Foto's en video tonen PS4-redesign met kleiner formaat - Update

Op verschillende plaatsen op het internet zijn zondag foto's van een nieuwe PlayStation 4-console opgedoken. De spelcomputer ziet er vergeleken met het origineel kleiner en dunner uit. Aan de achterkant is te zien dat er geen optische audio-output meer is.

Het is niet duidelijk of het hier gaat om een gelijk presterende slim-refresh van de console of de extra krachtige 'Neo' waar Sony aan zou werken. Als eerste verschenen de plaatjes bij een advertentie op veilingsite GumTree en later zijn ze van daar en andere bronnen verzameld in een Neogaf-topic. Wat opvalt aan de foto's is dat deze console een volledig matte afwerking heeft. De eerste versies van de PlayStation 4 hadden nog deels een glossy laag, sinds de CUH-1200-revisie van eind 2015 is de hele console mat. Verder is de vorm van de console in principe hetzelfde gebleven.

Veel details worden niet geleverd door de mensen die de foto's plaatsen. Volgens de verpakking zou het gaan om een 500GB-uitvoering in 'jet black', dezelfde kleur als het origineel. De GumTree-adverteerder wilde 295 pond zien voor de console, wat neerkomt op 341 euro. Omdat een adverteerder vrij is om zijn eigen prijs vast te stellen, zegt dit echter niets.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal zou contact hebben gehad met anonieme bronnen die het nieuws ook bevestigden. Ze spreken ervan dat Sony op de persconferentie van 7 september zowel de extra dunne PlayStation als de extra krachtige Neo gaat onthullen. Bovendien zou de hieronder getoonde dunne PlayStation 4 ook volgende maand al in de winkels komen te liggen. Sony heeft niet op het verhaal gereageerd.

Update 18.10 uur: Eurogamer heeft een bezoek gebracht aan de persoon die de nieuwe versie van de PlayStation 4 in zijn bezit heeft en een filmpje gemaakt, waarin de console opgestart wordt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

22-08-2016 • 07:58

173 Linkedin

Submitter: darkreptile

Reacties (173)

173
170
132
2
0
9
Wijzig sortering
Jammer, vind het oude ontwerp veel mooier, geen optisch uit zou voor mijn situatie ook een deal breker zijn.
Wellicht dat de Neo wel een optische uitgang krijgt. Ik denk dat ze hier wat bezuinigd hebben om deze 'slim' versie wat goedkoper in de markt te zetten. Tegelijkertijd 'motiveren' ze veel mensen om meteen de duurdere variant te kopen.
Ik verwacht eigenlijk dat optisch er volledig uit gaat, het is gewoon een verouderde techniek die de huidige surround audioformaten en de formaten die in de toekomst zullen gaan komen niet meer kan doorsturen (DTS-HD, Dolby TrueHD, Atmos en dergelijke), terwijl juist alle ook maar enigzins moderne audio / TV hardware voorzien is van HDMI dat wel de bandbreedte heeft die nodig is voor het transporteren van deze formaten.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 augustus 2016 09:59]

Mijn PS3 geeft enkel geluid over HDMI als er een beeldscherm is aangesloten op de versterker. Wil ik 's avonds muziek luisteren zonder de tv aan te zetten, dan moet dit via S/PDIF (optisch).
Is dit met de PS4 nog hetzelfde? Zo ja, dan is enkel HDMI geen oplossing.
Durf het niet te zeggen, maar volgens mij moet dit op te lossen zijn met een bepaalde optie op de receiver, ik had dit ook met een media player. Na wat opties op de receiver aangepast te hebben gaat dit wel goed en blijft het geluid gewoon werken als ik de TV uit zet.
Ik zal er eens naar kijken, via een Denon DVD-A/SACD speler gaat het wel goed.
het is gewoon een verouderde techniek die de huidige surround audioformaten en de formaten die in de toekomst zullen gaan komen niet meer kan doorsturen (DTS-HD, Dolby TrueHD, Atmos en dergelijke)
Denk inderdaad dat dit gewoon de reden is, en dat het verder weinig met kosten te maken heeft of wat dan ook. Als ze er een SPDIF uitgang op bouwen dan betekent dat dat die uitgang nu en in de toekomst ook in alle omstandigheden moet werken, en dat zou eventueel beperkend kunnen zijn voor verdere plannen van Sony. Wellicht willen ze vanaf de lancering van de Neo en de nieuwe slim-PS4 wel verplichten dat alle nieuwe games standaard DTS-HD of 7.1 moeten kunnen ondersteunen of wat dan ook, of heeft het iets met UHD-BluRay of VR te maken. Ik weet verder niet zo veel van audiostandaarden, maar ik weet wel dat TOSLink eigenlijk al jaren geleden afgeschreven is omdat het geen van de laatste audio standaarden meer ondersteunt.
Ik speel (voorlopig) nog met een losse 5.1 receiver die zijn werk prima doet en daarom is optical out wel een must. Van de andere kant, er zijn ook break out boxen HDMI met aparte optical out. Niet super cheap maar het kan wel.
Ja ik begrijp niet zo goed dat mensen daar nog gebruik van maken. Peperdure versterkers aansluiten op je PC of PS4, passieve speakers zorgvuldig uitzoeken en jezelf vervolgens beperken in audio-formaten. Het kan zoveel simpeler tegenwoordig.
Edit: toegegeven het vereist wel wat uitzoek-werk. Iets minder voor de hand liggend dan verwacht. Maar ook DAC's werken op de PS4, wel even bestuderen van te voren. En daarnaast zijn er veel hdmi oplossingen vandaag de dag.
Zo'n gigantische versterker/receiver hoeft iig niet meer. En spdif al helemaal niet!

Ik heb zelf een paar instap monitor (full-range) speakers ivm budget en Genelec zijn leuk voor de studio maar simpelweg overkill voor reguliere media/gaming. Een simpele DAC (scarlet 2i2 ivm opnemen) en je hebt loepzuiver geluid voor ongeveer €400.
Een goeie versterker kost al €400, dan de speakers nog en je beperkt jezelf simpelweg. Heb het idee dat veel mensen zich door de verkoper in de winkel van alles laten aanpraten. Die spelen simpelweg in op je ego "jij klinkt of je er verstand van hebt" en je loopt de winkel uit met peperduur spul zonder echt te weten wat je in huis haalt.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 22 augustus 2016 15:06]

Ik heb mijn PC met HDMI aan mijn AV receiver hangen, maar als de TV of beamer niet aan staat dan gaat daar geen signaal overheen, dus ook niet alleen audio. Dus ik heb ook een optisch kabeltje liggen om digitaal geluid door te geven als ik alleen naar muziek wil luisteren.
Dat gaat ook prima, en in jouw situatie is het niet meer dan logisch. Maar het blijft een verouderde aansluiting, en er zijn genoeg alternatieven.
Sterker nog, je hebt relatief goedkope DAC's die beter geluid voortbrengen dan menig oude versterker.
Instap monitor speakers die full range zijn. Dat is net zoiets als een echte Rolex uit Turkije voor € 25.
Monitor speakers zijn altijd full-range.. met je Rolex :P Niet zo bijdehand doen als je niet weet waar je het over hebt. Ik zet het erbij, omdat het niet persee monitor speakers hoeven te zijn. Actieve full-range speakers, zijn ook prima. Monitor speakers streven naar een neutraal geluid, met als doel mixing/mastering en afluisteren.
Ik geef toch aan dat ik Genelec een beetje overkill vind, voor niet studio gericht gebruik. Die beginnen bij €500 per stuk voor fatsoenlijk formaat.

Mijn punt is dat je met dergelijke speakertjes meer uit je media haalt, dan met passieve speakers die al dan niet matchen met een grote lompe versterker. Als je die dan ook nog eens via spdif aansluit, dat is net zoeits als een 'echte Rolex' met een 'Hugo Boss pak' kopen in Turkije, voor dezelfde prijs als het origineel.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 22 augustus 2016 18:52]

Graag een link naar de draadloze gaming headset welke je via hdmi aansluiting dan.
(Heb alvast even mijn best voor je gedaan en heb alleen deze gevonden pricewatch: Tritton Katana 7.1 HD )
Usb is over het algemeen geen optie omdat de kwaliteit hiervan zwaar vrijwel altijd ondergeschikt is aan de optische opties. Zie bijvoorbeeld: https://support.steelseri...beria-800-for-game-audio-

Er zijn zat high end draadloze headsets welke optisch aangesloten worden en hier prima mee functioneren. Vergeet even niet dat het een game console is en daarna pas een multimedia apparaat.
Sorry maar dat valt voor mij niet onder 'high-end'. Alle kwaliteit koptelefoons sluit je gewoon analoog aan.
Snap dat het wat snobistisch klinkt, maar het riekt naar "gamer" hardware. Sterker nog, die linkjes die je plaatst, ja het gaat dus om 'gamer' hardware. Dat is niet 'high-end' dat zijn enkel 'high-end' prijzen.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 22 augustus 2016 18:44]

Je slaat de spijker op zijn kop, het is een high end gaming hoofdtelefoon en niet een high end audio hoofdtelefoon.
Het is dan ook een game console.
Dat hij ook toevallig muziek af kan spelen is prima, maar ik betwijfel dat erg veel mensen hem daarvoor kopen.
Verder zijn mensen op zoek naar surround geluid en reactieve draadloze opties, verwisselbare accu's etc.

En ja, het klinkt inderdaad snobistisch, niet iedereen is op zoek naar wat jij wilt hebben en voor veel mensen zijn hoofdtelefoons zoals de Steelseries simpelweg een betere keus dan bijv. een Sennheiser Momentum of Beyerdynamic o.i.d.
De prijs is hierbij dan ook prima gerechtvaardigd. Dat zelf geen onderdeel uitmaakt van de doelgroep (en uit je reacties krijg ik het idee dat je niet eens de doelgroep bent voor een PS4) maakt niet dat het een slecht/onzinnig product is.
Tmaster
14 augustus 2016 09:35
Als ik een tip mag geven:
"Ik heb onlangs een Beyerdynamic gekocht (Custom one pro plus) Dit is een normale koptelefoon met een zeer fraai geluid (wereldwijd goede reviews)
De koptelefoon is op dit moment te koop voor zo'n 130 euro voor wit en 159 voor de zwarte.
Het grote voordeel is dat je er een losse microfoon bij kan kopen:
De reviews over deze losse mic waren niet al te denderend (geluid prima, maar kwaliteit kabel was minder) Dus ik ben voor de V-Moda Boompro gegaan. Deze is te koop voor ongeveer 35 euro.
Totaal dus 165 Euro wat prima bij dit type review past, maar ik ben er van overtuigd dat deze combo Beyerdynamic + V Moda boompro toch de beste keuze is."

Woutoud
@Katsu • 15 augustus 2016 00:43
"7.1 op een headset is sowieso nogal een wassen neus. Meestal is het slechts een stereo headset die 7.1 emuleert, er zitten dan gewoon twee speakers in. Vervolgens wordt met software gedaan alsof het om 7.1 gaat.
Vaak ben je dan ook beter af met een goede (open) koptelefoon die netjes stereo imaging doet. Veel games hebben vervolgens een headset-mode in de geluidsopties, zodat je echte binaural audio krijgt. Overwatch is hier een goed recent voorbeeld van."

Joboy
@Superstoned • 15 augustus 2016 20:28
"De sirus 5.1 heeft wel degelijk meerdere speakers. Aan elke kant 4 (1 hoog, 2 mid en 1 bas?), maar het nut van de meerdere speakers ontgaat me een beetje. Surround ontstaat vooral door de afstand tussen je speakers, ga je die afstand verkleinen dan ontneem je het effect.
m.a.w: gesimuleerde 5.1/7.1 is veel handiger, je zal het verschil toch bijna niet horen. Die meerdere kleintjes zullen nooit de klank van een normale headset evenaren, als het om stereo muziek gaat."

Xenophoben
@Woutoud • 15 augustus 2016 09:38
"Dit idee heb ik ook... Ik heb altijd gaming headsets gehad met het zogenaamde 7.1 systeem. Echter was het echt een verademing om mijn KRK studio koptelefoon voor cs go te gebruiken. Deze heeft veeeeel betere plaatsing van geluid dan welke headset dan ook die ik ooit gehad heb. Doe mij maar gewoon een goede stereo koptelefoon met losse mic zoals hierboven vernoemt wordt. Ook wordt je veel blijer van de geluidskwaliteit in zijn algemeen."

Wat van de eerste posts gepakt in topic:
reviews: Vijf midrange-pc-gameheadsets

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 23 augustus 2016 11:13]

Gelukkig heb ik een grote vriendengroep met zowel puur gamers als echte audiofielen er in. Allen zien de meerwaarde van een surroud optie op een hoofdtelefoon. Het zei virtueel of met meerdere drivers.
Als er een manier is om de stereo hoofdtelefoon zo aan te sturen vanuit de geluidskaart of game dat het op deze manier gesimuleerd wordt, dan is dat prima. Ik hoor dan ook graag van je hoe je dit wilt doen op een manier zodat het ook voor alle PS4 games werkt....

Daarnaast hoef je nog steeds een bedrade hoofdtelefoon welke eventueel nog een extra hooftelefoonversterk nodig heeft om goed tot zijn recht te komen, echt niet te vergelijken moet een draadloze set, met meer aansluitmogelijkheden out of the box en eventueel nog meer functionaliteit ernaast middels bluetooth o.i.d.

Misschien is het ook een goed idee om eens een stapje terug te doen en te beseffen dat het voor sommige mensen wel de beste keus is om zo'n product te kopen?
Zoals ik al zei, doelgroepen en het beoogde gebruik van zo'n apparaat verschillen nogal eens.
Het zal maar gaan om een paar centen. Mijn inziens niet een goed argument om vele consumenten zonder HDMI ingang op hun receiver hiermee op te zadelen.
Mijn inziens is het wel een goed idee. SPDIF word dan nog wel eens gebruikt maar de meeste receivers ondersteunen HDMI (en nog eens CEC). Op een gegeven moment moet je oude aansluitingen uitfaseren, ten tijde van de PS3 vond ik het al een oude aansluiting omdat het geen DTS-HD etc ondersteund. Wij zijn nu enkele jaren verder, dus vanuit Sony kan ik het zeker begrijpen.
Zeker waar, maar laat die optische uitgang dan alleen weg op de komende ps4-neo. Dat had ik iets logischer gevonden. Ten tijde van de PS3 hadden vele receivers nog geen HDMI (in ieder geval die bij mensen al in huis aanwezig was). Nu zal je in de (web)winkels niet meer snel een receiver aantreffen zonder HDMI, behalve bij de puur stereo versterkers waarschijnlijk.
Koop gewoon een huidig model PS4. Snap niet wat iedereen zijn probleem is? Is het belangrijk = koop huidig model. Zo niet, koop nieuw model. Dit is een budget model om een nieuwe markt en doelgroep aan te boren die voorheen nog niet aan de PS4 wilde. En 'scheelt een paar euros' wordt al gauw scheelt 50 euro als je over de hele console zo ontwerpt.

Slim modellen hebben als enige doel om de productie en verkoopprijs zo laag mogelijk te krijgen (met betere marges voor Sony).
Jammer, vind het oude ontwerp veel mooier, geen optisch uit zou voor mijn situatie ook een deal breker zijn.
Je kan altijd optisch uit krijgen via een HDMI Audio Extractor of een HDMI switch met TOSLINK uitgang. Die zijn ook beschikbaar voor HDMI 2.0 en UHD. Een voordeel van een switch is dat andere HDMI apparaten geen optische aansluiting en kabel meer nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 augustus 2016 08:20]

Maar dan kan je daar weer extra in gaan investeren en zit je bovendien met nog 'n extra aanhangseltje aan je PS4. Liever dat ze het dan inbouwen. Waarom ook zoiets eruit halen in plaats van het er gewoon in laten? :X
ik ga er vanuit dat ze het idee hebben dat die gewoon nauwelijks gebruikt worden dus waarom dan extra kosten (zoals bijv licenties) betalen als toch niemand er wat aan heeft... laten we eerlijk blijven iedereen die een beetje serieus bezig is heeft zijn tv, multimedia devices en gameconsole(s) toch al aan een hdmi-reciever hangen,

dan is toslink leuk maar zeker geen must.
Optical out is voornamelijk voor headsets. Denk aan de Astro's, Turtle Beach, Sennheiser, Tritton, etc.

De enige headset die geen optical out nodig heeft is (je raad het al) van Sony...

Ik hoop dat hij wel gewoon op de Neo te vinden is. Ik verwacht het door competitive gaming. Die gasten gebruiken altijd een headset.
De headset van Sony is wel een aanrader hoor, echt heel erg goed dat ding
Optical out is voornamelijk voor headsets. [..]
En soundbars, speakersets (bv Logitech surround setjes) en receivers??
Inderdaad als je een receiver hebt kun je het beter via HDMI doen.. maar om nu te stellen dat toslink voornamelijk voor headsets is lijkt me niet. ;)
Bij mijn situatie de enige manier om geen vertraging in het geluid te krijgen bij een zo klein mogelijke input lag met het beeld.
Ook Sonos? Heb dit ook namelijk.
Nee, Philips fidelio e5.
Maar dan kan je daar weer extra in gaan investeren en zit je bovendien met nog 'n extra aanhangseltje aan je PS4.
Zie het als een kleine investering in een bestaande set apparatuur zodat een oude audio installatie nuttig blijft.
Liever dat ze het dan inbouwen. Waarom ook zoiets eruit halen in plaats van het er gewoon in laten? :X
Omdat de meeste mensen het geluid op hun TV of een HDMI receiver gebruiken. De Raspberry Pi heeft bijvoorbeeld ook geen S/PDIF uitgang. Het heeft simpelweg met kosten te maken. Ja, een PS4 kost meer, maar als Sony op zoveel miljoen consoles een onderdeel van een euro kan besparen, dan besparen ze... zoveel miljoen. ;)

Zelf gebruik ik deze bad boy. Het geluid van het gekozen HDMI apparaat wordt netjes in PCM, DD of DTS formaat via de TOSLINK uitgang naar mijn oude, vertrouwde Logitech Z-5500 speakerset gestuurd. Ook geluid van de TV wordt via ARC teruggestuurd naar de switch. Hierdoor wordt de enkele TOSLINK ingang van mijn Z-5500 optimaal benut.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 augustus 2016 09:43]

Koop je de oude PS4, problem solved.

Is een beetje hetzelfde met de iPhone 7 en het ontbreken van een uitgang voor de koptelefoons, dan koop je toch lekker een SE or 6S.
tja, dan kun je dus net zo goed meteen een HDMI receiver kopen..
Tenzij je nog een super goede receiver hebt staan met enkel optical in?
Begrijp ik, ik heb namelijk hetzelfde, heb ook nog een goede oude receiver die nog DTS etc aan kan (en ik buren heb en dus toch het geluid niet 'hard' kan zetten).
Maar zit er toch over te denken om een splinternieuwe te kopen die ook Atmos heeft (is toch niet zo heel erg duur meer gelukkig)..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 augustus 2016 20:58]

zelf heb ik mijn versterker nog aangesloten op een stereo systeem ( 2 degelijke tannoy bookshelf speakers) en heeft upgraden naar een nieuwe receiver dus echt geen nut. In het bijplaatsen van extra boxen voor een surround set-up heb ik weinig zin, aangezien ik ze toch meestal enkel voor muziek gebruik
same here... Hoewel The Zep Man een paar potentiële oplossingen geeft betekent dat wel wéér meer kastjes kabeltjes en foutgevoeligheden.
Optische uitgangen bieden sinds de introductie van HDMI / HDCP (behalve backwardse compatibiliteit met oudere apparaten) geen moderne toepassing meer.
Dolby 5.1 / 7.1 in DTS-HD is het matje voor deze verbinding, voor uncompressed en lossless varianten is er simpelweg te weinig bandbreedte.

Daarbij zal je merken dat bijna alle tv's met optische uitgang alles wat doorgegeven moet worden bewust downmixen naar 2 channel PCM. Onhandig dus...

En voor games : Dolby Digital Live . Dolby Digital Live (DDL) is a real-time encoding technology for interactive media such as video games. TOSLINK can only support two-channel PCM, Dolby Digital multichannel audio, and DTS multichannel audio....
Niet DTS-HD. Optisch/TOSLINK is maximaal 1,5 Mbps en derhalve Dolby Digital 5.1 (384 Kbps) of DTS (1,5 Mbps). Dolby TrueHD is 18 Mbps en DTS-HD 23 Mbps.
Volgens mij kan TOSLINK 125 Mbp/s aan (hardware) echter is het S/PDIF protocol de beperkende factor : 20 bits (24 bits optioneel) max en geen HDCP ondersteuning....

DTS-HD High Resolution Audio kan nog net en wordt ondersteund : max 7.1 channels of sound at a 96 kHz sampling frequency and 24-bit depth resolution
De volgende stap wordt niet ondersteund :
DTS-HD Master Audio, previously known as DTS++,[9] is the second of two DTS-HD audio formats.[10] It supports a virtually unlimited number of surround sound channels, can downmix to 5.1 and two-channel, and can deliver audio quality at bit rates extending from DTS Digital Surround up to lossless (24-bit, 192 kHz).
DTS-HD Master Audio is selected as an optional surround sound format for Blu-ray and HD DVD, where it has been limited to a maximum of 8 discrete channels. DTS-HD MA supports variable bit rates up to 24.5 Mbit/s on a Blu-ray Disc and up to 18.0 Mbit/s for HD DVD, with up to 6 channels encoded at up to 192 kHz or 8 channels and nine objects encoded at 96 kHz/24 bit.

Heb TOSLINK zelf gebruikt tot DTS-ES 6.1 op een MARANTZ en toen naar HDMI overgestapt.
S/PDIF heeft wel SCMS met een anti-copy bitsetting.
Klopt, maar die stamt nog uit het tijdperk van en is (of beter was) voornamelijk bedoelt voor : DAT tapes / MiniDisc / DCC.

Daarbij makkelijk te omzeilen... en dus overbodig... en unsupported..
Niet extreem makkelijk te omzeilen. Ik heb er een tijd lang research naar gedaan en er zijn niet veel copy bit killers. Bovendien worden track markeringen gesloopt.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 22 augustus 2016 16:09]

Ik vind het toch wel grappig dat iedereen hier de toepassing 'muziek' lijkt te vergeten... Leuk dat optisch niet handig is voor films kijken of gamen, maar niemand anders loopt tegen het probleem aan dat ze wel eens iets willen luisteren zonder dat de TV aan staat?
Inderdaad, het kan best nog handig zijn om je DAT tapes / MiniDisc / DCC te beluisteren op je receiver. Op receivers zal je die aansluiting in TOSLINK / Optical of S/PDIF variatie nog best tegenkomen.
Maar als meerwaarde op een "bedieningspaneel loze" xbox / ps vind ik dat HDMI een veel betere oplossing is. Zonder de TV aan te zetten heb je niets aan die consoles....

Ik heb het nog op mijn Behringer Ultramatch zitten, die met een beetje prutsen om te toveren is in een High-end DAC :)
Op een console zou ik het inderdaad ook niet echt missen, maar ik gebruik het dus wel gewoon op mijn PC en veel reacties lijken breder te stellen dat er geen plaats meer voor zou zijn dan puur op de PS4 (of andere console).
Dat is precies wat mij ook opviel! Het design is naar mijn weten juist zo uniek aan de PS4 :O
Is toch nog steeds bijna hetzelfde, alleen in een kleiner formaat.. nog steeds de schuine voorkant en achterkant. Op de grote foto hierboven lijkt het net alsof de voorkant recht is, maar dat is dus bedrog.. zie de overige foto's.
Voor mij ook. Ik heb een Logitech Z5500 staan die ik gebruik voor al mijn media apparaten. Ik heb helemaal geen zin om de kosten te maken voor een aparte versterker met speakers om zo fatsoenlijk geluid te hebben bij de games achter de tv. Slechte zaak Sony, bah
Al had Sony er nog een floppy drive inzitten, er zouden nog mensen zijn die daarover zouden klagen als Sony dat had weggehaald.

Een console is best wel een uniform apparaat, je kan niet verwachten dat dat voor iedereen in hun behoefte voldoet.
Ik vond het design van de PS4 mooi. En veel mooier dat dat van de Xbox One. Maar de Xbox One S wint het deze designronde. Wat een lelijk ding is dit zeg...
Moet bekennen dat ik ook absoluut geen fan ben van het redesign. Daarnaast zie ik ook niet het voordeel of nut van zo'n redesign. Waarom kunnen de consoles daarnaast nu in een keer zo'n stuk kleiner? Waren ze bij het eerste ontwerp bang dat de componenten niet zullen passen, of zullen de componenten met dezelfde specs nu een stuk kleiner en compacter zijn?

Het materiaal wat ze gebruiken straalt ook een stuk minder luxe uit.
De ronde hoeken maken het ontwerp helemaal kapot, vraag me af of de ontwerper van de originele PS4 hier ook maar iets mee te maken heeft gehad.
Alles kan steeds kleiner en koeler. Dus dan heb je minder ruimte nodig. Dus ja, dit is puur technische vooruitgang.
Nou in dit geval... nee niet echt. De Xbox One is STIL! De Xbox One S ook. De PS4... niet echt. Dus inplaats van kleiner hadden ze het procedé verkleinen moeten gebruiken om de PS4 stiller te maken.

Het design had hetzelfde kunnen blijven, misschien meerdere kleuren introduceren die je kunt bestellen (dus geen special editions nee echt kleuren zoals de N64 ook had?).

Maar goed ze besparen wel weer op plastic natuurlijk.
De ps4 is stil. Zeker de tussenrevisie (ik heb daarvan de Metal Gear Solid V versie) is een stuk stiller nog dan de launchversie die ik al stil vond.
Laatst nog op een PS4 gespeeld en die fan hoor je heel duidelijk. Veel meer dan de CECH-2504 Slimline PS3 die ik heb. Ik hoop dat de slimline PS4 ook een stuk stiller wordt. Al twijfel ik om qua performance niet achter de feiten aan te gaan lopen door een NEO te kopen.
Nou dan moet je wel doof zijn, want het is behoorlijk wat geluids verschil tussen een PS 4 en een Xbox one. Ook de tussen revisie. Dus ja ik heb liever dat ze hem stiller maken, want hij is al klein zat.
Ja ik begrijp dat alles kleiner en koeler kan, maar dan kost het ontwerpen en produceren van de nieuwe componenten alleen maar meer geld. Of de ontwerpkosten van de eerste PS4 moet er al lang weer uit zijn, maar dacht dat ze bijna verlies maakten op de console zelf. Dus je zou verwachten dat je liever dezelfde componenten gebruiken, omdat deze op lange termijn vele malen goedkoper zijn.

Veel verschil in prestaties zal er niet echt zijn, want de spellen moeten voor zowel de oude als nieuwe console werken dus of je daar nu veel aan hebt. Vooruitgang is altijd goed, maar vraag me af of we hier van vooruitgang kunnen spreken.
Een redesign/revisie doet Sony enkel uit kostenoverwegingen (ik sluit hier designfouten uit).
Waarschijnlijk is de lay-out van het MB gewijzigd, en kan het allemaal iets kleiner. Goed, het ontwerpen van de case kost geld maar gebruikt minder plastic en is dus iets goedkoper te produceren. Bovendien schrappen wat leds (dat las ik in een bericht hierboven) en misschien nog wat kleine dingetjes.
En violà, de productiekosten zijn verlaagd, en met grote productieaantallen gaan de kosten drastisch naar beneden.

Het nieuwe model neo zal mogelijk ook wel goedkoper te produceren zijn dan de "oude variant" of de kosten ontlopen elkaar niet veel.
Deze versie zal ongetwijfeld ook gebruikmaken van onderhuidse optimalisaties.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 22 augustus 2016 11:50]

Volgens mij is het ook dat ze even weer in de aandacht staan en de verkopen weer wat zullen stijgen.
De kans is ook groot dat ze deze voor heel weinig in de markt gaan zetten. Ik verwacht een maximale prijs van €250. Dat zal ook de reden zijn waarom je geen Bluray 4K embleem ziet, er maar 500GB in zit en er geen toslink ingang is.

De Neo kunnen ze dan voor een €400 in de markt zetten met Bluray 4K en toslink. En de 1TB versie dan voor €450.

Op zich geen gekke actie van Sony. Hebben ze met de kerst de slim voor weinig en voor de prijs van een Xbone S, een 2x zo krachtige PS4 Neo.

Wat betreft software voor de Neo zit t ook wel snor, want Sony verplicht ontwikkelaars na oktober 2016 games uit te brengen die Neo-voordelen hebben en compatible blijven met de PS4 OG.
250 is te weinig. Ik denk zeker 349 en de NEO 429. Dollar = euro geld helaas niet meer nu het nog maar 1,09 dollar voor elke euro is.
Stel je voor dat ze de Slim wel voor €250 aan kunnen bieden en de Neo voor €350.... :o Dan gaan ze als zoete broodjes over de toonbank en hebben veel minder mensen moeite met upgraden...

Ik mag altijd dromen! :)
250 euro dan zou de Wii U helemaal niet meer verkopen aangezien die duurder is. En mensen denken nieuwer = beter.
...
Het materiaal wat ze gebruiken straalt ook een stuk minder luxe uit.
De ronde hoeken maken het ontwerp helemaal kapot, vraag me af of de ontwerper van de originele PS4 hier ook maar iets mee te maken heeft gehad.
Eerste PlayStation?
Al weer 20 jaar geleden en dat was hetzelfde verhaal. Eerst een blokkendoos, model daarna was kleiner en de afrondingen waren bijna ridicuul.
Het kon eerder al kleiner, daar ben ik van overtuigd. Het is zakelijk gezien gewoon slim om nu een kleinere versie uit te brengen die goedkoper te produceren is. Dan verkoop je er weer een sloot van.

Zie het als een hardloper die fysiek gezien een bepaalde afstand in 12 seconden kan overbruggen, maar het wereldrecord staat wellicht op 13 seconden. De sporter zal wellicht niet direct een tijd van 12 seconden neerzetten, maar eerst naar 12,5 seconden streven, dan kan hij/zij later nog eens presteren.
So, als we het over een lelijk ding hebben zeg, de Xbox one S is echt spuuglelijk, zeker in het wit, dan vind ik deze PS4 toch een heel stuk mooier. Maar zo mooi als de originele PS3 phat zijn er niet meer geweest..
Smaken verschillen. Maar ze zien er alle twee niet uit.
Tja, wanneer kijk je nu naar de console zelf, deze staat toch 9 van de 10 keer in een kast. Daarnaast is het wel praktischer want het neemt minder ruimte in. En in mijn ogen wijkt het niet eens heel veel af van de originele PS 4.

Edit: typfout

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 22 augustus 2016 19:32]

Persoonlijk vind ik de 1e versie mooier. Niet dat deze lelijk is, maar vond die schuine hoeken wel wat hebben! Maar ach, als 't goed is kijk je toch naar je scherm tijdens het gamen en niet naar de console :p
Deze heeft ook dezelfde schuine hoeken als de originele hoor.
Ja, maar toch vind ik de nieuwe lelijker vergelijken met de oude, om heel eerlijk te zijn. Dit is persoonlijk natuurlijk.
Wat ik niet snap is de missende optische audio uitgang :? |:(

Overigens wacht ik wel gewoon op de PS Neo ;)

[Reactie gewijzigd door Godjira op 22 augustus 2016 11:29]

die schuine hoeken zijn er zo te zien nog wel... maar je moet wel heel goed kijken op deze fotos. maar mijn eerste gedachte was ook "wat een baksteen"
Ah, na een bakkie koffie zie ik het wat beter.
Op de 1e foto lijkt ie recht, de andere laten het beter zien!
De PS4 as is, maakt mijns inziens best veel lawaai zeker als je al een tijdje aan het gamen bent. Nu is deze nog kleiner, ik vraag me af hoe hij zijn warmte goed kwijt kan.
Bij mij maakt ie enkel lawaai als ik het kastje dicht heb.
Ik heb zo'n TV meubel met 3 vakjes boven elkaar, allen met een verticaal klepje.
Als ik de PS4 aanzet, en vergeet het klepje open te doen (lees: te lui om erheen te lopen) dan gaat ie op een gegeven moment flink blazen. Klepje open, en hij is weer tevreden.
Bij mij staat hij ook wat ingebouwd, wellicht is dat inderdaad de truc. Bedankt!
Dat zou kunnen. Hij moet voldoende verse lucht aan kunnen zuigen om te koelen. De warme lucht moet natuurlijk ook weer netjes weg kunnen.

Probeer eens een ander plekje. Zo lelijk is die niet dat je hem moet verstoppen ;)
Ik heb een hoogglans tv meubel en hou van strak, 55" paneel plat tegen de muur met de meest dunne muurbeugel die verkrijgbaar is en de tv meubel hoogglans zwart met alles netjes in de meubel zelf. Kabels weggewerkt.

Maar inderdaad, de eerste generatie PS4 is zeker niet lelijk.
Geldt eigenlijk voor alle consoles/computers. Als ie begint te razen en je laat 'm afgesloten is ook niet bevorderlijk voor de levensduur van het apparaat. Openzetten tijdens het gamen, dicht doen naderhand. Gewoonte van maken, minder lawaai en gezonder voor de console.
Misschien een keer schoonmaken. Hier staat die vaak meerdere uren per dag aan en maakt weinig tot geen geluid.
Bedankt!!! Ga ik doen!
Vreemde is dat hij het al van het begin af doet..
Dat is vreemd. Hoor je de DVD reader, of de fan?
het lijkt erop dat Sony wilt bezuinigen op een slim model, zo mist hij het blauwe led licht. Dan is het bedoeling dat deze ps4 gaat concurreren met de xbox one s kwa prijs en de neo het premium model. Vandaar dat dit model 500 gb heeft, de fifa/cod/gta speler heeft niet meer nodig. Maar dan moet dit model wel eerst kloppen natuurlijk.
blij toe dat die de blauwe led mist, niets irritanters dan onnodige leds die aan staan..
Denk dat veel mensen het met je oneens zullen zijn, waarom denk je dat LED-verlichting het meest verkocht wordt onder de case-modders bijvoorbeeld :P Daarnaast is LED zo zuinig dat het echt niet uit maakt of het aan staat.

Daarbij brand er bij de PS4 geen verlichting als deze uit staat, enkel blauwe LED verlichting wanneer deze aan staat of geel wanneer de PS4 in rustmodus staat.
Zelf vind ik echt LED op een PC oid gewoon rete irritant, als ik bv film kijk, dan wil ik het lekker donker hebben en niet dat mn halve woonkamer door 1 klein ledje verlicht worden (want die dingen kunnen f-ing fel zijn)..
Blauw als die opstart, wit als die aanstaat.

Maar hoeft voor mij ook niet, hoor. Ik kijk naar m'n TV als ik game, niet naar m'n PS4. :p

Verder zal er wel ergens een ledje zijn die brand en knippert zodat je weet wat ie doet.

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 22 augustus 2016 14:06]

Op foto 2 was is dat opgerolde kabeltje boven rechts van de PS4 lijkt wel een USB Hubje.
En was Sony ook niet bezig met verbeterde controllers hoop daar ook wat van te zien.

[Reactie gewijzigd door FreakGIB op 22 augustus 2016 08:38]

Gewoon een amerikaanse stekker.
Zie het nu ook moet nog wat extra koffie denk ik :)
Het ziet ernaar uit dat, net zoals bij de tweede generatie PS3, nu ook de tweede generatie PS4 veel minder mooi zal afgewerkt worden. Dit zal wel een truck zijn om de prijs wat extra te drukken.
Nou, dan maak je borst maar nat voor de 3e generatie, want de superslim PS3 is het grootste gedrocht dat Sony heeft gemaakt, die is, naast datie spuuglelijk is, ook nog zeer cheap met zn handmatige toplader..
Dat design is inderdaad verschieten! Ik was het al vergeten ...
Tot nog toe vind ik iedere redesign lelijker dan de originele variant, voor iedere PlayStation. Met als toppunt de PS One, lijkt wel speelgoed. Deze vind ik ook niet geweldig, maar de insteek is natuurlijk kostenbesparing voor Sony op onderdelen, zo ook de TOSLINK.
Serieus? Ik vind de PSX slim juist super cute, mijn favoriete S model; Zo klein dat je 'em in je binnenzak kunt meenenen.
De PSX is een PS2 met dvr mogelijkheden, zoals je waarschijnlijk wel weet.. Gebruik liever de PS1 benaming om verwarring in de volksmond te voorkomen! :-)
Dank voor de reactie, was niet de bedoeling verwarring te scheppen, ik kon de term PSX alleen als alternatieve naam voor de PS1 (Een naam die vele gamers gebruiken voor de PS1) en gebruik die naam omdat het ooit de werktitel was van de PS1 toen deze in ontwikkeling was en omdat ik het beter vind klinken dan PS1.

Nu ik dit weet zal ik het niet meer doen.
Damn! Heel erg vet dat ze de toetsentekens als riser gebruiken op de onderkant.
Dit soort details vind ik inderdaad ook wel erg tof. Is nergens voor nodig maar het is wel net de kers op de taart (al ga je het nooit meer zien als het ding eenmaal staat).
Viel mij idd ook op. Mooi detail die fans herkennen.

Zo simpel, maar maakt 'm alleen maar mooier. :)
De laatste ps4 revisie heeft toch ook geen glossy afwerking meer?
De CUH-1200 revisie van de PS4 is inderdaad ook volledig mat uitgevoerd, en heeft ook echte druk knopjes voor aan/uit en eject. Voor meer info: http://www.eurogamer.net/...cuh-1200-c-chassis-review

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee