Belgische provider Telenet verhoogt opnieuw prijzen veel abonnementen

De Belgische provider Telenet verhoogt zijn prijzen opnieuw, nadat de prijsverhoging vorig jaar leidde tot veel protesten. Ditmaal gaan de prijzen met enkele procenten omhoog. Alles-in-een-abonnement Whop kent de grootste prijsverhoging.

De prijs van Whop zonder huur van een digicoder gaat omhoog van 56,79 euro naar 58,63 euro per maand, een verhoging van bijna twee euro. De minste verhoging zit bij FreePhone Europa, dat omhoog gaat van 21,70 euro naar 22,10 euro, zo blijkt uit de prijslijst die Telenet online heeft gezet. De nieuwe prijzen gaan 14 februari in en gelden ook voor huidige klanten. De mobiele abonnementen King en Kong blijven in prijs gelijk.

De verhoging is nodig door het toegenomen verkeer op het netwerk, claimt de provider."We verwachten van het internet dat het altijd en overal supervlot gaat. Maar de laatste jaren wordt het internet steeds intensiever gebruikt. En dat vraagt om een alsmaar straffer wordend netwerk", aldus de provider. Dat zou om investeringen vragen die de prijsverhoging nodig zouden moeten maken. Telenet is een zusterbedrijf van het Nederlandse Ziggo. Beide providers zijn in handen van Liberty Global.

Prijs nu Prijs vanaf 14-2 Verhoging Verhoging
Whop €65,49 €67,48 €1,99 2,9%
Whoppa €75,94 €77,93 €1,99 2,6%
Whop zonder huur €56,79 €58,63 €1,84 3,1%
Whoppa zonder huur €67,24 €69,08 €1,84 2,7%
Basic Internet €26,99 €27,50 €0,51 1,9%
Internet 100 €49,39 €50,35 €0,96 1,9%
Internet 200 €70,79 €72,15 €1,36 1,9%
FreePhone Europa €21,70 €22,10 €0,40 1,8%

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-01-2016 • 21:03

225 Linkedin

Submitter: SmokingCrop

Reacties (225)

225
211
119
2
0
46
Wijzig sortering
Bestaat er voor Belgen niet gewoon de mogelijkheid om Telenet volledig vaarwel te zeggen en voor internet en televisie uit te wijken naar aanbieders over ADSL/VDSL, of anders satelliet? Of zit die markt ook helemaal dichtgetimmerd soms? Als je in Nederland breedbandinternet via de kabel wil heb je ook geen keuze tussen meerdere aanbieders, maar omdat er vele kwalitatief goede aanbieders via ADSL en satelliet bestaan is dat voor de consument nauwelijks een probleem te noemen.
In België heeft Telenet een monopolie op de kabel, iets wat ik altijd onbegrijpelijk heb gevonden omdat concurrent Proximus (vroeger Belgacom) wel verplicht was hun telefoonnetwerk open te stellen. Nu heeft Telenet vorig jaar wel een rechtszaak verloren waarbij Telenet nu toch hun netwerk zal moeten open stellen: nieuws: Belgische Hof: Telenet moet kabelnetwerk openstellen.

Of openstellen een goede zaak is, laat ik in het midden. Ja, het laat concurrentie toe. Maar uiteindelijk is er toch iemand die het netwerk moet beheren en die heeft dus altijd nog een monopolie.

En op dit moment heb je eigenlijk dus nog maar steeds twee grote aanbieders, Telenet via kabel en Proximus via DSL. Er zijn ook wel kleinere spelers op de DSL markt actief, één van de iets groter daar is bijvoorbeeld Scarlet maar die zijn ook eigendom van Proximus. En niet alle kleine aanbieders zijn in alle regio's actief.
Correctie:

In Vlaanderen heeft Telenet op dit moment een monopolie op de kabelmarkt. Ten zuiden van de taalgrens is de kabelmarkt in handen van Voo.

De kabelmarkt is ondertussen ook opengesteld en Mobistar is bezig met proeven voor de uitrol van kabel TV en kabel internet.

Dat monopolie probleem los je alleen maar op door dienstverlening en infrastructuurbeheer te splitsen. Dit was mogelijk geweest in de tijd dat het netwerk nog in handen was van de overheid, maar ligt vandaag een heel stuk moeilijker. Dat neemt niet weg dat er nog altijd concurerende netwerken zijn zoals DSL en (in de toekomst) FTTH.

Een prodivder zoals EDPnet is in principe in heel het land beschikbaar en aan een aantrekkelijke prijs. Zij bieden snelheden die minstens even hoog logen en soms zels hoger dan bij Proximus en hebben helemaal geen enkel datalimiet. Dat allen voor een lagere prijs dan bij Proximus.
er zijn alternatieven genoeg; helaas is de gemiddelde belg niet zo gezind op verandering dus blijven de meesten gewoon waar ze zijn...

ook is het al verschillende keren nar buiten gekomen dat voor al die gebruikers die een snelheid 'krijgen' van 50 mbit en meer, dat die gewoon voor niets betalen want quasi iedereen werkt draadloos tegenwoordig en de routers van telenet zijn echt de grootste rommel als het aankomt op bereik... de meeste mensen komen niet boven de 30mbit uit, zelfs niet op wifi-n.
Bovendien is telenet véél duurder dan alternatieven (bv adsl) en staart iedereen zich blind op het puntje dat telenet "de snelste" is...al heeft men totaal geen nut aan 200mbit...
ik heb zelfs al eens persoonlijk iemand hier gehad bij mij waarvan ik weet dat die thuis via wifi op telenet zit, terwijl ik hier via een alternatieve provider dsl (vdsl2+) heb; mijn sync speed is inderdaad 1/4e van zijn snelheid (50mbit), maar m'n kameraad beweerde bij hoog en laag dat zijn internet sneller werkte (ondanks dat ik hier alles met draad heb en dus wel degelijk aan de max van m'n connectie werk en hij in een appartement woont en ik laatst bij hem via wifi een speedtest deed en niet verder dan 23mbit geraakte)
het is dus pure marketing en mensen trappen er helaas nog altijd in...

ik betaal een héél pak minder ... tot een tijdje geleden had ik btw digitale tv via satelliet (ook veel goedkoper dan telenet), maar ben daar ondertussen ook mee gestopt; thuis bel ik over een eigen voip netwerk (binnen het netwerk waar ook voipbuster enzo actief zijn) en betaal dus enkel maar wanneer ik bel, en in tegenstelling tot de overige telecommers wordt er bij mij per seconde afgerekend vanaf de eerste seconde... ondertussen belt heel m'n familie mee over mijn netwerk en met zo'n 5 gezinnen hebben wij op JAARBASIS zo'n 40-50 euro aan kosten...; uiterard liggen onze tarieven superlaag, heck ik bepaal ze eigenlijk zelf...
het duurste abo is mijn smartphone (24.20/maand), en daar heb ik free calls naar landlines inbegrepen, oneindig smsjes, 2gb data ...

per maand ben ik zo'n 50€ kwijt (ik kijk tv via Stievie VOD en netflix) nog wat tv en heb nergens limieten op behalve gsm verbruik

ik kan voor dit geld nooit bij telenet hetzelfde krijgen.
ik heb trouwens ooit telenet gehad, in 1998; vlak voor ze begonnen met limieten in te stelllen enzo; het was hun lanceerjaar... omdat het iets nieuw was en je toen voor 1500BEF (40€) per maand constant onine kon; plots bleef de telefoonlijn vrij als ik wilde internetten (cosntant) en het scheelde een pak aan telefoniekosten.. telenet was toen 10mbit down, en toen ik er na 1 jaar wegging was men al aan de limiet van 10gb/maand inkomend verkeer. Ik ben toen overgeschakeld naar belgacom (nu proximus van naam) waar je 1 mbit adsl had.. maar dat was wel flatfee en is jarenlang nog zo gebleven... Toen al snapten mensen niet dat ik veel beter af was met een flatfee an 1 mbit, en zo wel 120gb per maand kon downloaden; neen, 10mbit was t och véééél beter want het was sneller...
En het is vandag weer hetzelfde verhaal; alleen iets andere context... telenet is de snelste ja, maar het overgrote deel betaalt gewoon voor iets wat ze niet (kunnen) gebruiken...

bovendien liegt telenet op haar helpdesk... volgens heb je misntens 50 mbit nodig om naar netflix vlotjes te kunnen kijken.. met minder dan 50 mbit zou je beeld stotteren.. dit terwijl de HD streams maar 4.5mbit zijn!!!!!! Stop dus met al die rommel van telenet te geloven... ze blokkeren er trouwens nog altijd poorten... een mailserver draaien is bv onmogelijk, terwijl bij andere providers dit wel kan (ik draai zelf ook al jaren een eigen mailserver voor m'n familie; dit houdt ze onafhankelijk van hun provider omdat ze dan altijd kunnen switchen naar een andere provider zonder dat ze bang moeten zijn om mail te missen/kwijt te spelen omdat hun huidige email adres wordt afgesloten..
ok, ik ga m'n relaas hier stoppen want ik kan bezig blijven ;)
Niet als je meer dan 70~ Mbps internet wilt. Telenet levert er max 200 Mbps.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 januari 2016 21:38]

Ik heb nog eens zitten kijken en vergelijken en ik zie dat je voor die 77,93 euro wel gewoon een goed totaalpakket ontvangt met erg snel internet (200 Mbit) en prima digitale televisie. Hoewel de prijzen echt wel lager zouden kunnen zijn als er meer concurrentie op de kabel bestond, vind ik het echt zo gek nog niet. In Nederland betaal je voor een vergelijkbaar pakket zeker niet veel minder. Als Belgen massaal DSL links laten liggen omdat de snelheid daarvan te laag zou zijn, dan zijn ze eigenlijk best verwend :p.
Inderdaad, kijk, ik vind Telenet ook niet goedkoop, maar hun product is gewoon goed. Ik had vroeger B'com, Dommel, Base, etc. Mijn internetsnelheid raakt niet verder dan 1,6Mbps met DSL lijntjes. Bij Telenet was de snelheid 80Mbps toen ik startte. Zonder meerprijs te vragen hebben ze me ondertussen naar 200Mbps gebracht. In die tussentijd (al meer dan 5 jaar) hebben ze 2x een (kleine) prijsverhoging gedaan.

En mag ik erop wijzen dat de 200Mbps echt 200Mbps is? Ik heb net een test gedaan, terwijl ik een overname deed naar het toestel, er 2 servers ook aan het draaien zijn met, en verschillende andere apparaten bezig zijn op het netwerk, en ik haal 192.35Mbps down, 11.60 Mbps up. Dat is best netjes.

Is Telenet goedkoop? Neen. Is het echt duur? Gezien de investeringen die ze doen in ons netwerk vind ik van niet.

[Reactie gewijzigd door Kerberos84 op 6 januari 2016 13:01]

Ik heb ook alle alternatieven geprobeerd maar ben uiteindelijk, uit pure ellende, terug naar Telenet gegaan omdat ze toch een betere kwaliteit bieden. Goedkoop zijn ze zeker niet maar er is te weinig goede concurrentie dus kunnen ze hun prijzen hoog houden.
Maar ik hoef helemaal geen 200Mbs lijn te hebben. Ik wil een whoppa met een stabiele 40-50Mbps en een FUP. Geen zever extra's, zoals kerstkaarten en andere non-cadeaus.
en ik wil een ezel die geld schijt, je kan als klant nu eenmaal niet kiezen wat voor paketten een bedrijf moet aanbieden.
Wat is dat nu voor dwaze reactie.
Er zijn meer dan genoeg klanten die dit zouden willen.
Ik durf zelfs zeggen dat meer dan 50% van de Whoppa klanten het verschil niet zouden merken als de theoretische snelheid naar beneden geschroefd zou worden.
Daarnaast kan het onzinnigge drukwerk, welke telenet regelmatig naar zijn klanten stuurt echtwel gemist worden. Facturen op papier krijg je niet tenzij je er extra voor betaald, maar niet gestandaardiseerde zendingen met kerstkaarten om te versturen e.a. krijg je wel met de vleet.
Ze maken €199 miljoen winst op een gesloten kabel en dan lopen te verkondigen dat ze een hogere prijs moeten rekenen voor verbetering van het netwerk. Ik weetnu al zeker dat ze als die hele "Netwerf" voorbij is ze de Whoppa & Whoppa pakketten afschaffen en de prijs weer drastisch omhoog gooien onder het mom van "het netwerk is mega ultra supersnel" daar moet je voor betalen. Waardoor we dus uiteindelijk meer dan 2x gaan betalen voor hun nieuwe infrastructuur.
Puur vanuit een prijs/product en wat men ervoor krijgt perspectief is het voor de gemiddelde consument een overbodig hoge snelheid en daarom duur.
Tevens is het Belgische internet in vergelijking met het internet in Nederland een stuk duurder / gelimiteerder met nog steeds providers die een datalimiet hanteren :+
Ja maar fibernet is ook nog altijd kabel dus die 200 mbit hangt ook van de bezetting af van de kabel. Of zie ik dat nu verkeerd ?
Dat klopt maar dit is de afgelopen jaren al erg verbeterd. Ongetwijfeld zullen er wel plaatsen zijn waar er meer overboeking is maar Telenet heeft al aardig wat geinvesteerd in hun backbone alsook de uitrol van DOCSIS 3.1, een investering van 500 miljoen volgens hun Grote Netwerf communicatie.
Proximus is bezig met een upgrade naar 200 Mbps.
Satelliet kan voor FTA zenders overal, kan je uitbreiden met TVV voor de Vlaamse zenders en meer.
Goed om te weten, weet je ook hoe lang dat nog zou duren, want Telenet is al bezig met upgrade naar 1Gbps. :>
Ik heb 70 Mbps vandaag omdat EDPnet mij geen 100 wil geven (waarvan de DSLAM zegt dat het mogelijk moet zijn en wat ze vandaag ook als abbo aanbieden) omdat vectoring niet actief is op mijn lijn (leuk hé, een hele kabel met mij als enige DSL gebruiker). En dat voor een prijs die nog niet de helft is van wat het mij bij Telenet zou kosten. Daar neem ik echt wel genoegen mee.

Ik zie op dit moment niet in waarom ik naar 200Mbit zou moeten gaan.

http://www.speedtest.net/result/4850784580.png

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 6 januari 2016 15:20]

Omdat jij als enige gebruiker op die lijn zit en je niet ver van de kasten zit van Proximus :). Ik zou janken moest ik overschakelen naar Proximus. Er zijn bij ons teveel mensen in d e buurt die daar klant zijn en ik zit te ver van de kast om een degelijke snelheid te halen. Ik heb de test intern bij hen gedaan en ik zou een max van 15 mbps halen. Met een upload van 2Mbps. Dat moet je dan nog is delen met je digitale tv, ho maar.

Geef mij maar Telenet voor een tientje meer waar ik tenminste weet dat ik de snelheid zal halen die het mij beloofd :).
Ik ben klant bij Scarlet en betaal voor digitale tv, vaste telefonie en VDSL internet €39 per maand. Net nog even de snelheid van het internet gemeten: download 56.2mbps, upload 3.70mbps.
Voor mij is dit meer dan voldoende. En het kost mij maar de helft van een telenet abo.
kan ik moeilijk geloven aangezien ik ook scarlet heb en die hun abonnementen gaan maar max tot 30Mbps volgens dat ze zelf aangeven -> https://www.scarlet.be/nl/trio-internet-tv-telefonie/

download haal ik op speedtest.net 7.8 en upload 3.8

snel genoeg om te gamen of om torrents af te halen (ik heb geduld) maar ik vrees dat het niet genoeg zal zijn voor netflix...
Mijn modem is gesynced op 50/10 en in een speedtest haal ik 47/3.8.
De upload wordt dus zeker afgeknipt, de download bij mij niet.
Ze zullen maar 30 adverteren omdat het anders bij veel nieuwe klanten tegen zal vallen als ze die snelheid niet halen.
Ik heb gisteren deze testen gedaan via http://speedtest.telenet.be/ :) , http://www.speedtest.net/nl/ en http://www.test-aankoop.be/internet-speed/SpeedTest. Die gaven alledrie ongeveer dezelfde resultaten. Blijkbaar woon ik op een goede plaats.
Ik heb dezelfde ervaring. Bij mij thuis haal ik via Scarlet gemakkelijk 50 mbps. Ik denk zelfs dat de enige reden dat het niet sneller gaat de ietwat ouderwetse modem is die wordt bijgeleverd. Proximus stuurt namelijk enkel oude hardware naar Scarlet klanten en die ondersteunen niet alle technologie die nodig is om 70 mbps te halen.

Uiteindelijk moeten ze natuurlijk ergens het verschil maken als de prijzen zoveel lager liggen. Ik ben alvast tevreden van Scarlet. Prijs/kwaliteit is echt top.
Met VDSL haal je gewoonweg niet dezelfde snelheden. Verder is er maar 1 serieuze speler voor VDSL en dat is Belgacom. Al de rest is van Belgacom afhankelijk en op gebied van service 0,0. Belgacom zelf hanteerde dan weer dezelfde prijzen als Telenet. En glasvezel is al helemaal geen optie. Toch niet vóór 2030.
En waarom zou de concurentie geen serieuze speler kunnen zijn? EDPnet bied toch echt hogere snelheden aan dan wat Proximus aan zijn klanten beloofd. En ze halen die snelheden ook. Ik heb vandaag van hen een 70/10 profiel en haal die snelheid ook gewoon (nadat ze eindelijk de snelheid van op de ROP hebben opgetrokken van 30 naar 70Mbit).
http://www.speedtest.net/result/4850784580.png
Dat is dan ook nog maar zeer recent. Toen ik enkele jaren geleden bij EDPnet zat haalde ik niet eens 10mbps down en 1mbps up.
70mbps is inderdaad wel acceptabel.
Jawel hoor, Proximus: 46,95 voor tv + internet (60mb/s). Koop je een decoder is het zelf maar 39 per maand. Dit is wel met een limiet van 150GB, wil je die niet betaal je 54,95 (of 47 zonder decoder), maar heb je ook wel 100mb/s. Die snelheden kunnen ze wel niet overal waarmaken, misschien daarmee...
Als je Internet Comfort in een pack neemt, valt de limiet weg en heb je ook 'onbeperkt volume'.
ADSL/VDSL, ja natuurlijk. Maar die snelheden zijn vaak huilen met de pet op. Als ze al beschikbaar zijn in jouw buurt.
Sorry dat ik het zeg maar die gasten van Telenet sporen niet. Ik heb veel medelijden met onze zuiderburen.

Heb voor ze gewerkt en de klant/service staat op de tweede plek!! Geld op de eerste plek.

Ik hoop dat er snel verandering in komt. Want hun hebben een monopoliepositie en dit allemaal ten nadele van de klant.
Ze hebben helemaal geen monopolie; Proximus is quasi even groot en er zijn kleinere derde partijen die als virtuele aanbieder fungeren.

Telenet komt enkel weg met dit soort prijzen (en een bedroevende klantendienst) omdat haar grootste concurrent - een log overheidsbedrijf - zo'n bedroevend slecht netwerk uitbaat. Een kopernetwerk is niet meer van deze tijd, ook al upgrade je van tijd tot wat verdeelkastjes. Door de lintbebouwing die we hier in België hebben wonen ontzettend veel mensen behoorlijk ver van hun verdeelkast, en dan is Telenet eigenlijk de enige realistische optie.
Telenet heeft een monopolie op de kabel (samen met hun waalse partner voo), die stukken beter werkt dan de telefoonlijn waar belgacom mee moet werken.

[Reactie gewijzigd door graverobber2 op 6 januari 2016 09:48]

1) Belgacom moet niet per se met de telefoonlijn werken. Als zij een fiber-to-the-home netwerk willen aanleggen (of voor mijn part een tweede coaxlijn) mogen ze dat. Internationaal kiezen steeds meer operatoren die een achterhaalde telefoonlijn uitbaten voor die optie.

2) Telenet heeft een monopolie op de kabel, maar niet op de dienst internettoegang. Zolang er meerdere bedrijven dezelfde dienst leveren - desnoods via een verschillend medium - is er gewoon sprake van concurrentie.

Telenet afschilderen als boeman is een beetje te eenvoudig. De hoge prijzen die Telenet vraagt zijn een rechtstreeks gevolg van het gebrek aan investeringen bij de grootste concurrent.

Merk op dat mobiel, waar Proximus een uitgesproken voordeel heeft (had) de rollen omgekeerd zijn. Toen zij nog als enige 4G hadden, waren hun prijzen - terecht - een pak hoger dan die van Telenet, Mobistar of Base.
Proximus is bijna even groot (dus net iets kleiner) maar waar Proximus zijn producten over het hele land verkoopt heb je Telenet enkel in Vlaanderen. Binnen het dekkingsgebied van Telenet is deze dus wel een heel stuk groter.
Ik vergeleek beide wel degelijk binnen het eigen dekkingsgebied. Volgens het BIPT gebruikte in 2014 51% van de Belgen internet via Coax (dus Telenet, Numericable of VOO, afhankelijk van waar je woont) en 49% gebruikte ADSL (dus hoofdzakelijk Proximus).

Zelfs corrigerend voor het wat hogere marktaandeel van Coax in Vlaanderen, kun je bezwaarlijk zeggen dat Telenet veel groter is. Op de mobiele markt blijft Proximus uiteraard met voorsprong de grootste.
Wat ben ik toch ontzettend dankbaar dat ik NIET in België woon.. :r

[Reactie gewijzigd door cappie op 6 januari 2016 10:07]

Wij zijn alvast van plan om deze maand digitale tv van telenet op te zeggen, we kijken ocharm 5x per maand ofzo tv. Wel vooral Netflix de laatste tijd. Dan betalen we 27,50 euro voor basic internet i.p.v. +-52 euro voor basic + tv. Dat is bijna de helft aan kosten dat we kunnen schrappen...
Voor die paar keer dat ik echt tv wil kijken (voetbal bv.), koppel ik wel de laptop aan de tv en kijk ik via een yelo account. Dat zou moeten werken.
Er zijn inderdaad nauwelijks alternatieven... Ik vraag me af waar het aan ligt. Wat kosten een basis pakket tv+internet eigenlijk in Nederland?
Wat kosten een basis pakket tv+internet eigenlijk in Nederland?
Ziggo TV+Internet basis kost (40Mb/s) kost €44,50.
Ziggo alles-in-een basis kost €45,95. Dat is TV+Internet(40Mb/s)+Vaste telefoon.

[Reactie gewijzigd door the_scary_door op 5 januari 2016 21:27]

Bijna hetzelfde als bij Proximus in België eigenlijk, 46,95 voor tv + internet (60mb/s). Koop je een decoder is het zelf maar 39 per maand. Dit is wel met een limiet van 150GB, wil je die niet betaal je 54,95 (of 47 zonder decoder), maar heb je ook wel 100mb/s. Ik snap niet waarom iemand ooit bij Telenet zou gaan.

[Reactie gewijzigd door Baffel op 5 januari 2016 21:49]

Omdat ik via Belgacom een downloadsnelheid heb van 4 mbit en nu met Telenet 192 mbit
Dat is inderdaad een reden ja. Woon je afgelegen?
Ik woon in Gent centrum en ik was aanvankelijk bij Belgcom. Ik had hun zwaarste internet met HD tv. Het was een stuk goedkoper dan Telenet, dus gingen we daar voor. Na drie maanden van slechte kwaliteit van HD tv (opnames waren helemaal slecht, met veel storingen) hebben we het opgezegd. Ik vind het erg jammer, maar voor defting internet ben je in België beperkt tot Telenet. Dit weten ze helaas maar al te goed.
De prijsverhoging zullen we helaas moeten slikken. Vorig jaar dreigden een pak mensen te vertrekken, maar Telenet ging daar niet bepaald op in. Ik denk niet dat het nu zal veranderen.
Jammer maar helaas
Ik heb anders al sinds 2007 Belgacom/Proximus genoten in Antwerpen. Het begon met een promo om 30GB per maand data op adsl2 (ipv 25GB) en digitale tv te kijken, en nu hebben we ondertussen een Samsung TV gehad van Proximus in 2011, 80/6mbps vdsl2 zonder datalimiet met 3 HD decoders waarvan 1 zelf gekocht en 2 gratis gekregen waren (dus geen huur) op het moment dat ze stopten met ondersteuning van de sd-decoders, meer dan 100 zenders waaronder 3 of 4 Discoveries, NGC, Animal Planet, BBC1 t.e.m. 4, tig kinder- en muziekzenders en nog een klets. Ik heb nog nooit meer dan 57.96€ betaald per maand, en voor dat internet en 3 tv-decoders is dat niet duur. Overigens betaal je bij Proximus ook geen kabelaansluiting. Kortgezegd: Ik herken me niet in jouw verhaal, en ik ben erg tevreden op de bbox3 na. Die heb ik daarom ook zelf vervangen door een Fritzbox die ook gewoon toegelaten wordt (eigenlijk voor andere ISPs die netwerk leasen) en werkt.
Je moet alleen weg blijven bij de klantendienst, en ook voor het employeeprogramma (internet betaald door de werkgever e.d.) wordt alles correcter en sneller geregeld door Telenet.
Anoniem: 439180
@Humbatiki6 januari 2016 09:26
In Nederland is het zo geregeld dat bij het verhogen van de tarieven
men zijn abonnementen kan opzeggen.
Ik weet niet hoe het in Belgie is geregeld.
Hier kan je steeds opzeggen
Zelfde als nederland: zodra de algemene voorwaarden wijzigen (hoeft zelf niet perse de prijs te zijn) op een manier die nadelig kan zijn, mag je (gedurende een korte periode) zomaar opstappen.
Das niet meteen een reden daarvoor. Mijn vriendin woont in het midden van het dorp en haalt amper 5 Mbit down, 1 Mbit up. Natuurlijk "hebben ze niet meer nodig" maar als er iets gedownload moet worden komt ze toch steeds bij mij aankloppen 😂
Op minder dan 500m van het centrum van het dorp. Dus valt wel mee denk ik .
Idem hier. Je haalt de opgegeven snelheden bij Proximus never nooit niet. Mijn vader heeft het duurste abo en halen slechts 16/4 mbit/s. En zelfs die 2 MB/s download haal je niet want wordt afgeknepen als je tegelijkertijd digitale tv kijkt. Bij Telenet heeft tv kijken geen invloed op je downloadsnelheid. Telenet heeft gewoon een monopoliepositie in België en kan daarom rustig zijn prijzen verhogen en Proximus zit rustig toe te kijken.
Yup, het wordt dringend tijd dat ze hier in België de kabel opentrekken en andere providers erop toelaten.
Woon in het centrum van Gent en haal de snelheden van proximus praktisch altijd (60mbit down). Ook met TV aan. Hoewel ik over de klantendienst van proximus niet te spreken ben
Ik snap niet waarom iemand ooit bij Telenet zou gaan.
Waarom? Wel, omdat wij destijds (jaren terug, wel) betaalden voor 12 Mbit en we amper 3 Mbps uit de lijn kregen. De factuur werd er echter niet vier keer goedkoper door, dus dan was de keuze snel gemaakt: voor ongeveer hetzelfde geld meer en sneller internet.

Moest ik nu zelf de keuze mogen maken, zou ik het inderdaad eerst bij Proximus proberen. Je kan meer downloaden en dat tegen 'n lagere prijs. Maar enkel en alleen als je niet te ver van die verdomde ROP woont..
Proximus Internet Maxi is 70 Mbps down en niet 100 Mbps (http://www.proximus.be/en...ternet-subscriptions.html). Het probleem is dat je dus alsnog een decoder, modem BeBox en een telefoonlijn (20 euro) nodig hebt waardoor je goedkoper af bent met een "pack" van maar liefst ~75 euro (btw inclusief).
Waarempel ... Internet Maxi en comfort is ergens tussen 10 december 2015 en vandaag een euro duurder maar ook 30 mbps sneller geworden (downstream). Het is dus wel 100 mbps bij proximus nu.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 6 januari 2016 10:26]

Hoe kom je op die 20 euro? Ik heb zo'n maxi pack en mijn factuur is elke maand onder de 50 euro alles inclusief, en ja die 70 mbit halen we echt wel.
We hebben wel zo'n decoder zelf aangeschaft, om die 8 euro huur uit te sparen.
Ik probeerde enkele weken terug om mijn eigen "pack" samen te stellen startende vanaf een Comfort Pack en daar bleek dat een telefoonlijn op ongeveer ~20 euro totaal kwam (natte vinger methode :D). Jammergenoeg lijkt het nu niet te werken vandaag (MyProximus) waardoor ik ook absoluut fout kan zijn. (Die 75 euro is wel inclusief TV en BTW).
kleine nuancering wel, die telefoonlijn is volgens Proximus:
- Classic lijn met Telefoonnummer
- Weergave oproeper
- Unlimited National Plus (7.5 euro inbegrepen in alle packs, of dit echt een voordeel is of een betaling die je er niet vanaf kan pellen weet ik nog niet goed).

[Reactie gewijzigd door goarilla op 6 januari 2016 14:32]

Anoniem: 706671
@goarilla6 januari 2016 14:53
Het is wel 100 Mbps als je het in een pack neemt ;)
Inderdaad maar nog niet zo lang (< 1 maand).
Wees blij dat je digitale tv op kunt zeggen in NL kan dat helemaal niet. Ik heb Ziggo gebeld en gezegd dat ik geen TV meer hoef en alleen internet wil afnemen maar dat kan niet die twee zijn aan elkaar gekoppeld.

En laten we eerlijk zijn als je hier in Nederland geen glas hebt ben je ook 100% afhankelijk van kabel want DSL is echt geen serieus alternatief als je een beetje ver van de centrale zit.

Ziggo heeft dus in mijn huis ook gewoon een monopolie, als ze morgen de prijzen met 5 euro per maand verhogen dan kan ik daar weinig aan doen behalve onder protest akkoord mee gaan.
Dat kan in Belgie ook niet. Dan moet je 184,- euro per jaar voor je distributie betalen (analoge aansluiting/kabel) .. Anders heb je ook geen internet..
Je kan perfect internet nemen bij Telenet zonder kabel abonnement. Ze plaatsen dan een filter buiten op u aansluiting.
Inderdaad, hebben wij ook. Nog geen euro voor kabel betaald.

(En tv via Stievie kost minder dan dat kabelabonnement.)

[Reactie gewijzigd door Wim Leers op 5 januari 2016 23:12]

Ze plaatsen volgens mij geen (of niet altijd een) filter, want toen wij onlangs overgeschakeld zijn op een abonnement met televisie (in plaats van enkel internet en telefoon), kon ik gewoon in de Telenet-winkel de boel administratief in orde brengen en thuis de digicorder aansluiten. Daar is geen installateur voor langsgekomen.
Nou ik heb glas van xs4all en ik heb mijn tv gewoon opgezegd. voorheen had ik vdsl en dat was qua snelheid ook best goed hoor.
Maar aan de andere kant hebben we in Nederland wel snel en stabiel internet voor een relatief goede prijs. Ik ben nu in Zuid Amerika en heb een glasvezel lijn met 14mb u/d voor 36 dolar. En dat is het snelste wat ik hier kan krijgen ongeveer.
Wees blij dat je digitale tv op kunt zeggen in NL kan dat helemaal niet. Ik heb Ziggo gebeld en gezegd dat ik geen TV meer hoef en alleen internet wil afnemen maar dat kan niet die twee zijn aan elkaar gekoppeld.
Ziggo Zakelijk misschien een optie voor je?
Weet niet hoe snel/langzaam het internet bij telenet is. KPN en Ziggo zijn in Nederland de grootste aanbieders. Het goedkoopste abbo bij Ziggo is €45,- met 40mbit/s en bij KPN voor het zelfde bedrag 20Mbit/s. (heeft nog wel wat verschillen onderling naast de internet snelheid).
De snelheid valt gelukkig wel mee: ze starten met een 30/3 voor basic internet 100Mbps down/6 up voor Whop en internet 100. En gaan voor consumenten tot 200/12 bij Whoppa en internet 200. Wel zijn er nog steeds limieten voor gebruik : 100GB bij basic internet en 150 GB bij Whop.
Voor Whoppa is een Fair-use aanwezig, maar is wel nog redelijk soepel, tijdens de daluren is er geen limiet. tijdens de piekuren is een gebruik van 500GB toegelaten, indien dit overschreden, wordt de snelheid tijdens piekeren omlaag gehaald. Een overzicht is hier te vinden https://www2.telenet.be/n...ucten/internet/vergelijk/

[Reactie gewijzigd door Mschamp op 5 januari 2016 21:51]

Voordat je yelo kan gebruiken moet je toch een TV abo hebben, voor zover ik weet.
Ter aanvulling: via een yelo account van vrienden of familie. :)
ook wel goed gezien zo ;)
Yelo tv gaat niet werken, want je hebt dan enkel een internet abo van Telenet meer en geen Digitale televisie meer.... Je verliest dan ook je mogelijkheid op Yelo Tv te gebruiken.

Je zegt Vooral Netflix te gebruiken. Ik ken je kijkgewontes uiteraard niet. Maar hou er rekenen mee dat Netflix wel redelijk wat data verbruikt (uiteraard te tweaken..). Echter een Basic Internet abo heeft een harde datalimiet van 100 gig per maand. Mijn ervaring
In een gezin van vier met twee kleine streaming verslindende jongedames en een grote madam die ook geregeld nood aan streaming services heeft, leert dat je wel eens niet zou toekomen met die 100 gig.

https://www2.telenet.be/n...-yelotvbe-live-tv-kijken/

https://www2.telenet.be/n...et/bestel-basic-internet/
als je internet only pakt, betaal je daarboven ook geen kabel abonnement meer, dacht iets van een 14€/maand, maar mag je je yelo ook wel vergeten, want je tv zit niet meer in je abonnement dus yelo ook niet.
Ik moet persoonlijk zeggen dat wij al altijd goede en snelle service gehad hebben. Vaak stuur ik een mailtje met een vraag/klacht, maar verwacht ik niet echt iets terug. Twee dagen later bellen ze me dan vaak op, met een hele uitleg over waarom ze iets al dan niet doen. Eén keer was de persoon in kwestie zelfs bij collega's gaan rondvragen voor antwoorden en had een pdf met uitleg gestuurd!

Verder ook altijd een stabiele verbinding. Maar wel peperduur!
Peperduur? Ja, maar niet echt duurder dan Proximus toch?

Whoppa (TV, Tel, Internet (200Mbps FUP): 75,94€ (wordt dus 77,93)
Proximus (TV, Tel, Internet (70Mbps FUP): 74.95€

3€ verschil voor 3x zo snel internet, en dan moet je nog zien dat de effectieve snelheden bij Proximus een stuk lager zijn... (voor mijn adres: ADSL: 2.76/0.44, VDSL: 66.36/8.62)

En inderdaad, Telenet reageert heel snel op sociale media, en zijn soepeler dan je denkt. Ik ben tevreden, en denk er niet aan om over te stappen. Over slechte klantenservice gesproken, daar heb ik veel ervaring mee bij Proximus. Vroeger woonden we op het platteland. Daar was ons internet 0.9Mbps, als we belden naar Belgacom omdat we zo'n slecht en instabiel internet hadden (zelfs een youtube filmpje kijken lukt dan niet) kregen we letterlijk woord voor woord deze respons: "Ja meneer, WIJ kunnen daar toch niet aan doen dat jullie in een boerengat zijn gaan wonen?" Maar ondertussen moesten we wel de volle pot betalen voor het internet...
Proximus is OOK peperduur.
Ik mag nochtans niet klagen over de klantendienst. Op Twitter zijn ze heel behulpzaam (ook altijd heel snel antwoord), en als zelf niet kunnen helpen (of de bevoegdheden niet hebben) laten ze iemand anders je opbellen.
Ik heb inderdaad ook niet te klagen over de Telenet klantendienst. Op de tien jaar dat ik klant ben een keer of vijf een technische storing gehad en telkens binnen de twee uur een oplossing (twee keer een nieuwe voeding voor de modem moeten halen omdat die als de modem bij en storing meermaals opnieuw probeert op te starten wat overbelast wordt; na de eerste keer heb ik gezorgd voor een juist stekkertje voor mijn 5A labvoeding, dan kan ik in het weekend door en sowieso gewoon een nieuwe voeding halen als ik eens in de buurt ben).
Sinds de amerikanen baas zijn geworden, zal het alleen maar erger worden.
De nieuwe prijzen gaan 14 februari in en gelden ook voor huidige klanten.
Mag dit zomaar?
Ja dat weet Telenet ook goed, maar zij weten jammer genoeg ook goed dat ze een monopolie hebben op kabel. Wanneer je meer dan 100mbit down wil hebben, je bij hun moet aankloppen en dat het te veel moeite is om over te stappen.

Ik vind deze prijsverhoging natuurlijk niet kunnen, maar vooral omdat je beseft dat Telenet goed weet dat ze gewoon een paar extra miljoenen kunnen opstrijken zonder moeite. Als je dan weet dat Telenet vorig jaar 1,534 miljoen internetklanten had en je dan even rekent dat waarschijnlijk de meeste van die klanten Whop of Whoppa hebben. Dan genereren ze even zo 3 miljoen euro extra per maand, gewoon door deze 'kleine wijziging'. Een beetje onbeschoft als je het mij vraagt.
Toen UPC (nu Ziggo) de prijzen hier in Nederland verhoogde heb ik opgebeld en gedreigd met opzeggen. Heb toen 12 maanden lang bijna € 20 p/m korting gekregen. Kan dus toch de moeite waard zijn. Moet je wel een goed verhaaltje klaar hebben liggen natuurlijk dat voor hun aannemelijk is. :)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 5 januari 2016 22:35]

Ach nee joh je hoeft geen goed verhaaltje te verzinnen.
Indien de prijzen verhoogd worden heb je de mogelijkheid om weg te gaan. Je kan ze ook gewoon open en eerlijk bellen en zeggen van ej ik ga niet akkoord met de verhoging, ik wil opzeggen of zien of jullie mij kunnen helpen naar een betere prijs.
Klaar.
Het zijn geen mensen die je moet oplichten om te bereiken wat je wilt bereiken, gewoon open en eerlijkheid werkt het beste. Een goed verhaaltje verzinnen heeft geen (meer)waarde en net als in elk bedrijf zullen er verschillende kortingen mogelijk zijn. Uiteraard kijkend naar een situatie krijg jij een passende vergoeding.

Zelf maakt mij een kleine verhoging van zeg 1 euro niet heel veel uit, dat is 12 euro per jaar. Het is dus niet dat ik in de problemen kan komen indien het tarief met 1 euro omhoog gaat. Uiteraard aan jou de keuze of je weggaat, een korting probeert te krijgen of er simpelweg mee akkoord gaat. Alles in dit land wordt duurder en duurder, nu vind ik het ook niet altijd even leuk, maar ik ga er wel vanuit dat ziggo binnenkort ook weer met een kleine verhoging gaat komen. Maar om dan gelijk van daken te gaan schreeuwen alsof ik ''dood'' ga zal ik in ieder geval niet doen ( ik zeg hiermee niet dat jij dat wel doet. )
Ik zeg nergens dat je moet oplichten, die woorden leg jij in m'n mond. Ik zeg alleen dat je een beetje solide verhaal moet hebben. Een open en eerlijk verhaal kan je goed of vaag brengen. That's all.
Ja ik bracht het inderdaad verkeert, de eerste zin was min of meer voor jou bedoelt, de rest voor in het algemeen en was niet persoonlijk naar jou.

Dit had ik duidelijker moeten aangeven in mijn reactie, excuses.
Haha oké, no problem! Ken gebeure hè.
Wanneer je meer dan 100mbit down wil hebben
Je kan ook genoegen nemen met een maximum van 100/10 én een jaarlijkse besparing van €360 door voor VDSL te kiezen als je een goeie verbinding hebt.
Dat is natuurlijk de clou: "als je een goede verbinding hebt". Heb even de Proximus calculator voor mijn adres erbij gehaald en ik kreeg dit:
Max: 64,0 Mbps download - 7,5 Mbps upload
Min: 27,9 Mbps download - 5,7 Mbps upload

Een pak minder dan de 180-190mbit/s die ik krijg via Telenet, maar inderdaad wel hoger dan ik verwachtte van Proximus :)
Max: 46,4 Mbps download - 5,7 Mbps upload
Min.: 18,6 Mbps download - 1,8 Mbps upload

Volgens de test op de site van Proximus. Nee dank je.
Dan heb je nog geluk, hier bij ons (nieuwe verkaveling in centrumgemeente, wel 2km van "de kerk"...):

Max: 16,5 Mbps download - 2 Mbps upload
Min.: 3,42 Mbps download - 429 kbps upload
Sorry de kabel is echt open in België nu. Mobistar zit in de testfase met aan aanbod voor op de kabel(hopelijk likt het nu wel!)
Top, bedankt voor je antwoord.
Zal ik morgen dan ook doen. Ik ben het beu. Zelfs al moet ik daarvoor overstappen om ADSL technologie van 10-12 jaar oud.
Ik betaal voor dingen die ik niet nodig heb, dat is mijn grootste kritiek op het beleid van de ISP's.
Dat mag zeker, maar dan mag je uiteraard kosteloos opzeggen. Al mag je dat bij Telenet altijd al. Overigens geldt dat niet voor extra zender pakketten zoals bijvoorbeeld het oude Prime als je dat nog zou hebben.

typos

[Reactie gewijzigd door vlijmen op 5 januari 2016 21:28]

Het geldt ook voor die extra zender pakketten.

"Extra zenderpakket met lopende contractduur?
Als u beslist digitale tv op te zeggen, kan u ook uw extra zenderpakket kosteloos opzeggen, ongeacht de nog resterende looptijd."
Oh dat is helemaal mooi tegenwoordig, lang geleden, toen ik ooit eens bij retention van Telenet zat, was dat nog niet zo (als ik me niet vergis). :)
Retention. Ik had altijd zo met jullie te doen :)

Ik zat beter op TBO Mobile ;) Hoewel, dat was tot de King & Kong "explosie"...

[Reactie gewijzigd door Homme op 5 januari 2016 22:13]

Anoniem: 327465
@Reinoud955 januari 2016 21:25
Je zal wel 30 dagen tijd hebben om kosteloos op te zeggen indien je niet akkoord bent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 327465 op 5 januari 2016 21:26]

telenet mag eenzijdig de voorwaarden van een contract wijzigen, maar de klant heeft op dat moment ook het recht om zijn contract zonder uitleg, vooropzeg, of kosten te verbreken
Vraag je dat ook aan je baas als je opslag krijgt?
Nee, uw werkgever mag niet zomaar uw salaris verlagen. Uw salaris is namelijk een primaire arbeidsvoorwaarde, daarom gelden er strenge eisen. Er zijn 2 mogelijkheden:

In uw arbeidsovereenkomst staat een eenzijdig wijzigingsbeding. Uw werkgever mag uw salaris alleen bij hoge uitzondering verlagen, maar daarvoor moet hij wel kunnen aantonen dat zijn belang veel zwaarder weegt dat dat van u. Uw werkgever moet trouwens altijd eerst proberen om samen met u tot een oplossing te komen.

Heeft uw werkgever geen eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen in uw arbeidsovereenkomst? Ook dan mag uw werkgever alleen bij hoge uitzondering een voorstel doen om eenzijdig uw arbeidsvoorwaarden te veranderen. Bijvoorbeeld als anders een onacceptabele situatie op het werk ontstaat. In principe moet u ingaan op een redelijk voorstel dat uw werkgever in dat geval doet. Komen u en uw werkgever er niet uit? Dan kan uw werkgever de kantonrechter om toestemming vragen. Die beoordeelt dan of uw werkgever een goede reden heeft om uw salaris te verlagen.

Zelfs wanneer er een eenzijdig wijzigingsbeding is, wordt het belang van de werkgever niet snel groter geacht dan dat van de werkgever. Wanneer de werkgever er financieel slecht voor staat, biedt deze werknemers daarom ook wel de 'keuze' tussen minder salaris ontvangen of mensen moeten ontslaan.

Bron: https://www.das.nl/loon/g...ver-mijn-salaris-verlagen
Dat is toch wat Telenet doet? Eenzijdig de voorwaarden van het contract wijzigen. Je kan dan als klant 2 dingen doen: de wijzigingen slikken of vertrekken. Net zoals bij de werkgever.
Ze gaan er alleszins heel tactisch mee om.. Ze spreken nu van "prijs aanpassingen" ipv "prijs verhogingen" sinds de vorige verhoging. :>
En toch zal ook ik bij Telenet blijven.. Heb hier geen mogelijkheid tot hoge snelheden (150+Mbps) zonder Telenet (al kan ik persoonlijk niet klagen over de kwaliteit, dat is waar ik woon gewoon perfect). Hopelijk doet de concurrentie eens wat.

Ik vraag me af hoeveel ze gaan vragen voor die 1000/100Mbps (en 500/50?) lijntjes die ze willen uitbrengen als hun netwerk upgrade voltooid is.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 januari 2016 21:22]

Ik heb mijn leven lang nog geen telenet abonnement genomen, omdat ik vond dat men de klant altijd naaide. Steeds heb ik wijselijk voor ADSL en co gekozen. Terwijl telenet nog vasthield aan hun 10GB limiet, waarbij ze jaaarenlang al hun klanten "gegijzeld" hebben, kon je bij de concurrentie al lang onbeperkt downloaden met fair use policy.

Vraag me af waarom je die snelheden nodig hebt. Ik reken mezelf tot de generatie waarvan games, en internet, films, ... ingebakken zit, en ben daarenboven ook programmeur van beroep. Heb me nooit zorgen gemaakt omdat iets download in 3 minuten in plaats van 40 seconden.

Ik zou me daarentegen wel zorgen maken als ik 1) genaaid word 2) bijdraag tot een bedrijf dat echt geen manieren kent
In het begin had ik ook geen Telenet toen ze met die lage limieten zaten, slechts sinds een paar jaar verandert.
Waarom die snelheid? Omdat Games van 50GB aan 23-24 MBps veel sneller gedownload zijn dan aan 8 MBps. (groot half uur vs kleine 2 uur) :P
Het is een luxe "probleem". Ik kijk al uit naar hun 500 / 1000 Mbps lijntjes over de kabel ;)
#FirstWorldProblems

Daarnaast werkt die digicorder ook gewoon heel prettig. (daar hebben ze overigens al naar m'n kleine verbeteringsvoorstellen geluisterd en effectief geïmplementeerd _/-\o_ )

Maar het is zeker dat er veel mensen eigenlijk te veel betalen en misschien maar een fractie van de snelheid gebruiken.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 januari 2016 21:51]

Mij zal het een zorg zijn of het nou 1 of 2 minuten duurt. Mooi moment om je teennagels eens te knippen. of andere dingen, al was het maar koffiezetten. Je zet het aan en het komt vanzelf wel binnen.
Nee, waar het bij mij omgaat (en veelal bij andre gamers) is de lagere ping. Als ik nu 'hoge' ping heb, is dat nog steeds niet meer dan 50 ms (uitzonderingen daargelaten door storing etc). Bij ADSL mag ik blij zijn als het bij 200 ms begint. Veelal ligt een pak (om in Belgische termen te blijven) hoger!

En of je nou gamed op een 50 Mbit/s lijn of eentje van 200 merk je geen verschil in. De ping is en blijft gelijk.
Wij gebruiken hier Belgacom 70mbit/s (net nog eens getest en we krijgen ook werkelijk 70mbit/s) en eigenlijk valt dat best goed mee. Ok, het is natuurljk maar de helft tot 1/3e (als je bij Telenet wel de beloofde snelheid moest krijgen) van wat je bij Telenet kan krijgen, maar zoals SideShow zegt: als iedereen zich door Telenet laat naaien, heeft Telenet geen reden om ermee te stoppen. ;-)

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 5 januari 2016 21:59]

Vraag ik me ook af. Tweak in nederland kost het je 40 p/m voor 1gbps lijntje. Al heb ik gehoord dat ziggo rond de 80 euro zou vragen voor 500/50 8)7
Wij hebben een paar maanden geleden Ziggo eruit gegooid voor Xs4all. Snelheid wat omlaag (nog steeds 50/5, snel zat. 100/10 mogelijk mochten we willen), maar de stabiliteit is enorm erop vooruit gegaan.
Ook ik blijf bij Telenet. Reden: er zijn maar 2 serieuze spelers op de markt in Belgie en Belgacom is al niet veel beter. Prime heb ik al een tijdje terug stopgezet wegens het bedroevende aanbod aan nieuwe releases. Dan ben ik met Netflix goedkoper af en iets meer recente content.

Strafste is eigenlijk dat een recent testaankoop onderzoek nog heeft aangetoond dat een hoop klanten (bij beide operatoren) de vooropgestelde snelheden niet haalt. We worden dus 2 keer in't zak gezet.

Kan enkel hopen dat ze eindelijk eens werk maken van hun fiber to the home rollout (maar dan ook de last mile via fiber).
Strafste is eigenlijk dat een recent testaankoop onderzoek nog heeft aangetoond dat een hoop klanten (bij beide operatoren) de vooropgestelde snelheden niet haalt. We worden dus 2 keer in't zak gezet.
Toen Testaankoop met dit onderzoek in het nieuws kwam, deden ze als voorbeeld een snelheids test bij een gebruiker. Deze werd gewoon op een laptop via de wifi verbinding gedaan. Uiteraard halen de meeste mensen op die manier maar een fractie van de snelheid waarvoor ze betalen.

Ik vraag me af of testaankoop niet beter weet, of dat ze dit bewust doen om zo in het nieuws te komen. Ik denk het laatste. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de test op televisie niet representatief was voor de werkelijk uitgevoerde testen, maar ik vermoed dat dit niet het geval is.
Test-aankoop is een commercieel bedrijf. Elk halfbakken onderzoek waarmee ze het nieuws halen is dus goed voor hun. Ze moeten nu eenmaal een magazine verkopen.

Een consument ziet dat anders en verwacht ook die snelheid via wifi omdat Telenet het ook zo (verkapt) adverteert. Dan mag Telenet ook wel afgestraft worden als ze crappy routers plaatsen etc.

Een aantal jaar geleden vond men het bij Telenet overigens nog normaal om een 100mbit switch te plaatsen naast een modem-only die 160mbit deed...
Ik heb zelf Ziggo, nu sinds kort Ziggo zakelijk om 500 mbit te mogen ontvangen, mijn collegas (eigen web bedrijf) en ik hebben geen andere keus. keuzes die er zijn:

A: bij Ziggo blijven met 200/20 - 500/40 mbit
B: overstappen naar DSL, oftewel ruim 10 jaar terug de tijd in. Laten we niet over de upload beginnen
C: verhuizen naar een glasvezel gebied, of een duur kantoor nemen in zo een gebied met evt. reiskosten

Helaas, ik moet zeggen sinds ik zelf (collega's niet) over ben gegaan van Ziggo Particulier naar Ziggo Zakelijk, is het mij al stukken beter geworden, met name Service.
Ik moet zeggen, ik betaal +- 20 euro minder bij Proximus maar ik haal wel mijn voorgestelde snelheden die ze zeggen (+- 69 down, 7 up). Dit lukte NOOIT bij Telenet.

Wat er ook van is, Test Aankoop is ook niet echt te vertrouwen op dat gebied.
Lekker makkelijk je prijsverhoging te verdedigen. Het wordt meer gebruikt.

Is het dan ook niet nog eens zo dat je in België een data limiet hebt? Ik heb echt medelijden met ze :Y)
Goh, nee. Telenet heeft ze, maar biedt ook abbonementen zonder datalimiet.
Wij zitten thuis al jaren bij Scarlet en hebben nooit een datalimiet gehad (en ze zijn nog eens een pak goedkoper ook).
Scarlet heeft anders toch wel een datalimiet, gemerkt toen ik op zoek was naar een alternatief voor telenet:

http://www.scarlet.be/nl/trio-internet-tv-telefonie/
"Uitsluitend bestemd voor privé en persoonlijk gebruik. Scarlet behoudt zich het recht voor om de downloadsnelheid te beperken tot 3 Mbps zodra een up- en downloadvolume van 300 GB per maand is bereikt."
Toen wij het abbonement afsloten (een heel aantal jaar geleden) was er enkel een FUP. Ik ben er ook niet 100% zeker van dat het pakket dat wij hebben Trio heet, volgens mij heet het bij ons nog anders.

300GB per maand geraken wij met periodes wel over, denk ik zo :P
Maar er staat zodra je een up EN down hebt van 300GB, hier in NL zou dit betekenen dat zowel je download als je uploadvolume de 300GB bereikt heeft. 300GB uploaden is over het algemeen voor de gros van de gebruikers best wel veel eigenlijk..

Oftewel stel je download 10TB en upload 200GB zou je nergens last van mogen hebben??
Bij ons had er dan moeten staan up OF downvolume van 300GB
Heb ook al jaren een abonnement bij Scarlet en nog niets gemerkt van een datalimiet. Twee jaar geleden heb ik dit even getest door een paar maanden meer dan 400Gb te downloaden en nooit geen melding gekregen of een snelheidsverlaging gehad.
En inderdaad, Scarlet is een stuk goedkoper.
Whoppa gebruiker hier:

Daluren: 24h tot 12h / Spitsuren: 12h tot 24h
Voor zover ik weet kan ik 500gb gebruiken per maand tijdens de spitsuren en onbeperkt tijdens de daluren. Als ik dan boven die 500gb ga, word mijn download snelheid verlaagt tot 10mbps en upload tot 1mbps (enkel tijdens de spitsuren).
Dus tijdens de daluren is er geen datalimiet. Tijdens de spitsuren wel.
Dit alles is niet zo lang geleden verandert.

Edit: ze hebben ook een gids waar ze wat tips geven: dropbox enkel laten syncen in de daluren/ torrents direct uitzetten als ze gedownload zijn (telenet=leechers!), grote downloads plannen in de daluren,...

Ik heb ook net dit gelezen op hun site:
"Concreet beperken we (wanneer nodig) de bandbreedte voor P2P-verkeer in upstream tijdens de allerdrukste momenten. Zo kan iedereen een minimum aan upstream bandbreedte gebruiken"
Mag dit wel? (niet dat ik er hinder aan heb)

[Reactie gewijzigd door gangsta_playa op 5 januari 2016 21:40]

Vertragen van een type verkeer mag - zo lang ze maar geen onderscheid maken tussen aanbieders. In een denkbeeldig scenario: youtube vertragen mag niet, maar alle video services vertragen wel (op vlak van net neutraliteit ten minste)
Anoniem: 406468
@HuRRaCaNe5 januari 2016 22:33
Als je net neutraliteit aanhaalt als redenatie voor het vertragen van alle video services, dan sla je de plank mis: Net neutraliteit geldt voor ALLE BITS ongeacht de oorsprong, content, target, of andere factoren.

Het vertragen van alle video services, maar niet alle andere services, is directe en harde schending van net neutraliteit.

Bewerk: Een veel gehoord argument is dat het beperken van enkel videoservices bijvoorbeeld geen schending van net neutraliteit is. Dat is het dus wél, want je discrimineert op basis van content. Dat is nou precies hetgeen wat net neutraliteit hoort te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 6 januari 2016 16:56]

Zo kan je het inderdaad stellen, en ik kan niet anders dan daarmee akkoord gaan. Maar in de echte wereld zijn er soms heel legitieme redenen om bepaald verkeer te vertragen, en ander verkeer niet. Denk wifi op publieke plaatsen (in treinen bijvoorbeeld) dat ze graag beschikbaar én snel willen houden voor iedereen. Als een paar gebruikers wat videostreams bekijken in 1080p blijft er weinig bandbreedte over voor de rest van de trein, en "maak het internet dan sneller" is ook geen realistische optie zonder een enorme investering.
Ze limiteren het " P2P-verkeer in upstream" volgens gangsta_playa, dus theoretisch gezien zal al het zware verkeer waar veel data bij nodig is trager worden. Netflix, YouTube, filmpjes op Facebook, torrents, et cetera. Diensten die weinig data verbruiken (Whatsapp bijvoorbeeld) hebben dan geen last van deze 'cap', aangezien deze communicatie uberhaupt die hele cap nooit bereikt.
Anoniem: 406468
@HuRRaCaNe6 januari 2016 08:49
In 'de echte wereld' - waar ik het ook gewoon over had - kunnen ISPs inderdaad wel redenen verzinnen om selectief verkeer te beperken. Dat maakt het niet noodzakelijk of juist dat ze dit doen, en het is dan ook veelal een symptoom van slechte regelgeving (bijvoorbeeld 'net neutraliteit' dat vol met gaten zit in de VS) en gebrek aan concurrentie, met als enige doen het meer laten betalen van de gebruikers, voor minder. ISPs kunnen príma zonder selectief te beperken overleven, en zoniet, moeten ze voor iedere gebruiker maar wat bandbreedtje inleveren, als hun netwerk het niet aankan. Dat is de enige manier om congestie - als daar al sprake van is, in plaats van portemonneeisleegie - tegen te gaan.
Nope, dat is het niet. Voor zover ik mij kan herinneren mag men wel degelijk QoS toepassen (en dus bepaalde diensten afknijpen maar geen specifieke dienstverleners) om de stabiliteit van het netwerk te garanderen.
Dat is dan wellicht een uitzondering die her en der toegepast wordt, maar het is wel degelijk een schending van net neutraliteit per definitie.

QoS kan tevens toegepast worden op ALLE bits ongeacht oorsprong of content. Toepassen van bepaalde QoS regels op enkel video maar niet op muziek is per definitie schending van net neutraliteit, en geeft - ongeacht de reden ervoor - een discriminerend effect op alle aanbieders van dergelijke content in vergelijking met andere types content.

Het hele punt van net neutraliteit is om dat te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 6 januari 2016 16:54]

Ik heb er zelf weinig last van.
Totaal verbruik: 836 GB

Abonnement: Internet Fiber 200 (Whoppa)

De Telemeter toont je verbruik tijdens piek- en daluren (incl. verbruik Wi-Free).
Goed om te weten: je verbruikt volume door te surfen, en ook via streaming (bv. Yelo TV).

Verbruik piekuren (12u tot 24u): 367 GB

Verbruik tijdens piekuren meer dan 500 GB? Dan surf je tijdelijk trager (10 Mbps) tot je Telemeter weer op 0 staat. Je behoudt je onbeperkt volume.

Verbruik daluren (24u tot 12u): 469 GB

Altijd volledige surfsnelheid en onbeperkt volume.
"De verhoging is nodig door het toegenomen verkeer op het netwerk, claimt de provider."We verwachten van het internet dat het altijd en overal supervlot gaat. Maar de laatste jaren wordt het internet steeds intensiever gebruikt. En dat vraagt om een alsmaar straffer wordend netwerk", aldus de provider. Dat zou om investeringen vragen die de prijsverhoging nodig zouden moeten maken. Telenet is een zusterbedrijf van het Nederlandse Ziggo. Beide providers zijn in handen van Liberty Global."

.... right!!! we willen steeds meer en daardoor wordt het duurder - logisch toch?
Behalve dan dat er toch nog zoiets bestaat als "technische ontwikkeling" waardoor netwerken en CPUs sneller worden, harde schijven en kaartjes groter - en dat tegen gelijke of lagere prijzen.
Wat jammer dat Telenet nog niet van dat verschijnsel op de hoogte is!
Beste,

Telenet is bezig met, waar je misschien al van gehoord hebt, het vernieuwen van al zijn verdeelpunten, versterkers, nodes, routers en alles wat het maar te doen heeft om het netwerk te versbeteren.
En nu spreek ik niet over zo'n pietlullig in-huis routertje, neen ik heb het over de routers die een huis in beslag nemen, en dit over het hele land, of vlaanderen althans.

Zoals je hieruit al kan afleiden zijn dit enorme kosten, en daaruit komen uiteraard prijsverhogingen, tuurlijk zijn deze minder leuk voor ons als klanten maar hopelijk heb je na het lezen hiervan toch wat meer begrip.
en die kosten hadden ze vroeger niet ofzo? vroeger deden ze geen verbeteringen? inderdaad... net niets van aan... En ik geloof niet dat de koper en glasvezelfabrikanten onder druk staan, minder winst maken omdat ze duurder geworden zijn.
Dat is allerminst een goed excuus. Onacceptabel En schandalig zelfs. Waarom? Omdat dit al lang in de prijs berekend behoord te zijn. Upgrades, onderhoud, etc. Daar is de winst die ze jaarlijks boeken voor. Niet om die nog eens even snel te cashen van de abbonees, opdat ome directeur zichzelf nog even een extra bonusje kan toeschuiven. Dit valt onder geen beding goed te praten. Het probleem is echter, dat Belgen van nature te timide zijn om echt voor zichzelf op te komen.

Voorbeeld, mn vriendin is een vlaamse en woont in België. Ik ben een Nederlander, en woon vooralsnog in Nederland. Deze en vorige maand heb ik problemen met m'n mobiele service provider Vodafone. Ik wilde 2 maanden restitutie omdat ik m'n telefoon noch abbonnement gedurende die tijd niet normaal heb kunnen gebruiken. Abbo is 50 euro per maand. M'n vriendin zei dat ik dat nooit ging krijgen, en dat ik het maar moest laten gaan. De Nederlander in mij accepteert dat allerminst, en ik heb dus daadwerkelijk restitutie ge eist én gekregen.

Voorbeeld van m'n belgische maten, 1 had een probleem in z'n garantie periode met een laptop. In plaats van gebruik te maken van z'n rechten heeft ie het zelf maar opgelost. En dat heeft hem geld gekost. Zo heb ik nog vele andere voorbeelden van jullie timiditeit tegenover de Nederlanders.

Niet zeggende dat alle Belgen zo zijn uiteraard, maar toch wel het overgrote deel dat ik ontmoet heb. En dat is waarom dit soort bedrijven over jullie heen lopen.
Beste,

Jouw argument houdt enkel steek als Telenet tot nu toe gratis of goedkoop was. Aangezien klanten nu al gigantische bedragen moeten neertellen is jouw redenering natuurlijk compleet absurd. Telenet maakt al decennia stapels winst en kan heel makkelijk het netwerk vernieuwen.

Het mag dan misschien snel internet zijn, maar de prijzen zijn compleet van de pot gerukt als je ze vergelijkt met pakweg Scandinavische landen (waar een netwerk aanleggen en onderhouden echt wel een pak meer geld kost) of zelfs met de Aziatische groeilanden.

Dus neen, de enige reden van dergelijke prijsverhogingen is méér winst maken en verder profiteren van hun monopolie. Ik wens jou dus wat meer begrip van de echte wereld toe.
De klant wilt maar 1 ding: zijn diensten goed gebruiken, de klant betaald een x bedrag voor iets en dat moet gewoon goed werken. Indien ze het nu niet goed voor elkaar hebben doordat bepaalde wijkcentrales niet goed werken dan is dat niet het probleem van de klant.
Wat doet Telenet ( en ook andere providers hoor, hier in NL krijg je dezelfde onzin verhalen te horen ) ze willen meer geld en zeggen de boel te gaan verbeteren.
Ik geloof jou / telenet direct indien er gezegd wordt dat ze alles gaan verbeteren, maar waarom moet de klant daar de dupe van zijn? De klant die bijv al 10jaar lang elke maand zijn rekening op tijd betaald.

Is er aan de klant gevraagd van: ej vind je het goed dat je 2 euro per maand meer gaat betalen, dan kunnen wij aan de slag met dit en dat? Volgens mij niet hoor.

Nu is het leuk dat jij dit als smoes opnoemt: ze gaan de wijkcentrales verbeteren.
Maar wat was dan de smoes bij de vorige verhoging? Ik kan me namelijk herinneren dat een x aantal maanden geleden hier ongeveer hetzelfde nieuwsartikel voorbij kwam, anyway, de prijs die werd in ieder geval verhoogd.
Was dat om alle wijkcentrales te perfectioneren? Zo ja, wat gaan ze nu dan doen? Zo nee, wat hebben ze bij de vorige verhoging gedaan dan?

Nee joh, ik weet niet of jij alleen klant bent of bij telenet werkt, maar het deugt gewoonweg totaal niet wat jij zegt. Hier in NL zouden de klanten het bedrijf verlaten en/of uitlachen indien dit de smoes zou zijn.

Ps. dit is geen persoonlijke aanval op jou hoor, want jij weet ook niet wat ze er echt mee doen. Dit zal gewoon een ''verhaaltje'' geweest zijn die jou verteld is namens Telenet.
Onderhoud / service etc zit allemaal in je maandelijkse kosten verwerkt namelijk, het is niet zo dat hun 0,0 in een onderhoud potje hebben zitten hoor. Tenzij 1 of andere directeur dat onderhoud potje beheert en er maandelijks een x aantal miljoenen naar 1 van zijn privé rekeningen gaat, want dan begrijp ik inderdaad dat ze de klanten nog verder willen uitkleden en daar een gepaste smoes voor hebben.

Anyway nogmaals: het klopt niet:P

Echt zo van: koop nu een Audi A5, alles is perfect snel en mooi. Je koopt het en krijgt een maand later de melding: ja alles is veroudert en je moet even meer betalen want dan gaat het tenminste wel goed en/of beter werken. Om toch zo heel lief en coulant te zijn mag je ook je trotse Audi A5 weer terug geven aan ons hoor want wij ''snappen'' het wel indien je niet akkoord gaat...
Klopt niet toch?

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 januari 2016 06:33]

Anoniem: 167912
@Core2Quad6 januari 2016 08:56
Ook de prijzen van die routers dalen alleen maar en dit zijn geen nieuwe kosten, ook vroeger werden deze gemaakt.
Bovendien: een investering wordt afgeschreven over een aantal jaren en niet in 1 keer.
Het echte probleem is het monopolie van telenet op de kabel.
Die kosten betaal je normaal met je winst... maar ja, als je die doorsluist naar de Amerikaanse moedermaatschappij dan moet je je klanten dubbel laten opdraaien om je product up-to-date te houden !
Met het project "de grote netwerf" hebben ze hun prijsstijging van vorig jaar al verdedigd. Dat kan je 1x gebruiken, maar niet elke keer opnieuw.
Alleen jammer dat zo'n zaken niet echt opgaan voor een bedrijfsnetwerk. De schaal waarop een ISP werkt is er echt niet goedkoper op aan het worden hoor.
Tuurlijk wel, anders betaalden we nu 2^10x zo veel als in 1995 om een maandje te internetten, en da's zo'n 80000 gulden per maand.
Ook niet te vergeten: als de mensen idd steeds meer willen, dan hebben ze dus ook een groter abonnement nodig, waardoor Telenet al meer verdiend. ;-)
Toegenomen verkeer? Wie meer verkeer maakt dan toegestaan moet nog steeds bijbetalen. En de datalimieten werden nochtans niet opgetrokken!

Net als een cafébaas de prijs van het bier zou verhogen omdat de glazen beter leeggedronken worden. Duh.

[Reactie gewijzigd door Nicolaswvl op 5 januari 2016 21:14]

groot gelijk. Het extra verkeer zou al in hun abonnementen gerekend moeten zijn. De enige reden voor prijsverhoging zou inflatie mogen zijn, en dan natuurlijk ook niet meer dan de inflatie.
Het extra verkeer zou al in hun abonnementen gerekend moeten zijn

Dat is een bekende misvatting. Het verkeer is gebaseerd op een gemiddeld/typisch gebruik. Vrijwel niemand gebruikt zijn limiet, emn de prijzen zijn daarop berekend. Anders zouden de prijzen veel, en echt heel veel, hoger zijn. Die limieten zijn er enkel om chronische grootverbruikers/uitwassen te voorkomen.

Als het gemiddeld/typisch gebruik toeneemt, nemen de prijzen ook toe.

Verder is inflatie ook maar een arbitrair gemiddelde. Er zijn altijd producten die meer of minder stijgen. Als de lonen en/of belastingen in die sector sterker stijgen dan de inflatie, uit zich dat ook in de prijzen.
Anoniem: 406468
@Armin6 januari 2016 08:52
Dat is een bekende misvatting.
Nee, het is een ideaal, een principe. Als je iets aanbiedt voor een bepaalde prijs, moet je datgeen ook gewoon kunnen leveren. In andere situaties zou zoiets diefstal heten, maar om een of andere reden komen ISPs er mee weg.
Het verkeer is gebaseerd op een gemiddeld/typisch gebruik.
Dit is niet alleen geen rechtvaardiging, maar ook nog eens incorrect: ISPs zijn meer dan in staat om voor de meeste gebruikers te leveren, ver boven gemiddeld. Dat doen ze echter niet, want geld. Als ze jou meer kunnen laten betalen voor minder, onder het mom van 'congestie' (dat iemand daar in 2016 nog in trapt), dan doen ze dat natuurlijk.
Naar analogie met je met metafoor denk ik dat als je het met een café uitbater vergelijkt, Telenet redeneert dat er nu net veel meer bierglazen worden verkocht/getapt en of ze nu half leeg zijn, helemaal of een andere maat... Het maakt niet uit ze hebben meer afwas dan ervoor!
Alle gekheid op een stokje ,... Het mag wel is gaan ophouden met die verhogingen.
Het lijkt erop alsof er amper in het netwerk geinvesteerd wordt. Mbit-prijzen zijn echt niet meer zo hoog als een paar jaar geleden (met hun volumes in ieder geval zeker niet onredelijk bij de transits die ze hebben) dus de inkoop van traffic zal het niet zijn, om maar niet te spreken van alle verkeer dat via peering afgehandeld kan worden.

Lijkt een beetje op het bbned netwerk, ooit een keer neergooien en daarna amper meer naar omkijken om outdated apparatuur een keer te vervangen (want het werkt en niemand klaagt). Vervolgens komt men erachter dat de investering toch echt niet meer uitgesteld kan worden en de klant is de sjaak :z
Ze zijn echter wel degelijk bezig met investeren ;)
Een 500 miljoen investering die ze de grote netwerf noemen (2014-2019):
https://corporate.telenet...iga-netwerk-voor-iedereen
"Door het investeringsproject kan het netwerk op termijn internetsnelheden van minstens 1 gigabit per seconde aan. Zowel residentiële als zakelijke klanten zullen supersnel kunnen up- en downloaden"

"Vlaanderen is de eerste regio in Europa waar een 1GHz netwerk van deze omvang uitgebouwd wordt en komt resoluut hierdoor resoluut bovenaan de lijst van regio's met de beste digitale infrastructuur van Europa."

"150.000 versterkers en 1.8 miljoen andere componenten vervangen"


Ze zijn ook al bezig met de nieuwe router te testen bij bepaalde mensen thuis. Eentje met AC Wifi, mogelijkheid tot 1 Gbps enzo ;) Hij zou "binnenkort" breder beschikbaar moeten worden:
http://www.zdnet.be/nieuw...-uit-naar-eerste-klanten/

maar om hier elke keer de prijs voor te verhogen.. Tsja.. Telenet kan dat enkel doen omdat de concurrentie niet goed is.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 januari 2016 22:19]

De grote netwerf is toch gewoon een goede marketing stunt om hun vervagingsinvestering in de kijker te zetten. Vroeg of laat moesten ze toch iets doen aan hun kreupel netwerk. Telenet kan anders geen docsis 3.1 uitrollen want hun netwerk kan dat niet aan.

Ter vergelijking Proximus investeerde in 2014 alleen al 950 miljoen euro in zijn netwerk. Ik moet wel toegeven dat hun netwerk veel groter is, maar 100 miljoen euro investeren per jaar is gewoon niets.
Het is dan natuurlijk maar de vraag waarin ze dat geïnvesteerd hebben. Heb je de bron van dat bedrag?
Zit hun mobiel netwerk daar bv ook bij?
Die 500 miljoen op 5 jaar tijd gaat enkel om dat "giga netwerk" te bekostigen.

En uiteraard is het ook een groot marketing verhaal. Enkel zie je bij Telenet er wat voor terug (hogere snelheden & verhoging van data limiet in de afgelopen jaren) en bij Proximus niet echt..
Vraag me af waar Proximus gaat staan qua snelheid als Telenet met 500 Mbps & 1 Gbps abo's gaat afkomen.. Hopelijk niet te ver..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 januari 2016 22:45]

1 gb per sec ha! Ik haal nu nog geen 50 Mbps via WiFi. Op kabel graak ik wel aan 100 Mbps en meer. Maar een hele kabel door je huis leggen is ook niet Nieks. En die bakjes die je in je steker steekt, schijnt ook niet echt goed te werken.
Ikzelf gebruik continue powerline (die bakjes in het stopcontact).
Werkt bij mij perfect! Veel hogere snelheden dan WiFi en stabieler. :-)
""Vlaanderen is de eerste regio in Europa waar een 1GHz netwerk van deze omvang uitgebouwd "

is het nou 1 GB of 1 Ghz ....
Het wordt een 1Ghz netwerk (waarschijnlijk 1.2GHz zelfs), waarmee 1Gbps snelheden mogelijk worden. Dit wordt vaak onterecht door elkaar heen gebruikt.

De frequenties op een kabelnetwerk lopen meestal van 0 tot 860MHz, bij Telenet was dat lange tijd zelfs nog maar tot 600MHz. Alle apparatuur in het access netwerk heeft die specificaties - daarom is het ook een dure operatie om een netwerk te 'verbreden' naar hogere MHz. Meeste kabelaars doen dit evolutionair, waarbij ze bijvoorbeeld in etappen de versterkers vervangen door nieuwe generatie (met 1.2GHz breedte). In een periode van jaren (5 tot 10 jaar) wordt een 860MHz netwerk zo gemigreerd naar een 1.2GHz netwerk (vaak aangeduid met 1GHz).

Zoals al door andere forum leden aangegeven, had Telenet een ouder netwerk dan bijvoorbeeld UPC en Ziggo. Ook de topologie was anders. Daarom is gekozen voor een versnelde en grootschalige migratie naar een modern 1.2GHz netwerk.

Een dergelijk netwerk kan vervolgens (omdat er meer internet kanalen gebundeld kunnen worden) snelheden van 1Gbps faciliteren. Dat wordt door Telenet ook benoemd in hun campagnes. Overigens is dat in principe ook met een 860MHz netwerk mogelijk, maar dan zul je bijvoorbeeld de analoge TV kanalen moeten afschakelen om ruimte te krijgen.

En met Docsis 3.1 kan dit theoretisch en op termijn zelfs naar 10GB. Daarvoor zijn uiteraard nog meer maatregelen nodig (bijv op het gebied van capaciteit).
Zijn er ook prijsstijgingen bij de business Fluo abonnementen? (Ik neem aan van wel :))
Anoniem: 697215
@DenBeke6 januari 2016 06:08
Fluo home 200/15 in 3 pack = +1,67 euro

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee