België heeft maand voor deadline nog 1,6 miljoen ongeregistreerde prepaidkaarten

Er zijn in België nog 1,6 miljoen ongeregistreerde prepaidkaarten. Dat zegt toezichthouder Bipt. Providers zullen op 7 juni ongeregistreerde simkaarten deactiveren, waardoor gebruikers niet meer kunnen bellen en sms'en. De registratie is een maatregel tegen terrorisme.

In totaal zijn er twee miljoen simkaarten al wel geregistreerd, zegt Bipt volgens HLN.be. Als de registratie in dit tempo doorgaat, zullen 1,2 miljoen simkaarten vanaf 7 juni niet meer werken. De krant schrijft bovendien dat sommige providers al eerder beginnen met het deactiveren van die simkaarten. Veel daarvan zijn vermoedelijk niet meer in gebruik, waardoor de maatregel minder mensen treft dan nu lijkt.

De Belgische regering redeneerde dat veel criminelen en terroristen gebruik maken van anonieme prepaid-simkaarten en heeft het anoniem gebruik van prepaid-simkaarten verboden. Bij de aankoop van een nieuwe kaart moeten klanten zich al registreren met bijvoorbeeld een paspoort. Voor huidige gebruikers is een systeem opgetuigd om een al gekochte simkaart te registreren.

De overheid heeft een website online gezet waarop gebruikers de links kunnen vinden naar de registratiepagina's per provider. Dat moet meer mensen ertoe bewegen in de laatste weken hun anonieme simkaart te registeren. Er is in Nederland ook een plan om anonieme simkaarten te verbieden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-05-2017 • 19:05

96

Reacties (96)

96
93
69
12
2
10
Wijzig sortering
En dankzij het afschaffen van de roaming tarieven binnenkort ga ik voor mijn terroristenvriendjes gewoon simkaarten halen in het buitenland ...

Regel dit soort maatregelen op Europees niveau of doe het niet. Totaal zinloos als je het als klein landje alleen doet.
Zelfs al doe je dit als groot land heeft het geen nut. Dan gaan ze het weer in de kleine landen halen..

Enige oplossing is de samenwerking.
8jr geleden werkte ik in Duitsland, moest ik ook m'n paspoort laten zien voor ik de simkaart mee kreeg.

Maar idd heeft alleen zin als alle landen het registreren.

[Reactie gewijzigd door Erik-Hendriks op 22 juli 2024 19:29]

En laat nou precies die doelgroep die als excuus wordt gebruik vrijelijk gebruik maken van vervalste papieren, paspoorten, etc... Een beetje terrorist lacht hier om.
Je kunt er feitelijk gewoon helemaal niets aan doen om het tegen te gaan, alleen zo moeilijk mogelijk maken. En jammer genoeg leiden de goede weer onder de slechte...
In sommige landen heb je dit bij prepaid en dergelijk, geen idee why maar zo voorkom je ook veel bs.

Ik zoek een leuk nummer uit voor n abbo, vraag aan medewerker ( any winkel) mag ik wat lebara of lyca kaarten waar de nummers op staan.
Krijg gewoon de hele stapel mee ! van zoek maar uit :P 8)7

Laatst kunnen doen voor vriendin, dus hebben we ook een leuk nummertje kunnen vinden.

PS terug naar de T's > ze zijn veelal makkelijk te traceren en te vissen uit berichten en filters maar helaas moet je landelijk je wetten ook meewerken om pre-emptive iemand eruit te halen, dus belgie wilt het wss voorkomen dan genezen maybe ?
Zelf dat hoeft niet, daarvoor hebben criminelen en terroristen gewoon katvangers.

Enige wat de overheid dan weer moet doen ik kijken wie heeft er meer dan 3 sim kaarten en je bent automatisch verdacht.
Je kan het ofwel met een E-ID registreren, ofwel met een bankkaart (bron: http://forum.belgiumdigit...d-sim-kaartje-541524.html).

Een bankkaart is natuurlijk meteen veel interessanter omdat je direct ook de eventuele achterliggende geldtransfers kunt bekijken. Het zal ook wel in de meeste gevallen zo gebeuren aangezien niet iedereen meteen een kaartlezer heeft liggen.
Zelfs Met roamingtarieven denk ik niet dat een terrorist wakker ligt van 1 sms'je van bijv €2
Een ietwat slimme terrorist/crimineel gebruikt geen sms... oplossingen zat die voor de overheid een groot probleem vormen.
Salah Abdeslam gebruikte een anonieme simkaart en werd daarop gebeld mbt de "go" voor de aanslagen in Parijs.
Ziedaar de officiele reden voor het invoeren van de registratieplicht
Alleen die Belgische lui gebruikten dus gewoon SMS over de normale lijn zonder encryptie en waren 'in de gaten' van de geheime dienst.

Zal idd vast helpen als dit geregistreer ;( . Voor de marketinglui.
Want een terrorist kan niet een simkaart van buiten Europa (bijvoorbeeld Saudi Arabië, Marokko, Tunesië, Irak, Iran) kopen? Of gewoon dat alleen (de terrorist die zicht toch wil openbaren) 6 simkaarten op zijn naam zet (een soort katvanger dus). Omdat de overheid alleen iets met deze info (naam + simkaart) kan NADAT er iets is gebeurd (want ze gaan vantevoren echt niet onbeveiligd hun plannen bespreken) is het compleet zinloos.
Anoniem: 821239 @klonic11 mei 2017 12:06
Totaal zinloos is het niet... je verkleint de "hooiberg" waar je moet in zoeken: na de maatregel focus je je op: buitelandse sim's , sim's van eigenaren met meerdere sims, sim's van geregistreerde gekende criminelen en nieuwe sim's. (toch al een veel kleinere groep)
Combineer dat met netwerk analyse van wie belt wie samen met locatie en je zou zeer doelgericht kunnen observeren waardoor je mischien zelfs voor de feiten kan optreden...
waardoor je mischien zelfs voor de feiten kan optreden...
Onschuldig tot het tegendeel is bewezen?
Anoniem: 167912 @rkeet11 mei 2017 12:40
na elke aanslag roept een meute dat de overheid niets had gedaan, nu kom jij af met exact het tegengestelde...
Anoniem: 821239 @rkeet11 mei 2017 12:59
onschuldig tot tegendeel blijft gehandhaafd... Als deze data je kan leiden tot een groep terroristen op een appartement met een bom in aanmaak .
Maar het klopt dat de wetgeving dit niet toe laat : Je mag enkel individuen volgen als je een 'concreet' vermoeden/aanwijzing tegen die persoon hebt. (dus geen groepen van mensen).
Als dat de redenatie is kan je ook de grenzen weer dichtgooien, dat heeft een soortgelijk effect. Of random stripsearches gaan uitvoeren.
Combineer dat met netwerk analyse van wie belt wie samen met locatie en je zou zeer doelgericht kunnen observeren waardoor je mischien zelfs voor de feiten kan optreden...
En juist daardoor gaan zij verder onder de radar opereren. Osama Bin Laden gebruikte ook geen email maar liet anderen dat doen op andere plaatsen. Intussen heb je wel de privacy van veel Belgen ingeperkt. Het is een kat en muisspel waarbij privacy steeds moet inboeten. Terroristen kunnen ook gewoon zonder telecommunicatie met elkaar communiceren. Wellicht kunnen we het CCTV netwerk uitbreiden, of ook audio eraan toevoegen? Via vibrometrie ramen afluisteren?

Het is totaal zinloos omdat je de hooiberg links verkleint en de terrorist er rechts weer een paar scheppen bij doet. echter wordt onze hooiberg steeds kleiner.
Heeft überhaupt geen nut. Loop op een willekeurige junk of andere sloeber af, geef hem 50 euries om een simkaart te gaan halen, mag ie het wisselgeld houden. Tada..
Leuk voor de bune dit soort maatregelen maar helpt geen zak.
Kunt ook altijd nog met een toestel zonder sim maar met een pgp messenger bij de Mac d op de hoek texten via WiFi als je toch al para bent.
dan ben je 50 euro kwijt en geen simkaart :)
Helft voor de "klus", helft er na.
Ze gooien het natuurlijk onder de mom terrorisme. Maar het gaat uiteindelijk maar om 1 ding, controle van de massa. Wie belt waar, wanneer, en met wie. Dat is wat ze graag willen weten. Niet of Achmed een bom gaat plaatsen. Pure ongegeneerde datamining.

Zet zilveren hoedje weer af.
Anoniem: 904103 @Greymane10 mei 2017 23:40
Waarom willen ze dat per se weten dan?
Helaas gaat het zoals je zelf al zegt niet om terrorisme, tenzij men in Belgie echt compleet imbiciel is. Want dit gaat niets tegenhouden. Als 1 persoon (die toch al een aanslag gaat plegen) 6 abonnementen afsluit en onder zijn terroristenvrienden verspreidt heb je de zelfde situatie. Daarnaast kunnen ze ook een abonnement uit Nigeria, China of Saudi Arabië gebruiken ofzo. Opties zat.

Deze nieuwe regel slaat echt nergens op!
Je kan dan natuurlijk wel heel makkelijk alle buitenlandse simkaarten op je netwerk in de gaten houden. Dat is dan een klein percentage vergeleken met de geregistreerde Belgische simkaarten.

Je eerste stelling heb je gewoon helemaal gelijk in.
En whatsapp dan? die kent toch ook end to end encryptie?
Anoniem: 167912 @Greymane11 mei 2017 12:42
Ze gooien het natuurlijk onder de mom terrorisme. Maar het gaat uiteindelijk maar om 1 ding, controle van de massa. Wie belt waar, wanneer, en met wie.
gewoon uit interesse: waarom denk je dat het de overheid kan schelen met wie jij belt?
Waarom denk je dat deze ingreep ook maar enige verandering (ten goede of ten slechte) zou kunnen hebben op "controle van de massa"?
Persoonlijk denk ik niet dat dat het geval perse is. Maar mijn uitgangspunt is dat ik mijn privacy wil beschermen. In de VS zie je dat telecom providers nu data mogen verkopen. De combinatie van die Amerikaanse met deze Belgische wet is iets wat mij helemaal niet bevalt.

Overigens heb ik ook een tegenvraag:
Waarom denkt iemand dat je terrorisme kan aanpakken met zo een wet?

Welke terrorist gaat met zijn op naam geregistreerde simkaart nu zijn terroristische plannen bespreken?
Zet zilveren hoedje weer af.
Werkt zilver beter dan aluminiumfolie?
Behalve dat als zoiets te langzaam gaat je wellicht zelf vast in actie moet komen. Goed voorbeeld doet volgen. Daarnaast maak je het voor kwaadwillenden in ieder geval weer iets in gewikkelder, en des meer fouten er gemaakt kunnen worden, des groter de pakkans.
Alle buitenlandse nummers aftappen, dat is niet ongericht tappen :Y)

Los van alle gekheid, versleutelen terroristen nog niet al hun verkeer?

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 19:29]

Belkosten zijn te verwaarlozen, toestel wordt waarschijnlijk toch maar 1 keer gebruikt.
Mooie boodschap op de site van Orange ook:
"Onmogelijk om je te verplaatsen? Vraag het aan een familielid. Hij of zij registreert zich met zijn identiteitsdocument en je herlaadkaart staat vanaf dan op zijn naam (en dus niet op jouw naam)".

Vat zo'n beetje deze hele situatie perfect samen, zat mensen die voor een tientje een simkaart voor je halen. Zat landen waar het wel anoniem kan. Zat services die niet in te zien zijn. Dit pakt alleen de domme criminelen en de gewone burger, wiens privacy ook wordt ontnomen.

[Reactie gewijzigd door Mathi159 op 22 juli 2024 19:29]

Wat ik dus gek vind is dat het blijkbaar sowieso niet erg is om een simkaart die op jouw naam staat aan een ander te geven. Dus wat let het mij om 2000 simkaarten op mijn naam te zetten en deze door te verkopen?
Dus wat let het mij om 2000 simkaarten op mijn naam te zetten en deze door te verkopen?
Niets. Vooral doen, als je het tenminste niet erg vindt dat als die kaarten gebruikt worden voor criminele activiteiten dat met jouw persoon in verband wordt gebracht.
Dat is toch dom? Nu heb je zo'n systeem opgezet en je bent er straks niets mee opgeschoten, want je bestraft misbruik van het systeem niet.
Dat is toch dom? Nu heb je zo'n systeem opgezet en je bent er straks niets mee opgeschoten, want je bestraft misbruik van het systeem niet.
Hoezo wordt misbruik niet bestraft? Als later blijkt dat een van die 2000 simkaarten is gebruikt bij misdaad of terrorisme, en die simkaart staat op jouw naam, denk je dat de politie/veiligheidsdiensten jou, als medeplichtige, dan gewoon laten lopen?
Ik denk dat je er een behoorlijke kluif aan zult hebben om iemand als medeplichtige te laten veroordelen omdat ze een simkaart hebben verkocht.

Ik verwacht niet eens dat zo'n zaak de rechtszaal haalt.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 22 juli 2024 19:29]

Ik denk dat (...)
Prima dat je dat denkt hoor.

Ook prima als criminelen in de waan blijven dat er geen haken en ogen zitten aan het kopen van simkaartjes van een katvanger.

Hoe meer er daarvan niet verder denken dan hun neus lang is, hoe groter de kans dat ze tegen de lamp lopen.
Als jij moedwillig simkaartjes verkoopt aan terroristen, denk ik dat je al gauw als medeplichtig gezien wordt. Net zoals er nu in België bijvoorbeeld opgetreden gaat worden tegen autoverhuurbedrijven die zich specialiseren in het verhuren aan criminelen (vb inbrekers) zodat die ongemerkt de slimme camera's kunnen passeren.
( bron )
Anoniem: 428562 10 mei 2017 19:37
Voor mensen die beschikking hebben over vuurwapens en explosieven zal het bemachtigen van sim die niet gekoppeld is aan hun identiteit een kleinigheid zijn.

Dat de overheid meer mogelijkheden krijgt om haar onderdanen te controleren zal de echte reden wel zijn.
Ik zie er wel een wetsvoorstel komen dat oproepen van SIM kaarten die niet in een 'register' zitten gemonitord mogen worden. Dit betekent dat de privacy van de mensen uit BE, DE en NL geborgd blijft en de machines die alles moeten monitoren ook vele malen minder moeten analyseren.
Dat vind ik een goed idee, vraag is welk register en wie beheert het?

Of bedoel je daarmee dat die 1,6 miljoen ongeregistreerde simkaarten gemonitord worden en de mensen die staan op hun anonimiteit daardoor geconfronteerd worden met een self-fulfilling prophecy en kunnen zeggen: zie je wel... big brother...
Ik doelde met 'een register" inderdaad de kaartjes die aan een persoon gekoppeld zijn.
Als alle BE, DE en (laten we er even van uit gaan) NL kaarten in dat register zitten. Dan zijn het enkel de "vreemde, buitenlandse" kaartjes die verdacht zijn. Ik denk ook dat deze 3 landen al ver genoeg geëvolueerd zijn om correct de identiteit te kunnen bewijzen bij de aanschaf van dergelijk kaartje.

Mijn gsm legt contact met 101 diensten die toch eenvoudig tot mijn persoon te herleiden zijn. Ik vind privacy belangrijk, maar dat de overheid en de provider weten dat dit nummer van mij is, zonder dat ze dit publiceren, daar zie ik nog geen issues in.
Afluisteren en monitoren is iets anders, maar daar gaat het ook niet over.
Ik denk dat we het eens zijn over het principe maar niet over de praktische uitwerking ervan :)

edit: lang verhaal over privacy en praktische uitwerking verwijderd

[Reactie gewijzigd door 367401 op 22 juli 2024 19:29]

Die 1,6 miljoen kaarten worden gewoon geblokkeerd.
Voor mensen die beschikking hebben over vuurwapens en explosieven zal het bemachtigen van sim die niet gekoppeld is aan hun identiteit een kleinigheid zijn.
dat klopt ongetwjfeld, langs de andere kant: de meeste terroristen zijn te dom om te helpen donderen.
Dat de overheid meer mogelijkheden krijgt om haar onderdanen te controleren zal de echte reden wel zijn.
en waarom zou ze dat willen?
Het helpt misschien niet meteen tegen terrorisme, maar wel tegen stalken en andere pesterijen. Die anonieme bellers worden nu traceerbaar.
We begrijpen dat door de aanslagen men wil weten wie een simkaart gebruikt - maar de methodes die gebruikt zijn - zijn schandalig.
De privacycommissie beschrijft 6 methodes die gebruikt kunnen worden - de meeste telco's aanvaarden maar één - de e-id in de lezer.
Ik heb dat dus geweigerd.
één keer op 4 heeft men vermeldt dat je met overschrijving kon betalen en dan voor 18 maand gerust is (nu u moet om de 12 maand, bij sommigen om de 6 maand de belwaarde verhogen - anders verliest u uw simkaart en nummer) - dus dat is een prima oplossing - zonder al te intrustief zijn.
Ik heb zonet minister A. De Croo gemaild - en 'm het verhaal gedaan - en 'm tegelijkertijd nog 's goed de levieten gelezen rond z'n gemene houding rond IPv6. IPv6 moet dringend en algemeen beschikbaar komen via ALLE providers in België - zodat we overal beschikken over meer en betere beveiliging.
Hij gaat helaas niet zo blij zijn met m'n mail - en ik meen alles wat er in staat. Hij doet het niet goed - hij dient niet de belangen van het volk - maar deze van Proximus en Telenet. En onrechtstreeks zn' partijbelangen - want ze hebben 2 mandaten in de raad van bestuur van Proximus (ik weet niet of ze ook in Telenet zitten).
Zelf heb ik m'n prepaids stopgezet - en overgestapt naar een low-end abbo - omdat het nodig was voor m'n activiteiten. Maar't neemt niet weg dat ik van mening ben dat de minder goed geïnformeerde gebruiker - bij de neus genomen wordt. Ook al zijn er richtlijnen van de privacycommissie - deze hadden ook duidelijk gemaakt moeten worden aan de klant - en de overheid heeft zich van de meest schandalige kant getoond door zo gebrekkig te informeren. Daardoor heerst terecht een algemene sfeer van wantrouwen!
In de buurlanden - en wellicht in heel de EU zullen de anonieme kaarten verdwijnen - ik maak me daaromtrend weinig illusies. Wat komt in de plaats? Allicht anoniem data versturen via LoRa-netwerken... De straatsvuiligheid heeft dat nog niet door - en dat kan men niet afstoppen.
Het is een bijzonder pijnlijk en slecht afgewerkt dossier - met de telco's op hun ergst.
Ik gebruik al jaren een Iers Vodafone simlaart volledig "anoniem" incl. internet. Kan er door de hele EU mee bellen en internetten. Dus dat zal straks ook gewoon kunnen in BE lijkt me. Technisch gezien is bovenstaande handeling van de Belgische regering dan dus gefaald. Men koopt een prepaid op Ebay en bellen maar naar je terroristen homies.
Je hebt recht op je eigen mening, maar ik vind het niet doordacht. Heb je de links gelezen in het artikel? Ze staan er namelijk om een reden.

Duitsland deed het al, België heeft zich erbij aangesloten en Nederland heeft ook reeds plannen.
De Belgische regering heeft besloten zich bij een 'idee' aan te sluiten. Dat hebben ze succesvol gedaan. Of het doel van dat 'idee' behaald gaat worden weet niemand, maar je kan het maar proberen.
Aan een bouwheer zeg je na 1 baksteen ook niet dat hij gefaald is een huis te bouwen, toch?

En je kan nooit alles uitsluiten, maakt dat er dan een slecht plan van? Ik denk het niet.
Heb je een anti-virus op je computer staan? Deze kan namelijk ook niet alles tegenhouden. Zijn zij dan ook gefaald? Is dergelijke software dan ook een slecht idee?
Anoniem: 42901 @Prince10 mei 2017 20:16
Aan een bouwheer zeg je na 1 baksteen ook niet dat hij gefaald is een huis te bouwen, toch?
Een bouwheer is de opdrachtgever van een architect(enbureau), dus die vergelijking gaat niet op.
In deze situatie is de overheid de architect (ontwerper van het plan / de wet). In dit geval kan je zeggen dat de architect een foutief bouwplan opgesteld heeft.
En je kan nooit alles uitsluiten, maakt dat er dan een slecht plan van?
Met dat argument mag je élk middel toe-eigenen. De politie zou jou gewoon kunnen oppakken en vastzetten met dat argument. "Er is een hele kleine kans dat Prince een terrorist is. We kunnen het nooit 100% uitsluiten. Hij kan immers niet bewijzen dat hij géén terrorist is."

Wanneer men zegt "Maar het is de OVERHEID die bij deze data kan!" dan ziet men de overheid vaak aan als een onfeilbaar staatsorgaan. De overheid is echter gewoon een buurman of iemand die bij jou in de klas zat en nu voor de overheid werkt.

Een overheid is daarnaast een organisatie dat elke paar jaren door verkiezingen ook enorm kan veranderen en een totaal ander plan heeft met die toegang en/of die data. De geschiedenis heeft ons geleerd dat we daar enorm mee moeten oppassen, want dat heeft al tienduizenden levens gekost in Nederland alleen.
Heb je een anti-virus op je computer staan? Deze kan namelijk ook niet alles tegenhouden. Zijn zij dan ook gefaald?
Anti-virus is bewezen effectief en houdt met 1 product het grootste deel van alle bestaande virussen tegen. Dit plan heeft een onbewezen effectiviteit. Er is zelfs bewijs dat het weinig effectief zal zijn gezien de betere kanalen die gratis beschikbaar zijn om veilig te communiceren.

Een terrorist met de expertise om een bom met ontsteking te maken/verkrijgen ... denk je dat die zo dom is om over een niet-beveiligd kanaal te communiceren?
Je mist mijn punt, maar hebt een terechte opmerking over mijn bouwheer-fout. Je hebt gelijk, een bouwheer legt geen stenen...
Het punt was echter: een huis bouw je steen voor steen. Je kan bij de 2de steen niet zeggen of iets faalt of niet. België is de 2de steen van mogelijk een hele hoop.

Ik snap je denkpiste ook niet hoe je van "je kan nooit alles uitsluiten" komt tot "laten we mensen zonder sluitende bewijzen opsluiten". Het ene is over de mogelijkheid tot het vergaren van bewijzen en het andere gaat over wat de rechtbank doet met de bewijzen.

Ik vraag me ook af welke kanalen onderweg gratis, overal en betrouwbaar beschikbaar zijn om te communiceren. Een terreuraanslag vraagt -als ze het goed (welja vanuit hun standpunt dan) doen- coördinatie en planning.

Ik denk ook dat de terrorist die dingen kan maken en verkrijgen nog niet in de buurt zal komen van de plek van aanslag.
Anoniem: 42901 @Prince10 mei 2017 21:00
Je mist mijn punt, maar hebt een terechte opmerking over mijn bouwheer-fout. Je hebt gelijk, een bouwheer legt geen stenen...
Het punt was echter: een huis bouw je steen voor steen. Je kan bij de 2de steen niet zeggen of iets faalt of niet.
Laat ik het dan anders stellen: als bij de eerste steen blijkt dat je de verkeerde materialen gebruikt dan kan je beter stoppen met leggen van meer stenen en de net-gelegde steen weer weghalen.
België is de 2de steen van mogelijk een hele hoop.
Scary stuff. Ik ben blij dat ik er niet meer woon.
Ik snap je denkpiste ook niet hoe je van "je kan nooit alles uitsluiten" komt tot "laten we mensen zonder sluitende bewijzen opsluiten". Het ene is over de mogelijkheid tot het vergaren van bewijzen en het andere gaat over wat de rechtbank doet met de bewijzen.
Ik wou aangeven dat "je kan nooit alles uitsluiten" een slecht argument is. Je kan dat argument immers tegen álles gebruiken. Vandaar ook het extreme voorbeeld van detentie.
Ik vraag me ook af welke kanalen onderweg gratis, overal en betrouwbaar beschikbaar zijn om te communiceren. Een terreuraanslag vraagt -als ze het goed (welja vanuit hun standpunt dan) doen- coördinatie en planning.
Een veilige VPN tunnel kan je met weinig voorkennis opzetten. Daarnaast zijn er ook tal van apps die je gratis kan gebruiken die (vermeend) veilig zijn. Er zijn ook heel veel open source projecten die communicatie faciliteren (met uitgebreide documentatie die ook een leek met wat moeite kan gebruiken), dus je bent niet eens afhankelijk van de App Store of Play Store.
Ik denk ook dat de terrorist die dingen kan maken en verkrijgen nog niet in de buurt zal komen van de plek van aanslag.
Dat is in het algemeen misschien wel zo, maar het punt is: als je aan zo'n organisatie deelneemt, dan is er vast iemand die slim genoeg is om te weten hoe je veilig moet communiceren.

En als het een eenling is, dan hoeft er zelfs geen communicatie plaats te vinden.
Nederland heeft geen plannen meer, die is allang afgeschoten ondere ander door het gevaar.van katvangers.

Artikel kon je lezen op security.nl kan alleen even niet meer terug vinden.

Wat op tweakers staat klopt dus niet meer.
Anoniem: 890159 @Prince10 mei 2017 19:53
Nederland heeft dat plan afgeschoten. Hoewel je natuurlijk nooit weet welke anti-privacy instelling het ooit weer afstoft krijgt het hele plan steeds minder waarde met alle internet communicatie diensten tegenwoordig.
Veel daarvan zijn vermoedelijk niet meer in gebruik, waardoor de maatregel minder mensen treft dan nu lijkt.
Er zit toch een verloopdatum op prepaidkaarten? Ongebruikte verlopen vanzelf.

Waarop is dit vermoeden gebaseerd?
Anoniem: 857639 @The Zep Man10 mei 2017 19:10
Ik denk dat zij vermoeden dat bepaalde providers zich al eerder aan die wet gaan houden en dus simkaarten die nog niet geindentificeerd zijn, gaan blokkeren.. of het verlopen is of niet.
Het gaat niet om ongebruikte simkaarten maar om simkaarten die door de gebruikers nog niet geïdentificeerd zijn...

Veel mensen hebben een prepaid gehad gebruiken het niet meer, of hebben bv ooit zo'n simkaartje gekocht of gekregen en die nooit geactiveerd e/o daadwerkelijk gebruikt. Daarom zal het waarschijnlijk minder mensen treffen dan dat het lijkt..
Anoniem: 857639 10 mei 2017 19:08
Alsof dit gaat helpen om terrorisme te verminderen....
Waarschijnlijk krijgen ze wel veel terror te verwerken van mensen waarvan de simkaart gedeactiveerd is :)
En met free roamen kunnen terroristen geen Poolse/Nederlandse of in een ander land een anonieme sim kaart halen?
Met een beetje budget kon dat altijd al |:(
Anoniem: 857639 10 mei 2017 19:13
Ik vraag mij btw af.. wordt er gecheckt of diegene die zulke formulieren invoeren wel de echte eigenaren zijn? Zoniet, dan zie ik wel aantal bedrijfjes in de dark web opgericht worden :P
Hie kun je dat nou checken? Iemand komt binnen met paspoort en simkaart, registreert en geeft die kaart door aan iemand anders. Hij loopt weinig risico omdat je toch niet rood kunt staan op simkaarten. Althans, het is mij ooit gelukt bij T-Mobile (1 cent rood) maar dat hadden ze al heel gauw zelf naar 0 euro opgehoogd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.