Microsoft: nog geen oplossing voor accuproblemen Surface Book en Surface Pro 4

Microsoft heeft aangegeven nog steeds geen oplossing te hebben voor de accuproblemen waarmee eigenaren van de Surface Book en Surface Pro 4 kampen. Wel bracht het bedrijf een softwareupdate uit om andere problemen te repareren.

In een bericht op de ondersteuningsfora voor Surface laat Microsoft weten de problemen met de accubeheer nog steeds niet onder controle te hebben. Er wordt weliswaar gewerkt aan een oplossing, maar het is nog niet bekend wanneer de verbeterde software kan worden uitgebracht. Wel is er voor de Surface Book en de Surface Pro 4 een softwareupdate uitgekomen die andere problemen aanpakt. Zo moet wifi en bluetooth beter presteren en laadt de accu beter op, aldus Microsoft. Ook is het beheren van de temperatuur verbeterd en stelt het bedrijf uit Redmond de 'ervaring' bij het loshalen en weer vastmaken van het toetsenbord is verbeterd.

Eind vorig jaar lieten eigenaren van de Surface Book en de Surface Pro 4 weten last te hebben van een snel leeglopende accu. Dat heeft te maken met problemen in de beheersoftware die het apparaat niet in standbymodus zet wanneer dat nodig is. Daardoor loopt de accu leeg terwijl de Surface niet wordt gebruikt. Microsoft had al aangegeven dat het aan een oplossing zou werken, maar het lijkt er dus op dat het euvel lastiger is te verhelpen dan voorheen was aangenomen.

Sommige Surface-eigenaren hebben aangegeven dat het uitzetten van Windows Hello, beveiligingssoftware waarmee met een scan van een vingerafdruk, iris of gezichtskenmerken het apparaat kan worden ontgrendeld, mogelijk het snel leeglopen van de accu kan verhelpen. Dit lijkt echter niet bij iedereen te werken.

Surface Book 4

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

31-01-2016 • 09:34

198

Reacties (198)

198
185
110
6
0
40
Wijzig sortering
Waarom wordt dit nou nooit opgemerkt tijdens het productie proces en pas zodra het verkocht word? Dit soort dingen zouden toch wel op moeten vallen zou je zeggen. Slechte zaak van Microsoft, werkelijk elke surface had hitte of accu problemen.
Omdat we hier praten over cutting-edge technologie; een product groep die überhaupt nog niet bestond voordat Microsoft het begon te maken, bij een bedrijf wat nog nooit eerder iets gedaan had wat überhaupt maar in de buurt kwam van deze productgroep.

IT is een complexe omgeving. De enige manier om serieus iets te bereiken is door te experimenteren. En soms gaat dat fout. Microsoft leert er van (hopelijk) en iedere nieuwe versie profiteert van dat leerproces.

Dat is ook te merken aan het feit dat de 4-series een behoorlijk stuk beter draait dan de 1-series. Dat is ook te merken aan het feit dat de RT na de eerste, onsuccesvolle launch, gewoon niet meer gemaakt wordt.

Natuurlijk doet Microsoft zijn best om dit soort fouten niet voor te laten komen. Maar de tientallen testers bij MS zijn natuurlijk niet de miljoenen gebruikers die hem gekocht hebben. En dus ga je, wanneer (niet als maar wanneer) de gebruikers community iets vindt wat niet tijdens interne tests gevonden is, gewoon hard aan een fix werken.....
Eeeeehhhmmmm...... er is wel meer cutting edge technologie tegenwoordig, en met niet alles gaat ZOVEEL mis als met de SP4.

Zoals ik ook in het Surface Pro 4 forum geschreven heb:

Ik kocht als een van de eerste consumenten in NL de SP4. Pre-order zodra het kon via Paradigit.Ik had heel lovende reviews gezien online, maar ook de eerste horror verhalen gelezen op o.a. reddit en lovemysurface.

Ik heb meegemaakt met het eerste exemplaar:
-zeer veel voorkomende algemene crashes,
-display driver crashes,
-vele malen poppende speakers,
-heel veel light bleed (veel meer dan nu)
-pen connectie problemen,
-toetsenbord wat vaak niet herkend werd,
-Windows Hello niet werkend,
-Nadat Win Hello eindelijk werkte, bleek het een accu-killer
-Zeer slechte accu duur (MS heeft het zelf over 9 uur video playback, ik haalde niet eens 2 in het begin),
-Sleep problemen waardoor de surface een aantal keren in de hoes aan ging, met bijkomende temperaturen,
-krakend geluid uit de rechterspeaker,
-flikkerende backlight bij backlight op minder dan 25%. F-ing irritant.

We hebben het wel over een laptop in tablet formaat van 1600 euro (incl toetsenbord voor de i5/8/256 variant). En hoewel sommige mensen het kennelijk (zie het desbetreffende forum) niet veel geld vinden voor een apparaat als dit, vind ik het gewoon bizar dat er tegenwoordig zoveel fabrikanten de consument kiezen om hun product te testen en te verbeteren. Met je zuur verdiende centen koop je gewoon een half af product. Misschien chargeer ik wat, maar genoeg producten waarbij na launch (grote) problemen opduiken, die i.m.o. met een GOEDE testrun naar boven hadden kunnen komen.... Games, iPhones, laptops, tablets, smartphones..... The list goes on and on.

De surface 4 is nu stukken beter dan bij launch, maar we zijn er nog steeds niet. Het apparaat is inmiddels al weer een tijdje op de markt (wereldwijd). Je kan als MS niet claimen dat je product 9 uur battery life haalt en vervolgens klanten hebben die met hangen en wurgen 4-5 uur halen. Dat is de helft. We zijn hier niet bij Volkswagen....

Ik type dit op een SP4. Het is en blijft een fantastisch concept. Het exemplaar wat ik nu heb, gaat volgende week retour winkel en dan hoop ik eindelijk een 16XX exemplaar te krijgen en dan vrij van problemen te zijn. Op de battery life na dan.

Vergeet niet.... De Surface lijn moest HET uithangbord voor de hardware van Microsoft zijn, net als de Nexus bij Google is. Beetje jammer als je uithangbord besmeurd is.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 23 juli 2024 01:57]

Ik tik dit momenteel op een SP3( i5 model) en wat mij opvalt is dat een aantal van de problemen die @Croga aankaart voor de SP4 zijn ook aanwezig bij de SP3.

-display driver crashes,
-pen connectie problemen,(de pen wordt niet altijd geheel herkend en sommige functies zijn dan niet beschikbaar)
-toetsenbord wat vaak niet herkend werd,
-slechte accu duur (Ik kan als ik geen zware applicaties draai op de laagste scherm helderheid net 7 uur halen).

Vervelend om te horen dat deze bij de SP4 niet zijn verholpen, vanwege kosten had ik ook geen excuus voor een upgrade maar ik hoop wel dat MS de problemen tackelt zodat ik wel met een goed gevoel de generatie hierna aanschaffen.
Flikkerende backlight is een veel voorkomend probleem bij alle schermen met een hoge resolutie. Het enige merk dat daadwerkelijk een werkende fix heeft uitgebracht is asus voor de zenbook pro (4k samsung paneel), ik heb die laptop toevallig dus het was een feest toen ik die bios update zag en dat hij daadwerkelijk ook werkte :D.
Niet iedereen heeft er last van. Zo lees je op fora dat de een nergens last van heeft, de ander heel heftig. De ene heeft het bij lage hoeveelheid backlight, de ander onder de 50% wat echt onacceptabel is.

Mijn huidige SP4 heeft er - gelukkig- helemaal geen last van. Daarnaast heeft mijn telefoon (LG V10 met ook een hoge resolutie scherm) ook nergens last van bij welke backlight dan ook.

Het probleem is gewoon inconsistent.
Ik heb nog nooit gehoord dat dit bij telefoons voorkwam. Bij de 4k samsung panelen kwam dit voor omdat de spanning en dergelijke niet meer correct waren wanneer het de laptop uit standby kwam. Jammer genoeg hebben maar weinig fabrikanten de fix van samsung daadwerkelijk in een bios update doorgevoerd :/
Vergeet niet.... De Surface lijn moest HET uithangbord voor de hardware van Microsoft zijn, net als de Nexus bij Google is.
De Surface lijn is een uithangbord voor de software van Microsoft, hardware is nooit het primaire doel van Microsoft geweest.
Gebruikersbeleving is anders wel een hoofddoel van Microsoft. Met de Surface wil Microsoft de lat voor deze gebruikersbeleving hoog leggen en zo andere bouwers een dictaat geven voor het kwaliteitsniveau van W10 hardware. Referentiekader voor dit kwaliteitsniveau, en concurrentie van Microsoft, zijn de mobiele apparaten van Apple en Google.

indirect straalt de gebruikersbeleving ook af op de W10 invloedssfeer zelf. Het strategisch belang dat deze Surface serie kan fungeren als lichtend voorbeeld is dus behoorlijk, en gaat verder dan de winst die op de hardware wordt gemaakt.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 01:15]

Dank voor het delen van je ervaring. Ik had me georienteerd op een Surface Book als vervanger van m'n TabletPC. Mede door dit soort verhalen is gisteren een nieuwe SSD & Windows 10 geïnstalleerd en alles draait als een zonnetje. Prima om hem nog een jaar te kunnen gebruiken :-)
Maar een auto van twee ton kan ook uit de fabriek opeens een kapotte motor krijgen. Je hebt met alles wel problemen daar ontkom je gewoon niet aan.
Maar als je dit niet opeens hebt in 1 geval maar honderden of zelfs meer gevallen. Of zelfs 30% dan is er toch iets mis ?
Deze techniek was met de eerste surface pro en de RT misschien cutting edge. De book en pro 4 zijn dat al verre van. Ze hebben gewoon verkeerde beslissingen genomen in hun software waardoor dit is komen bovendrijven.

Ik heb ook de nodige klachten gehoord van gebruikers die de surface book in hun tas hebben en dat-ie regelmatig door een kleine tik op de power knop gaat lopen ontgrendelen. Als de laptop dicht zit moet dat niet gebeuren. Is gewoon dom, geen nieuwigheid. De techniek bestaat al jaren en jaren.
Ik heb ook de nodige klachten gehoord van gebruikers die de surface book in hun tas hebben en dat-ie regelmatig door een kleine tik op de power knop gaat lopen ontgrendelen. Als de laptop dicht zit moet dat niet gebeuren. Is gewoon dom, geen nieuwigheid. De techniek bestaat al jaren en jaren.
Datzelfde heb ik met zo'n beetje alle laptops die ik ooit gehad heb. M'n Acer, m'n MSI, m'n Dell, HP, allemaal hebben ze wel eens gehad dat ze aan schoten terwijl ze in sleep mode in m'n tas zaten. Vaak zelfs zonder dat de power knop aangeraakt werd aangezien bij 3 van de 4 de powerknop helemaal niet bereikbaar is als hij dicht zit.....
Blijkbaar is dat een lastige om op te lossen......
Boot zo'n laptop een keer onder een moderne Linux en voila de laptop gedraagt zich zoals je mag verwachten - en dat terwijl power management (nog) niet echt de forte van Linux is. Gezien de vele bugs in de UEFI/BIOS zijn voor de meeste laptops runtime ladingen "quircks" (work-arounds) nodig en is de robuste werking onder Linux best een prestatie. Bovendien is de firmware meestal alleen getest tegen MS Windows en de gebreken worden dan verdoezeld met (gesloten) platform drivers.

[Reactie gewijzigd door Joep Lunaar op 24 juli 2024 01:15]

Oh, had ik er niet bij vermeld dat ik dit zowel onder Windows (7/810) als onder Ubuntu (14/15/16) ervaar? Nee, Linux is hier niet beter in de Windows. Waarschijnlijk omdat het helemaal geen software issue is....
Ik denk dat het hier dan gaat om een probleem in de BIOS/UEFI en - ik kan me vergissen - dat deze firmware voor de SfP door MS is ontwikkeld/getest.
Dat denk ik ook. Lenovo heeft zo'n anderhalf jaar geleden ook zulke issues gehad. Niet dat hij in uitgeschakelde toestand aanging ofzo, maar na 1 a 2 weken uitgeschakeld wegleggen was de accu plat. Workaround was het uitzetten van een aantal slaapstandgerelateerde instellingen zowel in het BIOS als in Windows.
Een Asus hier met Windows 8.1 dat dichtgeklapt meermaals aangaat. Alsof het vergeet dat het dichtgeklapt is. Ook met andere Windows 8.1 en 10 laptops zien gebeuren. Enige optie is die echt uitzetten want anders staat die na een uur weer aan totdat de standby timer weer verlopen is.
Moet werkelijk een probleem van Windows zijn dat al jaren aan de gang is. Ik ben blij dat MS eindelijk zelf hardware maakt zodat ze zelf kunnen zien hoe gebroken hun software is.
Dit tegenover een Macbook dat al jaren werkelijk schitterend werkende standby functionaliteit heeft.
Nope, staat volledig los van Windows. Ook Ubuntu heeft er last van. Het is echt een hardware probleem en blijkbaar één die bij alle fabrikanten leeft.
Klopt, ik heb dit ook al een paar keer gehad met mijn Surface Pro 3, met Ubuntu Gnome er op (geen dualboot). Haal hem uit mijn rugzak en hij is loeiheet. Ik had eerst een event aangemaakt dat hij altijd in slaap gaat met de cover dicht zodat hij meteen weer ging slapen, maar tegenwoordig heb ik hem vaak met de cover dicht in de dock (achter mijn scherm) dus dat was geen goede oplossing meer.
Vreemd, ik heb zelfs bij mijn Acer laptop de magneetsensor eruit moeten slopen omdat ik hem anders niet aan krijg uit standby als de klep dicht is. :P
Hoewel de Surface Pro de 4e generatie is, is er dit keer wel iets anders. Waar ze bij vorige Surfaces hardware gebruikten die al wat ouder was en veelvuldig gebruikt in andere apparaten, hebben ze er dit keer voor gekozen de nieuwe Skylake hardware van Intel te gebruiken. Waarschijnlijk ook al eerste fabrikant.
Anoniem: 583079 @Zeus198131 januari 2016 12:19
Dat is een verklaring, maar natuurlijk geen excuus.
Precies !!
En als je dan normaal test dan kom je achter dit soort bugs.

GELOOF ME, MS wist van dit (en wellicht meerdere issues) toen ze hem op de markt brachten !
NO WAY, dat iemand met een Skylake totaal geen last heeft van gfx driver issues, vrijwel onmogelijk aangezien iedereen dat wel ervaren heeft en ik zelf met 2 totaal verschillende producten (van notabene 2 verschillende merken) en heb het op beiden sowieso ervaren.

Nee, men gebruikt de consument duidelijk als beta tester. Klaar uit !
Nu 3 maanden later nog geen oplossing voorspeld weinig goeds en het zullen wel workarounds worden.
Eigenlijk moet MS alles terug nemen en 100% cashback doen.

Zoals gewoonlijk zal de consumentenwet weinig voor je doen.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 24 juli 2024 01:15]

Dit ongewild de power-knop "bedienen" duidt op een ontwerpfout. Doet me een beetje denken aan het knopje om WiFi aan en uit te schakelen op Windows laptops; zeer verwarrend en extreem irritant. Het staat mij bij dat dit knopje deel uitmaakt van de door Microsoft aan de producenten opgelegde eisen voor "certified for MS Windows ...".

[Reactie gewijzigd door Joep Lunaar op 24 juli 2024 01:15]

Vzviw was dat knopje geen eis van ms, maar onderdeel van (intel's) centrino-platformspecificatie.
Waar of niet waar, voor een apparaat dat pretendeert het neusje van de zalm te zijn, mag dit gewoon niet. Dit probleem is of had tijdens testen onderkend moeten zijn en derhalve had dit product nooit zo uitgebracht mogen worden. Microsoft heeft een Q&A probleem en niet zo'n beetje ook.
Ik vind dat de comments hier boven allemaal we zeer negatief zijn over iets wat zeker lastig is maar niet onoverkomelijk. Ik heb nu een sp4 en hier voor een sp3 maar ook bij m'n oudere laptops heb ik wel eens problemen gehad die verholpen moesten worden met updates. Het grote verschil is dat die bedrijven (apple, asus, hp) allemaal producten maken die al tijden zo gemaakt worden. Het is gewoon mogelijk dat wanneer je een product levert met de allernieuwste chip, en als eerst, dat je tegen dingen aan loopt die nog niet eerder gevonden zijn bij andere ontwikkelaars. Daarbij komt dat QA bij MS maar zo veel kan vinden. Ik zelf doe ook QA voor een grote bank en zie wel eens dat we tot in den treure iets testen en blijkt er toch nog een bug te zijn in productie omdat een gebruiker toch net anders reageert dan in een test opstelling met alle omgevingsvariabelen die ze met zich mee brengen.

Om zo kort tet zeggen dat MS hier een grove fout maakt vind ik onterecht zeker als je na denkt over hoe fijn het product is. Ik wacht de software update mooi af zonder direct brand te roepen.
Het power management is een belangrijke basisfunctie voor een dergelijk apparaat en niet een of andere "corner case". Het gaat hier niet om een scenario dat een gebruiker "net anders reageert dan in een testopstelling". Als professionele tester zou je dat moeten onderkennen.
Zelf gemerkt dat het probleem zich niet constant voordoet, dat kan er ook mee te maken hebben dat het door de mazen geglipt is. Het is niet noodzakelijk door kwade wil.
A niet constant = moeilijk reproduceerbaar => lastiger op te lossen
B wie heeft het hier over kwade wil? zonder dat is een instabiel systeem al vervelend genoeg.
Flauwekul ... Zaken zoals het extreem ontladen van de accu en de gfx driver issues komen altijd voor als je met meerdere SP4's speelt ... Dus als je er 5 pakt en met iedere een aantal dagen speelt kom je het gegarandeerd tegen.

Kortom, met intensief testen kom je issues tegen die nu als bugs worden aangemerkt.

Feit: men heeft hem gewoon uitgebracht door marketingsdruk onder het mom van 'we patchen het wel' .....

Het kan best zijn dat er helemaal geen firmware oplossing is voor de slaapstand en dat we een ongelukkige hardware combinatie hebben.
Dat is het nadeel van op het laatste moment de laatste hardware implementeren.

Nee sorry, dit is geen kickstart projectje en MS is geen kleine jongen. Het testen was ruk en/of men heeft willens en wetens een beta product op de markt gebracht.
"Het grote verschil is dat Apple asus en hp producten maken die al tijden gemaakt worden" Wat is er zo vernieuwend aan dit product dan? Volgens mij is het gewoon een tablet/laptop met niks bijzonders. Tuurlijk kan het altijd gebeuren, echter hadden ze net wat meer tijd kunnen besteden. Aan de andere kant zijn de de afgelopen jaren een inhaalslag aan het maken en moeten ze we snel producten releasen anders lopen ze nog verder achter als Android of iOS.

Verder heb je het over een fijnheid van een product, Apple doet dit al een jaar of 6 met de MacBook air etc.
Het vernieuwende aan dit product is dat het de eerste laptop met deze SOC was. De eerder surfaces hebben geen pure soc aan board. Het probleem wordt in dit geval veroorzaakt door de complexe interplay van deze intel ontwikkelde soc en microsofts OS.

Dit is simpelweg het risico van een cutting edge design. Als het is opgelost zou de performance en de accuduur beter moeten zijn dan de voorgangers en MS heeft een goed track record wat betreft patches op surfaces. En hij is in de huidige staat gewoon bruikbaar.
Ik wil er gewoon nog steeds één hebben
Sorry hoor, maar dat is echt BS.
De klant mag hier nooit de dupe van worden.
Leuk cutting edge, maar is geen excuus om een product op de markt te brengen dat niet af is en niet naar behoren functioneert.

Als een andere grote fabrikant dit had gedaan, dan waren de reacties ontelbaar geweest.
Als Apple dit gehad had dan had tweakers ontploft met haat reacties idd.
Wat we weten, omdat dat ook gebeurd is?
Als je als eerste een product levert met de allernieuwste chip moet je inderdaad misschien wel wat beter testen. Misschien moet een software-bedrijf ook beseffen dat, als ze in de hardware business gaan, het niet zo verstandig is om als allereerste "de allernieuwste hardware" uit te brengen...
Misschien moet een software-bedrijf ook beseffen dat, als ze in de hardware business gaan, het niet zo verstandig is om als allereerste "de allernieuwste hardware" uit te brengen.
Dit is inderdaad gezond boeren verstand. Surface is voor Microsoft echter een vlaggenschip product. Microsoft kan niet ander dan Skylake implementeren. Het profiel van het product laat niet anders toe, net als dat we dit van een bouwer als Dell verwachten, die bevindt zich ook altijd in de voorhoede.

Dat ontwikkeling complex is, wat vinsterdamus stelt, is natuurlijk waar. Maar het is ook een open deur. Met Surface is enkele jaren terug een nieuwe productcategorie ontstaan, en Skylake is een nieuwe processor generatie. In absolute zin zijn dit nieuwe invloeden. Over decennia heen kijkend zijn de risico's van een nieuwe productcategorie en processorgeneratie voor systeembouwers echt wel uit te tekenen zonder daarvoor te diep in technische details te duiken.

In de reacties is ook wel terug te lezen dat energiebeheer bij meer laptop producten problematisch is. Het is dus, wat je zelf ook al stelt, een bekend risico gebied. Wat ik van bedrijven als Dell, HP en Microsoft dan wel verwacht is dat ik voor de meerprijs van hun producten een goede kwaliteitsborging voor dit soort basisfunctionaliteit krijg. Slecht beheer van een accu is een van de weinige echt risicodragende aspecten aan een mobiel apparaat. Het lijkt, ook bij andere reacties in dit topic, steeds meer een geaccepteerd verschijnsel te zijn dat producten los van hun kwaliteitsuitstraling gewoon issues mogen vertonen. En een patch is niet altijd een herstel van die functionaliteit.

In andere, niet elektronica, productcategorieën, zijn we heel wat minder vergevingsgezind. Verzachtend is nog wel dat computers echt complexe producten zijn. Als we zien hoeveel van ons geld jaarlijks naar elektronica gaat mogen we best wat hogere eisen stellen aan wat we daarvoor krijgen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 01:15]

Ach kom, zoals ik ook in een ander comment type:

"Ik kocht als een van de eerste consumenten in NL de SP4. Pre-order zodra het kon via Paradigit.Ik had heel lovende reviews gezien online, maar ook de eerste horror verhalen gelezen op o.a. reddit en lovemysurface.

Ik heb meegemaakt met het eerste exemplaar:
-zeer veel voorkomende algemene crashes,
-display driver crashes,
-vele malen poppende speakers,
-heel veel light bleed (veel meer dan nu)
-pen connectie problemen,
-toetsenbord wat vaak niet herkend werd,
-Windows Hello niet werkend,
-Nadat Win Hello eindelijk werkte, bleek het een accu-killer
-Zeer slechte accu duur (MS heeft het zelf over 9 uur video playback, ik haalde niet eens 2 in het begin),
-Sleep problemen waardoor de surface een aantal keren in de hoes aan ging, met bijkomende temperaturen,
-krakend geluid uit de rechterspeaker,
-flikkerende backlight bij backlight op minder dan 25%. F-ing irritant."

Vind jij een bovenstaande lijst acceptabel? Ik niet, ik vind het gewoon een half afgebakken product.

Mijn huidige SP4 is stukken beter dan de eerste, maar het is gewoon bizar dat MS er voor kiest om zijn showcase hardware op deze manier te launchen. Ik kan me niet voorstellen dat van de problemen die na launch geconstateerd werden, er niks voor launch omhoog is gekomen. En als dat wel zo was, dan hadden ze beter moeten testen.
Cutting edge OK, iphone 4 had ook een antenneprobleem dat een fix nodig had. Maar de surface pro is een prototype in productie. First to market is de enige reden. De tablet iswat gebruik betreft innovatief, maar zo wereldschokkend is de technologie nu ook weer niet.

Het product is gewoon niet goed getest. Microsoft cutting edge telefoons kijken wel naar behoren te werken, maar daar zit Nokia voor iets tussen :)

paul Thurret:"
Citing Intel display driver problems, "blue screens of death," battery drain and issues switching the Surface Book between laptop and tablet mode, he said enough is enough."

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 01:15]

Je cutting edge argument had bij de Surface 1 nog wel gebruikt kunnen worden. Voor een Surface Pro 4 niet meer. Ook de gemeenplaatsing dat IT complex is zie ik niet als een excuus. Juist dat laatste is een argument om scherp te zijn bij de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit.

We zijn drie jaar verder en de Pro 4 is de achtste doorontwikkeling. Productontwikkeling is nu dus meer evolutie geworden. Dat is op zich prima, maak wat goed is ietsje beter.

We hebben het hier ook over een bovenklasse apparaat. Het is geen mean en lean computer die zoveel waar voor zijn geld biedt dat de producent de pijngrens heeft opgezocht bij de ontwikkeling ervan. Hier komt nog bij dat deze Surface serie een visitekaartje is van Microsoft.

Voor de investering die mensen in deze doorontwikkeling doen mogen ze toch verwachten dat de paar veranderingen die in de Pro 4 zijn geïntroduceerd gecontroleerd zijn uitgevoerd? Op deze apparaten wordt echt voldoende marge gedraaid om dat extra beetje ontwikkelcapaciteit te kunnen verantwoorden.

Dat gedoe met die stekkers vond ik ook zoiets. Beproefde techniek, waarbij je als bedrijf weet wanneer je over een grens gaat. Dit soort dingen zijn echt niet nodig. Blijf alsjeblieft kritisch.
Wat is er cutting edge aan een surface pro? Het is een tablet met toetsenbord.
Vind het maar een flauw argument.
Nee, het is een laptop met tabletmodus
Je verwart OS met formfactor vrees ik...
Of verwar jij vorm met functie 😁
Als je een tablet in een rack monteert wordt het toch ook geen server?
En laat server nu net een functie zijn en geen formfactor.
Je slaat echt alles door elkaar..
Nee, dat is precies wat ik bedoel.

Een apparaat krijgt geen (server) functie door zijn vorm, en een PC wordt geen tablet door zijn vorm. Het is daarom geen 'tablet met een toetsenbord', maar een 'laptop in tabletvorm'. En daar zit die 'cutting (en soms bleeding) edge' in: een volwaardige laptop in een tabletvorm persen.
cutting edge tech? bs! dit doen ze al ruim 20 jaar en nog steeds lukt hen niet omdit goed onder de kniebeschermers krijgt. altijd weer. nu niet gaan verkondigen dat het techniet nieuw is.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 24 juli 2024 01:15]

Ik twijfel of Microsoft wel zijn best doet om nieuwe producten zodanig te testen dat de kans op problemen werkelijk nihil is op het moment dat iets in productie wordt genomen.
Men blijft tot op het laatste moment features toevoegen. Zelfs als een product al in productie is worden er nog features en fixes (softwarematig) toegepast. Ook Windows 10 is niet af toen het werdt geintroduceerd. Cortana doet het bijvoorbeeld nog steeds niet in alle talen.
Veel fabrikanten bezuinigen op het testen en nemen bewust het risico dat een product niet helemaal voldoet.
Ook op individuele producten is de kwaliteitscontrole vaak minimaal. Het aantal exemplaren met "dead on arrival" of met serieuze defecten (ik heb zelfs eens een laptop binnen gekregen waar het scherm niet eens in gemonteerd was) is relatief hoog. Qality control houdt meestal in dat er een (verplichte) elektrische controle heeft plaatsgevonden en verder zo nu en dan een steekproef.
Laatste probleem is overigens heel algemeen en geld zeker niet alleen voor Microsoft.
Maar waarom gaat het bij de iPad dan wel goed?
Dat zegt hij toch !
Daar is het test proces en kwaliteits controle WEL in de hand.
MS heeft gewoon een puinhoop gemaakt van datgene bij de ontwikkeling van de SP4.
Een andere conclusie kan je niet trekken.
Omdat dat alleen maar een eenvoudige tablet is en geen laptop met volwaardig besturingssysteem?
Wat is dat nou weer voor onzin. In beide gevallen hebben de makers zowel hardware als software compleet in handen, in beide gevallen bestaat het systeem gewoon uit een CPU, RAM, opslag, firmware, bootloader, kernel, userland, gui enz. Je ziet zelf toch ook wel dat je nu met een slechte smoes komt?

Een Microsoft tablet moet toch minstens net zo goed kunnen zijn als een Apple tablet? Het is niet alsof ze de mensen of het geld niet hebben. Bij Google en hun PIxel kan ik me nog wel voorstellen dat ze de ervaring niet hebben of hun mensen vooral met andere hard- en software in hun hoofd zitten, maar bij zowel Apple als Microsoft weten we allemaal dat ze gewoon minstens 20 jaar computer ervaring hebben en dat gewoon toe moeten kunnen passen.
Appels en peren: de Surface Pro is innovatief: steeds meer laptop in steeds kleinere tabletvorm geperst. De iPad Pro is een goeddeels uitontwikkelde tablet in - oh ironie- een ruimere behuizing: Bekende materie, volledige controle, maar desondanks direct problemen (random shutdown).

Het gaat dus ook bij Apple niet altijd direct goed (antennagate, weet je nog). Niemand is perfect, het zijn zeer complexe producten en processen. Dus om de één heilig te verklaren om de ander te dissen, vind ik onjuist.
Als Microsoft dit niet opmerkt is het test proces niet goed, punt. Ontzettend slecht van Microsoft. En ik ben absoluut een MS fan.
Niet mijn SP3. Hij kan behoorlijk warm worden, maar niet te heet. En ja hij gaat throttelen als er zeer veel van de CPU gevraagd wordt en dus warm wordt , maar vergeet niet dat er een i3 tot i7 in een tablet(!) zit...
En wat heb je aan zo'n cpu als constant throttelt?
Je hebt er niets aan wanneer hij "constant" throttelt, zal het nou net zo zijn dat het eens in de zoveel tijd voor komt en niet "constant". Ik heb het ook gehad op mijn oude sp3, Uiteindelijk wordt hij zeker wel warm en begint hij wat te blazen maar dat betekend niet dat het hinderlijk is want dat doet m'n MacBook namelijk ook wel eens.

Ik denk dat we allemaal liever even throttelen dan kijken naar een BSOD of onze laptop's weg brengen omdat de hardware naar de *&%! is ;)
Klopt natuurlijk, hij throttelt alleen als je wat langere tijd met een intensive operatie bezig bent - als je de performance nodig hebt dus.... Dat ie het de eerste paar seconden goed doet is leuk voor een vloeiende ervaring, maar daar alleen zou ik dus geen zware processor voor kopen.
En andere mensen juist wel. In de praktijk is het grootste deel van de piekbelastingen niet meer dan een paar seconden. Bij een te lichte CPU zijn dat de hinderlijke "hangers" of "denkpauzes".

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 01:15]

Dat is precies wat ik met "vloeiende ervaring" bedoelde...
Kennelijk toch niet helemaal precies, want jij vind de denkpauzes niet hinderlijk of niet hinderlijk genoeg. Ik hecht meer waarde aan de vloeiende ervaring. Ben het zelf wel een beetje zat na 10 jaar op een singlecore gewerkt te hebben, en mijn klanten van tablets tot terminalservers hoor je er ook over als ze toch iets te goedkoops hebben gekocht en binnen een jaar iets beters willen, of als ik een terminalserver te licht gedimensioneerd heb.
Hij throttled niet constant. Nogmaals, het is een tablet en geen gaming PC. Ja, je kan er op gamen, maar je framerates zullen gaan zakken. Ja, je kan er 100-en foto's in een batch mee bewerken, maar de snelheid zal wat gaan zakken. Maar als je geen batch gebruikt in Photoshop, dan zal de SP3 gewoon soepel en snel blijven. Ik gebruik mijn SP3 in een Dock en is mijn desktop vervanger. Met mijn gebruik heb ik nog nooit last gehad van throtteling. En mijn gebruik is Visual Studio development met veel gebruik van simulatoren, browsen, Photoshoppen en wat ander gepeupel...
Anoniem: 145867 @aval0ne31 januari 2016 10:19
Niets, maar het verkoopt goed hea. Marketing. WOW een i7 !!
Dat doet hij dus niet.
i3 tot i7 mag geen excuus zijn, als iets niet normaal functionerend erin kan moet je het ook niet bouwen.
Omdat niet elk probleem zich voordiet bij de initiële testen. Je kan een eerste batch maken die perfect werkt waarna er in de volgende batches (omdat er bijvoorbeeld andere revisies van bepaalde chips gebruikt word) wel ineens problemen optreden.

Indien software de oorzaak zou zijn kan het zijn dat een latere patch voor problemen heeft gezorgd danwel dat het gebeurd in combinatie met andere software
Kan kan kan ... hoe dan ook: de kwaliteit van het ontwerp noch de componenten zijn blijkbaar gegarandeerd.
Omdat niet elk probleem zich voordiet bij de initiële testen. Je kan een eerste batch maken die perfect werkt waarna er in de volgende batches (omdat er bijvoorbeeld andere revisies van bepaalde chips gebruikt word) wel ineens problemen optreden.
Dan moet er dus na revisies ook goed getest worden, hetgeen ook wel gebeurd volgend mij.
Het probleem is meer dat ze niet alles kunnen testen.
Onzin, deze mankementen hadden geconstateerd moeten worden.
Backlightbleeding is gewoon een slecht productie proces, punt.
Het feit dat de batches van nu dat niet of nauwelijks hebben geeft aan dat het productie proces verbeterd is.
In een testfase ga je een paar 1000 keer in slaapmode en terug. Dan zal je wat moeten merken en dus contstateren.
Onzin, deze mankementen hadden geconstateerd moeten worden.
Backlightbleeding is gewoon een slecht productie proces, punt.
Het feit dat de batches van nu dat niet of nauwelijks hebben geeft aan dat het productie proces verbeterd is.
In een testfase ga je een paar 1000 keer in slaapmode en terug. Dan zal je wat moeten merken en dus contstateren.

Gewoon enorm slecht van MS.
De 1e generatie heeft ook schermproblemen. Ik haal niet nog een keer een surface pro!

[Reactie gewijzigd door ongewoongewoon op 24 juli 2024 01:15]

Onzin. 7 Surface Pro's (model 1), sedert aug 13, en eentje die intussen een schermbarst heeft omdat iemand er een te zware catalogus bovenop legde.
Helemaal geen onzin! Veel pro 1's krijgen een verkleurde streep aan de kant waar je de lader inplugt. Ik had het al na 2 weken en MS support gaf aan dat dit bekend was en ik een vervangende pro mocht aanvragen.
Wel onzin want het gaat hier niet om de Pro 1 maar om de Pro 4 en dat is geen 1e generatieproduct meer.
Aha ja, ik zag dit laatst in de winkel inderdaad, bij een SP4. Een gele vertikale streep aan de linkerkant. Wel iets om op te letten inderdaad want het zag er niet uit.

Ik zou er echt van balen als ik dat op mijn eigen surface had gehad. Zelfs als je een nieuwe krijgt is het toch en hoop gedoe.
Conclusie: het lukt ze na 4 generaties nog steeds niet om een goed product af te leveren.
Of jij hebt gewoon geen idee waar je over praat. De problemen liggen voornamelijk bij Skylake, niet iets waar Microsoft controle over heeft, het enige wat ze kunnen doen is samen met Intel naar een oplossing zoeken.
Of Microsoft houdt een release tegen als iets niet goed is, Veel mensen zal dit niet blij maken, maar voor de uitstraling van Microsoft hoeft een dergelijke stap niet per se slecht te zijn. De druk om de markt op te gaan is natuurlijk enorm. Dezelfde statement kan natuurlijk ook aan het adres van Intel worden gegeven. Dan zou dit de releasedruk bij Microsoft wat wegnemen omdat andere bouwers ook moeten wachten.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 01:15]

... De problemen liggen voornamelijk bij Skylake, niet iets waar Microsoft controle over heeft...
MS heeft controle over de componenten die zij kiest.
MS heeft controle over de systeemintegratie en QA.
MS kan zo nodig de firmware (doen) aanpassen.
MS Windows kan run-time gebruikstoestanden die problematisch zijn vermijden (work-around).

Afgaand op bovenstaande overwegingen is toerekening van de aansprakelijkheid aan Microsoft voor de genoemde problemen alleszins redelijk (vlg. de juridische leer van de redelijke toerekening van aansprakelijkeheid).
Micorsoft is lang niet de enige fabrikant die daar mee te kampen heetf, maar er zijn kennelijk wel structureel problemen met het test- en releasebeleid. Kwestie van weten waar je over praat als in: niet langs elkaar heen praten, denken dat de ander iets anders bedoelt of het over iets anders heeft.

Kennelijk is hier de uitdrukking "bleeding edge technology" op zijn plaats. Niets mis mee, maar weet waar je aan begint.
Eens. Gewoon een beetje normaal doen met je Surface Pro, en er is niets aan de hand.
Ja, dit soort dingen begrijp ik ook niet, je kan beter even wachten met uitbrengen en een goed werkend product afleveren dan een dergelijke imago-schade oplopen. Maar ja, bij mijn oude Iphone 4s deed ook het geluid het ineens niet meer bij een update, er sluipen altijd wel fouten in het proces blijkbaar. Hoop alleen wel dat ze het kunnen fixen want ben echt gecharmeerd van deze productlijn.
iPad en iPhone worden geaccepteerd als de norm in de branche omdat ze in de regel goede producten neerzetten. Niet feilloos, WiFi bijvoorbeeld, maar de iPad had ook een issue met scherm maar over het algemeen (zeer) goed. Maar je betaalt er ook voor.

Verschil is wel dat Apple het proces van ontwikkeling grotendeels zelf in handen heeft en niet afhankelijk is van derden
Apple laat de productie volledig door derden doen........sterker nog de onderdelen komen vaak van 2 tot 3 fabriekanten. Lg, samsung, jdi en sharp schermen. Batterijen van meerdere fabriekanten, chipsets tegenwoordog van 2 verschillende foundries.
Apple doet bijna alles zelfontworpen . De socs zijn zelf ontworpen moederborden, zelfs bij nieuwe MacBook hebben ze de accu zelf ontworpen. Ik bedoel maar ze kopen mischienw wel panelen in maar ze kopen nooit 13 dozijn panelen
een soc is geen moederbord :-).
Anoniem: 696390 @Yoshi31 januari 2016 16:46
Daar mist idd een d ahah
De shape van de accu is ontworpen......

De moederborden in de Macbook zijn gewoon gebasseerd op Intel referentie moederborden etc.

Ze doen gewoon hetzelfde als wat de andere fabriekanten ook grotendeels doen. Ze maken een ontwerp, bekijken met bedrijven als Foxconn hoe deze het beste gefabriceerd kunnen worden. Er worden enkele compromisen gemaakt voor massa productie en ze komen dan op de markt. Zelfs Nederland heeft een producent van Apple componenten namelijk NXP.
Ha, natuurlijk Apple de accu niet uitgevonden :)

Apple heeft in de loop der jaren meer informatie kunnen verzamelen hoe je ontwerp meer op elkaar kunt afstemmen.

Een simpel voorbeeld is hitte-accumulatie. Een soc en de componenten van een accu/USB/lader wil je niet bij elkaar. Als je consessies moet doen zul je eerder bepaalde oplossingen vermijden omdat het andere problemen met zich meebrengt die zich in eerste instantie niet manifesteren.

Geen enkel ontwerp is feilloos, ook de soc van Apple niet, maar je weet wat de beperkingen zijn die een externe producent je niet snel zal meedelen. Microsoft is wat dat betreft nog te veel afhankelijk van derden omdat ze de hardware praktisch krijgen aangereikt.
De shape van de accu is ontworpen......
Ik zou zeggen: gedimensioneerd. Ze hebben het restvolume in het apparaat dat de door hun gekozen dikte heeft laten vollopen met een body "accu" genaamd.

Gekeken wordt dan of in dat restvolume een accu die voldoende energie vertegenwoordigd. Soms lukt dat niet, getuige accutijden van sommige huidige hardware.

Wat dat betreft vrees ik dat de accu een van de meest reactieve stukjes hardware is.
Onderdelen in verreweg de meeste apparaten komen ongeacht het merk van tientallen fabrikanten. Die worden dan samengevoegd in samenstellingen (printplaten,modules) en later tot een compleet apparaat.

Iets waar Apple sterk in is of was, is het second sourcen van de hele samenstellingen of complete apparaten. Bijvoorbeeld de klassieke iMac kwam naar keuze van LG of HH - kleine verschillen maar voor practische doeleinden identiek. En ook wat je hierboven al aanhaalt betreffende custom onderdelen zoals de accu's en de chipsets. Dat houdt wel meteen in dat ze zelf een ontwerpstaf moeten hebben die bijna zo groot is als wanneer ze het apparaat zelf zouden produceren. Dat is een redelijke garantie dat er aan het einde van het ontwikkelproces ook een goed product uitrolt. Maar ook daar komen blunders voor.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 01:15]

Ze doen heel veel in samenwerking met de fabrieken zelf. Haal de rol van deze bedrijven niet onderuit. Apple brengt een visie en in samenspraak kijken ze wat haalbaar is qua productie op grote schaal. De batterijen zijn niet spectaculairs. Dat is letterlijk een verandering van vorm waarvoor oorspronkelijk lithium polymer voor bedoeld was. De chipsets zijn inderdaad goed ontworpen. Ddat hebben ze oorspronkelijk niet zelf gedaan maar gewoon PA Semiconductors voor gekocht https://en.wikipedia.org/wiki/P.A._Semi
Heeft Microsoft tegenwoordig fabrieken?
Zoals vrijwel elke andere fabriekant wordt het bij bedrijven als Foxconn, Pegasus etc geproduceerd. Dit geld ook voor Apple, Dell, Acer, Asus (als is Asus een dochter bedrijf van Pegasus > peg-asus). Apple heeft ook geen eigen fabrieken. Al is Apple wel bezig geweest met iets van fabrieken in de US voor bepaalde Imacs.
Je maakt al een een aantal keren die opmerking maar dat is fout.

Foxconn assembleert. Dat is een zeer groot verschil.

Om als voorbeeld de mini aan te halen.
BMW is de eigenaar, maakt het ontwerp, en grote delen zijn hebben ze ook ontworpen zoals chassis en motor,
echter komen veel onderdelen van BOSCH,
NEDCAR krijgt dat pakketje onderdelen en schroeft alles in mekaar.


Hetzelfde idee geld voor praktisch alle producten, ook telefoons,
verschillende onderdelen van verschillende toeleverancier die weer een andere partij in mekaar schroeft. De vraag die daarbij belangrijk is in hoeverre je betrokken bent bij de productie van de onderdelen.

Die band is bij een Apple, maar ook bij een Samsung sterker dan bij Microsoft. Kans op fouten bij MS is daardoor ook groter.
Foxconn doet wel meer dan assembleren. De moederborded worden gefabriceerd door Foxconn, de behuizingen worden gefabriceerd door juist, nu komt die foxconn. Van alleen dingen assembleren is echt geen spraken. Niet voor neits zijn een hoop onderdelen die uit hun fabrieken komen rollen gewoon mooi gemerkt met foxconn merknamen en symbolen. Daarnaast onderschat je Microsoft als hardware leverancier. Ze hebben al 2 generatie Xbox consoles op de markt waarvan het verkoop aantal menig PC overtroffen wordt. Hun banden met hardware fabrieken is zeer sterk. Daarnaast is de Surface serie zeer uniek aan Microsoft, ze hebben een zeer groot aandeel in de uiteindelijke hardware fabricage gehad en zeker niet minder betrokken dan welke andere triple A merk dan ook.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 24 juli 2024 01:15]

Kleine nuance: De Surface Hub wordt wel door Microsoft zelf geproduceerd in de VS, zoals omschreven hier: http://www.fastcompany.co...of-microsofts-surface-hub
omdat lang niet iedereen deze problemen ondervindt. als iedereen het altijd had gehad dan was dat zeker een punt geweest, helaas gebeurd dit alleen in specifieke situaties en die kwamen niet aan het licht tijdens productie en testen.
Anoniem: 527413 31 januari 2016 10:34
Wat mij de laatste tijd opvalt is dat Intel CPU's (Skylake) serie ook vreemde problemen veroorzaakt. Zo gebruiken wij laptops van Dell Latitude uit E6000 serie en sommige hebben last van problemen met iGPU. Ze worden te heet, accu's lopen snel leeg, hardware in de laptop wordt soms niet herkend en geen beeld op de externe beeldschermen, vast lopen op Pi berekening en zo nog van die vage zaken. Dell doet er alles aan om dit op te lossen. Wie zegt niet dat Microsoft met de laatste serie nieuwe surface pro en surface books hier geen last van hebben. En Microsoft zal echt alles aandoen om het probleem op te lossen. En wat ik echt jammer vind is, dat als het gaat om Microsoft, het allemaal weer in het negatieve wordt getrokken. Als bijvoorbeeld Apple een steek laat vallen, waar zij soms ook niks aan kunnen, zijn de commentaren een stuk milder.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 527413 op 24 juli 2024 01:15]

Ik denk dat wat je zegt over "bij Apple zijn de commentaren een stuk milder" absoluut niet klopt, zeker niet op Tweakers, waar je merkt dat Microsoft plots "hip" is en Apple graag gebashed wordt.
In elk geval kan ik me niet herinneren dat Apple even grote steken heeft laten vallen qua hardware/software de voorbije jaren. Er was het probleem met sommige Macbook Pro grafische kaarten, maar dat was een probleem dat zich meestal pas na jàren manifesteerde en idem voor het probleem met de schermen, dat maar een erg miniem percentage van de schermen trof en voor een deel van de klachten wellicht ook lag aan eigenaren die hun scherm mishandeld hadden. Ik denk dat het gemor ivm Microsoft -over systematische problemen die blijkbaar elk device betreffen vanaf aankoop- in het niets valt bij de storm die Apple over zich heen kreeg voor problemen die na jàren optraden bij bepaalde apparaten.

Iets meer on-topic: Apple heeft nog altijd geen devices met Skylake uitgebracht (behalve in de 27" 5K iMac). Misschien hebben ze ook problemen gehad met Skylake CPUs en besloten geen Skylake uit te brengen voor alle problemen duidelijk waren opgelost...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 24 juli 2024 01:15]

Misschien is het voorbeeld niet goed. Maar in de meeste reacties die bij nieuws berichten die over Microsoft gaan, grijp men bijna alles aan om Microsoft bij de enkels af te zagen. En natuurlijk, "hoge bomen vangen veel windt". En er zijn wel grote hard en software problemen bij Apple geweest. Denk aan "Geforce" probleem of van macbook schermen de coating los laat. Of iOS op de IPhone Dat het eerst wordt afgedaan als gebruikers fout. Want zeker in het begin geeft men bij Apple hier niet aan toe. En dan moeten de gebruikers met eigen websites en soms zelfs met rechtszaken dreigen om Apple in beweging te krijgen. En ja, dat fabrikanten beter hun hard en software moeten testen, voordat men iets op de markt zetten is zeker waar.
Voor mijzelf sprekende wordt ik meer kritisch zodra de prijsstelling van een product hoger wordt. Over Microsoft als organisatie ben ik zelf in ieder geval positief gestemd. Er zijn natuurlijk mensen die alles van Microsoft, Google of Apple afbranden, maar die zijn bijna een constante factor. In dit geval betrek ik je "hoge bomen" toch liever op het profiel en de prijsstelling van het product dan op de organisatie.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 01:15]

Ik verwees zelf expliciet naar de "Geforce" en coating problemen, dus ik weet waarover ik het heb, maar zoals ik schreef: dat waren problemen die nà jaren pas optraden en het "coating probleem" betrof zelfs maar een miniem percentage van de toestellen (gewoon een slechte batch - ik ben bvb nog nooit iemand tegengekomen die het probleem had). Dat is wel wat anders dan een toestel dat vanaf de launch allerlei problemen heeft. Geen idee wat je verwijzing naar iOS hier komt doen: iOS staat een paar dagen na het uitbrengen van een nieuwe versie op honderden miljoenen devices en dat gaf bij mijn weten nog nooit grote problemen. Ik ben gebruiker sinds iOS6 en nog nooit enig betekenisvol iOS probleem gehad met gelijk welke iOS versie op gelijk welk device.

Uiteraard heeft elk toestel wel eens ergens een probleem, perfectie bestaat niet. Maar ik heb echt de indruk dat de issues van Microsoft - die nota bene in het toestel zitten bij aankoop - gemakkelijk met de mantel der liefde worden bedekt. Met mijn buur op het werk, met een Surface3 (die voor wat Office-taken gebruikt wordt): "die ventilator gaat toch erg vaak aan het werk?", "ja dat klopt maar er komt een firmware update". Na de firmware update "nog altijd geen firmware update, want je ventilator gaat nog steeds vaak in de toeren?", "de firmware is upgedate, maar waarschijnlijk is mijn Surface nu automatische updates aan het doen...".

Mijn reactie was overigens niet tegen Microsoft bedoeld, ik denk nog steeds dat ze mooie toestellen maken. Maar nou zeggen dat ze voor problemen minder krediet krijgen dan Apple, dat is de waarheid op z'n kop zetten.
Het kan natuurlijk ook best dat je je iCloud backup kwijtgespeeld bent door een foute handeling... Alle Apple apparaten (ook laptops met via Synology Nas) hebben hier in huis volautomatische backups sinds ik ze in huis heb en dat werkt allemaal zo goed als feilloos en standaard en met gewoon drie klikken. Op de Windows PC die ik nog heb kan het misschien ook nu, met Windows 10, maar toen ik het snel even wou "aanzetten" bleek dat toch niet zo simpel.
"Omdat ik mijn vertrouwelijke zaken niet in de cloud wilde zetten, was ik dus aangewezen op een oude Back-up op mijn PC met iTunes (nog zo'n ramp....)."
Dus niet de icloud backup was het probleem, dat zou waarschijnlijk gewerkt hebben , maar wilde/mocht ik namelijk niet, maar het feit dat mijn volledige tablet gewist werd....
Een typisch geval van een tweaker die de zaken "his way" wil doen ;)
tweaker die de zaken "his way" wil doen = dubbelop?
Ergens wel :)
en zowat elk bedrijf van die grootte dan ook? ;-).
Even voor op gesteld, natuurlijk is het niet goed dat accu's binnen een dagen leeglopen op een machines die echt uit staan. Maar een machine die in slaap en hibernite staan lopen nu eenmaal sneller leeg. En dat andere bedrijven dit beter hebben opgelost, is misschien iets waar Microsoft iets van kan leren. En Microsoft heeft in het verleden en nu nog steeds streken, maar die zijn helaas ook te vinden bij andere bedrijven. En dit nu klein, middel groot of groot bedrijf is, helemaal hebben zaken, waarvan je op ze minst kan afvragen of dit wel helemaal klopt. Maar bij (bijna) elke bericht dat over een product van Microsoft gaat wordt terug gegrepen op zaken die totaal irrelevant zijn en niets te maken hebben met het onderwerp. Laat het eens gaan over het onderwerp zelf, waar Tweakers over schrijft om ons te informeren. Nu ook weer in de reactie van jou, (en wil echt niet op jouw persoonlijk betrekken) en van vele anderen. De reacties gaan soms voor een piepklein deel over het bericht. En de rest gaat er totaal niet over. En dat is jammer, het voegt niks toe en het probleem wordt er niet mee opgelost. In plaats van te klagen kunnen wij misschien proberen, om Feedback te geven, om minimaal te problemen bij het bedrijf over het product duidelijk te maken. En voor de duidelijkheid, ook mijn reactie gaat in dit geval niet over het bericht. En nogmaals, het is niet persoonlijk bedoeld.
Apple stapt altijd wat later over naar de volgende generatie cpu's in hun macboos, met broadwell moest je ook net zolang wachten.
De Apple iMac 2015 is ook een skylake gebaseerd apparaat en in dat verband heb ik nog nooit over dit soort problemen gehoord. Ergo: de problemen die in dit artikel aan de orde komen zijn vooral een software (UEFI/MS Windows) probleem.
Ik denk dat het aantal iMac's met Skylake die verkocht zijn een verwaarloosbaar aantal is in vergelijking met het aantal Windows pc's, laptops en tablets met Skylake. Dit soort beweringen op basis van "ik heb nooit gehoord..." slaan echt nergens op als je niet een cijfermatige basis hebt om een vergelijking te maken.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 24 juli 2024 01:15]

Wat lopen je baterijen van je Imac niet leeg O-) Wat super gedaan van Apple 8)7
Anoniem: 583079 @Six931 januari 2016 15:57
Waarom heeft Apple nog steeds geen laptops met Skylake, zou je ook kunnen vragen...
Leuk - idd een iMac hangt aan het stopcontact, maar ...

Mijn Macbook van 2006 heeft tot vorig jaar dienst gedaan en de batterij heeft meer dan 1300 laadcycli gehaald waarna de accu instabiel werd (maar nog wel een batterijduur resteerde van meer dan 2:30).

Omdat Apple na Mac OS X 10.7 (Lion) geen versies van OS X meer heeft uitgebracht voor deze 64-bits laptop (Core2Duo, 4GB RAM, waarvan maar 3GB door chipset beschikbaar) met een 32-bit UEFI, draait daar nu Debian en Kali op (64v bit op UEFI 32 boot, waarbij de Linux kernel via 64-32 bit thunking wel de beschikking heeft over de volledige set van UEFI post-boot run-time services). Gebruik dat regelmatig en 't loopt werkelijk vlekkeloos.

De niet originele vervangingsaccu is overigens een miskoop gebleken, haalt het niet bij de originele, maar dure, van Apple.
Ik kan het mis hebben, een IMac is een AiO pc met een normale Intel CPU met een iGPU 5300 (Iris) die net iets meer ruimte hebben in de behuizing. En waarom Apple nog steeds geen Skylake CPU in hun laptop stopt, is een alleen iets waar ze Apple een antwoord op kunnen geven. Misschien weten zij iets wat andere fabrikanten niet weten. En enigste dat ik weet, dat wij binnen ons bedrijf bezig zijn om de laptop ouder dan 3 jaar het vervangen zijn voor nieuwe laptop en jammer genoeg zitten daar probleem gevallen tussen. En deze gevallen worden of gerepareerd of vervangen door Dell. En al deze nieuwe laptop zijn voorzien een i5 Skylake CPU en de problemen die op treden zijn hoofdzakelijk gerelateerd aan het iGPU deel in combinatie met een docking station. En of de bovenstaande problemen alleen maar een UEFI of Microsoft probleem is, weet ik niet. Ik zal van de week eens Ubuntu installeren op een probleem geval. Dan kan ik je pas misschien voor een deel gelijk geven, als het aan het OS ligt. UEFI wordt een stuk lastiger. Ik kan hooguit een BIOS update doen. En dat doen wij standaard al op alle nieuwe laptop.
Wifi problemen blijven op deze Surface Pro. Wat een bagger product van Microsoft. Alsof ze weinig geld instoppen in de Development.
Naast de wifi problemen de volgende lijst:
  • Vast lopen met keyboard bevestigd
  • Spontaan wit scherm
  • Spontaan aanslaan van fan terwijl apparaat idle is
  • Vastlopen
  • Crashen van diverse programma tijdens het opstarten zoals chrome
Vanaf aug 2013 gradueel 18 Surface Pro's in beheer of in eigendom (8x Pro1, 1x Pro2, 8x Pro3, 1x Pro4). Uit je lijstje herken ik niet 1 punt.
Ik wil er wel een toevoegen: na wisselen omgeving (lan, wifi, dock/undock, ...) worden apparaten soms niet meer herkend. Dat euvel hebben we ook met compleet andere apparaten zodra ze Windows 8.1 of hoger draaien. Het volstaat dan op het toestel even langs bios (of uefi voor de pietje-preciezen) te booten zodat het 'echt' herstart en klaar.
Voor de volledigheid, van die 18 zijn er intussen 2 stuk (scherm barst & usb pinnetje opgefrommeld, beide user-induced problems) en is er ooit 1 teruggestuurd (omruil) naar MS omdat de keyboard connector het niet meer deed.
Bagger producten? Niet hier.

[Reactie gewijzigd door ColdRain op 24 juli 2024 01:15]

Het lijstje gaat ook op voor de Pro4. En natuurlijk zullen er altijd exemplaren tussen zitten waarbij er geen problemen zijn. Dit neemt niet weg dat een deel van de gebruikers deze problemen wel ervaart en het voor hen zeker vervelend is.

[Reactie gewijzigd door triplecore op 24 juli 2024 01:15]

... Ik wil er wel een toevoegen: na wisselen omgeving (lan, wifi, dock/undock, ...) worden apparaten soms niet meer herkend. Dat euvel hebben we ook met compleet andere apparaten zodra ze Windows 8.1 of hoger draaien. Het volstaat dan op het toestel even langs bios (of uefi voor de pietje-preciezen) te booten zodat het 'echt' herstart en klaar. ...
Als ik dit lees, dan vraag ik mij of of dit cynisch bedoeld is. Wat je beschrijft is een OS dat hotplug problemen heeft, de drivers worden schijnbaar niet goed opnieuw geïnitialiseerd, erger nog, om de foutieve toestand te overkomen moet zelfs op UEFI niveau actie worden ondernomen (door reset worden devices daarna opnieuw "ontdekt" door MS Windows, anders persisteert de fout ?). Kan het erger?
(p.s. vergelijkbare problemen met MS Windows 8.1 bij gebruik van een USB3 DisplayLink dock)
Haha, zo dadelijk wordt ik nog weggezet als MS fanaat. Wie mij kent verslikt zich in z'n koffie (of glas wijn). Man, man, dus wat ik beschrijf over Windows 8 en hoger is je onbekend? Tja. En zegt dat dan iets over Surface Pro modellen? Of toestellen van HP, Lenovo, Acer, Dell, Asus, ... ? Of zegt het iets over jouw - laat het me voorzichtig uitdrukken - weinige ervaring met modernere Windows toestellen?
Weinig (recente) ervaring?

Zou kunnen, na 2000 heb ik heb ik mij van MS Windows afgekeerd, maar helemaal is dat niet gelukt. En daarbij is mij niet ontgaan dat dit platform nog steeds veel van de toen al optredende onregelmatigheden vertoont.

(t/m 2000 werkte ik als systeemprogrammeur - C(++) assembler, drivers, GINA, protocol gateways en bridges - veel met OS/2 en later MS Windows NT; me dunkt dat ik het platform wel redelijk beoordelen kan)
Er zal eens een update fout gelopen zijn want deze klinken gewoon als puur software matige problemen. W10 eens herinstalleren en de meeste problemen moeten opgelost zijn.
... W10 eens herinstalleren en de meeste problemen moeten opgelost zijn.
Het geïnstalleerde OS is geen wc-papier ! Indien herinstallatie van het OS het meest praktisch is, dan wil ik met een dergelijk product niets, maar dan ook helemaal niets, te maken hebben.
Ik wil niet onvriendelijk zijn, maar het gemak waarmee dit soort problemen en dergelijke "oplossingen" als acceptabel worden gezien, doet me de haren te berge rijzen.
klinkt niet best. Normaal hoor je hier alleen rozengeur en manenschijn over de surface lijn maar het is duidelijk nog in 'beta'.
Toch frappant dat het wel bij de Surface Pro 4 gebeurd en bij andere apparaten nagenoeg niet. Reinstall helpt ook niks. Dus dan vind ik het knap dat jij weet dat het dan sowieso aan chrome ligt.
Ik heb hierover gelezen, en het schijnt ook te maken te hebben met de skylake chipset dat in de Surface Pro 4 en Surface Book zit. Iets gaat niet goed daar, als ik andere bronnen moet geloven is het niet een eenzijdig verhaal zoals het hier gepresenteerd wordt.
niet een eenzijdig verhaal zoals het hier gepresenteerd wordt.
Er zal best een nuance aan te brengen zijn, bijvoorbeeld componenten die niet lekker samenwerken. Maar als fabrikant ben je wel verantwoordelijk voor het eindproduct. Als eindgebruiker heb ik geen boodschap aan Skylake of wat dan ook.
Ja ook gelezen. Ook apparaten van andere merken met deze chip hebben last van deze bug. Leuk van tweakers dat dit weer een halfbakken bericht is. Zeker een op een overgenomen van een van die hipster sites.
Wat me ook erg tegenvalt is het werken met 2 extra schermen via het dockingstation. Continu schalings problemen, dpi issues. Om gek van te worden. Windows 10 zou goed om moeten kunnen gaan met verschillende dpi settings per scherm. Maar dat valt vies tegen
Klopt, gekmakend. En als je dan probeert daar iets aan te doen middels de instelling dan kun je dat op minimaal vier manieren (WinAPI Configuratiescherm, Metro Settings en dan nog de Intel HD driver dialogen Opties en Scherminstellingen) waarbij volstrekt onduidelijk is hoe die zich tot elkaar verhouden. Als je dan de resolutie ziet, denk je, hé dat is de juiste instelling, maar toch staan op mijn tweede scherm grote iconen enz. Echt gekmakend.
Geweldig hoe Tweakers hier maar gewoon los het halve verhaal verteld. Ten eerste zijn dit geen problemen met de Surface Pro 4/Book, maar met Skylake in het algemeen. Ten tweede is er al een oplossing gevonden voor et overgrote deel van dit probleem en is die oplossing beschikbaar in de vorm van een beta-driver van Intel. Ten derde heeft ook niet iedereen deze problemen.
Als ik het specifieke topic hier op Tweakers lees over de SP4 dan lees ik veel over scherm bleed problemen. Dat heeft niets met de nieuwe Skylake architectuur te maken. Dat zijn gewoon quality control problemen bij MS die naar mijn mening niet mogen voorkomen bij apparaten waar MS deze prijzen voor vraagt.
Als bedrijven nou 's deugdelijke hardware leveren dan hoeven ze achteraf niet te komen met een 'software update' wat het probleem zou moeten verhelpen.
Hoe ik het zo op internet lees, lijkt het alsof skylake veel instabieler is dan voorgaande CPU's. Begin een beetje SD 810 gevoel in mijn maag te krijgen...
Of je zet een Surface energie instellingen in sluimerstand ipv standby en je hebt 99% getackled.
Je kan ergens ook een probleem (Olifant) van maken. Voor de noobs ja, maar voor ons Tweakers nee.
Dan kan je zorgeloos werken met een Surface Pro/Book. I know, heb pas meerdere Surface Pro 4 uitgerold en ken de ervaringen na een paar weken..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 24 juli 2024 01:15]

Je bedoelt vermoed ik met sluimerstand winterstand (suspend to disk, ACPI S4, systeem staat uit en ontwaken neemt relatief veel tijd) en met stand-by wat veelal juist met sluimeren (suspend to RAM, ACPI S3, systeem gebruikt alleen wat stroom voor RAM en wordt snel wakker) wordt aangeduid.

Voor makkelijk snel slapen en weer doorgaan is S3 de aangewezen toestand. Als daarin problemen optreden is dat sub-optimaal, een gebrek zo je wilt.
Sorry hoor, maar MS is er verantwoordelijk voor dat de klanten een goed product krijgt. Zij verkopen het toch aan de klant?
Als jij een auto koopt die niet lekker loopt, zeg je toch ook niet dat het door een leverancier komt met een slecht onderdeel.
Dat accepteer je toch niet? Ga je toch ook verhaal halen bij het automerk?
Het is leuk om te zeggen dat je een beter en sneller product levert dan je concurrent en dit ook in je marketing enorm op te blazen. Maar dan moet je ook op de blaren gaan zitten als je een foutief product levert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.