Door studenten gemaakte familieauto op zonne-energie krijgt Nederlands kenteken

De Stella Vie, een zonneauto die studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben ontwikkeld, is goedgekeurd om de weg op te gaan. De auto krijgt na uitgebreide keuringen een Nederlands kenteken.

Het Solar Team Eindhoven noemt het behalen van het kenteken 'een van de belangrijkste doelen' van dit jaar. De testen namen een maand in beslag en de studenten moesten nog enkele aanpassingen maken om de weg op te mogen.

De studenten presenteerden de Stella Vie enkele maanden geleden. De zonneauto heeft een maximumsnelheid van 130km/u. Verder is er technologie aan boord zoals parkeernavigatie die tijdens het parkeren rekening houdt met de stand van de zon.

Ondanks dat het nieuwe model minder zonnecellen op het dak heeft dan voorgangers, is de auto in staat om zo'n duizend kilometer te rijden op een zomerse dag in Nederland.

In oktober gaat het team van 23 studenten met de Stella Vie deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië. De wedstrijd vindt plaats van 8 tot 16 oktober. Het team doet mee in de Cruiser Class voor praktische auto's. Deelnemende teams worden beoordeeld op technische innovatie, verbruik en het aantal personen dat vervoerd kan worden. Het TU/e-team verdedigt zijn wereldtitel in de tweejaarlijkse wedstrijd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-08-2017 • 18:02

131

Submitter: bastiaan_

Reacties (131)

131
128
47
8
1
41
Wijzig sortering
Ik heb nog steeds het gevoel dat het efficienter is om zonnepanelen onder een hoek van 32 graden op het dak van je huis/garage te leggen, waar ze meer zon zullen vangen, dan plat op een auto. Die vervolgens door bomen en gebouwen langs de weg en in binnensteden en parkeergarages ook nog eens niet altijd zon zullen vangen. Deze auto lijkt een beetje gemaakt voor een schaduwloze wereld, waar de zon altijd loodrecht boven de auto hangt. Dan denk ik eerder aan de Sahara dan aan Nederland.

Als de auto genoeg accucapaciteit heeft om elke dag naar huis te rijden dan kan je daar de stroom van je eigen zonnepanelen laden. Dat hoeft niet eens een eigen accusysteem te zijn, je kunt het electriciteitsnetwerk als accu zien. Maar 1000 km is ook overkill. Ikzelf rijdt meestal elke dag max 200 km, soms voor familiebezoek of uitje 300 km, en als ik met de auto op vakantie ga naar zuid-Frankrijk is dat eigenlijk de enige keer dat ik 1000 km op 1 dag rij. Als je je auto net zo vaak oplaadt als je smartphone (iedere avond), dan heb ik genoeg aan 300 km echte range met de airco aan. Voor die vakantie huur ik dan wel een auto.
Ik heb nog steeds het gevoel dat het efficienter is om zonnepanelen onder een hoek van 32 graden op het dak van je huis/garage te leggen, waar ze meer zon zullen vangen, dan plat op een auto.
Dat is ook efficienter.
Bovendien ook comfortabeler omdat je een auto liever in de schaduw zet dan in de zon.
Het is veel logischer om 20 kg aan batterijen mee te nemen dan 5m2 aan zonnepanelen.
Die batterijen werken namelijk ook in de winter

[Reactie gewijzigd door TWyk op 24 juli 2024 06:34]

Die batterijen werken namelijk ook in de winter
Naarmate het kouder wordt doen die batterijen ook steeds minder hoor.
Op https://www.renault.nl/modellen/elektrische-autos/zoe.html zie je dat er van de 200km bij 20 graden maar 95 overblijft bij -15 en dan rijd je nog maar 30km/h. Bij 130 (hoger gaat het tabelletje niet) is het respectievelijk 89 en 61 (al zal je bij -15 zelden nog zo hard kunnen vanwege gladheid)

Als je dan uit gaat van 61km bereik (in het ongunstigste geval dus) dan kom je voor veel mensen al onder de grens van wat ze aan woon-werk-verkeer doen. Het is dus zeker zinvol om een groter bereik na te streven. Op dit moment is de makkelijkste manier om dat te bereiken het verminderen van het gewicht van de auto. Het best gaat dat door van de nu gebruikelijke stalen (zelfdragende) carrosserie over te gaan op een monocoque of een buizenframe met lichtgewicht (polyester, koolstofvezel, ...) carosserie. Dat laatste is iets dat al decennie gedaan wordt maar vanwege gebrek aan automatisering nog te duur is voor massaproductie.
Weet je hoe vaak het hier -15 graden is?
Het land waar elektrische auto's trouwens heet meest populair zijn is Noorwegen. Dus ik denk niet dat de kou een enorm beletsel zal zijn voor het poulairder worden van elektrische auto's.

De makkelijkste manier om het gewicht van autos'te verminderen is het gebruik van stees efficientere batterijen.
Je verwees zelf met een link naar de Renault Zoe. Die rijd nu nog met een 24 kWh accu rond maar het nieuwe type rijdstraks met een 40 kWh accu die evenveel weegt.
Een verbetering van 67% in de energie dichtheid per gewicht voor accu's die in een paar jaar tijd is bereikt en die ontwikkelingv gaat gewoon door.
Weet je hoe vaak het hier -15 graden is?
Niet vaak. Toch heb ik het al meegemaakt. Maar ook onder die omstandigheden moet hij het dus doen.
Ook als jij besluit ermee naar de wintersport te gaan (omdat je geen andere hebt) moet hij blijven rijden.

Ik las ooit een stukje over een Duitse fotograaf die op een motorfiets de Andes was doorgetrokken (van Zuid naar Noord of omgekeerd) veelal op 5000 meter hoogte. Zijn autofocus camera's werkten niet meer. Zijn mechanische camera vroor vast aan zijn handen maar werkte wel.
Het land waar elektrische auto's trouwens heet meest populair zijn is Noorwegen. Dus ik denk niet dat de kou een enorm beletsel zal zijn voor het populairder worden van elektrische auto's.
Noorwegen beschikt over veel witte stroom. Voor korte stukjes zal hij zeker voldoen en 's winters zal men daar al snel op de sneeuwscooter stappen.
De makkelijkste manier om het gewicht van autos'te verminderen is het gebruik van stees efficientere batterijen.
Lichte auto's bouwt men, op de manier die ik genoemd heb, al sinds de jaren 60. Het Nederlandse Donkervoort is een mooi voorbeeld. Het bekendste recente voorbeeld is de Tesla Roadster. Die heeft geen buizenframe maar het aluminium frame van de Lotus Elise. Dit zou je als doorontwikkeling kunnen beschouwen van dat buizenframe.
Nu zijn de Donkervoort, Lotus Elise en Tesla Roadster allen tweezitters maar in principe kan dit ook voor een familiewagen. Dan nog moet je makkelijk onder de 1000kg kunnen blijven met accu's.

Om die steeds efficiëntere batterijen van jou mogelijk te maken moet er eerst jaren aan research in gestoken worden. Als men echter het bouwen van lichte frames en polyester/glasvezel/carbonvezel/kevlar bodies kan automatiseren, dan is dat vandaag al te realiseren. Ter vergelijking de eenpersoons eWAW, een velomobiel (een fiets met een kuip dus, meestal als driewieler) met elektromotor. Deze weegt 28 (andere merken/modellen tot 34 kg.)
http://nl.fietser.be/Home/ewaw

Deze mag in Nederland en Belgie met maximaal een 250w motor worden uitgerust die afslaat als men niet trapt of boven de 25km/h komt. In Duitsland mag die tot 45km/h en met 600w uitgerust zijn en hoeft die niet af te slaan als je niet meer trapt. Het is dan officieel geen fiets meer maar een bromfiets.
http://www.akkurad.com/velomobile.html

Een tweezitter maken kan in principe ook: http://www.velomobiel.nl/duoquest/

Nog een leuk artikel:
http://www.lowtechmagazin...dan-elektrische-auto.html
http://www.lowtechmagazin...n-velomobiel-en-auto.html

Licht bouwen kan dus best als je maar de juiste materialen kiest en de snelheid aanpast aan de constructie. Hoe sneller je moet kunnen, hoe stijver de constructie moet zijn, hoe zwaarder deze wordt en hoe krachtiger de motor moet zijn en dus hoe groter de accu's bij gelijkblijvend bereik.
Deze grafiek geeft dat mooi weer:
https://lh3.googleusercon...ruik%2520vervoersmodi.png

De Renault Zoe weegt 1468kg en dat is eigenlijk al teveel. Daarnaast staan Franse auto's nou niet bepaalt bekend om hun lange levensduur en storingsvrije en onderhoudsarme gebruik, dit in tegenstelling tot de gemiddelde Japanner.
Je verwees zelf met een link naar de Renault Zoe. Die rijd nu nog met een 24 kWh accu rond maar het nieuwe type rijdstraks met een 40 kWh accu die evenveel weegt.
Ik was uitgegaan van de 22kWh accu waarmee het instapmodel nu op de Nederlandse site wordt aangeprezen. Ja met die grotere accu gaat de range omhoog, maar dan nog zit je met een actieradius dat je niet zonder nadenken zomaar kunt gaan rijden. Je zal deze iedere avond aan de laadpaal moeten zetten, is je plaatsje toevallig die avond bezet (en ik kan op zondagavond vaak al moeilijk parkeren) dan kun je de volgende dag niet naar je werk. Als je na terugkomen van je werk nog even wilt gaan shoppen in een naburige grotere stad, dan gaat dat niet want de accu is nog niet voldoende opgeladen.
Dat gaat allemaal wel komen, mede door die verbeterende accutechniek, maar ook de constructie van de auto zelf moet lichter. Dat zal ten koste gaan van de maximaal haalbare snelheid.

Afgelopen juli reed ik 820km naar mijn vakantieadres. Ik heb, om te proberen (sinds half juni andere auto), even 160 gereden (Ich liebe Deutschland zingend ;) ) maar toch lag mijn gemiddelde, met alle pauzes, wegwerkzaamheden en verkeersopstoppingen rond de 60km/h. Doordat je die hoge snelheden steeds maar kleine stukjes kunt volhouden hebben ze heel weinig effect op de reistijd, dit in tegenstelling tot al die vertragende elementen. Die hoge snelheden zijn helemaal niet nodig, 120 à 130 kruissnelheid is meer dan genoeg. Het tijdverlies daardoor is verwaarloosbaar.
... dan heb ik genoeg aan 300 km echte range met de airco aan.
Dan noem je ook wel echte range en inderdaad met airco en kachel op vol vermogen (dus een beetje boven de 20% om je natte kleren te kunnen drogen) Behalve Tesla is er niet een die ook maar in de buurt komt.

Dat dit nu al kan op zonne-energie is wel een enorme doorbraak. Uiteraard zal het niet lukken 's nachts of bij slecht weer, dus we zijn er nog zeker niet. Toch is dit wel het bewijs dat er meer mogelijk is dan dat men mogelijk achtte.

Hij weegt trouwens 380kg (al weet ik niet of dat exclusief of inclusief de 50kg van de accu is).
Dat is nu een voorbeeld dat andere fabrikanten van EV's ook moeten volgen. Dat is de eerste stap in het vergroten van de efficiëncy en de actieradius.

En dat 1000km niet nodig is kan best waar zijn (het is ongeveer het maximum wat je kunt rijden op een dag bv als je op vakantie gaat) maar als je zo weinig energie verbruikt dat je echt op de zon kunt rijden, dan is dat prima haalbaar. Enkel de tijden waarop de zon opkomt en ondergaat beperkt dan je bereik. De accu is dan alleen maar voor die situaties dat je extra kracht nodig hebt, bijvoorbeeld heuvelop, en voor 's nachts uiteraard, maar om de hele nacht door te kunnen rijden zal je echt meer capaciteit nodig hebben, wat weer meer gewicht betekent, en gaat dus nog lang niet haalbaar zijn.
Hier nog een "Behind the Scenes" video voor het behalen van de RDW keuring
https://www.youtube.com/watch?v=J12JL88n55k

Ondanks dat het een hele prestatie is om zo'n zonneauto op dit niveau te krijgen en goed gekeurd voor de openbare weg, vraag ik me wel af hoe het zit qua veiligheid. Verwacht als deze wagen ergens tegenaan rijdt met 130 of een aanrijding van de zijkant krijgt dat je het er toch wat veiliger zit in een moderne minder zuinige wagen.
Maar desalniettemin is dit al een hele stap vooruit. :)

[Reactie gewijzigd door Patrick- op 24 juli 2024 06:34]

Ik snap dat je studenten wat te doen wil geven maar waarom bouwt een universiteit anno 2017 niet gewoon een concept auto, die door commerciële bedrijven aangekocht en geproduceerd kan worden?
Tesla heeft veel patenten vrijgegeven en wilt graag zijn technologie verspreiden. Als je ziet hoeveel uren werk die studenten erin steken, dan zet je toch als professor met die gasten een bedrijf/ontwerpbureau op, die een dergelijke auto ontwikkeld?

Pas dan zullen de studenten echt praktische kennis opdoen in de commerciële business en kunnen ze etna zo de autoindustrie in. Desnoods ga je als universiteit samenwerken met een automerk-bedrijf...Dan hebben die studenten gelijk een stageplaats ipv een prijsbekertje in de kast.

En de consumenten mogelijk binnen 2 tot 4 jaar een betaalbare electrische auto.
Om te beginnen heeft de universiteit hier weinig mee te maken. Het team bestaat uit studenten van de universiteit, deze studenten bepalen alles binnen het team zonder invloed van professoren of andere medewerkers van de universiteit. Dus sprake van "de studenten wat te doen geven" is niet van toepassing.
Voor onderzoeks doeleinden, van non-profit organisaties, zijn patenten trouwens vrij gesteld. Pas voor commerciële doeleinden moeten overeenkomsten worden gesloten over licenties.

Bij zo'n team zijn de studenten zelf ook verantwoordelijk voor de financiën, en zullen ze zelf geld gesponsord zien te krijgen van bedrijven en organisaties, dus qua commerciële waardigheden wordt hier ook veel ervaring in op gedaan.

Tevens zijn studenten van het eerste team, dat tevens de wereldkampioen werd in de nieuwe categorie van de world solar challenge, een startup begonnen in het vervolg van dit project, https://www.lightyear.one
Voor onderzoeks doeleinden, van non-profit organisaties, zijn patenten trouwens vrij gesteld.
Niet alleen voor non-profits hoor. Patenten beschermen alleen het "economisch verkeer". Bedrijven halen aan de lopende band producten van concurrenten uit elkaar, voor onderzoeks doeleinden. Dat mag, want patenten bieden daarvoor geen bescherming.
Bij je eerste zin heb ik al meteen vraagtekens. Wat de universiteit ermee te maken heeft lijkt me extreem essentieel, al zou het alleen al beperkt zijn gebleven tot het samenbrengen van het team. Maar ondanks dat de studenten zelf alles bepalen, lijkt me dat ze er toch meer dan weinig mee te maken hebben.
Van zulk soort grote projecten komen vaak wel spin-offs hoor.

Maar bij wetenschappelijk onderwijs hoort niet de pragmatische invalshoek centraal te staan, maar de fundamentele.
Ja precies!

Van oud-leden van de vorige zonne-auto is een nieuw bedrijf opgericht; Lightyear.

Zij gaan wél een commercieel model maken met zonnepanelen op de auto. Schijnt dat er al een aantal van 1 ton per stuk zijn verkocht.. Nu de auto nog maken ;)
Pragmatisme staat niet gelijk aan toegepaste wetenschap (als tegengestelde aan fundamentele wetenschap).

Verwar dat hier liever niet teveel, het is onder andere hierdoor dat vooral beroepsopgeleiden zoveel misplaatste stereotypen in leven houden m.b.t. de wetenschappelijk opgeleiden. En dat is doodzonde, want die wetenschappelijk opgeleiden zijn een kwetsbare minderheid. (Zij hebben het vaak véél te druk en kunnen zich dus lang niet altijd verweren tegen de soms talloze vooroordelen-bij-verstek.)

En daarnaast; mensen mogen van mij best lekker wat af kankeren, maar laat ze dan eens minstens wel begrijpen waar ze het nu echt over hebben ;( ;) :+
Je bedoeld RDW keuring, toch iets anders dan APK ;)
Inderdaad, bedankt voor correctie heb het even aangepast :)
Vooral met 10% rendement aan zonnecellen

"Verder is er technologie aan boord zoals parkeernavigatie die tijdens het parkeren rekening houdt met de stand van de zon"

Hahahaha... draait ie hem mee dan als ie stilstaan?
Het gaat hier over navigatie, dus mogelijk vooruit of achteruit inparkeren op basis van positie zon en cellen :-)? Er zijn overigens ook zonnepanelen die meedraaien met de stand van de zon (en inklappen in de regen).
Vooral met 10% rendement aan zonnecellen
Het genormaliseerde rendement van de cellen op een zonneauto is eerder 24% dan 10%.

Ook de daadwerkelijke opbrengst van cellen op een zonneauto ligt heel hoog mede ook omdat de zonnepanelen kantelbaar zijn in de richting de zon als de auto stilstaat.

Het is denkbaar dat op een goede dag de panelen ongeveer 700% van het genormaliseerde Wp vermogen van de cellen op een dag halen en gemiddeld zal dat zo'n 400% zijn.
De vorige auto werd door de jury juist geroemd voor zijn veiligheid. Licht gewicht en weinig weerstand van de banden heeft ook een voordeel! bij een zijwaartse aanrijding zal de auto sneller "weg stuiteren". Niet fijn voor je nek, maar te overleven.
Weinig weerstand van de banden betekent ook dat je in een snelle bocht sneller de controle verliest.
Ik zie niet helemaal in hoe dat veiliger is.
Dus hoe sneller een auto door de bocht kan hoe veilger? Het is precies andersom, want je zult je snelheid moeten beperken om niet van de weg af te raken. En hoe lager je snelheid hoe veiliger... ;)
Inderdaad hoe sneller de auto door de bocht kan hoe veiliger hij is met normaal gebruik. Dan zit je namelijk ver van de limiet af waar je de controle verliest.
In nederland hebben we vrij weinig snelle bochten. Daar hebben we van die mooie adviessnelheid bordjes staan die ongeveer 2 derde tot driekwart van de max aangeven voor een normale hatchback. Wil je echt dat soort bochtjes hebben dan moet je naar italië of frankrijk, maar dan is koppel veel belangrijker. En laat een elektrische auto daar nou net voldoende van hebben.
Bij een snelle bocht speelt niet alleen de weerstand van de banden een rol. Ook het gewicht, de vering en de vorm van de auto spelen een rol. Hoe zwaarder een auto is, hoe moeilijker het wordt om die van een rechte lijn af te laten wijken. Als de vorm van de auto voor een goede neerwaartse druk zorgt, neemt de wrijving ook toe (daarom gebruikt men in de racerij de spoilers). De vering zorgt ervoor dat alle banden een zo goed mogelijk contact met de weg blijven houden. Bij de oude eendjes kon je die werking goed zien.
>Ondanks dat het een hele prestatie is om zo'n zonneauto op dit niveau te krijgen en goed gekeurd voor de openbare weg, vraag ik me wel af hoe het zit qua veiligheid. Verwacht als deze wagen ergens tegenaan rijdt met 130 of een aanrijding van de zijkant krijgt dat je het er toch wat veiliger zit in een moderne minder zuinige wagen.

Je kunt hetzelfde zeggen over motoren en die mogen ook op de weg, dus zo superbelangrijk zal het niet zijn.
Ik denk nogal dat ze voorgetrokken zijn vanwege de publiciteit en status. Een normaal mens zoals jij en ik zonder connecties, en status zullen dit nooit voor elkaar krijgen volgens zulke simpele wegen.
Ik kende ook iemand die had zelf een auto gebouwd en een kenteken gekregen. Hij vertelde dat zonder connecties bij de RDW dat het nooit was gelukt. Maar goed dat is al vele jaren geleden. Misschien zijn de regels nu soepeler, en makkelijker vanwege dat het een elektrische auto is?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 juli 2024 06:34]

- edit - Iemand had al gereageer met meer inhoudelijk commentaar

[Reactie gewijzigd door Tozz op 24 juli 2024 06:34]

1000km per dag? Wauw. Daar teken ik voor hoor.
Komt de stroom dan volledig uit de zonnepanelen zodat ik eindelijk kan klagen over die benzineslurpers die iedere 800km moeten tanken en dan wel vijf hele minuten stil moeten staan ;P
Of moet deze auto tussendoor ook nog aan het stopcontact?

Ik snap dat dit een onderzoeksmodel is dat ver af staat van een productiewagen, maar toch, je moet ergens beginnen en de techniek zal alleen maar beter worden.

Waarom is deze auto zo succesvol? (wat is de belangrijkste factor)
Is het gewicht zo laag?
Zijn de zonnecellen zo goed?
Is de software zo handig?
Ik neem aan dat deze auto op al die punten goed scored, maar wat is nou de doorbraak geweest?

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 06:34]

Ik snap dat dit een onderzoeksmodel is dat ver af staat van een productiewagen, maar toch, je moet ergens beginnen en de techniek zal alleen maar beter worden.
Een aantal teamleden van STE 2013 en 2015 zijn het nieuwe automerk Lightyear begonnen.
Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een zonneauto voor consumenten op basis van de kennis en de ervaring die zij met Stella en Stella Lux hebben opgedaan.
Meer info op de site van Lightyear
Waarom is deze auto zo succesvol? (wat is de belangrijkste factor)
Is het gewicht zo laag?
Zijn de zonnecellen zo goed?
Is de software zo handig?
Ik neem aan dat deze auto op al die punten goed scored, maar wat is nou de doorbraak geweest?
Ze zijn imho in 2013 en 2015 succesvol geweest omdat zij de juiste strategische keuzes hebben gemaakt.
Zowel tijdens de race als in de aanloop, met de ontwikkeling van de auto.
De auto moet je dan ook echt zien als een systeem en niet een verzameling van losse onderdelen en wat software.

Wat bedoel je met "maar wat is nou de doorbraak geweest?".
Ik denk dat hij letterlijk bedoelt; waardoor wonnen die teams het van de andere conculega's die jaren. Wat gaf de doorslag waarmee gewonnen werd.

Overigens zou ik als consument bovenstaande auto echt niet kopen. Ding ziet er niet uit. De Lightyear auto is trouwens ook behoorlijk summier. Er zijn wat renders in het filmpje van een sedan die er, op basis van wat er te zien is, mooi uit ziet. Maar het ziet er wel uit als een auto die tussen de 1500kg en 2000kg weegt. De banden onder die auto geven al zoveel meer rolweerstand. De laatste shots laten ook zonnecellen zien die van de achterkant over het dak lopen. Dus _geen_ achterruit.

Hoe graag ik dit ook zou zien, ben ik best benieuwd hoe de mannen van Lightyear dit gaan realiseren. Nu al te bestellen, maar wanneer worden ze uitgeleverd?
De WSC kijkt naar meer dan alleen de gereden tijd, in de cruiser class kijkt men ook naar zaken als luxe/comfort, aantal passagiers, etc. Blijft imho dus de som der delen die maakt dat STE al tweemaal de cruiser class gewonnen heeft.

Stella Vie is een auto speciaal ontworpen om deel te nemen aan de WSC.
Optimaal ontworpen rondom de regulations voor de 2017 versie.
Dat betekent dat je een auto krijgt met requirements die afwijken van de wensen die een consument vandaag stelt aan een auto.

De Lightyear One is een auto die vanaf scratch ontworpen is/word en gebruik maakt van een hele andere design filosofie dan nu gebruikelijk is voor conventionele auto's.
Lightyear heeft zich voorgenomen eind 2018 de eerste Linghtyear One's uit te kunnen leveren.
Ik krijg het idee dat jij meer van de Lightyear One weet dan de meeste tweakers hier? Wat bedoel je met een andere designfilosofie dan bij conventionele auto's? Want de renders die ik in het filmpje zag, zien er behoorlijk als een conventionele (aantrekkelijke) sedan uit. Het koetswerk op het chassis zal al het nodige wegen, het chassis zelf. Een batterypack, neem ik aan, om de zonne-energie op te kunnen slaan weegt ook niet niks. Hoe komt men aan de cijfers van 10.000km per jaar kunnen rijden in een stad als Amsterdam? Op basis van dit sedanontwerp, of op de uebergespecialiseerde Stella Vie data en dat extrapoleren?

Dan zeg je dat er eind 2018 de eerste modellen geleverd kunnen worden. Er is er nu al een te bestellen voor ongeveer 150.000 euro via de site. Als je zo revolutionair bent (in de stijl van Tesla) en ook nog eens een hoogsegment middenklasser neer wil zetten (de Tesla is ook niet goedkoop). Hoe wordt die lage prijs gerealiseerd zonder massaproductie? Wordt deze auto ergens in een bestaande fabriek gebouwd? Bij NedCar oid? Eind 2018 vind ik al heel snel. Dan moet er al een werkend prototype rondrijden en zelfs al door RDW keuringen heen gaan etcetera.

(wijziging: vraagstelling toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door vtsalf op 24 juli 2024 06:34]

1000km per dag bij 130 km/h op alleen zonnepanelen?!? Denk dat dat niet realistisch is...
Denk het ook niet.
Neem het rendement van 1m2 zonnepaneel. Geen idee hoeveel er op de auto zitten. Gok 6 m2.
Zeg 200 wat per m2 dat is dan 1.2kw per uur aan energie. In de zomer zeg 12 uur zon. Theoretisch dus 14.4kw. Praktijk zal wel een stuk minder zijn.

Als ik nu 1000 km deel door 14.4 kw kom je uit op 14.4 watt per km. Realistisch, nee denk het niet.
Er zal een accu in zitten die een deel opvangt.

Meer personen meer gewicht hoger verbruik.
60 80 of 120 km maakt ook al een verschil.

Airco, denk het niet kost energie en of je nu in die auto bij 30 graden zonder airco wil zitten, nee niet echt.
Raampje open, kan dat zo ja kost ook weerstand is energie.

Nee deze auto is leuk voor de theoretische races in Australië. Praktisch is het in ieder geval niet.
Wellicht een goed idee om de website van de worldsolarchallange te bekijken.

De Stella was namelijk twee jaar geleden de winnaar van de cruiser klasse. In die race over 3022km rijden ze in vier dagen door Australië. Beperkt aantal uren per dag rijden, gewoon aan de verkeersregels houden (veel max 100kmh).
Opladen kan buiten die uren met zonlicht, dus ja je kunt een accu benutten, maar in diezelfde dag dus opladen.

Ja, die dingen zijn extreem zuinig.
Ja, ze hebben hele hippe zonnepanelen. Rendement is meer dan 20%.
Je krijgt punten voor meer mensen meenemen. Ze hadden zo te zien gemiddeld 2 mensen in de auto, maar dacht dat ze stukje met vier personen hebben gereden.

Conclusie, misschien zijn we qua techniek verder dan je denkt. Ben vooral benieuwd hoe duur dit gaat worden.

Volgens mij is de race Stella, dus cutting edge, maar zou wel interessant zijn als ze de economische versie zouden ontwikkelen.
"Ja, ze hebben hele hippe zonnepanelen. Rendement is meer dan 20%."
Ja als ze permanent naar de zon kijken en meedraaien.
De productiefactor is slechts 10% van het geinstalleerde vermogen van de panelen,.
De productiefactor is slechts 10% van het geinstalleerde vermogen van de panelen.
Dat is heel onwaarschiijnlijk.
Panelen die geheel plat liggen hebben een rendement van 86% van panelen die een optimale ligging hebben (in Nederland).
De Cruiserr klasse waarin deze auto rijdt heeft 5m2 aan silicium zonnecellen vermoedelijk goed voor een genormaliseerd vermogen van 1200 Wp.
In Nederland zullen deze gemiddeld zo'n 4,5-5,5 kWh per dag opleveren in de zomer.

Daarmee is de productiefactor per dag zo'n 400% van het vermogen van de cellen

De toegestane capaciteit van de batterijen bedraagt in 2017 zo'n 5 kWh en die kunnen in de cruiser klasse meerdere keren opgeladen worden.
Met een volle accu aan de start en 4 keer opladen en 5 dagen redelijke zon beschikt de auto over zo'n 50 kWh om de 3000 km af te leggen. Dat kan misschien net?!
De ultralichte zonneauto heeft dan een efficientie van 60 km per kWh nodig.
Een zware Tesla Model S die je zuinig rijd kan net 5 km per kWh rijden.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 24 juli 2024 06:34]

"Ben vooral benieuwd hoe duur dit gaat worden."

Zonnepanelen zijn goedkoper dan batterijen*. De kosten van batterijen zijn juist wat een elektrische auto (nu nog) duurder maakt dan een fossiele auto.

Bovendien zijn batterijen zwaar, wat voor meer energieverbruik zorgt.

Een ander voordeel is dat de auto minder vaak hoeft op te laden.

*Hoe het qua prijs met de super efficiënte panelen in deze experimentele auto's zit weet ik niet.
Je krijgt punten voor meer mensen meenemen. Ze hadden zo te zien gemiddeld 2 mensen in de auto, maar dacht dat ze stukje met vier personen hebben gereden.
Klopt, ze hadden 4 personen in de auto.
Zie ook deze NatGeo documentaire.
Ik dacht dat ze pas geleden ook een bedrijf hadden opgezet om een productie auto te maken, dit model wat hier getoond wordt is total geen productiemodel, moet niet aan denken dat er een hoop van die fugly auto's op de weg rondrijden..
Klopt, waarbij 'ze' enkele teamleden zijn van Solar Team Eindhoven 2013 en 2015.
Dat bedrijf heet Lightyear
Nog altijd beter dan de Fiat Multipla of de Nissan Juke, gedrochten dat het zijn.
Ik wil er ook niet in rijden maar de Multipla's (de originele, met de koplampen onder de raamstijl), de Juke's en de Cactussen maken het wel een stuk vrolijker op de weg. :)
ben ook geen voorstander van de Juke, maar ik vindt die toch nog altijd mooier dan bv die lelijke pruissen.
Conclusie, misschien zijn we qua techniek verder dan je denkt. Ben vooral benieuwd hoe duur dit gaat worden.

Volgens mij is de race Stella, dus cutting edge, maar zou wel interessant zijn als ze de economische versie zouden ontwikkelen.
Het begint eigenlijk altijd met dit soort races, als het daar werkt, wordt daarna gekeken hoe je het op grote schaal kunt invoeren. Nu kun je electrische auto's alleen opladen aan een stekker, maar waarom niet ook met zonne energie? (hoewel ik vermoed dat je in een Nederlandse winter niet zo heel veel hebt aan die panelen :P)
De cruiserklasse mag de batterijen bijladen.
Cruiser class solar cars may recharge from external sources at any time except during
control stop time. The recharge energy will contribute to the energy efficiency score.
Daardoor reedt de Stella vermoedelijke 50% of meer van de afstand op energie die via het net of een generator was geladen

[Reactie gewijzigd door TWyk op 24 juli 2024 06:34]

Als deze auto alleen op zonnepanelen zou rijden, dan zou je in principe gewoon oneindig kunnen rijden overdag. Op een lange dag van 12 uur, zou je dan meer dan 1500 Km moeten kunnen rijden, mits je niet even stopt om naar de toilet te gaan ofzo.
Op een lange dag van 12 uur, zou je dan meer dan 1500 Km moeten kunnen rijden, mits je niet even stopt om naar de toilet te gaan ofzo.
Afhankelijk van de snelheid die je haalt, en of je niet tussendoor wegopbrekingen tegen kom zoals ik tijdens mijn laatste vakantie (die kostten me meer dan de helft van de tijd). Voor dat kwartiertje dat je stil staat kun je best even de condensatoren* opladen. Dan kun je daarna wat makkelijker accelereren of makkelijker een heuvel. (Condensatoren kun je sneller laden als een accu en ze wegen een stuk minder. Wel kunnen ze de lading niet zo lang vasthouden dus 's nachts opladen voor overdag zal niet kunnen. Een paar jaar geleden was een Russische auto-startup van plan condensatoren (in plaats van accu's) te gebruiken voor een hybride auto.)
Stukken praktischer dan de Nuna serie autos.

Dit soort dingen zijn testbeds, niet producten.
1000km? Bij hoeveel inzittenden is er hierbij vanuit gegaan?
1 persoon? 4 of 6 personen?

Als de auto maximaal beladen is lijkt mij dat je blij mag zijn met 500km
de auto heeft plek voor 4, maar ga maar uit van 1
Vorige Stellas hadden plek voor 4. Stella Vie heeft plek voor 5.
Die vraag kan je ook bij normale (fossiele) brandstofauto's stellen. Je kan ook afvragen of er rekening is gehouden met andere (externe) factoren, bijv. rijden over heuvels (Limburg/Veluwe) en tegenwind (polders, kust). Of de hoeveelheid rijden op snelwegen, landwegen of offroad. Airco aan/uit, raam open/dicht. Rijden met harde of zachte banden, door sneeuw, aquaplaning of droge weg. etc, etc. Zal allemaal van invloed zijn op het verbruik.

Lijkt me dat er altijd wel wordt uitgegaan van een optimale gemiddelde situatie bij dit soort waarden. Bijv. 1 persoon die zuinig rijdt op x% snelweg, x% normaal en x% offroad over x tijd bij x snelheid. Met natuurlijk rekening houdend met vorm en eigen gewicht ivm lucht en rolweerstand. Die 1000km is altijd afhankelijk van allerlei omstandigheden, ook met je benzine/dieselwagen. Maar uitgaande dat het 1:1 hetzelfde is bepaald vind ik het een indrukwekkende range t.o.v. huidige elektrische auto's.
Als ik kijk naar normale auto's is 80 per uur efficiënter. Ik neem aan dat dat ondanks de betere aerodynamica ook voor deze auto geld.
Nee, die efficiëntie bij 80km/h komt niet alleen door aërodynamica, maar ook een groot deel door de benzine motor.
Een benzine motor moet minstens 1200-1500 toeren maken om lekker te lopen. Of dat nu bij 30km/h is of 80km/h. Daarom heb je een koppeling wn versnellingen. En de motor op snelheid houden kost al benzine.
Een elektromotor heeft daar geen last van. Die toeren lopen linear op met de snelheid van het voertuig.
Een benzine motor moet minstens 1200-1500 toeren maken om lekker te lopen.
Bij 1200-1500 loopt hij echt nog niet lekker hoor. Ja stationair is dat prima (beetje te hoog) en voor een generator ook, maar zodra er kracht gevraagd wordt is het echt te weinig. Daarvoor moet je boven de 2000 toeren zitten. Rond 2200 à 2300 is het best want dan ligt het verbruik nog vrij laag en levert deze voldoende kracht om de auto op snelheid te houden met de minste kans op problemen zoals verbrande kleppen (als gevolg van overbelasting), oververhitting enzovoorts. Hoe zwaarder de motor belast wordt (trekken aanhangwagen, rijden bergop, rijden op grote hoogte (= ijle lucht) hoe hoger het minimale toerental moet zijn (en ook hoe lager het maximale toerental mag zijn)

Bij heel veel benzine-motoren ligt het maximum koppel op 3300 of 3500 toeren. (Maximum vermogen wordt meestal pas gehaald boven de 4000 (de ene bij 5000, de andere bij 6000, een enkeling bij 7000)
Dan draait de motor zelf op zijn efficiciënts (Dwz hij levert per kg motorgewicht het meeste koppel/vermogen en vooral per verbruikte liter brandstof levert hij de meeste kracht/vermogen. Zoveel kracht en vermogen heb je zelden nodig en kost daarom ook onnodig brandstof. Dat is de reden dat normale auto's, zoals @guapper aangeeft bij 70 à 80km/h het efficiëntst zijn. Ze staan dan al in de hoogste versnelling en bij harder rijden gaan ze meer toeren maken en leveren ze onnodig veel koppel en trekkracht maar doorschakelen gaat niet meer.

Dieselmotoren hebben meer trekkracht en draaien dus al bij een lager toerental goed. Daar is 1800 toeren meestal al bruikbaar. Diesels hebben meestal ook een lager maximum toerental dat ze aankunnen.
Een elektromotor heeft daar geen last van. Die toeren lopen linear op met de snelheid van het voertuig.
Bij een brandstofmotor lopen de toeren ook lineair op met de snelheid van het voertuig (behalve dan daar waar je schakelt). Verschil is dus dat het koppel (de trekkracht dus) en het geleverde vermogen niet lineair zijn, maar dat dit krommen zijn is die eerst oplopen met het toerental en daarna afloopt.

Bij een elektromotor is het geleverde vermogen wel vrijwel lineair en de trekkracht is bij iedere snelheid gelijk. Dat koppel koppel loopt overigens weer wel lineair met de verbruikte stroom, totdat je komt bij het moment dat de motor zoveel weerstand ondervindt dat deze stopt met draaien en doorbrandt.

Een elektromotor is dus ook veel flexibeler in zijn toerental. De verspilling die een brandstofmotor kent bij hoge toerentallen kent een elektromotor niet, maar ook die gaat meer lawaai maken heeft zijn maximum toerental. Ook daar kan een versnellingsbak dus zinvol zijn.
Er staat niet bij welke snelheid die 1000km gehaald word.
Er staat niet bij welke snelheid die 1000km gehaald word.
Minstens 1000 / 24 = 41.67 km/h?
aerodynamica lijkt me, en zeer efficiënte motoren, dunne banden, laag gewicht maar ik vraag me inderdaad wel af op welke snelheid dat is, gegeven dat nederland gemiddeld 6.5 zonuren heeft in de zomer:
http://www.zonuren.nl/nederland/

langste dag is 21 juni,
zons opkomst is 5:20 en zon gaat onder om 22:04
dat is dus ruwweg 17 uur, waarvan de zon een aantal uur erg laag staat.
http://home.hccnet.nl/v.d...opkomst_zonsondergang.htm

kortom maximaal 17 uur zon inval waarvan waarschijnlijk nit alles bruikbaar.
laten we zeggen 10 uur, dan moet het apparaat om dus zeg 100 kmh weten vol te houden op puur zonnepower
of een accu laden, en doorrijden na de zon niet veel meer oplevert. maar dan op lagere snelheid,

kortom de snelheid is interessant, en ook de vraag op de accu van te voren opgeladen is of niet.
De zin hoeft niet vollop te schijnen om met zonnepanelen energie op te wekken.
Laten we dat sprookje AUB achterons.

Op een lichte bewolkte dag zal er ook energie worden opgewekt. Al zal de opbrengst lager zijn.
waar maar een zonnepaneel levert veel meer op als de zon direct op het paneel schijnt dan onder een hoek, dus als de zon aan het zakken is dan zullen de panelen minder op gaan leveren (gezien die omhoog staan) omdat er per m2 gewoon minder fotonen op het oppervlak landen.

edit:
https://www.physicsforums...ation-seasonal-png.79291/

[Reactie gewijzigd door freaq op 24 juli 2024 06:34]

Dat ontken ik ook niet.
Ik had het namelijk over dat het niet zonnig hoeft te zijn om energie op te wekken.
Wat de laagstand betreft moet ik je gelijk geven.
ik ga uit van een best case scenario,
en zelfs daarmee is het ontzettend lastig om genoeg energie op te wekken om 1000km te rijden,
ik zeg helemaal nergens dat het zonnig moet zijn om er iets aan te hebben,
wat ik zeg is dat 1000KM ontzettend knap is, en dat ik me afvraag hoe ze genoeg energie opwekken, en stel vragen over onder welke condities dit getal mogelijk is.
Het wereldrecord voor 12 uur staat op naam van Nuna 8 met 882 km
https://www.nuon.com/nieu...r-in-race-tegen-de-klok2/
De Nuna 8 is echter een aanzienlijk lichtere en efficientere auto dan de Stella
Met dezelfde snelheid kom je dan al op 13,6 uur dus ga er maar van uit dat er minimaal 14 uur gereden is.
Het startsein voor de race werd bij zonsopkomst om 05.19 uur gegeven door Marc Lammers, de voormalige bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam en dit jaar teamcoach van het Nuon Solar Team.
Precies twaalf uur later, om 17.19 uur, werd de Nuna afgevlagd door Naomi van As,
Ik bedoel met de Stella.
Het zou goed kunnen dat op een zonnige dag 1000km haalbaar is als je met een volle accu begint en met een lege accu eindigt.
Het kan dus betekenen dat je dan een bepaalde tijd stil moet gaan staan om de volgende 1000km te kunnen doen.
Als er dan nog steeds een lekker zonnetje aanwezig is natuurlijk. :)
Het kan dus betekenen dat je dan een bepaalde tijd stil moet gaan staan om de volgende 1000km te kunnen doen.
Als er dan nog steeds een lekker zonnetje aanwezig is natuurlijk. :)
Dat stilstaan kan dan ook 's nachts aan de lader zijn.
Er zitten ook accu's in. Ik gok dat de toevoer aan stroom uit de panelen vrij constant is terwijl de benodigde stroom voor de wielen pieken kent bij optrekken e.d.
De stroom uit de panelen is nooit constant, weers en licht afhankelijk.
Hooguit 10% productiefactor.
Vergeleken met het verbruik zal hij, in de schatting waar die 1000km op gebaseerd is, relatief vrij constant zijn.
je wil niet weten hoe belachelijk veel meer dat dit ding kost om te produceren, daar heb je een vloot Tesla's voor
Er staat ook uiteraard dat dit op een zonnige dag is. Over het algemeen zal de opname een stuk minder zijn. ik ben geen zonnecel expert (of hoe je die dingen noemt), maar dan verwacht ik alsnog dat wanneer men 200km per dag moet rijden dit soort machines zeker voldoende moeten zijn (Woon werk verkeer).
En dan nog, de meeste mensen rijden niet 200km heen en 200km terug. Je gaat 's morgens naar je werk (100km), overdag staat hij stil, maar je hoeft hem niet aan een paal te leggen om op te laden, want hij zal zich met behulp van z'n panelen wel (deels) kunnen opladen voor die 100km van de terugweg.
Ik doelde inderdaad op 2 ritten van 100km.
Is al bekend wat de NCAP score is?
Is al bekend wat de NCAP score is?
In ieder geval voldoende om de weg op te mogen.
Is niet getest, daarvoor moet je een paar auto's bouwen en gaat het om het gehele keuring van een type. Dit zal puur een individuele keuring zijn waarbij dat niet getest wordt. Men zal neem ik aan zeker wel naar de structuur kijken dat die een beetje deugt maar crashen kost geld zeker als het een paar auto's zijn.
Crash tests zijn pas nodig als je meer dan 1000 auto's per jaar van een type bouwt. Onder de 1000 per jaar val je onder de EU "Small Series Type Approval". Dan moet je nog wel aan uitlaatgas emissies voldoen (zal wel lukken hier ;) )

Onder de 75 heb je zelfs nog relaxtere eisen. En inderdaad, je kunt ook auto's op individuele basis laten goedkeuren.

Overigens heeft de RDW al 6 jaar aanvullende eisen voor veiligheid van elektrische auto's.
En gek genoeg heeft onze Nederlandse Rijksdienst daar ook een gelokaliseerde Nederlandstalige versie van:
https://www.rdw.nl/sites/...pegoedkeuren%20voertuigen
Er is daar geen regulering voor, je mag ook met een Model T uit de jaren 20 de weg op.
Die moet voldoen aan de eisen die toen golden.
Ik vermoed dat er geen botstesten zijn uitgevoerd.
Als ie op de markt komt, dan moet er wel een NCAP score komen.
PS: ik neem aan dat de betreffende auto nog niet te koop is.
Euro NCAP test nooit auto's waarvoor geen volledige typegoedkeuring is afgegeven, die niet afkomstig zijn uit serieproductie of die wettelijk gezien niet aan het publiek verkocht mogen worden.
https://www.euroncap.com/...ij-de-selectie-van-autos/

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 24 juli 2024 06:34]

Een "volledige typegoedkeuring" (Whole Vehicle Type Approval) is niet nodig voor kleine volumes, dan kun je ook een Small Series Type Approval gebruiken.

Dat is ook waarom Euro NCAP die drie uitzonderingen noemt. Ambulances kunnen aan de eerste twee eisen voldoen, een prototype aan de eerste en laatste, en Ferrari's aan de laatse twee.
Een Euroncap test is niet verplicht om een auto op de markt te brengen. Het is een vrijwillige test die fabrikanten laten doen door Euroncap. Het is alleen commerciële zelfmoord door het niet te laten testen omdat consumentenorganisaties, de Europese Commissie en een aantal Europese landen achter het initiatief staan.

Ik gok dat de meeste consumenten geen auto kopen die niet door Euroncap is getest.
Hij zal niet getest zijn.
Duizend kilometer in Nederland? Hmm. Dan heb je zo letterlijk alles wel gezien :p
Op een zomerse dag! Dus drie keer per jaar kun je er flink op uit :+

Maar volgens mij kom je met normaal Nederlands/herfstweer dan alsnog een mooi eind. Prima ontwikkeling!
/geheel off-topic.
Met maar 1000KM kom je echt niet overal.
We hebben namelijk al 2.471KM aan snelwegen en we hebben 6830KM aan spoorwegen.
Is in ieder geval genoeg om van groningen naar limburg te gaan.
En nog een keer heen.
Tja bij 30 graden zonder airco wens ik je veel succes in die auto, gok op rijdende sauna ?
Vergeet niet dat zonnepanelen beter warmte absorberen (dus minder doorlaten) dan een gewoon dak.
Meer warmte absorberen is minder warmte doorlaten?
Ik denk eerder dat een dak dat meer warmte absorbeert heter wordt.
Alles wat ik hier op kan zeggen is vet. De technologie is er nu alleen het nog verder drukken als we kunnen zodat we in de nabije toekomst allemaal in een auto rijden met zonne energie
De vraag is alleen of die zonneenergie ook daadwerkelijk opgewekt moet worden op het dak van een auto?!
Het zou ook in de glazen kunnen van auto
Eerder gewoon op een vaste locatie en niet bij de auto
Anoniem: 312486 23 augustus 2017 18:12
Telt NL dan toch nog ergens voor mee!
Je hebt geen idee waar wij goed in zijn.
Al jaren in de top van de wiskunde olympiade, onze economie is een van de stabielere in de wereld (triple AAA-status daardoor), 2 toppers in de atletiek, hockey, damesvoetbal, langste volk ter wereld, onze gezondheidszorg staat garant voor een hoge levensverwachting. Tot voor kort enige lang in de wereld die land heeft gewonnen uit de zee. Waarmee onze deskundigheid op het gebied van waterhuishouding.

En zo nog veel meer.
O ja, maar roepen dat we niet goed genoeg zijn. Helemaal vergeten. Goed van je.

[Reactie gewijzigd door jqv op 24 juli 2024 06:34]

Gerekt door belgie 5-0
en toch boven Belgie geeindigd in de poule
Tja dawel proficiat xd
Je hebt geen idee waar wij goed in zijn.
Al jaren in de top van de wiskunde olympiade, onze economie is een van de stabielere in de wereld (triple AAA-status daardoor),
En toch doen de kabinetten al decennia alles ervoor om dit om zeep te helpen. Het onderwijs is continu aan het verslechteren sinds de mammoetwet zoals een omgekeerde processie van echternach: één stap vooruit en twee stappen terug.
2 toppers in de atletiek, hockey, damesvoetbal, langste volk ter wereld,
In hoeverre telt dat positief mee. Ja we draaien mee met de andere maar we mogen ons daar niet op laten voorstaan.
onze gezondheidszorg staat garant voor een hoge levensverwachting.
En ook daar zijn genoeg aanmerkingen te plaatsen. Onze kindersterfte is in vergelijking met de landen om ons heen relatief hoog en dat komt niet omdat daar alle kinderen in ziekenhuizen geboren worden en hier nog veel thuis. Dat heeft andere oorzaken.
Tot voor kort enige lang in de wereld die land heeft gewonnen uit de zee. Waarmee onze deskundigheid op het gebied van waterhuishouding.
Klopt en nu zijn we het weer terug aan het geven. Andere landen zijn ons echt in aan het halen.
O ja, maar roepen dat we niet goed genoeg zijn.
Er zijn genoeg gebieden waarop we niet goed genoeg zijn. Dat begon al met de Hollands-Engelse zeeoorlogen waarin wij handelsschepen inzetten tegen dedicated oorlogsbodems van de Engelsen. Uiteindelijk hebben we die dan ook verloren. Daarna hadden we de grootste moeite om de Fransen (Lodewijk XIV-XVI) van het lijf te houden en ten tijde van Napoleon lukte dat helemaal niet meer.
In de tussentijd verloren we Zuid-Afrika, Taiwan, diverse kolonies en handelsposten in wat nu de USA en Canada is, Puerto Rico, Sint Kruis (Saint Croix), Thortolleneiland (Tortola), Anegada, Sint-Thomas (Saint-Thomas), Virgin Gorda (alle 5 Britse maagdeneilanden), Anguilla, Nieuw Walcheren (Tobago in Trinidad en Tobago), de Baai-eilanden en Trujillo (beide Honduras), Caracas, Tortuga (beide Venezuela), Santa Marta (Colombia), Essequibo, Demerara, Berbice, Cayenne (de eerste 3 nu Brits, de laatste Frans Guyana), Nieuw Holland (nu deel Brazilië), Chiloé en Valdivia (nu Chili), Arguin (Mauretanië), Tasso Eiland (Sierra Leone), Kaap Mount (Liberia), Goeree eiland, Portudal, Rufisque, Joal (nu Senegal), Goudkust (Ghana), Slavenkust (Togo, Benin, Nigeria, Sint Helena, Kongo, Gabon, Angola, Walvisbaai (Namibië), Mozambique, Madagaskar, Réunion, Mauritius, Comoren, Malediven, Jemen, Oman, Basra, Iran, India, Ceylon, Bangladesh, Birma, Siam (Thailand), Cambodja, Malakka, Singapore, Vietnam, Pescadoreseilanden, van Diemensland (Tasmanië)

Kortom de krachten te veel verspreid en overal te weinig doorgezet. Ook Indonesië is, in tegenstelling tot Brits Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Brits Indië nooit echt Nederlands geweest. Wij hebben een stukje cultuur van hun overgenomen (vooral na 1949) maar omgekeerd is dit veel minder het geval geweest al hebben zij wel meer woorden uit het Nederlands overgenomen.
Toch jammer dat ze voor zo'n auto, in die oplage, geen crash-test hoeven te doen. Ben ik dol op.
Leuk weetje: geen zijspiegels maar camera en monitor. Blijkt uiteindelijk zuiniger dan de luchtweerstand van een echte spiegel.
maar wat nu als je parkeert in een garage? :P
Dan krijg je een blue-screen :+
Nu staat er veel in het artikel, behalve het kenteken zelf!
8-SBP-57 is blijkbaar het kenteken van de vorige STELLA (dit was dus niet de eerste)
https://ovi.rdw.nl/default.aspx?Kenteken=8SBP57
Wat is deze dan?

[Reactie gewijzigd door friend op 24 juli 2024 06:34]

Als je op 't linkje had geklikt (https://solarteameindhove...vie-officially-road-legal) had je het midden in de groepsfoto kunnen aflezen.
PP-301-S
Had wel in het artikel mogen staan, met link naar RDW is altijd leuk om te bekijken.
https://ovi.rdw.nl/default.aspx?Kenteken=PP301S
Wat staat er dan voor leuks behalve dat 'ie wit is, een sedan, zelfbouw en niet gestolen? :D Dat had ik je ook allemaal kunnen vertellen zonder bij de RDW te kijken...

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 juli 2024 06:34]

Dan was dit hele artikel ook niet nodig geweest, staat blijkbaar toch al ergens anders.
Zo ken ik er nog wel één.
Dat hij onverzekerd is vind ik een beetje opmerkelijk, kan betekenen dat hij geschorst is maar als dat niet zo is moeten ze uitkijken dat er geen boete op de mat valt.

Andere gegevens zijn gewicht en vermogen. Een optrekwonder zal het niet zijn met het gewicht van meer dan een motorfiets en het vermogen van een licht opgevoerde bromfiets. Dat hij daarmee 130km/u haalt betekent in elk geval dat hij erg aerodynamisch is.
Een verzekering dient binnen een wettelijke termijn van 28 dagen na de datum van ingang van de dekking in het CRWAM te zijn aangemeld. Wanneer een verzekering niet binnen deze termijn wordt aangemeld, dient een verzekeringsnemer contact op te nemen met de verzekeraar.
Zo raar is het niet dat je een kersvers kenteken nog als onverzekerd in het systeem zit.
Op de RDW staat dat de catalogusprijs is € 350000
Daar kun je vier Tesla's voor kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.