Ziggo test met html5-alternatief voor Silverlight-player bij GO-dienst

Ziggo werkt aan een html5-player voor zijn dienst voor het online kijken van tv. Momenteel maakt Ziggo GO nog gebruik van Silverlight. De html5-versie wordt bij wijze van test al voorgeschoteld aan sommige gebruikers en het is ook mogelijk de player te activeren.

Een gebruiker van het Ziggo-forum merkte op dat de html5-player in Chrome op te roepen is door de plug-in User-Agent Switcher te gebruiken. Volgens de gebruiker werkt de html5-versie nog niet stabiel en moet de pagina af en toe ververst worden om weer beeld te krijgen. Een Ziggo-medewerker meldt in het topic dat de provider bezig is met de implementatie van html5, maar dat de player nog niet officieel beschikbaar is. Het alternatief voor Silverlight zou 'zo snel mogelijk' geïmplementeerd worden.

Uit reacties op een ander forumtopic blijkt dat de html5-player al aan gebruikers van de Safari-browser wordt voorgeschoteld. Daarin staat Silverlight standaard uitgeschakeld. Ook Mozilla blokkeert sinds kort de Silverlight-plug-in in zijn Firefox-browser. In Chrome wordt Silverlight al sinds versie 45, die in 2015 uitkwam, geblokkeerd. Ziggo GO was daarom niet te gebruiken in combinatie met Chrome.

Omdat Ziggo GO afhankelijk was van Silverlight, konden ook Linux-gebruikers de dienst niet gebruiken. Met de html5-speler komt daar verandering in. Ziggo GO werd in november vorig jaar geïntroduceerd als opvolger van Ziggo Horizon. Abonnees van de provider kunnen via een website en apps online tv kijken met de dienst.

Windows 10-app van Ziggo GO

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-03-2017 • 11:22

142 Linkedin

Reacties (142)

142
138
99
5
0
22
Wijzig sortering
Nooit begrepen waarom dit soort content providers (niet alleen Ziggo, ook bijv. de NPO) ooit konden kiezen voor Silverlight, als je daarmee bepaalde groepen gebruikers uitsluit van toegang tot je diensten.
Er zijn genoeg andere alternatieve om DRM te implementeren, kijk hierbij naar Netflix. Deze maakt ook geen gebruik van Silverlight maar HTML5 + EME.
Alleen oude browsers die HTML5 niet leuk vinden gebruiken nog Silverlight, maar wie loopt zoo erg achter dat ze een browser van 2+ jaar terug gebruiken :+
Firefox had 1 jaar geleden nog geen DRM voor HTML5, zo oud hoeft de browser dus niet te zijn.

Niet vreemd dat Ziggo het HTML5 pas serieus neemt zodra de grote browsers het allemaal supporten. Firefox heeft die DRM support pas sinds halverwege vorig jaar.

Wat dat betreft is Ziggo er best vlot bij.
En Firefox heeft dit geïmplementeerd omdat dit voor Netflix vereist was. Ziggo zou nooit die druk hebben kunnen leveren die Netflix (indirect, via zijn klanten wellicht) wel kan uitoefenen.
Heb je hier een bron van of is dit een aanname?
Kan het me goed voorstellen gezien de user base van Netlix.
Nee, geen bron, meer een soort conclusie. Ik kan me herinneren dat Firefox met heel veel tegenzin DRM heeft geïmplementeerd omdat je technische niet 100% open source kan zijn en DRM kan ondersteunen. Uiteindelijk heeft Adobe het DRM-deel voor ze ontwikkeld. Dus waarom zou Firefox DRM implementeren terwijl ze hier eigenlijk tegen zijn? Omdat het een feature voor klanten biedt die ze anders niet kunnen bieden (en Chome voor Linux, in tegenstelling tot het Open Source Chromium, wel kon bieden): Toegang tot Netflix (en in minder mate andere online-videodiensten).
edit:
Naast Adobe lijkt er ook iets met Widevine Content Decryption te zijn

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 15 maart 2017 16:01]

Inderdaad, Mozilla is na veel bakkeleien onder de druk gezwogen en heeft de DRM toen maar geaccepteerd, voor een groot deel dankzij Netflix.
Kan me herinneren dat zeker voor kort je met Linux (Debian) en bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox geen Netflix kunt kijken. (Of je moet eerst een hele toer uithalen wat niet gebruiksvriendelijk is Dit terwijl HTML 5 wel wordt ondersteund op Linux) en de browsers
Niet zozeer. Er zijn tal van DRM systemen voor OTT die wel cross platform support hebben. De meesten werken met simpele encryptie van de streams (AES-128 oid) en HTTPS+Client certificates voor sleutel uitwisseling.

Silverlight is altijd al berucht geweest en imho een dom idee om te kiezen voor een relatief nieuwe dienst terwijl het al end-of-life was.
HTML5 (video) DRM is pas sinds halverwege vorig jaar op alle grote browsers beschikbaar. Mozilla was hier erg laat mee.
Dan nog waren er zat add-on of JS-based players zonder de beperkingen van Silverlight
Goede marketing vanuit Microsoft... Die vervolgens in no time de ondersteuning weer introk.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 15 maart 2017 13:25]

Klopt. De wilden (begrijpelijk) een graantje meepikken van "Web 2.0" en de opkomst van streaming. Een webplayer met DRM was in die tijd iets lastiger te vinden, maar er was zeker een markt voor (vanuit de contentproviders). Bedrijfstechnisch was het dan ook een uitstekende keuze van Microsoft, evenals het intrekken van de support, toen men inzag dat de consument er helemaal niet op zat te wachten. Helaas kregen de contentproviders dat iets later door dan Microsoft zelf. wellicht gebruikten die allemaal nog Internet Explorer :+
Exact dat. En inmiddels was er vanalles gebouwd voor Silverlight dat niet meer even omgebakken kon worden. Maar het lijkt er op dat we nu eindelijk eens van Silverlight af zullen geraken, want is natuurlijk een kwestie van tijd voordat de andere content providers volgen (@Xs4All, leest u mee? ;) ).
Inderdaad, xs4all gebruikt dit nog steeds. Zeer ergerlijk dat silverlight. Loopt continue vast waardoor ik niet fatsoenlijk tv kon kijken. Vaak genoeg dat deze er ook helemaal uit lag. Aangezien mijn tweede televisie op een desktop stond aangesloten had ik TV alleen op deze manier ingeregeld. (draadloze muis als afstandbediening is dan wel weer makkelijk)
Tip voor mensen met XS4ALL. In Windows 10 Insiders Programma kun je een 'XS4ALL Webbie' app downloaden. Die werkt bijzonder goed. Veel minder issues dan de reguliere webtv interface. Maar het blijft natuurlijk beetje behelpen....
Zelfde voor ziggo een aardig goede ziggo go app voor windows 10 waar je op tv kan kijken.
Vergeet niet dat Silverlight niet alleen in NL gebruikt wordt, maar wereldwijd
Maar IK heb er alleen in Nederland last van :P
Maar ik weet dat we voorlopig nog niet van Silverlight af zullen zijn, maar ik loop er zelf eigenlijk alleen maar in het kader van webtv nog tegenaan. Verder kom ik het zelden nog tegen.
Wat waren de alternatieven dan? HTML5 ondersteuning is jarenlang een drama geweest, en is nog steeds niet waar het zou moeten zijn.
Ja duh, Microsoft zat helemaal niet te wachten op HTML5 want ze wilde met Silverlight een vendor-lockin op Internet Explorer creeeren.

Echter Microsoft heeft de browser oorlog allang verloren doordat de Tablet markt onder Apple en later Samsung op kwam. En daar zaten ineens de heren van Ziggo, NOS en velen anderen met de handen in het haar. Net zoals al die andere die op Silverlight gegokt hadden.

Enige wat ze nog konden doen is direct alle investeringen afschrijven en snel beginnen met een HTML5 project en er van leren. Kies altijd voor de open standaarden en niet voor vendor techniek, hoe aantrekkelijk de vendor het ook doet lijken, want uiteindelijk gaat het je geld kosten.
Mijn punt was dat ze dit gelanceerd hebben in 2014, dus waarschijnlijk al in 2013/2012 hiermee zijn begonnen. Toen was HTML5 nog geen optie. Het was dus óf Silverlight, of Flash, en dan is Silverlight de betere optie voor video.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 15 maart 2017 13:43]

HTML5 ontwikkeling is in 2009 gestart, de definitieve specs waren klaar in 2012. Toen ze met Silverlight begonnen, waren de specs van HTML5 er al.

In 2011 kondigde ook Adobe al aan vol voor HTML5 te gaan, lijkt me ook een teken aan de wand.
Interessant, dat wist ik niet.
Op zo'n moment zou er meer druk gelegd moeten kunnen worden op de grote partijen
En de DRM specificatie van HTML 5 was veel later pas door browser makers geimplementeerd onder druk van content providers wat betekend dat het niet bruikbaar was voor content providers.
HTML5 ontwikkeling is in 2009 gestart, de definitieve specs waren klaar in 2012. Toen ze met Silverlight begonnen, waren de specs van HTML5 er al.
#alternativefacts :P
Gestarte ontwikkeling in 2009 is niet hetzelfde dan een bruikbaar product in 2007. Nu was Silverlight 1 vrij belabberd voor algemene applicatie-ontwikkeling, maar DRM en media playback was al geregeld.
Op een PC met IE was er inderdaad niets mis met Silverlight echter op een Android of Apple tablet was het een andere zaak. Silverlight ondersteuning bij niet MS producten is altijd al vrij belabberd geweest.

Ziggo richtte zich al jaren op de tablet markt als USP, ze geven ze al jaren weg bij een nieuw abonnement en ze maken er zelfs reclame spots mee, kan de vader stiekem F1 op zijn tablet kijken in de schuur.
Inderdaad. Ik ben klant af hierdoor. De werkzame alternatieven waren er (pipelight) maar bleven om de zoveel tijd breken of haperen. Echt een hele slechte keuze in mijn ogen.
Origineel zou Silverlight ook naar Linux komen, maar dat project (moonlight) was gestopt en is uiteindelijk de Xamarin muk geworden.
Wij zijn nu ook bezig met Silverlight vervangen met HTML5.

De keuze destijds is hier echter gemaakt dat besturingsysteem, browser resolutie e.d. af te dwingen was.

Als je dan een groot team C# developers hebt. Klinkt dat wel logisch (destijds was HTML5 ook nog lang niet zo ver als nu (2007)). En werd inderdaad ook niet vaak ondersteund. Dan is het toch A of B kiezen, beide hebben geen goede support voor alles.

Nu is dus HTML5 een optie, misschien destijds niet.
Acceptable loss. Ze hebben ook liever dat hun machines lekker luid zijn en op hoge toeren draaien. Silverlight was hiervoor perfect.
Sinds de Windows 10 app er is gebruik ik sowieso de website niet meer om tv te kijken. De app werkt veel fijner.
Onder windows 10 is de app van ziggo toch een stuk beter en sneller.
Mijn gedachte ook, gebruik de store app als Windows 10 gebruiker. En ook de Ziggo Sport app is daar te vinden.
Thanks for the TIP! ;-)
Slaat dat nu weer op? of Linux zo veilig is wou men zeggen......
ja maar vervolgens zit je natuurlijk wel op twitter/facebook....

Maar goed we gaan offtopic zo.
Ik zelf niet.. heb geen accounts op zulke sites juist ivm privacy schendingen die zulke bedrijven plegen en zit constant op een VPN verbinding.
* doet aluhoedje opzet *
Goed bezig ziggo :) . Liever open standaarden dan vendor lock-in.
Anoniem: 42901
@12_0_1315 maart 2017 15:39
De desbetreffende DRM-implementatie is geen open standaard. De DRM modules die ingeladen worden in de browser zijn niet "open" en de invulling ervan is niet gespecificeerd:

Van Wikipedia:
EME has been highly controversial because it places a necessarily proprietary, closed component into what might otherwise be an entirely open and free software ecosystem
EME has faced strong criticism from both inside[24][25] and outside W3C.[26] The major issues for criticism are implementation issues for open-source browsers, entry barriers for new browsers, lack of interoperability,[27] concerns about privacy and accessibility and possibility of legal trouble in the United States due to Chapter 12[28] of the DMCA.[29][30][31][32] Many of these issues arise because of lack of specification of the Content Decryption Modules (CDMs).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 42901 op 15 maart 2017 15:41]

Inderdaad, vind het echt top dat Ziggo hier mee aan de slag gaat. Silverlight wil je eigenlijk ook niet gebruiken.
Lachwekkend. Ziggo is de vendor van de lockin. Het is de enige waar je nog terecht kan hbo content omdat ze dat boeltje overgenomen hebben.
Verder is html5 natuurlijk rijkelijk laat.
Ze zijn eerder dan de rest... :)
Is ook gewoon eigenbelang want dat hele silverlight is redelijk afgeserveerd.
Of gebruik VPN + HBO Now :P
Yes, eindelijk! Misschien kan dit HTML5 alternatief ook geïmplementeerd worden in andere dingen zoals Plex? Het staat me bij dat dit totaal niet ging met Silverlight. Ik zou graag mijn media op een plek willen hebben.

Edit: Misschien heb ik het bovenstaande verkeerd geformuleerd. Ik bedoelde dat het wellicht nu mogelijk wordt om TV te kijken binnen Plex (als Channel) omdat er gebruikt wordt gemaakt van HTML5.

[Reactie gewijzigd door MrImpulsive op 15 maart 2017 13:12]

Ik gebruik Plex wekelijks en heb geen Silverlight... Moet gewoon werken dus.
Misschien heb ik het verkeerd geformuleerd, maar ik bedoelde dat het misschien nu mogelijk wordt om TV te kijken binnen Plex.
TV kijken binnen Plex dat kan al, heb ik al gedaan met de Plex DVR Beta. Opnemen en terugkijken, of live kijken dmv een Channel plugin. DVR kan je nu in de standaard Plex release zo aanzetten geloof ik.. dan moet je alleen nog een DVB-C capturekastje halen zoals een pricewatch: Silicondust HDHomeRun Extend HDHR3-4DC
Ik kan plex web prima kijken op elk iOS apparaat en tv met een webbrowser. Volgens mij gebruiken ze al een tijdje geen silverlight meer.
Ik bedoeld eigenlijk dat het wellicht nu mogelijk wordt om TV te kijken binnen Plex. Maar misschien had ik het niet helemaal goed geformuleerd :)
Ah, daar zou ik ook zeer zeker naar uitkijken en hoop dat dat inderdaad nu mogelijk is/wordt gemaakt.

Edit: netflix is echter ook html5 geloof ik, en daar is geen channel voor. Het zal dus nog 'spannend' worden...

[Reactie gewijzigd door svenie3000 op 15 maart 2017 14:22]

Omdat Ziggo GO afhankelijk was van Silverlight, konden ook Linux-gebruikers de dienst niet gebruiken.

> deze informatie is onjuist, maak daar toch al jaren gebruik van via wine/pipelight; https://www.struinersunie...n-op-kubuntu-met-firefox/

maar positief dat dit soort 'workarounds' straks niet meer noodzakelijk zijn

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 15 maart 2017 11:27]

Mijn ervaring met dit soort workarrounds is dat het toch meer niet werkt dan wel en/of opeens ophoud met werken omdat ze een nieuwere versie gebruiken of functies die nog niet ondersteunt zijn.

Als het met een workarround moet dan zou ik toch niet zeggen dat 'het werkt'. Nu met HTML5 zal je zonder problemen kunnen zeggen dat het werkt voor linux gebruikers :)
Het werkte voor Netflix wel toen ze nog silverlight gebruikte. MS is al een paar jaar geleden gestopt met de ontwikkeling van silverlight, dus er kwamen niet zomaar nieuwe features bij.
Mijn ervaring met dit soort workarrounds is dat het toch meer niet werkt dan wel en/of opeens ophoud met werken omdat ze een nieuwere versie gebruiken of functies die nog niet ondersteunt zijn.
Ik heb toch andere ervaringen. Welliswaar met iTVonline van KPN, maar dat draait toch al een jaartje of 2 zonder hikken op m'n Ubuntu HTPC op de slaapkamer...
Ik zie dat deze oplossing sinds een tijdje niet meer werkt,.
Mits ik de reacties op de website mag geloven.

Dus dan komt deze html 5 update als geroepen.


Weet iemand trouwens ook of dit veel voordelen kan hebben op gebied van performance? Ik had sinds kort met de ZiggoGo applicatie dat ik op 1440p wel "scherp" beeld kreeg. Maar op een 4k resolutie niet.
wanneer gaan ze eindelijk eens toegang verschaffen tot ziggo GO zonder dat je het hoofdaccount (met daarin de financiele gegevens en alles) moet gaan delen?
redelijk basaal iets met de digitalisering van alles...
maarja, het feit dat ze pas zo laat komen met HTML5 en alles achter een eigen custom implementatie van CI+ hangen is tekenend voor de "vooruitstrevendheid" van ziggo op digitaal vlak
Inderdaad vreemd dat ze dat niet met een hulpgetalletje/hash kunnen doen maar met je complete account
Inderdaad.. je kan in feite je kids niet rustig van de app gebruik laten maken.
Hopelijk opent dit de weg naar een Kodi addon, heb zo'n beetje alleen Ziggo TV om Formule 1 te kunnen kijken... Een GO abo zou een redelijke besparing op kunnen leveren, maar voorwaarde is wel dat ik zonder rare fratsen vanaf de bank F1 kan kijken.

Edit: Vergis ik me of was er altijd een online-only abo? Vind hem nu zo 1-2-3 niet meer terug.

[Reactie gewijzigd door nkkromhof2016 op 15 maart 2017 11:31]

Online-only abbo is 9,99 en hier te vinden: http://go.ziggosporttotaal.nl/

Android Tv met cast functionaliteit wordt nog niet ondersteund! Met een chromecast apparaat zelf werkt het wel prima.

On: goede zaak, lang geleden al deze vraag bij Ziggo neergelegd en nu dan eindelijk in ontwikkeling/testfase.
Die bedoelde ik ja! Dank u :-)
Nooit geweest? Ziggo Go was enkel voor Ziggo betalende klanten.
De sportvariant is voor iedereen beschikbaar. Zelf zit ik namelijk bij KPN.
Ahh dat wist ik niet! Prima om te weten maar wel jammer dat het enkel voor sport gaat :) Denk dat er zat mensen zijn die op een echt GO abonnement zitten te wachten. Tot die tijd leechen we vrolijk verder bij kennissen met Ziggo :)
Mac hier met Safari, maar ik krijg nog gewoon de vraag of ik silverlight wil installeren. Iets wat ik absoluut niet zal installeren.
Mac hier met Safari, maar ik krijg nog gewoon de vraag of ik silverlight wil installeren. Iets wat ik absoluut niet zal installeren.

log je in op ZiggoGo.tv? Ik logde tot dit bericht altijd in op Horizon.tv en daar kreeg ik idd Silverlight.
Horizon.tv geeft nog Silverlight op MacOS (en foutmelding op Safari Technology Preview)
ZiggoGo.Tv werkt zonder silverlight op Safari en Safari Technology Preview

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 15 maart 2017 17:17]

Ik heb ook ziggogo.tv geprobeerd maar er staat toch dat ik silverlight moet installeren.

Na wat onderzoek op internet blijkt dat veel mensen met safari nog de silverlight meldinng krijgen maar met Opera op mac krijgen ze wel html5.

Misschien nog maar geduldig afwachten totdat het wat breeder uitgerold wordt.
Heb je het artikel gelezen?
Momenteel maakt Ziggo GO nog gebruik van Silverlight.
Heb je het artikel gelezen?

"Uit reacties op een ander forumtopic blijkt dat de html5-player al aan gebruikers van de Safari-browser wordt voorgeschoteld."
Mooi, gelijk even een LG & Samsung app generaten, kijken of het op m'n TV's werkt. :)
Waarom niet gewoon de coax in je tv prikken? Kun je gewoon de DVB-C streams van de kabel plukken. Kost je geen bandbreedte en ook geen last van bufferen en overbelasting van Ziggo Go.
Omdat ik in 3tal woningen geen Coax had in slaapkamer... vreselijk lastig, die powerline adapters zijn om te huilen. En heb alle TV's al bekabeld met UTP (gbit cat 6). En bandbreedte heb ik genoeg, 500/40 Ziggo & 500/500 glas. Wil gewoon van die stomme STB's af. En zonder Coax. TV kijken doen wij ongeveer 5-10% van de totale tijd, rest is of Netflix of Plex.
In theorie leuk, maar vaak lastig. Met name in appartementen, waaronder in die van ondergetekende, zit vaak alleen analoge meuk op de COAX lijn. Ik had destijds een of andere Frankstein contraptie half werkend met Firefox op Linux Mint, weergegeven op een dummy X display, dat weer opgenomen via screenrecorder software, de stream daarvan doorgestuurd naar TVHeadend en dan Kodi, maar toen ging pipelight kapot en heb ik voor niks twee weken lopen stoeien met die troep :+

Ik kan wel betalen voor Ziggo, maar er komt alsnog alleen analoog binnen. In mijn vorige appartement had ik wel enige vorm van digitaal, maar dat werd minstens 7 keer gesplitst, met als resultaat een SNR van 3 á 5% en dus ook geen TV signaal. Webbased is dan eigenlijk de enige mogelijkheid, want CAT6 iigt er wel.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 15 maart 2017 14:58]

Hoe bedoel je? Het digitale signaal wordt er niet vanaf gehaald speciaal voor jouw appartement. Dit zou gewoon aanwezig moeten zijn, als het signaal slecht is dan moet of Ziggo, of de verhuurder zorgen dat dit op orde is.
Ja, da's de theorie.

De praktijk ligt anders, helaas. Waar ik nu woon kan ik niet eens een signaal vinden behalve analoog, in mijn vorige appartement was er een teken van leven maar bij lange na niet genoeg. Dat het wel zo zou moeten zijn, verandert daar niets aan.
Samsung app generaten ?
Hun TV apps zijn makkelijk te maken, template pakken en klaar, om het op hun appstore the krijgen is wat lastiger, maar lokaal kan je het gewoon makkelijk deployen. Meer hoef ik niet. Weet niet of het gaat werken, maar wel reuze benieuwd. :)
Zou je mij op de hoogte willen houden hiervan? Ik vind dat best interessant. :)
Oh wow, als dat zou werken voor een pre webOS LG uit 2013 (niet geschikt voor interactieve TV) zou dat wel een uitkomst zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee