Ziggo vervangt Silverlight-player Ziggo GO door html5-variant

Ziggo heeft de Silverlight-versie van de Ziggo GO-player vervangen door een html5-variant, waardoor de speler nu in combinatie met meer browsers werkt, waaronder Chrome. Bij enkele browsers, zoals Safari, werkt de speler nog niet.

Ziggo spreekt nog wel van een test, maar maakt de html5-speler voor Ziggo GO breed beschikbaar voor Chrome, Firefox 52 en latere versies, Microsoft Edge en Internet Explorer 11 op Windows 10. De komende periode verzamelt het bedrijf feedback van gebruikers om eventueel nog aanpassingen door te voeren.

Volgens Ziggo was de overstap van Silverlight naar html5 'een behoorlijke uitdaging': "We hebben hierbij te maken met afspraken en verplichtingen richting leveranciers van onze content." Daarmee doelt het bedrijf waarschijnlijk op drm-verplichtingen. Inmiddels is er een door het W3C goedgekeurde drm-standaard voor gebruik in browsers.

Gebruikers hoeven niets te doen om van de html5-speler gebruik te kunnen maken. Wie Safari gebruikt moet nog even geduld hebben; die browser krijgt 'op termijn' ondersteuning. Ook op Chromium op Linux werkt de speler nog niet, wel in Firefox op Linux. Internet Explorer op Windows 7 en oudere Windows-versies krijgt in het geheel geen ondersteuning.

Ziggo maakte nog lang gebruik van de Silverlight-plugin van Microsoft voor zijn Ziggo GO-speler. Het probleem was dat Microsoft de plugin al sinds 2013 niet meer onderhoudt, afgezien van beveiligings- en bugfixes. Populaire browsers als Chrome, Firefox vanaf versie 52 en Microsofts eigen Edge ondersteunen Silverlight al lang niet meer, waardoor Ziggo bijvoorbeeld het gebruik van Internet Explorer aanraadde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-07-2017 • 13:55

215 Linkedin

Submitter: lonaowna

Reacties (215)

215
212
180
11
0
5
Wijzig sortering
Ik snap nog steeds niet zo goed waarom het zo'n moeite kost om het werkend te krijgen binnen browsers. Als je gebruikt maakt van Widevine/Fairplay en PlayReady heb je het grootste deel al afgevangen en werkt het ook in de recentere safari's. Qua DRM is dat net zo veilig als Silverlight maar het bereik is een stuk groter.

Met HLS/AES heb je een nog groter bereik alleen mis je de profiling laag. Dus dat is niet echt veilig. Kan me voorstellen dat dat niet afdoende zou zijn. Maar de combinatie van de 3 DRM's geeft je al een groot bereik (nagenoeg alle recentere browsers), maar biedt wel dezelfde veiligheid.

Bron: VOD/Live met/zonder DRM mijn dagelijkse werk.
Ik zit niet zo diep in deze materie als jij, maar het lijkt mij niet vreemd als bepaalde contentproviders specifieke DRM willen afdwingen als voorwaarde voor doorgifte van hun aanbod. Je zal maar net zien dat een HBO DRM-techniek x wil afdwingen en een andere partij DRM-y. Misschien dat dat een probleem is geweest. Zo'n app heeft aanbod nodig en dan loop je nu eenmaal snel tegen administratieve/juridische zaken aan met je partners, zeker als die ook iets over de techniek willen zeggen

maar dit is puur mijn speculatie natuurlijk

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 26 juli 2017 15:24]

Dit wordt afgedwongen door de consumenten devices.

Widevine = Google (Chrome, Android, etc)
Playready = Microsoft (IE, XBox, etc)
Fairplay = Apple

Een content leverancier die alle platformen wilt kunnen serveren levert meerdere DRM smaakjes.

Zie ook https://drmtoday.com/platforms/
Ah dank! Ik was natuurlijk geneigd om het euvel meteen aan de evil contentproviders toe te kennen :X
Snap even niet waarom je gemind wordt, buiten het feit dat het speculatie is, maar dat doen wel meer mensen hier en dat snijdt vaak ook hout. Feit is idd dat contentleveranciers vaak bepaalde eisen stellen, en dat waarschijnlijk zelfs verankeren in licentieovereenkomsten. Dan kun je wel willen, maar dan kan je je beviliging niet 1 2 3 veranderen. Laadt niet weg dat een Ziggo dat gewoon moet communiceren naar de buitenwereld, dan hoeven wij ook niet te speculeren.
Vraag me af waarom desktop software kennelijk zo moeilijk te ontwikkelen is. Op telefoons bied men toch ook altijd een 'app' aan, waarom moet het op de desktop dan per se via de browser? Sterker nog, met een UWP app doet hij het zowel op (Windows) desktops als Windows phones.
In-browser is hip en werkt ook op browser-only OS'en zoals ChromeOS. Volgens mij ook makkelijker te ondersteunen. En je zit niet met updates, want elke bezoeker haalt altijd de laatste versie op :)

UWP werkt alleen in Windows 10 (grof gezegd).
Toch lijkt men op mobile te vergeten dat daar ook het web werkt. Ik erger me er altijd aan dat voor de simpelste dingen, die al via een website kunnen, toch een app wordt uitgebracht.

Het is dus inconsistent: of het web (en dan ook geen mobiele apps), of gewoone goede clients, ook op de desktop.
Vaak zijn de mobiele apps en schil om de website. Op zich vind ik dat geen probleem, want dan kan ik voor die apps een uitzondering maken dat die wel het scherm mogen roteren. De browser staat gelocked op portrait. ;)
Anoniem: 855731
@Brent26 juli 2017 23:17
De reden om een app uit te brengen is in veel gevallen heel simpel: stickyness. Je kunt naar bijvoorbeeld booking.com in een browser, maar als je de app hebt zie je die steeds staan en zal je eerder die gebruiken dan de website bezoeken. Op het moment dat je een browser gebruikt kan je op dat moment ook besluiten om naar bijvoorbeeld trivago te gaan. Nu kan je uiteraard van alle leveranciers de app installeren maar de meeste mensen zullen dat toch beperken tot 1 of 2.

Daarnaast heb je middels een app uiteraard meer invloed op de UX dan in een browser.
Vrijwel alles is tegenwoordig web based. Zodat je niet eerst een programma hoeft te installeren, je kan gewoon naar een site gaan en het werkt.
Dit heeft als voordeel dat je niets hoeft te installeren, je op elke computer direct bij je applicatie kan, met daarbij de juiste instellingen.
Voor de ontwikkelaars heeft het als voordeel dat je niet moeilijk hoeft te doen met Linux, Windows & Mac native gebeuren. Daarnaast biedt web de mogelijkheid sneller kleine patches te pushen. Mocht je een security lek hebben in een versie dan kan je dat oplossen en niemand die meer de oude versie dan nog heeft die mogelijk een gevaar voor je kan vormen.
Tegenwoordig zijn 'desktop applicaties' zoals bijvoorbeeld Discord eigenlijk niets meer dan een op web gebaseerde applicatie, bij die applicatie wordt er gebruik gemaakt van Electron om dit te doen.

Edit: verwarde Electron met de op Electron gebaseerde text editor Atom

[Reactie gewijzigd door hylke45 op 26 juli 2017 15:35]

Electron heette een aantal versies geleden nog Atom.io ;)
You were not wrong.

Gebruik het zelf ook voor een aantal applicaties.
UWP werkt niet op OSX, Android, iOS, Tizen, SmartTV's en Linux.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 26 juli 2017 16:43]

Android apps ook niet, toch maakt men die ook...
Ik bedoel meer dat een UWP app maken de oplossing niet is. Een Netflix-alike Widevine-HTML5 app wel.
Ik bedoel dat die argumentatie prima is, maar de meeste streamingdiensten toch ook iOS en Android apps maken die ook op precies 1 platform werken (UWP is tenminste nog 2) terwijl alle platformen prima websites kunnen bekijken.
Er is al een tijdje een 'Desktop App' voor Windows 10, maar die werkt ook dramatisch. Hopelijk hebben ze nu eindelijk een fatsoenlijk werkende HTML5 speler geïmplementeerd.
Misschien ook omdat een hoop 'App's helemaal geen toegevoegde waarde hebben boven de webpagina, en vaak niets meer dan een 'snelkoppeling' naar de webapp zijn.
Volgens mij zijn die apps in feite niets meer dan browsers die in een eigen venster lopen.
De ziggo go app bestaat al heel lang die gebruik ik ook meestal op windows 10.
Anoniem: 204567
@Brent27 juli 2017 10:43
Ik heb juist liever iets in mijn browser dan overal een aparte app voor.

90% van alle mobiele apps zou ook prima in een browser kunnen, als ze er een beetje fatsoenlijke responsive (mobiele) site maken.

Groot voordeel is dan dat het gelijk altijd overal werkt, geen aparte Windows/Mac/Linux/Android/iOS zooi meer. En dat iedereen altijd de laatste versie heeft.
Die 'app' op je telefoon is vaak een verkapte website ;)
Ik snap nog steeds niet zo goed waarom het zo'n moeite kost om het werkend te krijgen binnen browsers.
...
Zou dit niet om dezelfde redenen zijn dat er op sommige plaatsen nog met Windows XP gewerkt wordt? Of dat het best een tijdje geduurd heeft om Flash content van veel websites af te halen? Volgens mij worden vernieuwingen op dit gebied best wel wat tegenhouden uit het kosten/baten-perspectief.
Omdat pas sinds een klein jaartje de grote browsers allemaal DRM ondersteunen.

IE was de eerste, Chrome liet op zich wachten en Firefox kwam als laatste het hoekje onkijken.

Dat Ziggo pas een HTML alternatief serieus neemt als de browsers het pas allemaal ondersteunen is niet zo vreemd.
De 'behoorlijke uitdaging' was volgens mij alleen op contractueel gebied.

Een half jaar geleden heb ik namelijk een beetje lopen rommelen in de source code en daar bleek een HLS switch in te zitten. Ik heb die toen aangezet en daarna werkte het zonder Silverlight in Chrome.

Daarnaast is Ziggo volgens mij niet de ontwikkelaar van Horizon maar het moederbedrijf Liberty Global. Op de volgende sites wordt namelijk ook Horizon gebruikt, en die bedrijven vallen ook onder Liberty Global:
https://www.horizon.tv/ro_ro/live-channels.html
https://www.virginmediatv.ie/en/
Dacht ik mooi op mijn Surface 2 RT naar Formule 1 te kunnen kijken;
"Internet Explorer op Windows 7 en oudere Windows-versies krijgt in het geheel geen ondersteuning.".
Waarom, IE11 is toch IE11??

[Reactie gewijzigd door Don Corleone op 26 juli 2017 14:01]

IE11 op Windows 7 heeft geen ondersteuning voor de encrypted media extensions, op Windows 10 wel. Blame Microsoft, hier kan Ziggo niets aan doen. Om IE11 op Windows 7 te ondersteunen kan je niet anders dan Silverlight gebruiken, en dat is echt geen oplossing meer om in 2017 aan te bieden.
Omdat IE11 op windows 7 niet dezelfde videocodec kan gebruiken als op windows 8/10.
Er is een ziggo app in de windowsstore;)
Niet voor Windowss RT, helaas.
Jammer, ik dacht dat alle apps in de windows store ook voor de RT versie waren.
Ik heb ook een surface tablet en je wordt gewoon in de steek gelaten met de ondersteuning van dat ding.
Die app is wel erg bagger hoor. Kijk maar eens naar de ratings en je weet genoeg.
Ik gebruik de app zonder problemen op mijn laptop.
Windows 8 telt misschien ook niet mee? }> ;)
My bad, ik las het verkeerd. Windows 7 en ouder, duh!
Hoeft niet helemaal zo te zijn natuurlijk, het kan best zijn dat de gebruikte DRM in deze HTML5 versie niet beschikbaar is op bijv. Windows 7 in IE. Mocht dit zo zijn en MS gaat deze er niet in patchen op Windows 7 zal er ook geen support komen.
IE11 is geen IE11.
Windows 7 met IE11 heeft niet dezelfde ondersteuning als IE11 op hogere versies. HLS is 1 van deze missende functionaliteiten.
Ik kan mij voorstellen dat IE11 op ARM ook een vreemde eend in de bijt is.
nu nog zorgen dat je on demand kan casten naar je TV via de app... en het wordt nog eens wat..
Hier wacht ik eigenlijk ook op.

Zodra "replay" diensten (begin gemist, uitzending gemist) ook via de Chromecast ontsloten gaan worden, wordt het voor mij weer wat aantrekkelijker (qua functionaliteit) om Ziggo met basis-tv + radio aan te houden, met NPO 1, 2 en 3 in HD en de rest in SD, maar eventueel icm. 'play' functies te bekijken op Chromecast :).

Nu zit ik er hard over te denken om Ziggo er helemaal uit te gooien, 9 euro te besparen en gewoon lekker KNIPPR nog als enige dienst te gebruiken. Want dat werkt eigenlijk uitstekend via Chromecast.

Echter, NPO kijken we het meest, en de TV gewoon 'aan kunnen zetten' (zonder eerst een app in te moeten) biedt toch ook voordelen.... als Ziggo dit kan aanbieden icm. de functionaliteit die KNIPPR heeft, dan is het me nog wel die 9 euro meerprijs tov. KNIPPR waard..... ook omdat we dan iig ook nog een fatsoenlijk FM signaal behouden.
Ik vond een half jaar geleden de beeldkwaliteit van Knippr erg matig. 720P leek het wel, ik vond de beeldkwaliteit castend naar de Chromecast KPN Play beter. Inmiddels vooruitgang qua beeldkwaliteit Knippr?
Neem KermisFM bijvoorbeeld Ziggo bied dat in lelijk SD aan, Knippr in HD.
Ik vind het ook een schande dat ik deze parel in het Nederlandse televisie aanbod alleen in SD kan bekijken bij Ziggo... :(
Ik wil die housende kermisklanten in 4K HDR+ op mn TV hebben, maar dat blijkt teveel gevraagd. Ben toen maar naar de kermis gegaan voor de RR (Real-Reality) UHD experience. Wat een verschil met dat 2mbit zendertje dat Ziggo over de lijn schuift! Meteen mn abo opgezegd.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 27 juli 2017 00:29]

Ja, jij kan erheen.. niet iedereen heeft daar het geld voor he? ;-)
Ik merk weinig verschil tussen Ziggo en Knippr ben recentelijk overgestapt van ziggo naar Telfort glasvezel only. en wat is die combinatie Chromecast/knippr en andere dienste toch een verademing.
Telefoon als afstandsbediening HEERLIJK. Altijd content die ik wil met het gevoel alsof je tv kijkt.

echt die chromecast combi word de future.
Helemaal mee eens.
Ik gebruik dit ook aan de lopende band, het voelt gewoon alsof het allemaal samen hoort te vallen.
Chromecast in de keuken, Nvdia Shield TV in de woonkamer op de tv's...

Helemaal goud
Als providers zoals telfort of kpn slim zijn dan maken ze afspraken met knippr en google zodat ze goedkoop knippr kunnen aanbieden met gratis chromecast of iets dergelijks. dan hoeft de provider zelf ook geen logge tv dienst meer aan te bieden en hebben mensen meer vrijheid in wat voor content ze willen zien.
KPN heeft een eigen OTT dienst, Play. Dus ik denk niet dat ze iets met Knippr gaan doen :-)
Dat ligt waarschijnlijk aan de bitrate en het gebruikte formaat. Want 720p resolutie is juist prima. Maar met een lage bitrate is 8K ultrauberHD ook niet om aan te zien.
Ongeveer een half jaar geleden is ook wanneer ik Knippr met KPN Play heb vergeleken. En ik vond de beeldkwaliteit vergelijkbaar (Chromecast aan Ethernet).

Alleen was de interface van de Knippr app nog een ramp.

Sinds een week of wat is er een nieuwe versie, waarin je ook door de uitzending heen kan skippen (bv. na gebruik pauze of bij "begin gemist"). Uiteraard wel weer bewust geblokkeerd voor de commerciele zenders, maar bij NPO progs werkt dat fantastisch.

But then again, gewoon lineair TV kijken vind ik toch nog steeds wel het lekkerst via gewoon de afstandsbediening van de TV.
Zodra "replay" diensten (begin gemist, uitzending gemist) ook via de Chromecast ontsloten gaan worden, ...

Nu zit ik er hard over te denken om Ziggo er helemaal uit te gooien, ...

Echter, NPO kijken we het meest, ...
Al bekend met deze https://www.npo.nl/aanmelden

NPO Start Plus voor €2,95 per maand werkt ook via chromecast.

Kun je series soms al kijken voordat ze op TV uitgezonden worden, en een jaar of langer na de uitzending op TV is geweest. Ook de zappbios films.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 juli 2017 14:36]

Deze ken ik ja. Dat wil zeggen: We hebben hier al sinds het beign een abbo op NLZiet. Dat biedt eigenlijk dezelfde functionaliteit, met sinds kort ook lineair TV kijken in beta. Dat laatste is ook wel heel duidelijk, want werkt vooralsnog half niet zo goed als Knippr of KPN Play.

Yep...we hebben hier nogal wat abbo'tjes lopen (tot nu toe nog Ziggo basis, TV Sparql Lite van Tweak, Knippr, NLZiet).

Op termijn hoop ik dat we dat terug kunnen brengen naar hooguit één abonnement icm. NLZiet of idd eventueel NPO Start Plus, als de gekozen 'primaire' manier van TV kijken ook tot een week terug kan voorzien in de content van de commerciëlen.

Helaas kleven aan alle vormen tot nu toe nog wel nadelen (ook in het hoofd houdend dat onze TV nog geen CI+ interface heeft).

Het liefste zou ik dus eigenlijk het basis abbo van Ziggo houden, omdat dan lineair TV kijken iig goed geregeld is. Nadeel: Alleen NPO 1, 2 en 3 in HD. En replay functies nog niet via Chromecast. Dus zou ik dat nu nog moeten aanvullen met Knippr, NLZiet of NPO Start. NPO Start biedt echter volgens mij nog niet het vanaf het begin kijken van een lopende lineaire uitzending (en ook niet op de commerciëlen).

Daarom hoop ik eigenlijk gewoon dat Ziggo dit uiteindelijk vanuit hún app gaat doen. Want de door mij gewenste functionaliteit is er wel, maar nog niet op het grote scherm.

[Reactie gewijzigd door eymey op 26 juli 2017 14:49]

Bij NPO heb ik de indruk dat ze de live uitzendingen in 1x encoderen voor vaste stream van web, pas als de uitzending is geweest.

Terwijl ze wel al steeds een klein stukje als .ts pushen. Dus de voorkant lijkt al voorbereidt. Een kwestie van tijd denk ik.

Via een schotel heb je ook BBC kanalen gratis is HD trouwens (geen kaartje nodig), free-to-air zeg maar. Ook van andere Europese landen kun je gratis HD ontvangen, en afhankelijk van je schotel, ook zelfs van de US.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 juli 2017 15:44]

US zenders op de schotel lukt niet in West-Europa, de satellieten waar die opzitten zenden niet uit over Europa. Je gaat hooguit de nieuwszenders vinden (CNN Europe, CNBC Europe, Bloomberg)z

Misschien dat je er een of twee gaat vinden op de C-band satellieten, maar daar houdt t dan ook wel op.
En toch ontvang ik in Nederland zenders uit de US met soaps, heel de dag politie actie, ruziënde mensen in een show e.d. vaak dus niet echt interresant.

Als ze normaal hier niet in range moeten zijn, zal het wellicht door reflectie komen of het type schotel ofzo..?

[Reactie gewijzigd door djwice op 27 juli 2017 13:50]

Geen idee, welke zender heb je het over? Misschien 5USA? Of een van de andere Amerikaanse zenders gericht op Europa?

De echte Amerikanen zitten om licentieredenen niet op satellieten die op Europees grondgebied beschikbaar zijn. De beam van de satellieten waar deze zenders op zit reikt niet tot Europa (voorbeeldje van een van de satellieten die o.a. Dish Network doet in de VS: http://www.lyngsat-maps.com/footprints/Galaxy-16-Ku.html).
Weet natuurlijk niet in welk gebied jij precies woont, maar Ziggo bied 30 zenders GRATIS aan.
Yep, maar waarvan alleen NPO 1, 2 en 3 in HD. En dan ook nog 19 euro per maand daarvoor vragen.....
Schandalig dat Ziggo geld vraagt voor een dienst! Sjongejonge
Waar zeg ik dat het schandalig is dat ze geld vragen voor een dienst? Ik zeg alleen dat het zo langzamerhand niet meer in verhouding is met hetgeen wat geboden wordt.
"En dan ook nog 19 euro per maand daarvoor vragen..... "

Straalt toch enige minachting uit.

Maar goed, voor die 18.70 krijg je inderdaad 30 zender, een signaal over de kabel, een monteur die je komt aansluiten, een helpdesk die voor de klaar zitten, en ook nog een Online TV kijken.

Je krijgt dus heel wat meer voor 19 euro dan een paar zenders.
Anoniem: 855731
@eymey26 juli 2017 23:18
Dat zegt jouw werkgever misschien ook wel over jou....
Denk dat mijn werkgever iedere werknemer graag maar 19 euro per maand zou willen betalen :+
Nee, stel je voor dat je kan casten naar een apparaat wat op kan nemen. Wat een schijnmaatregel is, puur om de maatschappijen te plezieren.
Alsof je op je PC niks kan opnemen…
Zie idd genoeg voorbij komen met Netflix of HBO logos, dus schijn. Maargoed, daar ontkom je niet aan; als de gemiddelde gebruiker het maar zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt, dan is voldaan aan 'voldoende maatregelen' vanuit DRM.
Anoniem: 855731
@michelr26 juli 2017 23:19
Zonder die maatschappijen ook geen content. Of werk jij wel voor niets?
Ik roep niets over gratis content, ik riep iets over het (zinloos) beschermen van content, wat ook verdisconteert zit in de pricing van dienst / product.
Heeft vaak weinig met plezieren te maken. De content eigenaren vereisen dat gewoon, anders krijg je geen content c.q. streaming licentie voor die content.

Dan bieden ze liever alsnog de content aan met een kleine beperking, dan dat ze helemaal de content niet hebben.
That was sarcasm :)
Heb daar laatst op het Ziggo webcare twitter account een vraag over voorbij zien komen. Het mag (volgens die tweet dan) niet vanwege bepalingen in de contracten die de uitzendrechten regelen. Met andere woorden, de content leveranciers (de filmmaatschappijen, HBO, etc.) willen het niet hebben. Daar kan Ziggo weinig aan doen. Daar is een omslag in denken bij de productiemaatschappijen voor nodig. Die willen voor elk apart onderdeel geld zien. Wel jammer, want het zou heel handig zijn.
LOL, dat is een standaard antwoord.. want hoezo kan je met Knippr wel streamen dan? :')
Aanbod van Ziggo is groter dan Knippr volgens mij. Het zal ook niet zo snel om NL1/2/3 gaan qua issues maar eerder rondom BBC/Sport/Etc (de "uitgebreide pakketten")
Voor mij bied Knippr precies wat ik nodig heb en dankzei een VPN kan ik "gratis" BBC zenders kijken.
Ik kan me dat nauwelijks voorstellen.

Dat wil zeggen: Bij HBO kan ik het me misschien nog voorstellen.

Maar op z'n minste kunnen ze "replay" functies (begin gemist, pauzeren, afgelopen week gemist) activeren voor zenders zoals die van NPO, RTL en SBS.

KPN, KNIPPR en NLZiet bieden die bijvoorbeeld al wél prima aan via Chromecast.

Dat het van een aantal premium zenders niet mag, ok... maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het van niemand mag.
Klopt het dat die nieuwe Ziggo Windows app alleen te downloaden is uit de MS Windows 10 Store :?

En dus alleen als je Windows 10 draait MET een Microsoft Account :?

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 26 juli 2017 14:56]

Nee dit klopt niet. Als je naar https://www.ziggogo.tv gaat kan je direct kijken. Als je die Windows 10 app wilt downloaden heb je een Microsoft Account nodig. Dit is niet omdat Ziggo dat wil, maar omdat Microsoft dat wilt.

Maar als je wilt kan je tijden het inloggen op de Windows 10 Store er voor kiezen om alleen daar op in te loggen ipv om je Windows 10 om te zetten naar een Windows 10 account
Dank je. Helder en erg nuttig! :)
Bij mij werkt ziggogo.tv nu eindelijk ook, ik gebruik Firefox 54.0.1 op een W7 Home Premium pc.
Heb er lang geleden al uitgebreid op het Ziggo forum over geklaagd, dat ze zo lang wachtten met HTML5, maar nu is het dan zo ver, nu ook al mijn Ziggo kanalen op de pc!
Nou nog een tooltje, om de in de browser afspelende uitzendingen op te nemen...

[Reactie gewijzigd door erikmvh op 27 juli 2017 20:29]

Dat is toch sowieso de beperking van de windows store.. Is niet anders bij google playstore, Valve's steamstore, Apple's appstore en ga zo maar door..
Dus Mac gebruikers hebben nog geen oplossing.
Nee. Best wel slecht. Gelukkig heb ik geen Ziggo maar toch.
@Anoniem: 204567 @rachidfinge Ik vind een andere browser gebruiken eigenlijk geen fatsoenlijke oplossing. Een browser zou een browser moeten zijn.
Anoniem: 204567
@iAR26 juli 2017 16:44
Dat sommige browsers geen volwaardige browsers zijn, ligt aan die browsers. De tekortkoming zit in dit geval in Safari.

Ik snap sowieso niet hoe er nog mensen met een Mac kunnen zijn die alleen Safari hebben en geen Firefox of Chrome of een andere echte browser.
Waarom zou ik een 'echte' browser moeten hebben? Safari werkt erg prettig. Is snel en gesynchroniseerd!
Anoniem: 204567
@iAR26 juli 2017 23:48
Waarom zou ik een 'echte' browser moeten hebben?
Om hedendaagse content te kunnen bekijken.

Safari loopt hopeloos achter. Het is 2017, een browser die vandaag de dag nog steeds geen H.265 (hevc), Ogg Audio/Video, en VP8/9 ondersteunt... tja :{
Daar heb ik gelukkig geen last van. H.265 komt dit jaar.
Ik kan nu een feature noemen waarin Chrome hopeloos achter loopt, maar dat heeft weinig zin. Safari is niet zo hopeloos verouderd als jij misschien denkt. Het is een prima browser met erg fijne en stabiele feature / bediening.

Dat er verschillen zijn in wat we hebben afgesproken is spijtig maar daar hebben ze helaas allemaal in meer of mindere mate last van.
Anoniem: 204567
@iAR27 juli 2017 10:38
Ok, maar het is dan onzin om te zeggen dat er geen oplossing is voor Mac (zoals iemand hierboven beweerde). Er is geen oplossing voor Safari.
Ik was ook niet degene die dat zij, ik vind het geen fijne oplossing.
Dat is wat anders dan zeggen dat er überhaupt geen oplossing is voor Mac. :)
Nooit van Chrome voor Mac gehoord? 🤔
draait die Mac dan op Windows 10?
Ziggo spreekt nog wel van een test, maar maakt de html5-speler voor Ziggo GO breed beschikbaar voor Chrome, Firefox 52 en latere versies, Microsoft Edge en Internet Explorer 11 op Windows 10.
het werkt nl. ook niet onder chrome icm Ubuntu

[Reactie gewijzigd door Yucko op 26 juli 2017 14:22]

Werkt gewoon met Chrome op m'n Mac (met macOS), zojuist even getest.
Dat Windows 10 slaat op MS Edge en IE. Alle andere browsers werkt het op elk OS. Hier op Chrome en Firefox onder Fedora werkt het in ieder geval als een trein.
Met Firefox onder Ubuntu werkt het prima (zojuist getest). Wel even DRM ondersteuning aanzetten in Firefox. Met Firefox op Windows 8.1 werkt het ook, dus ga er vanuit dat het dan op een MAC met Firefox ook wel werkt.
Werkt prima met Chrome icm. Ubuntu hoor.
Geen echte oplossing imo. Geen native support.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 26 juli 2017 14:33]

Anoniem: 204567
@GeforceAA26 juli 2017 14:26
Je hebt toch Firefox en/of Chrome op je Mac? Of eventueel Vivaldi, daar werkt het ook mee.
Betekend dit ook betere addons voor Kodi? Ik had begrepen dat het nu allemaal lastig is omdat silverlight niet werkt binnen Kodi.
Bedoel je Kodi of android ?
Geen idee of Kodi html5 met DRM ondersteunt.

Dat is dus (logischerwijs) de voorwaarde om dit te kunnen gebruiken.
Ik hoop het, maar nu alvast af van IE gelukkig
Dat is ook meteen het eerste wat door me heenging. Een mooie plugin voor Kodi, gewoon helemaal legaal en daardoor gebruik kunnen maken van mooie gpu's. Hierdoor kan de tv ervaring ver boven die van de ziggo mediaboxen of ingebouwde dvb-c ontvangers getild worden. Ik kijk nu tv (legaal) via een gt1030, toch erg mooi!
Inderdaad. De app voor Windows 10 is een vooruitgang, maar die app is ontzettend slecht. Zware belasting (tov bijvoorbeeld netflix/youtube) en de bediening blijft in beeld vooral als je bezig bent in een ander venster...

Nu kunnen ze misschien hun aandacht daar op vestigen :D
Niet alleen slecht, ook niet vooruit te branden. En idd random 'pauzes'. Erg irritant bij start f1/motogp, penalties etc.
Dan zou ik gewoon F1 op de TV kijken? Ik moet er niet aan denken om dit via een browser te moeten doen..
Ik zet de TV aan, F1 aan en klaar? 4 knoppen totaal: tv - aan/uit, horizon aan/uit, zender (2cijfers).

Heerlijk beeld kwaliteit, geen pauzes (behalve de reclame tussen q1,2 en 3), geen functietoetsen in beeld en etc.
TV? Oh ja, dat ding voor mn Xbox :) "TV" (de app) staat meestal aan als behang (behalve als ik wat ga kijken). Die stroomvretende onding van Horizon staat nog in de doos. Maargoed, "nee" was geen optie, dus je krijgt 'm opstuurd of je 'm wilt of niet.
Je kan gewoon een pakket nemen met een CI plus module of humax decoder, scheelt je nog wat euro's ook. Of een abonnement zonder apparatuur voor tv kijken, dan heb je ook digitale zenders als je tv een dvb-c decoder heeft , en ook formule 1 is dan te zien.

https://www.ziggo.nl/alles-in-1/zelf-samenstellen/

https://www.ziggo.nl/internet/vergelijken/
Zonder mediabox was (destijds) helaas geen optie.
Oké dan moet je het doen op de manier zoals jij het wilt, met bijbehorende problemen.. Hoewel die uiteraard vast en zeker opgelost zullen worden maar goed.
Liever kijk ik de F1 zonder de issues die jij noemt (neemt niet weg dat de ''webstream'' versie ook gewoon zou moeten werken, wat die vast en zeker gaat doen met HTML5.. hoop ik, voor jou en andere dan).
En als je niet thuis bent maar toch wil kijken? Dan heb je weinig keuze?
Ik heb Ziggo sport totaal rechtstreeks omdat het dan maar 9,99 per maand is... en moet zeggen dat de streams van goede kwaliteit zijn en ja.. allang in HTML5.
Heel fijn inderdaad. De Ziggo app was de enige reden dat ik Internet Explorer af en toe moest opstarten (niet eens Edge, want die werkte ook niet). Nu kan ik in Chrome blijven.
Dat klinkt bekend, ja :+
Silverlight had geen plugin voor Edge en die gingen ze ook niet maken. Dat is een onomwonden manier van Microsoft om te zeggen dat ze de stekker uit Silverlight hebben getrokken ten faveure van de HTML5-standaard.
Klinkt inderdaad bekend. Je zoekt oplossing... Chrome werkt niet, Edge werkt niet, dan maar de app downloaden voor windows 10. Slechte performance, knoppen in beeld, etc.

Kom je hier en blijkt dat velen hetzelfde probleem hebben en dezelfde oplossingen met dezelfde voors en tegens gebruiken. Toch ergens wel leuk om te lezen, maar jammer dat je elkaar al niet eerder vindt terwijl je het probleem aan 't oplossen bent (is ook mijn eigen schuld, want ik heb er niet 1 keer naar gezocht op internet).
En dan hadden we elkaar kunnen vertellen dat er geen oplossing is ;)
Dat hebben ze niet onomwonden gedaan.
Ze hebben het 4 jaar geleden in een persbericht de wereld in geholpen.

En we mogen blij zijn dat MS zich aam standaarden houdt.
Tijdens hun bijna monopolie in de browserwereld hielden ze zich alleen aan hun eigen standaard ipv wereldwijd geaccepteerde...
In het persbericht stond het juist omonwonden (oftwel, regelrecht, ronduit,open, onverbloemd etc)
Bij mij werkt de windows 10 app juist vele malen betrouwbaarder dan de silverlight versie in IE11. In IE11 heeft ie in fullscreen wel eens moeite met de hoogste kwaliteit beeld vast te houden. Schakelt regelmatig terug naar lagere bitrate of SD-beeld. Ook heel vaak errors waardoor ik niet verder kan kijken.

De W10 app was vanaf t begin een enorme verbetering. In de vele tientallen uren dat ik TV heb gekeken via die app maar twee keer een error gehad. Ook houdt ie altijd perfect de hoogste beeldkwaliteit vast. Dit is 720p en 3,5 Mbps.

De nieuwe html5 versie heb ik vandaag nog niet geprobeerd. Ga hem vanavond eens testen. Maar enkele maanden geleden (toen hij via een kleine omweg ook al beschikbaar was) was t een enorm pokkeding wat om de paar minuten crashtte. Maar ik ga ervanuit dat dat nu verbeterd is. Al zal hij nog lang niet perfect zijn aangezien het nog een testversie is.

Update: de eerste (korte) test met de nieuwe html5 Ziggo Go is erg positief. In Firefox 54.0.1. 64-bits lijkt alles keurig te werken. De CPU-belasting op mijn i5-4590 is maar zo'n 10-15%. Hij houdt netjes de maximale kwaliteit (720p en 3,5 Mbps) vast, ook fullscreen. Ik hoop hem snel wat langer te kunnen testen.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 26 juli 2017 18:13]

De Windows app heeft 50% van de tijd (als je een video op pauze zet) bij het verder gaan met afspelen een fout. Soms kan je dan zelfs de hele serie of het seizoen niet terugvinden. (Bij Movies/Series XL iig)

Gisteren geprobeerd via de HTML5, leek erg positief, tot opeens midden in een aflevering Sopranos een foutmelding kwam, en wat ik ook deed, ik kon die aflevering niet meer afspelen. Via de Win10 app weer wel.
En dan niet te beginnen over de random, beeld kan niet afgespeeld worden fouten. Erg irritant als net de eerste ronde van F1 begint :(

Dus nu moet ik via WEB ziggo go bereiken ipv de windows 10 app of wordt die ook geupdate?
Inderdaad zeg, dat ze in 2017 nog durfden aan te komen met Silverlight :X Ik heb me daar zo aan zitten ergeren als je weer 's niet kon kijken. Ben er erg blij mee :)
Praise the lord! Ik ben hier inderdaad ook hard aan toe. Blijheid! :o
Hopelijk volgt in Telenet in België ook. Zij maken net als Ziggo nog steeds gebruik van Silverlight. Beide zijn Liberty Global dochters...
Telenet gebruikt al vele maanden html5 voor yeloplay.be mits de browser in kwestie dat correct ondersteunt. Ziggo is zo'n beetje Telenet Light, een heleboel technische zaken worden door/voor Telenet ontwikkeld en/of proefgedraaid om daarna voor redelijk wat verschillende Liberty Global ondernemingen ook gebruikt te worden. De html5 player is slechts 1 voorbeeld.
@svenska Best eerst jezelf correct informeren voordat je begint jezelf op te naaien want je slaat de bal volledig mis.

[Reactie gewijzigd door TetsuoShima op 26 juli 2017 15:09]

Je hebt gelijk, nu zie ik inderdaad dat Chrome en Firefox gewoon perfect werken met Yelo Play.
Ik was het al zo gewoon om telkens IE te gebruiken hiervoor.
Hoe lang is dit al?

Mijn excuses voor het misverstand, en thumbs up voor Telenet, die in dit geval dus waarschijnlijk de technologie aan Ziggo levert, en niet omgedraaid.
Inderdaad, nu mag Telenet diezelfde HTML 5 technologie van Ziggo overnemen voor hun Yelo Play platform. Want anno 2017 is het echt belachelijk om Chrome, Firefox etc... uit te sluiten van zulk systeem.
En het werkt nog eens traag/log op de koop toe!
In veel browsers kan je bij Telenet al heel lang in HTML5 kijken hoor. Chrome, Firefox en Edge zeker. Het zou kunnen dat ze voor IE en Safari nog Silverlight gebruiken.
Laten we hopen!
Ik gebruik al een tijdje de HTML5 versie in Chrome op Linux. Deze kreeg ik automatisch omdat Silverlight op Linux niet te doen is. (Chrome heeft wel DRM, Chromium niet)
Sinds wanneer kan jij dan gebruik maken van de HTML5 versie? En moonlight Pipelight was inderdaad een draak om te installeren en het gaf allemaal problemen met andere programma's.

[Reactie gewijzigd door Dtsonline op 27 juli 2017 08:45]

Een week of 3 geleden denk ik. Ik keek naar de F1 race.

Ik heb het hiervoor wel geprobeerd met Pipelight, maar dat was een drama. Dus ik had het eigenlijk al wel opgegeven. Maar laatst toen ik het weer eens probeerde (ik wilde het nu toch echt wel werkend krijgen) deed alles het ineens.

Ik moet alleen wel steeds onveilige scripten accepteren van Chrome, dus dat mogen ze weleens uitzoeken.
EDIT: De DASH stream wordt over HTTP verstuurd. Dit mogen ze weleens HTTPS maken, want dit staat natuurlijk zeer amateuristisch...

[Reactie gewijzigd door -Dream op 26 juli 2017 15:12]

Pipelight icm Firefox op Linux (Linux Mint KDE) werkte vroeger best goed. Alleen hebben ze een tijdje geleden (half jaar ofzo) bij Pipelight het gestopt. Grootste reden was dat ze een plugin hadden waar via Wine de Windows Plugins werden gesimuleerd. En alhoewel dat best goed ging, was het probleem dat alle grote browsers binnen korte tijd ondersteuning voor (de meeste) plugins gingen beëindigen.

Dus het Pipelight idee ging na verloop van tijd toch niet meer werken. En omdat de meeste diensten toch met HTML5 overweg konden, wat er geen echte reden meer om Pipelight te onderhouden.
Moonlight was al veel eerder gestopt met implementeren van Silverlight en miste nog een hoop functionaliteiten en was dus helaas (indertijd toen HTML5 nog in de kinderschoenen stond) nooit een echt alternatief.
De html5 beta van ziggo staat al enige maanden online, deze kon je forceren door de user-agent van je browser aan te passen. Ik kijk ook al enige maanden naar de html5 versie (linux laptop, dus een stuk handiger dan de pipelight oplossing)
Als je chromium-widevinecdm installeert heb je ook DRM met Chromium.
Ik zag net al dat ik het ook zo heb gedaan. Helemaal vergeten! Ik heb Chrome niet eens geïnstalleerd blijkbaar :P
Dat werd tijd!. Valt me ook op dat de beeld kwaliteit tegenwoordig best goed is (720p?).
Hmmm ik heb game of thrones maar weer gedownload omdat ik de Ziggo Go kwaliteit zo slecht vond. Het leek net alsof iemand met een videocamera in de bios had gezeten.
Via de app of site? Kijk hier op een 32'' scherm wat d'r redelijk goed uitziet. Downloaden niet waard.
Via app op de chromecast op 32" 1080p, resolutie was wel direct goed maar heel vlekkerig beeld. Ook nadat hij uitgebreid de tijd had om te bufferen.
Ik had bij de laatste GOT aflevering ook het idee dat ik naar een oud dvd-tje zat te kijken. Snelle camerabewegingen was 1 groot blokken-festijn!
oude dvdtjes hadden dat probleem van '1 groot blokken-festijn' niet... ja geripte 700mb versies, die wel.
Er wordt inderdaad HD-kwaliteit (1280x720) aangeboden op veel zenders (al zijn er ook nog SD-zenders: 704x396).

De kwaliteit wordt bepaald door de maximale bitrate die je kunt krijgen. Bij een goede verbinding krijg je bij HD-zenders een constante 3,5 Mbps. Bij een slechtere verbinding (of een slecht werkende app) kun je minder dan dat krijgen. 3,5 Mbps is niet voldoende voor 1080p, zouden ze 1080p aanbieden met dezelfde bitrate dan zou het beeld niet beter zijn. Met een hogere bitrate zou 1080p uiteraard wel beter kunnen zijn.

De SD-zenders (704x396) zijn begrensd op een lagere bitrate. Dit is 1,4 Mbps. Hiermee hebben de SD-zenders een lagere resolutie dan NPO Start en ook een lagere bitrate. NPO Start biedt 570p aan met 1,7 Mbps. De HD-kwaliteit van Ziggo Go is dan weer wel stukken beter dan NPO Start (720p en 3,5 Mbps).

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 26 juli 2017 18:10]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee