want mensen klaagde over stotteren, dat hun computer/tablet het niet aankan, hun internet kan het niet aan, mijn eigen internet het niet aankan en ik heb niemand horen klagen over kwaliteit.

Daarnaast moeten we ook nog eens niet vergeten dat het hier gaat om apparaten met een klein scherm die je mobiel gaat gebruiken. He gaat je niet opvallen, punt. Mensen die zeggen van wel, onzin! Afhankelijk van hoe je je apparaat vasthoudt, het licht, etc. etc. etc. Die hele bitrate discussie is gewoon opgepompte onzin van internet fanboys die er 0,0 ervaring mee hebben.

/edit:

Ik heb willekeurig een paar kanalen op twitch eruit gepakt en gekeken wat de rate is. Meeste gebruiken 1080p@60fps 3500kbps, als je de twitchspeler dat terug laat schalen naar 720p dan krijg je automatisch rond de 2000kbps.

Iemand die vanaf zijn Switch 900p@60fps streamt had de bitrate op 8000kbps staan maar mijn gare laptop kon dat niet aan. :(

Daarnaast heb ik een paar streams gevonden die source op 720p hebben en die waren rond de 1500kbps met eentje die op 1000kbps zat. Die laatste was te doen maar bij snelle bewegingen werd het blokkerig. Over het algemeen is een 720p@60fps 1500kbps goed te doen.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 29 augustus 2017 19:31]

Het probleem is dat voor de normale TV de vitrage ook al een half jaar lang hopeloos is. (Veel blokken tijdens het kijken).

Dit wordt nu dis uitgebreid naar de mobiele systemen.

Erg jammer. Daarnaast had ik graag een optie gehad om het zelf te bepalen. Zoals vele Tweakers heb ik een ruime, inmiddels zelf unlimited bundel. En hou ik van een goede kwaliteit stream.

Voetbal kon je al beter kijken via de FoxSports app dan met Ziggo Go.
Heb jij het over Ziggo ?
Een degradatie qua bitrate en beeldkwaliteit is mij hier (Ziggo) niets van opgevallen.
Kijk ik naar de transponder gegevens op www.dtvmonitor.com zie ik dat de gangbare HD zenders, maar ook Fox Sports nog steeds een bitrate hebben van ongeveer 12mbit.
Ontvanger/signaal probleem wellicht ?
Sorry, had er niet duidelijk bij vermeld: op de normale TV via on demand. (TV gids). De Ziggo Go app vind ik een beetje de mobiele variant van dit grote broertje.

Voorheen was dat bijna net zo goed als normaal. Maar dat is echt een stuk minder geworden.

Persoonlijk kijk ik alleen sport nog live. En dat wat overblijft (niet veel, met Netflix etc) alleen on demand.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 30 augustus 2017 08:56]

Ik heb geen last van blokken tijdens het kijken. Misschien ligt het aan het gebied. Dat van voetbal via de app herken ik wel.
Veel smartphones hebben een groter scherm dan 5" en een hogere resolutie dan 1080p. Mijn 2 jaar oude Galaxy Note 4 heeft al 5,7" en 2560x1440 pixels.

Het maakt in feite ook niet uit of je het verschil ziet tussen de oude en nieuwe bitrates; het neemt het gegeven niet weg dat je nog steeds minder kwaliteit krijgt voor hetzelfde geld. Ziggo probeert het zo te marketen dat je er als klant enkel profijt van hebt, maar ze doen het vooral voor zichzelf :Y)
Mijn 2 jaar oude Galaxy Note 4 heeft al 5,7" en 2560x1440 pixels.
Dat maakt vrij weinig uit. De fysieke resolutie van je scherm is iets anders dan de beeldresolutie die je binnenkrijgt. Bij Ziggo-Go is dat sws slechts 720P voor de standaard HD kanalen.
Dat klopt. Nu hangt de uiteindelijke beeldkwaliteit natuurlijk van veel meer factoren af dan enkel de resolutie (bitrate, codec, etc.).
Op schermen tot 5" maximeert de kabelaar de bitrate op 1,6Mbit/s, zo laat Ziggo weten na vragen van Tweakers
Dus jouw 5,7" valt hier niet onder
Als je het tabel onderaan het artikel gezien had krijgt hij alsnog maar 2.1 Mbit. Wat nog steeds. Bedroevend laag is.
Maar voor die grotere schermen is er dus ook meer bandbreedte en een hogere resolutie dan 1080p levert Ziggo überhaupt niet via de go app (of via gewone tv for that matter).
Leuk dat jou scherm die resolutie heeft maar hoezo ga je ervan uit dat de stream ook die resolutie heeft? De stream is 720p overigens.
Volgens mij is de resolutie van de ZiggoGo app streams sowieso een stuk lager dan 1080p. Ik vind de kwaliteit van bijvoorbeeld de HBO on demand content nu al bedroevend laag, dat kan er dus nu echt niet beter op worden.

Edit: Ah volgens verschillende bronnen hier is de huidige resolutie maar 720p (1280x720)

[Reactie gewijzigd door StraightOn.NL op 29 augustus 2017 16:23]

Precies! Ziggo bespaart - ik denk dat je er als klant weinig mee op schiet.

Uit het artikel:
...en dat moet leiden tot minder onverwachte kosten voor klanten met een krappe databundel op 3g en 4g.
Volgens Ziggo gebruik je nu ongeveer 1.6 Mbps voor vijf inch schermen. Even rekenen: 1.6 Mbps = 200kBps, dus in 5 seconden zit je op 1 MB. Een uurtje Ziggo kijken is dan 3600 / 5 x 1 MB = 720 MB. Een krappe belbundel bij Ziggo heeft 1 GB aan data - in 1 1/2 uur ben je daar doorheen dus.
Ik denk ook niet dat iemand met zo'n bundel ook het idee heeft dat hij veel zal kunnen kijken. En als xe dat wel doen en in 1 keer met traag internet zitten omdat dat teruggeschroefd is qua snelheid ze het snel leren. Daarbij is er ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Ik snap niet dat mensen worden geachte steeds minder na te denken/dat een bedrijf moet nadenken voor mensen.
Ik vind het dus meer overkomen als een kostenbesparing te doen voorkomen als "voor jullie als klant doen we dit".
Volgens mij is bit rate wel wat hoger er voor want heb vaak genoeg gehad in 2.5 uurtjes dat ik 5 gb er doorheen had.
Zou kunnen maar als dit duidelijke strategie zou zijn dan gaan ze niet eerst alles onbeperkt vrijgeven en daarna de kraan dichtdraaien. Ik denk zelf dat Ziggo de adoptie van de App wil versnellen. Is het trouwens zo dat dit alleen maar het geval is tijdens 3g/4g gebruik? Want als dit namelijk niet het geval is bij Wifi gebruik gaat je theorie niet helemaal op. Het lijkt soms wel dat als je een verandering wil doorvoeren je het per definitie nooit goed doet. Nu is het weer te doen puur uit besparing zoals jij zegt terwijl als ze het niet zouden verbeteren je kan zeggen dat ziggo onnodige mobiele data laat verbruiken wat helemaal niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 29 augustus 2017 16:32]

Beter dat dan dezelfde kwaliteit voor een hogere prijs, aangezien dat het alternatief is.
Dezelfde kwaliteit voor dezelfde prijs is natuurlijk nog beter. Het is niet zo dat Ziggo recentelijk niet voldoende prijsstijgingen heeft doorgevoerd. Eerst na de fusie met UPC en nu met Vodafone.
Onjuist, Ziggo Go kan alleen op Nederlandse IP's gebruikt worden, als dat niet alleen Ziggo IP's zijn (weet even niet of 1 van de 2 is), daarna kijk je naar hun capaciteit op de AMS-IX en NL-IX (Liberty Global/Ziggo). Dat zal allemaal peering zijn. In het geval als het alleen Ziggo verbindingen zijn helemaal. Dit zal dus geen externe CDN of DC bandwith zijn.
Ziggo heeft zijn eigen datacentrum dus hoeft niets in te kopen (los van wat hardware) en data kost tegenwoordig bijna niets meer. Helemaal omdat Ziggo's datacentrum gewoon direct is verbonden met die van KPN en alle andere grote aanbieders. Dus besparing zal geen rede zijn voor deze beslissing.
Ziggo is via hun moederbedrijf Liberty Global een Tier 1 provider en is dus geheel transit/paid-peering vrij, hier zullen ze weinig last van hebben.
Maar Vodafone de partner van Ziggo misschien wel
Ziggo bespaart zelf heel veel bandbreedte en dus kosten
Dat kan ook betekenen dat ze minder prijsverhogingen doorvoeren.
Daar ben ik dan wel weer vóór.
Uiteraard heb je gelijk en kost data in datacenters extra geld. Maar de prijzen zijn niet zo hoog meer als ze zijn geweest, althans niet bij het datacenter waar ik een server host.
Ik neem zelf 1U Colocatie af in een datacenter en daar krijg ik standaard 20TB aan data (1Gbit lijn). Elke extra TB kost mij 0,60 euro, dat is niet echt duur te noemen! Wel moet ik er bij zeggen dat de meeste datacenters hogere prijzen hebben voor data verbruik.

Het ligt er dus een beetje aan waar Ziggo hun servers hebben gehost en wat ze aan data betalen, het lijkt me niet dat dit direct een wereld van verschil gaat maken. Het lijkt me in dit geval dus meer een stukje service dan een besparing voor hun zelf. Ik had het liefst een optie gezien in de app dat je het zelf kunt instellen zoals bij Spotify bijvoorbeeld.
Het blijft toch een rare ingreep. Zet het limiet in de settings met default ingeschakeld, dan kan iemand met prima 4G en een grote of unlimited bundel gewoon het limiet uitschakelen. Daarnaast kunnen players ook met parameters werken als initial bitrate en/of maintain last bitrate werken. Zo kan je er dus voor zorgen dat de zender altijd snel laadt, en dat je daarna desnoods opschaalt voor betere kwaliteit.
Het is dan ook gewoon een kosten besparing voor Ziggo. Als je op wifi zit wil je toch gewoon max bitrate trekken, ook op je telefoon. Dat ze hem terugzetten bij mobiel internet lijkt me wel een goede functie. Nu zit er al wel een optie in dat de stream stopt als je op mobiel internet schiet overigens.

Als ze nou naar Variabele bitrate zouden kijken voor on demand. Netflix heeft daar een uitgebreide blog over geschreven: https://medium.com/netfli...optimization-7e99442b62a2

[Reactie gewijzigd door Jelv op 29 augustus 2017 16:11]

Eigenlijk appel en peer, Netflix heeft de luxe om per item een analyse te maken en ook two-pass encoding te doen. Bij live zit je vast aan de variabele content van de broadcaster, daar heb je geen zicht op. Je moet dan juist ruim inzetten want als het blokkerig wordt tijdens een sportwedstrijd dan regent het klachten.

Daarnaast maakt VBR de adaptive streaming ook complexer. Als er eventjes een talking head te zien is dan daalt de bitrate zo sterk dat iedereen naar het hoogste profiel om zal schakelen. Als er dan vervolgens weer een helicopter in een regenbui te zien is moet iedereen weer omlaag om het bij te kunnen benen, dan krijg je geklapper met allerlei problemen erbij.
On demand is een bijtaak voor Ziggo. Hun core business is live TV, en voor alle 100 kanalen 24/7 programma's individueel reencoden voor de on-demand versie is onhandig en duur. Het gaat vast wel een keer komen, maar je kunt moeilijk zeggen dat Ziggo daarin net zoveel expertise zou moeten hebben als Netflix.
"Op schermen tot 5" maximeert de kabelaar de bitrate op 1,6Mbit/s". Dus een HTC10, SGS6, SGS7 (en eindelijk alle gangbare telefoons en phablets van deze tijd) krijgen dus 2,1Mbit/s.

Nu lijkt het alsof ze alleen kijken naar het aantal inch, terwijl juist de resolutie van het scherm vraagt om een bepaalde bandbreedte. Een OnePlus5 heeft 5,5"en fullHD, terwijl een HTC10/SGS6/SGS7 op 2560x1440 zit met 5,1". In theorie verbruiken die laatste dan meer bandbreedte maar wel een kleiner scherm hebben. Als je dan je beschikbare bandbreedte zou willen doseren, zou je dan niet juist moeten focussen op de resolutie?
1280x720 reso: 1,6Mbit/s
1920x1080 reso: 2,1Mbit/s
2560x1440 reso: 3,6Mbit/s
4K +: geen limiet.

Als hun app kan weten hoeveel inch je apparaat is, dan weten ze ook de resolutie.
De resolutie boeit dus niet zo, anders ben je nog steeds op een gegeven moment 4K naar een mobieltje aan het streamen, wat zinloos is. Ze hebben een bitrate/resolutie bepaald per beeldformaat en pushen die.

Persoonlijk vind ik ze aan de lage kant (op mijn iPhone 6s vind ik de kwaliteit behoorlijk achteruit gegaan).
Ja klopt. Na de post van acst snap ik ook dat ze eerder de user experience benaderen vanaf het eigenlijke medium waarmee gekeken wordt ipv de technische dingen erachter. 4K op een mobieltje kan technisch wel, maar is door het formaat minder zinnig inderdaad.
En toch zijn er hier een hoop mensen die superverontwaardigd zijn als ze niet in 4k naar hun mobiel kunnen streamen "want daar betaal ik voor, maakt niet uit of ik het verschil niet kan zien" :')

Als je alleen gaat streamen op een klein flutscherm, pak dan het abbo dat een stapje lager ligt, betaal je niet teveel en zit je niet onnodig het netwerk te belasten.
Jij gaat er foutief vanuit dat Ziggo een 1440p stream doorstuurt. Dat doen en deden ze al nooit maximum is 1080p (zelfde als op je gewone tv). Je moet uitgaan van wat Ziggo doorstuurt en dat is een 720p of 1080p stream. Dus is het slim dat ze op grotere beeldschermen een betere bandbreedte enablen ipv te kijken naar resolutie.

[Reactie gewijzigd door acst op 29 augustus 2017 16:32]

Dat is dus niet correct, tv broadcast van ziggo is geen 1080p maar 1080i, ziggo go is ook geen eens 1080p maar 720p.
Het is niet zozeer dat ik er automatisch vanuit ging, maar meer dat - ijkend naar de toekomst toe- dit wel toe gaat nemen. Ik zei alleen dat als je naar resolutie kijkt, dan hoef je niet naar de schermgrootte te kijken. Maar met jouw uitleg snap ik inderdaad dat ze eerder kijken naar grotere beeldschermen; immers hoe groter je scherm, hoe meer pixeligheid gaat opvallen en je dus juist betere kwaliteit/resolutie moet hebben en meer bandbreedte.
Zover ik weet kan die app de betreffende gegevens gewoon uitlezen uit Android. Daar heb je volgens mij geen bijzondere rechten voor nodig.
schermgrootte heeft ook behoorlijk wat te maken met scherpte, 1280x720 op 10" ziet er een heel stuk 'slechter' uit dan 1280x720 op 4.5", dus bij 10" wil je dan een hogere bitrate hebben dan op 4.5" nodig is.
De gebruiker merkt het wel degelijk. Indycar was net op Ziggo Sport Racing en de balk die bovenin het scherm scrollt, zorgde voor blokjes en een veegeffect. Dat was voorheen niet zo. Ach ja Ziggo... de gebruiker merkt nooit iets van veranderingen (not).
Met je abbo kan je de betreffende kanalen ook in de ziggo-go app kijken.
Net zoals je in de KPN itv app ook foxsport eredivisie kan zien.

* FreshMaker gebruikt beiden

https://goo.gl/photos/L3KwqxTaK1N7tnzV9

@rammes - Screenshots werkt hier wel op IOS10, zelfs op 'betaalkanalen' ( ZiggoSport )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 29 augustus 2017 16:54]

Hier werken de screenshots ook gewoon... met de Ziggo Go-app.

https://goo.gl/photos/Z1FHxaj5VovtyxV29

Bij de Ziggo Sport Totaal-app werken screenshots weer niet.
Laat Ziggo het maar niet merken, anders gaan ze de boel daar ook blokkeren.
Ik moest op IOS mijn locatie doorgeven van de week.
Dat was ik op mijn Android nog niet tegengekomen.

Ik ben bang dat we binnenkort in het buitenland ook niet meer 'mogen' kijken
Je kunt al tijden niet meer in het buitenland kijken. Tenminste, ik heb het nog nooit gekund (zonder omwegen dan) in de 3 jaar dat ik Ziggosport heb.
Ik keek naar de ziggo-go app via mijn vpn
Daar was mijn (thuis) adres over de vpn voldoende.
Binnenkort maar eens proberen of dat nog steeds zo werkt ( als de locatie uit staat )
Zelfs met VPN werkt de Ziggo Go-app (v2.3.17.13702) hier niet... net over grens.
Wat wel werkt is de persoonlijke hotspot van de iPhone (met VPN) te activeren en dan de iPad via wifi hiermee laten verbinden. Dan werkt de app weer wel... Ze zijn er behoorlijk mee bezig.
Hmm, da's vervelend.
En waartegen, alsof ik mijn ziggo inlog aan iedereen ga uitdelen :|
Oh, mijn Ziggo-Go app. werkt prima in t buitenland met vpn.
via mobiel internet met vpn lukt me niet, maar wifi met vpn wel
Hoe zit het met de bitrate als je streamt naar je Chromecast? Wordt dit op een andere manier berekend?
Een chromecast neemt de stream volledig over. Het lijkt me dus dat Ziggo ziet dat het geen smartphone meer betreft, en de limiet opheft.
Hoe werkt dat dan? De data wordt verkregen via de smartphone toch?

Edit: Zie even die reacties hieronder, eerst even refreshen voordat je reageert :P
Hoe werkt het dan met een Chromecast die niet verbonden is met het internet? Wel via het WiFi netwerk.

[Reactie gewijzigd door Devaqto op 29 augustus 2017 15:53]

Nee, de smartphone geeft aan de chromecast aan waar de stream te vinden is.

Voorbeeld; een stream komt vanaf "https://tweakers.net/mystream.mp4". Je telefoon laat chromecast weten dat jij de stream: "https://tweakers.net/mystream.mp4" op je tv afgespeeld wilt hebben. Chromecast legt verbinding naar die URL, en je telefoon doet helemaal niets meer. Die kan je gewoon uitzetten.

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 29 augustus 2017 15:51]

Mijn verteld dat dus niet zo werkt althans bij ziggo go app. Doorzenden via Chromecast naar mijn tv zou niet werken aldus een verkoper.
Dan lult die verkoper uit zijn nek. Waarom zou de Chromecast-optie er anders in zitten?
en als ik mijn chromecast nou tether op een 4G verbinding?
Lijkt me nogal logisch dat je smartphone dan niet uitgezet kan worden. Er veranderd echter niets aan het systeem.

Je chromecast gebruikt je telefoon dan als router. Puur data doorsturen. Er vind geen processing plaats op je telefoon, anders dan data tunneling.
Ik bedoel meer welke bitrate er dan op de TV gebruikt wordt, aangezien je data over 3G gaat
Nee, de smartphone geeft informatie door aan de chromecast (over keys en uri's) en dan vraagt de chromecast de stream zelf op bij de server.
Nee, de ChromeCast hangt zelf aan het internet. Je telefoon vraagt als het ware aan de ChromeCast om een bepaalde URL af te spelen.
Nee, simpel gezegd stuur je een URL naar je ChromeCast. De ChromeCast doet de rest.
Nee, de telefoon streamt niet naar de Chromecast, maar de Chromecast krijgt de URL en gaat dan zelf streamen...
Nee, zet je telefoon maar eens uit als je Chromecast een Youtube video afspeelt. Blijft gewoon afspelen.
Wauw volgens mij is nu wel duidelijk hoe die chromecast werkt ;).

Aan de andere kant hebben we echter wel nog Airplay. Dat werkt wel op de manier waarop jij het beschrijft. Daar zit echter ook geen limiet aan. Dus ze kunnen wel degelijk zien hoe het allemaal werkt en waar jij de stream naartoe schuift.

Opzich wel handig aangezien ik een Airplay reciever server op mijn macs draai, zo kan ik dan mooi wel in full bitrate de streams alsnog kijken via mijn telefoon.
V.w.b: Hoe werkt het dan met een Chromecast die niet verbonden is met het internet? Wel via het WiFi netwerk

Een Chromecast werkt niet zonder internetverbinding.
Echter werkt bv de 'Chrome tab streaming' functie wel doordat de telefoon direct naar Chromecast streamt (logisch).

[Reactie gewijzigd door EddoH op 29 augustus 2017 16:07]

Hoe werkt het dan met een Chromecast die niet verbonden is met het internet? Wel via het WiFi netwerk.
Niet. De hele ChromeCast niet als ik het me goed herinner van de laatste stroomstoring bij ons thuis :(
Bij de Chromecast is het uiteindelijk de chromecast zelf die streamt (je kan je telefoon gewoon uitzetten na het starten van de stream als het goed is), dus ik verwacht dat hij de cast als >11 inch beeldscherm behandeld.
Goede vraag, ik heb het antwoord er even bijgezet. Er is dan inderdaad geen limiet.
Goeie vraag!

Ik denk dat het niet anders wordt berekend. Ziggo streamt gewoon naar je telefoon en jij doet daar dan vervolgens iets mee. Ik denk niet dat Ziggo dat kan aanpassen.

Maar wellicht dat iemand het zeker weet?
Zou mooi zijn dat gebruikers zelf de bitrate kunnen aanpassen, voor o.a. streamen naar apparaten zoals de Chromecast of Apple TV. :)
En wat te denken van als je toch gewoon via WiFi streamt? Wat gebeurd er dan? Nog steeds de 4G "optimalisatie"?
Ik ga er vanuit dat de app wel onderscheid maakt tussen 3G/4G en WiFi. ;)
Het artikel gaat namelijk ook expliciet over mobiele verbindingen.
Zojuist even getest, ook via Wifi geldt deze beperking.
Volgens het artikel: Ja.
Helemaal mee eens, vooralsnog lijkt het wel alsof de Chromecast beperkt wordt tot 360 of 480p, en dat merk je nogal op een 55" scherm. Best jammer dat je betaalt voor legaal streamen en dan een slechtere kwaliteit krijgt dan wanneer je het zou downloaden.
Als dit niet uit te schakelen is (bijv. bij een onbeperkt abonnement) lijkt het me een beetje raar. Sure, data besparen is slim, maar zou een optie voor besparing niet een betere oplossing zijn?
Ja, of wanneer je bv op WiFi zit...
Niet voor hen. Dit is natuurlijk niet alleen om de consument te ontzien, maar ook hun eigen stookkosten.
Als je root hebt kun je de telefoon laten spoofen dat je een groter scherm hebt misschien?
In tijden van Unlimited databundels vind ik dit wel weer jammer.
Maargoed, daar doet vodafone-Ziggo zelf toch niet aan.
Volgens mij heeft nog niet eens 5% van de mensen een unlimited data bundel
Maar die groep is juist wél de groep die veel zal streamen over 4G.
Kun je mij daar gegevens van verstrekken?
Je doet namelijk een aanname waarvan geen gegevens zijn.
Ik kan me ook zo voorstellen dat zij inkomsten data hebben om de telefoon als hotspot in te zetten.

Maar het zou wel sjiek zijn van Ziggo als ze mensen zelf hun Bitrage laten instellen.
Kun je mij daar gegevens van verstrekken?
Je doet namelijk een aanname waarvan geen gegevens zijn.
Ik kan me ook zo voorstellen dat zij inkomsten data hebben om de telefoon als hotspot in te zetten.

Maar het zou wel sjiek zijn van Ziggo als ze mensen zelf hun Bitrage laten instellen.
Inderdaad, zoals Netflix en Spotify geven, laag, middel en hoog.
Dan kan de klant zelf bepalen wat noodzakelijk is.
Ik kijk voornamelijk F1 op mijn telefoon, want als ik de Ziggostream pakte ( voorheen alleen silverlight ) was het uitermate teleurstellend, buffer, stoppen en herstarten.
De HTML5 stream heb ik geen ervaring mee, maar de app's waren altijd prima op mijn Android en iPhones.

Je moet toch ook aangeven dat je mobiel wilt kijken, dan kan daar prima een 2e schakelaar bij met bitrate
Dat kan, kan ook zijn dat ze dat niet doen.
En wifi verbindingen. Is dus meer een kostenbesparing bij Ziggo, dan een 4G optimalisatie. Anders hadden ze wel snelheid getest, ipv schermresolutie.

Ik heb genoeg sites gezien die realtime up- en downscalen, gebaseerd op je huidige internet stabiliteit / snelheid. Waarom kan Ziggo dit niet? Netflix doet het toch ook zo. Zij beginnen met slechte kwaliteit streamen, en naarmate er bandbreedte over is wordt je schermkwaliteit beter. Soms wat frustrerend inderdaad; maar dat is wel de manier om het snelle bufferen te optimaliseren.

Zoals Ziggo het nu aanpakt is gewoon waardeloos :(
Dit gebeurd al, echter zet Ziggo er nu ook een maximum op. Dit omdat het weinig nut heeft om een hoge kwaliteit stream naar een device met een klein scherm te sturen.
En wie is ziggo om te bepalen of ik een goede stream naar mijn telefoon wil.
Voor hetzelfde geld hangt mijn telefoon aan een 60" TV,
Mag dit zo maar?
Ja dat mag zomaar.
Hier is namelijk geen wettelijke regeling voor.
Dus bepaald Ziggo de voorwaarden.

Ze hoeven namelijk geen ziggogo beschikbaar te stellen, maar doen het wel.

[Reactie gewijzigd door jqv op 29 augustus 2017 18:13]

Ze hoeven inderdaad geen Ziggo Go app beschikbaar te stellen, maar wanneer ze dat doen dienen ze, mijn inziens, alle devices, qua data, hetzelfde te behandelen. Wanneer ik mijn data er door heen wil jagen zou dat mijn keuze moeten zijn. Het zou in ieder geval een optie moeten zijn ipv een vaste instelling.

Verder is de onderverdeling van de datastromen naar rato van diameter nogal vreemd.
Je hebt 7.9 inch schermen met een mooie hoge resolutie die nu gedegradeerd worden tot een slechtere kwaliteit. Resolutie is in deze niet meegenomen, alleen de diameter. Nogal vreemd.
Een oud spreekwoord zegt: Wie betaalt, bepaalt. Dus niet tevreden? Zorg dat ze niets meer aan je verdienen. Ik heb Ziggo de deur uit gedaan en er een Tele2 unlimited voor terug genomen. Is dat handig? Nee, maar zolang ze er een zooitje van blijven maken krijgen ze mijn geld niet. En voor de stroom loskomt dat bij jullie geen glas ligt, of xDSL waardeloos is: Ik heb geen glas of KPN-kabel in huis. De laatste kan ik voor enkele 100-en euro's aan laten leggen, lang leve nieuwbouw.
.

[Reactie gewijzigd door gerrieveer op 30 augustus 2017 10:19]

Als je, zoals ziggo claimt, het verschil niet ziet, wat maakt het dan uit? Pure bandbreedte verspilling zou het dan zijn.
Het is echt heel duidelijk te zien, ook via wifi.
Heel duidelijk is wat overdreven, maar als je heel goed kijkt zou je het kunnen zien. Als je normaal TV kijkt op je mobiel zul je het niet merken, maar als je bijvoorbeeld een print screen maakt zie je doordat het beeld stilstaat het verschil. Het is dus vooral een storm in een glas water de ophef, maarja dat komt ook omdat Ziggo zegt dat je het niet merkt en dat is niet helemaal waar.
Onzin. Het is echt enorm duidelijk te zien. Het beeld is een stuk blokkeriger dan het voorheen was.
Goede vraag. Ik stream nauwelijks via 3G en 4G, maar wel via wifi-netwerken.
Dan geldt deze beperking ook.
dat is wel slecht als je cast merk je dat wel.
Ik heb het niet over casten, dat gaat gewoon zoals het was.
Dat gaat toch ook via de app of zie ik dat verkeerd?
Ja, maar de Chromecast pakt de stream rechtstreeks van het Internet.
Hartstikke leuk, maar geef gewoon opties. 1.6mbit is niet leuk. Zitten zo nog onder youtube kwaliteit.
Op een klein scherm zie je dat toch niet. Netflix House of cards is 2,35 Mbps, full HD resolutie. Ziet er ook niet onaardig uit op een 50” tv.
Het is duidelijk wel te zien.
you've got to be kidding, 2,35Mbps full hd resolutie fatsoenlijk er uit zien op een 50" tv?....... grapjas.
Blijkbaar voor h.o.c voldoende, een serie als Moving Art zit op 5,5. En eerlijk is eerlijk, house of cards ziet er echt wel geweldig uit moet ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 29 augustus 2017 22:53]

Download gewoon voor de grap eens blueray materiaal. Iets wat niet nog eens door een amateur is gecomprimeerd voor het uploaden. Dus een film van zo'n 45gb.

Eens, er is prima materiaal te vinden dat een stuk kleiner is. Maar dan zie je echt wel de verschillen.
Blu Ray schijfjes genoeg hier hoor, hoef ik niet voor te downloaden alhoewel ik een aardige collectie op mn nas heb staan, het grootste voordeel van blurays vind ik het geluid, dat is bij streaming vaak wel nogal mager.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee