Met Firefox 42 introduceert Mozilla zijn eerste officiële 64bit-browser voor Windows. Ook is het nu mogelijk om in de privacy-modus websites geen trackingcookies meer te laten installeren, wat in de praktijk neerkomt op het blokkeren van banners.
Gebruikers met Windows en de 64bit-versie van Firefox 42 moeten het wel doen zonder ondersteuning voor Java en Silverlight. Mozilla kondigde kortgeleden al aan de ondersteuning voor npapi-plug-ins aan het eind van 2016 in alle versies van de browser te beëindigen. Het is niet mogelijk een 32bits versie te upgraden naar een 64bit-variant. Deze laatste zal rechtstreeks gedownload en apart geïnstalleerd moeten worden.
Ook is het privébrowsen aangepakt. Het is nu mogelijk om 'Bescherming tegen volgen gebruikers in privévensters' aan te vinken bij browsen in privacy-modus. De andere optie 'Websites vragen niet te volgen' is de oude 'Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden'-optie. Het verschil zit erin dat de laatste optie vraagt niet te volgen, met andere woorden: de 'do not track'-functie. De bescherming tegen volgen maakt daarentegen gebruik van een door de anti-volgorganisatie Disconnect aangeboden lijst voor het herkennen en blokkeren van trackers. Als de functie gebruikt wordt, verschijnt er een schildpictogram in de adresbalk links naast het internetadres.
De ingebouwde wachtwoordmanager kan nu ook data en wachtwoorden van Microsoft Edge, Internet Explorer en Chrome importeren, waardoor switchen makkelijker moet worden. Net als in Chrome kan het geluid van tabs nu ook individueel gedempt worden en wordt de source code van een pagina niet meer in een los venster, maar in een aparte tab geopend. Ook heeft WebRTC enkele verbeteringen meegekregen, zoals ipv6-ondersteuning. Op het gebied van personalisatie is het nu mogelijk om een foto of ander plaatje toe te voegen bij de gebruikers. De hele lijst veranderingen is op de Mozilla-website te vinden.
Privacy-opties in Firefox 41 en Firefox 42