Nederland en België hebben in de tweede helft van 2015 weer een recordaantal gegevensverzoeken bij Google ingediend. Ook andere overheden maken veel gebruik van deze mogelijkheid, volgens Google is het totale aantal verzoeken hoger dan ooit.
Uit Googles transparantierapport komt naar voren dat Nederland 210 verzoeken heeft ingediend tussen juli en december 2015, tegenover 162 in de eerste helft van dat jaar. Daarbij leverde ongeveer twee derde van de verzoeken ook daadwerkelijk gegevens op. De Belgische overheid deed 268 verzoeken, in tegenstelling tot 243 in de periode daarvoor. Hierbij leverde 72 procent van deze opvragingen resultaat op. In de voorgaande jaren lag het totale aantal verzoeken lager.
De lijst van opvragingen wordt aangevoerd door de VS, met 12.523 verzoeken. Daarna volgen Duitsland, Frankrijk en het VK, met aantallen tussen de 2500 en 7500. India sluit de top vijf af met 3265 verzoeken. Volgens Google komt het wereldwijde aantal verzoeken daarmee neer op 40.677, vergeleken met iets meer dan 30.000 in dezelfde periode in het jaar daarvoor. Daarbij ging het om gegevens van ongeveer 80.000 gebruikers.
Het rapport geeft de verzoeken weer van opsporingsdiensten, die binnenkomen bij Google en dochterbedrijf YouTube. Het bedrijf beoordeelt naar eigen zeggen elk verzoek en bepaalt of het in overeenstemming is met juridische vereisten en de beleidsregels van Google. Gebruikers kunnen ook zelf een kopie van hun gegevens uit Google-accounts downloaden via de Takeout-functie.