Onbekend aantal Belgische alarminstallaties verliest over twee weken verbinding

Een onbekend aantal Belgische alarminstallaties en andere smarthome-apparatuur zal over twee weken niet meer werken. Daarvoor waarschuwt een parlementslid. In de installaties zitten vaak prepaid-simkaarten en als de eigenaren zich niet registeren, sluiten providers die af.

Daardoor kunnen de alarminstallaties eigenaren niet langer inseinen via het mobiele netwerk, zegt de Gentse fractievoorzitter van partij CD&V Veli Yüksel. Hij heeft geen cijfers om hoeveel installaties het gaat. Het parlementslid noemt een oplossing voor het probleem noodzakelijk, omdat de sms'jes over de naderende afsluiting niet bij de eigenaren terecht komen, schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Wie een anonieme prepaidkaart in een alarminstallatie heeft zitten, kan het beste contact opnemen met de installateur, raadt provider Telenet, moederbedrijf van Base, aan. Inmiddels hebben 2,4 miljoen van de 3,7 miljoen eigenaren van prepaidkaarten zich gemeld. Er kwamen er afgelopen twee weken 275.000 registraties bij.

De Belgische regering redeneerde dat veel criminelen en terroristen gebruik maken van anonieme prepaid-simkaarten en heeft het anoniem gebruik van prepaid-simkaarten verboden. Bij de aankoop van een nieuwe kaart moeten klanten zich al registreren met bijvoorbeeld een paspoort. Voor huidige gebruikers is een systeem opgetuigd om een al gekochte simkaart te registreren.

De overheid heeft een website online gezet waarop gebruikers de links kunnen vinden naar de registratiepagina's per provider. Dat moet meer mensen ertoe bewegen in de laatste weken hun anonieme simkaart te registeren. Er is in Nederland ook een plan om anonieme simkaarten te verbieden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-05-2017 • 17:53

163 Linkedin

Submitter: Carfanatic

Reacties (163)

Wijzig sortering
Prepaid kaarten zijn interessant voor meldingsystemen die bijv inkomende sms'jes verwerken omdat dat, op een jaarlijkse herlaadbeurt na, verder kosteloos is.
Voor de genoemde alarmsystemen is het niet echt een goede oplossing, al was het maar omwille van de iets duurdere communicatie en het extra beheer: er moet tenslotte voor een saldo of bundel gezorgd worden, die geraken op of vervallen en moeten vernieuwd worden.
Bij een simpel abonnement is het 'set-and-forget'.
Mij lijkt het dat die impact dus overschat wordt en politiek gebruikt wordt omdat dat kritischer lijkt dan grootmoeders die niet meer kunnen bellen.
Ook zijn de cijfers van 'actieve' prepaids sowieso overtrokken. Zo'n nummer/sim blijft minstens een jaar actief na eerste gebruik of laatste herlading. Heel veel 'uitgedeelde' sims (letterlijk, of meegeleverd met een telefoon) worden geactiveerd en het gratis krediet verbruikt om dan vervangen te worden. Ook blijkt dat prepaid klanten vaak 'gewoon' een ander nummer nemen igv verlies of schade aan de sim. Telkens blijft een ongebruikte sim nog maanden 'actief'
Mwah, ligt er aan wat dat alarm doet en in welke frequentie.
Ik heb een partijtje power monitor doosjes links en rechts die gaan alarmeren als de stroom wegvalt in een serverruimte. Gebruik ik ook pre-paid voor.
Laten we zeggen dat ik op zo'n kaartje gemiddeld misschien 10 euro per jaar (hooguit) moet bijtanken aan beltegoed omdat het in de praktijk niet veel meer doet dan een "ping ik ben er nog" sms sturen naar mijn mobiel elke week a 10 cent per bericht totdat er een keertje ergens stroom uit valt.
Dat gebeurd hier bijna nooit in NL, zeker niet in een datacenter, maar dan nog stuurt hij slechts een extra SMStje en gaat het kastje mij bellen, gesprekken die ik verder nooit opneem want ik gebruik alleen maar de callerID als kennisgeving dat ik iets moet gaan ondernemen.

Ik zou niet weten waarom ik hier een abonnement in zou steken.
De goedkoopste sim-only's zijn 4 euro per maand. Scheelt nogal wat, zeker als je dat ook nog eens x 5 (aantal melders) doet.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 mei 2017 18:58]

Tjah, hier in België heb je dan weer iets genaamd Dommel met een €0-abo, waarbij je ook enkel betaalt voor wat je gebruikt zonder iets van bundel, aan een iets lagere prijs dan meeste prepaid abo's. blijft ook voor eeuwig actief, tot je stopt met betalen.

Ik heb zoeentje in m'n smartphone zitten, betaal ik per maand tussen de 2 en 5 euro voor, of iets meer dan dat indien ik naar het buitenland moet.
Wat voor kastjes zijn dit? Ik zoek namelijk ook nog een systeem indien de stroom van de koeling uitvalt.
Mobeye Powerguard

http://www.mobeye.eu/EN/p...-cm2100-mobeye-powerguard

Zijn niet bepaald goedkoop maar met een pre-paid (of abonnement als persé wil) kaartje er in is het verder wel redelijk configure and forget.
Ik heb er nog nooit werk aan gehad buiten de initiele configuratie, opladen van beltegoed doe ik online.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 26 mei 2017 03:25]

Telenet heeft hier een "prijs volgens verbruik" abo. Je betaalt op het einde van de maand enkel wat je verbruikt hebt. Een beetje prepaid, maar dan in abo-vorm.
Telkens blijft een ongebruikte sim nog maanden 'actief'
Met de huidige 'schaarste' worden prepaids sneller gerouleerd hoor
Ik zette een VF simkaart in een telefoon, en kreeg in 10 minuten een telefoontje ... op zoek naar bladiebla
De kaart had ik net bij de AH meegenomen.

Mijn oma heeft bijna een jaar lang bellers gekregen die "hebbie wat voor me" riepen ;)
Met haar 93, bijdehand genoeg, liet ze ze naar de Kruiskade komen om op te pikken :+
Er is geen 'schaarste' (althans niet in België). Elke provider heeft zo'n 10 miljoen nummers ter beschikking, elk dus genoeg om bijna elke belg die kan praten van een telefoon te voorzien.

Daarenboven is het zo dat igv de meeste prepaids het krediet (tot) 1 jaar geldig is, en je minstens 1 maal per jaar moet herladen. Een niet gebruikte sim blijft nog geldig.

Zover ik weet (van toen ik lang lang geleden zelf nog iets in die sector deed) hebben nummers hier ook een 'afkoelperiode', net om te vermijden dat scenario's als van je grootje zich voordoen.
Er zijn 3 providers, dus elke (pratende) belg heeft zeker 3-4 nummers :)
Het dochtertje van een vriend heeft zelf ook constant telefoontjes gehad van druggebruikers. Het kind durft nu geen gsm meer aan te raken. Was een prepaid kaartje via proximus.
Kruiskade ?
West Kruiskade, Rotterdam.
In de jaren '90 niet de plek om in de late avond rond te wandelen :+
Nog steeds niet brandschoon, maar dat weet zij niet
Het is eigenlijk van de zotte dat hier geen fatsoenlijk alternatief voor is.

Een niet verlopende simkaart maar bv wel 2 euro per bericht ofzo. Mensen zullen best wat willen betalen voor de dienst.

Uiteraard een abonnement van bv 10 euro per jaar kan ook makkelijk. Immers weet je als provider dat je er geen kosten aan hebt.

Of een combinatie 10 euro per jaar en 1 euro per bericht. Voldoende opties om dergelijke dingen te voorkomen.
Ik zit momenteel nog tot het einde van het jaar in het buitenland (buiten de EU). De enige manier waarop ik mij kon registreren bij mijn provider (Mobile Vikings) was door belwaarde te kopen met mijn bankkaart via bancontact (online pinnen). Deze oproep kwam toen ik al in het buitenland zat, voordien ging het niet. MV werkt met een systeem waarbij je per oplaadbeurt x aantal mobiele data en belminuten/SMS krijgt gedurende een maand. Daar ben ik nu dus geen hol mee.

De belwaarde wordt wel overgezet naar de volgende maand, maar dit slechts voor een maximum van 6 maanden. Tegen dat ik terug in België ben, gaat deze belwaarde vervallen zijn. Ik heb dus moeten betalen om mijn bestaande simkaart te mogen houden. Dit terwijl ik al jaren deze simkaart oplaad met mijn bankkaart en VISA kaart die gewoon op mijn naam staan. Het ging weliswaar slechts om €10, maar dit schiet bij mij toch in het verkeerde keelgat, het gaat om het principe.

Bedankt België, alsof de staat van mobiele telecom bij ons nog niet bedroevend genoeg is, gaan ze dit soort onzin er nog eens bovenop doen ook. |:(
In Nederland was dit ook een plan, maar GELUKKIG afgeschoten.
Voorlopig, dit plan blijft terugkomen (politiek iets te makkelijk scoren, dat het in de praktijk geen zoden aan de dijk zet, zal de politiek een worst wezen).
Oh man, dit gaat zo hard backfiren in België......het is ook elke keer mosterd na de maaltijd met de zogenaamde anti terreur maatregelen :'(
En het werkt niet, dat weet je al van tevoren.

Opties die makkelijk genoeg zijn. Valse registratie, ik denk niet dat er veel gecontroleerd wordt.

Buitenlandse simkaart binnen Europa nu makkelijk en ik verwacht niet dat de uitwisseling van gegevens zo goed en snel is(als het al mag) dat je iets kan voorkomen.

Om nog maar te zwijgen over gratis wifi hotspots met VOIP zoals hieronder ook al een keer staat.

Ik blijf deze serie afleveringen interessant vinden:
http://www.universiteitva...-we-terrorisme-uitroeien/

Terrorisme is van alle tijden bestaat al heel lang, en zal altijd blijven. Dat is in kort wat er gezegd wordt. En ik vrees dat het ook zo is.

Stel het volgende:
Alles wordt door de overheid in de gaten gehouden. Iedereen en alles.
als tegenactie blaast iemand bij de FOID de server op. Is dat terrorisme, of een actie omdat je het niet met de actie eens bent.

Als het geheel zo blijft als het is, is het terrorisme. Als binnen 5 jaar de verandering in het voordeel van de aanslagpleger in wordt gezet omdat er bv wordt gezien dat het inderdaad te ver ging. Dan is hij/zij een held.

Terrorisme bestaat niet het is de wereld willen veranderen naar een gedachtegoed die die persoon goed vind. En de winnaar heeft gelijk, de verliezer is de terrorist ongeacht de acties.
Ik zit ook in de problemen door deze zinloze antiterreurmaatregel. Ik dacht van mijn Sim te registreren als het zover is...tot blijkt dat mijn provider ermee stopt (Aldi Talk) en net in een ontzettend drukke periode op mijn werk (sim is van werkgsm). Nu kan ik nog een vergelijking gaan maken van abonnementen in een periode dat ik er geen tijd voor heb (zal iets voor zondag worden :(( )... En die abonnementen zijn zo ingewikkeld om te vergelijken.

Bedankt overheid! :-((
Haal een andere prepaid (evt NL= geen registratie). Geen abo te vergelijken. En als je tijd hebt neem je een abonnement en vraag je nummerportering aan.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 mei 2017 09:18]

De Belgische regering redeneerde dat veel criminelen en terroristen gebruik maken van anonieme prepaid-simkaarten en heeft het anoniem gebruik van prepaid-simkaarten verboden.
*haalt een diepe zucht*

Belgische regering is achterlijk, geldt voor alle andere regeringen die dit invoeren.

Waarom? Je bereikt er helemaal niks mee, niet eens een klein beetje je bereikt NIKS behalve dat de normale burger hier hinder en gedoe aan ondervindt, en ik begin niet eens over de privacy.

(en alsjeblieft begin niet over dat onzinnig gedoe dat "als je niks te verbergen hebt..." gewoon nee)

Schaf fysiek geld af, voer deze onzinnige regel van prepaid kaarten registratie in, plaats overal camera's, zet op iedere meter een militair, controleer iedereen 1 voor 1... moet ik doorgaan?

Nee dat doe ik niet, punt hiervan is dat criminelen altijd wel een manier zullen vinden om onderuit te komen, je lost hiermee niks op en het blijft eeuwig dweilen met de kraan open.

Enige wat je hiermee bereikt is, gedoe voor de burger, weer eens wat minder privacy (want tja waarom heeft meneer Van Buren nou 4 prepaid sim kaarten op zijn naam? verdacht zeg...) en je creëert een database van mensen die een prepaid kaart hebben (en natuurlijk zal die database "uitermate goed" beveiligd zijn (sarcasme)).

Oh ja, de regering kan zeggen "kijk, wij doen iets!" terwijl hun donders goed weten dat het helemaal niet helpt, criminelen zullen alsnog onderuit komen.

Dit soort dingen lossen niks op, het blijft altijd dweilen met de kraan open, dit is puur een verkoop praatje van (in dit geval) de belgische regering.

Mijn probleem is niet alleen dat je privacy weer eens minder van wordt, mijn probleem is dit algehele achterlijke plan dat niks doet, niks oplost en alleen mooi klinkt, de onzinnigheid ervan is datgene wat mij een doorn in het oog is.

Maar moet je dan helemaal niks doen aan terroristen? Jawel echter zijn er zoveel andere dingen die eventueel effect kunnen hebben, er is niks dat terrorisme werkelijk oplost maar er zijn dingen het het heel misschien oplossen, heel misschien is niet genoeg maar nog steeds beter dan iets invoeren wat helemaal niks op geen enkel vlak oplost.

(om maar over te zwijgen dat sinds aanslagen op NY begin dit millennium regeringen wel vaker onder het smoesje "dit is tegen terrorisme" wel vaker dingen invoeren die vooral voor de regeringen zelf voordelen oplevert)

Overigens, er zijn al landen waar prepaid simkaarten registratie al bestaat (om andere redenen) en waar erdoor een lucratieve markt is ontstaan voor illegale simkaart verkoop.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 mei 2017 19:36]

Zo wilde onze regering in België pas ook een "gedeeld beroepsgeheim tussen artsen en politie". M.a.w. als je psychische problemen hebt, dan belt de psycholoog even later naar de politie om ze te verwittigen dat jij misschien gevaarlijk bent. Dat gedeeld beroepsgeheim was ook zo'n anti-terreur maatregel.

M.a.w. om het even wie met een klein beetje paranoïde gedachten in België zou (want de wet is er vooralsnog niet doorgekomen) nooit, nooit nooit, jamais, never, ever nooit nog hulp gaan zoeken bij een therapeut.

Laten we stellen dat een aantal van die mensen, indien ze zonder psychische hulp komen te zitten, ook effectief gevaarlijke daden zouden stellen. Welnu. Die mensen zullen dus niet meer hulp gaan zoeken (want als je weet dat je daarna door de politie als verdacht wordt beschouwd, zal je dat niet doen he). Komen dus effectief zonder psychische hulp te zitten. En zo zullen er dus effectief meer dingen gevaarlijk fout gaan.

Dan zeggen we: proficiat knettergekke dwazen die de meest idiote politiestaat willen installeren allemaal omdat er terreur boe boe terreur is. Jullie hebben effectief voor een gevaarlijkere samenleving gezorgd. Knap gedaan. High five. En een sarcastisch mopje krijg je erbovenop.
Wat is hier het privacyprobleem? Bij postpaid weet men toch ook wie je bent? (Nu is er een gelijkschakeling.)
In theorie ben ik het eens dat een prepaid-telefoon 'anoniem' is, maar in de praktijk geloof ik daar niet in. Door gewoon een sociogram op te stellen weet je direct wie er achter een prepaidtoestel zit. Je kan je misschien beperken tot communicatie met (een) ander(e) prepaidtoestel(len), maar die kan je wellicht matchen met locatie en patronen van andere toestellen. Want als je je prepaidtoestel op zak hebt met je gewone gsm, ben je eraan voor de moeite.

Ik kan ermee akkoord gaan dat dit weinig doet tegen terrorisme (misschien wordt het wat complexer om een bom met gsm-activatie te maken). Maar voor de naar schatting 100.000-200.000 illegalen in België gaat dit toch een veschil maken. Hoe geraken die nu nog aan een telefoon? En als er zo'n illegaal opgepakt wordt, na een misdrijf bijvoorbeeld, en dan blijkt dat hij de prepaid telefoon van Mr. Van Buren op zak heeft. Dan heeft Mr. Van Buren toch iets uit te leggen, denk ik.

(Van de visumaanvragers, dus niet de illegalen, is meer dan een kwart gekend bij de politie: http://sceptr.net/2017/05...isumaanvragers-crimineel/ )
Mr Van Buren is natuurlijk niet medeplichtig aan het (hypothetische) misdrijf in kwestie, maar misschien wel schuldig aan schriftvervalsing, door te verklaren dat hij de gebruiker is van die telefoon. Als de echte gebruiker van de telefoon een brood steelt: niet zo'n big deal. Als de echte gebruiker een bom plaatst in de metro: tjah.. Dan kan ik mij wel inbeelden dat er een procureur vervolging instelt.

Ik denk dat (souvereine) landen het recht hebben om regels te stellen mbt tot de toegang tot het grondgebied. En die regels houden pas steek wanneer die ook nageleefd worden. En daarvoor is ook controle nodig.

Mensen die illegaal in Belgie zijn horen geen contracten af te sluiten. Dat lijkt mij een evidentie. (Het hebben van een gsm is nu eenmaal geen basisrecht.)

Ik denk dat het mogelijk is om op een menselijke manier illegalen terug te sturen naar de plaats waar ze niet illegaal zijn. Haar afscheren en andere WOII gruwel volstrekt fout. Zo'n Godwiniaanse hyperbolen helpen het debat ook niet vooruit.

Als je niet aan handhaving doet, heb je op de duur geen grenzen meer.

En dat is in mijn ogen ook een valabele politieke positie (geen grenzen), maar in onze democratie is daar helemaal geen meerderheid voor te vinden. De meeste mensen staan achter stevige grenzen. We leven nu eenmaal in een maatschappij. Daar horen regeltjes bij. Als je niet akkoord bent, zijn er voldoende middelen om die regeltjes te veranderen. Niet naleven lijdt tot anarchie. En dan begint kleren afnemen en haar afscheren opnieuw om de hoek te loeren.
Mensen die illegaal in Belgie zijn horen geen contracten af te sluiten. Dat lijkt mij een evidentie. (Het hebben van een gsm is nu eenmaal geen basisrecht.)
Dat ze geen abonnement kunnen afsluiten is evident, maar waarom zouden ze geen prepaid mogen hebben? Jij noemt het geen basisrecht maar dat is iets heel anders als een verbod op het hebben van zo'n ding. Schoolplicht geld trouwens ook voor hen, ook dat geeft problemen want illegalen die geregistreerd zijn kunnen opgepakt worden en het land uitgestuurd dus die melden zich niet aan bij een school. Zo komen ze in een negatieve spiraal.
Ik denk dat het mogelijk is om op een menselijke manier illegalen terug te sturen naar de plaats waar ze niet illegaal zijn.
Dat blijkt ook vaak moeilijker te zijn. Vaak hebben ze geen ID-kaart of paspoort en kunnen dus ook niet terugreizen want daarvoor is zo'n ding nodig. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers die terug zouden moeten worden vaak door het land van herkomst niet meer geaccepteerd. Wat wil je er dan mee doen, met een vliegtuig over het land vliegen en ze er al vliegend -met of zonder parachute- uit duwen? Daarnaast is ook niet altijd duidelijk uit welk land iemand komt, hij of zij zegt uit land X te komen maar spreekt de taal niet, wel de taal Y van het land ernaast, of een taal Z die alleen in het grensgebied voorkomt (en door de eigen regering als ongewenst wordt beschouwd).
Als je niet aan handhaving doet, heb je op de duur geen grenzen meer.
Klopt, maar grenzen zijn een typisch voorbeeld van territoriumdrift. We willen graag controle op die grenzen maar ook vrij goederenverkeer. Tot hier is het van mij en daarbuiten heb ik er niets meer mee te maken. Maar als er over de grens iets gebeurt (ongeluk) dan houden negatieve effecten (gifwolk, straling, vervuiling) niet op bij de grens. Ja we willen graag windmolens voor groene stroom maar not in my backyard. Grenzen zijn een kunstmatig iets, helaas kun je ook niet helemaal zonder.
En dat is in mijn ogen ook een valabele politieke positie (geen grenzen), maar in onze democratie is daar helemaal geen meerderheid voor te vinden.
Politici willen hun stukje zeggenschap en macht niet inleveren ten behoeve van een groter geheel. Dat is ook iets wat we zien in de EU. Het is precies waarom het UK er uit stapt.
De meeste mensen staan achter stevige grenzen.
Uit angst, en ook uit het besef dat een sociaal zekerheidssysteem niet houdbaar is als heel de wereld er aanspraak op kan maken maar er nauwelijks iemand aan bijbetaalt. Als je in een willekeurig 3e wereldland zou aanbieden om naar België of Nederland te komen om hier op een uitkering te leven dan zouden we zo de bevolking kunnen laten vertienvoudigen, misschien zelfs verhonderdvoudigen.
Zouden er geen oorlogen, onderdrukking en inkomensverschillen zijn, dan zou dit heel anders liggen en kon je gerust alle grenzen open gooien en was iedereen vrij om te gaan en staan waar die wou. Echter ontwikkelingshulp werkt ook niet om de situatie in die landen te veranderen.
We leven nu eenmaal in een maatschappij. Daar horen regeltjes bij.
Klopt.
Als je niet akkoord bent, zijn er voldoende middelen om die regeltjes te veranderen.
Daar heb ik echt mijn twijfels over. Volgens mij is er een kleine elite die alles bepaalt.
Niet naleven lijdt tot anarchie.
Als iedereen achter die regels stond en zich er aan houdt niet. In de praktijk hanteren mensen allemaal verschillende regels. Sommigen zijn moslims, anderen noemen zich christelijk, weer anderen baseren hun regels op een ander geloof of zijn atheïst en verzinnen hun regels op humanistische of ethische gronden, en anderen kennen maar één regel: hun eigen belang. En om dat laatste zijn velen bereid ook anderen te misleiden.
1. Er is een akkoord in België om schoolgaan niet te gebruiken om mensen uit te wijzen. Ik denk dat dat goed is. Meeste illegalen zijn trouwens geen leerplichtige minderjarigen. Ik denk dat het steek houdt om eerst de criminele en overlastbezorgende illegalen uit te wijzen.

2. België heeft meer en meer akkoorden om illegalen terug te sturen. Een aantal landen ontbreken nog. Voorlopig kunnen er nog voldoende illegalen teruggestuurd worden naar landen waar dat gaat. Het argument van de taal houdt geen steek. Veel van de illegalen spreken hier ook geen landstaal... Wat dat betreft zie ik toch geen verschil. In elk geval weegt controle van de toegang tot ons land zwaarder door dan eventuele ongemakken van mensen die hier de wet komen overtreden.

3. Angst. Tjah. Wellicht ook enige gehechtheid aan de culturele eigenheid. Ik vrees dat er geen sprake meer is van enige gemeenschap als er geen grenzen meer zijn. Op korte termijn zorgt ontwikkelingshulp trouwens voor hogere emigratie. #Ironisch.

4. Tjah. Uiteraard is ons democratisch systeem niet perfect. En we moeten er zeker naar streven om het beter te maken. Maar ik vind het toch nog steeds beter dan de alternatieven. Je kan je niet wegsteken achter 'kleine elite' om het anarchistje te spelen. Dat lijkt mij toch iets te gemakkelijk.

5. Laten we maar niet beginnen om hyperindividuele religieuze regels voorrang te geven op de rechtsstaat. Dat is namelijk een recept voor heel veel bloedvergieten.

Uiteindelijk vind ik de materie redelijk simpel: we zijn het er allemaal over eens dat een opengrenzenbeleid niet kan werken, er alleen maar voor zal zorgen dat onze sociale welvaartsstaat instort. Zonder dat dit enig verschil maakt in het armere deel van de wereld.
Als je zegt van 'hé, ik wil dit niet', dan zit er niets anders op dan grenzen te hanteren en voor handhaving te zorgen.
1. Er is een akkoord in België om schoolgaan niet te gebruiken om mensen uit te wijzen. Ik denk dat dat goed is.
Er zijn er genoeg die om deze reden niet naar school gaan.
Ook legaal in Nederland verblijvende asielzoekers worden, na afloop van de procedure, opgepakt en het land uit gezet. Standaard wordt daarvoor een zo onverwacht mogelijk moment gekozen anders zouden deze tussentijds in de illegaliteit kunnen verdwijnen.
Meeste illegalen zijn trouwens geen leerplichtige minderjarigen.
Klopt, toch was het enkele jaren geleden een gigantisch probleem in Nederland.
Ik denk dat het steek houdt om eerst de criminele en overlastbezorgende illegalen uit te wijzen.
Klopt, in de praktijk maakt de vreemdelingenpolitie geen onderscheid. Enkel al de genoemde groep eerder onder de aandacht van de politie komen.
2. België heeft meer en meer akkoorden om illegalen terug te sturen. Een aantal landen ontbreken nog.
Er zijn een aantal landen die hardnekkig iedereen weigert die gevlucht is. In sommige landen is alleen het feit dat je ooit gevlucht bent al reden om je gevangen te zetten en te martelen.
Voorlopig kunnen er nog voldoende illegalen teruggestuurd worden naar landen waar dat gaat.
Landen die illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers accepteren, nemen alleen diegenen terug die ook uit hun eigen land afkomstig zijn. Afghanistan gaat echt geen Soedanees opnemen of omgekeerd.

In Nederland is het daarbij voorgekomen dat mensen uit twee verschillende landen (Afghanistan en een Afrikaans land) terwijl ze hier in een asielzoekerscentrum zaten hier een relatie kregen, trouwden en een kind kregen. Dat gezin wordt dan gewoon weer uit elkaar gehaald als de IND besluit dat ze hier niet mogen blijven.
Het argument van de taal houdt geen steek. Veel van de illegalen spreken hier ook geen landstaal...
Dat ze hier de landstaal niet spreken is logisch. Echter als je ze terug wilt sturen moet je wel weten waar ze vandaan komen. Als iemand zegt uit Afghanistan te komen maar geen woord Afghaans verstaat dan is een logische verklaring dat die niet uit Afghanistan komt maar uit Iran, Pakistan of een ander omringend land. Zoek het maar uit dan.
En dan kan het ook nog iemand zijn die tot en volk behoort dat in het land van herkomst door de machthebbers als ongewenst volk beschouwd wordt.

Als voorbeeld: de Hazaren
of de Rohingya in Myanmar en Thailand

Uiteraard kun je daar een endlösung voor bedenken.
Wat dat betreft zie ik toch geen verschil. In elk geval weegt controle van de toegang tot ons land zwaarder door dan eventuele ongemakken van mensen die hier de wet komen overtreden.
tegen degenen die hier criminele activiteiten ontplooien moet je optreden. Niet iedereen komt hier echter om de wet te overtreden. Wel hebben mensen een eigen cultuur en referentiekader en dus zal je ze hier min of meer moeten heropvoeden. Dat is niet makkelijk maar meestal worden ze hier in ene huurhuisje gedumpt, 2 tot 3 maanden daarna krijgen ze een oproep om zich te melden voor de taalles en pas als ze die zijn gaan volgen krijgen ze ook een uitkering. De rest wordt overgelaten aan een stichting vluchtelingenwerk (vrijwilligers dus). Dit gaat dan over mensen die erkend zijn als vluchteling, de zogenoemde statushouders.
3. Angst. Tjah. Wellicht ook enige gehechtheid aan de culturele eigenheid. Ik vrees dat er geen sprake meer is van enige gemeenschap als er geen grenzen meer zijn.
Aan gehechtheid aan de eigen culturele eigenheid is niets mis. Wij gaan wel op vakantie om andere culturen te leren kennen, maar dicht bij huis moeten we het niet. Ook dat is weer het hokjes- en grenzen- idee waar ik naar verwees.

Uiteraard hoef je niet elkaars cultuur over te nemen, maar die begrijpen en respecteren is een ander verhaal. In dat opzicht leven de verschillende groepen in ons land te veel langs elkaar heen. Het niet respecteren van die andere cultuur is precies wat de problemen veroorzaakt. Enerzijds krijgt iemand met een andere als de autochtone cultuur niet dezelfde kans op een baan en een carriëre waardoor een hele bevolkingsgroep zich achtergesteld, tweederangsburgers voelt, anderzijds vinden we in die groep ook de extremisten die over gaan tot terrorisme.
Op korte termijn zorgt ontwikkelingshulp trouwens voor hogere emigratie. #Ironisch.
Mensen in Afrika zien de reclame uit de USA en Europa en denken vervolgens dat hetgeen ze zien op de TV, in Europa echt is. Daarom willen ze naar Europa. In bepaalde landen in West-Afrika denkt men: "De witte mens zijn geld raakt nooit op." Echt. Men denkt dat er geen grens is aan wat je uit zou kunnen geven of weg kunt geven. Ook in Azië heerst het denken dat iedereen in Amerika (of Europa) rijk is. Dat er ook in het westen mensen zijn die moeite hebben om de eindjes financiëel aan elkaar te knopen, dat je hier overal voor moet betalen, huur, hypotheek, riool-belasting, reinigingsheffing, enzovoorts, geloven ze gewoon niet.
4. Tjah. Uiteraard is ons democratisch systeem niet perfect. En we moeten er zeker naar streven om het beter te maken.
Klopt
Maar ik vind het toch nog steeds beter dan de alternatieven.
Het was toch de minst slechte van alle slechte systemen.
Je kan je niet wegsteken achter 'kleine elite' om het anarchistje te spelen.
Ik heb nergens anarchisme willen goedpraten. Wel willen aangeven dat mensen het niet altijd met de regels eens zijn, en deels waarom. Als het op het veranderen van de regels aankomt, dan wordt de meerderheid echter gewoon niet gehoord. Het overgrote deel van die meerderheid laat het er maar gewoon bij zitten omdat ze de energie niet hebben om er tegen in te gaan. Een enkeling waagt zich er wel aan om de politiek in te gaan, of krijgt via afkomst of carriëre de kans om via het bedrijfsleven invloedrijk te worden. Diegene die het via de politiek probeert moet zich echter conformeren aan de heersende elite anders wordt hij toch buitengesloten. En wie conformeert, wordt uiteindelijk net zo.
5. Laten we maar niet beginnen om hyperindividuele religieuze regels voorrang te geven op de rechtsstaat. Dat is namelijk een recept voor heel veel bloedvergieten.
In mijn lijstje moslims, christenen, andersgelovigen*, humanisten, ethici en eigenbelangers ben ik nog een paar groepen vergeten: socialisten, groenen, libertariërs.
Met andersgelovigen schaar ik dan even voor het gemak boeddhisten, Hindoestanen, confucianisten, taoisten allemaal op één lijn

Nu noem je religieuze regels als recept voor bloedvergieten. In de jaren 90, 80 en 70 waren er echter ruim zoveel terroristische aanslagen. De plegers destijds waren communistisch of socialistische (Rote Armee Fraction , Cellules Communistes Combattantes, Brigate Rosse, Action Directe) Nationalistisch (Zwarte September, ETA, IRA, Ulster Defence Association, Ulster Volunteer Force) kwamen uit de milieubeweging (Volkert van der Graaf).

Waarom je het woord hyperindividueel aanhaalt is mij een raadsel. Dat er iemand is die ooit op 'religieuze' gronden een ID-kaart wist te verkrijgen waarin hij gemaskerd op de foto staat ( link link2 doet niet ter zake. Degenen die echter om religieuze redenen overgaan tot terroristische acties zijn in vrijwel alle gevallen lid van, of geïnspireerd door een bepaalde groepering. Opvallende uitzondering: Anders Breivik

Naast recent, de moslims zijn het in het verleden ook de 'christenen' geweest die in naam van het geloof overgingen tot bloedvergieten (kruisvaarders, inquisitie, contraremonstranten). De overige religies leiden zelden tot geweld.

Tot slot wil ik nog even opmerken dat ik afgelopen week las dat in de 16 jaar na 9/11 er slechts half zoveel aanslagen zijn geweest als in de laatste 16 voor 9/11 en dat in de jaren daarvoor het nog eens zoveel hoger was. Dus voor elke aanslag n 9/11 zijn er 2 in de periode 1985-2000 en 3 in de periode 1968-1984.

Wat ik wilde aangeven is dat mensen met verschillende achtergronden andere regels zullen hanteren en dat dit wel eens kan botsen. Religieuze regels worden vaak verkeerd geïnterpreteerd en toegepast. Dan zijn de regels van een rechtsstaat inderdaad beter. Er is echter een grote overeenkomst tussen de regels uit de ethiek, uit het humanisme, uit de 10 geboden en het complexe en door niemand te begrijpen wetssysteem dat de rechtsstaat heeft opgetuigd en dat vooral bedoelt lijkt te zijn om juristen meer werk te verschaffen.
Uiteindelijk vind ik de materie redelijk simpel: we zijn het er allemaal over eens dat een opengrenzenbeleid niet kan werken, er alleen maar voor zal zorgen dat onze sociale welvaartsstaat instort.
Klopt, en het zal niet makkelijk zijn om die welvaartsstaat op te geven maar als we iedereen op deze wereld dezelfde welvaart willen geven dan hebben we iets van 7 aardes nodig. We zullen dus moeten leren om bepaalde dingen anders te doen en ook een paar stapjes terug moeten in luxe en welvaart. Geluk is niet iets dat afhangt van hoeveel TV's je in je huis hebt en hoeveel auto's er op je oprit staan.
Zonder dat dit enig verschil maakt in het armere deel van de wereld.
Klopt. Maar we moeten er dus wel naar streven om het verschil kleiner te maken. Dat gaat niet makkelijk zijn omdat bepaalde machtshebbers en culturen kunnen tegenwerken. Ook mogen we hen niet onze cultuur op leggen. Maar als het niet meer voordelig is om naar het westen te komen omdat het in eigen land goed genoeg is, dan stoppen de grote migratiestromen. Uiteraard kun je dan nog steeds individuele migranten verwelkomen omdat ook inheemsen besluiten hun geluk elders te zoeken. Dat is immers van alle tijden.
Als je zegt van 'hé, ik wil dit niet', dan zit er niets anders op dan grenzen te hanteren en voor handhaving te zorgen.
Je zult soms wel moeten omdat anders dingen uit de hand zullen lopen.
"Uiteraard kun je daar een endlösung voor bedenken."

Ik vrees dat de conversatie hier stopt...
"Uiteraard kun je daar een endlösung voor bedenken."
Wat ik bedoel is dat men in die landen men nog niet zo systematisch te werk gaat, maar dat het niet zo heel veel scheelt.
Ik vrees dat de conversatie hier stopt...
Waarom zou die moeten stoppen. Je kan ook proberen een alternatief te vinden.

Je kunt proberen dergelijk verstoten volk een eigen staat te geven, zoals Israel maar daar zullen de desbetreffende, en omringende landen niet behulpzaam bij zijn. Ook met de Koerden komt dat niet van de grond.

Je kunt ze opnemen in een westers land (wat nu vooral Zweden, Denemarken en Noorwegen doen).

Je kunt proberen de publieke opinie daar te veranderen maar ook dat zal niet makkelijk zijn, zeker niet als de staat niet meewerkt.

Of je kunt het daar gewoon op zijn beloop laten gaan en dus wachten tot de endlösung daar een feit geworden is. Zwitserland sloot op een gegeven moment ook zijn grenzen voor iedereen.
Toen stond daar echter een sterke macht voor die grens.
Als je niet aan handhaving doet, heb je op de duur geen grenzen meer.
Ter aanvulling op de grenzen.

Twee maal per week ga ik de grens over (en naderhand weer terug). Met de auto geen probleem. Wil je die route doen met het openbaar vervoer (wat er standaard natuurlijk al langer over doet) dan kun je maar op twee plaatsen overstappen van de Nederlandse op de Belgische busdienst. Hierdoor moet je gigantische omwegen maken. De haltes van die twee liggen nogal uit elkaar (want ze willen zo min mogelijk met elkaar te maken hebben) en de tijden sluiten zo slecht mogelijk op elkaar aan als ze maar voor elkaar kunnen krijgen.

Dit is omdat beide maatschappijen hun eigen concessiegebied hebben en niet in elkaars territorium mogen komen. De grenzen zijn nog steeds heilig.
Je verdedigt wel een boel illegalen, vreemdgangers en criminelen hier zeg.
Zegt dat iets over jouw persoon?
Wat is jouw oplossing?

En welke privacy wordt er geschonden dmv de maatregel?
De vraag is: wat is het probleem? Wat wil je oplossen? Het enige dat je nu doet is de communicatie van criminelen laten verplaatsen naar andere diensten. Net als dat er allang geen serieuze crimineel gepakt wordt op vingerafdrukken, die gebruiken gewoon huishoudhandschoentjes. En de terrorismekaart is te vaak getrokken om nog geloofwaardig te zijn. Laat ze eerst de bestaande data maar eens effectief gebruiken. Meer data is niet altijd betere data.
Wat men doet is de communicatie verplaatsen naar geregistreerde platformen. Ga je uitwijken, prima.
Al die andere platformen zijn beter te monitoren.

Verder lijkt het me verstandig om eens de monitor georganiseerde misdaad van het wodc te lezen.

Men formuleert daar oplossingen vanuit situationele preventie/ regulering op basis van opsporingsonderzoek.

Wat men wil oplossen is ongeveer te vergelijken et dat je geen kalashnikov bij de ahkuntkopen maardatjeveelmeermoeite moetdoen omaandie kalashnikovtekomen.

Vooral kleine niet goed georganiseerde criminelen / terroristen. Die verschijnen nu nl te laat op de radar.
Je moet dit soort maatregelen zien als niet de oplossing maar als een van de deelvoorwaarden omtot een oplossing te komen.

En de inbreuk op de privacy door de verkoop te reguleren is er bijna niet tot helemaal niet.
"Al die andere platformen zijn beter te monitoren. "

Waar baseer je die aanname op? Is daar bewijs voor? Denk je dat criminelen dan uitwijken naar netjes bellen via een abo - of zouden ze uitwijken naar datadiensten om via allerlei encrypte systemen berichtjes te sturen?
Ga je nu echt vreemdgaan aanhalen als verdediging voor anonieme prepaidkaarten?
Wat een bullshitverhaal zeg.
Ook de vergelijking dat omdat niet alle anonieme simkaarten van terroristen zijn we het maar niet op naam moeten laten zetten raakt kant noch wal.

Van mij mogen ze het terroristen, ook al is het er maar 1 in België, zo moeilijk mogelijk maken. En met deze maatregel moeten ze in ieder geval weer een stap voorzichtiger zijn...

[Reactie gewijzigd door Rutgertje op 25 mei 2017 13:28]

"Ga je nu echt vreemdgaan aanhalen als verdediging voor anonieme prepaidkaarten?"

Precies. Ja.
Vreemdgaan is lijkt mij een prima reden om anonieme prepaid-kaarten te verdedigen. Want we zijn een vrij land. Dat betekent dus dat je inderdaad mag vreemdgaan, en dat de staat er niet is om zich daarmee te bemoeien - laat dat maar lekker tussen mensen zijn.

We zouden dat best wat centraler mogen stellen: wij (ook Belgie) zijn een vrij land, waar privacy het uitgangspunt zou moeten zijn *tenzij* er uitzonderlijke omstandigheden zijn waarin het verbreken belangrijke voordelen geeft die niet op een andere manier bereikt kunnen worden.

In de meeste maatregelen die nu opgegooid worden is dat niet het geval - zo is bij veel terreur en georganiseerde criminaliteit niet het probleem dat we ze technisch niet op kunnen sporen, of dat de wetten in de weg staan, maar dat we er de mensen niet achteraan zetten om op te sporen of te vervolgen. Dat los je dus niet op met privacyschendende maatregelen - die leveren hooguit nog meer valspositieven op. Daar worden we niet veiliger van, wel onveiliger omdat schending van privacy ook een schending van vrijheid is, en bescherming tegen een staat die fouten maakt of kwaadwillend kan zijn.

Dus ja, het recht op vreemdgaan. Laten we dat vooral verdedigen, omdat dat een belangrijk deel van onze vrijheid is!
Ik begrijp die maatregel ook niet. Ik ben bij Telenet.
Ik heb geen prepaid kaart ik betaal volgens gebruik.
Op die manier heb ik 4 simkaarten, simonly noemen ze dat.
1 voor mijn GSM 1, voor mijn vrouw, 1 voor mijn tablet en 1 voor mijn Alarm.
Ben ik dan automatisch geregistreerd of hoe zit dat dan?
Je hebt een abbonnement. Ja dus gereistreed op de telenet account houder.
Dus waarschijnlijk belt iedereen op jouw naam.
Tot nog toe nooit gemerkt dat ik moest betalen voor iets wat ik niet gebruikt heb.
Ik hou mijn bel historie goed bij iedere maand dan zou ik het toch moeten opmerken bij de afrekening.
Je betaalt in je wigo abonnement voor onbepert bellen in belgie en je hebt x aantal gb . Ga je niet over je mbs heen en bel je niet naar je betaallijnnen of internationaal. Dan betaal je toch steeds een vast bedrag. En dus merk je niets aan je rekening.

Ik zou zeggen kijk eens waar je voor betaald.
Volgens mij begrijp je je abonnementsconstructie niet.

De provider koppelt jouw adres aan de simkaartnummers van de simkaarten. En je mobiel nr wordt aan de simkaartnummer gekoppeld. Simkaartnummers zijn te traceren als ze connectie met een zendmast maken.

Alleen al het feit dat er een factuur wordt gestuurd, impliceert dat je telefoonnummer en simkaart aan je persoonsgegevens wordt gekoppeld, bij een PREPAID sim wordt er niet gefactureerd, jij betaat vooaf cq waardeert je kaart op met een opwaardeerkaart. Inclusief met cash geld, kun je zo redelijk anoniem bellen.
Dat kan bij een abbonnement steeds, als dat nu een sim only is of als sim only plus telefoon op afbetaling. Bij een losse prepaid sim werd er dus tot voor kort nooit een adres if persoonsgegevens genoteerd.
En dat is in nl nog steeds zo.

En dat is dus waar men nu moeilijk over doet in dit topic.

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 25 mei 2017 15:55]

Ik heb bij telenet een pakket. TV, internet, vaste telefoon, mobiele telefonie en 500Mb aan mobiele gegevens.
Ik betaal voor dat pakket en vast bedrag .
Daarbuiten betaal ik mijn belminuten en mijn sms jes.
Ik heb verschillende familieleden en kennissen die dat ook zo doen. Nog nooit klachten van iemand gehoord.
Ik denk dat het rap gedaan zou zijn met telenet als er daar bij zou gefoefeld worden.
Er wordt niet gefoefeld. Het verschil tussen prepaid en een sim only : Simonly impliceert dat je een abbonnement hebt, met een maandelijks tarief dat aan je gegevens gekoppeld is. Een prepaid kaart is ee losse sim die niet gekoppeld was aan je gegevens en waarbij je vooraf betaald. Bij de sim only betaal je achteraf.

Je had 4 simkaarten die samen 2000mb aan data zijn toch?

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 26 mei 2017 08:38]

Ik heb 2 simkaarten die elk 500 MB mogen gebruiken en die kosten elk €5 per maand. Ik weet dat is niet veel maar op de meeste plaatsen hier heb ik gratis wifi. Data gebruik ik enkel bij noodgevallen.
Je begint niet eens over privacy, maar gaat er in je gehele verhaal wel mee verder...

Het zoveelste zwart-wit betoog van een privacy fetisjist.
Waar is het grijze gebied? Kunnen we niet gewoon even afwachten wat hiervan het resultaat is?
Het lijkt mij niets meer dan normaal dat iemand die een telefoondienst afneemt, zich hierbij registreert. Al dat anonieme gedoe. Moeten auto's ook maar zonder kenteken gaan rijden?

En ga ook eens in op de "zoveel andere dingen die eventueel effect kunnen hebben". Als je zoiets zegt, dan moet je ze ook benoemen, anders ben je maar wat aan het blaten...

Lekker makkelijk zo.

[Reactie gewijzigd door Rutgertje op 25 mei 2017 13:20]

Al weken worden we door allerhande media gewaarschuwd dat dit eraan zit te komen. Zowat alle nieuwsbronnen hebben hier al meermals over verteld. Wanneer eigenaars van zulke installaties niet reageren lijkt het mij toch vooral hun eigen schuld te zijn.

Ja, er zijn nog 1,2 miljoen kaarten die niet geregistreerd zijn. Ik heb er vermoedelijk thuis ook nog wel 1 of 2 liggen die nog geldig zijn maar gewoon niet meer gebruikt worden. Maar ik zie echt niet in welke goede maatregel je zou kunnen treffen behalve de wetgeving intrekken.
Maar ik zie echt niet in welke goede maatregel je zou kunnen treffen behalve de wetgeving intrekken.
Die wetgeving rammelt dan ook behoorlijk dus dat zou allicht prima zijn.
Mensen moeten hun pre-paid kaartje op naam zetten, dus je moet weer allerhande info aan je provider geven die ze eigenlijk niet nodig hebben, info die je misschien niet eens wil geven want je hebt misschien wel heel bewust voor die anonieme kaart gekozen.

Dus krijg je een partij reuring en ellende en intussen stappen de criminelen gewoon over op danwel gestolen telefoons, danwel gewoon voip al dan niet over VPN. Heb je gelijk geen burner telefoons meer nodig.
Goed voor weinig meer dan het iets Co2 neutraler maken van de beroepsgroep crimineel.
Ik denk dat de zeer breed beschikbare hedendaagse technologie deze maatregel redelijk ineffectief maakt.
De spreekwoordelijke mosterd na de maaltijd. Dit had misschien een plaatsje moeten hebben toen je nog absoluut 100% zeker een simkaart nodig had om te bellen. Toen in de jaren 90.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 mei 2017 18:33]

Waarom iedereen toch zo moeilijk doet altijd over communiceren over afstand. Gewoon walki-talki geraakt ver genoeg voor de gemiddelde terrorist om een praatje met z'n collega te slaan. Je kan met een beetje knutselen zo'n walki-talki gesprek ook encrypteren, en met wat steganografie erbij laat je het geëncrypteerd resultaat op ruis lijken ook.

Waarom die terroristen allemaal zo'n gedoe willen met SIM kaarten en dure telefoons, wetende dat dat hele telefoonnetwerk centraal afluisterbaar is. Cheap walki-talki. Rare jongens. Die terroristen.
Als jij op de PMR kanalen gaat zitten zenden met encryptie (mag niet VZIW) trek je juist de aandacht. En op andere kanalen stoor je waarschijnlijk iets en trek je nog meer de aandacht.
Vandaar, steganografie. Dan lijkt het op ruis. Voorts zal de gemiddelde terrorist het worst wezen dat iets wel of niet mag, voor zo ver ik weet.

Zet anders ook een bordje in de stad: het is verboden hier ene bom af te laten gaan. Laat me weten hoe goed het werkt.
Of het mag of niet zal hem worst wezen, maar of het opvalt of niet zal hem zeker wel interesseren. Regel 1 voor de crimineel: niet opvallen. De sukkels die bv. meteen een dure auto kopen die niet bij hun inkomen past hebben meestal ook vrij snel problemen.
Anoniem: 310408
@freaxje25 mei 2017 11:23
met wat steganografie erbij laat je het geëncrypteerd resultaat op ruis lijken ook.
Dat werkt bij een bestand, niet een stream. Technisch onmogelijk.
Hij bedoelt wat GPS ook doet.
We zullen zien welke impact dit heeft op de criminaliteit, niet?

Het lijkt mij sterk dat iedereen zomaar gaat overschakelen op voip over vpn. Zeker voor de lagere echelons van de criminaliteit zie ik dit niet gebeuren.
Criminaliteit gebruikt dat wat werkt. Als ze door telefoons te gebruiken sneller opgepakt worden, dan zullen ze iets anders gebruiken. Middelen zat hoor.
Het zijn verdorie net ondernemers... Wat geld opbrengt en we mee weg komen ....
Ze verspreiden alleen nog geen spam en cookies.
Maar die weten ook wel dat ze niet openlijk moeten praten over de telefoopn, dat gaat face to face. De telefoon is er voor zaken als "hoi, kom je meteen? Even iets bespreken". En 10 minuten later rij je de eerder afgesproken parkeerplaats op om in de auto iets te overleggen dat geen meeluisteraars kan gebruiken.
Voor zover ik weet heb je hier nog steeds een sim kaart nodig om gebruik te maken van het mobiele netwerk. En in extentie heb je dus eerst data nodig alvorens je via voip kan telefoneren of een vpn opzetten.

Of wil je dan enkel maar gebruik maken van open hotspots? Dan ben je inderdaad niet gebonden aan een provider.
Maar het maakt niks uit of die data sikaart anoniem is of niet: als je enkel via Sigal communiceert ziet een afluisteraar enkel een toestel dat een versleutelde verbinding met de Signal servers opzet. Je kunt instellen dat voip via Signal ook alleen via de server gaat en niet direct naar het andere toestel, dus netwerk informatie opbouwen kun je er niet mee.
Weet niet hoe het in de jaren 90 in België ging, maar simkaarten in Nederland gingen toen op naam.
De vraag of de wetgeving zinvol is, is een andere dan of ze goed in elkaar zit. Ik ben zelf ook van mening dat de wetgeving zinloos is, maar providers proberen al maanden die gebruikers te vinden die zich nog moeten registreren.

Hier probeert 1 volksvertegenwoordiger zich op te werpen tegen een wet die al bijna een jaar oud is gewoon om de spotlights op te zoeken. We zijn en goed jaar verwijderd van verkiezingen maar de verkiezingskoorts is in dit land al lang aanwezig.
Niet iedereen leest de media he?
Er zijn voldoende mensen die nooit het nieuws kijken.
Of zich helemaal niet realiseren dat er überhaupt een sim kaart in het alarm systeem zit. Systeem werkt immers toch prima? Dit soort duurdere systemen met Sim kaart worden doorgaans door een installatiebedrijf aangelegd dus de eigenaar zal er niet veel vanaf weten. Taak voor de installateur om dit op te lossen.
De installateur die ondertussen al jaren bij een ander bedrijf werkt. Dus ja. Inderdaad. Die mensen hun alarminstallatie zal niet aangepast geraken.
Het nummer is meestal toch geregistreerd bij een alarm centrale? De systemen om zelf te monteren die nogal eens in wietpanden zitten moet je als eigenaar natuurlijk zelf bijhouden. Desnoods zet je er een buitenlandse simkaart in uit een landwaar anonieme kaarten gewoon mogen. Nederland of zo.
Installaties moeten ook jaarlijks nagekeken en getest worden. Installateurs hebben dus zeer volledige lijsten van wat wel en niet actief is. Voor hen een koud kunstje om die nummers te registreren
En jij gelooft dat dat gebeurd in alle gevallen.

Dit zijn zaken die alleen geregeldt worden bij de duurdere en betere installaties/intallateurs die niet in tijd failliet zijn gegaan.
Ik weet niet hoe het in Belgie geregelt is, maar in het regelzieke Nederland is hier niet echt een regel voor.

Dit verschilt per installateur of dit wel of niet word gedaan, en aan het afgesloten contract.
Als je een goedkoop contract zonder service aangaat... moet je ook niet zeuren dat je geen service krijgt (en zelf je verantwoordelijkheid dragen voor dergelijke dingen).
In een tijd waarin VOIP gemeengoed is geworden, wat is dat nog het nut van simkaartregistratie?
Of je nu data gebruikt (voip) of gewoon belt, je toestel zal toch verbinding moeten maken met een zendmast, zo ziet de staat waar jij (of iemand met jou toestel) geweest is. Als iemand een aanslag pleegt en blijkt dat jou toestel en het zijne geregeld samen van mast naar mast hopten is dat onderzoekenswaardig.
VOIP kan ook over wifi.
Dat kun je dus ook bij de lokale Mac gebruiken. Jouw telefoon hoeft dan dus helemaal geen verbinding met het mobiele netwerk te hebben.
Voor de bühne, natuurlijk. ;) Kunnen ze lekker zeggen van "zie ons eens goed terreur aanpakken!"
weer een stukje anonieme vrijheid weg.
Momenteel is het zo dat je x kaarten koopt en die allemaal kunt inzetten om 1x te bellen en vervolgens onvindbaar te blijven...
Ala je dat middel niet meer verkoopt, lles niet meer actief maakt op een naam, dan kun je dus moeilijker annoniem je verplaatsen. Er is dan altijd een tracering achteraf mogelijk.
Iedereen kan er wel kritiek op hebben , maar ik kan geen goede reden bedenken om een anonieme sim te hebben.
Het is niet omdat jij iets niet kan bedenken, dat het niet bestaat. Wat jij maakt is een argument from incredulity en/of een argument from ignorance.

http://rationalwiki.org/wiki/Argument_from_ignorance
http://rationalwiki.org/wiki/Argument_from_incredulity

The argument from incredulity is a logical fallacy that occurs when someone decides that something did not happen, because they cannot personally understand how it could happen.

Jij kan persoonlijk niet begrijpen hoe je een goede reden kan hebben om een anonieme SIM te hebbeb, dus kan het niet gebeurd zijn dat die goede reden er is (volgens jouw): argument from incredulity
Leuk die wikipedia link maar het is geen antwoord op de vraag. Een legale reden om niet geregistreerd te staan.
En nogmaals, ik vind dit een legitiem middel gezien de non existentie van de inbreuk op de privacy.
Privacy als in art 6 evrm

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 25 mei 2017 13:05]

Ok, een reden:
Niet netjes, maar zeker wel legaal.
Je wil je minaar(es) bellen met een ander nummer, waarvan zo min mogelijk mensen het bestaan af weten. Stuk lastiger als er een adres bij staat.

Andere optie, zwervers zonder vaste woon/verblijfplaats die toch af en toe contact willen hebben met familie.

Vluchtelingen die volkomen legaal hier zijn en met prepaid kaartjes op internet willen.

Verkoopbare producten zoals nu met bv auto's waarbij een soort van sim in zit. Moet je dus iedere keer veranderen.

En een laatste misschien wat ver gezocht. Steeds meer betalingen gaan digitaal.
https://www.t-mobile.nl/k.../apps-betalen-via-factuur
Wanneer alles op naam staat wordt het erg interessant om deze prepaid kaartjes te gaan gebruiken om bedrijven op te lichten. En andere mensen in de problemen te brengen.
1. Je kunt een prepaid kaart registreren op jouw naam. En die nog steeds op je tweede telefoon gebruiken. Dat wordt nog steeds niet gefactureerd, maar betaal je vooraf.

2. Zwervers kunnen bellen bij de opvang te huizen.

3. Een auto verkocht je vroeger ook, daar komt overschrijven bij kijken, je schrijft niet alleen de auto over maar ook de simkaart. Extra administratie, maar geen probleem verder.

4. Waarom zou het makkelijker worden om bedrijven op te lichten? Identiteitsfraude is nu al een probleem. En doordat de registratie moeilijker wordt, neemt de kans af. Lees, valt het onder de gebruikelijke identiteitsfraude.

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 25 mei 2017 16:15]

Legale reden: ik wens geen (extra) reclame te ontvangen... sinds ik mijn prepaid simkaart geregistreerd heb krijg ik reclame (voor triple play bijvoorbeeld) die ik voordien niet kreeg omdat die op de relatieve anonimiteit vastliep... Verbinding tussen telefoonnummer en (e-mail) adres kan/mag blijkbaar plots wel gemaakt en doorverkocht worden en dat vind ik een inbreuk op mijn privacy. Volgens de letter van de wet waarschijnlijk toegestaan, volgens de geest van de wet absurd maar dat is met alle wetten zo...

[Reactie gewijzigd door 367401 op 26 mei 2017 00:35]

Je kunt bij het desbetreffende bedrijf aangeven dat je niet voor marketingdoeleinden benaderd wil worden. Dan kunnen ze dat voor je invoeren en is je probleem opgelost. Dat is men verplicht.

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 26 mei 2017 08:34]

De "vinkjes" daarvoor staan bij mijn virtuele provider al jaren uit, nu ook nog, één van de redenen waarom ik die provider koos is omdat je die dingen allemaal zelf via hun website kunt regelen. Er is natuurlijk ook nog de fysieke netwerkprovider base en de baas ervan telenet, die krijgen sinds mijn verplichte registratie die gegevens blijkbaar ook en hoeven daar zo te zien geen rekening mee te houden...

Wettelijke verplichtingen vind ik onzin want ook al zijn die er, het naleven ervan moet je in je uppie maar zien af te dwingen voor zover dat al mogelijk is en in veel gevallen, ook dit, is het sop de kool niet waard. Daarnaast is het nu ook al te laat, eens je gegevens in de databases komen duurt het een paar jaar voor de reclame boeren het opgeven weet ik uit ondervinding.

Dus verplichte registratie van simkaarten heeft vervelende neveneffecten voor de eigenaars van alarminstallaties maar ook voor mij en nog een heleboel anderen om allerlei redenen. Allemaal samen vind ik het dat niet waard om een hoofdzakelijk denkbeeldige mini barrière tegen terrorisme op te werpen... volgens mij ligt de beste bestrijding van terrorisme in het verhinderen dat het doel wordt bereikt en wij als maatschappij doen met dergelijke wetten juist het omgekeerde...

[Reactie gewijzigd door 367401 op 26 mei 2017 19:49]

Telenet kan gewoon een vinkje uitzetten en het probleems is opgelost, dn krijg je geen reclame meer van telenet.

Wat ik veel zie horen roepen is dat dit geen oplossing is, die is het in strikte zin ook niet, het maakt het alleen moeilijker, net zoals het moeilijker wordt om bepaalde wapens in te zetten door de aanschaf via privé personen te minimaliseren en als bedrijf mag je een grotere hoeveelheid kopen.
Regulering an zich is gee n oplossing, het is een deeloplossing.

En daar kun je wat van vinden. De grondoorzaak van terrorisme ligt in de verdeling van arm en rijk op een globale schaal. Daar heb je denk ik geen oplossing voor. En ik ook niet.

En de andere grondoorzaak ligt in de interpretatie van een aantal geloofsboeken. Ook daar heb ik geen oplossing voor.

Maar de last of onmogelikkheid en ellende die je hebt door een prepaid sim te registreren zijn allemaal te overkomen. Prepaid kan nog steeds namelijk. Men had het ook gewoon kunnen Fschaffen.
Ik heb mijn provider bij het achterlaten van mijn gegevens duidelijk gemaakt wat de spelregels zijn, die moeten anderen die door een nieuwe wet via hun mijn gegevens ontvangen ook naleven en hoe vaak mag ik dan dat vinkje uitzetten (uitschrijven) als ik al hun "partners" mee reken?

Het maakt het iets moeilijker misschien maar ik vind het erger dat terroristen daarmee de aandacht voor hun "zaak" zoals dit artikel en deze thread onder andere (waarvoor ze het uiteindelijk doen) krijgen dus missie geslaagd wat op zich weer nieuwe terroristen aantrekt... die het dan iets moeilijker gemaakt wordt? No pun intended maar dat klinkt niet echt als een succesverhaal...

De verdeling tussen arm en rijk op een globale schaal oplossen is heel eenvoudig en zal gewoon gebeuren maar het is nu nog te vroeg. Wanneer de meerderheid van de mensen geen waarde hecht aan de munt (zoals hier euro's) is het geen valide betaalmiddel meer en wordt het virtueel kapitaal omgezet naar werkelijk kapitaal zoals grond, werk, bedrijven, voeding,...

Prepaid wordt unlimited voor mensen zoals ik die een bedrag zonder verrassingen willen, dat is marktwerking, no big deal...

[Reactie gewijzigd door 367401 op 28 mei 2017 01:50]

Telenet heeft het recht om jou te benaderen als je niet in een bel me niet register staat. Jij kunt je provider en elk ander bedrijf gewoon schriftelijk of per email laten weten dat je niet wenst benaderd te worden. Kun je aantoenen dat jij dat hebt ggedaan en wordt je alsnog benaderd, dan kun je een klacht in dienen. Zo werkt dat model. Vindt je dat te moeilijk, en val je erover, dan kun je met een whitelist van mail werken, en het overige als spam betitelen.

Het overige van je post is volledig uit de lucht gegrepen en nergens op gebaseerd, daar ga ik dus niet op in.
Omgekeerd is het ook niet altijd handig om geregistreerd te staan; als je een sim in bv in je auto hebt voor de boordcomputer, waarom zou je die op je naam willen hebben? Maar als je de auto verkoopt, moet je er maar aan denken ook de simkaart te wijzigen. Vervolgens is die auto bij een misdaad betrokken en wordt jouw naam ineens genoemd in verband met een liquidatie.

Vergezocht? Ja, een beetje. Ondenkbaar? Nee.
Het is jouw verantwoordelijkheid om je hiermee af te dekken.
Dit kan eenvoudig geregeld worden bij de verkoop van je auto. Net zoals de overdracht van de rest van je papieren.
En anders moet bmw het maar anders registreren.
Voip is data. Data is te koppelen aan een sim. En dus traceerbaar.

Het issue zit erin dat men toto voor kort prepaid sim kaarten niet kon koppelen aan persoonsgegevens... Of veter je kon ze kopen zonder persoonsgegevens door te geven.
Tegenwoordig is dat nog knap lastig om af te luisteren en als je weet dat je dingen bespreekt die niet door de beugel kunnen zorg je er vast en zeker voor dat je een aanbieder hebt die end-to-end-encryptie gebruikt
Mocht dat op een bepaald moment een probleem worden, dan wordt het gebruik van de dienst onmogelijk gemaakt. En ja, dat kan.

In realiteit is het echter zo dat professionele criminelen in de regel niet zo professioneel/deskundig zijn, en zorgt het opwerpen van eenvoudige barrieres (het barriere model) ervoor dat er al een aantal van afzien of dat de organisatiegraad en expertise eenvoudigweg ontbreekt.

Verder dien je je ervan bewust te zijn, dat 'situationele preventie maatregelen' geen vervanging van opsporingstechnieken zijn, maar dat de vijver waarin gevist wordt door de opsporingsdiensten kleiner wordt.

En helaas is het zo dat het niet onmogelijk wordt om een terroristische aanval te plegen, maar er is ook niemand die dat beweert.
Je zou het ook alleen in kunnen laten gaan voor kaarten die korter dan X dagen geleden actief werden, dat zou een hoop moeten schelen denk ik.

Maar op zulke plekken heb je dus alleen een gsm-jammer nodig om in te breken dus? :+
Ook zonder gsm.module.maakt het alarm systeem nog een kolere herrie. De melding op gsm is toch te laat. Hoe moet ik in 5 minuten thuis zijn? Dan is het leed al geleden. Het enige wat ik zou kunnen doen is meteen een melding in de buurt app gooien. Meteen de politie bellen heeft vaak niet de voorkeur ivm vals alarm mogelijkheid.

Tevens zijn het overgrote deel van de inbraken gelegenheidsinbraken. Deze boys zullen geen gsm verstoorder oid bij zich hebben.
JIJ hoeft ook niet binnen 5 minuten thuis te zijn! Als het alarmsysteem je buren als eerste belt, dan kunnen die kijken of het wel of geen alarm is en dan wel of geen actie ondernemen.
Het is mijn dagelijkse boterham ....
Dat jij niet in 5 minuten thuis bent, is prima, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat de buren echt niet zitten te springen om om 03u uit hun bed gebeld worden, om "even te gaan kijken"
Er zijn ook installaties die automatisch een bewakingsfirma verwittigen.
Er zijn ook installaties die automatisch een bewakingsfirma verwittigen.
Maar die hebben nog steeds en geregistreerde simkaart nodig

En een opvolging is niet gratis ;)
Kan makkelijk 60€ of hoger worden
Yup, een vaste telefoonlijn (ondergronds dan wel te verstaan) is toch wat veiliger.
Valt tegen. Kan me nog herinneren dat ze in Almelo op het industrietrein de telefoonkabel hadden opgegraven en door gesneden toen ik (in de jaren 90) nog alarminstallaties aansloot.

Na dat geintje was het pand toch echt veiliger toen we hem via een mobiele telefoon aansloten op de meldkamer.
Goed punt, maar normaal valt het op als er een telefoonkabel opgegraven wordt. En als het belangrijk is, dient dat soort zaken redundant uitgevoerd te worden. Als er een GSM-jammer gebruikt wordt, moet er via de vaste lijn alarm geslagen worden en als de vaste lijn doorgesneden wordt, moet er via de GSM alarm geslagen worden.

[Reactie gewijzigd door Freee!! op 24 mei 2017 18:45]

Klopt is ook te omzeilen. Die lokatie was vaker doelwit omdat het zo afgelegen lag.

Een stoorzender hadden ze blijkbaar niet. Maar ze hadden wel ontdekt/bedacht dat er geen pir in de meterkast hing. Dus hadden ze precies daarboven een gat in het dak gemaakt en de kabels losgetrokken.

Waar een wil is, is een weg.
@wica
op het industrieterrein van Venlo reden ze doodleuk met een shovel de hele KPNkast uit de grond.
Wij als PAC krijgen tientallen lijnstoringen ( AL2 ) en gingen hiervoor KPN bellen.
Die testten de lijn, 'er is geen contact, misschien eigenaar bellen van alarmsysteem'
Nadat we uitgelegd hadden dat het ondertussen bijna 100 systemen tegelijkertijd waren, wilden ze maar wat graag politie mee voor een monteur ;)

@Freee!!
Helaas is de oude betrouwbare AL2 ( digiaccess ) gestopt door KPN
Alles loopt nu via hun ADSL verbindingen.
Niet hetzelfde, want geen lijncontrole, dus uitval moet via de GSM worden opgevangen.
[...]
Helaas is de oude betrouwbare AL2 ( digiaccess ) gestopt door KPN
Alles loopt nu via hun ADSL verbindingen.
Niet hetzelfde, want geen lijncontrole, dus uitval moet via de GSM worden opgevangen.
Niet elke verandering is een verbetering :(
Zeker niet, vooral de slepende uitstel en afstel periode.
Ik kreeg in 2004 al te horen dat AL2 er mee zou stoppen ....
uiteindelijk 2016 was het toch zover
Goed punt, maar normaal valt het op als er een telefoonkabel opgegraven wordt.
Ja, men ziet het, zet een tentje over het gat wat je aan het gaven bent met b.v. KPN logo er op.
Niemand die iets zal komen vragen of je moet zo gek als ik zijn.
Er is echt wel een systeem te bedenken, waardoor je deze kabel op "afstand" kan door "knippen".
te gelijke tijd met het door knippen zet je de jammer aan en dag systeem.

Oke, moet eerlijk toegeven, dat dit een hoop werk is.
moet je alleen nog de "heartbeat" spoofen.
In de praktijk is dit wel vaker gebeurd, zelfs een heel industrieterrein met één klap telefoonverbinding weg.
Maar dat valt wel op, systeem geeft automatisch alarm als één van de twee comm-mogelijkheden wegvalt.
Heb ik het niet over Gamma alarm o.i.d.
Zo ook bij stroomuitval.... autom. alarm naar meldkamer.
Bij wie moet zoiets opvallen? De kabel opgraven? Gewoon werkzaamheden in opdracht van ... . Kijkt niemand van op. Het doorknippen doe je s nachts.
De gsm module in het alarm systeem werkt vaak als Back up voor als de internet verbinding van thuis wegvalt. Of bv bij stroom uit val. Dan nemen de gsm en accu het over
In veel gevallen is het gsm netwerk de enige manier van communicatie. Zo ook mijn alarm systeem, eentje van een populair type dat onder verschillende namen wordt verkocht.

Er zit enkel een gsm module in, geen WiFi.
Je zou het ook alleen in kunnen laten gaan voor kaarten die korter dan X dagen geleden actief werden, dat zou een hoop moeten schelen denk ik.

Maar op zulke plekken heb je dus alleen een gsm-jammer nodig om in te breken dus? :+
Er zijn ook alarminstallaties die het eerst proberen via de internetverbinding, bedraad, daarna via de internetverbinding, wifi, en daarna via de simkaart.
Dit is ook een legitiem gebruik van de anonieme simkaart. Als bedrijf heb je ze denk ik liever niet op naam van de installateur of op die van een werknemer staan.
Kan je simkaarten niet op naam van een bedrijf registreren? Het bedrijf staat immers als rechtspersoon geregistreerd.
Dat kan. Alleen zullen bedrijven er niet happig op zijn om handmatig die honderden simkaarten te registreren. Bovendien is zo'n geregistreerde simkaart straks goud geld waard.
Is het niet zo dat je het type verkeer kunt instellen? Gewoon even een vraagje.
Ja, dat kan
De simkaarten in 'onze' systemen zijn eigendom van de installateur.
Deze kaarten zijn tegenwoordig allemaal 3G only, tenzij de verbinding minimaal is.
Elke simkaart is gekoppeld aan de klant zelf, en kan niet in een telefoon gebruikt worden ( pincode ) en buiten 3G is er geen verkeer mogelijk ( vanuit de provider )
Het zijn ( bij ons) dan over het algemeen M2M nummers (12-cijferig 097-nummer) die een eigen APN hebben wat op onze machines inlogt
Dat houdt dus in dat @arnovos' argument dus gelukkig geen stand houdt? Zonder de juiste instellingen heb je niets aan een simkaart van een willekeurige aanbieder van bijvoorbeeld beveiligingsdiensten?
Geen stand houden is niet de term.
Als een installateur een 'gewone' simkaart gebruikt, zonder toezicht, kan je inderdaad misbruik maken.
Onze 'huisinstallateur' gebruikt "eigen" simkaarten, die niet bruikbaar zijn in een telefoon / mifi, omdat ze een providerslot hebben op het type verkeer ( alleen data ) en dan ook nog alleen via een soort VPN systeem communiceren met onze servers op de meldkamer.
De simkaart moet ontgrendeld worden bij ingebruik name, daar zit een device ID aan vast ( het alarmsysteem )
En een password-connect op de vpnservice.

De moeite die je dan als 'simpele' gebruiker moet gaan doen om dat allemaal te omzeilen/hacken, is het echt niet waard :)

Vraag dan de eerste de beste dakloze om een simkaart te kopen voor je ( de zgn katvangersmethode ) of bestel er één via internet van Vodafone Ierland ( of de AH in Nederland vooralsnog )
En is het onmogelijk om de sim op de klant naam te registreren en hem daarna te koppels. Aan jullie systeem. Linkt me niet toch. Brengt wat gedoe /administratie met zich mee, maar meer ook niet.
Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar alle door ons uitgeleverde simkaarten vallen niet in deze serie, die gaat vervallen.
Als een installateur zijn werk goed doet, heeft hij de betreffende kaart gewoon aangemeld.

Dit artikel gaat ALLEEN maar over simkaarten die niet geregistreerd zijn door de eigenaar, de ophef dat er "een onbekend aantal" word de wereld ingebracht door een politicus, die imho ergens een klok heeft gehoord, maar de klepel kwijt is.

Ja, er zullen alarminstallaties tussen zitten, maar het merendeel zullen gebruikers zijn die getroffen worden.
Deze gebruikers hebben al diverse meldingen gekregen, en ook via de media, dat ze een risico lopen dat hun kaart niet meer gaat werken.
Als je deze blijft negeren, dan krijg je dit ....

Persoonlijk vind ik het een verkeerde opzet, de gebruiker verliest zijn nummer/aansluiting, ONDANKS er misschien tegoeden op staan.
Dit kun je niet terugdraaien, en ben je dus kwijt.
Een natuurlijker verloop had beter geweest, opladen = registreren, anders niet opladen.
Zo zullen er vast een aantal 'anonieme' kaarten verblijven, maar dat dunt zichzelf snel genoeg uit, na verloop van tijd.

eventueel ongeregistreerde nummers kunnen door de providers worden aangemerkt als 'inactief' en na de al bestaande opwaardeerperiode ( want dan vervallen simkaarten ook ) alsnog geblokkeerd worden.
< maar dat levert te weinig op, nu is dit een 'meevaller' aan saldo, die niet meer wordt opgesoupeerd >
Je kan als bedrijf perfect doorgeven wie je klant is en de kaart op die naam laten registreren. Tenzij je een eigen centrale hebt die inkomende berichten behandeld, dan is de kaart meestal ook je eigendom en kan je ze beter op je eigen naam zetten.
Meestal heb je bij dit soort services toch een M2M abbo nodig. Immers prepaid tegoed verloopt na x tijd. Je moet dus binnen 6-12 maanden meestal opwaarderen. Een alarmcentrale die in zijn hele leven (hopelijk) alleen een test smsjes verstuurt zal niet zo heel snel door zijn tegoed heen gaan.
Tip, koop gewoon Vodafone Ierland prepaid kaartje...klaar. Lekker anoniem en de Belgen hebben het nakijken met hun geregistreer.
Waarom zo ver? Rij gewoon even naar de appie in NL en pluk er daar een paar mee bij de kassa. Cash betalen met een fopneus op voor de camera's en wegwezen maar :)
Ver? Gewoon naar ebay.ie en bestellen maar ;)
Betalen? Bij de Kruidvat liggen er geregeld zelfs gratis.

Breinbreker voor de cassieres, die moeten ze wel scannen voor de voorraad/verrekening met VF.
En heolang denk je dat het duurt dat dit in heel de eu ingevoerd wordt. Ik denk niet lang.
Ik hoop dat ze de liften ook controleren, die zijn vaak ook voorzien van een simkaart om de noodcentrale te bereiken heb ik begrepen
Sterker nog, als installateur kom ik steeds vaker tegen dat de sim de enigste verbinding naar buiten is. Ik ben er wel blij mee, scheelt veel gezeik met aanvragen kabel en bijbehorende abbo regelen.
Het is voor een lift wettelijk verplicht om een vaste lijn te hebben, zonder tussenkomst van een centrale. Anders wordt de lift niet goedgekeurd voor gebruik.
Heb jij het ook over Belgie ? Wettelijk verschillen zaken nog wel eens.
Nee, heb t over Nederland. In België zou t inderdaad anders kunnen zijn, daar heb ik geen ervaring mee.
Nee, heb t over Nederland.
Ah. Ik vroeg het vooral omdat het onderwerp over Belgie gaat en velen in een comment hun eigen situatie als zaligmakend /wetgevend benoemen.
Je hebt helemaal gelijk :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee