Google gaat gesponsorde locaties in Maps weergeven

Google gaat zijn Maps-app voorzien van advertenties. Dat zal gebeuren in de vorm van gesponsorde 'pins', die kunnen verschijnen na het invoeren van een zoekopdracht. Deze pins tonen bijvoorbeeld de locatie van een winkel van een adverteerder.

Promoted PinDe gesponsorde pins moeten kleine winkels en restaurants de mogelijkheid geven om meer publiek te trekken en vormen voor Google een nieuwe inkomstenbron. De Google Maps-app is tot op heden niet of nauwelijks van advertenties voorzien.

Google maakt de komst van gesponsorde pins bekend in een bericht op zijn AdWords-blog. De zoekgigant zegt te experimenteren met verschillende vormen van advertenties. In alle gevallen gaat het om methodes die gebruikers moeten stimuleren om hun weg te vinden naar een bedrijf dat adverteert. Wanneer de advertenties daadwerkelijk zichtbaar worden in Maps is nog niet bekend.

De gesponsorde locaties kunnen weergegeven worden als een gebruiker een plek opzoekt, maar ook tijdens het weergeven van een route. Tijdens een rit kan Maps bijvoorbeeld een koffiehuis, benzinestation of lunchplek aangeven. De gesponsorde pins worden in het paars weergegeven en als een gebruiker klikt wordt er meer informatie zichtbaar en kan een route gepland worden; net als bij een reguliere rode pin.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-05-2016 • 20:59

122

Reacties (122)

122
118
66
5
0
42
Wijzig sortering
Dit lijkt mij bijzonder vervelend! Wanneer komt de boodschap nu eens over dat alle diensten volplempen met advertenties niet gewenst is en alleen maar leidt tot het zoeken naar alternatieven of het inschakelen van ad blockers? Voor de liefhebber: HERE en Waze zijn gratis voor € 0 te krijgen en (in Nederland) advertentieloos.

Dat Waze van Google is weet ik maar doet er niet toe. Het gaat in het artikel over Maps.

Naar aanleiding van enkele reacties hieronder. Ik wil heus wel betalen voor een app. Sterker nog; dat doe ik al. Ik heb betaald voor Tasker, Nova, ISS Detector, ADW en nog wat apps. Vooruit, een betaald alternatief voor Maps; Sygic. En zo zijn er nog meer. Dat ontwikkelaars geld willen zien snap ik ook, ik ben niet van gisteren. Vraag dan gewoon geld voor je app, of zorg voor minder irritante banners. Lees goed wat ik schrijf. Ik ben niet tegen advertenties. Ik ben tegen "volplempen". Vallen de paarse dingen in Maps ook onder volplempen? Wel als ik over een kaart veeg en om de haverklap komt er een paars ding tevoorschijn, al dan niet leidend tot vertraging in de verversing van de kaart.

Edit: Taal
Edit 2: Aanpassingen en reactie
Edit 3: Nog een reactie

[Reactie gewijzigd door Wodanford op 22 juli 2024 15:50]

Ben ik de enige die ook nog de leuke kant hiervan inziet?
Ik hou er van om spontane dingen te doen. Ineens bedenken om een film te gaan kijken, uiteten gaan als je ergens bent zonder van te voren te reserveren. Naar een (cabaret)voorstelling te gaan in een klein theater.

Met deze manier kunnen kleine bedrijven zichzelf beter promoten. Zo kom ik mss nog een super leuk restaurantje tegen, of maak ik er ineens een onvergetelijke avond van omdat ik de advertentie pin van een ardadehall/bioscoop/discotheek zie en besluit er heen te gaan.

Bedrijf blij dat ik er ben gekomen en ik blij omdat ik een leuke tijd heb gehad. Ik zie t als een win-win.

Altijd dat geemmer dat mensen geen advertenties willen zien. Man, door advertenties weet je t bestaan af van heel veel dingen die ook heel tof zijn. Natuurlijk zitten er klote advertenties tussen. Maar op de manier hoe t nu uitgelegd word voor Google Maps zie ik t probleem niet.

typo

[Reactie gewijzigd door Hedva op 22 juli 2024 15:50]

Spontane dingen doen... van grote commerciële bedrijven die het geld hebben voor advertenties en enkel geïnteresseerd zijn in nóg meer geld? Ik gebruik geen Google-diensten, maar kan me voorstellen dat deze reclames van bedrijven à la McDonalds, Kinepolis en andere rijke ketens gaan komen. Iets klein, gezellig, lokaal, uniek zie ik zich nog niet profileren op Google.

Er zijn trouwens genoeg en betere manieren om lokale dingen te vinden, zoals bvb tripadvisor, gefeed door gebruikers zelf.

[Reactie gewijzigd door Pieeeeeee op 22 juli 2024 15:50]

Typisch aan Google is juist dat kleine bedrijven juist net zoveel kunnen bereiken als grote.

Ik ben zzp-er en krijg de helft van mijn nieuwe klanten via adwords.

Het pay per click idee maakt het mogelijk voor kleine bedrijven om hierop te adverteren.
Zaken die klein, gezellig, lokaal en uniek zie ik ook liever niet op Google advertenties omdat het dan vrij vlot massaal, onpersoonlijke fabrieksworst wordt. Soms moet je gewoon de stad in om te kijken wat leuk is, dan kom je nog eens ergens :-)
Hier ben ik het volledig mee eens. Altijd dat gezeur om advertenties. So what, je ziet een extra pinnetje met een andere kleur. Google Maps is een fantastisch product en reclame op de ze manier is een goed uitgewerkt idee. Ik ben blij dat ik een gratis product krijg en wil daar best wat reclame voor krijgen.

If something is free, you are the product. Als je dat gewoon in je achterhoofd houd is er niks aan de hand. Je hebt altijd de keuze het gewoon niet te gebruiken.
Eens, ik vind het ook een goeie dienst.
Wellicht kunnen ze een betaalde versie aanbieden? Voor keuzevrijheid. :)

Misschien een aanknopingspunt met https://www.google.com/contributor/welcome/ of youtube red?

Maar ja, gratis is ook wel lekker. En de manier hoe ze die ads nu doen, lijkt het me niet zo irritant.
Ze hebben wel geleerd van de populariteit van adblock.
Je hebt altijd de keuze het gewoon niet te gebruiken.
Precies dat.
Wanneer ik een routebeschrijving van A naar B zoek voor een afspraak, vind ik het fijn als er geen rare dingen op mijn pad liggen, zoals deze punaises. Gebruik ik Google? Dan weet ik dat die punaises er staan. Dat is geen verrassing.

Gebruik ik concurrent X? Dan weet ik dat zij wellicht een ander verdienmodel hebben. Of dat nu mijn privacy is, een vaste prijs voor het apparaat / de kaart, een abonnement of mijn volledige ziel: betalen doe ik toch wel linksom of rechtsom.

Mijn keuze welk verdienmodel ik sponsor.
Of niet, en zomaar op in de auto stap om te kijken of ik het kan vinden (ook de papieren kaart is een verdienmodel)
De gedachte dat die advertenties vooral zullen zijn van die kleine leuke tentjes is wel heerlijk naïef. Ik denk dat de kans veel groter is dat je daar de starbucks, McDonalds en Pathé gaat aantreffen.
Geen idee. Maar ook grote ketens kunnen leuk zijn nietwaar?
En Google kennende zullen ze t wel aanpassen op je gedrag/patroon. Ze gaan bv een vegatarier geen reclame voorhangen voor een BBQ restaurant.

Dit product lijkt me ook niet handig voor een plek waar je vaak komt. Dan heb je Google Maps toch niet aan. Gaat juist om de plekken waar je nooit/nauwelijks komt.
Op welk internet surf jij? Ik krijg nog steeds advertenties van producten die ik 2 maanden geleden bekeken en gekocht heb.
En wordt doodgegooid met de Zalando aanbiedingen..

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 22 juli 2024 15:50]

Midden en kleinbedrijf heeft daar door de bank genomen de middelen niet voor, onderschat niet hoe verfijnd het commerciële model is voor advertenties, en hoe gemakkelijk het voor grote bedrijven is om resultaten onder te sneeuwen. Het is een patroon wat je vaak ziet bij startende ondernemers, advertentiebudget wordt toegepast op doelen en kanalen - na een paar weken weegt de inzet in de verste verte niet meer op tegen wat de grote jongens er in reactie op los laten :-)

Voor een deel valt dit te compenseren middels inzet op andere mechanismen die voor Google gewicht hebben in bepaling wat waar getoond wordt. Denk aan zaken als service area, lokale registraties, data referenties (ik begrijp niet waarom Google voor Nederland nog steeds de jongens achter de telefoongids & gouden gids als master gebruikt, maar goed) en sociale media interacties. Toch zijn dit zaken die primair op lokaal zoeken variabelen zijn, daarbij komt dat binnen sociale media interacties het instrument reviews bepalend is. Voor een MKB'er is dit een investering veel groter dan simpel budget, veel dieper dan voor een grote onderneming.

