Valve heeft nieuwe itemverkooppunten, Item Stores genaamd, geïntroduceerd. In deze winkels kunnen spelers ingame-items en bepaalde workshop-items kopen voor prijzen die de ontwikkelaar van de game zelf vaststelt.
De Rust Item Store is de eerste in zijn soort. Daar zijn niet alleen ingame-items te vinden die al bekend waren, maar ook bepaalde Steam Workshop-items die door gebruikers zelf gemaakt zijn. Volgens een post van Valve-werknemer Doug Lombardi wordt de opbrengst van workshop-items verdeeld tussen de maker van de content en de ontwikkelaar van de game. Hoe die verdeling eruitziet en wie dat bepaalt, is niet duidelijk. Bij items van de ontwikkelaar zelf gaat de hele opbrengst naar de studio. Lombardi geeft zijn uitleg op de gesloten gameontwikkelaarsgroep op de Steam Community, aldus Gamasutra. Niet iedereen kan een workshop-item plaatsen op de Item Store; hiervoor is goedkeuring van de ontwikkelaar vereist, soortgelijk aan hoe dat nu werkt bij Team Fortress 2.
Wellicht wordt de infrastructuur die Valve hiermee opzet in de toekomst gebruikt om betaalde mods tot onderdeel van Steam te maken. Het zou niet de eerste poging van Valve zijn om ervoor te zorgen dat modmakers worden betaald voor hun content. Valve-medewerkers hebben tegenover Kotaku al laten weten dat ze nog steeds interesse hebben in het concept.
De Item Store is geen nieuw concept. Studio's implementeren al langer microtransacties voor items, maar Valve neemt simpelweg werk uit handen van de ontwikkelaars. Zij hoeven zich door de introductie van de Item Stores niet meer bezig te houden met het maken van hun eigen stores en ook niet met de integratie van de Steam Workshop in die stores. Een etalage van de Item Store verschijnt automatisch op de productpagina van de game.
Naast het gemak van implementatie voor ontwikkelaars hebben Item Stores grote invloed op de Community Market. Die blijft namelijk gewoon bestaan naast de Item Stores. Op de Item Stores bepalen ontwikkelaars wat er voor een item betaald wordt, waardoor de Community Market er een geduchte concurrent aan kan hebben. Dit is direct het geval bij Rust; de prijzen liggen in de Item Store op het moment van schrijven beduidend lager dan op de Community Market. Met de invoering van de Item Store kunnen ontwikkelaars dus direct invloed uitoefenen op de marktwaarde van hun ingame-items.