Gerucht: Samsung zet naast irisscanner ook gezichtsherkenning in Galaxy S8

Samsung zou naast een irisscanner en een vingerafdrukscanner een derde methode in de Galaxy S8 willen toepassen voor biometrische beveiliging. Het toestel krijgt mogelijk een gezichtsscanner, die het toestel in 0,01 seconde moet ontgrendelen.

Daardoor kunnen gebruikers het toestel ontgrendelen door ernaar te kijken, schrijft de Zuid-Koreaanse site The Investor op basis van een artikel van de Korea Economic Daily dat niet online is verschenen. De gezichtsherkenning is nodig vanwege de beperkingen van de irisscanner, die door de gebruikte technologie niet altijd goed werkt. Samsung zette al een irisscanner in de Galaxy Note 7 vorig jaar.

Gezichtsherkenning zit al sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich standaard in Android, en Google heeft het nu in Smart Lock gezet. Dat is de verzameling van ontgrendelmethodes die Google via Play Services aanbiedt. Dat lukt echter niet in 0,01 seconde en is afhankelijk van de kwaliteit van de frontcamera.

Samsung presenteert de Galaxy S8 op 29 maart tijdens een evenement in New York. Volgens recente geruchten komen er twee versies. De reguliere variant heeft een 5,8"-oledscherm, terwijl er ook een Plus-versie komt met 6,2"-scherm en een dubbele camera. Door de dunne schermranden en 18,5:9-verhouding van de displays zou de behuizing van beide toestellen niet of nauwelijks groter zijn dan de Galaxy S7 en S7 Edge van vorig jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-03-2017 • 13:27

62 Linkedin

Reacties (62)

62
57
32
2
0
15
Wijzig sortering
Gezichtsherkenning, het zit al tijden in Google Smart Lock, gebruik het op mijn HTC m9 en ik denk dat het welgeteld 0,5 sec duurt tot unlock. Moet zeggen dat er qua nieuwswaardigheid niets meer is dan mensen wijzen op een bestaand product. Irisscanner daarentegen een plus, maar ben zelf heel erg benieuwd naar gebruiksgemak (hoe close moet je oog zijn hiervoor, wat te doen met (zonne)bril etc.)
Irisscanner daarentegen een plus, maar ben zelf heel erg benieuwd naar gebruiksgemak (hoe close moet je oog zijn hiervoor, wat te doen met (zonne)bril etc.)
Mijn Lumia 950 heeft een irisscanner. Maar als de telefoon op een armlengte van je af zit werkt de irisscanner al niet meer. Daarentegen werkt hij prima in totale duisternis en alle lichtomstandigheden.

Ik denk dat het vooral de vraag is of Samsung de afstand en de kijkhoek kan vergroten. Doen ze dat niet dan zal het meer een gimmick zijn, net als op mijn Lumia 950.
Volgens mij is alles tegenwoordig een gimmick, want onderscheidende telefoon zijn er niet meer. Irisscanner/gezichtsherkenning leuk , maar eerst kijken hoe de reclame machine van Samsiung het gaat brengen. Sony heeft een slo-mo camera ingebouwd met 960fps, ook bijzonder, maar ook een gimmick. Je gaat het gebruiken, maar een echte killer feature die heb ik nog niet gezien dit jaar. Het is allemaal hetzelfde, soms verpakt in een ander jasje. Ik wil niemand voor zijn schenen schoppen, maar elke keer als er een nieuwe feature komt dan zitten er weer wat haken en ogen aan, waardoor het toch niet je van het is. Een randloos scherm is handig, tenzijn je de telefoon in 1 hand hebt, dan blijkt opeens dat er onverwachte dingen gebeuren omdat je druk uit oefent op de zijkant. 3D touch is leuk, maar geen killer feature. Ben benieuwd waar ze volgende keer mee gaan komen, want het einde is wel inzicht denk ik.
Helemaal eens. Volgens mij kunnen smartphones fabrikanten nog uitblinken in software gebied en batterijduur. Camera mag ook altijd beter kunnen.
Draadloos opladen.
In mijn ogen een killer feature.

https://tweakers.net/nieu...-smartphonebehuizing.html

[Reactie gewijzigd door pekkos op 10 maart 2017 16:33]

Echter weten we natuurlijk niet met wat voor techniek ze de gezichtsherkenning gaan toepassen. De leaks tonen toch redelijk wat sensoren/camera's/scanners aan de bovenste bezel van de telefoon, dus dat belooft nog wat..
Ik heb echt geen idee of dit ook maar enigszins ergens op slaat (qua kosten en mogelijkheden), maar wellicht zit er een warmtecamera in? Google smartlock kon (kan nog steeds?) je om de tuin leiden door er gewoon een pasfoto voor te houden, niet echt top beveiliging. Wellicht dat ze met een warmtecamera kunnen detecteren of er daadwerkelijk een persoon voor de camera te zien is t.o.v. een foto of scherm oid.

[Reactie gewijzigd door Coebergh op 9 maart 2017 14:10]

Edit": Oeps, dit gaat over de gezichtsherkenning, niet irisscanner. Denk dat ik per ongeluk op de verkeerde comment heb gereageerd. Excuus. Hoop dan in ieder geval dat de gezichtsherkenning beter werkt, maar denk persoonlijk niet dat één van de twee qua snelheid snel de vingerafdrukscanner zal vervangen.

-----

Ik gok op dezelfde manier als met de Note 7. We kregen destijds een Samsung rep in de winkel voor een demo, en hoewel de irisscanner redelijk leek te werken, zou ik het persoonlijk niet snel gebruik gezien het feit dat je hem echt vrij dicht bij, en recht voor de gezicht moet houden en even heel ongemakkelijk je oog zover mogelijk open moet houden.

Tegen de tijd dat je dan je toestel in de goede positie hebt, had je hem al kunnen unlocken met de vingerafdrukscanner, en daar hoef je ook nog eens geen gekke bekken voor te trekken. :)

[Reactie gewijzigd door Fero op 9 maart 2017 14:08]

Maar daar gaat gezichtsherkenning via de front-camera, wat veel langer duurt en volgens mij meer stroom kost omdat hij altijd aan moet staan.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 maart 2017 13:46]

Gezichtsherkenning kan met iedere camera. Je kunt echter speciale camera's hebben met IR of 3D scannen. Dat verhoogt de betrouwbaarheid, zodat niet iemand met een foto van je gezicht kan unlocken. Het zou kunnen dat de S8 zo'n speciale sensor heeft.
Ben benieuwd hoe de LG G6 hier tegen wilt concurreren.
Door goedkoper te zijn en waarschijnlijk net zo goed te presteren. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb al heeeeeel veeeeeel smartphones versleten, maar de LG G2 is by far de beste die ik gehad heb!
Net zo presteren gaat lastig worden. Samsung heeft voor de S8, als enige fabrikant, de eerste batches van de Snapdragon 835 geclaimd. Ook de nieuwe Exynos-soc is weer een monster, welke natuurlijk een flink stuk krachtiger is dan de 'oude' Snapdragon 821 in de G6.
Wauw, dan geven de benchmarks een hoger cijfertje...

Beetje nutteloze upgrade, behalve voor het groepje diehard gamers die onderweg ook nog een FPS moet spelen. Het is alleen maar een marketingtruc geworden in de hoop de techsavvy gebruikers als onbezoldigde reclamemakers aan de slag te zetten. ;)
Dat valt natuurlijk maar de bezien. Beide socs (Snapdragon en Exynos) zijn zuiniger, veel sneller (zowel rekenkracht als grafische kracht), dus apps/websites openen en laden sneller. Ook heeft de soc veel invloed op de camera's, accuduur en nog veel meer.

Dus nee, juist niet alleen maar benchmarks, maar vooral veel dagelijks gebruik. ;)

Ben het verder wel met je eens hoor, men wil zichzelf maar al te graag prijzen met de kleinste aanpassingen. Maar de S8 wordt naar wat nu allemaal bekend is dan ook wel een toestel wat de nodige aandacht mag verdienen. :)

[Reactie gewijzigd door Luca op 9 maart 2017 18:46]

Verder zal Samsung nog wel wat andere leuke foefjes toevoegen om te concurreren. Een kleine greep uit wat de S7 zo goed/aanlokkelijk maakte:
 • hele goede camera
 • curved scherm
 • AMOLED (de G6 heeft een IPS display trouwens)
 • waterdicht (al is de G6 dat ook in tegenstelling tot de voorgangers)
Tja, of het allemaal nou super belangrijk is? Nee, ik denk het niet. Maar toch is Samsung een stuk populairder en maken ze hele mooie telefoons.
Dat laatste valt te bezien: de G6 krijgt een Snapdragon 821 terwijl Samsung er een 835 in plakt (of een nog vlottere Exynos).

De G2 was een uitzondering omdat het een najaarstoestel was, en uitgerust werd met de Snapdragon 800. Toen een half jaar later de rest van de fabrikanten met een jaarlijks toestelrelease aan kwamen zetten, had Qualcomm enkel de 801 klaar, waardoor de G2 (en bijkomend de Nexus 5) eigenlijk net zo vlot waren.

Ik ben het wel volledig met je eens hoor: de G2 was een geweldige telefoon, deed ontzettend veel goed met een prima accu, en mooie dunne bezels. Ik hoop dat ze dat met de G6 weer terugpakken, want met de G4 en zeker de G5 hebben ze het volledig laten varen.
Ik gebruik em nog steeds! Vandaag een nieuwe batterij besteld na drie jaar intensief gebruik.
Waarschijnlijk met een lagere prijs. De S8 zal waarschijnlijk ook wel €800+ worden.
Qua features, prestaties en dergelijke: simpelweg niet. Alles wijst er op dat de S8 en S8 Plus ontzettend innoverend en gewoon King of the Hill zijn.

LG zal de G6 dus nu erg scherp geprijsd op de markt moeten zetten willen ze er een succes van maken. Wat leaks tonen dat de S8 €800 zal worden, dus dan hebben ze wel wat mogelijkheden.. De Huawei P10 is €600, dus LG heeft met de G6 nog een redelijk marge.

Ze kunnen van 600 tot en met 800 gaan. Geruchten hebben het over 700 euro dus dan zouden ze precies in het midden zitten, wat niet erg gek is maar ook niet bepaald scherp geprijsd.

[Reactie gewijzigd door Luca op 9 maart 2017 13:42]

Door de feature al te hebben op de G5?
Door het NIET te implementeren.
Lijkt me geen fijn idee dat mijn telefoon mij constant aan het filmen is. Dan liever het ongemak van een pincode invoeren.
Het is waarschijnlijk net als alles: optioneel.

Als je het niet wilt gebruiken dat is hardstikke prima, alleen elke keer horen dat mensen iets nieuws niet willen gebruiken wordt een beetje irritant.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 9 maart 2017 13:32]

Dat het optioneel is, betekent niet dat hij niet aan staat. Het zou zomaar kunnen zijn dat hij door third party apps wordt gebruikt.
Oplossing: geen permissies geven. Vertrouw je het OS ook al niet? Plak er een stukje tape overheen :P
Of koop een telefoon die je wel open kan maken en maak de flatcable van je frontcamera los.

Een non-stop filmende frontcam waarvan bovendien nog wat wordt gedaan met de data, zal niet alleen opvallen in het accugebruik, maar ook in het dataverkeer.
Of door de FBI zoals recent wel is gebleken.
CIA, maar toegegeven, een pot nat.
En zonder dit functionaliteit kan dat nogsteeds niet? We hebben nu toch allemaal een front-camera. Ik snap dat je oplettend moet zijn, maar niet het gezeik eromheen.
Dat kan nu toch ook al of heb je geen front camera? (spuit 11)
Anoniem: 670884
@lamain9 maart 2017 13:34
En met een pincode ben je er van verzekerd dat je niet door een of andere app in de gaten wordt gefilmd?
Zeker gezien de laatste Wikileaks. Uit != uit. Tenzij er een knop is die fysiek het circuit verbreekt kan er misbruik van gemaakt worden. Wat er niet is kun je ook niet misbruiken :)

Dit is geen rant tegen de vooruitgang maar wel tegen de realiteit

[Reactie gewijzigd door Cornelisjuh op 9 maart 2017 13:38]

Plak een sticker over de cam
Als je daar bang voor bent moet je per direct je telefoon in de shredder gooien. Want die camera's, microfoon(s) etc. kunnen nu natuurlijk ook al afgeluisterd worden. Ongeacht of dat die volgens de fabrikant gebruikt worden voor gezichtsherkenning of niet natuurlijk.
Het is niet nodig om constant te filmen, slechts wanneer je je telefoon wilt ontgrendelen wordt de camera gebruikt. Daarnaast zal je het eerst zelf moeten instellen, aangezien je moet kalibreren welk gezicht de telefoon daadwerkelijk kan ontgrendelen.

Mooie techniek wat mij betreft. Het meelezen van een pincode is namelijk vaak peanuts.

Microsoft heeft overigens met Windows 10 een soortgelijke techniek genaamd Windows Hello.
Exact. Zonder deze functie is de frontcamera er ook. Koop een S8 en plak een sticker over de frontcamera als je toch zo wantrouwend bent
Of gebruik hem helemaal niet. Ik denk dat wie dan ook toegang kan krijgen op iemands telefoon geïnteresseerder is in wat je verstuurt/ontvangt of zegt (er zit immers ook een microfoon in) dan wat je met de camera's kunt zien. Als je zo wil leven dan worden heel veel dingen heel moeilijk.

Ik hoop dat de S8 nog steeds een vingerafdrukscanner heeft, werkt perfect op de S7.
Het zou fijn zijn als het als extra verificatiestap gebruikt kon worden, naast een niet-biometrisch kenmerk/code. Zoals men wel eens zegt: biometrische kenmerken zouden gebruikt moeten worden voor identificatie, niet authenticatie.

Weet iemand of dat mogelijk is? Ik heb nu een Galaxy S6, maar gebruik de vingerafdrukscanner niet. Ik wil niet dat mijn telefoon ontgrendeld kan worden tegen mijn wil in. Zolang hersengolven nog niet accuraat uitgelezen kunnen worden kan niemand me dwingen m'n patroon in te voeren ;). En ja die veeg ik altijd uit en voer ik niet open en bloot in. Een patroon is makkelijk in te voeren zonder te moeten kijken.

Dit is vast ook niet waterdicht, maar het lijkt me tot nu toe het beste in de balans van praktisch/bescherming.
Je kan zeggen dat je deze niet open en bloot invoert. Maar als iets gemakkelijk te herkennen en onthouden door met een schuin oog op een afstandje mee te kijken dan is het zo'n patroontje wel. Volgens mij is zo'n patroontje wel de minst veilige vergrendeling.

Maar je gebruikt je vingerafdrukscanner niet omdat men zonder jouw toestemming je telefoon kan ontgrendelen? Als je slaapt of knock-out bent dan of wat bedoel je?

Overigens zie ik de toevoeging van gezichtherkenning/irisscanner helemaal niet. Liggend op tafel bijvoorbeeld is je telefoon dus niet te ontgrendelen? Die vingerafdrukscanner is handig omdat je touchscreen toch met je vinger aanraakt.
Een groot simpel patroon misschien wel ja. Voor wat het waard is (niet veel): tot nu toe heeft niemand die dacht te weten wat m'n patroon is m'n telefoon daadwerkelijk weten te ontgrendelen.

En ja, dat bedoel ik. Je kunt me in principe doodschieten en m'n duim op de scanner leggen, maar je kunt nooit de code uit me wringen zolang ik standvastig ben (of expres vaak genoeg het verkeerde doe). Nu ben ik (gelukkig) nog nooit overvallen in m'n leven, dus je kunt je afvragen of het niet iets te paranoïde is, maar ik zie aan de andere kant ook weer geen enorme verbetering in gebruiksgemak tov m'n patroon.
En als iemand met een pistool voor je staat ga je je telefoon niet voor hem ontgrendelen? Dit kan ik me niet voorstellen en ook al zou je psychisch zo sterk zijn zou ik het oliedom vinden om je leven op het spel te zetten voor een telefoon.

Nee als iemand met kwade wil je telefoon wil unlocken gaat hem dat echt wel lukken hoor en voor 99,9% van de mensen in deze wereld is hun telefoon toch een stuk minder waard dan hun leven.
waarbij de vegen van je vingers op het scherm zo te zien zijn in zonlicht... :-)
Daarom zei ik dus ook 'veeg ik uit', ik veeg nog een stukje waardoor het patroon er niet meer uniek op staat. Plus dat m'n broekzak alle vegen weghaalt (ja, met tegenlicht gecheckt).
Dan lijkt het mij handig dat gezichtsherkenning samen met de irisscanner werkt, en niet onafhankelijk (anders kan je net zo goed een foto van iemand laten zien :+ ).
De meeste gezichtsherkeningshardware werken met o.a. infraroodcameras (volgens mij is dit zelfs vereist bij laptops die bijv. Windows Hello willen gebruiken). Een foto werkt daarbij dus niet! :)
What's next? Een DNA-scanner?
Geslachts-scanner :X :+

Leuk als 1 april grap

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 9 maart 2017 13:47]

Anoniem: 679062
@NSG9 maart 2017 13:54
:) Elke keer een prikje als je je telefoon wil ontgrendelen }>
Een sample van je darmflora.......

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 9 maart 2017 18:30]

1) De vraag is.. wat wordt er met je iris en gezichts scan gedaan? ... alleen een expert op dat gebidd kan nagaan of 't op je toestel blijft..of naar een Samsung server gaat...
Of een of andere app die er door glipt en je bios gegevens met wat er verder in je foon te vinden is..doorstuurd..

2) De beveiliging op je toestel moet je niet te hoog inschatten... tis gewoon een drempel die iemand in je buurt over moet... en niet zomaar ff in je telefoon kan loeren.. meer niet.
Als een crimineel de foon uit je handen grist.. of zo.. zal die ook wel een adresje hebben om die foon ens nader te bekijken... kan die er niks mee..weg ermee.. of gebruiken voor onderdelen.

3) Als je bang bent dat je bv.. bij aankomst in de USA je inlog van je foon moet afgeven...zet er dan niks op..wat anderen niet mogen zien... ( je pielemans of kale fluit ) 8)7

4) En wat 't criminele circuit betreft.. blijft 't gewoon een kat en muis spelletje... ze vinden weer een nieuwe manier om via een communicatie middel uit zicht van de opsporing te blijven... totdat 't wel in beeld komt.. en er bedrijven zoals cellebrite op gezet worden ( of al zijn ) om 't te kraken...

Mijn leus... wanna BE smart... dont BUY " smart " and if someone gets past yr login screen.. make sure yr phone is clean :)
Door alle foto's van mensen die het apparaat in handen hebben gehad, zou dit toch geen gerucht meer moeten zijn? Als ik er 1 in handen kreeg ging ik dit soort dingen juist testen.
Als dat erbij komt vind ik het goed al vind ik zelf een vingerafdrukscanner veel beter en praktischer in gebruik niemand kan in je smartphone komen
Momenteel is vingerafdruk scanner een van de onveiligste beveiligingen die er bestaat. Echter denk dat gezichtsherkenning precies het zelfde wordt.

Ik snap denk wel wat je bedoeld. Als iemand jouw telefoon jat dan wordt het zeer moeilijk ja. Heeft de persoon echt het idee van ik ga jouw telefoon jatten en wil er in, dan is die zo binnen.
Even groot als de edge 7 maar nog steeds kleiner dan de s6 edge plus. Toevallig mijn s6 edge plus vergeleken met een s7 edge en mijn beeldscherm was groter. Komt denk ik door de plus 😎

[Reactie gewijzigd door innerchild op 9 maart 2017 14:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee