Je hebt geen idee waar wij goed in zijn.
Al jaren in de top van de wiskunde olympiade, onze economie is een van de stabielere in de wereld (triple AAA-status daardoor),
En toch doen de kabinetten al decennia alles ervoor om dit om zeep te helpen. Het onderwijs is continu aan het verslechteren sinds de mammoetwet zoals een omgekeerde processie van echternach: één stap vooruit en twee stappen terug.
2 toppers in de atletiek, hockey, damesvoetbal, langste volk ter wereld,
In hoeverre telt dat positief mee. Ja we draaien mee met de andere maar we mogen ons daar niet op laten voorstaan.
onze gezondheidszorg staat garant voor een hoge levensverwachting.
En ook daar zijn genoeg aanmerkingen te plaatsen. Onze kindersterfte is in vergelijking met de landen om ons heen relatief hoog en dat komt niet omdat daar alle kinderen in ziekenhuizen geboren worden en hier nog veel thuis. Dat heeft andere oorzaken.
Tot voor kort enige lang in de wereld die land heeft gewonnen uit de zee. Waarmee onze deskundigheid op het gebied van waterhuishouding.
Klopt en nu zijn we het weer terug aan het geven. Andere landen zijn ons echt in aan het halen.
O ja, maar roepen dat we niet goed genoeg zijn.
Er zijn genoeg gebieden waarop we niet goed genoeg zijn. Dat begon al met de Hollands-Engelse zeeoorlogen waarin wij handelsschepen inzetten tegen dedicated oorlogsbodems van de Engelsen. Uiteindelijk hebben we die dan ook verloren. Daarna hadden we de grootste moeite om de Fransen (Lodewijk XIV-XVI) van het lijf te houden en ten tijde van Napoleon lukte dat helemaal niet meer.
In de tussentijd verloren we Zuid-Afrika, Taiwan, diverse kolonies en handelsposten in wat nu de USA en Canada is, Puerto Rico, Sint Kruis (Saint Croix), Thortolleneiland (Tortola), Anegada, Sint-Thomas (Saint-Thomas), Virgin Gorda (alle 5 Britse maagdeneilanden), Anguilla, Nieuw Walcheren (Tobago in Trinidad en Tobago), de Baai-eilanden en Trujillo (beide Honduras), Caracas, Tortuga (beide Venezuela), Santa Marta (Colombia), Essequibo, Demerara, Berbice, Cayenne (de eerste 3 nu Brits, de laatste Frans Guyana), Nieuw Holland (nu deel Brazilië), Chiloé en Valdivia (nu Chili), Arguin (Mauretanië), Tasso Eiland (Sierra Leone), Kaap Mount (Liberia), Goeree eiland, Portudal, Rufisque, Joal (nu Senegal), Goudkust (Ghana), Slavenkust (Togo, Benin, Nigeria, Sint Helena, Kongo, Gabon, Angola, Walvisbaai (Namibië), Mozambique, Madagaskar, Réunion, Mauritius, Comoren, Malediven, Jemen, Oman, Basra, Iran, India, Ceylon, Bangladesh, Birma, Siam (Thailand), Cambodja, Malakka, Singapore, Vietnam, Pescadoreseilanden, van Diemensland (Tasmanië)
Kortom de krachten te veel verspreid en overal te weinig doorgezet. Ook Indonesië is, in tegenstelling tot Brits Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Brits Indië nooit echt Nederlands geweest. Wij hebben een stukje cultuur van hun overgenomen (vooral na 1949) maar omgekeerd is dit veel minder het geval geweest al hebben zij wel meer woorden uit het Nederlands overgenomen.