Microsoft reageert op privacybezwaren in Windows 10

Microsoft heeft uitgelegd waarom het allerlei apparaat- en gebruiksgegevens verzamelt in Windows 10. Volgens het bedrijf worden de gegevens gebruikt om snel updates te kunnen uitrollen en voor personalisatie, maar is de verzamelde informatie niet herleidbaar naar personen.

Met een blogpost reageerde Microsoft op de claims van privacyschending die Windows 10 al enige tijd ten deel valt. Het bedrijf uit Redmond wil benadrukken dat het verzamelen van gebruiksgegevens bedoeld is om het besturingssysteem beter te maken, en dat gebruikers te allen tijde de controle blijven houden over wat er precies wordt verzameld.

Specifiek geeft Microsoft aan dat er alleen anonieme gegevens worden verzameld, waaronder het apparaat-id, het type apparaat dat wordt gebruikt en crashgegevens als er iets niet functioneert. Met die gegevens voorhanden wil Microsoft sneller software-updates kunnen uitrollen. Tevens belooft het bedrijf dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er persoonlijke gegevens worden verzameld, en dat gegevens nooit worden gebruikt voor advertenties.

Ondertussen worden er wel gegevens verzameld over hoe mensen hun Windows 10-apparaten gebruiken. Zo kan informatie worden gebruikt voor woordvoorspelling en om informatie te tonen over onderwerpen waar de gebruiker in is geïnteresseerd. Wie niet wil dat gebruiksdata wordt vergaard kan dit uitzetten, aldus Microsoft.

Verder gaat Microsoft de standaardinstellingen voor Family Safety aanpassen; deze functionaliteit zal standaard meer zijn toegespitst op tieners dan op kleine kinderen. Met Family Safety kunnen ouders 'meekijken' met hun kinderen, maar er waren klachten over de hoeveelheid data die wordt doorgegeven. Het idee is dat er bij tieners minder noodzaak tot controle is dan bij kleine kinderen. Microsoft belooft in de toekomst nog nieuwe features voor het bedrijfsleven uit te brengen, gebaseerd op feedback van gebruikers.

Microsoft ligt al enige tijd onder vuur als het gaat om privacy in zijn nieuwe besturingssysteem, onder meer omdat enkele malen is gebleken dat er data wordt uitgewisseld met servers van het bedrijf. Zo wordt de zoek- en informatiedienst Cortana ingezet om gebruiksgegevens mee te verzamelen. Er wordt weliswaar toestemming voor gevraagd, maar ook zonder toestemming lijkt er communicatie plaats te vinden met de servers. Alhoewel Microsoft zijn beleid heeft uitgelegd op zijn blog, zijn specifieke vragen omtrent deze informatie-uitwisseling nog niet beantwoord.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

28-09-2015 • 20:07

299

Reacties (299)

299
283
216
16
1
0
Wijzig sortering
Voor de telemetrie-functies is geen opt-out beschikbaar. Microsoft zegt daar over:
Our enterprise feature updates later this year will enable enterprise customers the option to disable this telemetry, but we strongly recommend against this.
Ofwel, niet-enterprise-klanten krijgen deze optie ook niet.
ShutUp10 disabled de services volledig (contact met dec team gehad)
ShutUp10 disabled de services volledig (contact met dec team gehad)
ik vroeg me af, is er in windows10 ook een firewall of anders een HOSTS file waarmee je bepaalde URLs blokkeerde voor al het uitgaande verkeer?
Hosts file zelfde als altijd
Dankjewel, opgeslagen (op Win 7) ;-)
In mijn app worden crashreports ook verzonden naar mijn sever en kijk ik mijn logfiles na of er hier en daar nog wat te verbeteren valt. Dit staat ook in mijn privacybeleid. Ik denk dat 50%+ van de web gerelateerde apps dit toepassen en ook vermelden in hun privacybeleid, zoals Faceboog, Twitter, Instagram alle Google apps enzv. Wat is het verschil met Windows 10? Dat is gewoon een heel uitgebreide app.

Zolang Microsoft het netjes en duidelijk in het privacybeleid zet lijkt het mij geen probleem, alleen omdat Windows 10 behoorlijk groot is lees je het privacybeleid niet 1, 2, 3 door en wordt meestal domweg op Akkoord geklikt. Alleen tijdens de installatie van Windows 10 mag wat duidelijker worden aangegeven wat er standaard aan staat en niet 'forceren' de bijna automatische keuze 'Snelle installatie' klikken...
Zoals vermeld aan het einde van het artikel:
Microsoft ligt al enige tijd onder vuur als het gaat om privacy in zijn nieuwe besturingssysteem, onder meer omdat enkele malen is gebleken dat er data wordt uitgewisseld met servers van het bedrijf. Zo wordt de zoek- en informatiedienst Cortana ingezet om gebruiksgegevens mee te verzamelen. Er wordt weliswaar toestemming voor gevraagd, maar ook zonder toestemming lijkt er communicatie plaats te vinden met de servers. Alhoewel Microsoft zijn beleid heeft uitgelegd op zijn blog, zijn specifieke vragen omtrent deze informatie-uitwisseling nog niet beantwoord.
Alles is dus niet netjes en duidelijk, en dat is een groot probleem. Of MS heeft communicatie/PR mankementen, of MS verbergt iets.

Google is niet bepaald populair meer op Tweakers. Best. Maar hoe is het cursieve anders dan Google's beleid? Vinden we het oké dat steeds meer bedrijven een beleid ontwikkelen, waarbij nee niet meer gelijk staat aan nee? Het is een kwestie van vertrouwen, en dat wordt hier geschaad.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 13:52]

Ik vind het echt ongelofelijk hypocriet het gezeur omtrent privacy schendingen in Windows 10 (en dat is niet omdat ik het allemaal wel oké vind)!

Er wordt werkelijk al jaar en dag hetzelfde gedaan bij partijen als Google, Apple, Facebook en ga zo maar door, maar nu is het Microsoft die met Windows 10 meer gegevens verzamelt over hoe het systeem wordt gebruikt waar je overigens gewoon de mogelijkheid bij krijgt om ze uit te schakelen en dan is het hek ineens van de dam... 8)7

Overigens ben ik absoluut geen voorstander van het massaal verzamelen van gebruiksgegevens, zeker niet als het privacygevoelig is, maar laten we nu niet doen alsof Microsoft ineens de boeman is. Het lijkt wel alsof Microsoft altijd het pispaaltje is zodra men de kans krijgt. Ik ben van mening dat ze de laatste jaren veel beter bezig zijn dan in de beginjaren van Windows. Het is ook zo'n beetje de laatste partij die hiermee begint en eerlijk gezegd zijn ze er redelijk transparant in. Vergeet niet dat Google al meerdere keren onder grote druk hun beleid heeft moeten aanpassen.

Waar Microsoft zeker wel van beschuldigd mag worden is van hun slechte communicatie, maar dit is al heel lang een probleem. Ze zijn vaak nogal te laat en knullig in hun verklaringen van bepaalde manieren van beleid of problemen met hun producten en diensten... :Y)

[Reactie gewijzigd door R0KH op 23 juli 2024 13:52]

Wat ik erg er aan vindt is dat zelfs wanneer je de privacy switches uit zet, dus je kiest ervoor om geen data door te sturen , deze het alsnog doet.
Wanneer je dan de adressen in je hosts file naar bvb 127.0.0.1 laat verwijzen , dan stuurt hij nog steeds data door.
Dus ze hebben hun best gedaan om ongeacht de keuze van de gebruiker , nog steeds data door te sturen.
Dat zou betekenen dat MS de dns regels niet volgt..heb je hier nog een bron van naast je eigen constatering?
Het gaat vermoedelijk om dit verhaal en wederom lijkt dit nogal wat overtrokken te worden in andere media zoals wel vaker gebeurd. Het gaat om data dat door Cortana, ook al staat het uit, toch word doorgestuurd naar Microsoft servers. Het gaat hierbij om een identificeerbare computer id wat op zich dus niet direct privacy gevoelig hoeft te zijn in de zin van persoonlijke informatie.

Zoals ik al eerder zei is het grootste probleem bij Microsoft dat ze niet altijd erg snel en duidelijk zijn in het verklaren van dit soort dingen, maar om er nu gelijk een gigantisch drama van te gaan maken.... :X

Verder is als aanvulling misschien dit artikel nog wel interessant om te lezen en tevens beter te begrijpen waar de privacy settings voor zijn en wat er precies mee gebeurd. :Y)
Uit je eerste bron:
"Other data was "impenetrable," preventing users -- and presumably malicious actors -- from seeing what data is sent to the company."

Er lijkt dus weldegelijk meer te worden verzonden, zelfs als je hebt aangegeven dit niet te willen, en encrypted, waardoor je niet weet wat.
Precies, we weten het niet, dus laten we dan ook geen aannames doen!

Daarnaast, gebruik je diensten van Google, Facebook, Apple? ;)
Wat is las was dat Microsoft je HOSTS kan bypassen op de een of andere manier die ingebouwd is in Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 13:52]

Als je eerst stelt dat MS slechts het pispaaltje is, en daarna stelt dat ditsoort gedrag ook van Google niet maatschappelijk geaccepteerd wordt, dan haal je toch je eigen stelling onderuit of ligt dat aan mij?

Wat mij betreft maakt de partij niet uit. Voor het verzamelen van gegevens van iemands privésysteem heb je gewoon expliciet toestemming te vragen. En als je die niet krijgt doe je het niet. Al het andere is op zijn minst zéér onbeschoft en in sommige gevallen misschien zelfs illegaal. En dat hier tegen geageerd wordt is dan ook alleszins terecht, ongeacht welke partij het betreft.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 juli 2024 13:52]

Dat is niet wat ik bedoel en begrijp je mijn punt dus ook niet.
Het gaat erom dat juist Microsoft altijd de volle laag krijgt en bij andere partijen wordt het schijnbaar wel gewoon 'geaccepteerd'.

Ja! een Google krijgt er ook altijd flink van langs als het om privacy kwesties gaat, maar het wordt door het gros nog steeds volop gebruikt en geaccepteerd. Bij Google gaat het overigens ook veel verder aangezien zei ook verdienen aan de gebruikersgegevens en dan heb ik het nog niet over Facebook gehad.

In de geschiedenis is Microsoft vaak behoorlijk gebashed door de community (terecht of onterecht) en ik vind het wat dit betreft nogal hypocriet, vandaar dus 'pispaaltje'.

En om nu gelijk mijn bovenstaande post als offtopic/irrelevant te modereren... ;(

[Reactie gewijzigd door R0KH op 23 juli 2024 13:52]

Het zelfde geldt toch voor Microsoft? Krijgt er nu ook flink van langs, maar wordt ook nog volop gebruikt door 'het gros'.
Je noemt zelf Google al, daarnaast heeft Canonical er onlangs ook flink van langs gekregen omtrent een privacy dingetje in Ubuntu. Apple ligt ook geregeld onder vuur en over partijen als Facebook zullen we maar helemaal niet beginnen... Het idee dat het alleen Microsoft is waar men de pik op zou hebben is wat mij betreft dus compleet uit de lucht gegrepen.
[...] daarnaast heeft Canonical er onlangs ook flink van langs gekregen omtrent een privacy dingetje in Ubuntu [..]
Cannonical maakt slechts componenten voor besturingssystemen, geen hele besturingssystemen. Dat is een cruciaal verschil. Als je in Ubuntu wat instellingen doet, kan je de Amazon-privacy-issues met gemak oplossen, trouwens.

[Reactie gewijzigd door Amanush op 23 juli 2024 13:52]

Microsoft heeft ook een advertentie netwerk, ging het maar alleen om advertenties, dan hadden we nog enige indicatie wat er precies met onze data gebeurt en wat de intenties zijn.
Anoniem: 399807 @R0KH29 september 2015 11:25
Alle gegevens zijn `privacygevoelig`. Van zodra je iets kunt doen met een ´gegeven´ kan het privacy aantasten. Zelfs geanonimiseerde gegevens hebben invloed. Ze kunnen leiden tot een wijziging in een TOS die niet in je voordeel werkt. Ze kunnen leiden tot veranderingen in hardware waar je niet op zit te wachten.

Data is nuttig omdat het een rauwe grondstof is en informatie zijn de bouwsels waarmee je nieuwe dingen kunt doen.
Ja ik vraag me af hoeveel mensen die zeiken over Windows 10 een Google account hebben of Facebook gebruiken.
Nou, ik in ieder geval niet.

Ik heb geen smartphone met iOS, Android of Windows Phone.

En geen OS van Apple of Microsoft (Windows) of Google (Chromebook).

En ik heb geen Facebook account.

Enige dat ik heb is een Twitter account (alleen publieke informatie) en mijn eigen domeinen voor mail.

En zo ben ik de gene die bepaald wat er met mijn data gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Lennie op 23 juli 2024 13:52]

Die leuke like dit met facebook of google+ e.d. op websites tracken ook jou gegevens middels cookies. No matter what you do, you are being tracked.

En idem voor twitter. Deze partij weet ook wat je doet buiten de eigen website om.
Gelukkig heb ik daar browser extenties voor. :-)
Ik wens je veel succes met werkelijk alles uit te schakelen. Dingen als addblock en social plugin blockers kunnen veel, echter onderschat niet hoe veel er kan worden getraceerd.

Wees niet verbaast als Google of Facebook ook een profiel van jou heeft, al ben je nog nooit op de site geweest (wat ik bij FB kan voorstellen, echter, wie heeft er nog nooit Google gebruikt :) ).
Zoals je van iemand op Tweaker.net mag verwachten heb ik best wel een behoorlijk beeld van de technieken die ze kunnen toepassen.

Ik durf zelfs wel te wedden dat ik meer ken dan jij.

De vraag is niet zo zeer of Google een profiel heeft. De vraag is kunnen ze de verschillende profielen die ze opgeboud hebben onderling kunnen koppelen en evt. koppelen aan een persoon of pseudoniem.

Google heeft waarschijnlijk van die partijen het meest volledige beeld van mij. Maar ze hebben geen toegang tot mijn gegevens. Ze hebben wel een profiel voor advertenties.

Dat is waarschijnlijk minder erg omdat ik best veel Google search en youtube gebruik. Dus als ik daar mee stop dan stopt het daar ook. Ik verkies die 2 diensten boven de concurrentie op dit moment en ben er niet aan gebonden.

[Reactie gewijzigd door Lennie op 23 juli 2024 13:52]

En omdat het "werkelijk al jaar en dag hetzelfde gedaan wordt bij partijen als Google, Apple, Facebook en ga zo maar door" moeten we het maar gewoon slikken en het maar goed vinden ?????????? Dacht het toch niet !!!!!!!!
Moet je eens zien wat er gaat en staat te gebeuren als wij als gebruikers anoniem gegevens gaan verzamelen bij Microsoft intern ...... dan wordt het gegooid op bedrijfsspionage en worden we opgepakt, verhoord door de inlichtingendiensten en komen er rechtzaken gevangenisstraffen geldboetes en wat al niet meer van dat ...

[Reactie gewijzigd door Hanzo op 23 juli 2024 13:52]

Ja dat zou ook bedrijfsspionage zijn. Het feit is dat je bij Microsoft expliciet of impliciet (door accepteren van de voorwaarden en geen opties uit te zetten) de toestemming geeft de gegevens te verzamelen. Inbreken bij een bedrijf en de gebruikers akkoord laten gaan met voorwaarden zijn twee totaal losstaande zaken
Ik heb het hier helemaal niet over inbreken gehad .. dat maak jij ervan !!.
En wie zegt dat er ook met de diverse opties uitgeschakeld dan ook geen, al dan niet anomiem, gegevens richting MS gaan .... en wellicht ook nog even verder dan MS alleen ... of controleer jij alles wat uit jouw computer, LT/ Tablet richting net gaat?
Anoniem: 166774 @R0KH29 september 2015 12:44
Als het product gratis is, ben jij het product. MS kan mekkeren wat ze willen, maar de data word doorverkocht. Zouden ze dan niet doen, verliezen ze miljarden aan inkomsten.
Het is een kwestie van vertrouwen, en dat wordt hier geschaad.
Euh, beetje psychologisch misschien, maar als dit jouw vertrouwen schaadt, hoe dacht je er dan over vóór dat je alle privacy opties uitzette?

:?

Kijk, je kunt het fenomeen lezen als:

A ) 'Microsoft doet aan gegevensverzameling',

of

B ) 'Microsoft regelt voor mij centraal opslag van MIJN informatie'

Qua bewerking hetzelfde, qua beleving totaal verschillend.
Vertrouwen is een raar fenomeen _/-\o_

Edit: maar uiteraard moeten alle geboden privacy opties correct functioneren.

[Reactie gewijzigd door geertdo op 23 juli 2024 13:52]

Het maakt niet uit of je er een eufemisme in de plaats voor wilt zetten. Zoals ik al zei: nee is nee. Ik betaal MS geld voor een product. Als ik dan aan een zogenaamd optioneel onderdeel niet wil mee werken, dan acht ik gerespecteerd te worden als nogmaals: betalende klant.
'Microsoft regelt voor mij centraal opslag van MIJN informatie'
Dat is precies de mentaliteit van Google. Wat is de mentaliteit van Google? Als deze knaap van Comcast. Steeds meer bedrijven gaan zo'n "ah toe nou, je wilt dit" houding aannemen, en dat is storend.
Allemaal leuk en aardig dat:
'niet te herleiden naar'
'niet voor advertenties'
'opties zijn uit te zetten'
'beter maken van produkt'

MS op hun blauwe ogen geloven dat dit naar eer en geweten worden ingevuld is ook zoiets voor een commercieel bedrijf wat 0,- verdient op de verkoop van current OS product range.

Grootste ergernis die ik blijf houden zijn de keihard geforceerde updates waar je helemaal 0,0 controle over hebt. Met name die 'programma tegen schadelijke software' eenmalige scan bende waar ik niet op zit te wachten waarbij zowel de inhoud als rapportage volledig onbend blijven.
Dat is toch gewoon een update voor windows defender. Dat lijkt me het minst van het hele probleem met betrekking op updates.
Nee, die bedoel ik niet.
Het zijn de maandelijkse:

Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software voor Windows 8, 8.1, 10 en Windows Server 2012, 2012 R2 x64-editie - september 2015 (KB890830)

Nadat u dit hulpprogramma hebt gedownload, wordt het één keer uitgevoerd om te controleren of uw computer is geïnfecteerd met bepaalde soorten schadelijke software (inclusief Blaster, Sasser en Mydoom). Eventuele infecties kunt u tevens met dit hulpprogramma verwijderen. Wanneer een infectie wordt aangetroffen, wordt de volgende keer dat u uw computer opstart een statusrapport weergegeven. Er is iedere maand een nieuwe versie van dit hulpprogramma beschikbaar. Als u het hulpprogramma handmatig op uw computer wilt uitvoeren, kunt u een exemplaar downloaden via het Microsoft Downloadcentrum of een onlineversie uitvoeren via microsoft.com. Dit hulpprogramma is geen vervanging voor antivirussoftware. U moet een antivirusproduct gebruiken om uw computer hiertegen te beveiligen

Een extra stand-alone scan van je complete systeem waar je 0 controle over hebt en IMHO voor veel mensen overbodig is. Dergelijke updates hoef/wil ik gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 23 juli 2024 13:52]

Dit hulpprogramma is geen vervanging voor antivirussoftware. U moet een antivirusproduct gebruiken om uw computer hiertegen te beveiligen
De Malicious software removal tool is een slecht iets omdat het niet je volledige antivirus vervangt? Ze geven het toch aan dat dat het geval is zodat daar geen twijfel over kan bestaan?
Met name die 'programma tegen schadelijke software' eenmalige scan bende waar ik niet op zit te wachten waarbij zowel de inhoud als rapportage volledig onbend blijven
Het is een programma wat draait op de achtergrond, net als talloze andere programmas die samen Windows maken. Ben je geinteresseerd te zien hoe het werkt? Draai het dan een keer manueel. Windows+R -> MRT.exe en je ziet precies wat het normaal verborgen doet

[Reactie gewijzigd door anargeek op 23 juli 2024 13:52]

Ik bedoel juist te zeggen dat het een extra iets is wat naast een AV moet draaien waarvan ik de meerwaarde niet zie.
Dergelijke extra tools/scans wil ik niet verplicht en buiten zicht/controle op mijn systeem hebben. MS/W10 bepaald wanneer dat gebeurt en dat bevalt mij niet, zeker niet als ik op de accu werk.

Ik had het voorheen zo ingesteld dat ik handmatig (2x per week) naar updates ging zoeken wanneer het mij uitkwam en bovenstaande update sowieso niet accepteerde. Draai hier Bitdefender en dat vind ik i.c.m. oplettend surfen, cookie control en popup blocker, genoeg.

Zoals je zelf al stelt:
Het is een programma wat draait op de achtergrond, net als talloze andere programmas die samen Windows maken.

Betreffende update is extra en ik heb gewoon liever een minder uitgebreide lijst met (onnodige) achtergrond taken.
Volgens mij moet het niet naast een AV draaien zoals je zegt, want jouw AV zet het als goed is uit. Dat er dan toch updates voor binnen komen zie ik niet als een probleem. Die O&O tool laat bij mij zien dat ie uit staat. Nu kan ik niet zeggen of hij wel of niet alsnog iets op de achtergrond doet behalve updates.
Windows defender wordt uitgezet zodra je een andere AV pakket installeert, deze op zichzelf staande updates vallen daar niet onder. Defender heeft dus verder ook niks te maken met deze maandelijkse 'tool'. Bij W7 vind ik het ook bijzonder opdringerig dat MS met die W10 notificatie update kwam. Een update die ik graag tegenhoud zolang ik daar geen interesse heb.

Laten we deze discussie afsluiten met de conclusie dat ik het vervelend vind dat MS het volledige beheer van updates heeft overgenomen. Daar wil ik nog aan toevoegen dat het een behoorlijk risico voor ze is zodra er een slechte/foute update doorgevoerd wordt. Een reden waarom ik altijd een paar dagen wacht met de installatie.
Soms zit de meerwaarde niet in wat je er persoonlijk van vindt, maar in het effect op Windows- en internetgebruikers als geheel. Die scan geeft Microsoft de mogelijkheid om o.a. botnets te bestrijden. Ook al zul je zelf nooit je pc hiermee laten infecteren, je hebt er toch wel baat bij wanneer er zo min mogelijk botnets zijn. Bijv. wanneer deze gebruikt worden om sites te DDOS-en.
Laat het nu net zijn dat heel veel gebruikers juist niet hebben betaald voor Windows 10 dankzij de gratis upgrade vanaf Windows 7 en 8... zou dat het dan misschien zijn.... :X

[Reactie gewijzigd door R0KH op 23 juli 2024 13:52]

Anoniem: 343802 @R0KH29 september 2015 09:09
Het is niet zo dat W10 gratis is omdat MS zijn geld nu vooral verdient met reclame inkomsten.
Dit is gewoon een strategische stap om een herhaling van Windows XP te voorkomen.
Daarbij zorgt een groter marktaandeel van W10 waarschijnlijk ook voor meer verkopen van Windows 10 Mobile apparaten.
Je hebt gelijk. Want Windows 10 is niet gratis, die kost gewoon geld (zij het minder dan vroeger). Windows 10 upgrade is het eerste jaar gratis. En hoewel mensen met een illegaal verkregen Windows 7/8/8.1 ook kunnen upgraden naar Windows 10, hebben ze daar nog steeds niet een legaal verkregen Windows 10 mee. Want ze zullen nog steeds de editie moeten komen willen ze legaal bezig zijn.

Je hebt wat dat betreft ook helemaal gelijk. Microsoft wilt de versie van Windows 10 snel dominant hebben waarbij de overige versies eerder weg gaan dan Windows XP.
En hoewel mensen met een illegaal verkregen Windows 7/8/8.1 ook kunnen upgraden naar Windows 10, hebben ze daar nog steeds niet een legaal verkregen Windows 10 mee. Want ze zullen nog steeds de editie moeten komen willen ze legaal bezig zijn.
Heb toch al verschillende illegale Windows 7 en 8.1 machines onder handen gehad die gewoon vrolijk upgraden naar Windows 10 met de melding dat de licenties 'activated' zijn. En misschien dat ze na een jaar komen met de melding dat ze toch niet zo legaal zijn, maar zover ik begrijp kun je nu gewoon gratis aan de Windows 10. Mits je goeie illegale versies hebt:P En dat is toch een beetje zuur voor alle mensen die braaf Windows 7/8/8.1 hebben gekocht voor de volle mep!
Jij betaald Microsoft voor een 'gebruiks licentie', dat betekend niet dat jij eigenaar bent van de software.

Denk daar maar eens heel diep over na wat dat precies betekend.

Vooral als je in ogenschouw neemt wat voor voorwaarden er zoals in de EULAs van Microsoft staan:
http://nichegamer.com/201...d-games-illegal-hardware/

Het is maar een kwestie van tijd dat ze dat ook met Windows gaan doen.

Microsoft kan gewoon een update pushen (er zijn er veel voor Windows en jij kunt niet zien wat er precies in zit voordat je het installeert ) en vanaf dat moment werkt de software misschien wel anders dan jij dat wil.
Het feit dat W10 als OS een allesomvattende 'app' is, is op zich al een heel groot verschil. Dat één app wat data bijhoudt is tot daar aan toe, maar Microsoft kan wel een een erg compleet beeld verkrijgen zo. Of ze het doen en/of moeten doen laat ik hierbij in het midden.
Ja en de grote vraag is dan:

Waarom er bij de Windows 10 updates plots niet meer vermeld wordt waar de updates voor dienen?

In ieder geval heb ik bij Windows 7 alle telemetrie updates opgespoord en uitgeschakeld, als ik contact wil met Microsoft dan mail of bel ik ze wel en als Microsoft iets willen weten dan vragen ze het maar gewoon..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 23 juli 2024 13:52]

Toen de eerste artikelen las was ik ook erg op m'n hoede bij de installatie, maar alle criterea in de artikelen kon je tijdens de installatie gewoon uitschakelen. Voor mijn gevoel "een storm in een glas water". Tenzij er alsnog echt backdoor info wordt doorgespeelt zoals wat Tweakers nu in dit artikel beweert, maar was Microsoft daar niet onmiddelijk mee op de koffie gekomen?
Juist, telemetrics... :z

"Cyber Threat Information Sharing" iemand?

Toch maar even inpikken, want Microsoft staat ook op de lijst waartegen deze aanklacht:

Many of these companies have previously claimed to fight for their users' privacy rights, but by supporting this type of legislation, they've made it clear that they've abandoned that position, and are willing to endanger their users' security and civil rights in exchange for government handouts and protection..

https://www.youbetrayedus.org/


de wet welke ze ondersteunen: https://www.congress.gov/...ress/senate-bill/512/text

Hierzo: http://www.bsa.org/~/medi...rshipDataAgendaLetter.pdf


Waar zijn de open source bedrijven? }>
Voor alle privacy bewust Windows 10 gebruikers, met deze tool kun je alle gegevensverzamelingen uitschakelen vanuit 1 venster: http://www.oo-software.com/en/shutup10
In plaats van dat mensen een tool gebruiken om zaken uit te schakelen; probeer je nou eens in te leven in hoe je graag zou willen dat jouw OS stabiel is & blijft en in hoeverre je mee wil/kan helpen aan verbeteringen.

Als het gaat over Linux, dan roept iedereen altijd dat het opensource is en dat je zelf kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Als het gaat over Kodi, kan je ook bijdragen. Als we het over iPhone & Android hebben; iedereen kan een SDK downloaden en developer worden en begrijpen waarom een OS op een bepaalde manier reageert en in hoeverre je wel/niet bepaalde zaken regelt.

Maar omdat het Microsoft is, marktleider in desktop OS en er een relatieve onwetendheid is over wat er al jaren wordt verzameld, is het nu ineens een hot topic om maar zoveel mogelijk de privacy van je PC te beschermen en allerlei zaken uit te gaan zetten. Totdat je een probleem hebt, een topic op GoT opent en van toeten noch blazen weet omdat je tool A, B en C hebt draaien die mogelijk allerlei zaken hebben uitgezet of elkaar dwars zitten.

Ik kan je vertellen, op basis van bestaande GPO's en documentatie van Microsoft, dat zaken als telemetry en aanvullende logging al mogelijk zijn/waren sinds forest functional level Server 2008. We hebben het hier dus over informatie die Microsoft al 7 jaar geleden "in place" heeft gezet om bepaalde inzichten te krijgen hoe men omgaat met produkten van Microsoft, niet in de laatste plaats de Office-suite.

Alleen door dit soort ontwikkelingen/communicatie, heeft Microsoft niet alleen Office beter kunnen ontwikkelen maar ook de OS'en voor consumenten en voor bedrijven. Ook aanvullende software, zoals een Exchange, Sharepoint, Office365 etc. hebben baat gehad bij bestaande logging die standaard al aanstond en waar men vroeger niet over viel.

Vergeet ook niet dat Microsoft bepaalde certificeringen en bewijslast heeft als het gaat over de data-integrity van Europese burgers/bedrijven. Maar omdat het niet expliciet vermeld staat in de EULA van je OS (en 99% van de mensen de EULA niet eens leest), is het maar meteen privacy-inbreuk en moeten we ons wapenen tegen het grote boze Microsoft.

Lang verhaal kort: tools van derde partijen zijn ontzettend leuk en simpel om te gebruiken maar zonder eigen/zelfstandig inzicht in de techniek, voeren we nu dus een discussie die Microsoft al jaren aan heeft staan en waar niemand over viel.
Het is niet "ineens" een hot topic, dit zat er al jaren aan te komen...

Er zijn in de afgelopen jaren meerdere relletjes geweest over MS en Privacy issues. Maar het publieke bewustzijn was inderdaad nog laag, dus die speelden zich voornamelijk af in de tech-community.

In de afgelopen jaren is de publieke bewustwording over dit soort zaken echter enorm toegenomen. In het bijzonder door de enorme privacy schendingen die plaats vinden bij mobiele telefoons, al dan niet door de fabrikant / de ISP

Idem vanwege allerlei afluisterschandalen, veiligheidsdienstpraktijken (NSA, Edward Snowden onthullingen) en de wetgeving in de Verenigde Staten die bedrijven dwingt gegevens af te geven, ook als de klant en de servers waarop die gegevens zich bevinden zich niet in de VS bevinden..

Windows 10 verzameld veel meer gegevens dan vorige versies, met name Windows XP en Windows 7 waar de meeste gebruikers waarschijnlijk vandaan komen. Windows 8 was nou eenmaal niet zo succesvol.

Die gegevens worden worden ongevraagd en zonder het zelfs maar te melden naar Microsoft gestuurd. (EULA telt niet, is een lachertje)

Microsoft is erg onduidelijk over wat er precies verzameld wordt, kleineert het probleem en verteld halve waarheden zoals:
"de gegevens die we verzamelen zijn anoniem want niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker, alleen naar een specifieke computer." waarbij voor het gemak maar even vergeten wordt dat voor de meeste gebruikers geld dat 1PC = 1 Gebruiker, en anders is het sowieso toch noch oncomfortabel dichtbij, zodat het niet anoniem is.
"Je kunt het uitzetten" waarbij niet verteld wordt dat sommige dingen zich niet uit laten zetten.
Er zijn mensen die dit soort dingen als liegen bestempelen.

Dit is niet ineens een hot topic. Hier zijn gewoon een aantal zaken bij elkaar gekomen waardoor dit nu ontploft. Terecht overigens, Microsoft had dit kunnen zien aankomen en dit veel beter kunnen aanpakken. Gewoon na installeren een kort en bondig overzicht scherm met welke gegevens om welke reden naar Microsoft gestuurd worden plus de mogelijkheid het uit te schakelen. De verklaring mag best een beetje wervend zijn, als er maar linkjes bijzitten naar de feiten en details voor diegene die het echt wil weten.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 13:52]

1. Jawel. Anders was het al bij Google, Facebook en Apple gebeurd.

2. Die wordt gevraagd. ALS je niet op 'Express' klikt. Daar onder is een optie die je kan selecteren en dan krijg je een hele vragen lijst.
DIE eerste selectie zit wat verborgen, eens, maar het is niet ongevraagd.
Dan nog zit er een 'keylogger' voor diagnostics op in Win 10. Dat gaat mij toch echt te ver. Zo zitten er nog allerlei andere zaken in wat erger was dan in Windows 7 of 8.
Dit wil ik niet, ik als gebruiker wordt er niet beter van. Ik wil een OS wat licht is en simpel werkt met weinig poespas eromheen. Het enige waarom ik uberhaupt nog op Windows zit is omdat ik niet om DirectX heen kan, ik hoop ook ten zeerste dat SteamOS snel echt van de grond gaat komen en dat alle AAA titels ook op dat platform uitkomen.

En dan blijft het maar hopen dat Valve niet ook 'the big three' achterna gaat...
Die "Keylogger" zit/zat alleen maar in de Beta/Preview releases, om hele logische redenen (het zijn TEST releases) en dat staat ook duidelijk aangegeven als je voor een Preview release kiest.
ALU hoed? Het gaat mij er niet eens om of bedrijven gegevens misbruiken. Ze hoeven het gewoon niet te weten. Net zoals de overheid niet alles over mij weet.

Het is een keuze die ik maak, ik wil dat er zo min mogelijk gegevens weggesluisd wordt naar bedrijven die ik niet persoonlijk ken, naar overheden waar ik nog nooit contact mee heb gehad.

Waarom? Dat hoef ik niet eens te vertellen, wij hebben hier in Nederland de vrijheid om deze keuze te maken en die maak ik hier dan ook. Wij hebben recht op privacy en ik wil dat recht niet uit handen geven.

Hier is niks geen ALU hoedje aan, het is mijn recht. Ik hoop ook ten zeerste dat het allemaal helemaal niks uitmaakt en de bedrijven wel te vertrouwen zijn die alleen maar geld willen verdienen.

Maar eens zullen wij het waarschijnlijk niet worden en dat is goed, dan worden altijd beide kanten van de zaak belicht. Alleen was jouw eerste argument in dit bericht een drogreden, 'bij anderen niet dus hier ook niet' en het tweede argument klopt dus ook niet helemaal omdat er dus nog wel andere zaken in Windows te vinden zijn. Nu had ik het blijkbaar fout over de keylogger en daar bied ik hier ook mijn excuses over aan.
Wat mij heel erg opvalt en irriteerd in deze tijden is dat zoveel mensen de kant van een bedrijf kiezen. Je ziet het ook met vakbonden en milieu organisaties, er wordt op gespuugd, door burgers zelf. En dat in een tijd waarin het meer nodig is dan ooit.
Marketing. Apple is geen bedrijf maar het is je vriend geworden.
Als je een computer of telefoon van een bepaald merk hebt draag je daarmee je identiteit uit.
Dit zou terecht geweest zijn als MS, jou privacy zou schenden.
Ik draag op Linux en OSS bij door relevante configuratie en foutmeldingen te verzamelen en backtraces te maken en waar mijn kennis afdoende is de code in te duiken en een patch voor te bereiden. Dit gecombineerd met een fatsoenlijke bugreport is een goede bijdrage aan het project.

Dat je PC wat recente gebruiksgegevens bijhoudt en na een crash aanbiedt om dit naar Microsoft te versturen om het probleem op te lossen is heel wat anders dan dat er een continue gegevensstroom naar Microsoft gaat. Dat laatste schiet zijn doel volledig voorbij.

En het gaat MS sowieso geen zak aan wat ik met mijn PC doe. Als ik tegen fouten aanloop wil ik zelf kunnen bepalen of en welke context ik erbij wil geven. Dat dat invloed heeft op hoe goed ik dan geholpen kan worden spreekt voor zich, maar is wel mijn eigen keuze.
Misschien niet in "jouw" straatje: KB3069114 is "MS Only" maar was afgelopen maand een behoorlijk issue vanwege de uitrol van MS15-098 op Windows 8 en 2012 machines.

Windows 8 wordt officieel niet meer ondersteund (3 jaar geleden kwam SP1, oftwel 8.1 uit).

Moeten alle bedrijven welke wél 8.0 draaien (met vaak duizenden clients) maar hopen/wachten op een upgradepolicy?

[Reactie gewijzigd door Will_M op 23 juli 2024 13:52]

Je zegt het het zelf. Bij linux KAN je er aan bijdragen , bij MS MOET je er nu aan bijdragen. Zelf al zet je alle switches uit.
Een prachtig verhaal. Maar Microsoft is nog steeds niet in staat om dit aan de gebruiker uit te leggen en vertrouwen te scheppen waarom ze dit doen. Dit is volgens mij het grootste probleem waardoor het zich tegen hun gaat werken.
Maar is dat doordat mensen niet zoeken en/of ineens erg argwarend zijn of is dat omdat het niet is vrijgegeven? Want ondertussen is er aardig wat informatie beschikbaar (een heleboel is ook uitgebreid nadat Win10 op de markt kwam) en lijken sommigen (al dan niet met eigen agenda) een aversie tegen MS te hebben, wat de discussie bemoeilijkt.
Microsoft zorgt er op deze manier voor dat mensen argwanend worden. Als het allemaal zo eerlijk en natuurlijk is wat ze hier doen, hadden ze gewoon de gebruiker duidelijk en helder kunnen informeren. Gewoon een duidelijke tekst met ja/nee knop.

Niet achteraf in een hoekje wegduwen, onduidelijk zijn, en de default op "alles verzamelen" zetten. Dat is misleiding. Het is de wereld op zijn kop wanneer een gebruiker zelf uitgebreid onderzoek moet gaan doen om zijn privacy te beschermen. Het verzamelen en opslaan van gegevens dient opt-in te zijn, niet opt-out. Zo staat het zelfs in de telecom wet.
Waarom is het delen van mijn wifi wachtwoord met al mijn skype contacten/facebook vrienden nodig?
Waarom is mijn encryptie-key opgeslagen in de cloud? Heeft geen zak te maken met stabiliteit/ error reporting.
Dit is een (opzich best wel handige) feature om het gemakkelijker te maken om je wifinetwerk te delen met je vrienden voor als ze op bezoek komen ZONDER achter het wachtwoord te komen. Het is een eigen keuze die je maakt, je wordt niks opgedrongen en het gaat al zeker niet volledig automatisch zonder tussenkomst èn toestemming van de gebruiker. Wat is er dan mis mee?
Het staat standaard aan dat is er mis mee,

De doorsnee thuisgebruiker klikt gewoon volgende tijdens de setup en heeft geen benul wat er achter de schermen allemaal gebeurd.
het vinkje 'Delen met mijn contacten' staat standaard UIT, alleen het wifi-sense systeem staat standaard aan zodat je kan verbinden met de netwerken die jou vrienden hebben verbonden. Dus ook onder de volgende-rammers' onder ons is dit geen probleem. Je moet het vinkje bewust aanzetten. En 'Delen met mijn contacten' is echt geen moeilijke technische computerterm hoor.
Ja, het staat standaard aan op de manier dat je de mogelijkheid hebt om de checkbox "Netwerk delen" aan kan vinken wanneer je het watchwoord heb ingevoerd in je wifi netwerken.

Het is niet alsof elk netwerk van jou plotseling gedeeld wordt.
Volledig akkoord maar je moet het even vanuit een ander standpunt bekijken. Het succes van zaken zoals iPhone en iPad is dat het zogezegd werkt zonder iets te moeten configureren, dat vinden de meeste mensen gewoon super!

Wij, als tweakers, bekijken dit natuurlijk helemaal anders. Diegenen die zoiets niet willen, hebben meestal wel voldoende tech kennis om terug te vinden hoe ze dit kunnen afzetten.

Terwijl een gewone gebruiker, de overgrote meerderheid dus, absoluut niet wil zoeken hoe hij zijn wifi-netwerk eenvoudig kan delen als z'n vrienden op bezoek komen. Dus geeft hij al z'n bezoekers het paswoord van z'n netwerk, wat dus veel onveiliger is dan de wifi-sense.

Dus ik kan de keuze van MS wel begrijpen.
Daar hebben we gewoon een separaat gasten netwerk voor op een apart vlan die niet naar het interne netwerk gerouteerd wordt.

Ik blijf graag zelf baas op mijn netwerk. Daar ben ik geen inmenging van wie dan ook voor nodig...
Ja, prima oplossing voor iemand die een gast-netwerk kan opzetten. De meeste gebruikers weten nog niet hoe ze hun netwerk kunnen beveiligen. Ik kan bij 2 buren connecteren op de wifi met het default router-paswoord dus ...
Tja dat zie je vaak...

Ik vergelijk het maar met mijn kinderen, een van de kids heeft nu de periode "ik kan niet zelf eten" terwijl we al gezien hebben dat ze dit wel kan...

Nu kan ik natuurlijk als ouder daarin mee gaan en het kind maar voeren maar dit bevordert de zelfstandigheid niet.

Opvoeden is lastig, zeker als het volwassen mensen betreft maar ik denk dat hier nog een schone taak ligt voor veel IT'ers...
Let wel, hiervoor ben je natuurlijk wel de ondersteuning van je management nodig, en daar schuilt het grootste probleem omdat daar vaak de grootste kinderen rondlopen op dit gebied...

Net als in het stukje waar ik naar link in mijn reactie van 10:27, mensen doen ook de moeite niet meer.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 23 juli 2024 13:52]

Tja, je kan natuurlijk niet verwachten dat de bedrijfswereld zorgt voor de IT-opleiding van alle werknemers als dit geen toegevoegde waarde heeft voor hun job.
En de IT-wereld evolueert nog altijd tegen een hoog tempo zodat je dit niet kan opvangen door opleidingen op één moment (bv onderwijs).

Dus ofwel zorg je er zelf voor dat je mee kan met nieuwe technologie, er is voldoende info beschikbaar op internet.

Ofwel sta je de verantwoordelijkheid af aan de maker van het product en volg je blindelings hoe deze zijn producten aanbiedt. Dit is dan dikwijls ten koste van een aantal zaken zoals privacy. "Het werkt out-of-the-box en een kind kan er mee omgaan" is spijtig genoeg een trend die begonnen is met iPhone, iPad e.d. en steeds meer volgers krijgt, dus begrijpelijk dat MS deze strategie ook volgt.
Hier praat je wel tegen beter weten in. ;) Maar weinig mensen hebben een gastennetwerk. Voor de doorsnee gebruiker is het een prachtige feature. Voor mensen zoals jij is het allemaal makkelijk uit te zetten. Prima toch?
"Daar hebben we -- Ik blijf graag".

Ja, leuk, maar die features worden niet speciaal voor jou gemaakt (als individueel).

Het begon met een standaard "waarom" en nadat je hier antwoord op heb gekregen kom je met persoonlijke situaties waarom het voor jou niet handig/wenselijk is. Als Microsoft zijn OS voor elke situatie gaat programmeren (IF GUEST NETWORK IN RANGE -> DISABLE WIFI SHARING). dan denk ik dat ze wel even bezig zijn.
Dus inbreuk op privacy en geen eigen baas over eigen netwerk is de norm en dus normaal?

Ik denk dat dat de omgekeerde wereld is...

Iets met gebruiker die knopje wil zodat alles vanzelf gaat, de vraag is wil je dan nog zelf op het knopje drukken of moet iemand anders dat voor je doen?

Ik druk graag zelf op de knopjes en ben van mening dat meer mensen dat eens zouden moeten doen.

Lees ook eens: http://cio.nl/it-beheer/88835-it-support-kan--te-goed--zijn
Als dat het geval zou zijn ben ik het met je eens maar ik dacht dat de reactie van xFeverr al aanduidde dat het geen inbreuk is op privacy? Meningen verschillen uiteraard.

Ik denk dat u bijv. alles standaard uit wil hebben met de optie om het zelf op te zoeken/te activeren? Zonder popups?

Euh, als het goed is hebben we het alleen nog over wifi PW sharing toch? Dat heel Windows 10 vol zit met controversiële features is wel duidelijk. :P
Ok even een vraag hoor, maar ik heb geen gast-netwerk. Ben ook niet van plan deze te maken (heb andere projectjes:P).
Als ik deze functie nou uit heb staan, maar een vriend/kennis die regelmatig op bezoek komt niet. Betekend dit dan dat onbevoegden (vrienden van hem of haar) ook toegang tot mijn netwerk krijgen door een soort massive password sharing waar ik geen controle op heb?
Als dit klopt dan is dat wel het einde van wpa2-personal denk ik zo... :(
Lees wat er staat
Als ik deze functie nou uit heb staan, maar een vriend/kennis die regelmatig op bezoek komt niet. Betekend dit dan dat onbevoegden (vrienden van hem of haar) ook toegang tot mijn netwerk krijgen door een soort massive password sharing waar ik geen controle op heb?
Ligt aan jezelf. Toets jij het wachtwoord in? Zo niet, dan hebben ze je password sowieso al en kunnen ze het toch delen met de rest van de wereld. Toets je het zelf in dan zet je natuurlijk geen vinkje (staat standaard uit) bij 'Delen met mijn contacten' en is er in dat opzicht niets veranderd aan de werking als vorige Windows versies.

Ze kunnen het achteraf nogsteeds inschakelijken in de instellingen, maar ook dan hebben ze het wifi password nodig om het delen in te schakelen.
toch kreeg ik updates zonder toestemming,
starte mijn pc opnieuw op zonder toestemming ( na x aantal dagen )

heb moeite moeten doen om updates uit te zetten in windows services.

mn pc mag eens in de 6 maand een restart doen
Dat je geen updates wil is jouw keuze, onterecht vind ik maar bon ...

Maar wat is er mis met het herstarten van je toestel één of 2 keer per maand? Het is nu niet dat dit uren duurt en met Windows 10 is een groot deel van je open apps terug automatisch beschikbaar na het opstarten (bv websites in Edge).

En dat je toestel vanzelf herstart, daar word je tot vervelens toe aan herinnerd dus het is niet onverwacht.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 672930 op 23 juli 2024 13:52]

je herindering wordt naarmate uitstelling steeds korter.
ok het is een stuk sneller dan vroeger
maar je raakt veel data kwijt tijd3ns een restart denk bijvoorbeeld aan renderen
Maar je zit toch niet dagenlang met één proces te renderen, of wel? Dan kan je perfect tussen 2 sessies even herstarten en ben je niks data kwijt.

Je kan trouwens de reboot-schedule beperkt aanpassen en indien nodig de automatische reboot zelf stoppen
zo af en toe wel, maar daarbij komt ook n og kijken dat je met windows update niet meer kan bepalen welke update je wel of niet wilt.
in geval van de laptop van mn vrouw, heeft dat er voor gezorgd dat er problemen waren met drivers, vanwegen een bug, in de laatse driver versie.

plus na mijn ervaring instaleert windows update veelal rommel
Delen omdat het handig is en wordt overigens ook pas gedaan nadat je expliciet toestemming geeft om te delen. Wifi Sense via diverse tooltjes uitzetten heeft dus weinig effect als je al niet via Wifi werkt of op nee hebt geklikt.
Al sinds er in programma's wordt gevraagd om gegevens te verzamelen voor verbetering van het produkt, kies ik nee. Dat is mijn eigen keuze op mijn eigen hardware. Updates vind ik prima, maar ook dat was altijd mijn eigen keuze.

Op Windows 7 en 8 kom ik die keuze ook maken. En daar zit de crux. Dat is me in Windows 10 afgenomen. Daarom ben ik kritisch.

[Reactie gewijzigd door bartvdn op 23 juli 2024 13:52]

Ondertussen zit de telemetry software ook in Windows 7 en 8
Die je niet hoeft te instaleren, ook al is het misschien verstandiger om het wel te doen.

Het feit dat express setting niet alles volledig uitzet en dit niet onder 1 menu staat en mensen dus zo'n tool overwegen was niet zo handig.

Deze reactie van Microsoft is ook nog eens vrij laat naar mijn idee.
Alleen heb je niet echt de keus. Want een aantal dingen zijn als important patch, zonder uitleg over toegevoegd functionaliteit, doorgevoerd.
Zover ik weet stond er bij de win 7 updates of er wel of geen telemetrie (achtig iets) is toegevoegd kun je zeggen welke important update het is? (die het dus niet deze info erbij heeft gezet)

(welke je nogsteeds kan weigeren te instaleren als he alleen telemetrie is indien gewenst).

Wil graag dat ervoor deze rommel ook een duidelijkere aan/uit optie was.

[Reactie gewijzigd door Freyaldo op 23 juli 2024 13:52]

Ik wist het slechts van horen zeggen. Maar ik vond het volgende: http://www.infoworld.com/...-run-may-be-snooping.html
Zie halverwege: "Which leaves the "Important" KB 2952664 patch" ... "it adds a program to the Windows Task Scheduler called DoScheduledTelemetryRun".
Bedank ga op onderzoek uit.
Mocht het meevallen, dan hoor ik het graag!
Jouw link zegt dat er in task scheduler een extra task werd neergezet, deze kan je gewoon veranderen, dus op eerste gezicht een storm in een glas water tenzij het meer doet.
Dan moet je hem dus wel eerst zien en verwijderen. En dat voor een important update.
Je moet het inderdaad er achter komen dus het blijft smerig, maar het was om 03:00 dan is mijn computer meestal uit, dus reageerde vanuit mijn positie, en het blijkt dus een optional update te zijn (ben bezig met de reacties te lezen op de MS-site).

(optional als in, je zou hem in theorie kunnen weigeren alls je nooit van plan bent up te graden naar een nieuwe windows( aangezien het upgrade-proces vergemakkelijkt))

[Reactie gewijzigd door Freyaldo op 23 juli 2024 13:52]

@ ArmEagle:

Je bent er nog 5 vergeten :)

KB3068708

KB3022345

KB3075249

KB3080149

KB2882822

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 23 juli 2024 13:52]

Ondertussen zit de telemetry software ook in Windows 7 en 8

En niet enkel recent via een KB-update of zo, zoals sommigen denken. Zoals MAX3400 aangeeft al jaren. Omdat Microsoft van businessmodel verandert wordt er nu meer aandacht besteed aan gegevens verzamelen, en zal men waarschijnlijk ook meer verzamelen, maar het is niet nieuw. Ook diverse gratis software zoals Windows Live Essentials deed dat al in 2011. Geen Tweaker kennelijk die het opgevallen was ...

Ik zou dus bijna zeggen dat diverse Tweakers door de mand vallen, omdat ze kennelijk al die jaren niet wisten dat er annonieme statistieken geupload werden O-)

Overgens valt het tot nu toe reuze mee met het aantal knopjes dat zogenaamd nodig is in Windows 10. Als je niet meedoen aan de CEIP is vrijwel alles al geblokeerd. Dat is maar liefst één schuifje dat je moet overhalen.
Er schijnt dan nog wel een manifest gedownload te worden, maar geen uploads. Of dat een bug is weet ik niet, maar de twee servers zijn gewoon in het KB-artikel vermeld. Dus als Tweaker zet je die anders in je hosts-file en als system-admin blokeer je die anders gewoon in je firewall. Ook dat is iets wat al jaren gangbaar is.
Men moet gewoon beseffen dat wanneer software gratis is maar er wel een miljoenen bedrijf achter zit, dat er dan op een andere manier betaalt moet worden. In dit geval door de onwetende gebruikers data afhandig te maken die verkocht kan worden aan advertentie bedrijven.
Heb zelf gewoon nauwkeurig alle "spyware" via de ingebouwde opties uitgezet en ben me gewoon bewust dat ik geen criminele activiteiten moet regelen via een Windows pc.

Daarnaast geef ik er weinig om dat ik doelgerichter reclame krijg (kan zelfs nuttig zijn). En volgens het bericht is het zo dat Microsoft niet duidelijk zegt dat er nog functies aan blijven staan. Vgm wordt hiermee bedoelt dat het in het OS niet duidelijk aan gegeven wordt. Waarschijnlijk heeft MS zich echt wel goed ingedekt en staat hierover echt wel iets verstopt in de Agreements.
In dit geval door de onwetende gebruikers data afhandig te maken die verkocht kan worden aan advertentie bedrijven

Onjuist!

Microsoft expliciet verkoopt noch gebruikt zelf deze data niet voor advertenties.
Als dat het geval is is er dus geen enkel probleem aangezien het alleen intern gebruikt wordt om Services te verbeteren. Het betekent dus ook dat het gerechtvaardigd is dat ze ook een betaalde versie hebben van Windows 10 met alle zelfde functies. Het is dus een voordeel dat er zoveel teruggestuurd naar MS wordt.
Ik zou dus bijna zeggen dat diverse Tweakers door de mand vallen, omdat ze kennelijk
ze waren druk bezig nigatief te zijn op google XD
terwijl microsoft hun inhaalde via rechts.
verwijder kb295264,kb2999226,kb3021917,kb3035583,b3068708,kb3075249,kb3080149
Aangezien je privacy zo belangrijk vind neem ik aan dat je ook geen Android smartphone gebruikt, Facebook hebt en geen Google gebruikt als zoekmachine?
Anoniem: 126717 @ikuhhh28 september 2015 21:30
Om eerlijk te zijn vind ik dat een dooddoener.
Je hebt een OS nodig op je apparaat. Dat is een feit waar je niet omheen kan.
Maar vrijwel elk OS logt en stuurt door, en zelfs als je bijvoorbeeld linux gebruikt ben je niet zeker van je privacy want programma's kunnen spul doorsturen. Zoniet dan doen de pagina's die je bekijkt het wel.
Wat heb je aan een computer zonder verbindingen? In de meeste gevallen niet veel.

Ik heb de telemetry op mijn Windows 7 uitgeschakeld. En vecht nog steeds met de Windows 10 download die ik na teruggaan naar 7 continu nog steeds om mijn oren krijg.
Maar voor mijn werk heb ik Windows nodig...
Gewoon KB3035583 deïnstalleren en het gezeur is over...

Daarna deze update verbergen en niet opnieuw installeren...
Werkt niet, dat heb ik al gedaan. Ook wat andere KB's verwijderd, sleutel aangemaakt in het registry, etc. Alleen een nieuwe installatie zal de truuk doen.
Vergeet niet dat het hele doel van internet is dat mensen interconnected zijn, AKA data doorsturen naar derden.
In dit geval gebeurd het door gratis software waar je gewoon mee akkoord bent gegaan. Het is gewoon zo dat met een moderne OS je niet achter kunt blijven en je wel online functies in moet bouwen zoals cortana.
Persoonlijk 3 x nee ;)

Oh en als aanvulling natuurlijk WinXP (maar dan de Kassa variant :+ )

[Reactie gewijzigd door BenGenaaid op 23 juli 2024 13:52]

Deze blogpost had helemaal niet nodig geweest als je je gebruikers gewoon verteld wat je wilt.

Bij installatie had dit allemaal wat subtieler gekund ipv hoppa alles aan en ook al zet je het uit, dat staat je machine nog steeds te broadcasten.
Dit staat niet standaard aan, het staat aan als je voor "Express settings" kiest, wat 1 van de 2 keuzes is.
Heb je de express install knop gezien? Het is de enige knop op dat scherm, het alternatief is een zin niet gemarkeerde of onderstreepte tekst waar je op kan klikken. Microsoft wilt absoluut niet dat mensen dingen uit zetten.
En dat is het zelfde bij: "inloggen met je Microsoft account" tijdens de installatie. Als je dat niet wil moet je eerst op "Nog geen account, maak er hier één aan" (of zoiets) klikken. Daarna krijg je pas de optie "inloggen zonder MS account"
Als Microsoft dat niet wou, dan had Microsoft nooit die knopjes noch de optie gegeven om niet de express install te doen. Dus het is onzin als je dat zegt.

Ze laten je kiezen: snel aan de slag of even alles aanpassen. Het is uiterst gebruiksonvriendelijk om met een gigantische lijst met vragen af te komen als je je nieuwe Windows 10 PC voor het eerst start. Ik vind het prins opgelost zo
Je begrijpt het punt niet denk ik, de opties zijn er wel maar het gaat erom hoe dat MS het brengt. Dat is niet helemaal eerlijk en een beetje sneaky allemaal.
Ook zorgt dat er juist voor dat veel mensen achterdochtig worden en daardoor deze "paniek" ontstaat. Als MS vanaf het begin daar meteen duidelijke keuzes in geeft en voor de geïnteresseerde een tekst met wat uitleg over hoe en wat er verzameld wordt, dan was het allemaal wel meegevallen. Althans, dat is wat ik denk.
Ik snap dat je MS wilt verdedigen, maar voor deze kwestie zie je een belangrijk ding over het hoofd.

Gebruikers betalen goed geld voor Windows. Een nieuwe kopie voor 10 kost nog altijd hetzelfde, als niet meer, dan zijn voorgangers. Van dat geld verwacht men nu eenmaal service en discretie. Nu wilt MS dus dat diezelfde klanten ook nog mee werken aan telemetrie. Het oude bedrag vragen voor je OS, maar toch hopen op meer data van gebruikers, is het fuseren van het zuur van MS, en het zuur van Google. Waar is het zoet? En waarom wilt MS nu telemetrie data vergaren? Er is een verklaring hiervoor. Een tijd terug had MS een groot deel van zijn intern test team ontslagen. En dat uit zich nu in dat MS denkt dat ze die bezuiniging op de schouders van de klant kunnen leggen. What the hell???

Microsoft's Operating Systems Group reportedly affected "immediately" by layoffs
http://www.windowscentral...ected-immediately-layoffs
Het zoet is te vinden in het feit dat binnen enkele uren de problemen bekend zijn bij bv nieuwe updates en deze kunnen worden opgelost. Dat is ook 1 van de dingen die ze in de blogpost hebben gezet. Ze kunnen zo snel inspringen, bij Insiders testen en daarna uitrollen. Daar ging vroeger toch wel meer dan een week overeen.
Daarvoor hoef je alleen een exclusief insiders programma te laten draaien, en dat je als klant daar heel bewust voor moet kiezen (opt-in dus). Het bieden van opt-out is een kwalijke zaak.

Zoals ik al zei, MS maakte simpelweg de keuze om deze taak bij de klant te leggen, zodat er intern in het bedrijf kon worden bezuinigd.
Helaas is het zo dat opt-out de standaard is in de VS, programma wordt in de VS gemaakt waardoor dit standaard op opt-out staat.
Het is niet omdat het Microsoft is, het is omdat ze zeer sneaky zijn. Ze kunnen het gewoon netjes vragen aan de gebruiker, in plaats van standaard alles aanzetten en gebruikers zich in bochten laten wringen om dingen uit te zetten.

Doordat ze het zo verstoppen (de "kleine lettertjes" methode) krijgen ze de schijn tegen, en dat is toch echt hun eigen schuld. Daarmee suggereer je dat je iets te verbergen hebt.
Gebruikers "in bochten laten wringen". Ik denk niet dat de gemiddelde gebruiker zoveel moeite heeft met het openen van de Instellingen en op "Privacy" te klikken. Daarbij staat dit niet standaard aan, maar is het een van de 2 voor geconfigureerde opties, je kan ook nog altijd voor "Aangepast" kiezen.
Om alles uit te zetten dien je in de kleine uithoek de aangepaste optie kiezen. Daarna denk je wellicht klaar te zijn, maar nee, dan nog dien je terug naar het config scherm te gaan om daar nogmaals een paar dingen uit te zetten.

Dat is in bochten wringen en het bewust zo ontwerpen dat juist veel "gemiddelde" gebruikers dit niet veranderen. De voor Microsoft gewenste optie wordt zo soepel en makkelijk mogelijk gemaakt, en privacy bewuste instellingen zo moeilijk mogelijk.
Grappig mijn development machine van het werk is een Macbook Pro met OS X en thuis heb ik nog een andere dev machine staan waar ik voornamelijk Linux (debian) op draai. Om nog maar te zwijgen over de 10 tal linux servers die we in productie hebben.

Die dingen zijn retestabiel en ongelooflijk betrouwbaar - ergo de reden waarom we deze gebruiken - zonder dat ik allerhande telemetrische data moet versturen of allerhande zaken moet delen.

Mij persoonlijk boeit het niet dat men data verzamelt - zolang het maar anoniem blijft - maar ik heb ook niet het gevoel dat je stabiliteit enkel kan garanderen door dergelijke opzet.
Ubuntu probeerde een keer op een "opt-out-manier" anoniem gegevens te versturen naar amazon-servers wanneer je een zoekopdracht typte in je startmenu zodat je meteen kon zoeken op het internet. Ze kregen meteen de hele community over zich heen en als ik me niet vergis is dat in de volgende release (die standaard om de 6 maanden komt) opt-in geworden.

Verder kan ik me geen 1 voorbeeld bedenken waarbij een open source linux distributie of 1 van de veelgebruikte open source pakketten ongevraagd telemetry versturen. En als ze crash-gegevens willen gebeurt dat altijd met een pop-up vooraf,

Van OS X heb ik geen idee.

[Reactie gewijzigd door Oerdond3r op 23 juli 2024 13:52]

Geloof het maar, sinds er een (regelmatige) connectie is, worden er gegevens over en weer verzonden.
Dat kan gebruiksstatistiek zijn, over het aantal malen opgestart tot locatie / persoonsgegevens van de gebruiker.
De vraag privacy is pas wijd opgepakt sinds Snowden er mee naar buiten kwam, en ineens 'iedereen' zich er bewust van werd.
( wat voor het grootste deel van de bevolking maar tijdelijk was, want de meeste zullen de term PRISM niet eens meer herkennen )
'privacy' is voor veel mensen weer teruggevallen naar "ik wil niet aangekeken worden op straat"

Je kunt mij iig niet wijsmaken dat een OS met interconnectie daar geen gebruik van maakt op enige manier
@MAX3400 je krijgt van mij een +3 met een boost, aangezien je de woorden uit mijn mond haalt.

Op één of andere manier heb ik altijd iets meer vertrouwen in een Microsoft gehad, in plaats van een Google. Puur om het feit dat Microsoft meestal betalende diensten heeft, Windows 10 wordt als service aangeboden, en deels als goedmakertje van de kritieken van Windows 8.

Normaliter moet er gewoon betaald worden voor zo'n upgrade van Windows. Hun voornamelijke inkomen worden dus niet uit het vergaren van gegevens van gebruikers, maar door de verkopen van software en hardware.

Het bedrijf biedt tenslotte niet overvloed aan gratis services, wat een Google wel doet en tenslotte terug verdient moet worden.

Wanneer Windows 10 mobile op volle sterkte zal zijn, zal ik zeker naar een Windows Mobile telefoon gaan overstappen.
Dat vertrouwen HAD ik ook. Maar nu is er de vrees dat Microsoft een nieuw Google wordt: alles gratis maar dan wel alles delen.
Ik denk dat het eerlijk gezegd nog wel mee gaat vallen, na ja ik hoop het in elk geval.

Hopelijk heb ik gelijk en was Windows 10 voornamelijk om het consumenten vertrouwen terug te winnen gratis het eerste jaar, daarnaast duwen ze hun diensten toch meer je strot door, die pas echt functioneel zijn als je een Office 365 hebt (OneDrive, Office).

Maar deels is het ook een beetje onze eigen schuld, doordat Google zoveel gratis aanbiedt (in ruil voor je privacy) is het inmens populair, omdat het beter is dan aanschaffen. En vraag me ook af of de gemiddelde consument door heeft, hoeveel gegevens een bedrijf wel wilt weten van je, ik heb het idee van niet.
Het verschil tussen gebruikers-"bijdrage" bij Linux en bij MS is dat het bij Linux a) opt-in is (je doet pas meer als je zelf wil) en b) voor iedereen duidelijk is wat er met jouw gegevens gebeurt (want open source), terwijl bij MS a) je standaard héél wat informatie doorgeeft en b) niemand weet wat MS er zèlf mee doet, noch wat ze allemaal afgeven aan de spionagediensten.
Als het gaat over Linux, dan roept iedereen altijd dat het opensource is en dat je zelf kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Als het gaat over Kodi, kan je ook bijdragen. Als we het over iPhone & Android hebben; iedereen kan een SDK downloaden en developer worden en begrijpen waarom een OS op een bepaalde manier reageert en in hoeverre je wel/niet bepaalde zaken regelt.
Er gaan hier nogal wat zaken mank in je vergelijking en claims:
-- Bijdragen aan een gratis OS door er zelf code voor te schrijven of in te zien. Wat heeft dat te maken met als gebruiker van een betaald OS, al je privacy vrijgeven aan het bedrijf dat het OS schrijft? Ik snap de link totaal niet tussen die 2 :?
-- De telemetry die verplicht en/of default aanstaat in Windows 10 is veel en veel uitgebreider dan die van eerdere Windows versies. Behalve het feit dat eerdere windows versies niet zulke uitgebreide telemetry hadden, was de telemetry ook nog eens optioneel en standaard UIT. DAT is waarom iedereen daar nu over valt. Jouw claim dat dit al aan stond in eerdere versies is voor zover ik weet simpelweg onjuist.
-- Jij stelt dat het goed is dat er gegevens over gebruikers verzameld wordt, omdat het product dan beter gemaakt kan worden voor gebruikers. Ten eerste: dat is een aanname, Microsoft is closed source, ook in hun markt analyse, dus je kunt helemaal niet weten of het verzamelen van de data daadwerkelijk nut had. Met de metro interface van Windows 8 in het achterhoofd, durf ik wel het tegenovergestelde te claimen. Ten tweede: je gaat compleet voorbij aan de negatieve consequenties van het verzamelen van zo ongeveer alle data en informatie over gebruikers. Die hoef ik hopelijk niet uit te leggen?
-- Met Snowden in het achterhoofd, is het zo ongeveer zeker dat alle Westerse geheime diensten (en in elk geval de NSA) onbeperkte toegang hebben tot de gegevens die door Microsoft (al dan niet "anoniem") verzameld worden. Over negatieve consequenties gesproken...
Kom op zeg. Het is niet aan Microsoft het gebruik van hun software te monitoren bij eindgebruikers. Dat doet Microsoft maar in de testfase bij diegenen die bereid zijn daar aan mee te doen.

De enige reden dat Microsoft zich dit permitteert en dat tig mensen dat accepteren komt door de dominante marktpositie van Microsoft op het gebied van besturingssystemen op de desktop.
Microsoft snapt de wereld niet meer. Mensen willen nu eenmaal niet veel informatie delen met een overheid als de Amerikaanse omdat dat een gevaar is voor niet alleen hun zelf maar ook voor de mensen om hun heen.

Het is leuk om te proberen de spionage praktijken van Microsoft met open source te vergelijken maar dat toont alleen aan dat jij en of de voorliegers van Microsoft open source niet begrijpen. Het grote verschil is dat open source vrijwillig is waar Microsoft mensen verplicht ook als ze dat niet willen om informatie over hun en hun gebruik van een systeem met Microsoft te delen.

Een lang verhaal kort het feit dat Microsoft al jaren achter de rug van mensen om informatie over hun en hun gedrag op een systeem verzamelt is eerder meer reden om het nu eindelijk eens te stoppen. In plaats van te denken dat Microsoft die als ze echt zo veel intresse hadden in wat mensen wilden en hoe hun OS beter zou kunnen worden Windows 8 simpel weg nooit uitgbracht zou kunnen hebben.
Een OS is een omgeving om programma's te starten.
De manier MS hier te keer goed met je privacy is erg slecht gewoon.
Echte PR praat weer in die blog en geen optie die makkelijker is om echt
alles uit te schakelen.
Want Settings > Privacy is te moeilijk om te vinden? Je zegt dit, maar ondertussen ben ik vrij zeker dat Apple zowat alles over jou weet wat er te weten valt om wat geld uit je te halen. En Tweakers waarschijnlijk ook al het een en ander.
Ik betaal ca. 100,- voor een OS of ik betaal niets en ben blij dat we samen iets kunnen doen.
Wat moet MS nou doen voor die 100,- keer x miljoen gebruikers?
100 euro is voor retail, de licentie die je bij je computer krijgt is tegenwoordig gratis of tot 15 euro.
Iemand ervaringen met de tool? Lijkt me zeker handig en vooral het gemak dat het biedt.
Ik heb het getest en lijkt goed te werken. De Windows Defender werd uitgeschakeld en was niet meer aan te krijgen, zonder de instellingen in het programma te wijzigen. Verder ook geen rare dingen opgemerkt en na controle leken er inderdaad dingen uitgeschakeld te zijn die eerder niet (of moeilijker) uit te zetten waren.

Een review: http://www.softpedia.com/...tup10-review-490931.shtml

[Reactie gewijzigd door Adipose op 23 juli 2024 13:52]

Wat is de reden dat windows defender automatisch wordt uitgeschakeld?
Dat kun je zelf instellen in dat programmatje. Wordt niet automatisch gedaan.
Fijne tool, maar erg jammer dat het nodig is.

Met deze tool kun je telemetrie wel helemaal uitzetten in tegenstelling tot wat je in Windows zelf kan. Ook kun je updates uitschakelen. Dat laatste heb ik niet gedaan, en helaas zetten sommige updates telemetrie weer aan.

In de gaten houden dus.
Merk op: de tool bevat ook veel instellingen die niets met """M$ spyware""" te maken hebben, zoals rechten voor apps. De tool is fijn, maar verval niet in paranoia en bedenk dat de makers van ShutUp10 er baat bij hebben om zoveel mogelijk knopjes toe te voegen.
Maar eigenlijk is het van den zotte dat je een dergelijke tool moet gebruiken. Alle bende die dit (overigens handige) tooltje deactiveert hoort standaard niet in een OS thuis.

Ik geloof trouwens geen ene hout van wat Microsoft verkondigt. Enerzijds hebben ze het over "personalisatie", om in dezelfde zin meteen erachteraan te zeggen: "De verzamelde informatie is niet herleidbaar naar personen." Dat klopt dus al niet.

Ja, ik ben paranoïde! Maar mag het ook tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 13:52]

nerzijds hebben ze het over "personalisatie" De verzamelde informatie is niet herleidbaar naar personen." Dat klopt dus al niet.
Mag jij me uitleggen wat daar niet aan klopt? als ik iets wil personaliseren, dus in me eigen smaak wil aanpassen, wat heeft dat dan te maken met het herleiden naar mij als persoon? kunnen ze aan mij bureaublad zien waar ik woon?

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juli 2024 13:52]

De definitie van personalisatie:
Trend op het Internet om informatie, communicatie en transactie voor één persoon geschikt te maken, op basis van informatie over persoonlijke gewoonten en voorkeuren, verzameld via acties op Internet.
Eén persoon... dus kan het per definitie nooit en te nimmer NIET herleidbaar zijn naar personen. Heb je het over de term "personalisatie", dan is het dus wèl per persoon gericht, want anders moet je deze term in deze context niet gebruiken. Kwestie van "slip-of-the-tongue" van Microsoft?

Blijf jij maar geloven dat er geen persoonlijke gegevens over jou verzameld worden. Dat is je goed recht. Maar ik geloof er dus niet in... en dat is mijn goed recht. ;)
De definitie van personalisatie:
1 van de 8 definities, maar goed ik snap je punt

en ik heb nergens gezegd dat ik niet geloof dat er geen persoonlijke gegevens van mij verzameld worden.

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juli 2024 13:52]

Aan de mijne wel: staat een foto van m'n huis
Of gewoon 1 schakelaartje uitzetten: jou Advertising ID. De rest is het om jou gebruikservaring te verbeteren. Als je dat niet wilt maar wel een gratis OS, dan ben je aan het verkeerde adres. Tegenwoordig wil iedereen alles gratis en voor niks. Daarnaast is het naar mijn mening beter om je inforamtie te sharen met MS dan met Google, waar het de hele wereld rond gaat voor eigen profijt.
Bij een nieuwe PC betaal je zo'n ~170€ voor Windows 10 pro OEM licentie. voor ~100€ extra krijg je een volledige versie
Ik doel op de upgrades van 7 en 8.1 naar Windows 10, de populairste manier op aan W10 te komen.
Daarvoor moet je wel eerst 7 of 8 kopen. Microsoft heeft ook veel baat bij gebruikers die upgraden van Windows 7, aangezien de Windows Store niet standaard daarin zit.
Heb je van die "tool" ook ergens de code beschikbaar?

De hele "heisa" omtrent dit "Privacy" gebeuren is grotendeels ontstaan vanwege het feit dat Microsoft in Windows 10 de "Brance Cache" optie (waar je als systeembeheerder van een AD domein écht blij van wordt) ook beschikbaar heeft gemaakt voor NON-DOMAIN joined clients en deze standaard ook aangezet heeft.
Trechter in je strot en slikken maar, of je nu betaald voor een W10 OS, zakelijk gevoelige data er over versleept of niet. (zijn het niet de enterprise versies die de optie hebben dit wél volledig uit te zetten?)

Gezien MS de Windows 7&81 gebruikers ook gezellig mee laat doen heb ik deze er uit gesloopt.
wusa /uninstall /kb:3068708 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3022345 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3075249 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3080149 /quiet /norestart
Hier een paar omschreven
wusa /uninstall /kb:2952664 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:2976978 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:2977759 /quiet /norestart
Iemand nog meer suggesties om te de-installeren en vervolgens "verbergen" in updates? gezien het dweilen met de kraan open is....

Hier o.a een berg MS domeinen (met een aparte sectie voor w10 onderaan de pagina) om in je hosts file te plempen

Is er geen applicatie die actief met windows update mee kan draaien om dit niet mee te installeren?

[Reactie gewijzigd door 119961 op 23 juli 2024 13:52]

Uit het hoofd weet ik dat sommige van deze updates aanpassingen maken aan Windows Update en vereist zijn om later zelf nog updates te kunnen blijven ontvangen.
Het verbaast me niets dat ze deze meuk zo diep mogelijk willen verwerven in het systeem, vooralsnog ervaar ik geen problemen, en ben niet van plan te upgraden naar w10

[Reactie gewijzigd door 119961 op 23 juli 2024 13:52]

Het is geen "meuk", simpelweg compatibliteits updates voor de upgrade naar latere versies van Windows en de installatie van nieuwe updates.
Het is heel simpel. Microsoft stuurt informatie over mij en mijn computer naar Microsoft, zonder mij daar toestemming voor te vragen en, tenzij je een enterprise customer bent later dit jaar, je kunt dit gedrag niet wijzigen door de opt-outen voor deze reports.

Dat vind ik een hele slechte zaak. Ik als gebruiker van mijn computer moet simpelweg in control zijn over wat mijn computer wel en niet doet en wanneer het dat doet. Mijn computer is niet een thin client van Microsoft. Het is mijn computer.
Als je baas wilt blijven over eigen data, kun je niet bij een OS blijven wat je niet kunt vertrouwen. Doe de upgrade naar Linux! Heb ik jaren geleden gedaan en geen moment spijt van gehad.
Zeker. Die keuze heb je altijd. Mijn zorg gaat echter verder dan mijn eigen situatie, aangezien het gros van de mensen geen idee heeft dat dergelijke informatie over hen wordt verzameld.
Je geeft wel toestemming want je gaat akkoord met EULA. Dat je deze niet leest is een andere zaak.

Dus MS geeft je wel de keuze, je gaat akkoord en je kan Windows installeren. Of je gaat niet akkoord en dan moet je een ander OS zoeken. Als tussenoplossing kan je een reeks zaken afzetten na installatie.

Ik zeg niet dat ik deze werkwijze goed vind, maar je kan niet beweren dat je niet akkoord ben gegaan met het doorsturen van informatie naar MS.
En maar zeuren over Microsoft terwijl andere partijen dit al jaren doen (Google). Genoeg websites vol trackers e.d. die alles van je bij houden om gericht reclame te knallen. We gebruiken maar al te graag "gratis" software. If its free then you are not the customer, you are the product.

Ik ben ook niet voor deze manier van alles doorgeven, maar laten we even realistisch zijn en is Microsoft niet eens de eerste of ergste variant.
Ze zijn zeker niet de eerste maar dat maakt het nog niet goed wat MS hier doet. Voor veel mensen is het nog makkelijker om Google links te laten liggen dat het zou zijn om MS links te laten liggen.
Mja maar sommigen reageren hier ook met een andere agenda. Heel wat privacy-clubjes of linux-fans die dit soort dingen aangrijpen om hun product of dienst aan te bieden.

En dat het gratis is, komt omdat ze met hun services geld willen gaan verdienen. Dat doe je door veel mensen ermee in contact te brengen. Dat is niet zozeer dat je het product bent, maar meer dat het een springplank is in grotere lock-in. Dat is de reden dat Office en Onedrive nog betaald zijn en Windows niet meer. Het is ook de reden dat hun aandacht is verlegd naar de Store toe.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 13:52]

Zo'n agenda heet marktwerking. Als partij A het te bont maakt, ziet partij B kans om met argumenten klanten van partij A af te snoepen. Ik zou niet zeggen dat de argumenten in dit geval leugenachtig zijn, zelfs al zijn ze soms oppertunistisch. MS verzamelt immers data waarvan het nut voor de gebruiker dubieus is. Of ze dan beloven dat ze er netjes mee omgaan, is van ondergeschikt belang al is het natuurlijk wel mooi meegenomen als ze zich duurzaam aan die belofte zouden houden.

MS had de marktwerking trouwens net zo goed zelf ook zo kunnen gebruiken; ze waren een tijd lang privacyvriendelijker dan Google maar ze hebben er zelf voor gekozen om dezelfde kant op te gaan zodat die vlieger niet meer op gaat.

Overigens vergis je je, Windows is nog steeds betaalde software en zal dat voorlopig ook wel blijven zo schat ik in.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 13:52]

Heel wat privacy-clubjes of linux-fans die dit soort dingen aangrijpen om hun product of dienst aan te bieden.
:X
En dat het gratis is, komt omdat ze met hun services geld willen gaan verdienen. Dat doe je door veel mensen ermee in contact te brengen. Dat is niet zozeer dat je het product bent, maar meer dat het een springplank is in grotere lock-in. Dat is de reden dat Office en Onedrive nog betaald zijn en Windows niet meer. Het is ook de reden dat hun aandacht is verlegd naar de Store toe.
Dus als ik een nieuw computer koop met windows erop krijg ik windows gratis of krijg ik een ander versie dan de rest?
Antwoord ik betaal voor windows en krijg gratis microsoft spywaredie die niet helemaal uitgaat.....zie artstechnica

[Reactie gewijzigd door raro007 op 23 juli 2024 13:52]

De update is alleen tijdelijk gratis, maar anders moet je nogsteeds de volle pond betalen, win 10 is dus eigenlijk niet een "gratis" produkt, waarom zou ik dan ooit een retail key kopen voor mijn nieuwe computer(s) in de toekomst?
MS was voorheen (samen met Apple trouwens) het alternatief als je Google te invasief vond. Dat verschil lijkt te vervagen, blijft hooguit Apple nog over.

Bovendien is Windows niet gratis. Nooit geweest en zal het vast ook nooit worden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 13:52]

Stel jij en en je vrienden staan voor een sloot. De eerste springt maar haalt het niet. Wat ga jij doen? Ook in de sloot springen? ;)
Overstappen naar Linux. Kom op. Bij ieder soortgelijk berricht over Windows 10 ben ik erg blij dat ik twee jaar geleden ben overgestapt. Ja ik heb hier en daar een consessie moeten doen. Maar de vrijheid is het mij meer dan waard.

Je krijgt straks een aantal Eco systemen; Apple, Microsoft, Google en de DoItYourSelf Linux bouwblokken. Aan jou de keuze voor welke optie je gaat ;) Maar klaag vervolgens niet dat Apple al je geld wil of Google en Microsoft uit zijn op jouw privacy. That comes with the packege en de door jouw gemaakte keuze ;) Kies slim, kies Linux.
Ja tuurlijk, en hoeveel % van de Apple en Windows gebruikers heeft technisch genoeg kennis om Linux te gebruiken?

Het feit is dat Windows gemaakt is voor de grote groep gebruikers die nu eenmaal geen technische kennis hebben en verwachten dat alles vlot werkt zonder dat ze iets moeten configureren e.d.

Voor ons, tweakers, lijkt dit allemaal absurd maar wij zijn ook maar een enorm klein deeltje van de (Windows) gebruikers.
Nee dank je.

Ik draai al een aantal jaren een Linux server (of 3). Maar iedere keer dat ik iets toe wil voegen krijg ik weer jeuk van hoe enorm slecht dat bij Linux geregeld is...

Eenvoudig voorbeeld:
Zarafa kan niet werken met PHP versie hoger dan 5.2. de MAPI werkt dan simpelweg niet meer.
Drupal 8 kan niet werken met PHP versie lager dan 5.4.
Het is daarmee dus onmogelijk geworden om je website en je webmail op dezelfde server te draaien. Probeer je dat toch dan gaat de package manager volledig over de zeik tot het punt dat formateren de enige zinvolle optie is (Persoonlijk voobeeld: Package manager kan niets meer totdat een package geconfigureerd is. Package weigert te configureren omdat ander package in de weg zit. Ander package kan niet verwijdert worden omdat package manager niets meer doet totdat package geconfigureerd is......... Game over.)
En dit is niet de enige combinatie van onmogelijkheden die er te vinden is.

Linux is leuk voor mensen die graag veel tijd besteden aan het bruikbaar maken en houden van hun systeem. Ik besteed graag veel tijd aan het gebruiken van het systeem, daar is Linux veel minder geschikt voor.
Op zich is het niet eens heel verkeerd om je webserver en je mailserver gescheiden te houden, door middel van virtualisatie. Ja, dat kost extra resources op de server en jouw tijd. Maar de kennis lijkt me het punt niet zo snel.
Zarafa niet hoger dan de unsupported 5.2? Dat lijkt me heel raar, wellicht die boel eens updaten zodat ze ook elkaar niet meer in de weg zitten?

Op hun site staat ook 5.x. Verder niks bijzonders qua eisen

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 13:52]

Dan ga je buiten scope van package management. Niets houdt je echter tegen ergens een tar.gz vandaan te halen (free, libre). Of gebruik Docker, or whatever. Container met PHP 5.2. Container met PHP 5.4. Jouw probleem is relatief eenvoudig op te lossen, en staat totaal los van Linux/Windows.
How do you know someone's using Linux? He'll tell you.

Het is nu eenmaal zo dat Windows alle apps heeft, net als Android, en dit niet omdat de platformen superieur zouden zijn maar omdat ze de eerste en/of de grootste zijn. Linux heeft voordelen, net als BBOS of Sailfish OS, maar uiteindelijk is een OS niets meer dan een verzameling icons en als je op een icon klikt/tapt dan start de app die de reden is waarom je je pc hebt aangezet/telefoon hebt opgepakt/tablet hebt gekocht.

Daar kun je over mopperen, maar het is net als mopperen over het feit dat je stad teveel smalle kronkelwegen telt. Het is historisch zo gegroeid en je kunt nu niet meer alles platbulldozeren en helemaal opnieuw beginnen.
Wat een haatreacties hier weer. Noem mij maar goedgelovig, maar wat mij betreft doet Microsoft gewoon wat ze zeggen hier: crashgegevens anoniem verzamelen om de boel beter te maken. We kunnen MS' woord wel gaan wantrouwen, maar waarom? Omdat er een motief is? Als dat alles is om mensen of bedrijven te wantrouwen heb je het behoorlijk moeilijk in deze wereld...
Laten we er vanuit gaan dat Microsoft hier de waarheid spreekt, wat is er dan nog mis mee? Misschien was het geven van een checkboxje wel netjes, dat klopt. Maar het overdreven gebash hierzo is het andere uiterste.

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 13:52]

Waarom kunnen ze dit dan niet gewoon op de nette manier doen, zoals bijvoorbeeld in Ubuntu en Debian? Bij de installatie een scherm tonen met exacte, bondige informatie over wat eventueel verzameld kan worden met daarbij de vraag of de gebruiker mee wil werken om de stabiliteit van het OS te verhogen / populariteit van packages te meten door toe te staan deze gegevens te verzamelen. En het belangrijkste: deze keuze default op Nee zetten. Opt-in na een vriendelijke, duidelijke vraag is veel beter en zal tot veel minder weerstand leiden dan opt-out in schermen overspoeld met wollig, verdoezelend taalgebruik.
Bij de installatie een scherm tonen met exacte, bondige informatie over wat eventueel verzameld kan worden met daarbij de vraag of de gebruiker mee wil werken om de stabiliteit van het OS te verhogen / populariteit van packages te meten door toe te staan deze gegevens te verzamelen.
Heb je Windows de afgelopen jaren al eens ooit geïnstalleerd? Want DAT is exact wat de Windows Installatie doet. 1 keer in het overzicht van wat het betekend als je voor "Express settings" kiest of zelf alles wilt instellen (deze "privacy issues" zijn niet de standaard instellingen) en nog 1 keer in de gebruiksvoorwaarden, dat niemand die leest is niet Microsofts probleem. En als het al teveel gevraagd is om enkele regels met een overzicht van de standaard instellingen te lezen, dan is dat het zeker niet.
Even mezelf quoten met de zin die erop volgt:
En het belangrijkste: deze keuze default op Nee zetten.
Nee dus.

Bovendien draait MS daar om de zaken heen. Ze mikken er met die terminologie op om je te overtuigen dat het voor je eigen bestwil is, om te zorgen dat paginavoorspelling, tekstherkenning en wat al niet meer beter werkt. Dat kan prima offline, op je eigen PC gedaan worden op basis van je gebruik. Daarvoor hoeft niets naar MS gestuurd te worden.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 juli 2024 13:52]

Ja, het kon netter, ben ik het met je eens hoor :) vrijwel ieder softwarepakket vraagt tegenwoordig opt-in om crashgegevens, en dat is imo ook het netste.

Maar om dan gelijk MS te gaan wantrouwen als ze van opt-in opeens opt-out maken? Ze betichten van misbruik van deze gegevens (wat hier op Tweakers gewoon +1 of +2 krijgt)... daar kan ik me echt niet in vinden.
Het is zo ongelooflijk moeilijk om data te anonimiseren, dat ik liever het zekere voor het onzekere krijgt: data nooit zomaar afstaan. MS weet ook dat anonimiseren moeilijk is. Waarom dan toch een (lastige) opt-out, ipv opt-in?
Hoezo moeilijk? Ze verzamelen je id, windows versie en crash reports. Niks moeilijks aan.
Ik wil niet dat ze het van mij verzamelen. En om het allemaal uit te schakelen, ook in Windows 7, moet je door aardig wat hoepels springen.
*Een anomieme AH bonus kaart nemen en vervolgens betalen met je bankpas
Die vraag heb ik me ook gesteld. Velen nemen blijkbaar aan dat MS keihard liegt en/of stiekem je gegevens steelt "omdat ze het gemakkelijk zouden kunnen", maar dat Apple over precies dezelfde kansen beschikt om vertrouwelijke data van je Macbook te roven is blijkbaar niet belangrijk.
... maar is de verzamelde informatie niet herleidbaar naar personen
En nog geen paar regels daarna staat
Specifiek geeft Microsoft aan dat er alleen anonieme gegevens worden verzameld, waaronder het apparaat-id...
Dat lees ik al "alle gegevens zijn gekoppeld aan 1 unieke id". Het enige dat dan nog resteert is het koppelen van de id aan de gebruiker. Is die id op enige manier afhankelijk van de software key die je gebruikt? En zoja, als je kunt achterhalen wie die versie gekocht heeft, dan heb je de persoonsgegevens er toch bij?
Als je een abonnement hebt op Office 365 of als je een MS Signature Edition-pc koopt, dan weet MS ook wie je bent.

Wat MS op hun typische klunzige en tienmaal-door-advocaten-nagelezen manier probeert uit te leggen is dat ze je gegevens niet verzamelen met het oog op gerichte reclame. En dat klopt waarschijnlijk wel, want het soort gegevens dat vergaard wordt via telemetrie leent zich niet tot reclamevoeren. Welk bedrijf wil perse gericht adverteren naar gebruikers die tussen de 5 en 10 keer per dag op start klikken?

Tenzij je gelooft dat ze vlakaf liegen:
Unlike some other platforms, no matter what privacy options you choose, neither Windows 10 nor any other Microsoft software scans the content of your email or other communications, or your files, in order to deliver targeted advertising to you.
Is het mogelijk dat MS inderdaad gewoon liegt en je gegevens steelt? Misschien heeft Win10 wel enige vakkundig in Duitsland geschreven code aan boord om te detecteren dat je de verbinding aan het sniffen bent. Misschien is Satya Nadella een plant van de NSA. Dat is allemaal mogelijk - maar niet meer of minder dan bij een ander bedrijf. Vertrouw je dat Google niet gewoon liegt en je browsegeschiedenis aan de NSA doorspeelt? Vertrouw je je hardware eigenlijk wel? Iedereen kan liegen.
Is het mogelijk dat MS inderdaad gewoon liegt en je gegevens steelt?
Wel nee, als ze daadwerkelijk deden wat ze hier ontkennen, dan hadden ze hier niet over mogen schrijven want dat is illegaal, en om meerdere redenen. Ze kunnen met deze statement bijvoorbeeld hun beurswaarde beïnvloeden, en als een bedrijf liegt en dat het gevolg is, dan kan Microsoft daarvoor serieus in de problemen komen. Om maar te zwijgen over het feit dat ze dan verschillende Europese regels overtreden en hun certificaten schenden. En voor zij die nu zeggen "alsof Europa dit kan controleren": wel ja, dat kunnen ze, de broncode van Windows is beschikbaar voor overheden.

Reactie op Enai, maar vooral bedoelt voor zij die echt denken dat Microsoft hierover kan liegen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 13:52]

Beetje ver gezocht, maar Microsoft staat er wel om bekend om mensen voor te liegen.
Nee, dat unieke ID is alleen te achterhalen op basis van een extra key in je registry. Het gaat in totaal om 2 keys die bestaan uit 25 karakters hexadecimaal.

Omdat 1 machine gebruikt kan worden door meer dan 1 persoon (en dat out of the box ook al doet), is het niet te achterhalen welke persoon welke telemetry/logging genereert. Vergeet ook niet dat ook de users SYSTEM, Guest en Administrator al 3 standaard-accounts zijn op elke Windows-machine maar dat deze allen een ander GUID hebben. Installeer jij 2 exact dezelfde machines, zijn de ingebouwde GUIDs van deze accounts al anders.

Verder is er ook de mogelijkheid onder Windows 10 om een local account te maken (dus niet expliciet tijdens de setup een Outlook.com-account) en later het local account gedeeltelijk te koppelen met een Outlook.com-account voor het updaten/aanschaffen van zaken uit de store. Onder water log jij dus lokaal in met "rickiii" en op de store met "rickiii@outlook.com" en dat wordt door Microsoft ook al 2 aparte accounts gezien.
Bedankt voor de uitleg.
Het is dat ik deze reactie geen score kan geven anders had je een +2 van me gehad.
Aangezien er nagenoeg niet meer met software key gewerkt wordt gaat die vlieger niet op..... Alle upgrades van Win7 of 8 werken met dezelfde software key en zijn dus niet te achterhalen.
Dus alle die retail keys die via de pricewatch kan kopen zijn ook generiek?

Dat de gratis update generiek is betekent niet dat er geen win "normale"10 keys zijn.

Ze kunnen nogsteeds een tag maken van de hardwarde confugratie en andere computer eigenschappen.
Dus alle die retail keys die via de pricewatch kan kopen zijn ook generiek?
Dat de gratis update generiek is betekent niet dat er geen win "normale"10 keys zijn.
En ook die retail die je in via de Pricewatch koopt zijn niet te herleiden naar een persoon.....

Ofwel: 99.9% van alle keys zijn niet te herleiden naar een persoon. En dat wat het punt.
Ze hebben het blijkbaar bij redmond afdeling marketing nog niet geleerd.
Bij windows 8 kregen ze de deksel op de neus en maar volhouden dat het voor betere experience was. tsssssssss. Gewoon niet luisteren naar je doelgroep

Ze hadden met windows 10 een grote klap kunnen slaan door het allemaal UIT te zetten en daarna gebruikers zelf de keuze te laten om het aan te zetten en daarmee Microsoft te helpen om updates sneller en beter te ontwikkelen. Nu doen ze het omgekeerde en vinden het wederom vreemd dat iedereen over hen heen valt. Gemiste kans, strike 2
Het omgekeerde? Maar waarom is dit een probleem als Microsoft dit doet (en het is niet eens de standaard instelling zoals vele beweren én de installer geeft ook nog een kort overzicht over wat er gebeurd mocht je het toch aanzetten), maar is het helemaal in orde als Apple, Google, Facebook, etc. het doen?

Het stoort me enorm dat als op een Microsoft artikel negatief wordt gepraat over privacy, die gebruiker nogal makkelijk naar de +1, zelfs +2, wordt gestemd. Doe je datzelfde op een artikel over Google - waarvan het geweten is dat ze wel degelijk je gegevens gebruiken voor reclame - heb je niet veel nodig om al direct naar -1 te worden gestemd. Ziekelijk.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 13:52]

Ik zie niet waar jij leest dat hij dat oké vindt. Ik vindt persoonlijk niet oké bij welk bedrijf dan ook. Mensen en bedrijven gaan naar mijn opinie niet serieus genoeg om met privacy.

Offtopic: Het moderatie systeem wordt inderdaad vaak gebruikt(misbruikt) voor moderaten naar smaak. Dan of iets ontopic is en of iets toevoegt. Dat is inderdaad best wel irritant.
En dat doen ze. Inmiddels zijn de installs volgens Petri (kent iedere beroeps ITer) nu al > 100 Miljoen!!
https://www.petri.com/les...ssed-100-million-installs

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.