Google Maps is op het moment een domein waar kleinere bedrijven en instellingen eenzelfde gewicht kennen als overige partijen die elders met inzet van budget dominant kunnen zijn. Laat hetzelfde advertentiemodel los op maps en je schept de voorwaarden voor een fundamentele verschuiving.
Waar lees jij dat geemmer over mensen die geen advertenties willen zien?! Diegene die dat niet willen kiezen gewoon voor alternatieven.
Ehm zo'n beetje elk artikel op Tweakers dat over adblockers gaat, reclame/advertenties ;)
Ook al zeggen ze een adblocker te gebruiken, zijn ze nog heel goed in klagen over reclame/advertenties :9
Dit lijkt mij bijzonder vervelend! Wanneer komt de boodschap nu eens over dat alle diensten volplempen met advertenties niet gewenst is en alleen maar leidt tot het zoeken naar alternatieven of het inschakelen van ad blockers?
Ik snap je punt, maar zolang zoveel mensen nog schaapachtig diensten gebruiken omdat familie, vrienden of kennissen het ook gebruiken of schijnen te geloven dat die toffe lui van Google altruïstische filantropen zijn en dat daar toevallig vaker zomaar advertenties bijstaan, zie ik amper weinig mensen het bedrijfsmodel van Google begrijpen en deze bewust verkiezen of vermijden. Als dat überhaupt nog lukt.

Ik ben bang dat massa's overtuigd zijn dat apps zichzelf schrijven, diensten uit de lucht komen vallen en enorme bedrijven als Google zomaar geld verdienen omdat ze daar zo slim zijn. Vraag maar eens aan iemand op een verjaardagsfeestje "Hoe verdient Google zoveel geld als hun diensten gratis zijn?" Van Apple is dat voor veel meer mensen duidelijk; je betaalt voor Apple Maps wanneer je een iDevice of Mac koopt.
Overigens heb ik Waze vorig jaar tijdens een roadtrip in Amerika gebruikt, en daar heb je ook advertenties onderweg (bijvoorbeeld als je in de buurt van een Dunkin Donuts was) of als je langs een bioscoop reed dat de nieuwe Terminator daar draaide etc. Zoals al aangegeven is Waze ook van Google.
Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar ik heb hier in België ook al vaak reclame gehad. Vreselijk irritant.
Gelukkig is dit alleen als je 0 km/u rijdt (dus aan een verkeerslicht staat) en verdwijnt dit meteen als je iets in de app wil bekijken of als je niet meer stil staat.

Tijdens het rijden zelf geeft Waze geen advertenties want dat zou te veel afleiden. Op zich lijkt me dat wel een aanvaardbaar compromis, want het geld moet ergens vandaan komen.
Full disclosure: ik help als vrijwilliger bij Waze in de Benelux.
Helaas is dit niet (meer) waar of niet goed geïmplementeerd. Ik heb laatst met waze reclame gekregen (voor het eerst) terwijl ik aan het rijden was op de a4 in de buurt van de burgerking daar voor een bedrijf dat daar zit genaamd suit supply. Ik was een beetje er door afgeleid dus ik vind het zeker geen goede zaak dat er reclame in navigatie software zit. Dan betaal ik er liever een bedragje per maand of per zoveel km voor om het reclamevrij te houden.

[Reactie gewijzigd door Mytharox op 22 juli 2024 15:50]

In Enschede kreeg ik laatst een reclame van een Duits bedrijf in Waze! Dat was aan de westkant van Enschede, dus behoorlijk wat kilometers tot de grens. Nooit eerder heb ik een melding van Waze gezien in Nederland. Wel zie/zag ik soms een Esso tankstation met logo op de kaart, maar dat is dan ook alle reclame in Nederland naar mijn ervaring.
"Dude": Andere tankstations staan er niet met duidelijk logo in. Er zijn zeer veel tankstationketens en van de grote jongens zag ik nooit een logo. Esso zie ik overigens ook nooit meer met logo. Het zal er wel uitgehaald zijn of Esso betaalt er niet meer voor.

En natuurlijk staan tankstations in Waze, maar gewoon als tekst bij de locatie (en met prijs als je daar naar zoekt). Ik kan me voorstellen dat een tankstation graag goed zichtbaar wil zijn voor in de buurt rijdende Wazers, maar het zal niet goedkoop zijn om je logo standaard zichtbaar te maken op de kaart en ik vraag me af hoe effectief het is als dezelfde app ook tankstations op prijs kan laten zien.
En ook Waze is niet advertentieloos. In de VS krijg je tijdens de rit 'aanbiedingen' te zien van locaties op de route. Bijzonder irritant wanneer je net richting een kruising rijdt. Maar goed, ze moeten het ergens mee terug verdienen.
Die reclame krijg je alleen als je stil staat, en je kan het snel wegdrukken als je eventueel wat in Waze wilt zien.
Wegdrukken? Je gaat toch niet tijdens het rijden dat apparaat bedienen? Dan wil je met een snelle blik de informatie hebben die je zoekt.
Dat is wat anders, ik reageerde niet op het feit of het handig is of niet. Maar feit is dat je niet tijdens het rijden een ad krijgt.
Gratis kan niet en bestaat niet, alleen snappen veel consumenten dat nog steeds niet.
Kan u me dan zeggen hoe HERE Maps voor mij niet gratis is?

Volgens mij, net nog over gelezen, ge/misbruiken Audi, BMW en Daimler je persoonlijke data niet, en er zit geen reclame in. Doordat ze kaarten en verkeersinfo verkopen krijgen ze geld, en daarom kan het gratis blijven voor de consument.

Gratis bestaat _wel_, de meeste open source software is gratis en bespioneert de gebruiker niet. Het is te snappen maar zeer jammer dat Google's privacy misbruik lijdt tot het idee dat gratis er niet meer is, vooral om dat men kan laten zien dat het er nog wel is. Juist het idee dat gratis niet bestaat lijdt er toe dat mensen Google's gedrag sneller accepteren omdat ze denken dat er niets anders is.
Microsoft heeft ook haar eigen advertentieplatform. Met HERE Maps weet Microsoft waar je bent, of waar je heen wilt, en op basis daarvan kan Microsoft jouw via een ander medium of platform advertenties aanbieden.

En wat de autofabrikanten betreft: auto's zijn alles behalve gratis.
Microsoft heeft ook haar eigen advertentieplatform. Met HERE Maps weet Microsoft waar je bent
HERE Maps is van Nokia (de kaartendivisie is ondertussen doorverkocht) en wordt niet meer op nieuwe Microsoft platformen uitgebracht. In de Android versie zitten geen advertenties. Je kan het volledig offline gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:50]

Dan wordt het dus (voorlopig) betaald door de kopers van BMW's, Audi's en Mercedesen. Gebruikerservaringen van de gratis app kunnen door de fabrikanten worden verwerkt in het verbeteren van het product in de auto's die ze verkopen.

Althans, dat zal de toekomstige gedachte zijn, daar HERE nog geen jaar geleden verkocht is.
Nee, HERE is niet van Microsoft! Zoals ik al zei van Daimler, Audi en BMW.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Here_(company)
Gratis bestaat, het staat zelfs in het woordenboek;
http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=gratis&lang=nn
Gratis kan niet en bestaat niet, alleen snappen veel consumenten dat nog steeds niet.
Gratis kan gewoon. Open-source is niet gelijk aan gratis, maar vaak is het effectief gratis.
Gratis kan prima. Het ene platform, wat je gebruikt om consumenten laag-drempelig te binden voor informatiegedrag, kan heel prima bekostigd worden met de baten van een ander platform. Sterker nog, dat kan heel goed nette kruisbestuiving opleveren. Zelfs tussen bedrijven zijn dergelijke modellen heel net mogelijk.
En Waze is overigens ook gewoon van Google.
Waze advertentieloos? Rijdt je er ook effectief mee rond? Als je even voor een rood licht staat floept de advertentie omhoog.
Anoniem: 457607 @Wodanford24 mei 2016 22:37
Google is niet dom en weet echt wel dat ads irritant en ongewenst zijn. De boodschap komt dus echt wel over, maar is niet relevant. Er moet geld verdiend worden, en ads zijn daarbij het model.
klopt het gebeurt nu al dat als je een huis zoekt wat te koop staat, en dat je het adres invoert, dat je verwezen wordt naar de plaats waar de makelaar zit. Wie zit daar op te wachten, shit zooi.
Het zou mooier zijn als Google ook een alternatief biedt voor elke dienst of dienstbundel per persoon 1 of 2 euro in de maand vraagt en dan ad en privacy vrij.
Waze is helemaal niet advertentieloos hoor, je scherm wordt voor de helft gevuld met een advertentie als je stilstaat voor de rode lichten of in een file. Dit heb ik al opgemerkt in de omgeving van Antwerpen & Brussel.

Voor Waze ben ik hier helemaal niet over te spreken omwille van 2 redenen:
  • De app Waze is community based en krijgt de input ook van zijn gebruikers, zonder deze vorm is de app redelijk nutteloos
  • Ze verdienen al geld door deze data door te verkopen van hun eigen community aan steden die deze informatie gebruiken om het verkeerd om te lijden, alsook in Google maps wordt deze data reeds gebruikt
Je kan niet van 2 walletjes blijven eten ...
Anoniem: 167912 @Wodanford25 mei 2016 08:26
Wanneer komt de boodschap nu eens over dat alle diensten volplempen met advertenties niet gewenst is en alleen maar leidt tot het zoeken naar alternatieven of het inschakelen van ad blockers?
wanneer komt nu eens het besef dat enkel het licht van de zon gratis is? Waarom zou een bedrijf elk jaar miljoenen in een dienst steken die nul euro opbrengt? Hoe zie jij dit dan? Moet google dure diensten leveren voor jouw mooie blauwe ogen?
Als je het niet eens bent met reclame moet je vooral de dienst niet gebruiken, maar verwacht niet dat er een even goed alternatief komt dat ook gratis is en blijft.
Nou, ik gooi maar een balletje op. Mensen gebruiken Google Maps, het merk krijgt associatiegedrag, de consument beweegt zich naar gebruik ecosysteem merk toe - de dienst is zowel reclame als platform zelf.
Als webdeveloper vind ik dit een bijzonder vervelende melding, mensen denken dat alles maar gratis moet zonder er rekening mee te houden dat het ook hoop geld kost om zo'n systeem als Maps te maken en onderhouden. Wil je graag van een service gebruik maken, laat de ontwikkelaar dan ook zijn graantje meepikken en kijk door de advertenties heen. Bij de bakker doe je ook geen bivakmuts op om brood gratis mee te kunnen nemen, in mijn ogen is adblocker programma's hetzelfde voor mijn product!
Ik weet dat het om Google gaat en het dus niet de laatste centjes zijn waar ze op moeten leven, maar zoals je zelf al schrijft, het gaat om maps niet om Google. En het principe dat alles gratis maar moet zijn veranderd daar niet mee.
Ze moeten wel. Er moet steeds meer winst gemaakt worden, dat ze daarmee mensen wegjagen van hun eigen diensten nemen ze blijkbaar voor lief.
Ik zie en hoor steeds meer mensen om me heen die eindelijk doorhebben dat datahonger van Google niet te stillen is en steeds meer mensen die Adblockers gaan gebruiken. Google moet dus steeds met iets anders komen om data binnen te harken, bijvoorbeeld met automatisch inloggen en dergelijke.
Anoniem: 58485 @Wodanford25 mei 2016 03:55
Het is een hele slimme zet. Wereldwijd hebben bedrijven zich aangemeld voor maps. Een standaard procedure tegenwoordig voor iedere website bouwer. Hiermee kreeg Google wereldwijd ook bedrijven in kaart, en kan dat nu actief benutten dmv advertenties.
Nou dan koop je toch gewoon een navigatiesysteem van tomtom ofzo?
Dat kost je wel wat in aanschaf, je kan er niets anders mee doen dan navigeren, , je moet kaarten per regio kopen en je moe(t) (st) kaart updates kopen.

Tja het kost wat, maar dan heb je geen pin van een restaurant bij je bestemming.

Google ook inkomsten nodig. En als dat dmv reclame van kleine locale bedrijfjes is, heb ik daar helemaal geen problemen mee.
Joh vroeger moest je naar een benzinestation om een kaart te kopen en had je nog iemand nodig in de auto die hem kon lezen terwijl je aan het rijden was. Zolang die paarse pins niet teveel in de weg zitten zie ik niet waarom je je hier druk om zou moeten maken. Liever een paar stippen hier en daar dan voor elke mapupdate te moeten betalen zoals bij Tom Tom.
Die boodschap zou bij bedrijven een stuk beter aankomen als je betaalde alternatieven had voorgesteld. Omdat consumenten altijd voor het "gratis" alternatief kiezen als het gaat om diensten op het internet, zijn bedrijven gedwongen om op andere manieren geld te verdienen, met als de twee meest voor de hand liggende opties: advertenties laten zien aan de gebruikers of data verkopen van de gebruiker (of beide).

Het zou voor iedereen een stuk transparanter en waarschijnlijk beter zijn als wij consumenten gewoon zouden willen betalen voor de diensten die we afnemen.
Ik zie het probleem niet zo... ik gebruik Google Maps dagelijks voor mijn werk (en privé ook regelmatig) en vindt het niet meer dan normaal dat ik daar wat voor terug moet geven (laat even buiten beschouwing wat Google sowieso al allemaal weet en kan met de gegevens die ik ze 'geef').

Ik ga er vanuit dat Google het op een niet vervelende manier zal doen net zoals ze dat met hun andere producten doen, daar zijn ze advertenties ook niet irritant. Anders jagen ze de gebruikers weg en dat is nu net wat ze niet willen.
Anoniem: 126717 @MavhRik24 mei 2016 21:32
Ik ga er vanuit dat Google het op een niet vervelende manier zal doen
Reclame is altijd vervelend. En logisch ja, maar toch.
Google maps is uiteraard geen echt navigatieprogramma, maar omdat het zo wel gebruikt wordt kan de reclame gevaarlijk afleiden als er geen navigator bezig is met de telefoon.
Nog meer (illegaal) kijken naar het scherm om de weg te zoeken.
Google bestaat omdat het een reclamebedrijf is, vergis je niet.
Reclame is hun core business, zoeken en al de rest is pure bijzaak en dient enkel om advertenties te kunnen aanbieden. Ooit was het anders, maar er is geen enkele manier dat een search-only bedrijf ooit rendabel kan zijn.
Geen echt navigatieprogramma? Ik rij 70.000 km per jaar en gebruik het dagelijks. Er is geen betere navi met de verkeersinformatie en meest up to date met wegen.

Waze draait er naast maar die is bij lange na niet zo nauwkeurig met alternatieve routes en verkeersinformatie.
Ik heb anders best vaak nuttige reclames gehad van dingen waar ik naar op zoek was.
Zolang ik relevante informatie krijg en het niet op een irritante manier gepresenteerd wordt vind ik het helemaal niet erg.

Sites die bv 1 keer een over de tekst vliegende flash reclame laten zien krijgen voor altijd de adblock als dank.
Alsof we nog niet genoeg aan Google hebben gegeven ...
Dacht dat ze dit al deden?
Op PC in ieder geval niet. Ze laten wel bedrijven zien in je zoekresultaten, maar dan als direct resultaat van waar je op zocht.

Zoals ik dit bericht lees laten ze nu gewoon pins op de map zien die helemaal niks met je zoekopdracht te maken hebben, maar toevallig in de buurt zijn.
Nee hoor, niet eens als direct resultaat. Als ik een straatnaam ingeef en om de hoek zit een Appie, een slager en nog iets zal ik die te zien krijgen, net als een autorijschool en zo nog wat...
Enige verschil is dat je nu geen pins krijgt van die bedrijven, maar je ziet wel de namen.
Dit is toch echt een hoop pins van de zoekopdracht "bakker" bij mij in de buurt hoor...

Ja, je ziet de namen van winkels in de winkels staan, maar dat helpt gewoon met navigatie. Het trekt pas aandacht als reclame door de pins.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 22 juli 2024 15:50]

Klopt.
Maar als je nou eens niet zoekt op "bakker", maar bijvoorbeeld op Steenstraat? Voor Bergen op Zoom zie je bijvoorbeeld een loonbedrijf en een bed&breakfast verschijnen op de kaart, terwijl je alleen maar op zoek was naar een adres wat niks met die twee te maken heeft.
Daar ben ik al op ingegaan:
Ja, je ziet de namen van winkels in de winkels staan, maar dat helpt gewoon met navigatie. Het trekt pas aandacht als reclame door de pins.
Je schreef eerst: Ze laten wel bedrijven zien in je zoekresultaten, maar dan als direct resultaat van waar je op zocht.
En daar reageerde ik op :)
Dat zijn gewoon twee bedrijven die de moeite hebben genomen zich aan te melden bij Google, en in de buurt van die straat zitten..

Zoek voor de gein eens op de Coolsingel in Rotterdam en je zult nog veel meer van dat soort locaties zien

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 15:50]

Misschien ook wel handig als herkenningspunt, "bij Appie rechts af". 8)7
Rijschool als je in de auto zit? Dat zal storm lopen.
Ja en nee, zichtbaarheid & weergave van locaties is bepaald door zo ver ik het weet de hoeveelheid aan informatie die is toegevoegd door gebruikers.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 22 juli 2024 15:50]

Niet alleen door gebruikers blijkbaar. Wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op de Praxis hier in Beverwijk zie je zelfs de indeling van de bouwmarkt met de locatie van alle artikel groepen: https://www.google.nl/maps/@52.484104,4.6684275,18.97z

Dat zullen gebruikers niet toegevoegd hebben. En de Gamma die er pal tegenover zit heeft dat weer niet, dus ik ga ervan uit dat Praxis voor deze extra informatie betaalt.
Ik dacht net hetzelfde. In Google maps app zag ik twee jaar geleden al af toe een pin opduiken om "interessante" winkels in de kijker te zetten.

[Reactie gewijzigd door dragonlords1 op 22 juli 2024 15:50]

Dat zijn winkels die een review hebben gekregen. (en/of duidelijke informatie hebben over wat voor een diensten zij verlenen)
Dit heb ik al vaker gezien. Was misschien een piloot test. Ook kreeg ik een keer uber voorgeschoteld toen ik een looproute (!!!) opvroeg...

Ik snap alleen niet waarom mensen hierover zouden klagen. Wil je het gratis, ga je naar Google en dan wéét je dat hun verdienmodel advertenties is en dat je misschien wat privacy opgeeft.
Als alternatief kun je een gratis dienst pakken, of Apple. Bij die laatste weet je dat hun verdienmodel anders ligt en dat je via de aanschaf van hardware voor hun service betaalt. :)

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 15:50]

Bij die laatste weet je dat hun verdienmodel anders ligt en dat je via de aanschaf van hardware voor hun service betaalt
Apple is ook niet gek. Ja, je betaalt ze voor hun hardware. Maar dat neemt niet weg dat Apple ook profielen aanlegt van hun klanten, dus data verzamelt. Ze zijn er alleen iets minder duidelijk over als Google... :)
Maar wat doet Apple daar dan mee? Ze hebben laatst nog hun iAds platform geloof ik nog verkocht?
Geen idee.
Maar kennis is macht. En Apple heeft een trouwe schare fans die relatief veel geld over hebben voor de producten van Apple. Die zal Apple niet kwijt willen, dus gerichte marketing, marktonderzoeken en dergelijke sluit ik niet uit (zou ik tenminste wel doen ;) ).
Gaat niet om het verzamelen van data an sich (doet Tweakers waarschijnlijk ook) maar om wat het doel is. Bij Google is het duidelijk: een zo compleet mogelijk profiel maken zodat je altijd de voor jou meest interessante reclames te zien krijgt. Het doel van Google is alleen maar dat profiel van jou zo goed mogelijk krijgen. Bij Apple (en Microsoft, etc) is dat inderdaad maar de vraag maar voorlopig merk ik daar als gebruiker niets van. Bij Google wel (en soms heel irritant zoals het bekende rijtje met spullen waar je net op hebt gezocht, en hebt gekocht in een shop, nog wel dagenlang te zien krijgen).
maar voorlopig merk ik daar als gebruiker niets van.
Grappig: ik word weggemod, maar deze zinsnede is cruciaal en geeft precies het probleem aan. Mensen geven er blijkbaar niks om dat hun gegevens verzameld worden, zolang ze het maar niet actief merken. Het feit dat ze gerichte(re) reclame krijgen is een voorbeeld van hoe de data gebruikt wordt, maar als ik dat over Apple zeg schieten er blijkbaar wat mensen in een kramp... :)

Inderdaad, Google is kampioen dataverzamelen. En ja, dat merk je tot vervelens toe. Maar vergis je niet: ieder bedrijf waar je contact mee hebt legt profielen aan. Bij de een is het wat meer dan bij de ander, maar ALLE bedrijven leggen profielen aan.
Je hebt niet zo heel veel keus, idd alle bedrijven verzamelen data. Bij Google is het heel duidelijk met welk doel. Daar heb ik direct last van (als in reclames continue in beeld van een product dat ik net heb gekocht). Bij MS en Apple merk ik dat niet. Dat maakt het niet beter of slechter maar iig minder irritant :)
And so it begins...
Exact mijn eerste gedachte. Ik heb echt het gevoel bij dit bericht dat ze wanhopig aan het worden zijn. Het zal wel meevallen, maar op deze manier je applicatie verkrachten voor wat centjes is toch wel treurig. Youtube is zonder adblock ook al niet meer om aan te zien.
Ze zijn niet wanhopig, het is hun businessmodel.
Dat niet alleen. Aandeelhouders willen elk jaar meer winst zien. Dus zoekt Google steeds nieuwe manieren om geld te verdienen.
dus dat jij geld verdiend ben je ook wanhopig? 8)7
yup, over een paar jaar is het 1 grote advertentiebende
Wat dacht je wat voor miljoenen het kost een service als maps draaiende te houden? Logisch toch dat daar een businessmodel omheen wordt gebouwd. Voor niets gaat de zon op.
Nu laat je het lijken alsof dit de enige app is die ze hebben waar alle financiën aan uitgeven worden. Ze verdienen bakken met geld aan ons als bezoekers wegens profilering, plus betaalde diensten binnen maps etc.

Wel geniaal, jezelf zo groot neerzetten als gratis dienst - vanwege het gouden hart dat van binnen klopt - en later de boel uitbuiten zodra het gestandaardiseerd is binnen het internet en web applicaties.
Dat laatste is toch het model van nagenoeg alles? Eerst marktaandeel verwerven, dan wanneer men gewend is aan je, heb je ook een bepaalde leverage als dienst en kan je er soms geld voor vragen. Vind dat niet zo vreemd eerlijk gezegd.
Heel vreemd is het niet, heel problematisch vind ik het wel. Het is namelijk een vorm van concurrentievervalsing.

Google kan de maps dienst financieren met de winst die ze uit andere diensten halen. Zo kunnen ze maps gratis houden tot de concurrenten zo ver achteruitgeslagen zijn dat er eigenlijk een monopolie ontstaat. Op dat moment kunnen ze geld beginnen vragen voor hun product, of in dit geval: reclame toevoegen.

Als jij of ik een maps dienst zou beginnen, hebben we die mogelijkheid niet. En moeten we dus van in het begin geld vragen of reclame tonen, wat een serieus nadeel is.

Mijn voorbeeld over Google heb ik overigens wat erger voorgesteld dan het is. Ze vragen namelijk wel geld voor Google Maps: bij de integratie in een drukbezochte website.

Om zulke situaties te vermijden bestaat er in België bijvoorbeeld een wet die verkoop met verlies verbiedt. Je kan daarmee namelijk een concurrent wegdrukken door je kapitaal aan te wenden. Concurrentie hoort met kwaliteit van de goederen of diensten te gebeuren, niet met het kapitaal wat erachter zit (al mag je dat natuurlijk gebruiken om de kwaliteit te verbeteren).
Maar iets dat gratis te gebruiken is, is dat met verlies aanbieden? Technisch gesproken natuurlijk wel maar ook hoe die wet dat ziet? Want dat zou betekenen dat google maps niet in Belgie te gebruiken is?

Het is overigens wel de vraag hoe dit in de praktijk gaat werken. Als ze het slim doen, en je na anderhalf tot 2 uur rijden een koffie tent tonen (op een rit van 3 a 4 uur) is dat best handig (elke 2 uur even stoppen is namelijk wel aan te raden). Als je bij iedere rit al na 15 minuten overspoeld wordt met koffiestops en om 11 u in de ochtend alvast de nodige restaurants voor het diner te zien krijgt (en helemaal ontoepasselijk als in je Google agenda rond diner tijd al een afspraak staat...) is het erg irritant.

Nou ja lang leven ingebouwde navigatie. Je loopt mega achter maar in ieder geval geen reclame :)
Ik blijf me er over verbazen hoe dom de reclame soms is. Afgelopen week reclame van Delta TV. En dat terwijl ik het internet op ga via Zeelandnet, wat onderdeel is van Delta, en waarbij je dus ook verplicht Delta TV afneemt.

Overduidelijk is er gefilterd op IP-adressen. Het heeft geen zin om in Groningen te adverteren voor Delta TV. Maar waarom is er niet omgekeerd gefilterd op IP-adressen van Zeelandnet zelf?

Zelfde verhaal wanneer ik 3 weken lang dagelijks Marktplaats check op zoek naar een andere auto en ik tussendoor advertenties krijg van Marktplaats van auto's van het zelfde merk.

Of zoals ik al eerder heb genoemd: zoek een vakantie op het internet en geheid krijg je reclame van één van de sites die je al hebt bezocht.
Mee eens, dat dat tegenwoordig standaard is, maar dat neemt niet weg dat zulke acties mij een doorn in t oog kunnen zijn. Wellicht denk je; 'ach joh stel je even aan' maar goed, de ene persoon is de ander niet.
"Routes naar ongesponsorde bedrijven gaan nu tenminste 10 kilometer om. Ook zijn we erg blij met onze nieuwe "drone strike" aanbieding, waarmee u uw concurrent letterlijk en figuurlijk van de kaart kan vegen."

Edit: Ik grap maar gewoon wat natuurlijk, ik heb hier eigenlijk niet zo veel problemen mee. Google heeft veel tijd en geld in Google Maps gestoken, en dit lijkt me nog redelijk subtiele reclame waar je in ieder geval geen last van hebt. Liever dit dan dat ik iedere keer dat ik een route wil plannen 10 cent moet overmaken.

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 22 juli 2024 15:50]

Google heeft veel tijd en geld in Google Maps gestoken, en dit lijkt me nog redelijk subtiele reclame waar je in ieder geval geen last van hebt. Liever dit dan dat ik iedere keer dat ik een route wil plannen 10 cent moet overmaken.
Het probleem is ook niet echt dat hoe opzichtig het (nu nog) niet is, of dat het een app van Google is, de vraag is echter, waar houdt dit op? Zodra je voor elk stoplicht 5 full-screen banners moet wegvegen?
Tsja, als het te erg wordt stap ik wel over op een alternatief gebaseerd op openstreetmap ofzo
In tegenstelling tot bijvoorbeeld YouTube kun je vrij makkelijk overstappen van navigatieapp, er zijn best veel alternatieven die niet eens al te veel inleveren op gebruiksvriendelijkheid.
Zelf gebruik ik Navigon. Ooit Europa app van gekocht, maar staat geïnstalleerd op de telefoons van mij, m'n vriendin, die van m'n vader en die van m'n moeder. Dus die wordt wel goed gebruikt hier. Maakt de aankoop het toch waard.
Grote kans dat dit toch vooral de VS treft. Zo heeft het wonen in een klein landje toch nog voordelen.
Ik zit er niet op te wachten, maar goed, wat was het verdienmodel van maps? Beetje gebruikersstats verzamelen? Die sattelietbeelden maken, navigatiesoftware ontwerpen, streetview auto's rond laten rijden. Allemaal niet gratis eh. Maar we maken er wel allemaal gratis gebruik van.
Ah we gaan nu toch zachtjes aan het pad op van het mengen van advertenties met organische zoekresultaten ?
Zelf gebruik ik veel Sygic, het gebruikt de kaarten van Tomtom. Kost eenmalig €19. 99, en daar krijg je levenslange kaart updates voor, inclusief nog wat extra functies
Voor €27,99 krijg je alles wat je voor €19,99 krijgt + levenslange file en flits informatie. En wat ik zelf het belangrijkste vind, kaarten zijn offline, dus alleen de verkeersinfo kost een beetje data, met de roaming tarieven van 2017 kan je voor weinig geld gebruik maken van alle functies in Sygic.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.