KPN gaat 1,5 miljoen apparaten aansluiten op landelijk dekkend lora-netwerk

Klanten van KPN gaan komende tijd in elk geval 1,5 miljoen apparaten aansluiten op het lora-netwerk van de provider. Het lora-netwerk voor het internet-of-things biedt inmiddels buiten landelijk dekking, zo zegt KPN.

Komende tijd zal de provider het aantal antennes met lora gaan uitbreiden, om zo een betere dekking te bieden dan de dekking die het nu biedt. De provider heeft de landelijke dekking bereikt binnen acht maanden, iets dat mede mogelijk is omdat door de lage frequentie het signaal vanaf de mast ver kan reiken en dus relatief weinig antennes nodig zijn voor een landelijke dekking. Daarnaast komt de localisatiefunctie komende tijd beschikbaar.

Inmiddels liggen er contracten voor 1,5 miljoen apparaten op het lora-netwerk van de provider. Daaronder zijn onder meer testen met wissels bij Utrecht Centraal en bagage-afhandeling op Schiphol, zo laat de provider weten.

Lora is een low-powernetwerk dat apparaten weinig bandbreedte biedt en relatief zuinig is voor de accu. Het is niet bruikbaar voor smartphones, maar alleen voor apparaten die een kleine hoeveelheid data willen doorsturen als sensors. Het KPN-netwerk is niet het enige lora-netwerk in Nederland. Ook het Nederlandse The Things Network werkt eraan. Dat gebeurt via antennes bij bedrijven en bij mensen thuis. Het lora-netwerk van TTN is gratis te gebruiken.

Er zijn meerdere soorten low-powernetwerken voor het internet-of-things in ontwikkeling, waaronder sigfox, en narrowband-iot op basis van 4g dat T-Mobile wil gebruiken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-06-2016 • 10:06

24

Reacties (24)

24
23
15
3
0
4
Wijzig sortering
Persoonlijk snap ik nog niet helemaal waarom KPN dit netwerk gebruikt en niet bijvoorbeeld een netwerk gebaseerd op NB-IoT zoals T-Mobile en Vodafone doen.

Vodafone lijkt dit internationaal te willen opzetten en één voordeel is dat er dekking is waar er ook 4G-dekking is (eigenlijk nog iets meer) en dat het internationaal gestandaardiseerd is en klaar is voor roaming:
https://www.vodafone.nl/o...t/#/article/Nieuws/261959

Stel dat je containers/opleggers ermee voorziet dan werkt het ook allemaal prima in het buitenland. Ook ideaal voor allerlei doeleinden in grensstreken. Door de geringe hoeveelheden data is het allemaal niet heel spannend, en volgens mij rekent Vodafone bijvoorbeeld exact dezelfde tarieven in NL en in veel landen in het buitenland (wat ze helaas niet doen bij consumenten en andere zakelijke abonnementen).
KPN wedt op een ander paard, wat in mijn ogen ook wat meer kans van slagen heeft. Het is logisch voor een telecom operator om NB-IoT te gaan inzetten, deze is ook op gezet door de zelfde mensen die de andere mobiele standaarden hebben opgezet, de GSMA.

Echter vanuit het veld en de devices lijkt LoRa een techniek die meer in z'n mars heeft, Roaming kan ook gewoon met LoRa, LoRa kan ook door mensen opgezet worden die geen Telecom operator zijn, je kunt zelf ook een LoRa netwerk opzetten. Je hebt inmiddels geen GSM netwerk nodig.

Ondertussen hebben ook andere fabrikanten dan Sematech (Microchip bijv) ook LoRa chips in de aanbieding, nadeel blijft dat die nog wat aan de prijs zijn maar zal kwestie van tijd zijn dat de prijzen dalen. Me NB-IoT zitten ook licentie kosten aan vast dus die zullen ook niet erg goedkoop zijn.

[Reactie gewijzigd door jDuke op 23 juli 2024 12:22]

Volgens mij zullen er altijd verschillende technieken door elkaar blijven lopen. Maar waar ik helemaal mee akkoord ben is dat LoRa het enorme voordeel heeft dat je ook zelf een netwerk kan opzetten.

Microchip maakt echter geen LoRa transceivers, enkel een module met een PIC en Semtech transcheiver en RF frontend in. Het is wachten op andere fabrikanten om LoRa modulatie in silicium om te zetten vooraleer de prijzen gaan zakken.
LoRa is bij mijn weten gepatenteerd door Semtech. Ik kan me gezien de booming IoT business voorstellen dat we niet snel andere fabrikanten hoeven te verwachten die 'LoRa in silicium omzetten'. Als het wel zou gebeuren zouden die fabrikanten licentiekosten aan Semtech moeten gaan afdragen. Ik vermoed dat een sterke prijsdaling voor LoRa chips daarom niet op korte termijn valt te verwachten. In ieder geval niet van andere fabrikanten dan Semtech.
Alleen is LoRa een merk, net als Page wc-papier. Onderwater is het een slechte implementatie van IEEE 802.15.4 en 6lowpan (https://en.wikipedia.org/wiki/6LoWPAN) dat gewoon open standaarden zijn.

De grootste concurrent van LoRa in Nederland is SigFox dat al veel langer bezig is en in principe zelfde soort techniek is.
Wat maakt de LoRa implementatie een slechte?
Ter info, ik werk hier niet maar ben wel geintresseerde:
nieuws: Rotterdams bedrijf biedt landelijke dekking met Sigfox als lpwan-tech...

AEREA
11 mei 2016 15:54
Hoi,
het is inderdaad zo dat wij in dezelfde band werken las LoRa. MAAR, wij gebruiken 1920 kanalen van 100Hz vs 3 kanalen bij LoRa van 125000Hz.
Dat geeft ons een veel beter resistentie tegen interferentie ja (mes door zachte boter principe)

Even ter info, SIGFOX was er inderdaad eerder dat LoRa en the Things Network. Sterker nog LoRa was 1 van de radio's welke als eerste werkten op ons netwerk.

Nog steeds werken LoRa chips prima op het Sigfox netwerk! Andersom gaat dat niet.

Open licentie model van Sigfox waardoor Texas Instruments, LoRa, Atmel, Telit, On Semi, NXp en vele anderen al Sigfox radio's hebben maar ja, je moet bij ons wel een abbo afnemen.

Open model van Lora is RF chips van semtech, semtech of semtech. En wellicht in de toekomst mogelijk een licentie vorm naar anderen. Dan kan je dus kiezen voor een LoRa chip maar wel zelf een gateway plaatsen.
Dat iedereen een eigen zender kan opzetten is wellicht ook weer een nadeel. Hoe goed kun je die partij vertrouwen? Weet je zeker dat ze je data niet muteren alvorens het doorgezet wordt?

Bij een commerciele partij als een KPN is er wat meer zekerheid. Ook kun je er vanuit gaan dat als je nu bereik hebt, dat je dat bereik houdt. Als iedereen een zender kan opzetten kan iedereen die ook weer verwijderen. Misschien valt daarmee wel een stuk dekking weg?
Is gewoon weer een wedloop naar wat de nieuwe dominante standaard gaat worden.

3GPP heeft net vorige week de standarisatie voor NB-IOT afgerond en gisteren kondigde Ericsson en de Japanse operator KDDI de start van de uitrol van een grote test hiermee aan.

En dan heb je ook nog LTE-M waar AT&T mee aan de slag gaat.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 23 juli 2024 12:22]

Dit zou dus goed te gebruiken zijn voor slimme meters, of ben ik daar mis mee?
Dat kan. Maar deze gebruiken op dit moment al een ander type mobiele verbinding om met je netbeheerder en energieleverancier (afhankelijk van wie jij toestemming geeft) te praten.
Vaak GPRS waarvoor kosten voor dataverkeer voor gebruik van het GPRS netwerk moeten worden betaald. Gebruik van een commercieel LoRaWAN netwerk zoals van KPN zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan kosten voor gebruik van GPRS.
Ondanks dat ik denk dat IoT wat te bieden kan hebben, moet ik toch onwillekeurig aan de reclame van die ene verzekereaar denken "It even controls my car oid".
Hoe zit het met de beveiliging van dit netwerk?
Data heeft end-to-end encryption vanaf de zender. Het probleem is dat de chips 'low-power' zijn en dus weinig energie kunnen spenderen aan het versleutelen. Daarom is er gekozen voor AES-128 versleuteling.
Op netwerk-schaal is er ook 128-bits versleuteling toegepast. Het gevaar ligt bij de implementatie van de ontvanger.

[Reactie gewijzigd door WK100 op 23 juli 2024 12:22]

1,5 miljoen lijkt een beetje uit de lucht gegrepen, enige onderbouwing hiervan kan ik niet echt vinden.
De wissels van Prorail & bagage afhandeling op Schiphol lijken me niet echt verantwoordelijk voor 1,5 miljoen devices.

Dus ben benieuwd naar waarvoor men NU al zoveel devices vandaag haalt / gaat halen.

Heb me er onlangs in verdiept, en hoewel het concept echt heel interessant is en enorme potentie heeft is er qua hardware op dit moment nog niet een heel breed scala te krijgen. Dus ALS die 1,5 miljoen devices klopt dan staat er serieus iets te gebeuren waar ik zo snel geen informatie over kan vinden
Neem iedere koffer op schilhol eens die een tag krijgt, dat zijn al honderdduizenden, misschien 1/2 miljoen tags tags die gebruikt worden.
Nou lijkt me niet dat men iedere koffer een tag gaat geven, want welk nut zou dit dienen ?
Koffers zijn maar "even" op schiphol en gaan daarna de rest van de wereld over en daar heeft KPN sowieso geen LORA dekking.

Tevens zijn de LORA devices die ik op dit moment gezien heb nog niet echt klein / dun / goedkoop om als tag / sticker aan een koffer te gooien.
Zou het niet kunnen dat veel toekomstige gebruikers hun aktiviteiten liever geheim houden?
Soms werkt het alleen maar tegen je om alles openbaar te maken...
Zou je op een Wearable met LORA uit de voeten kunnen? Kleine band breedte voor notificaties richting bv smartwatch en sensor data zoals stappenteller richting smartphone/server. Voordeel tov LE blue-tooth zou dan zijn dat je geen directe verbinding met smartphone nodig hebt zoadat je verder bij de telefoon vandaan kan en toch notificaties krijgt. Misschien ben je dan alleen wel te laat om op te nemen :+
Kan je op ten duur als consument ook toegang krijgen op dit netwerk. Of blijf je daarvoor op TTN aangewezen. Als Amsterdammer ben ik wel geïnteresseerd in het traceren van mijn fiets.
Ja, klopt. Flauwe grap. Had niet gemogen, nogmaals mijn excuses.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.