De Europese Commissie wil bestaande EU-wetgeving aanpassen, zodat platformen voor de uitwisseling van digitale valuta onder het toezicht komen van financiële autoriteiten. Daarmee moet het mogelijk worden om verdachte transacties van terroristen vast te stellen.
De plannen van de Europese Commissie staan beschreven in een actieplan waarmee de financiering van terrorisme aangepakt moet worden. Daarin stelt de Commissie dat de handel in virtuele valuta op dit moment niet gereguleerd is en dat er geen procedures aanwezig zijn waarmee verdachte transacties gemeld kunnen worden, zoals dat bij reguliere financiële instellingen wel het geval is. Daarom stelt de Commissie voor om platformen voor de uitwisseling van digitale valuta, oftewel 'virtual currency exchange platforms', onder bestaande wetgeving te laten vallen.
Het gaat daarbij specifiek om de vierde witwasrichtlijn en de richtlijn betalingsdiensten. Daarmee moet het mogelijk worden om verdachte transacties vast te stellen, doordat financiële autoriteiten toezicht houden. Onder de witwasrichtlijn zijn bijvoorbeeld bepaalde financiële dienstverleners genoemd, die dergelijke verdachte transacties moeten melden. In Nederland is de daarvoor aangewezen autoriteit de Financial Intelligence Unit, die onderdeel uitmaakt van de politie. Als de plannen van de EC doorgaan, zouden dus ook wisseldiensten voor virtuele valuta aan deze meldplicht moeten voldoen. Er zou nog onderzocht worden of ook 'wallet providers' voor onder andere bitcoins onder de reikwijdte van de wetgeving worden gebracht. Er is geen beschrijving beschikbaar van de technische implementatie van dit plan.
In het actieplan staat ook beschreven dat prepaidkaarten een risico vormen als het gaat om financiering van terrorisme. De plannen om dit risico in te perken zouden er volgens de EC voor moeten zorgen dat de anonimiteit van dergelijke kaarten wordt aangepakt, zonder dat daardoor het normale gebruik van de kaarten negatief wordt beïnvloed. Er zou op dit moment aan gedacht worden om de identificatie-eisen bij aanschaf van prepaidkaarten aan te passen, maar er zijn nog geen concrete voorstellen. De handel in deze kaarten valt al wel onder het bereik van bestaande EU-wetgeving.
In januari liet de Europese Commissie nog weten dat er geen plannen zouden zijn om virtuele valuta te reguleren. Toch lijkt er met dit actieplan een eerste stap te zijn gemaakt in deze richting. Het is de bedoeling dat de wijzigingen in bestaande EU-wetgeving aan het einde van de eerste helft van dit jaar voorgesteld worden.