Facebook gaat patroonherkenning gebruiken om suïcidale gebruikers hulp te bieden

Facebook wil door middel van patroonherkenning berichten van gebruikers met daarin suïcidale gedachten detecteren. Dergelijke posts worden door een team geanalyseerd en als zij het nodig achten, proberen ze de desbetreffende persoon van hulp te voorzien.

Volgens Facebook gaat het voorlopig om een kleine test in de Verenigde Staten en wordt er nauw samengewerkt met experts op gebied van zelfmoordpreventie. Het herkennen van suïcidale neigingen in berichten moet gebeuren aan de hand van patroonherkenning. Als het systeem waarneemt dat een gebruiker suïcidaal gedrag vertoont, kan Facebook die persoon hulp aanbieden. Dat gebeurt door een melding op het scherm te tonen die alleen voor de gebruiker zichtbaar is, met daarin tips, of de suggestie om met een vriend te praten of om contact op te nemen met een hulplijn.

Het is op Facebook al langer mogelijk voor gebruikers om melding te maken van berichten waarin mensen over zelfmoord praten. Die functionaliteit heeft Facebook nu ook geïntegreerd in Messenger en Live Video. Facebook zegt te testen met een manier om het rapporteren van posts met suïcidale gedachten makkelijker te maken. Ook daarvoor wordt patroonherkenning gebruikt. Als het algoritme denkt dat een bericht suïcidale gedachten bevat, moet daar prominenter een knop bij verschijnen waarmee andere gebruikers melding kunnen maken.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft onlangs aangeven kunstmatige intelligentie op meer vlakken in te willen zetten op het sociale netwerk. Zo zou het ook mogelijk moeten worden om berichten met terroristische propaganda te herkennen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-03-2017 • 15:38

147 Linkedin

Submitter: de2

Reacties (147)

Wijzig sortering
Facebook kennende gaan ze dit soort data ook opslaan (want dat is natuurlijk nodig voor een deugdelijke analyze).
Die data is heel erg veel geld waard voor bepaalde partijen, zoals verzekeraars en de pharmaceutische industrie. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat deze data (al dan niet deels geanonimiseerd) verkocht gaat worden aan dit soort partijen.
Wat @TERW_DAN zegt.
In welke mate geef je ook toestemming aan FB dat hij dat eventueel voor zo'n doelstellingen kunnen gebruiken.

Straks kan je geen verzekering meer afsluiten, zonder een facebookprofiel en vragen ze toegang tot dat profiel. Kwestie om te kunnen inschatten hoe roekeloos je bent in het dagelijkse leven.
Ik vraag me ook af of dit mag van de Nederlandse wet? Je hebt Facebook wel toestemming gegeven om bepaalde persoonsgegevens te gebruiken, en die zijn ook wel deels noodzakelijk voor de basisfuncties van de dienst; maar medische gegevens, daar zijn denk ik extra strenge voorwaarden aan verbonden?
De grap is, dit is niet nieuwe data, dit is alleen analyze van de al bestaande data.
Dus ze hebben helemaal geen toestemming nodig om dit op te slaan, dit gebeurt al. Alle posts, fotos, likes, etc.. worden al verzameld, het enige wat gebeurt is dat er steeds betere analyze op dit soort data kan worden losgelaten.
Maar die toestemming heb je al lang gegeven.
Ik snap je punt, en ik weet het ook niet. Maar in de wet staat volgens mij wel dat een organisatie je gegevens niet mag gebruiken voor een ander doel dan waarvoor je de gegevens hebt verstrekt. En ik zou toch ook denken dat een medisch doel de dingen wat verandert.
dan hoeft fb alleen maar in hun voorwaarden te zetten dat je akkoord gaat dat je data wordt gebruikt om te voorspellen of je zelfmoord gaat plegen. ze kunnen dat blijven brengen als een sociaal ding ipv medisch.
Mm maar mag elk bedrijf zomaar medisch gegevens verzamelen, zelfs met toestemming? Moet je daar geen vergunning voor hebben?
we hebben het over amerika hier
Facebook moet in Nederland ook voldoen aan de Nederlandse wet toch. Dat komt omdat Facebook hier zijn diensten aanbiedt en zich ook specifiek op Nederland richt, te zien aan o.a. het feit dat de website in het Nederlands beschikbaar is (dat soort dingen neemt een rechter mee in zulke quaesties).
ja met die nieuwe terughack wet kunnen we zelfs facebooks servers in amerika hacken als we aanwijzingen hebben dat ze er iets illegaals doen met onze data.

helaas komt dan de grote boze nsa even aan de deur kloppen.
Haha zou mooi zijn.
zie maar eens aan te tonen dat dit medische gegevens zijn. het is niet alsof facebooks database een EPD is, ze hebben een compleet profiel en op basis daarvan kunnen zij proberen te voorspellen of er een hoger risico is dat jij zelfmoord pleegt, homoseksueel bent, een gokverslaving ontwikkelt, of diabetes krijgt. maar zolang dit een theorie is, een inschatting, en geen zekere data, denk ik niet dat de nederlandse wet hier zomaar op kan worden toegepast.
Dat is zeker waar, en ik weet het ook niet. Maar zie ook twee reacties naar boven.
Ho Ho !
In de onderlinge overeenkomst die je akkordeerd, voordat je gebruik gaat, mag maken met face book heb je toestimming gegeven voor de meest bizarre zaken.

Heel kort gezged, volgens mij, mag facebook doen wat ze willen met alles wat jij op je facebook pagina plaatst. het een grote psychologische gaarkeuken, waarin allerlei bots actief speuren naar zoveel mogelijke correlaties en patronen
Nou, in Nederland geldt dat niet zomaar. Heel veel dingen die in contracten staan zijn niet geldig. Dus er is daar een mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 maart 2017 01:13]

En dat is het moment dat FB dan ook alleen nog maar nep profielen heeft waar alles altijd helemaal 100% goed is met iedereen.
Dat is nu toch ook al zo? De gemiddelde Facebook tijdlijn doet net alsof iedereen continu feestjes bezoekt, vakantie heeft, in de gym of voor de spiegel poseert, of lekker heeft staan te kokkerellen.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat:
A. Uitingen op Facebook vaak een verbloeming zijn van de werkelijkheid. Men verkrijgt nou eenmaal graag likes (dopamine)
B. Als gevolg van A worden mensen depressief omdat ze zich spiegelen aan anderen, en het gevoel hebben dat ze er niks van bakken (want met iedereen gaat het altijd goed).
Sorry hoor, maar als ik naar mijn FB kijk zie ik tegenwoordig alleen maar memes & drama, dat jij vrienden hebt die alle slechten dingen verborgen houden betekend niet dat iedereen dit doet.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 maart 2017 02:05]

Ik zie alleen maar Trash Doves.
Ook dat soort dingen zou ik dan niet meer op FB zetten.

Juist kokkerellen en feestjes bezoeken is niet goed voor werk en of verzekeringen. Ik zet nu ook al geen fotos van feestbezoek op mijn FB profiel of vakantie fotos als profielfoto oid.

Als startend arbeider is het belangrijk dat je profiel schoon is. Dat is eerste waar een werkgever naar kijkt. We kennen waarschijnlijk allemaal de "haha mijn baas denkt dat ik ziek ben, maar stiekem ben ik nu bij het voetbal" posts van mensen die daarna niet meer op het werk hoeven te verschijnen.
Dit gebeurd al. Ken iemand die bij GFK werkt en die kopen dit soort data van bijv Facebook en Google.

En dan is er nog recentelijk het Cambridge Analytics verhaal dat alle mogelijke data opkoopt om ons stemgedrag te beinvloeden (en ja het werkt, zowel Trump als Brexit werkten met Cambridge Analytics)

https://motherboard.vice....ur-likes-helped-trump-win
Anoniem: 162126
@badflower1 maart 2017 18:13
Beweer je nu dat er geen Brexit zou zijn zonder Cambridge Analytics?
Ik beweer niks. Er zijn tig analyses over hoe Cambridge Analytics is gebruikt door Trump en Brexit, en ze gebruiken oa Facebook data. Initieel verkregen via Mechanical Turk jobs waarbij mensen zelf toegang gaven tot hun Facebook. Daarna machine learning op los gelaten en gecombineerd met andere data sources hebben ze van miljoenen mensen enorm nauwkeurige gedragsprofielen weten te maken. Die hebben ze individueel getarged met als doel stemgedrag te beinvloeden.
Het volgende artikel op de Correspondent kijkt kritisch naar de berichtgeving hierover:
Heeft dit mysterieuze Britse databedrijf Donald Trump écht president gemaakt?
Minority Report... Een computer gaat voorspellingen doen over iets wat jij in de toekomst wilt gaan doen?
Als ze van zo,n moeilijke materie al een patroon kunnen herkennen ben ik benieuwd wat voor patronen ze al bijhouden.
Ik denk dat je er vanuit kan gaan dat alle data waarmee ze geld kunnen verdienen al wel wordt bijgehouden.
Die data is heel erg veel geld waard voor bepaalde partijen, zoals verzekeraars en de pharmaceutische industrie
Targeted ads voor zelfmoordkandidaten?
"Buy 12 pills - get a bottle of Whiskey for free"
"Gilette Razor - For a smooth neck... or a smoother wrist."
"Serenity Caskets - you'll never want to wake up."
"Douwe Egberts. Want er is wel koffie na de dood."

Cynisch maar ik hoop dat je mn punt snapt - ik denk niet dat de data relevant is voor deze partijen.
Cynisch maar ik hoop dat je mn punt snapt - ik denk niet dat de data relevant is voor deze partijen.
Ik denk dat die data juist bijzonder interessant en relevant is voor die partijen.
Weten aan welke mensen jij je product kan slijten is interessant voor iedere commerciële partij.
Dus ja, ik zie het best gebeuren dat daar targeted ads voor komen. Misschien niet zo extreem als jij nu voorstelt, maar er zijn genoeg manieren waarop er op ingehaakt kan worden.
Als je dat beseft dan kan je datamining een PR profiel van jezelf voorschotelen. Misschien regelmatig eens stellen dat je een trouwe klant bent en een stevige korting je altijd over de brug krijgt bij je eerste aankoop
En wat kunnen / wat gaan ze nog meer herkennen ? Ik weet soms niet of ik blij of juist heel erg bang moet worden van dit soort berichten. Ik krijg toch meer en meer het idee dat ik kompleet geannaliseerd of doorgelicht wordt.
Anoniem: 399807
@bonus1 maart 2017 16:28
Bang. Je moet er bang van worden.

Immers is zelfdoding strafbaar in veel landen. Denk aan Minority Report, maar i.p.v. dat men een toekomstige misdaad strafbaar stelt, is het plannen van een zelfdoding strafbaar. Want als mens op Aarde heb je alleen zelfbeschikkingsrechten, blijkbaar, tot een bepaalde grens. Daarna mag je niet beschikken over je eigen lichaam en geest. :( 8)7 Net als met bepaalde drugs, zeg maar.

Algoritmen kun je voor veel gebruiken. Je spoort net zo makkelijk een suïcidale persoon op als een consument met specifieke behoeften.

Een ander probleem is dat mensen die praten over suicide, het vaak daarbij laten omdat simpelweg er over kunnen praten weg van een taboe sfeer, vaak al helpt.

Fb is NIET je vriend. Het is een amorele beerput voor datamining. Het is een corporate experiment gezien al die algoritmes en tools en functies die ze opzetten en later weer afbreken. En de gebruiker is het experiment.

En maar weer downmodden!
exact, ik zie dit eigenlijk vooral als negatief,
aan wie wordt die informatie doorgespeeld dat iemand mogelijk ooit suicidaal was?
en wat gaat daar aan afgeleid worden? verzekeringen die ineens weigeren mensen te dekken want facebook's algoritme denkt dat deze figuur 10 jaar geleden mogelijk suicidaal was.

verder als iemand dus wel depressief is maar nog niet suicidale gedachtes had, dan kan zo'n berichtje ook nog wel eens de verkeerde kant op werken, van oh dat is ook nog wel een optie ja.
Ik denk niet dat depressie -> zelfmoord op die manier werkt. Alleen al omdat het zo'n algemeen bekend fenomeen is dat het je er niet aan herinnerd hoeft te worden om te weten dat het bestaat.
Dat andere punt is mogelijk alleen als ook maar één iemand zegt dat Facebook niet langer op groepsniveau informatie verkoopt maar specifiek voor één persoon dat het bedrijf enorm veel schade toedoet.

http://www.nu.nl/internet...met-uw-privegegevens.html

Quote "Facebook verkoopt privégegevens niet aan derden. Bedrijven laten weten welke doelgroep ze willen bereiken en Facebook zorgt dat de advertentie daar terecht komt. Gekoppelde apps krijgen bovendien alleen toegang tot geanonimiseerde gegevens. Persoonsgegevens worden niet geopenbaard."

Op het moment dat ze dit veranderen is het tijd om ze te verbieden.
behalve het feit dat bedrijven en onder andere nu overheden van onder andere de USA wel je FB inloggegevens willen weten, en straks dus ook informatie willen vorderen als je de grens over wilt, en daar zal deze informatie dan ook zeker deel van uit maken,

persoon X wil naar amerika op bezoek gaan, heeft persoon X wel eens suicidale neigingen gehad? ja naja laat dan maar, onder het mom van terrorisme willen we persoon X niet hebben. en zo gaat het verder.

wat nu nog niet gebeurt geeft geen garantie dat het niet gaat gebeuren.
De toekomst is uit zijn eigen definitie onzeker. Desalniettemin denk ik niet dat het hebben van suïcidale neigingen je de toelating van de U.S. ontzegt. Denk dat zoiets net zoals het huidige vluchtelingenbeleid vrij onconstitutioneel is.
Toch is het goed om in ieder geval waakzaam te zijn. De dingen die je deelt mag je wel bij stil staan of je dit nu allemaal wel wilt delen.
Zo niet kies platforms met encryptie. Al wil de FBI en de CIA (elke andere veiligheidsdienst waarschijnlijk ook) natuurlijk daarvan ook de encryptie sleutel maar zelfs met de post was dat vroeger een gevaar.
Stoppen met gebruik, petities, referendums en demonstreren zijn altijd goede opties als er bewijs is dat ze te ver gaan. Met een miljoen stemmen staat het op de agenda bij de EC.
Wederom de beste bewaker van je eigen gegevens ben jezelf.
Anoniem: 399807
@CoranOrange2 maart 2017 08:37
Een bomgordelist is suïcidaal. Jij denkt niet dat iemand die het leven niet ziet zitten en 10.000 in een gezonde valuta krijgt voor zijn familie geweerd moet worden aan de grens?

Waarom risico lopen? Dat kost je je baan. Dus wat zegt de directeur van de douane? Check sociale media. Weigert het te geven? Komt er niet in. Wel geven en je was depressief? Extra scan. Algoritme er over heen, wacht u hier maar even in dit metalen kamertje.
Meneer van de douane word daarna teruggeroepen door de federale rechter en aangeklaagd. De wet is de wet. Zoals je ook al ziet met Trumps decreet.
Een terrorist vertoont niet dezelfde suïcidale neigingen als iemand die depressief is. Je algoritme is daardoor vrij waardeloos wat de CIA vast ook wel weet.
Je bent een beetje een doemdenker vriend.
Anoniem: 399807
@CoranOrange3 maart 2017 14:02
In een topic over patroonherkenning ben ik een doemdenker. :)

Ofwel, 1984 was een bloemlezing.
Waar veel mensen zich zorgen om maken is dat bedrijven meer over jou weten dan jij zelf.
Andere mensen vinden het juist handig of zien de risico's er niet van in.
Tig klantenkaarten in de portemonnee en lekker overal laten scannen bij elke boodschap die je doet.

En dat alles voor gerichte reclame.
Bij Facebook wordt dus je mentale toestand "gegokt" en daarop EEN actie ondernomen.
Straks krijg je alleen maar snoep reclames te zien omdat je "mogelijk" depressief bent.
Sportschool advertenties omdat je veel achter de computer zit.
Alleen maar baby spullen aangeboden omdat ze denken dat je zwanger bent.
Advertenties voor scheidingsadvocaten omdat je op een paar huwelijk onvriendelijke websites snuffelt en ga zo maar door.

Maar dit soort "gegokte voorspellingen" worden mogelijk in de toekomst dus ook gebruikt om voor een bedrijf te bepalen of jij een goede werknemer voor ze kan zijn.
Mogelijk gebruikt worden in een straf proces om te bepalen hoe groot voor jou de kans is dat je nog een keer de fout in zal gaan.
Of nog erger, uit voorzorg wordt opgesloten omdat ze denken dat je een gevaar voor jezelf of iemand anders kan zijn.

Ik vind het allemaal maar creapy ontwikkelingen en probeer me er niet meer dan noodzakelijk aan mee te werken.
Je kunt ook niks posten op Facebook of er totaal geen gebruik van maken, hoef je dus niet echt bang voor te worden.
Mocht je dat wel worden , krijg je misschien binnenkort een melding van Facebook hoe om te gaan met angst. ^^
je redeneert te simpel. Onderschat nooit of te nimmer hoe machtig het "erbij horen gevoel" en "delen met mensen" is. Dat is een essentie van ons wezen en precies dat is ook waar facebook op drijft. Zowat elk van ons snakt naar erkenning van de ander en "instant gratification", het an sich briljante van facebook is dat ze dat perfect gebruiken: ik post een foto van mijn eten, enkele andere mensen liken het, hoezee!

Een dikke aanrader is de VPRO Tegenlicht reportage "what makes you click". In essentie zie je daar hoezeer men eigenlijk bezig is een ieder te "social engineeren" met oa. sites en apps :)

Simpelweg "dan ga je toch maar niet op facebook zitten" is gewoon te kort door de bocht, zo zitten we simpelweg niet in elkaar.
Nou dat ben ik niet met je eens !
Ik heb ooit een facebook account gehad en plaatste daar doelbewust alleen maar een hoop onzin op, omdat ik altijd al wantrouwend ben geweest tegenover Fb. 8)7

En om eerlijk te zijn, ik heb het ook echt niet nodig !. Want rondom mij heen zie ik iedereen elk moment van de dag pissig worden door allerlei ongein die daar gepost wordt. Alsof je hele leven draait om dat sch... vleesboek. Kijk maar eens hoe sommigen zicht op een zeer gefrusteerde manier uitlaten over allerlei futiliteiten. :(

Ja dat kan opluchting geven, maar je legt het wel vast. En om daar dan later weer op terug te komen met een mager excuus, dat wordt dan weer een stuk ingewikkelijker

Ga er nou eens vanuit dat velen met jou meelezen en dus ook evalueren. denk nou eens door wat je aan het doen bent, eens geplaatst blijft geplaatst. je kan het er niet meer vanaf halen, net zoals deze fora's Het is allemaal ter informatie van derden.
er wordt geeld mee gemaakt en flink aan verdiend. Dus weg ermee met dat facebook }:O en trouwens ook messenger). want ook dat doet een spreekwoordelijke duit in het psychologische zakje 8)7

Opdoeken die hap en terug naar je eigen interesses, ipv elke dag Jan en alleman te volgen ;)

Voorbeeld: kijk in een willekeurige kroeg, restaurant of kantien maar eens om je heen
en tel maar eens wie er allemaal met de telefoon bezig zijn. Je zal versteld staan.... :o
n = 1 is geen bewijs. Waar ben je het trouwens niet mee eens voor de rest? Want de rest van je betoog is nogal onsamenhangend
Je kunt ook niks posten op Facebook of er totaal geen gebruik van maken, hoef je dus niet echt bang voor te worden....
Ik vind dit dus echt zo'n rare reactie.. Als iemand zijn/haar ongenoegen uit over iets, is er altijd wel iemand die met zo'n reactie komt als deze.

Net zoiets als "ik haat file".. "ja, je kunt ook geen auto gaan rijden" . Waarom? Omdat iemand zijn/haar ongenoegen uit? Niks persoonlijks @daisai overigens, heb het nu vaak voorbij zien komen en nu was ik het beu.

OT: met @bonus eens, een bercht met twee gezichten. Het is aan de ene kant mooi om te zien dat er een mogelijk ontstaat om hier optijd bij te kunnen zijn. De vraag is alleen, wat word de manier waarop dit gaat gebeuren? Hoeveel krijgt Facebook op den duur van ons te zien. Waar stopt het?
De vergelijking met een file gaat niet op. Facebook is niet noodzakelijk. Je van A naar B bewegen voor werk/familie/etc is wel noodzakelijk en de alternatieven voor autorijden zijn vaak ook niet zo goed.
Facebook is niet noodzakelijk? Je geraakt steeds meer uitgesloten als je het niet gebruikt: verenigingen wiens discussieforum via facebook gebeurt, de vrijwilligerswerking die via een fb-groep communiceert, een vriendenreünie die niet verder kijkt dan oude fb-vrienden, een eetfestijn in je dorp dat geen affiches meer maakt maar enkel via fb-event, restaurants zonder website met enkel een fb-pagina, mensen die verontrust zijn als je de veiligheidsfunctie van fb bij een ramp niet gebruikt,...

Het is niet levensnoodzakelijk maar je geraakt wel steeds meer afgesloten...
Dit moeten we dus voorkomen. Ik hoorde laatst al dat iemand een opleiding deed en het materiaal via Facebook werd verspreid. Die moest dus speciaal daarvoor een account aanmaken. Daar zou voor mij de grens liggen: je biedt het materiaal maar op een normale manier aan of ik ga die opleiding ergens anders doen.
Hiermee komen we terug op het oorspronkelijke punt: je hoeft zelf niets (of bijna niets) te posten. Aan je bijdrage aan verschillende groepen en vriendenkringen kan natuurlijk wat data ontrokken worden maar dit zou in principe vrij mild moeten zijn.

Het is nou eenmaal zo dat we zelf als consumenten ervoor kiezen om Facebook die positie, als een soort mini-internet, te geven, met alle consequenties van dien. Het enige wat wij (lees: mensen die een fuck geven om privacy) kunnen doen is hier zo min mogelijk aan meedoen.
Probleem is dat anderen je kunnen noemen, taggen. Dat is ongeveer even veel waarde als zelf posten. Voorbeeld, een vriend van je post
"Ik ben hier met <naam> aan het feesten."

Die vriendschapsconnecties zeggen op zichzelf ook al in welk milieu je ie bevindt. En je woonplaats is daarmee ook al met grote waarschijnlijkheid te achterhalen. Om maar een paar zaken te noemen. Nog afgezien van alle websites die je ingelogd bezoekt waar een Facebook like knop, commentssectie of tracker aan hangt .

Ook als je zelf niks post heeft FB dus al een redelijk compleet profiel van je.
Facebook is niet noodzakelijk? Je geraakt steeds meer uitgesloten als je het niet gebruikt: verenigingen wiens discussieforum via facebook gebeurt, de vrijwilligerswerking die via een fb-groep communiceert, een vriendenreünie die niet verder kijkt dan oude fb-vrienden, een eetfestijn in je dorp dat geen affiches meer maakt maar enkel via fb-event, restaurants zonder website met enkel een fb-pagina, mensen die verontrust zijn als je de veiligheidsfunctie van fb bij een ramp niet gebruikt,...

Het is niet levensnoodzakelijk maar je geraakt wel steeds meer afgesloten...
Wat een onzin zeg, ik heb nog nooit Facebook gebruikt, en heb een goede relatie met mijn familie en vrienden, en ben helemaal niet afgesloten van de wereld of familie en vrienden, echte vrienden en familie gaan bij elkaar langs, en doen dingen met elkaar, een beetje op facebook met elkaar praten en foto's sturen maakt je vriendschap en familie helemaal niet sterker of beter, bij elkaar langs gaan en met elkaar wat doen, maakt je vriendschap en familie veel sterker.

Nee je hebt ZEKER facebook niet nodig.
Mijn punt is net dat facebook echt niet alleen meer gaat om gezellig wat fotootjes bekijken van familie en vrienden. Meer en meer wordt het ook effectief het doorsluiskanaal van informatie die nergens anders te raadplegen is. Het voorbeeld van PhilipsFan illustreert dit. In mijn omgeving heb ik bv. een account nodig om op de hoogte gehouden te worden van informatie van mijn vereniging (wanneer kan ik initiaties geven en wanneer moet ik de bar openhouden).

Een al dan niet goede relatie met familie en vrienden valt dan ook niet onder mijn argument, de tijd dat facebook enkel draaischijf was van zulke contacten ligt inmiddels al mijlenver achter ons.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 1 maart 2017 18:05]

Vreemd want ik en mijn ouders en mijn twee neven gebruiken nooit facebook, en zij kunnen alles zonder het, en woorden gewoon op hoogte gehouden van van alles, nee het is niet nodig, ik ken alles zien en lezen zonder facebook.
Facebook is niet noodzakelijk? Je geraakt steeds meer uitgesloten.
Ik denk dat organisaties die zo'n beperkt concept hanteren voor het verspreiden van informatie en het in contact komen met mensen sowieso een probleem hebben. Niet verbonden zijn met Facebook heeft ook zijn voordelen. Je belt mensen op om contact te leggen, veel actiever en gerichter. Je privacy ligt minder op straat. Veel mensen die zijn gestopt ervaren dat ze meer tijd hebben in hun leven. En laat nu juist de tijd bij iedereen een schaarstegoed zijn.
dan maak je een (dummy) account om deel te nemen aan discussie maar voor de rest hoef je toch geen vrienden aan te gaan of likes uitdelen of berichten posten?
Meen je dat nou? Ik heb nog nooit facebook gebruikt en ben niet minder afgezonderd dan vroeger. Heb een gezonde vriendenkring, iedere week een drankje doen met mensen en als er wat te vieren/beleven is krijg ik gewoon een uitnodiging via iemand anders.
Onzin. :+

heb je helemaal niet nodig.
er zijn meer dan zat andere communicatie middelen.
bel eens een keer, of beter ga persoonlijk langs, drink een bak thee of koffie.
Zoals je misschien al kon lezen in mijn en/of andere reactie(s) gaat het dus niet om koffie drinken met een kennis hé... Maar zoals hierboven al aangegeven bv over een opleiding waarvan de nodige documenten aan de groep verspreid worden via facebook.
Ik vind dit dus echt zo'n rare reactie.. Als iemand zijn/haar ongenoegen uit over iets, is er altijd wel iemand die met zo'n reactie komt als deze.
Eigenlijk is die reactie nog logisch ook, In principe is bijna overal wel een oplossing voor te bedenken, dat het misschien niet de oplossing is die je hoopt of verwacht oké, maar het blijft een oplossing.
Net zoiets als "ik haat file".. "ja, je kunt ook geen auto gaan rijden" . Waarom?
Je kunt ook eerder of later vertrekken, kunt ook file informatie etc. in de gaten houden. Je kunt ook snel- & autowegen mijden en binnendoor rijden. Ik zie het probleem niet?
Niks persoonlijks @daisai overigens, heb het nu vaak voorbij zien komen en nu was ik het beu.
En ik ben bang dat je het nog vele tientallen jaren voorbij zal zien komen :)
Je kunt ook eerder of later vertrekken, kunt ook file informatie etc. in de gaten houden. Je kunt ook snel- & autowegen mijden en binnendoor rijden. Ik zie het probleem niet?
Als je nu serieus de discussie aangaat over of je verplaatsen naar je werk op een vergelijkbaar niveau staat als het belang van Facebook, dan moeten we dat misschien nog even verder verduidelijken.

Het is in theorie goed mogelijk om Facebook morgen uit te zetten en te vervangen. Vervangen door je eigen product is lastig, maar het gaat vervangen worden, daar kan je donder op zeggen. Mensen van nu willen op sociale media, willen een stukje van zichzelf laten zien aan vrienden en (on-)bekenden.

Dat maakt Facebook niet zo heel belangrijk, het feit dat mensen op Facebook zitten en niet op Ello is hun vrije keuze (weliswaar beïnvloed door vrienden en kennissen, maar toch).

Als je je in Nederland snel, individueel en zonder tussenstops van A naar B wil verplaatsen ben je eigenlijk altijd aangewezen op de auto. De trein is alles behalve deur-tot-deur, zelfde geldt voor de metro. De fiets is zolang je niet de uithoeken of zelfs buiten je stad gaat sneller, maar in alle andere gevallen langzamer. Je kan die snelweg niet uitzetten en vervangen door reismethode X in dezelfde ruimte.
Uhh Ello ? is dat ook zoiets dan ?

Nog nooit van gehoord....
begin ik dan toch te oud te worden ? 8)7

[Reactie gewijzigd door Omnicron op 2 maart 2017 19:25]

Er zijn mensen die posten echt alles op facebook misschien dan net nog niet op een openbaar profiel maar wel voor hun paar honderd facebook vrienden.
Ze posten waar en wat ze hebben gegeten , waar ze zijn geboren en waar ze wonen de namen van hun huisdieren, je weet wel , de combinatie van elk goed wachtwoord.

Verder weet je dat wanneer je iets als Facebook gebruikt dat ze dit soort informatie kunnen verwerken, net zo dat je weet dat wanneer je een Android telefoon gebruikt dat er informatie word verkocht aan adverteerders.

Is het iets om bang van te worden ? nee.
Als er mensen zijn die er echt bang van worden dat Facebook wat doet met dit soort informatie dan moeten ze dat soort informatie gewoon niet posten.
En alle beveiligingsvragen gaan altijd over geboorteplaats of naam van je huisdier...
Ik snap je even niet.
bonus geeft zijn ongenoegen, of anders: zijn persoonlijke mening. Dit snap je en moedig je aan.
Daisai geeft ook een persoonlijke mening, en maakt er zelfs een leuk mopje bij. Dit snap je echter niet; je 'was het beu" om dergelijke opmerkingen te zien.

Ik lees daarin dat je het niet eens bent met de mening van Daisai. Zijn persoonlijke meningen enkel toegelaten als deze gelijk zijn aan de jouwe? Of interpreteer ik jouw bericht verkeerd?
Exact mijn gedachte. Ja - het is een wat enge gedachte wat Facebook allemaal kan afleiden uit berichten middels kunstmatige intelligentie. Maar uiteindelijk bepaal je toch zelf wat je wel en niet via (en dus met) Facebook deelt!

Maar dat AI veel kan afleiden uit online gedrag is bekend fenomeen en kan vreemd uitpakken. Berucht voorbeeld (wellicht HOAX, maar dan wel een zeer hardnekkige en desondanks tekenend) is een zaak waarbij een vader Amazon aanklaagde omdat deze ongevraagd zwangerschapsartikelen ging aanbieden aan zijn minderjarige dochter. AI had namelijk bedacht dat zij zwanger zou zijn.
Enkele maanden later bleek dat dochter in kwestie daadwerkelijk zwanger was.
Klinkt als dit artikel in de NY Times van 5 jaar geleden:
http://www.nytimes.com/2012/02/19/magazine/shopping-habits.html

Betrof dus de Target, en niet AI, maar een data-mining medewerker.

Dat was 2002, inmiddels zal dit hoogst waarschijnlijk geautomatiseerd en real-time gedaan kunnen worden, en nagenoeg zeker ook echt gedaan worden (ook door facebook).
Als ik het me goed herinner was er ook een stel uit Amerika dat wilde voorkomen dat de marketeers zouden ontdekken dat ze een kind verwachten.
Alle online aankopen via tor en met amazon gift cards gedaan en verder zoveel mogelijk offline gekocht. Gevolg was dat ze geflagged werden als mogelijk terrorist/crimineel omdat ze zoveel amazon cards kochten met cash geld.
Hahaha inderdaad!

En om alvast je minder depressief te laten voelen zou ik Facebook van je telefoon af gooien! (als dat kan bij je telefoon, zoniet dan uitloggen en deactiveren)
Scheelt je ook nog eens aan batterij waar je glimlach wel van terug moet komen :D
Jaah ! hulde Elidos.

Eindelijk een medestander die het snapt !
Facebook (en co) heeft(hebben) een heel scala aan middelen om een profiel van je op te bouwen, daarvoor hoef je dat hele Facebook niet eens te gebruiken. Sterker nog volgens mij is een account niet eens écht nodig.
Dus het onder dat mom maar een beetje oké vinden vind ik best gevaarlijk.
Er komt een dag dat zo'n toko als facebook gewoon data verkoopt aan die mooie geprivatiseerde verzekeringboeren van ons en dan zit jij tegen een premieverhoging aan te hikken omdat ergens één of andere pennenlikker bepaald dat jij te veel biertjes drinkt of te veel naar thuisbezorgd.nl surft en dus vel veel ongezond voer naar binnen zal werken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 1 maart 2017 16:33]

Anoniem: 399807
@Daisai2 maart 2017 08:39
Maar iemand maakt foto's en ik zie dat niet. En ineens sta ik op fb. Erger, fb scant de foto en herkent mij niet.

Wat ze dan doen is een hidden account aanmaken met gegevens voor de onbekende persoon.

Mijn medeburger is de vijand die ongewild mij een account bezorgd bij sociale media. Op het moment dat ik een echt account zou aanmaken, kunnen ze de data aan me koppelen.

Fb is een beerput maar mijn zogenaamde 'vrienden' verraden me aan Big Evil.
Ik vond het nieuws over de experimenten om gebruikers hun gevoelens te beïnvloeden anders nog een stapje verder gaan. Laten we kijken of we iemand depressiever of blijer kunnen maken door hem verschillende berichten voor te schotelen.

Ik zou persoonlijk ver weg blijven van deze partij.

Tevens word Facebook vaak gebruikt door anderen om iemand deze gevoelens aan te praten (maar goed dat is Facebook zelf niet schuld).
Dit is kul en meer mensen zeggen zoiets. Als je eenmaal een facebook account hebt, dan heb je het recht niet om te praten over privacy omdat het inmiddels duidelijk is welke info allemaal aan derden word verstrekt.

Ik stuur geen berichten die van levensbelang zijn, dus who cares wat ze analiseren. Zoiets doen ze 'in het diepste geheim' al enige tijd om terroristen er tussenuit te plukken.

[Reactie gewijzigd door mugenmarco op 1 maart 2017 18:12]

newsflash: iedereen heeft het recht om over wat dan ook te praten, hoe dom een mening je ook aandoet of hoe hypocriet ook. (waarom zit jij trouwens online als dat je mening is? Want meen je echt dat alleen facebook je volgt? Analyseer voor de gein maar eens hoeveel trackers je verzameld of vraag eens wat gegevens op bij de diverse Nederlandse datahamsteraars, je zult verbaasd zijn :) ).

Elk bericht wat je stuurt geeft inzichten in hoe je in elkaar steekt, alles wat je liked of shared enz. Foto's die je post geven opgeteld een inzicht in hoe je leeft. Als je die inzichten bij elkaar gaat optellen kan men ook een beeld vormen hoe je gaat reageren op bepaalde situaties, je wordt in zekere zin voorspelbaar. Als je voorspelbaar bent, kun je ook gemanipuleerd worden zonder dat je het zelf door gaat hebben (Sterker nog: het gaat voor jou aanvoelen alsof het je eigen keuze was).
Mijn excuus maar mijn bericht was echt niet bedoeld om iemand te bekritiseren want iedereen mag inderdaad zijn/haar mening geven.

Maar wat ik wil zeggen is als je het niet met zoiets eens bent, dan is iets als facebook of uberhaupt je vingerafdruk afgeven (wat enige tijd terug moest bij het aanvragen van een ID kaart) echt wel iets om over na te denken.
newsflash: iedereen heeft het recht om over wat dan ook te praten, hoe dom een mening je ook aandoet of hoe hypocriet ook. (waarom zit jij trouwens online als dat je mening is? Want meen je echt dat alleen facebook je volgt? Analyseer voor de gein maar eens hoeveel trackers je verzameld of vraag eens wat gegevens op bij de diverse Nederlandse datahamsteraars, je zult verbaasd zijn

Valt best mee hoor Firefox, met Lightbeam, doet al wonderen !
Ik vind dat een rare houding.
Als je een Nederlands paspoort hebt hoef je je toch ook niet te schikken naar wat de "organisatie" vindt? Nee, hier oefenen we invloed uit op onze overheid. En ook in Nederland hebben en zijn we tegelijkertijd het product, want zonder ons heeft NL geen omzet.

Het Nederlanderschap hebben we ook vrijwillig. Je mág je paspoort gewoon inleveren en je kan je daadwerkelijk ontkoppelen van alle verplichtingen die je hier hebt. Heeft alleen flink wat impact, want dan moet je dus ook verhuizen (er is nog zoiets soevereiniteit, maar volgens mij werkt dat alleen in de hoofden van de soevereinen).

De impact van Facebook wordt ook steeds groter, dus kunnen we ook gewoon proberen daar invloed op uit te oefenen omdat we kritiek hebben op wat ze doen.
Ik zie het niet meer zitten hoor. Facebook dan :+

Leuk idee maar denk niet dat het echt gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Elidos op 1 maart 2017 15:42]

Het Facebook team kan jou zo helpen het positieve er van in te zien, zo dat je er geen eind aan maakt ... aan je Facebook account.
Anoniem: 162126
@Splorky1 maart 2017 20:33
Ik heb niet zo lang geleden mijn facebook account verwijderd maar niemand heeft getracht me te stoppen ;). Maar als ik nu een link naar een Facebook pagina klik krijg ik een grote popup dat ik beter een account aan kan maken omdat ik dan niks belangrijks hoef te missen. Net als de reclame van de postcode loterij, die je proberen bang te maken met wat je zou missen als je niet mee doet.

Edit: verduidelijkt dat het om m'n Facebook account ging

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 1 maart 2017 20:35]

Anoniem: 399807
@Splorky2 maart 2017 08:43
Dat is geniaal. Een levende gebruiker levert meer op dan een dode wanneer je zijn data verkoopt aan de advertentie corporatie.

Niettemin, als het niet te beïnvloeden was, stuur dan tenminste nog de rouwkaarten ads en de Hallmark reclames.
Neen hoor. gewoon beindigen ! Het is net als stoppen met roken.

Eenmaal eraf, komt je vrijheid vanzelf weer terug. en de innerlijke rust ook.
Lang leve de Ying Yang ?..... Ahum...
Facebook probeert echt alles te zijn. Je zoekmachine, je marktplaats, je webwinkel, het hele internet.

Denk overigens dat snel zal blijken dat er veel depressieve Facebook gebruikers zijn, maar dat komt alleen maar door het platform zelf :P
Gelukkig zijn ze de enige instantie die er naar streeft om jouw middelpunt van het universum te worden. :+
Anoniem: 162126
@Tk551 maart 2017 20:38
De serie black mirror, seizoen 3 episode 1 is misschien wel leuk om eens te kijken. Een leuke/interessante toekomst visie van social networking.
Dit lijkt leuk van Facebook, maar uiteindelijk is dit gewoon om je zolang mogelijk op Facebook te houden en wat goede publiciteit natuurlijk.
Als ik op Facebook al die lachende gezichtjes en zo veel betere levens van vrienden zie wordt ik al depressief.

[Reactie gewijzigd door Swindowmasher op 1 maart 2017 15:45]

Precies mijn gedachte.
Ouder tegen kind --> Neem facebook, dit voorkomt zelfmoord! O+ 8)7

Trouwens, wat zou Facebook voor hulp moeten bieden aan iemand die ontevreden is met zijn leven?
Elke hulp is op zo'n moment nodig. En gewenst. Al is het maar het kleinste dat FB op deze manier kan doen, ze doen het wel. En dat kun je als retecommercieel beschouwen, je kunt het ook als menselijk beschouwen. Techniek inzetten om de mens te helpen.

Zeker pubers die op een heel andere manier met social media omgaan dan wij, daarbij is het hard nodig. Met dat knopje had misschien afgelopen jaar een leven gered kunnen worden. En al is het er maar één dan is dat de commerciële meerwaarde voor FB waard.
Totdat je ouders een folder thuiskrijgen van het dichtsbijzijnde begrafenisondernemer omdat Facebook de data doorverkocht heeft.

Facebook doet dit echt niet vanuit liefdadigheid. Mijn inziens gebruiken ze dit als excuus om de ai te testen op een meer herkenning van iemand gemoeds toestand te krijgen, oftewel wanneer staat iemand open voor het kopen van product x of dienst y.
Absoluut. En tegelijkertijd redden ze daarmee misschien 1 leven. Dat de rest van de wereld een kind van de marketing is geworden. So be it. Hoef ik me niet druk om te maken want die mensen blijven wel leven. En misschien nog wel gelukkig ook in deze imagocultuur.
Is die hulp gewenst? Of is die hulp slechts een extra opdrukkend stempel. Ik geloof niet in zulk soort hulp.
Dit blijft altijd een vaag onderwerp. Anderen zullen zeggen dat zo iemand een pak slaag nodig heeft.
Omdat jij en ik gelukkig een ander referentiekader hebben werkt dit niet voor "ons". Maar ken jij een onzeker pubermeisje van een jaar of 12/15 jaar dat zich reddeloos alleen voelt omdat haar vader haar elke dag slaat? Zon meisje dat FB gebruikt om voor zichzelf goed te praten dat ze best gelukkig is met haar social media vrienden. Zo iemand zal op het laatste moment ook naar FB grijpen om de wereld te laten weten dat ze er geen zin meer in heeft.
Dat soort meisjes (en jongens) heeft echt geen pak slaag nodig. Zo iemand heeft zorg, begrip en vertrouwen nodig. En FB biedt dat met deze mogelijkheid zonder met het vingertje te wijzen.
Ik ken zo iemand niet. Dat is heel erg als dat dat gebeurt.
Maar mijn statement blijft: Werkt het, of werkt het averechts?
Ofwel de hulp van Facebook, gaat die er voor zorgen dat ze geen zelfmoord pleegt? Spoort Facebook de oorzaak van dit probleem op?
Nee Facebook probeert zon kind richting de mensen te sturen die wel kunnen helpen. Dat begint met een vertrouwenspersoon en kan dan in mijn voorbeeld leiden tot het vastzetten van zon vader door de politie. Maar die eerste stap om te laten zien dat hun leven niet altijd hoeft te zijn zoals het op dat moment is, kan letterlijk van levensbelang zijn. Al is het maar in 0,0001% van de gevallen.
Dit lijkt leuk van Facebook, maar uiteindelijk is dit gewoon om je zolang mogelijk op Facebook te houden
Inderdaad. Als een lid dood is, dan zullen de inkomsten daarvan dramatisch dalen. Zeker met de terugloop in populariteit van Facebook (zeker bij nieuwe generaties) is elk zieltje nodig. :+
Dode gebruikers kunnen ze dan weer niet herkennen. Nochtans lijkt me dat vrij eenvoudig.
Soman, je hebt het door! Scherp!
Wil je erover praten dan ?
Om over zelfmoord te praten bestaat de zelfmoord lijn.
Wederom FUD gebruiken om echte motieven te verbergen.

Klinkt heel nobel.

Maar in werkelijkheid is gedragsanalyse natuurlijk de heilige graal voor elke marketeer.

Als je kunt voorspellen dat iemand bijvoorbeeld zwanger is zonder dat diegene het zelf weet kun je hem beter targetten met advertenties... zoals zwangerschapstest.
Wederom FUD gebruiken om echte motieven te verbergen.
Dus jij zegt dat ze suïcidale mensen trachten te detecteren om er geld aan te verdienen? Dat is een bijzonder morbide gedachte die vraagt om meer uitleg.
Politici en bedrijven gebruiken valse redenen om iets te legitimeren.

Seksueel misbruik van kinderen, terrorisme is zo vaak misbruikt.

Facebook heeft daar een "nobele" variant op gevonden.

Wat kan het facebook schelen dat er iemand ergens zelfmoord gaat plegen. Onze eigen regering maakt zich daar al niet druk over. Dus waarom een bedrijf dat geld verdient aan profileren van mensen wel?

Ik schrijf bewust mensen, want facebook houd ook informatie aan van niet facebook gebruikers. Dankzij FB gebruikers hebben ze email en telefoonnummers van vrijwel iedereen op aarde.

Er is onderzoekgaande gedaan en gaande naar profileren en daar conclusies uit te trekken.

Zo kan men dingen voorspellen zonder dat iemand zelf weet dat ze zwanger is of hij een prostaat probleem heeft.

En niet zozeer doordat iemand specifiek naar artikelen over dat onderwerp gaat zoeken maar omdat mensen onbewust zich anders gaan gedragen en dat je dat online makkelijk generiek kunt detecteren.

Een goed voorbeeld is onderstaand artikel:

https://motherboard.vice....ur-likes-helped-trump-win

Als Zuckerberg ooit eens president wil worden.........
Sinds wanneer maakt onze eigen regering er niet druk over?
Er zou meer geïnvesteerd mogen worden dat wel. Maar er is laatst wel degelijk een uitgebreide campagne geweest over depressie. Politie grijpt ook in bij suïcidale gedragingen, mogelijkheid tot dwang opname (maar gebeurt niet zomaar).

Is dit nu heel anders dan dat berichten gescand worden voor het tonen passende advertenties?
Bericht wordt gescand - vermoedelijk suïcidale gebruiker - gebruiker ontvangt een melding met hulp. Dat laatste is een extra toevoeging.

Lijkt mij zinvol gebruik van de algoritmes die toch al volop worden losgelaten?
Kan zijn dat er iemand mee geholpen wordt.
De gedachten zijn er dan toch al, is niet opeens op ideeën brengen.

Overigens plaatst Google in veel landen ook de nationale hulplijn bij zoektermen als zelfmoord, in Nederland is dat 113Online.

Ik begrijp de reacties hier deels wel, als je dit soort privacy veel verder doortrekt.

Een zorgverzekeraar weet op een gegeven moment sowieso dat iemand een psychiatrische stoornis heeft. Zorgverleners zijn verplicht een diagnose code door te geven anders wordt er niets vergoed.
Officieel kunnen derden geen informatie opvragen bij een zorgverzekeraar, maar met een C.V. in je hand kun je alle controle vragen bij een zorgverzekeraar beantwoorden ;)

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 2 maart 2017 10:09]

mentale ziektes zijn op het punt van een epidemie. Daar hangt een complete gezondheidsindustrie achter: psychiaters, praktijkbegeleiders, medicatie, enz. enz. Commercieel gezien, vreselijk interessant als je het kunt voorspellen / herkennen maw. Een vrij legitieme redenering van totaalgeenhard maw.
Maar in werkelijkheid is gedragsanalyse natuurlijk de heilige graal voor elke marketeer.

je begrijpt denk ik niet wat een "heilige graal" betekent. Een heilige graal is het ultieme doel. Gedragsanalyse is werk.

Waarom zou je iemand die denkt niet zwanger te zijn willen benaderen met een zwangerschapstest, dat gaat zoiemand nooit kopen.
Als je onbewust iemand een aantal keren een bepaald merk laat zien.

En in mijn voorbeeld een zwangerschap, dan zal die persoon dat merk allang vergeten zijn op het moment dat hij/zij zich eens gaat afvragen waarom ze tijdje niet ongesteld is geweest.

Zodra ze dan een apotheek/kruidenier binnenloopt zal dat merk erg opvallen.

Misschien herken je het wel als je een nieuwe auto hebt. Dat in eens je die merk en type opeens overal ziet.

Selectieve persceptie.

https://www.startpagina.n...meen-ineens-gaat-opvallen
hoelang zal het duren vooraleer er guidelines ontstaan die je toelaten om die melding geforceerd te laten weergeven? "howto let facebook think you're suicidal?" straks wordt het nog een spelletje...
Ik vraag me even het volgende af... het is me (ook na verder zoeken) niet duidelijk of het hier gaat om openbare posts of een breder bereik aan berichten die je via fb kan versturen. Het lijkt mij hier in eerste instantie te gaan om openbare berichten.

Dan is het toch wel heel ver doorgeschoten dat FB zelf in actie denkt te moeten komen. Dat soort berichten -aandachttrekkerij of niet- zijn mogelijk hulproepen en je zou toch hopen dat zoiets ondanks de ontstane cultuur van alsmaar zenden zonder nog eens wat te lezen opvalt bij de connecties die je hebt (want waarom zou je berichten sturen als je geen connecties hebt?). Het lijkt me trouwens ook bijzonder deprimerend als Facebook of all things je gaat vertellen dat je hulp nodig hebt, maar dat even terzijde.

Het zal vast met de beste bedoelingen zijn, maar ik vraag me af of dit gaat helpen, of misschien zelfs wel gaat schaden. Als duidelijk wordt dat Facebook toch wel in actie komt (want hun algoritmes zijn feilloos kuch), valt misschien het laatste stukje sociale cohesie / verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar ook weg.
Het mooie is meteen dat Facebook dan half verantwoordelijk is op het moment dat het toch mis gaat. Maar eerder nog verwacht ik dat dit een excuusreden (zoals "for the children" meestal) is om allerlei gedachtes van gebruikers te herkennen en te onderscheppen:

"Je ziet er ongesteld uit vandaag, volgens mij heb je chocola of roomijs nodig" en meer van dat soort creepy shit.
Krijg je dan ook specifieke reclame? Beetje SSRI medicatie reclame of een mooie lachgas aanbieding om je weer aan het lachen te krijgen?

Gaat dit algoritme ook sarcasme doorhebben of wordt elke #fml een redflag voor facebook?
Mensen gaan dit keihard misbruiken voor trol-gedrag |:(

Slaat een beetje door dat Facebook. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee