Microsoft haalt functie om wifi-wachtwoorden te delen uit Windows 10

Microsoft gaat de functie om wifi-wachtwoorden te delen met contacten verwijderen uit Windows 10. De functie is al geschrapt in de nieuwste Insider Build en wordt met de Anniversary-update deze zomer bij alle gebruikers weggehaald.

Het delen van wifi-wachtwoorden met contacten is onderdeel van WiFi Sense, een opt-in-functie in Windows 10. Microsoft verwijdert WiFi Sense niet volledig; gebruikers die de functie ingeschakeld hebben, zullen nog altijd automatisch verbonden worden met open wifi-hotspots die bekend zijn door middel van crowdsourcing. Het delen van inloggegevens voor gesloten wifi-netwerken is echter niet meer mogelijk.

Bij het delen van informatie over wifi-netwerken kunnen gebruikers per netwerk aangeven of zij de inloggegevens willen delen met contacten uit de contactenlijst van Skype, Outlook of Facebook. Het idee van de functie is dat mensen bijvoorbeeld vrienden toegang tot hun wifi-netwerk kunnen geven zonder daadwerkelijk het wachtwoord bekend te maken.

Volgens Microsoft maken er te weinig mensen gebruik van de functie en is het daarom de moeite niet waard 'om de code te blijven updaten'. Microsoft noemt het verwijderen van de functionaliteit onderaan het bericht over de nieuwste Windows Insider Build 14342, onder de kop 'andere punten van aandacht'.

De Insider Build voegt verder onder andere de mogelijkheid toe aan Edge om extensies te downloaden uit de Windows Store. Ook krijgt Edge ondersteuning voor real-time notificaties vanuit websites en keert swipe-navigatie terug.

WiFi Sense in Windows 10

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-05-2016 • 15:37

101

Submitter: Loller1

Reacties (101)

101
99
53
2
0
33
Wijzig sortering
Volgens Microsoft maken er te weinig mensen gebruik van de functie en is het daarom de moeite niet waard 'om de code te blijven updaten'.
Mij lijkt dat er wel erg veel mensen over privacy gerelateerde zaken geklaagd hebben, zeker omdat dit (bij mijn systemen althans) standaard aan staat na installatie van W10. Wat mij betreft een HELE goeie stap om dit eruit te halen.
Het staat dan wel standaard aan maar je moet dan nog per wifi netwerk aangeven of je het wil delen. Als je per netwerk geen opt-in doet, wordt er niets gedeeld.

Ikzelf vond het zeer handig en jammer dat het eruit gehaald wordt.
Niet dat ik het zo ga missen maar toch, je kon mensen verbinding laten maken met je guest netwerk zonder dat je het paswoord moest zeggen
Je kan altijd een QR code van je wifi wachtwoord maken, en ophangen in een kadertje. Hoef je niks te zeggen.
Nuttig. Ik scan die code, mijn QR appje spuugt vervolgens die code gewoon leesbaar op het scherm, klaar... Niet bepaald de beste beveiliging op die manier.
Volgens mij is dat ook niet het punt. Sterker nog, iedereen die je WiFi gebruikt moet je in principe beschouwen als iemand die de code (kan) zien.

Het scheelt je simpelweg het invoeren van de code.
Sterker nog, je kan middels de netwerk properties gewoon het wachtwoord zichtbaar maken als je bent verbonden met het netwerk.
als aanbieder van het netwerk kan je dat doen ja, maar dat geeft je als gebruiker nog niet het recht om onbekende derden van de aanbieder daar automatisch op te gaan laten verbinden. Simpel gezegd wil ik helemaal niet dat jouw broertje op zijn beurt mijn passkey van 43 random karakters kan gaan lopen doorgeven aan zijn vriendjes
Als jij je 43 random char passkey aan gasten geeft zodat ze op je wifi kunnen. dan raad ik aan om je netwerk te trunken en een gast netwerk met een simpele key in de lucht te brengen. Je heavy key kan je dan nog altijd gebruiken om je interne netwerk te beveiligen.
dat is het nu net, waarom zou je een simpele key willen hebben als je een random key hebt in een QR die ze niet moeten ingeven, maar je wil die niet gedeeld zien worden met hun eigen contacten.
Het grootste probleem vind ik, dat als ik iemand toegang als guest geef, hij die toegang ook met anderen kan delen, zonder dat ik daarvoor toestemming hoef te geven. Het gaat er dus niet zozeer om of ik het aan heb staan in mijn Windows, maar of mensen die ik toegang geef tot mijn netwerk het aan hebben staan. Sinds Microsoft deze 'feature' heeft toegevoegd, heb ik dan dus ook niemand anders meer toegang gegeven tot mijn netwerk.
Voor zover ik weet, is dat niet zo. Of die mensen moeten ook in de groep zitten die je toestemming hebt gegeven zoals je facebook vrienden.

Zijn van die dingen die ik ook eens getest heb. Twee vrienden, waarvan één op facebook vriend was, die allebei windows phone hebben. De twee vrienden waren op dat moment ook vrienden op facebook. De ene, die tussen mijn facebook vrienden stond, kreeg wel verbinding, de andere niet. Tussen die twee vrienden werd er dus niet uitgewisseld.

Of bedoel je dat je gewoon je paswoord geeft aan iemand en die dan op die manier kan delen met anderen ? Wat houdt die persoon tegen om gewoon het paswoord door te geven aan iedereen? Kan toch ook zonder jouw toestemming?
Wat ik normaal gesproken deed als iemand mijn internet wilde delen, was het wachtwoord invoeren in zijn telefoon/laptop. Dan kan hij het wachtwoord dus niet delen.

Maar als ik een goede vriend of familielid toegang geef tot het netwerk, dan schrijven ze ook dat wachtwoord niet op om met anderen te delen. Dat willen ze ook niet. Maar zoals Windows 10 standaard ingesteld was, werd dat automatisch gedeeld met mensen die ze zelf nauwelijks kennen, zonder dat ze dat zouden willen of zelfs maar weten dat het gebeurt. Dat is nu juist het probleem. Er gebeurt op de achtergrond iets wat de meeste mensen gewoon niets een door hebben.
Ik twijfel nog altijd over wat je eigenlijk bedoelt. Ligt volledig aan mij hoor ;)

Jij deelt het paswoord via de microsoft functie met iemand die jij kent.
Bedoel je dan dat die persoon het paswoord opnieuw deelt met iemand die zij kennen ? Indien dit, dat gebeurt niet. Enkel de persoon met wie jij het paswoord deelt, krijgt en wordt niet verder verspreid.

Of bedoel je dat mensen niet doorhebben dat de functie aan staat en dat ze, zonder dat ze het weten, hun paswoord delen met anderen? Indien dit, klopt het ook niet. De functie staat standaard aan maar standaard worden geen netwerken gedeeld. Zolang je niet expliciet aanduidt dat een netwerk gedeeld mag worden, wordt het ook niet gedeeld.
Standaard worden netwerken juist wel gedeeld als de functie aan staat, dat is nu juist het probleem. Als er een pop-up verschijnt waar je dat moet bevestigen, dan is dit niet echt een expliciete handeling voor de meeste mensen, die klikken gewoon alles weg. Maar het grootste probleem is dus, dat degene die aangeeft of het netwerk gedeeld mag worden niet de eigenaar van het netwerk is, maar degene die een wifi wachtwoord invult in zijn computer.
Dat gebeurt 100% zeker niet. De functie staat aan maar er wordt nog niets gedeeld. Als jij verbinding maakt met een wifi netwerk nadat je een wifi wachtwoord hebt ingegeven, wordt er expliciet gevraagd of jet het wil delen of niet.

Met deze functie is het enkel de eigenaar die toestemming kan geven voor het delen van het netwerk. Iemand anders kan het niet delen aangezien die, in principe, geen wifi wachtwoord meer moet ingeven en dus geen toestemming kan geven om te delen.
Deze functie staat niet alleen bij jou maar bij iedereen standaard aan, ik denk ook dat te veel mensen geklaagd hebben.
Nee, de functionaliteit staat weliswaar aan, zodat het beschikbaar is, maar moet per netwerk expliciet door de gebruiker aangezet worden.
Het gebruik van de functie is dus NIET standaard maar een eigen keuze!
Oke door dat het schuifje aan staat lijkt dus wel of het gelijk direct actief is, ik denk dat weinig mensen dit wisten wat jij zij.
Jup!

Het is een OPT-OUT functie, je moet het zelf uitzetten, dus goed dat ze het er uit slopen.
Is het niet zo dat het gebruik van wifi-sense opt-out is, maar het delen van wifi-wachtwoorden opt-in, waarbij je bij het verbinding maken met een netwerk aangeeft dat je dat daadwerkelijk wilt?
Geheel correct. Het delen van netwerken moet je echt een aantal keren een toggle voor omzetten.

Open spots is standaard aan, maar goed, daar kan je privacy technisch toch niet echt over klagen. Wie wil er nou niet ff gratis wifi her en der hebben. Zeker als je in het buitenland loopt met je windows phone vond ik dit een hele fijne functie.

Daarnaast vond ik ook eea erg handig om netwerk met een aantal vrienden te delen. We liepen moeiteloos bij elkaar te WIFIen, maar ook bij ouders en andere plekken waar iemand Wifi had. Erg fijn. Jammer dat t eruit gesloopt wordt.
Zeker als je in het buitenland loopt met je windows phone vond ik dit een hele fijne functie.

Merk we op dat er een verschil is tussen de featuer zoals in Windows Phone en in Windows 10 (Mpbile) geimplementeerd.

In Windows Phone 8.x was het een feature waar bij de eerste opstart wizzard gevraagd werd om het aan te zetten. De default / het vorostel was 'aan'. Echter het deelde dan nooit wachtwoorden.

Ik ben blij dat Windows 10 (Mobile) nu ook terugkeert naar die feature, en dat onzinnig delen van andermans wachtwoorden verwijdert.
Windows 10 deelde standaard ook nooit wachtwoorden, om te delen moet je echt een paar toggles aan zetten en aangeven met wie je deelt. Windows 10 deelt enkel het wachtwoord met je user account zodat als jij op een andere machine met je eigen account inlogt dat device onder jou account toegang heeft tot een wifi netwerk. Ik moet zeggen dat ik die optie veelvuldig gebruik omdat dit delen ook tussen windows 10 mobile en windows 10 op een laptop gebeurt zolang je met dezelfde account bent ingelogd.

[Reactie gewijzigd door NC83 op 22 juli 2024 14:21]

Windows 10 deelde standaard ook nooit wachtwoorden

PC weet ik niet, want ik gebruik daar geen MSA. Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt. Maar bij 10 Mobile was/is dat wel degelijk een opt-out, vandaar dat ik het verschil aanhaalde met Phone 8.1.

De wachtwoorden delen met je zelf zie ik verder inderdaad ook niet als een probleem. Die feature bestaat al sinds Windows 8.1 overigens, en daar was dan ook nooit ophef over.
Wifi sense staat idd standaard aan en ook het contact maken met netwerken dat gedeeld is door contacten, maar zelf een netwerk wachtwoord delen moet je echt de opties van een netwerk voor in op windows mobile 10.
Als een funktie uit gezet moet worden heet dat Opt-out, of het nu een sub-funktie is of niet.
Dit was een hele onveilige keuze van Microsoft die ik nooit heb begrepen. Denk aan MKB waar mensen veelal gebruik maken van wifi met een wachtwoord ipv Radius. Die wachtwoorden kunnen in theorie nu dus ook bij hun vrienden/contacten terechtkomen.

Facebook heeft toch ook nog zo'n soort functie?

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 22 juli 2024 14:21]

Ik weet niet hoe het bij bedrijven het beste kan worden geregeld (misschien WPA2 enterprise i.c.m. authentificatie van MAC-adres?), maar als jij als bedrijf wil dat iedereen met 1 wachtwoord kan inloggen zonder verdere vorm van authentificatie, dan doe je toch als bedrijf wat fout en niet als gebruiker van het netwerk of als MS?

In ieder geval vond ik het een mooie functie. Ik had de hotspots uitstaan i.v.m. privacy (daar vervind ik sowieso niet mee) en het aan staan bij vrienden en mijn gastnetwerk. Heb je bij een feestje of een bezoek ergens in 1 keer alle Windows Phones verbonden met WiFi. Al helemaal handig bij mensen die hun standaard sleutel nog gebruiken. Je kunt zelf aangeven of je het netwerk wel of niet wilt delen, dus mijn thuisnetwerken zijn mooi afgeschermd en het gastnetwerk kan automatisch worden gebruikt door contactpersonen.
Ik had het hier ook over mkb. Kleine bedrijven. Zelfstandigen. Die zetten een wireless router neer met een wachtwoord erop zoals thuis.
MKB is een redelijk ruim begrip. Bedrijven tot 250 medewerkers worden er nog onder geschaard (bron). Maar ik begrijp wat je bedoelt.
Dit was een hele onveilige keuze van Microsoft die ik nooit heb begrepen.
Die is nog in Win8 gemaakt. Althans, daar zat het al in verwerkt.
Ik ben ook blij dat ze het er uit slopen. Hoezo de wachtwoorden niet delen? Als ik ze al met eimand wil delen, dan zeker niet met microsoft. En mijn vrienden krijgen netjes een gastnetwerk, zonder toegang tot de rest van mijn netwerk.
Nee,
1: het gebruik moet expliciet aangezet worden en staat dus nooit standaard aan. Alleen de functionaliteit was/is beschikbaar ( en die kun je ook nog een uitzetten als extra, komt die per netwerk vraag niet meer)
2: Er werden geen wachtwoorden gedeeld, de gebruiker zag het wachtwoord niet. Dat was nu net het mooie aan het systeem.
Sommige ziekenhuizen gebruiken WEP encryptie...
Maar de fout ligt dan voornamelijk bij die ziekenhuizen, niet bij microsoft.
Opt-in? Het stond voor zo ver ik me kan herinneren toch standaard aan?
Ja zoals ik me herinner is de functie inderdaad opt-out!
Volgens mij is het zo dat Wifi sense standaard aan stond, maar het delen van wachtwoord stel je per netwerk/groep in en dat stond standaard uit.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 11 mei 2016 15:44
Fijn dat Microsoft besloten heeft deze functie uit te zetten. Ik wil namelijk helemaal mijn WiFi wachtwoord(en) niet delen met mijn contacten. Gebruik de functie dan ook niet. Zijn er tweakers die de functie wel gebruiken?
De Insider Build voegt verder onder andere de mogelijkheid toe aan Edge om extensies te downloaden uit de Windows Store. Ook krijgt Edge ondersteuning voor real-time notificaties vanuit websites en keert swipe-navigatie terug.
Dat zijn alle drie erg goede toevoegingen en dingen die ik momenteel mis in Edge. De Swype navigatie zat er al in op Windows 8 en was daar inmiddels zo aan gewend op mijn T100, dat ik mij al aan het afvragen was, waarom het niet werkte op Android. Vervolgens geupdate naar Windows 10 en toen was de functie ineens weg. Ook de ondersteuning voor real-time notificaties is welkom. Er zijn steeds meer websites die dit aanbieden, denk daarbij aan Facebook en Whatsapp Web. Al hebben die laatste twee ook gewoon een app, maar daar komt dan weer een hoop rechten bij kijken.

Zou het voor tweakers geen idee zijn om de notificaties te implementeren als real-time?
Ik had het aan staan standaard, echter heb ik nooit het idee gehad dat het ook echt werkte. Dat handje vol vrienden die ook windows 10 mobile gebruikte kon niemand daadwerkelijk verbinding maken met mijn wifi ondanks dat bij iedereen (inclusief mijzelf) de functie aan stond.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @mikesmit11 mei 2016 16:23
Zou het dan alleen gewerkt hebben van Windows 10 -> Windows 10?
Ik heb hetzelfde met WP8 > WP8 gehad voordat ik naar W10 overging. Het is mij niet gelukt om het te delen zviw. Ook niet echt nodig gehad, mensen in mijn omgeving hebben al wat, 10 jaar? hetzelfde wifi wachtwoord.
Voor wat ik er van begreep is het accountbasis, als jij een contact hebt waar jij ook een microsoft account (aka email adres) aan koppelt dan zou het moeten werken als bij allebei de functie aan staat. Dit moet overigens voor alle Windows 10 apparaten werken aangezien je voor al die apparaten een account nodig hebt.

Maar zoals ik zei, voor mij heeft het nog nooit gewerkt terwijl ik eigenlijk niks verkeerd deed.

Maar goed, nu maakt het helemaal niet meer uit aangezien de functie E.O.L is
Anoniem: 732079 11 mei 2016 15:49
Dat is mooi nieuws.. bepaal zelf wel wie op mijn wifi mag en wie niet.
Daarnaast vraag ik mij af waar de gegevens worden opgeslagen.
bepaal zelf wel wie op mijn wifi mag en wie niet.
Dan kan alleen jijzelf dat zijn want zodra je iemand anders je wachtwoord geeft dan kan die het aan iemand anders doorgeven en vervolgens die weer aan iemand anders enz enz.
Juist met Wifi sense bestond dat beveiligingsrisico niet omdat je toegang kon verlenen tot je internet aan vrienden zonder dat je aan iemand je wachtwoord hoefde te geven.
Anoniem: 732079 @TWyk11 mei 2016 19:55
Juist en wie garandeerd dat niets uitlekt daarnaast.. hoeven niet al mijn facebook/skype oid contacten toegang tot mijn wifi te hebben.
Als je langs komt, zie ik wel of je toegang krijgt ja of de nee.
Dat gaat MS niet voor mij bepalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 732079 op 22 juli 2024 14:21]

Omdat het alleen gaat om internettoegang en niet om toegang tot het lokale netwerk ligt het juist wel voor de hand dat je je vrienden die bij je thuis mogen komen ook simpele internettoegang gunt.
Anoniem: 732079 @TWyk11 mei 2016 20:44
OW, dus omdat iemand een vriend zou zijn of een fb contact, mag die persoon direct op mijn internet?
Logisch zeg.. ik heb zelfs ziggo wifi-hotspot uit staan omdat IK dat bepaal, geen bedrijf die het voor de FBI opslaat op hun servers.
En wifi sense kan ook uit.
Je doet wat paranoia aan als je je vrienden niet eens wilt laten internetten via jou access point
Anoniem: 732079 @TWyk12 mei 2016 08:47
Omdat het MIJN netwerk is, ben ik ineens paranoia bezig?
Wie bewijst dat MS die gegevens definitief wist, ook van alle back-ups?
Wie bewijst dat dit geen truc van de NSA is?
Omdat het MIJN netwerk is, ben ik ineens paranoia bezig?
Nee omdat jij vrienden die je wel in je huis laat niet eens vertrouwt om via jouw wifi het internet te benaderen.
Toegang tot een huis is een stuk meer privé dan het delen van een internetverbinding
Anoniem: 732079 @TWyk12 mei 2016 11:50
Ja doei.. dan straks politie voor mijn deur of een blaf brief van BREIN wegens illegaal downloaden...
Daarnaast nogmaals; is niet iedereen in mijn FB lijst iemand die ik in RL spreek oid.. zo ook de NSA niet, de AIVD ook niet.
Iedereen op je vrienden lijst die ook in je huis komt waar je wifi netwerk draait is vast wel iemand die je juist wel in real life spreekt.


De NSA is totaal niet relevant in dit onderwerp.
Die zitten in de VS en hebben niks aan internettoegang over jouw wifi netwerk.
Als de NSA specifiek jouw informatie zou willen (hoogst onwaarschijnlijk en trouwens ook al aardig paranoia) willen ze natuurlijk remote toegang vanaf het internet en natuurlijk niet over je lokale wifi waarbij ze binnen 10 meter van je huis zouden moeten komen.
Afgezien van het feit dat je met het alleen dat wifi password ook nog steeds geen toegang hebt tot bijvoorbeeld computer op het wifi netwerk en afgezien van het feit dat de wifi watchwoorden alleen encrpyted worden opgeslagen en dus ook niet leesbaar voor enigerlei partij.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 22 juli 2024 14:21]

Anoniem: 732079 @TWyk12 mei 2016 12:24
Ok.. NSA niet relevant?

Wie is onze trouwste bondgenoot?
Juist, de VS.. de NSA dus.
Welke wet bezit de VS? Juist.. de PATRIOT ACT.
https://nl.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act

Komt de nederlandse politie hierdoor dus makkelijker aan jouw gegevens?
Hele dikke vette JA.. ze kunnen dus ook deze manier gebruiken om jouw te bespioneren en op straat doet de Staat dat al met valse zendmasten bijvoorbeeld.
Niet denken van wees eens niet zo paranoia.. dit gebeurd namelijk dagelijks en als het aan tapsterk ligt, ook via de kabel door de politie en de politie mag dan zelfs Jan hacken om bij Pieter te komen en oja.. wist jij dat de AIVD ongestoord de wet mag overtreden?
Helaas zit er echt niks zinnigs in je laatste reactie wat ik nog serieus kan nemen.
Het is volstrekte nonsense om de patriot act te noemen in een topic dat over internettoegang over een lokale wifi netwerk gaat.
Anoniem: 732079 @TWyk12 mei 2016 14:17
Heb je mijn reactie wel gelezen?
Dat bepaalde MS dan ook niet voor jou. De functie staat standaard uit en moet per netwerk expliciet door jezelf ingeschakeld worden.
Dat de functionaliteit wel beschikbaar was/ "aan" stond maakt daarbij niet uit. Die kun je alleen gebruiken als je ook de vervolgstap bewust aanzet.
Anoniem: 732079 @SED12 mei 2016 09:02
Vind je het logisch dat ik dat nu net weer niet geloof?
Ik snap niet dat mensen nog wegen proberen te zoeken die dit zelfs soort van goed praten door te beweren dat er een vervolgstap nodig zou zijn wat wel erg ongeloofwaardig is aangezien standaard alleen al alles aanstaat en men via 2 verschillende configuratieschermen moet knokken om alles uit te zetten terwijl MS dit stil houd.
Dit is dan ook gewoonweg een onzin opmerking. Bij het aanmelden van een netwerk krijg je expliciet de vraag of je die wilt delen met je gebruikers.
Dat is volledig een vrije keuze.
Dat de functionaliteit standaard beschikbaar is ( dus niet AAN staat!) is om deze vraag te genereren.
Als jij het nooit wilt en ook die vraag permanent wilt uitzetten dan zet je simpleweg de toggle om en klaar is kees ( of Budhatravel)
Anoniem: 732079 @SED12 mei 2016 09:10
Waarom zag ik het op 2 diverse systemen van mijn ouders dat aanstaan dan?
Neen... die weten niet hoe je daar moet komen.
NSA krijgt zo prima netwerk wachtwoorden en kunnen deze weer delen met de Nederlandse politie ;-)
Nogmaals.. de functionaliteit staat aan in de zin van: het is beschikbaar. PER NETWERK moet je het vervolgens na een duidelijke vraag aanzetten: vrije keus.
Wil je die keus niet dan zet je de functionaliteit uit.
Anoniem: 732079 @SED12 mei 2016 11:47
Nah.. MS doet dat al voor de gebruikers.. slimmer en veiliger.
Nee, je MOET zelf die keuze maken. Maar bij gebrek aan enige ervaring met de functie blijf je jezelf herhalen.
Succes daarmee.
Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen; Gelukkig!
Heb tot nu toe geen gebruik gemaakt van de functie en altijd uitgezet.

Dat ik iemand in Skype/Facebook toegevoegd heb wil niet zeggen dat hij/zij ook direct van mijn WiFi netwerk gebruik mag maken ;)
Dat bepaal ik graag apart.
Je geeft ook per netwerk aan wie wel of niet contact heeft.
Maar sowieso is het natuurlijk een veiligheidsrisico als wachtwoorden automatisch uitgewisseld worden.
per netwerk, maar niet per persoon.
Oh ja, dat kan. Dat was me niet helemaal duidelijk uit het bericht.

Ik vind het automatisch wachtwoorden uit wisselen sowieso al niet een veilige gedacht. Dus het verbaasd me niks dat het niet veel gebruikt word. Als je iemand op jouw wifi wilt laten kun je het wachtwoord zelf wel geven, ze zullen immers toch al in de buurt moeten zijn om het te gebruiken.
Er werden dus ook geen wachtwoorden uitgewisseld. Die had het systeem juist verwerkt in een unieke code per gebruiker. ( mits je de functie aangezet had)
Anoniem: 732079 @SED12 mei 2016 09:12
Geloof daar dus geen bal van.. de router moet een verbinding toch goedkeuren via juiste aanmeld gegevens.
Straks is NSA nog een prima organisatie en is de nieuwe tapwet iets wat wij toe moeten juichen...
Je deelt jouw verbinding! Niet de router!
Ik vrees dat je het concept niet begrepen hebt.
Leg dan eens uit hoe je een wifi verbinding kunt delen zonder de router te gebruiken.
Je toestel is de hotspot, niet de router!
Toestel? Telefoon bedoel je? Maar dan deel je dus sowieso niet je WIFI verbinding, dan geef je iemand toegang tot jouw telefoon. En waarmee verbinden de telefoons zich onderling dan? En hoe werkt dit dan met een PC?
Net zoals je telefoontoestel een hotspot functionaliteit hebt deel je de beschikbare netwerk verbinding met andere toestellen als je dat wenst.
Daarmee deel je dus beslist niet je telefoon maar alles de verbinding met het internet..
De uitleg van wifi-sense die ze geven is dat het wachtwoorden uitwisseld zodat anderen toegang tot jouw wifi hebben. Dat betekend dus dat je het wachtwoord van je router uitwisselt, want waar zou je anders een wachtwoord van uit moeten wisselen?

Jij zegt vervolgens dat ze helemaal geen wachtwoorden uitwisselen maar dat jouw toestel als hotspot functioneert. Dus je geeft helemaal geen toegang tot jouw router/netwerk maar jouw toestel communiceerd met een ander toestel (oftewel het andere toestel heeft toegang tot jouw toestel, niet tot het netwerk). Jouw toestel handelt de internetcommuntie voor het ander toestel af, en het heeft dus ineens geen reet met wifi te maken want jouw telefoon kan dat voor elke soort internetverbinding doen.

De vraag is dus hoe die verbinding tussen de toestellen onderling dan werkt, want de enige manier dat de naam Wifi-sense ook maar een klein beetje logisch is, is als die verbinding tussen de toestellen onderling via wifi gaat (wat voor zover ik weet altijd via USB of bluetooth is).

Jouw antwoord dat het een soort hotspot is legt natuurlijk niks uit over hoe die verbinding gaat.
Het lijkt erop dat je het concept niet begrijpt en de term hotspot ook moet opzoeken.
Om het simpel te houden en om nogmaals te herhalen wa tik al stelde.
Jouw toestel deelt zijn verbinding ( niet zichzelf) met een gasttoestel via een set unieke keys die gegeneert worden in relatie tot het skype ( of facebook etc) account en uniek is voor die gebruiker.
Die kan vervolgens via jouw wifi verbinding gebruik maken van het internet. Ze praten dus met elkaar via Wifi.
Dat is feitelijk ook een onderdeel van de hotspot functionaliteit die windows 10 toestellen kunnen bieden aangevuld met de deelfunctie die je per netwerk specifiek moet inschakelen.
Er is trouwens via google genoeg te vinden hierover.
Automatisch verbinding maken met Wi-Fi-netwerken die uw Facebook-vrienden, Outlook.com-contactpersonen of Skype-contactpersonen met u hebben gedeeld nadat u ten minste één netwerk met uw contactpersonen hebt gedeeld. Als u en uw contactpersonen Wi-Fi-netwerken met elkaar delen, geeft u elkaar internettoegang zonder uw wachtwoorden aan elkaar door te hoeven geven. Er worden geen netwerken automatisch gedeeld. Op het moment dat u voor het eerst een verbinding maakt met een netwerkt dat u besluit te delen, moet u het wachtwoord invoeren en vervolgens het vakje Netwerk delen met mijn contacten selecteren om het netwerk te delen.
bijvoorbeeld..
http://windows.microsoft....indows-10/wi-fi-sense-faq

[Reactie gewijzigd door SED op 22 juli 2024 14:21]

Bedankt voor dat linkje. Daaruit blijkt echter dat ik het precies begreep (ik heb nergens gezegd dat jouw toestel toegang geeft tot alles; het is alleen niet mogelijk om daadwerkelijk technische gezien een verbinding te delen, jouw toestel fungeert als hotspot als doorgeefluikje en een verbinding van het andere toestel is dus rechtstreeks naar jouw toestel; de verbinding naar de wifi-router of wat het ook is waarlangs jouw toestel internet heeft wordt niet daadwerkelijk gedeeld want bij een hotspot komt het andere toestel nooit in contact met het netwerk. Bij een hotspot kan elke soort internet verbinding doorgesluist worden en zou de naam wifi-sense dus nergens op slaan) en wat jij zegt niet klopt. Zie de gedetailleerde uitleg in jouw linkje:

Wi-Fi-inzicht is opgezet om uw het wachtwoord van uw Wi-Fi-netwerk niet te hoeven laten zien aan uw contactpersonen. Als u de toegang tot een netwerk deelt, wordt het wachtwoord verzonden via een versleutelde verbinding en opgeslagen in een versleuteld bestand op een Microsoft-server, waarna het via een HTTPS-verbinding wordt verzonden naar de pc of telefoon van uw contactpersonen die Wi-Fi-inzicht gebruiken.

Het wifi-wachtwoord word dus wel degelijk onderling doorgegeven (de reden dat het ook wifi-sense heet, want alleen van wifi word het wachtwoord doorgegeven), alleen in een versleutelde vorm zodat de ander het wachtwoord niet kan inzien. Je toestel/pc fungeert dus niet als hotspot want de ander zijn toestel/pc logt met het wachtwoord rechtstreeks in op je router.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 22 juli 2024 14:21]

Anoniem: 732079 @SED12 mei 2016 11:48
Maar je moet wel verbinding maken met het netwerk.. dus de router of is jouw PC dan ineens open voor de NSA wat dat dan nog erger is...
De wachtwoorden werden juist niet uitgewisseld.
Ik vond het best handig want iedere vriend met een Windows Phone kon ik automatisch mee op hun wifi naar het internet (niet naar het lokale netwerk) en omgekeerd konden zij dat bij mij. En op vakantie hoefde ook maar 1 persoon een Wifi hotspot te kennen en dan kon iedereen erbij.
Anoniem: 732079 @TWyk12 mei 2016 09:13
Juist en ook dat wil ik niet.. ik bepaal wie er van mijn netwerk gebruik mag maken niet de NSA.
Het idee van de functie is dat mensen bijvoorbeeld vrienden toegang tot hun wifi-netwerk kunnen geven zonder daadwerkelijk het wachtwoord bekend te maken.
Het probleem met pre-shared keys zit in de naam: ze moeten (vooraf) gedeeld zijn om een verbinding te kunnen maken. Het 'wachtwoord' moet dus bekend zijn. Dat Windows standaard geen wachtwoorden laat zien houdt niet in dat de eigenaar van het systeem er niet bij kan via andere middelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:21]

Hoe dan wel ?
Ik gebruik het systeem en er is nog niemand geweest die er in geslaagd is om het paswoord te weten te komen. Nu zijn het wel geen experts in zo'n dingen maar toch, ik heb het ook nog nergens gevonden op internet dat iemand dit "gekraakt" heeft (maar heb er eigenlijk ook nog niet op gezocht)
Er werden/worden geen wachtwoorden doorgegeven. Het systeem maakt per gebruiker een unieke key aan die nodig is om de deling te kunnen gebruiken.

In het beste geval kon dus een gebruiker zijn eigen uniek key zien die gebonden was aan zijn facebook/skype etc account en dus alleen in combinatie daarmee gebruikt kon worden.
Anoniem: 80487 11 mei 2016 18:32
Terecht. Ik vind sowieso dat ze moeten kappen privacybeheer moeilijk te maken.

Als je naar de pijpen van Microsoft dans ben je met 1 klik op de knop "expressinstellingen gebruiken" klaar in de OOBE wizard, verkoop je liever niet je ziel aan de duivel moet je zoeken naar een piepklein knopje "instellingen aanpassen" en vervolgens moet je iets van 12x klikken om al die data acquisitie en update/wifi deel meuk uit te zetten.
Veel duidelijker signaal dat ze eigenlijk niet willen dat mensen dat aanpassen kan je volgens mij niet afgeven, ik vind dat super slecht.
Zeker omdat Windows 10 gewoon een product is dat gewoon geld kost. (m.u.v. upgrades op bestaande hardware tot 29 juli a.s.)
Ik vind dat soort Facebook achtige marketingtechnieken niet acceptabel in software waar gewoon best wat geld voor betaald dient te worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 22 juli 2024 14:21]

Het meeste van de privacy is gewoon nodig om de diensten te leveren die met een "modern" OS komen, zoals Cortana, voicecalls, search etc. Op OS niveau zelf zit er al niet zo heel veel verschil met Windows 7, en nog minder met Windows 8. En zo'n beetje alles wat er sinds Windows 7 bijgekomen is hangt vast aan het MS account wat je dan gebruikt. Gebruik je echter een lokaal account, is Windows 7 eigenlijk net zo "eng" privacygevoelig gezien.

Tevens lijk je de indruk te hebben dat MS dezelfde intentie heeft met jou data als Facebook (of Google), wat niet het geval is. Het meeste van die "privacy" data hangt in jou eigen stukje -afgeschermde- OneDrive, wat vrij goed encrypted is. De rest wordt geanominiseerd en daadwerkelijk gebruikt voor het verbeteren van hun diensten (ja echt). Voor advertentie doeleinden heb je een apart profiel (dat ad-id). Wat jij via Skype of Outlook tikt wordt echt niet geindexeerd voor advertentie doeleinden, laat staan wat jij allemaal op je OS uitspookt. Alleen ziet MS wel graag hoe jij en ik ons OS gebruiken, zodat ze dit kunnen verbeteren (Windows 8 Start scherm bv, die vocale minderheid is dezelfde groep die al die "privacy schendende" meuk uitzetten)
"Ook krijgt Edge ondersteuning voor real-time notificaties vanuit websites en keert swipe-navigatie terug."

Heurlijk!

Dit was echt een gemis.. niet meer dat gepriegel op een 10'' schermpje om naar de vorige pagina te gaan :)
Anoniem: 458382 11 mei 2016 17:25
Microsoft had dit een opt-on functie moeten maken. Het was een zeer goede en veilige funcite. Ik baal er dan ook van dat deze eruit wordt gehaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.