Facebook test reactie-emoji's en 'vind ik niet leuk'-knop in Messenger

Facebook is bezig met een kleinschalige test om reactie-emoji's en een Vind ik niet leuk-knop te testen in chatapp Messenger. Het sociale netwerk gebruikt al jaren het duimpje omhoog, maar het duimpje omlaag kan via Messenger nu ook zijn intrede maken.

De reactie-emoji is om snel een reactie te geven op een bericht zonder een heel bericht te hoeven typen, schrijft Techcrunch. Sommige gebruikers van Messenger zien de functie door over een bericht te vegen of erop te drukken, op ongeveer dezelfde manier waarop de diverse reacties onder posts op Facebook werken. Vervolgens verschijnen diverse opties om te reageren.

Het duimpje omlaag is daarbij een van de opties, iets dat ontbreekt in de rij van opties onder posts op Facebook zelf. Het sociale netwerk zegt niet of het die optie ook wil toevoegen onder posts of dat het alleen gaat om een reactie die gebruikers op Messenger kunnen geven.

Facebook bevestigt de test, maar zegt niet of de functie snel voor alle gebruikers van de chatdienst beschikbaar zal komen. Messenger is een van de meestgebruikte chatdiensten in Nederland en staat volgens onderzoek van vorig jaar op 57 procent van de smartphones. Reactie-emoji's is een functie die Facebook vermoedelijk heeft afgekeken van zakelijke chatapplicatie Slack, die zo'n functie al enige jaren heeft.

Reactie-emoji's in Facebook MessengerReactie-emoji's in Facebook Messenger

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-03-2017 • 07:25

60

Reacties (60)

60
55
30
3
0
16
Wijzig sortering
Ook al ben ik geen groots FB gebruiker, ze hadden vanaf het begin een "vind ik leuk" en "vind ik niet leuk" tegelijk moeten introduceren. Al die onnodige hartjes en smileys als reactie op een post zijn zo overbodig imo.
Heeft er ook deels mee te maken denk ik dat Facebook een blije omgeving moet zijn of dat moet uitstralen. Daardoor hoor je vaak mensen die klagen dat iedereen zijn leven leuk en interessant lijkt op Facebook. Een duim naar beneden toevoegen betekent voor Facebook het toevoegen van negatieve emotie, psychologisch heeft dat gewoon best een groot effect. Maar aan de andere kant, de wereld bestaat niet alleen maar uit duim omhoog en alles leuk vinden.
Moet jij eens nagaan wat voor effect dat gaat hebben op bijvoorbeeld kinderen die een nieuwe profielfoto neerzetten waarna de hele klas een vote down doet. Je geeft ruimte aan cyberpesten zo. Die emojis zijn een heel creatieve manier om dit effect te voorkomen maar toch diversiteit te geven aan wat je ergens van vind. Ik vind het sterk gevonden en azijnpissers zijn er altijd wel. 1 van de sterkere oplossingen voor een veelgevraagde functie die ik gezien heb. Je moet context meenemen in je development en dat heeft Facebook hier goed gedaan.
Je slaat hier helemaal de plank mis. Als pestkoppen geen makkelijke manier hebben om andere personen te kunnen pesten vinden ze andere wegen, die veel moeilijker te herkennen zijn. Juist het toevoegen van zo'n duim-omlaag knop maakt het veel makkelijker om cyberpesten te herkennen en tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 06:41]

Dus je moet cyberpesten mogelijk maken/in de hand werken om het vervolgens makkelijker te herkennen ?

Nee man, kom nou :)
Uhm, mijn ervaring met 'gepest worden' vroegah op de basis/middelbare school had alles te maken met het niet kunnen bewijzen van de pesterijen.
Wanneer de leraar even niet kijkt iemand voor z'n kop meppen of een propje tegen z'n gezicht gooien is natuurlijk altijd wenselijker dan publiekelijk op facebook iemand constant een duim omlaag te geven (wat sowieso nogal onzin is want dan unfriend je die persoon gewoon?...)

Dat hele internet pesten, en al helemaal op platformen waar je gewoon mensen kunt blokkeren/verwijderen, heb ik nooit gesnapt.
Als een klasgenootje jou bedreigd of volop uitscheld over chat/IM dan kan je daar toch gewoon mee naar de leraar gaan? En die kan dan toch gewoon dat 'bewijsmateriaal' aankaarten bij de ouders die "echt niet geloven dat hun zoetsappige engeltje iemand zou pesten"?

Het zal er wel aan liggen dat ik inmiddels volwassen ben maar dat hele internet pesten snap ik echt niet dat dat een issue is.
Ik denk dat pesten eigenlijk gelimiteerd is tot de creativiteit van de pester.. En dat kan behoorlijk uiteenlopende vormen aannemen. Het spijt me om te horen dat je het first hand hebt meegemaakt. Mijn oorspronkelijke bericht was niet zozeer gefocust op pesten, maar meer een pluim naar de Facebook devs die toch diversiteit hebben kunnen geven aan de "like" zonder daarbij incentive te geven aan negatief gedrag en negatieve ervaringen (waaronder eventueel cyberpesten). Ik vind dat knap en verantwoordelijk.
Mwa, ik vind het eerder een geval van "hè, eindelijk geven ze eens gehoor aan het feit dat ze een de-facto ingeburgede vorm van communicatie/expressie zijn en dat ze dus, al dan niet 'officieel' maar wel grotendeels moreel verplicht zijn mensen hun mening te laten delen, of die nou positief of negatief is, onder het mom van vrijheid van meningsuiting".

Dat hele pesten gebeuren of uberhaupt het feit dat mensen 'negatief' kunnen zijn is nou eenmaal onderdeel van het leven.
Het goede en positieve word gedefinieerd door het slechte en negatieve. Zonder het een kan het ander niet bestaan. ;)
Nee dat zeg ik niet, maar je moet geen features onderdrukken aan de hand van "cyberpesten".
Moet jij eens nagaan wat voor effect dat gaat hebben op bijvoorbeeld kinderen die een nieuwe profielfoto neerzetten waarna de hele klas een vote down doet. Je geeft ruimte aan cyberpesten zo.
Dat is natuurlijk heel makkelijk af te vangen door bij het toevoegen van de foto een aankruisvakje "Enable Dislikes" te zetten zodat je downvotes expliciet toelaat. En dat doe je alleen als je wéét dat je slecht nieuws gaat brengen, anders niet.
Daar heb je gelijk in Tjeerd, maar gezien er bijvoorbeeld nieuwssites zijn die FB ook gebruiken om hun laatste nieuws te delen is het eerder vreemd om "vind ik leuk" te drukken bij een bericht waarin slecht nieuws word vermeld. Bij dat soort berichten zou een "vind ik niet leuk" eerder terecht zijn.
Staat ook vaak vreemd inderdaad, de toevoeging van de boze smiley en huilsmiley e.d. vorig jaar was al een eerste stap.
Het mooiste zou zijn, dat je deze functie handmatig kan aanzetten per status update. Zo kun je zelf aangeven of je tegen kritiek kan of niet.
Veel te moeilijk. Je mag Facebook gebruikers niet te veel opties geven of ze haken af.
Het feit dat FB hier veel sneller en accurater data grootschalig kan verzamelen en verkopen aan derden dan voorheen is de grootste reden waarom facebook die emotie-reacties heeft toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 06:41]

Inderdaad.
De moment dat ze 'vind ik niet leuk' knop gaan introduceren, ga je zien dat mensen 'en masse' deze zullen gebruiken. Dit om een persoon te irriteren/trollen.

Facebook wist wel degelijk waar ze niet de 'vind ik niet leuk' knop hebben geïntroduceerd toen facebook ontstond.
Anoniem: 84766 @Qinshi6 maart 2017 11:02
Je ziet al hoe het hier gaat op Tweakers. De -1 is hier ongewenst, maar wordt door een zeer groot aantal gebruikt omdat ze het niet met je eens zijn of omdat het niet helemaal strookt met hun eigen wereldbeeld.
Anoniem: 302359 @Tjeerd6 maart 2017 10:15
Heeft er ook deels mee te maken denk ik dat Facebook een blije omgeving moet zijn of dat moet uitstralen. Daardoor hoor je vaak mensen die klagen dat iedereen zijn leven leuk en interessant lijkt op Facebook. Een duim naar beneden toevoegen betekent voor Facebook het toevoegen van negatieve emotie, psychologisch heeft dat gewoon best een groot effect. Maar aan de andere kant, de wereld bestaat niet alleen maar uit duim omhoog en alles leuk vinden.
Het probleem met het internet tegen het "echte" leven is dat mensen op het internet veel sneller geneigd zijn om op negatieve dingen te reageren en gal te spuwen. Het duimpje omlaag zal dan ook flink gebruikt worden. Facebook moet er voor waken dat negativiteit niet de overhand krijgt.

Kijk alleen al hoe het er aan toe ging op sites zoals het reactieplatform van nu.nl (nujij.nl). Elk artikel daar werd gewoon een welles nietes discussie met plusjes en minnetjes. Het liep dusdanig de spuigaten uit dat ze maar met het hele platform gestopt zijn. Er werd helemaal niet meer op de inhoud gereageerd maar gewoon ik ben voor Samsung dus ik klik op het minnetje bij elke pro Apple reactie en het plusje bij elke Samsung reactie (of andersom). Of de inhoud nu goed of fout was daar werd helemaal niet meer op gelet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 24 juli 2024 06:41]

Dit zie je op tweakers ook bij de Apple en Samsung artikelen (in mindere mate), fanboys en girls zijn er nu eenmaal.. Alhoewel je voorbeeld van nujij een goede is, daar was het een factor 10 erger.

Blijkbaar is iedereen tegenwoordig geneigd zijn mening te moeten geven, ook al voegt deze mening vaak niets toe. In dat op zicht was de enkele 'like' een goed idee, vind je iets echt leuk dan 'like' je het, vind je het niets dan blijft een reactie uit..

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 24 juli 2024 06:41]

Zoals je zelf aangeeft geen grootse FB-gebruiker te zijn, ben je denk ik ook niet mee in het verhaal. Het zorgt voor een 'blije' ervaring op Facebook waar je gemakkelijk emoties kan toevoegen aan posts. Daarbij voegt het veel toe aan de mogelijkheden op Facebook.

Verder wil ik niet weten hoeveel 'slachtoffers' gaan vallen met jouw voorstel van 'vind ik leuk' en 'vind ik niet leuk'. Het nodigt uit tot pesten en gaat ervoor zorgen dat Facebook een negatieve ervaring gaat opleveren. Iets wat Facebook en de gebruikers willen missen als kiespijn.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 24 juli 2024 06:41]

Als je het niet leuk vindt, dan druk je gewoon niet op het "vind ik leuk" knopje. "problem" solved.
En toch bekruipt mij het gevoel dat dit panieksprongen zijn. Nee, ik heb er geen cijfers voor, maar als ik kijk hoe vaak ik, of mijn omgeving nog naar Facebook gaat - weinig. De behoefte is er gewoon niet (meer). Facebook moet wat doen om doen om hun userbase tevreden te houden, en dan is bijvoorbeeld een dislike button - waarvan Zuckerberg in 2014 nog zei:

" “That thing isn’t good.” That’s not something that we think is good. We’re not going to build that, and I don’t think there needs to be a voting mechanism on Facebook about whether posts are good or bad."

een hele goeie optie. Want je moet vernieuwen, en de discussie van de dislike button is er al jaren.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 24 juli 2024 06:41]

Volgens mij doet Facebook als social media zijnde het gewoon prima. Het probleem is, zoals wel vaker, de aandeelhouders. Er MOET alsmaar meer winst worden gemaakt. Met de nadruk op MEER. Dus niet evenveel winst, maar meer. Zelfs als dit de uiteindelijke ondergang van het platform betekend. Leegzuigen en verder gaan.
Facebook is toch voornamelijk ads en datascrapen ? Hoe meer gebruikers dus hoe beter ;)
Anoniem: 535502 @Atmosfeer6 maart 2017 10:57
Het probleem is niet alleen MEER winst, maar vooral zo SNEL mogelijk zoveel winst als maar kan. Lange termijn denken bestaat niet meer.
Niet alleen bij facebook, maar bij zowat alle grote multinationals, vooral in de ICT-sector.

Facebook doet het nog goed, maar ik merk dat steeds meer van mijn fb-vrienden hun fb nog maar gebruiken voor chat en af en toe eens een foto.

Dus moet fb meer en sneller op zoek naar gadgets om de aandacht naar zich toe te trekken. Helaas zijn ze vergeten waarvoor sociale media dient, om contact te houden met vrienden en kennissen en dingen te delen.
Niet om opgezadeld te worden met spam, reclame, facebook die bepaalt wat je wel of niet mag zien (meest recent/topverslagen), reclame, nog meer spam, voorstelellen voor dit of dat.
Markske begint te beseffen dat mensen onverschillig worden op facebook en probeert vanalles om de mensen maar aan fb te kluisteren voor meer snelle winst.
Dat verschilt per omgeving behoorlijk.
In mijn omgeving zijn er heel erg veel gebruikers van Facebook.
Zowel jongeren zoals ik tot zelfs veel ouderen.

De gebruikers aantallen zijn ook redelijk gestegen toen Hyves ermee stopte.

Zowel in mijn privé omgeving als op de zaak zie je erg vaak mensen met Messenger chatheads op hun smartphone, of een "verborgen" tabblad waar Facebook idle wordt gehouden om af en toe toch even te kijken wanneer je de neiging niet kan weerstaan.
Ook wordt Messenger enorm veel gebruikt voor het eenvoudig chatten zonder iemands telefoon nummer te hoeven bemachtigen.
Een tijdje terug zijn er ook spelletjes met leaderbords in Messenger gearriveerd, deze vinden veel van mijn vrienden ook leuk, omdat het simpele spelletjes zijn en je zo toch een beetje competitief kunt spelen.

De dislike button discussie bestaat volgends mij al sinds Facebook bestaat, ieder z'n mening.
Persoonlijk heb ik liever dat je zelf in de hand zou moeten hebben of je die knop onder je post wil of niet. Zo zou je hem zelf kunnen aan of uitzetten naar eigen behoefte.
Dit dus, omdat je telefoon niet hoeft aan te geven is dit medium vooral zeer populair in groepen die je kan joinen, zo zit ik dus in bepaalde groepen met dezelfde interesses als mij (games) echt ideaal!
Nog steeds tenenkrommend dat "like" is vertaald naar "vind ik leuk" door iemand.
Hoe zou jij het dan vertalen?
En "Plezant" voor de Vlamingen. "Leuk" is een woord dat hier niet vaak wordt gebruikt. Het is een typisch woord (naast "nou") dat Vlamingen associëren met Nederlanders.
"Plezant" is dan weer typisch Brabants/Antwerps, al vinden velen dat dit voor standaard-"Vlaams" moet doorgaan, maar dat is een andere discussie.

Dat woord wordt echter nauwelijks gebruikt in Oost+West Vlaanderen (waar "leutig" en "geestig" meer ingeburgerd is) en Limburg (daar zeggen ze gewoon "leuk" volgens mij).

We kunnen in de uitgebreide Nederlanden misschien beter per provincie gaan vertalen ;)
Ik woon in Oost-Vlaanderen, Aalst en leutig en geestig gebruik ik toch heel weinig hoor en plezant is hier zeker ingeburgerd.
Ik zou het niet vertalen, maar het gewoon "like" laten. Veel catchier, en iedereen weet wat het betekend.
Velen noemen het ook de like knop.
Helaas zouden sommige mensen het dan een "liekee"-knop noemen omdat ze geen Engels spreken of lezen ;)

En dat is helaas geen grapje. Er zijn nog best veel (vooral oudere en lager opgeleide) mensen in Nederland die er moeite mee hebben.
Misschien heb ik ongelijk. Maar ik heb het idee dat 100% van de nederlanders weet wat "Like" betekend, door de populariteit van facebook.

Zelfs het jeugdjournaal gebruikt liken" als werkwoord:
Verdrietig of verbluft-knop op Facebook
24-02-2016, 17:21
Een bericht van een overleden oma 'liken' op Facebook. Veel mensen vonden dat maar gek, en wilden andere, nieuwe knoppen om mee te reageren. Dat kan sinds vandaag.

Emoji's
Facebook heeft nieuwe knoppen gemaakt waarmee je kan reageren op een bericht. Naast 'vind ik leuk' kan je nu ook uit vijf extra emoties kiezen: geweldig, grappig, verbluft, verdrietig en boos.

Like
Over de verandering is lang nagedacht. Want het duimpje is inmiddels wereldberoemd en Facebook durfde daar niet zomaar dingen aan te veranderen. Vorig jaar vertelde Facebook-baas Mark Zuckerberg dat hij andere emoties ging bedenken voor de like-knop.

http://jeugdjournaal.nl/a...uft-knop-op-facebook.html

[Reactie gewijzigd door pim op 24 juli 2024 06:41]

Nog steeds tenenkrommend dat "like" is vertaald naar "vind ik leuk" door iemand.
Ik vind 'Vind ik leuk' eigenlijk een aardige benadering voor wat er op Facebook met 'Like' bedoeld wordt.
Anoniem: 167912 @pim6 maart 2017 08:24
'zoals' klinkt natuurlijk ook niet
Facebook noemt het gelukkig Like. Waarom heeft het in Messenger eigenlijk "Vind ik leuk?" Messenger is toch van Facebook? Dan is het veel efficienter om de naamgeving gewoon gelijk te houden.
spyware komt inderdaad dichter in de buurt.
-Fake berichte ( om reacties uit lokken)
-Veel reclame
-volgt website die je buiten facebook om gebruikt.
En zo kun je nog wel even door gaan.


Volgens mij zat er in het begin idee van facebook ook geen relcame , en was dat ook niet de bedoeling.
Dus die " vind ik niet leuk " komt er wel , alleen als miljoenen mensen het gebruiken.

[Reactie gewijzigd door eliasje op 24 juli 2024 06:41]

Mag je toch wel even uitleggen waarom Facebook bijna onmogelijk is op een telefoon te gebruiken zonder app. Overdrijven is je sterkste vak? Gebruik met veel tevredenheid de website van Facebook via mijn telefoon. Mijn batterij en ik worden er blij van en ervaren geen problemen hierbij :)
Je kunt niet chatten zonder messenger te installeren op android.
Je bent niet verplicht om het te gebruiken als je dat niet wil, en verder staat de Facebook-app en de Messenger-app los van elkaar.
Een emoji als reactie geven in de chat kan al in Discord. :)
Inderdaad.
Facebook begint net als een tweede apple te gelijken.
Iets grootst verkondigen, terwijl het al lang bestaan op andere platforms, maar niet gekend is bij de grote technologie analfabeten.
Dat hadden we nu ook nodig! Ik gebruik ook Facebook messenger via de smartphone maar tot nu toe nog nooit duimpje omlaag gemist
Ik kan er anders niet op wachten :+
Bij Whatsapp en vooral slack toch wel nu en dan gebruikt...

[Reactie gewijzigd door Boy op 24 juli 2024 06:41]

1 April duurt nog even...
Ik denk dat Facebook zich meer en meer richt op een vrouwelijk publiek. Vroeger had je gewoon "like". Simpel en eenvoudig zoals mannen communiceren. Je kan er nauwelijks iets verkeerd mee doen. Nu heb je "like", "dislike" en een hoop emojis met dubbele betekenissen.
Anoniem: 887189 6 maart 2017 13:29
Gebruiken mensen Facebook nog? Mijn kring, inmiddels rond de 30+ zie je weinig tot niets meer posten of zelfs liken. Sterft steeds meer uit.
Dat ze niets posten wilt niet zeggen dat ze niet actief zijn. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Met andere woorden: ze kijken wel wat je deelt en dergelijke, maar ze posten niets. Net zoals ik, ben geen actieve poster, maar ik volg wel wat anderen doen. Je zou het ook anders kunnen stellen: YouTube heeft ook veel gebruikers, maar omdat er vele zijn die geen video's posten, is YouTube daarom dood? :)
Moet je goed opletten op welk algo je Facebook ingesteld staat.
In de default instelling krijg je voornamelijk enkel dingen te zien die "je beste vrienden" liken/reacties op geven en ook slechts hun posts. Dan ga je na een tijdje kijken op iemands profiel zo van "lang niets van gehoord, leeft die nog?" - en dan zie je dat die doodleuk minstens elke week wel iets post.

Dat effect kan je tegengaan via het "Meest recent" systeem, dat werkt al een stuk accurater.
Anoniem: 582267 7 maart 2017 11:48
rofl. Facebook. wie gebruikt dat heden ten dage nog? Dat is net zoiets als What's ap, Net Flix en Twitter. Dat gebruikt toch helemaal niemand meer.

Maar ik ben zelf ook wel een beetje ouderwets en conservatief. Ik gebruik nog mp3. Wie in hemels naam gebruikt dat nog?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.