Microsoft voegt een extra pop-up toe aan zijn Windows10-upgradebeleid. Het bedrijf doet dit na kritiek dat gebruikers die op het sluitkruisje klikten alsnog het upgradetraject ingaan. Onder andere in China is kritiek op het upgradebeleid, waarmee Microsoft zijn positie zou misbruiken.
Begin dit jaar begon Microsoft met het voorschotelen van nieuwe pop-ups aan gebruikers van Windows 7 en 8 die niet over zijn op Windows 10, met de melding dat het om een 'aanbevolen upgrade' gaat. Sindsdien heeft het bedrijf die pop-up enkele keren aangepast 'op basis van feedback van gebruikers'. Zo was het voorheen onduidelijk uit de bewoordingen hoe gebruikers de upgrade konden afwijzen: ze konden alleen kiezen tussen 'upgrade now' en 'start download, upgrade later'.
Met een nieuwe tekst met een annuleeroptie geeft Microsoft iets duidelijker aan dat de upgrade niet verplicht is, maar het bedrijf introduceerde tegelijk stilletjes een methode die tot nog meer kritiek leidde. Wie op het sluitkruisje klikte, ging hiermee toch akkoord met de upgrade, zonder zich dit te realiseren, constateerde onder andere Microsoft-watcher Paul Thurrott.
Links de notificatie met de oude tekst, rechts de nieuwe met cancel-optie en sluitkruisbevestiging
Ondanks de storm van kritiek over deze wijziging van de functie van het sluitkruisje, heeft Microsoft deze methode nog niet teruggedraaid. Het bedrijf reageert door een tweede notificatie te tonen. "Op basis van feedback van klanten, hebben we nog een notificatie toegevoegd, die het tijdstip van de geplande upgrade bevestigt en de klant een additionele mogelijkheid geeft om de upgrade af te wijzen of opnieuw in te plannen", meldt Microsoft. Opnieuw dienen klanten nadrukkelijk op de cancel-mogelijkheid te klikken: bij het wegklikken van de notificatie wordt de upgrade in gang gezet zoals gepland.
Microsofts agressieve tactieken om een Windows 10-upgrade af te dwingen bij gebruikers leiden al maanden tot kritiek. Volgens een jurist van de Internet Society van China misbruikt het bedrijf hiermee zijn dominante marktpositie en handelt het bedrijf in strijd met fair play. De organisatie wijst klanten er volgens Reuters op dat ze het recht hebben Microsoft aan te klagen omdat het bedrijf hun recht op informatie en keuze geschonden zou hebben.